Документ скасований: Наказ КРМ № 429 від 14.04.2004

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

Н А К А З
м. Київ

12 квiтня 2002 року N 350


Про затвердження Технологiчної схеми митного контролю та митного оформлення товарiв, якi реалiзуються безмитним магазином N 11 СП "Вайтнауєр-Україна ЛТД"

     На виконання вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30.06.1998 р. N 984 "Про порядок продажу товарiв безмитними магазинами", з метою забезпечення органiзацiї чiткого контролю за роботою безмитного магазину N 11 СП "Вайтнауер-Україна ЛТД", розташованого в мiжнародному пунктi пропуску "Жуляни" та застосування єдиного порядку дiй iнспекторського складу при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв, якi реалiзуються безмитним магазином,

     НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити i ввести в дiю Технологiчну схему митного контролю та митного оформлення товарiв, якi реалiзуються безмитним магазином N 11 СП "Вайтнауер- Україна ЛТД" та перелiк iнспекторiв (Додаток N 1), уповноваженних для роботи з безмитним магазином.

     2. Начальнику митного поста "Жуляни" /Дiсенко С.Я./ ознайомити особовий склад з наказом та забезпечити виконання його вимог з внесенням вiдповiдних змiн до функцiональних обов'язкiв iнспекторського складу.

     3. Начальнику загального вiддiлу /Груша В.М./ довести наказ згiдно з розрахунком розсилки наказiв.

     4. Контроль за виконанням даного наказу покладаю на начальника м/п "Жуляни" Дiсенка С.Я.

     5. Загальний контроль за виконанням наказу покладаю на заступника начальника митницi Ольховика О.М.

Начальник Київської регiональної митницi О.I. СИМОНОВ

 

Затверджено
наказом КРМ
N 350 вiд 12.04.2002 р.

ТЕХНОЛОГIЧНА СХЕМА
МИТНОГО КОНТРОЛЮ ТА МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ ТОВАРIВ, ЯКI РЕАЛIЗУЮТЬСЯ БЕЗМИТНИМ МАГАЗИНОМ N 11 СП "ВАЙТНАУЕР-УКРАЇНА ЛТД"

I. Загальнi положення

     1. Технологiчна схема розроблена у вiдповiдностi до вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 червня 1998 р. N 984 "Про порядок продажу товарiв безмитними магазинами", наказу Державної митної служби України вiд 01.10.98 р. N 614 "Про затвердження порядку ведення облiку та звiтностi пiд час надходження товарiв i продажу їх безмитними магазинами, та лiквiдацiї безмитних магазинiв", наказу Державного митного комiтету України вiд 06.05.95 N 198 "Про затвердження Положення про зону митного контролю" та листiв Держмитслужби України, якi регламентують окремi положення роботи безмитних магазинiв, з метою впорядкування роботи iнспекторського складу митного поста "Жуляни" щодо контролю за товарами, якi реалiзуються безмитним магазином N 11 СП "Вайтнауер-Україна ЛТД",

     2. Торговельнi примiщення безмитного магазину розташованi та функцiонують у I та IV секторах Державного мiжнародного аеропорту "КИЇВ" (Жуляни), складськi примiщення магазину розташованi на територiї складiв МА "КИЇВ" (Жуляни). Контроль за роботою безмитного магазину здiйснює iнспекторський склад групи, уповноважений для роботи з безмитним магазином. Узагальнений контроль за роботою безмитного магазину N 11 СП "Вайтнауер-Україна ЛТД" здiйснює старший групи iнспекторiв митного поста "Жуляни", уповноважених для роботи з безмитним магазином (додаток 1).

     3. Режим роботи безмитного магазину органiзовується вiдповiдно до щоденного розкладу руху мiжнародних авiарейсiв.

     4. З метою окремого облiку та реєстрацiї товарiв, якi надходять до безмитного магазину, вантажним митним декларацiям присвоюються окремi реєстрацiйнi номери.

     5. Працiвники безмитного магазину, якi безпосередньо здiйснюють торгiвлю в зонi митного та прикордонного контролю МА "КИЇВ" (Жуляни), зобов'язанi виконувати вимоги Митного кодексу України, Закону України "Про Державний кордон", положень Технологiчних схем та нормативних актiв, якi стосуються функцiонування магазинiв безмитної торгiвлi та режиму перебування в зонах прикордонного i митного контролю.

II. Надходження товарiв до безмитного магазину

     2.1. З метою розмiщення товарiв у складських примiщеннях безмитного магазину, власник (керiвник) магазину завчасно iнформує старшого групи iнспекторiв, уповноважених для роботи з безмитним магазином, про час надходження та кiлькiсть товару. Пiсля узгодження цього питання зi старшим групи та надходження партiї товарiв до зони митного контролю митного поста "Жуляни" у складськi примiщення, митний контроль та митне оформлення товарiв здiйснюється у порядку, передбаченому наказом Держмитслужби України вiд 30.12.1998 р. N 828 "Про затвердження Типової технологiї митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв" та наказу Київської регiональної митницi вiд 19.01.2001 р. N 26 "Про затвердження Технологiї митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв у оперативних пiдроздiлах Київської регiональної митницi".

     2.2. Товари, що надходять до безмитного магазину, пiдлягають обов'язковому декларуванню шляхом заповнення вантажної митної декларацiї в режимi IМ-72, вiдповiдно до п.7.1 Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї (наказ Державної митної служби України вiд 30.06.98 р. N 380) з поданням документiв, необхiдних для перевiрки заявлених даних та подальшого контролю.

     2.3. Пiсля перевiрки наданих документiв та проведення митного огляду iнспектором групи здiйснюється митне оформлення ВМД, яка реєструється в Журналi реєстрацiї ВМД типу IМ-72 (додаток 2). Оформлена ВМД знаходиться на контролi на митному посту та зберiгається в окремiй тецi.

     2.4. Власником (керiвником) магазину проводиться реєстрацiя надходження товарiв до складу магазину в електроннiй базi даних або у книзi облiку за формою, наведеною у додатку 3 Порядку ведення облiку та звiтностi пiд час надходження товарiв i продажу їх безмитними магазинами, та лiквiдацiї безмитних магазинiв, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 01.10.98 р. N 614 Власник (керiвник) безмитного магазину за узгодженням з митницею має право доповнювати зазначену форму додатковими графами.

     2.5. Iнспектор митного поста, який здiйснив митне оформлення товарiв, що надiйшли до безмитного магазину, пiдтверджує цей факт шляхом обведення заповнених граф у книзi облiку з проставлянням вiдбитка особистої номерної печатки.

     2.5.1. Уразi коли мiж перелiком товарiв у супровiдному документi i кiлькiстю товарiв, що фактично надiйшли на склад магазину, виявлено розбiжнiсть, керiвник безмитного магазину: негайно повiдомляє про це власника безмитного магазину i вiдповiдну посадову особу митницi. Разом з вiдповiдною посадовою особою митницi проводить опис товарiв, яких не вистачає або кiлькiсть яких виявилася бiльшою у супровiдних документах, складає вiдповiдний акт (у трьох примiрниках, який пiдписується власникам (керiвником) магазину та посадовою особою митницi, виконує iншi дiї, передбаченi митним законодавством. Один примiрник супровiдного документа (або його копiя) разом з актом надається вiдповiднiй посадовiй особi митницi. Вiдповiдальнiсть за те, щоб кiлькiсть одержаних товарiв повнiстю вiдповiдала зазначенiй у супровiдному документi, несе власник магазину.

     2.6. Книга облiку ведеться власником (керiвником) безмитного магазину або уповноваженою ним особою. Сторiнки книги облiку нумеруються, вона попередньо прошивається, пiдписується начальником митницi або його заступником та скрiплюється печаткою митницi, Власник (керiвник) безмитного магазину забезпечує збереження книги облiку, ведення її без виправлень.

     2.7. У випадку застосування електронної бази даних, пiсля кожного надходження товарiв до безмитного магазину, власником (керiвником) магазину вноситься до бази даних iнформацiя про товари у виглядi реєстру. Реєстри, в разi їх застосування, друкуються щодня у 2 примiрниках. На них проставляється особистий пiдпис та вiдбиток особистої номерної печатки iнспектора, який здiйснив митне оформлення. Один примiрник залишається на митному посту та додається до комплекту документiв з ВМД IМ-72, а другий - в безмитному магазинi, при цьому вiн має бути пiдписаний власником (керiвником) безмитного магазину або уповноваженою ним особою.

     2.8. Товари можуть знаходитися у безмитному магазинi протягом 3 рокiв вiд дня надходження, крiм товарiв з обмеженим строком зберiгання з моменту їх митного оформлення у вiдповiдний режим (для товарiв, якi мають обмежений строк реалiзацiї, термiн зберiгання встановлюється до закiнчення строку реалiзацiї, але не бiльш трьох рокiв).

     2.9. У неробочий час безмитного магазину товари зберiгаються у складських та торговельних примiщеннях магазину з обов'язковим накладенням митного забезпечення разом iз забезпеченням власника магазину.

     2.10. Iнспектор, щодня, пiсля закiнчення роботи магазину, накладає митне забезпечення на примiщення, якi використовувалися протягом робочого дня, та робить запис у Журналi роботи магазину безмитної торгiвлi, де вказує номер опломбованого об'єкту, номер накладеного забезпечення, дату та час накладення забезпечення.

III. Контроль за перемiщенням товарiв зi складу магазину до торговельного залу безмитного магазину та їх реалiзацiєю

     3.1. В торговельний зал безмитного магазину товари надходять зi складу магазину згiдно з накладною - замовленням (додаток 3), за умови наявностi на товарах вiдповiдного маркування (код магазину 00011).

     3.2. Накладна - замовлення складається у двох примiрниках та подається до старшого групи iнспекторiв. Власник (керiвник) безмитного магазину, або уповноважена ним особа, на зворотньому боцi накладної - замовлення власноруч заповнює зобов'язання про доставлення товарiв до торговельного залу, у вiдповiдностi до ст. 109, 112 Митного кодексу України.

     3.3. Iнспектор групи, пiсля перевiрки документiв старшим групи, на примiрниках накладної - замовлення проставляє штамп "Пiд митним контролем" та реєструє їх у Журналi замовлень магазину безмитної торгiвлi (додаток 4). Один з примiрникiв надається власнику (керiвнику) магазину разом iз зазначеним товаром, а другий залишається у справах групи iнспекторiв, уповноважених для митного оформлення товарiв магазину безмитної торгiвлi.

     3.4. Доставка товарiв зi складу безмитного магазину до торговельного залу, здiйснюється через службовий хiд вiдповiдного сектору (N1 або N4), за умови вiдсутностi в ньому пасажирiв. Iнспектор групи пiдтверджує факт доставлення товарiв до торговельного залу шляхом проставлення ОНП на накладнiй-замовленнi i здiйснює запис "товар розмiщений у торговельному залi _____ сектора". Вiдповiдальнiсть за доставлення i розмiщення у торговельному залi товарiв, що випущенi зi складу магазину, несе власник (керiвник) безмитного магазину або уповноважена ним особа.

     3.5. Проходження продавцiв та керiвництва магазину до торговельних залiв магазину, розташованих у зонах митного та прикордонного контролю, здiйснюється з дозволу начальника митного поста через службовий хiд залу "вiдлiт", за умови заповнення пасажирської митної декларацiї (вiдповiдно до вимог постанови КМ України вiд 15.07.1997 р. N 748) пiд час кожного проходження до зони митного контролю та за наявностi перепустки встановленого зразка. Пiсля перевiрки заявлених даних та здiйснення митного контролю iнспектор митного поста завiряє заповнену декларацiю шляхом проставлення ОНП. Знаходження спiвробiтника (власника, керiвника) безмитного магазину у торговельному залi без належним чином оформленої митної декларацiї заборонено. Пiд час проходження до торговельного залу спiвробiтникам безмитного магазину заборонено мати при собi новi (запакованi) товари, аналогiчнi товарам, що знаходяться у безмитному магазинi, та предмети ввiз/вивiз або транзит яких заборонено.

     3.6. Зняття митного забезпечення та вiдкриття примiщення безмитного магазину можливе з дозволу та в присутностi iнспектора митного поста.

     3.7. Вихiд спiвробiтникiв безмитного магазину з його територiї (примiщення) здiйснюється на пiдставi оформленої на "вихiд" пасажирської митної декларацiї при наявностi декларацiї, оформленої на "вхiд". Обидва примiрники декларацiй залишаються на митному посту та зберiгаються в окремiй папцi: "Декларацiї працiвникiв магазину безмитної торгiвлi".

     3.8. Iнспектор групи має право, в присутностi спiвробiтникiв магазину безмитної торгiвлi, здiйснювати перевiрку наявностi заявлених товарiв у торговельному залi та предметiв спiвробiтникiв безмитного магазину, заявлених ними у декларацiї. У випадку виявлення iнспектором товарiв, якi незаконно придбанi в безмитному магазинi або виявленi пiд час митного контролю, товари пiдлягають затриманню. Про факт порушення негайно доповiдається керiвництву митного поста i складається протокол про ПМП.

     3.9. Iноземна валюта, що заноситься для розмiну або виноситься з торговельного залу у виглядi виручки (iнкасацiя), проводиться уповноваженим спiвробiтником безмитного магазину тiльки за наявностi необхiдної документацiї. При цьому спiвробiтник безмитного магазину в обов'язковому порядку вказує данi касового ордера в декларацiї. Виручка, в присутностi уповноваженого iнспектора, пакується спiвробiтником безмитного магазину за видами валют до iнкасаторського мiшка, згiдно з касовим ордером. Вихiд з режимної зони з банкiвською iнкасацiєю здiйснюється через службовий вихiд пiд контролем iнспектора митного поста.

     3.10. Щоденно iнспектором групи перевiряється факт продажу (реалiзацiї) товарiв через торговельнi зали безмитного магазину шляхом перевiрки наявностi копiй касових чекiв, з послiдовною нумерацiєю, зазначенням номера рейсу та загальною сумою здiйсненої реалiзацiї за добу. Власником (керiвником) магазину проводиться реєстрацiя продажу товарiв у книзi облiку або у електронному виглядi в базi даних.

     3.11. Товари, проданi в безмитному магазинi протягом календарного мiсяця, обов'язково декларуються власником магазину у вiдповiдний митний режим шляхом заповнення ВМД вiдповiдно до положень пункту 7.2. або пункту 2 (для вiтчизняних товарiв) Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї (наказ Державної митної служби України вiд 30.06.1998 р. N 380).

     3.12. Iнспектор групи митного поста перевiряє ВМД щодо вiдсутностi помилок та вiдповiдностi кiлькостi заявленого товару з даними у накладних-замовленнях, за якими товари надходили до торговельного залу, та журналах облiку проданих товарiв (реєстрах проданих товарiв). У випадку вiдсутностi зауважень проводиться митне оформлення ВМД з реєстрацiєю у Журналi реєстрацiї ВМД типу ЕК-72. До зазначеної ВМД додаються всi документи, якi є пiдставою для здiйснення митного оформлення.

     3.13. ВМД на проданi товари є пiдставою для проведення повного (або часткового) зняття з контролю перелiку товарiв з ВМД, оформленою в режимi IМ-72. Номери ВМД на продаж товарiв безмитним магазином зазначаються на зворотньому боцi контрольної ВМД IМ-72, за якою зазначенi товари надiйшли до складу безмитного магазину. Вiдповiдальнiсть за правильнiсть ведення контролю за товарами магазину безмитної торгiвлi, що надiйшли за ВМД IМ-72, несе старший групи iнспекторiв. Тiльки пiсля повного продажу усiх товарiв, що надiйшли за митним режимом IМ-72, та пiсля їх заявлення за вiдповiдною ВМД контрольна ВМД IМ-72 знiмається з контролю (iз здiйсненням вiдповiдних вiдмiток у журналi контролю ВМД) та архiвується вiдповiдно до встановленого порядку.

IV Заключнi положення

     4.1. Власник (керiвник) безмитного магазину зобов'язаний на початку кожного мiсяця, але не пiзнiше 5 числа наступного за звiтним, подавати уповноваженому iнспектору митного поста звiт про товари, що надiйшли та реалiзованi у безмитному магазинi, за формою, наведеною у додатку 2 Порядку ведення облiку та звiтностi пiд час надходження товарiв i продажу їх безмитними магазинами, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 01.10.1998 р. N 614.

     4.2. Один раз на квартал власник (керiвник) безмитного магазину надає уповноваженому iнспектору митного поста звiт про проведену iнвентаризацiю.

     4.3. Книга облiку та спецiальнi книги пiсля їх закiнчення передаються власником (керiвником) безмитного магазину на митний пост для їх архiвацiї. Передача здiйснюється iз складанням Акту про прийняття-передачу спецiальних книг та книг облiку за формою, наведеною у додатку 3 Порядку ведення облiку та звiтностi пiд час надходження товарiв i продажу їх безмитними магазинами, та лiквiдацiї безмитних магазинiв, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 01.10.1998р. N 614.

     4.4. ВМД IМ-72, вiдповiдно до яких було здiйснене митне оформлення товарiв, що надiйшли до магазину безмитної торгiвлi, пiсля зняття з контролю пiдлягають зберiганню в архiвi митницi за встановленим порядком.

     4.5. Недотримання вимог даної Технологiчної схеми є грубим порушенням трудових обов'язкiв.

Начальник м/п "Жуляни" Дiсєнко С.Я.
Директор СП "Вайтнауер-Україна ЛТД" Рашдорф З.Х.
Директор магазину N 11 Леснiчук О.I.

 

Додаток 1.
до наказу Київської регiональної митницi
вiд 12.04.2002 р. N 350

Склад групи iнспекторiв
митного поста "Жуляни", уповноважених для роботи з безмитним магазином N 11 СП "Вайтнауер Україна ЛТД"

     1. Головний iнспектор Третяк О.А. - старший групи.

     2. Головний iнспектор Миколенко Б.О. - старший групи.

     3. Старший iнспектор Тендiтний В.О.

     4. Iнспектор Глушко В.П.

     5. Iнспектор Романчук О.М.

     6. Iнспектор Меркотан А.П.

 

Додаток 2.
до наказу Київської регiональної митницi
вiд 12.04.2002 р. N 350

Журнал облiку ВМД "IМ-72" (ЕК-72")

N
п/п
Дата N
ВМД
Вiдомостi про вiдправника
та одержувача (назва,
юридична адреса, код
ЄДРПОУ)
Вiдомостi про особу, яка
вiдповiдає за фiнансове
врегулювання
Вiдомостi про
декларанта
N
накладної

 

Характер
вантажу
Вага П.I.Б. iнспектора який
прийняв ВМД до
оформлення,
N штампа ПМК
П.I.Б. iнспектора, який
завершив митне
оформлення
N ОНП
N
картки
вiдмови
Примiтки

     Журнал може доповнюватися iншими графами, в залежностi вiд специфiки роботи митного поста "Жуляни".

 

Додаток 4.
до наказу Київської регiональної митницi
вiд 12.04.2002 р. N 350

Журнал облiку товарiв, виданих зi складу до торгiвельного залу

N
пп
N
накладної-
замовлення
П.I.Б. iнспектора, який
здiйснив видачу товару
П.I.Б. iнспектора, який
пiдтвердив надходження
товару до торгiвельного
залу
Примiтки

 

Додаток 3.
до наказу Київської регiональної митницi
вiд 12.04.2002 р. N 350

НАКЛАДНА-ЗАМОВЛЕННЯ

"____" ______________ 200 __ року N ______
Вiдправник  
Отримувач  
N
пп
Артикул
товару
Найменування
товару
Одиниця
вимiру
Вага брутто Цiна за
одиницю
Загальна
цiна
             
             
             
             
             
             
             

 

Керiвник безмитного магазину N 11:         М.П.
Вивезення зi складу дозволено: iнсп.   ПМК
"Товар розмiщений у тогiвельному залi ______ сектора"
iнспектор _______________ ОНП
"Я,  
прiзвище, iм(я та по-батьковi, номер i серiя паспорта

ознайомлений зi змiстом статей 109 та 112 Митного кодексу України i зобов'язуюсь доставити заявленi у накладнiй-замовленнi товари до торгiвельного залу безмитного магазину в сектор _________ митного поста "Жуляни".

______________________
пiдпис

 

Додаток 5.
до наказу Київської регiональної митницi
вiд 12.04.2002 р. N 350

Книга облiку
вiдкриття-закриття складу безмитного магазину

N
п/п
Дата Митне
забезпечення
зняте
Час
вiдкриття
Час
закриття
N
накладної
Митне
забезпечення
накладене
П.I.Б.
iнспектора
П.I.Б.
спiвробiтник
М.Б.Т.
                 
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.