Документ скасований: Постанова НБУ № 486 від 14.10.2004

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

21.04.2004 N 174


Про затвердження змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
13 травня 2004 р. за N 608/9207


     Вiдповiдно до вимог статей 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 5, 11, 13 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити:

     Змiни до Правил здiйснення переказiв iноземної валюти за межi України за дорученням фiзичних осiб та одержання фiзичними особами в Українi переказаної їм iз-за кордону iноземної валюти, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.01.2001 N 18 та зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 02.02.2001 за N 99/5290 (зi змiнами), що додаються.

     Змiни до Правил здiйснення фiзичними особами переказiв iноземної валюти в межах України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.03.2003 N 103 та зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 25.03.2003 за N 235/7556, що додаються.

     2. Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України для керiвництва i використання в роботi.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на Генеральний департамент банкiвського нагляду (В.В.Пушкарьов) та територiальнi управлiння Нацiонального банку України.

     4. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля її державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С.Л.Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
21.04.2004 N 174
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
13 травня 2004 р. за N 608/9207

ЗМIНИ
до Правил здiйснення переказiв iноземної валюти за межi України за дорученням фiзичних осiб та одержання фiзичними особами в Українi переказаної їм iз-за кордону iноземної валюти

     1. Роздiл I викласти в такiй редакцiї:

"Роздiл I. Загальнi положення

     1. Цi Правила визначають порядок, умови та норми здiйснення уповноваженими банками (далi - банк) та iншими уповноваженими фiнансовими установами (далi - установа) переказiв iноземної валюти за межi України за дорученням фiзичних осiб (резидентiв i нерезидентiв) та одержання фiзичними особами (резидентами i нерезидентами) в Українi переказаної їм iз-за кордону iноземної валюти.

     Правила регулюють перекази фiзичних осiб за операцiями неторговельного характеру i не поширюються на перекази, що пов'язанi з пiдприємницькою та iнвестицiйною дiяльнiстю.

     Перекази iноземної валюти за межi України, визначенi цими Правилами, та одержання суми переказу iноземної валюти iз-за кордону, можуть здiйснюватися з поточних рахункiв фiзичних осiб в iноземнiй валютi та без вiдкриття таких рахункiв.

     2. Для здiйснення переказу з поточного рахунку фiзична особа (резидент i нерезидент) подає працiвниковi банку, установи:

     а) платiжне доручення в iноземнiй валютi, оформлене згiдно з вимогами Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi або банкiвських металах, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти або банкiвських металiв до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 05.03.2003 N 82 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.03.2003 за N 224/7545 (зi змiнами);

     б) документ, що iдентифiкує особу (паспорт або документ, що його замiнює).

     Крiм того, фiзична особа-резидент подає документи, якi свiдчать про наявнiсть пiдстав для здiйснення переказу, якими є:

     документи, що зазначенi в пiдпунктах "б" - "к" пункту 1 глави 2 роздiлу II цих Правил. Документи, складенi iноземною мовою, мають бути перекладенi на українську мову (переклад засвiдчується в установленому порядку);

     iндивiдуальна лiцензiя Нацiонального банку на здiйснення переказу iноземної валюти за межi України у випадках, передбачених пунктом 2 глави 4 роздiлу II цих Правил.

     3. Для здiйснення переказу без вiдкриття поточного рахунку фiзична особа (резидент i нерезидент) подає працiвниковi банку, установи:

     а) заяву на переказ готiвки, оформлену згiдно з вимогами Iнструкцiї про касовi операцiї в банках України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 14.08.2003 N 337 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 05.09.2003 за N 768/8089 (далi - Iнструкцiя), або документ, установлений вiдповiдною платiжною системою на вiдправлення переказу, який приймається в готiвковiй формi;

     б) документ, що iдентифiкує особу (паспорт або документ, що його замiнює).

     Фiзична особа-нерезидент подає документи, якi пiдтверджують джерела походження iноземної валюти, що зазначенi в пiдпунктах "а" - "г" пункту 2 глави 1 роздiлу III цих Правил.

     4. Уповноважений працiвник банку, установи на оригiналах документiв, якi є пiдставою для здiйснення переказу, робить позначку про перерахування коштiв за межi України (позначка не робиться на документах, що засвiдчують особу i пiдтверджують родиннi стосунки). Копiї цих документiв iз зазначеною позначкою зберiгаються в документах дня банку, установи.

     5. Банк, установа здiйснюють переказ iноземної валюти за межi України тiльки за умови, якщо фiзична особа подала повний пакет документiв, що визначенi цими Правилами.

     6. Для одержання суми переказу з поточного рахунку, а також без вiдкриття поточного рахунку, фiзична особа подає заяву на видачу готiвки, оформлену згiдно з вимогами Iнструкцiї, або документ на отримання переказу в готiвковiй формi, установлений вiдповiдною платiжною системою, та документ, що iдентифiкує особу (паспорт або документ, що його замiнює).

     7. Пiд час здiйснення (одержання) переказу фiзична особа в платiжному дорученнi, у заявi на переказ (видачу) готiвки та в документах вiдповiдних платiжних систем на вiдправлення (отримання) переказу має зробити напис "Ця операцiя не пов'язана зi здiйсненням пiдприємницької та iнвестицiйної дiяльностi" i засвiдчити його своїм пiдписом. Якщо такий напис передбачений на бланках зазначених документiв, то фiзична особа засвiдчує його своїм пiдписом.

     8. Грошовi кошти, переказанi в Україну iз-за кордону на користь фiзичних осiб, можуть бути виплаченi їм:

     а) в iноземнiй валютi. У разi вiдсутностi в касi банку iноземної валюти 1-ї групи Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв (далi - Класифiкатор), у якiй надiйшов переказ, виплата коштiв фiзичнiй особi за її згодою здiйснюється в iншiй iноземнiй валютi цiєї ж групи Класифiкатора, а в разi вiдсутностi iноземної валюти 2-ї групи Класифiкатора - у гривнях;

     б) у гривнях за бажанням фiзичної особи та на пiдставi її заяви (купiвля iноземної валюти здiйснюється за курсом банку, що дiє на день здiйснення операцiї).

     9. Виплата фiзичним особам коштiв за соцiально значущими неторговельними платежами, що переказанi державами - учасницями СНД вiдповiдно до положень мiжурядової Угоди про порядок переказу грошових коштiв громадянам за соцiально значущими неторговельними платежами (м. Москва, 09.09.94)1, здiйснюється:

     а) у гривнях (купiвля iноземної валюти здiйснюється за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком на день здiйснення операцiї);

     б) за бажанням фiзичної особи i на пiдставi її заяви у валютi переказу за умови наявностi цiєї валюти в касi банку.

______________
     1 Вiдповiдно до цiєї Угоди до соцiально значущих неторговельних платежiв належять:

     1. Перекази пенсiй, алiментiв, державної допомоги, виплат та компенсацiй, включаючи виплати з вiдшкодування шкоди, заподiяної працiвникам внаслiдок калiцтва, професiйного захворювання чи iншого ушкодження здоров'я, що пов'язанi з виконанням ними трудових обов'язкiв.

     2. Суми, що сплачуються на пiдставi вирокiв, рiшень, ухвал та постанов судових i слiдчих органiв.

     3. Платежi, що пов'язанi зi смертю громадян (транспортнi витрати та витрати на поховання).

     4. Платежi з вiдшкодування витрат судовим, слiдчим, арбiтражним, нотарiальним та iншим правоохоронним органам, а також державне мито за справами, що розглядаються цими органами.

     5. Перекази грошових компенсацiй жертвам полiтичних репресiй, членам їх сiмей спадкоємцям.

     10. Виплата коштiв за неторговельними платежами, що не належать до перелiку соцiально значущих неторговельних платежiв, переказаних з цих держав, здiйснюється фiзичним особам вiдповiдно до вимог пункту 9 роздiлу I цих Правил".

     2. У пiдпунктi "ї" пункту 1 глави 2 роздiлу II:

     в абзацi першому слова "довiдки органу державної податкової служби про вiдсутнiсть заборгованостi щодо сплати податкiв" замiнити словами "довiдки податкового органу про сплату податку з доходiв фiзичних осiб платником податку-резидентом, який виїжджає за кордон на постiйне мiсце проживання, або про вiдсутнiсть податкових зобов'язань з цього податку";

     абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "Банк на пiдставi цiєї довiдки здiйснює перерахування iноземної валюти, якщо вiд строку її видачi минуло не бiльше нiж 60 календарних днiв; на оригiналi довiдки вiн робить позначку про перерахування iноземної валюти".

     3. У главi 1 роздiлу III:

     у пiдпунктi "г" пункту 1 слова "як оплату працi, премiї, призи, авторськi гонорари" замiнити словами "як оплата працi, премiї, призи, авторська винагорода";

     у пiдпунктi "г" пункту 2 слова "авторського гонорару" замiнити словами "авторської винагороди".

     4. У текстi Правил слова "Департамент валютного контролю та лiцензування" у всiх вiдмiнках замiнити словами "Генеральний департамент банкiвського нагляду" у вiдповiдних вiдмiнках.

     5. У додатку 2 до Правил слова "заступник Голови" замiнити словами "або уповноважена ним особа", а слова "Начальник (заступник начальника) територiального управлiння" замiнити словами "Начальник територiального управлiння або уповноважена ним особа".

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
21.04.2004 N 174
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
13 травня 2004 р. за N 608/9207

ЗМIНИ
до Правил здiйснення фiзичними особами переказiв iноземної валюти в межах України

     1. Главу 1 викласти в такiй редакцiї:

"1. Загальнi положення

     1.1. Цi Правила розроблено вiдповiдно до Закону України "Про Нацiональний банк України" та Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю".

     1.2. Правила визначають порядок здiйснення уповноваженими банками (далi - банк) та iншими уповноваженими фiнансовими установами (далi - установа) операцiй з переказу власних коштiв фiзичних осiб в iноземнiй валютi в межах України з поточних рахункiв в iноземнiй валютi та без вiдкриття поточних рахункiв з використанням внутрiшньодержавних банкiвських платiжних систем.

     1.3. Цi Правила не поширюються на перекази, що здiйснюються з метою проведення розрахункiв щодо оплати товарiв, iнших майнових прав, а також перекази, що пов'язанi з пiдприємницькою та iнвестицiйною дiяльнiстю.

     1.4. Для здiйснення переказу фiзична особа (резидент i нерезидент) подає працiвниковi банку, установи:

     а) якщо переказ здiйснюється з поточного рахунку:

     платiжне доручення в iноземнiй валютi, оформлене згiдно з вимогами Положення про оформлення та подання клiєнтами платiжних доручень в iноземнiй валютi або банкiвських металах, заяв про купiвлю або продаж iноземної валюти або банкiвських металiв до уповноважених банкiв i iнших фiнансових установ та порядок їх виконання, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 05.03.2003 N 82 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.03.2003 за N 224/7545 (зi змiнами);

     документ, що iдентифiкує особу (паспорт або документ, що його замiнює);

     б) якщо переказ здiйснюється без вiдкриття поточного рахунку:

     заяву на переказ готiвки, оформлену згiдно з вимогами Iнструкцiї про касовi операцiї в банках України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 14.08.2003 N 337 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 05.09.2003 за N 768/8089 (далi - Iнструкцiя), або документ, установлений вiдповiдною внутрiшньодержавною банкiвською платiжною системою на вiдправлення переказу, який приймається в готiвковiй формi;

     документ, що iдентифiкує особу (паспорт або документ, що його замiнює).

     Фiзична особа-нерезидент додатково подає документи про джерела походження iноземної валюти, що визначенi в пунктi 3.2 глави 3 цих Правил.

     1.5. Для одержання суми переказу iноземної валюти з поточного рахунку, а також без вiдкриття поточного рахунку фiзична особа подає працiвниковi банку:

     заяву на видачу готiвки, заповнену згiдно з вимогами Iнструкцiї, або документ на отримання переказу в готiвковiй формi, установлений вiдповiдною внутрiшньодержавною банкiвською платiжною системою;

     документ, що iдентифiкує особу (паспорт або документ, що його замiнює).

     1.6. Пiд час здiйснення (одержання) переказу фiзична особа у платiжному дорученнi, у заявi на переказ (видачу) готiвки та у документах на вiдправлення (отримання) переказу, установлених вiдповiдними внутрiшньодержавними банкiвськими платiжними системами, має зробити напис "Ця операцiя не пов'язана зi здiйсненням пiдприємницької та iнвестицiйної дiяльностi" i засвiдчити його своїм пiдписом. Якщо такий напис передбачений на бланках зазначених документiв, то фiзична особа засвiдчує його своїм пiдписом.

     1.7. Переказ iноземної валюти iншою особою - не власником рахунку здiйснюється в порядку, визначеному Iнструкцiєю про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах, затвердженою постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.11.2003 N 492 та зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 17.12.2003 за N 1172/8493.

     1.8. Переказана на користь фiзичної особи iноземна валюта може бути одержана iншою особою в порядку, визначеному чинним законодавством України".

     2. Додатки 1 та 2 до Правил здiйснення фiзичними особами переказiв iноземної валюти в межах України виключити.

     У зв'язку з цим додатки 3 та 4 до Правил здiйснення фiзичними особами переказiв iноземної валюти в межах України уважати вiдповiдно додатками 1 та 2.

     3. У пунктi 4.1 глави 4 слова "додаток 3" та "додаток 4" замiнити вiдповiдно словами "додаток 1" та "додаток 2".

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.