ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З
м.Київ

вiд 20.05.2002 N 260


Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення консолiдованих вантажiв, що перемiщуються автотранспортом через митнi лiцензiйнi склади транспортними й транспортно-експедицiйними органiзацiями

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
4 червня 2002 р. за N 475/6763


     Вiдповiдно до Указу Президента України вiд 03.02.98 N 79/98 "Про усунення обмежень, що стримують розвиток пiдприємницької дiяльностi", з метою спрощення процедури митного оформлення вантажiв, що ввозяться на митну територiю України транспортними та транспортно-експедицiйними органiзацiями, НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Порядок митного контролю та митного оформлення консолiдованих вантажiв, що перемiщуються автотранспортом через митнi лiцензiйнi склади транспортними й транспортно-експедицiйними органiзацiями (додається).

     2. Управлiнню нетарифного регулювання (Пашинний О.I.) та Правовому управлiнню (Мельник М.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Управлiнню справами (Карпенко В.П.) забезпечити доведення цього наказу до митних органiв.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби Єгорова О.Б.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної
служби України
20.05.2002 N 260
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
4 червня 2002 р. за N 475/6763

Порядок
митного контролю та митного оформлення консолiдованих вантажiв, що перемiщуються автотранспортом через митнi лiцензiйнi склади транспортними й транспортно-експедицiйними органiзацiями

1. Загальнi положення

     1.1. Дiя цього Порядку поширюється на консолiдованi вантажi, що ввозяться на митну територiю України транспортними й транспортно-експедицiйними органiзацiями (далi - ТЕО) з використанням автотранспорту та розмiщуються на митних лiцензiйних складах у зонi дiяльностi митницi за мiсцем облiку ТЕО з метою подальшої доставки автотранспортними засобами партiй товарiв, з яких складався консолiдований вантаж, у митницi призначення кiнцевим одержувачам.

     1.2. Дiя Порядку не поширюється на товари, на якi складаються попереднi вантажнi митнi декларацiї.

     1.3. Порядок розроблено з урахуванням вимог Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 31.12.96 N 592 (iз змiнами та доповненнями) i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.97 за N 5/1809 (далi - Положення про МЛС), Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 (iз змiнами та доповненнями) та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247 (далi - Iнструкцiя), Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335, Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 30.06.98 N 380 (iз змiнами та доповненнями) i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.07.98 за N 469/2909 (далi - Порядок заповнення ВМД), Порядку заповнення внутрiшнього транзитного документа для його використання при здiйсненнi контролю за доставкою товарiв, що перемiщуються мiж митницями в межах митної територiї України, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 12.04.2000 N 206 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 05.05.2000 за N 261/4482 (далi - Порядок заповнення ВТД).

     1.4. Митний контроль i митне оформлення консолiдованих вантажiв, що перевозяться ТЕО, унесеними до Перелiку ТЕО, що користуються режимом сприяння, здiйснюються вiдповiдно до Порядку митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митнi лiцензiйнi склади транспортних та транспортно-експедицiйних органiзацiй, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 05.11.2001 N 708 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 26.12.2001 за N 1082/6273.

     1.5. Термiни вживаються в цьому Порядку в такому значеннi:

     товар - будь-якi предмети, що перемiщуються через митний кордон України;

     консолiдований вантаж - вантаж, що перевозиться одним автотранспортним засобом i складається з двох i бiльше партiй товарiв для рiзних одержувачiв або для одного одержувача вiд рiзних вiдправникiв;

     МЛС ТЕО - митний лiцензiйний склад, що використовується транспортними та транспортно-експедицiйними органiзацiями;

     митниця вiдправлення - будь-який митний орган України, з якого розпочинається перевезення консолiдованих вантажiв;

     митниця облiку ТЕО - митний орган України, у якому перебувають на облiку ТЕО та МЛС ТЕО, на якому здiйснюється перевантаження консолiдованих вантажiв з метою подальшої доставки автотранспортними засобами партiй товарiв, з яких складався консолiдований вантаж, у митницi призначення кiнцевим одержувачам;

     митниця призначення - будь-який митний орган України, у якому закiнчується перевезення консолiдованих вантажiв.

     1.6. Перевезення консолiдованих вантажiв iз митницi вiдправлення на кордонi України в митницю за мiсцем державної реєстрацiї кiнцевого одержувача з перевантаженням цих вантажiв на МЛС ТЕО в зонi дiяльностi митницi облiку ТЕО здiйснюється ТЕО на пiдставi договорiв з одержувачами вантажiв.

2. Доставка консолiдованих вантажiв iз митницi вiдправлення на кордонi України в митницю облiку ТЕО

     2.1. Для здiйснення контролю за доставкою консолiдованих вантажiв, що ввозяться на митну територiю України, з митницi вiдправлення на кордонi України в митницю облiку ТЕО використовуються попереднє повiдомлення (далi - ПП) та його електронна копiя вiдповiдно до Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771.

     2.2. На цьому етапi митниця облiку ТЕО виконує функцiї митницi призначення. ПП подається ТЕО митницi облiку ТЕО.

     ТЕО повинна на основi чiтких договiрних взаємовiдносин та обмiну iнформацiєю з одержувачем товару виключити дублювання оформлення ПП митницею облiку ТЕО й митницею призначення за мiсцем державної реєстрацiї суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi - кiнцевого одержувача.

     2.3. ПП не приймаються митницею облiку ТЕО до митного оформлення:

     без подання суб'єктами пiдприємницької дiяльностi у випадках, передбачених чинним законодавством, разових (iндивiдуальних) лiцензiй на право здiйснення зовнiшньоекономiчної операцiї;

     за вiдсутностi в програмно-iнформацiйному комплексi "Учасники ЗЕД "Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України вiдомостей про те, що кiнцевий одержувач перебуває на облiку в митницi призначення за мiсцем його державної реєстрацiї.

     2.4. Якщо до складу консолiдованого вантажу входять партiї товарiв, що доставляються безпосередньо в митницi призначення за мiсцем державної реєстрацiї кiнцевих одержувачiв, тобто без перевантаження на МЛС ТЕО, то контроль за доставкою цих товарiв здiйснюється на загальних пiдставах вiдповiдно до Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771. При цьому оформлення ПП митницями призначення за мiсцем державної реєстрацiї кiнцевих одержувачiв таких партiй товарiв є обов'язковим. У цьому разi митницею облiку ТЕО оформлюються ПП лише на тi партiї товарiв у складi консолiдованого вантажу, що доставляються на МЛС ТЕО митницi облiку ТЕО.

     2.5. Якщо до складу консолiдованого вантажу входять товари, кiнцевий одержувач яких перебуває на облiку безпосередньо в митницi облiку ТЕО, то вимоги пункту 2.4 цього Порядку щодо доставки таких вантажiв з митницi вiдправлення на кордонi України в митницю облiку ТЕО та вимоги роздiлу 4 цього Порядку щодо доставки цих товарiв iз мiсця прибуття автотранспорту кiнцевому одержувачевi не застосовуються. У разi потреби дозволяється розмiщення таких товарiв на МЛС ТЕО.

     Порядок перебування консолiдованих вантажiв пiд митним контролем пiсля доставки їх у мiсце прибуття автотранспорту й здiйснення посадовою особою митного органу процедур, передбачених пунктами 4.19 та 4.20 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771, до їх розмiщення на МЛС ТЕО чи подальшої доставки кiнцевому одержувачевi в зонi дiяльностi митницi облiку ТЕО визначається начальником митницi облiку ТЕО самостiйно й має бути спрямований на прискорення вивантаження з метою максимального скорочення часу простою автотранспортних засобiв та забезпечення при цьому виконання вимог пункту 4.21 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771.

     2.6. Контроль за перемiщенням товарiв здiйснює митниця вiдправлення на кордонi України вiдповiдно до пунктiв 1.9 i 1.10 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771.

     2.7. Попереднє розмiщення партiй товарiв на МЛС ТЕО в режимi митного складу не вимагається в разi перевантаження цих партiй товарiв у зонi митного контролю МЛС ТЕО з одного автотранспортного засобу на iнший з метою доставки в митницю призначення за мiсцем державної реєстрацiї кiнцевого одержувача.

3. Розмiщення та облiк на МЛС ТЕО ввезених в Україну консолiдованих вантажiв

     3.1. Пiд час розмiщення в режимi митного складу товарiв, увезених в Україну в складi консолiдованих вантажiв, мотивована заява про розмiщення на МЛС ТЕО партiй товарiв, доставлених у складi консолiдованого вантажу, та зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) не вимагаються.

     3.2. Пiд час розмiщення на МЛС ТЕО консолiдованих вантажiв у режимi митного складу вантажна митна декларацiя (далi - ВМД) заповнюється окремо на кожну партiю товарiв вiдповiдно до роздiлу 6 Порядку заповнення ВМД. При цьому дозволяється використання бланкiв форми МД-8.

     У графi 2 ВМД зазначаються вiдповiдно до Iнструкцiї та Порядку заповнення ВМД вiдомостi про вiдправника. Можливе внесення вiдомостей тiльки про iноземного експедитора.

     У графi 9 ВМД наводяться вiдповiдно до Iнструкцiї вiдомостi про ТЕО.

     Код товару в графi 33 ВМД зазначається до четвертого знака.

     Якщо до складу консолiдованого вантажу входять окремi партiї товарiв, вартiсть яких у кожному конкретному випадку менше нiж еквiвалент 100 доларiв США, то при розмiщеннi таких партiй товарiв на МЛС ТЕО також подається ВМД без сплати митних зборiв.

     3.3. У товаротранспортнiй накладнiй (далi - CMR) i товаросупровiдних документах, за якими товар надходить на МЛС ТЕО, має бути належним чином зазначена вся iнформацiя про вiдправника (графи 1, 22 CMR), одержувача (графа 2 CMR), перевiзника (графи 16, 23 CMR), експедитора та МЛС ТЕО (графа 13 CMR). У разi вiдсутностi даних про експедитора та МЛС ТЕО в товаросупровiдних документах товар може бути розмiщений на МЛС ТЕО з поданням документiв у загальному порядку вiдповiдно до Положення про МЛС.

     3.4. У разi використання МЛС вiдкритого типу його власник має забезпечити роздiльне зберiгання товарних партiй, що входять до складу консолiдованих вантажiв, та iнших товарiв. Порядок митного контролю товарiв, що зберiгаються на МЛС ТЕО, має бути внесений до Процедури органiзацiї митного режиму - митний склад.

     3.5. Щодо товарiв можуть здiйснюватись такi операцiї:

     навантаження;

     вивантаження;

     iнвентаризацiя;

     створення оптимального температурного режиму їх зберiгання.

     Здiйснювати операцiї, пов'язанi з перепакуванням, маркуванням i перемаркуванням, заборонено. Вiдновлення упаковки, пошкодженої пiд час транспортування товару на МЛС ТЕО, здiйснюється пiд контролем митницi зi складанням вiдповiдного акта.

     3.6. При надходженнi товарiв на МЛС ТЕО вони мають бути зареєстрованi власником МЛС ТЕО в складських документах згiдно з формами, установленими митницею вiдповiдно до додатка 2 до Положення про МЛС. Митниця має право вносити додатковi вiдомостi до цих форм.

     3.7. Власник МЛС ТЕО має на початку кожного мiсяця подавати митному органу звiти про товари, що зберiгались i зберiгаються на МЛС ТЕО. У звiтi зазначаються:

     номер i дата ВМД, оформленої при надходженнi товару на склад;

     найменування товару та його код за УКТЗЕД;

     номер i дата внутрiшнього транзитного документа (далi - ВТД), оформленого з метою доставки товару в митницю призначення за мiсцем державної реєстрацiї кiнцевого одержувача;

     вiдмiтка про наявнiсть товару на МЛС ТЕО на дату звiту.

     Конкретнi форми звiтiв установлюються митницею при затвердженнi Процедури органiзацiї митного режиму - митний склад i мають забезпечувати якiсть контролю та облiку товарiв, що зберiгаються на конкретному МЛС ТЕО.

     За окремим запитом митного органу, власник МЛС має подати позачерговий звiт.

     3.8. Митний орган має право проводити в будь-який час iнвентаризацiю товарiв, що зберiгаються на складi.

4. Доставка товарiв з МЛС ТЕО одержувачам

     4.1. Доставка товарiв з митницi облiку ТЕО в митницю призначення за мiсцем державної реєстрацiї кiнцевого одержувача здiйснюється вiдповiдно до Порядку заповнення ВТД. На цьому етапi митниця облiку ТЕО виконує функцiї митницi вiдправлення.

     4.2. ТЕО несе вiдповiдальнiсть за доставку кожної партiї товарiв, що входить до складу консолiдованого вантажу, у митницю призначення за мiсцем державної реєстрацiї кiнцевого одержувача, зазначеного в графi 2 CMR.

     4.3. Лист-узгодження на перевезення товарiв у митницю призначення для проведення митного оформлення та копiя облiкової картки суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi не вимагаються.

     Додатковою пiдставою для надання дозволу на перевезення товарiв iз МЛС ТЕО в митницю призначення є наявнiсть у програмно-iнформацiйному комплексi "Учасники ЗЕД" Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України вiдомостей про те, що кiнцевий одержувач перебуває на облiку в митницi призначення за мiсцем його державної реєстрацiї.

     4.4. ТЕО оформлює ВТД з обов'язковим заповненням графи 50 "Довiритель". При цьому в графi 2 "Вiдправник" ВТД зазначаються вiдповiдно до Iнструкцiї вiдомостi про ТЕО, а в графi 40 "Загальна декларацiя/попереднiй документ" ВТД проставляються номер i дата ВМД, оформленої при попередньому розмiщеннi консолiдованого вантажу на МЛС ТЕО.

     У разi перевантаження партiй товарiв з одного автотранспортного засобу в iнший вiдповiдно до пункту 2.7 цього Порядку в графi 40 "Загальна декларацiя/попереднiй документ" ВТД проставляються номер i дата ПП, оформленого згiдно з пунктом 2.2 цього Порядку.

     4.5. За умови подання одержувачем обгрунтованої заяви на iм'я начальника митницi призначення може застосовуватися ПП при доставцi товарiв з МЛС ТЕО в митницю призначення. У цьому разi митниця призначення iнформує митницю облiку ТЕО про згоду на використання ПП як документа контролю за доставкою вантажiв.

     4.6. Перевезення товарiв у митницю призначення здiйснюється лише в межах митної територiї України.

     4.7. Митниця облiку ТЕО вiдповiдно до вимог Порядку заповнення ВТД знiмає з контролю ВМД пiсля отримання вiд митницi призначення за мiсцем державної реєстрацiї кiнцевого одержувача пiдтвердження про надходження товару.

     4.8. Кiнцевий одержувач товару має право на повторне розмiщення товару (пiсля його перебування на МЛС ТЕО) у режимi митного складу в митницi призначення. При цьому термiн перебування товару в режимi митного складу обчислюється з дати оформлення ВМД при розмiщеннi консолiдованого вантажу на МЛС ТЕО в митницi облiку ТЕО. Розмiщення товару одержувачем на МЛС митницi призначення здiйснюється вiдповiдно до Положення про МЛС.

Начальник Управлiння нетарифного регулювання О.Пашинний
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.