ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про сертифiкованi товарнi склади та простi i подвiйнi складськi свiдоцтва

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
Законами України
вiд 2 жовтня 2012 року N 5316-VI,
вiд 20 листопада 2012 року N 5492-VI,
вiд 15 квiтня 2014 року N 1206-VII

     Цей Закон регулює правовiдносини, пов'язанi з оформленням, видачею, погашенням простих i подвiйних складських свiдоцтв, визначає порядок їх реєстрацiї та спрямований на створення правових, економiчних, органiзацiйних умов функцiонування цих документiв пiд час зберiгання товарiв на товарних складах.

     Дiя цього Закону не поширюється на правовiдносини, що виникають стосовно об'єктiв нерухомостi, електроенергетики, а також правовiдносини, пов'язанi iз зберiганням цiнних паперiв, їх сертифiкатiв, банкiвських бiлетiв (банкнот) та монет, якi є законним платiжним засобом; тварин; товарiв, обтяжених правами застави; товарiв, термiн придатностi яких з дня прийняття на зберiгання не перевищує 90 днiв, а також товарiв, щодо яких порушено судом провадження про витребування з чужого незаконного володiння; товарiв, що переданi в користування на умовах оренди, лiзингу або прокату.

     Стаття 1. Визначення термiнiв

     У цьому Законi наведенi нижче термiни вживаються в такому значеннi:

     реєстр простих i подвiйних складських свiдоцтв (далi - реєстр складських свiдоцтв) - документ, що мiстить систему облiку iнформацiї про виданi та погашенi сертифiкованими товарними складами простi i подвiйнi складськi свiдоцтва та володiльцiв таких свiдоцтв;

     товарний склад - органiзацiя, яка зберiгає товар та надає послуги, пов'язанi iз зберiганням, на засадах пiдприємницької дiяльностi;

     сертифiкований товарний склад (далi - сертифiкований склад) - товарний склад, який отримав сертифiкат про вiдповiднiсть надання послуг iз зберiгання, що дає право видавати простi i подвiйнi складськi свiдоцтва на окремi групи товарiв, зазначенi в сертифiкатi про вiдповiднiсть надання послуг iз зберiгання;

     складськi свiдоцтва - товаророзпорядчi складськi документи на пред'явника або iменнi, що посвiдчують право власностi на товар, який зберiгається на сертифiкованому складi;

     регламент сертифiкованого складу - документ, що визначає порядок приймання на зберiгання, зберiгання та видачi iз зберiгання товару. Регламент сертифiкованого складу розробляється вiдповiдно до чинного законодавства.

     Стаття 2. Складськi свiдоцтва

     Складськi свiдоцтва бувають двох видiв - простi складськi свiдоцтва i подвiйнi складськi свiдоцтва.

     Складськi свiдоцтва видаються лише сертифiкованими складами, якi отримали сертифiкат про вiдповiднiсть надання послуг iз зберiгання.

     Стаття 3. Просте складське свiдоцтво

     Просте складське свiдоцтво видається на пред'явника.

     У простому складському свiдоцтвi зазначаються вiдомостi згiдно iз Цивiльним кодексом України.

     Якщо на зберiгання приймається товар, який визначений родовими ознаками, то у простому складському свiдоцтвi робиться вiдповiдний запис.

     Документ, що не вiдповiдає вимогам цiєї статтi, не є простим складським свiдоцтвом.

     Стаття 4. Подвiйне складське свiдоцтво

     Подвiйне складське свiдоцтво складається з двох частин - складського свiдоцтва та заставного свiдоцтва, якi можуть бути вiдокремленi одне вiд одного.

     Подвiйне складське свiдоцтво є iменним.

     У подвiйному складському свiдоцтвi зазначаються вiдомостi згiдно iз Цивiльним кодексом України.

     Обидвi частини подвiйного складського свiдоцтва повиннi мiстити всi реквiзити, передбаченi його формою.

     Якщо на зберiгання приймається товар, який визначений родовими ознаками, то в обох частинах подвiйного складського свiдоцтва робиться вiдповiдний запис.

     Документ, що не вiдповiдає вимогам цiєї статтi, не є подвiйним складським свiдоцтвом.

     Стаття 5. Бланки складських свiдоцтв

     Частину першу статтi 5 виключено

(згiдно iз Законом України вiд 02.10.2012р. N 5316-VI)

     Форма, порядок виготовлення i використання бланкiв складських свiдоцтв встановлюються законодавством.

     Стаття 6. Порядок видачi складських свiдоцтв

     Просте або подвiйне складське свiдоцтво видається власнику товару чи уповноваженiй ним особi сертифiкованим складом пiсля прийняття товару на зберiгання.

     Складське свiдоцтво видається окремо на кожний вид товару, визначений родовими або iндивiдуальними ознаками.

     Складське свiдоцтво може бути видано на кожну погоджену мiж власником товару та сертифiкованим складом кiлькiсть товару.

     Пiсля заповнення обов'язкових реквiзитiв, занесення складського свiдоцтва до реєстру сертифiкованого складу i присвоєння порядкового номера за цим реєстром заповнений бланк передається власнику товару, який передав товар на зберiгання, або уповноваженiй власником товару особi.

     Стаття 7. Ведення реєстру складських свiдоцтв

     Реєстр складських свiдоцтв ведуть сертифiкованi склади.

     Вимоги до реєстру складських свiдоцтв та порядок його ведення визначаються уповноваженим Кабiнетом Мiнiстрiв України органом (далi - уповноважений орган).

     Записи в реєстрi складських свiдоцтв ведуться на паперових та/або електронних носiях iнформацiї.

     Стаття 8. Погашення складських свiдоцтв

     Пiсля видачi товару володiльцям складських свiдоцтв сертифiкованi склади повиннi погасити повернутi свiдоцтва на товар шляхом вiдмiтки на них "Погашено".

     Погашенi складськi свiдоцтва до повторного обiгу не допускаються i виключаються з реєстру складських свiдоцтв, про що робиться вiдповiдний запис у реєстрi. Погашенi складськi свiдоцтва зберiгаються сертифiкованим складом протягом строку, встановленого чинним законодавством для вiдповiдного виду документiв.

     Стаття 9. Сертифiкований склад

     Сертифiкований склад згiдно iз цим Законом має право видавати складськi свiдоцтва виключно пiсля одержання сертифiката про вiдповiднiсть надання послуг iз зберiгання товарiв i тiльки на тi групи товарiв, якi зазначенi в сертифiкатi.

     Сертифiкацiя та позбавлення товарного складу сертифiката про вiдповiднiсть надання послуг iз зберiгання товарiв здiйснюються уповноваженим органом згiдно iз розробленим ним положенням.

     Сертифiкований склад повинен затвердити регламент своєї роботи (регламент сертифiкованого складу). Регламент сертифiкованого складу повинен бути доступним для ознайомлення будь-яким особам i не може становити комерцiйну таємницю. Вимоги до змiсту регламенту сертифiкованого складу затверджує уповноважений орган з урахуванням вимог закону.

     У разi позбавлення в установленому законодавством порядку сертифiкованого складу сертифiката про вiдповiднiсть надання послуг iз зберiгання товарiв виданi ранiше складськi свiдоцтва залишаються дiйсними до закiнчення строку зберiгання, на який прийнято товар, i зазначений склад зобов'язаний виконати всi умови, передбаченi договором зберiгання, до закiнчення строку дiї вiдповiдного договору.

     У разi лiквiдацiї сертифiкованого складу або товарного складу, позбавленого сертифiката, передача вiдповiдних зобов'язань iншому сертифiкованому складу здiйснюється в порядку, встановленому уповноваженим органом.

     Стаття 10. Договiр складського зберiгання товару

     За договором складського зберiгання сертифiкований склад зобов'язується за плату зберiгати товар, переданий йому поклажодавцем, i повернути цей товар у схоронностi.

     Договiр складського зберiгання укладається в письмовiй формi. Письмова форма договору складського зберiгання вважається дотриманою, якщо прийняття товару на товарний склад посвiдчене простим або подвiйним складським свiдоцтвом.

     Умови договору складського зберiгання визначаються за домовленiстю сторiн, а умови договору складського зберiгання товару на сертифiкованому складi загального користування визначаються вiдповiдно до регламенту сертифiкованого складу.

     Зобов'язання сторiн за договором складського зберiгання припиняються з погашенням вiдповiдних складських свiдоцтв, крiм випадкiв, передбачених законом.

     Стаття 11. Строк складського зберiгання товару

     Строк, на який прийнято товар на зберiгання, визначається за домовленiстю сторiн та вказується у складському свiдоцтвi. Строк такого зберiгання, зазначений у складському свiдоцтвi, не може перевищувати строк, на який укладено договiр складського зберiгання.

     Стаття 12. Плата за зберiгання товару

     Плата за зберiгання товару, строки та порядок її внесення визначаються договором складського зберiгання.

     Якщо володiлець складського свiдоцтва пiсля закiнчення строку дiї договору складського зберiгання не забрав товар, вiн зобов'язаний внести плату за весь фактичний час його зберiгання в обсягах та порядку, визначених договором.

     Стаття 13. Прийняття товару на зберiгання

     Сертифiкований склад зобов'язаний за свiй рахунок оглянути товар, що приймається на зберiгання, для визначення його кiлькостi та зовнiшнього стану.

     При передачi товару на зберiгання його власник зобов'язаний подати сертифiкованому складу документи, що засвiдчують якiснi характеристики товару.

     Сертифiкований склад, який прийняв на зберiгання товар, не вправi користуватися або розпоряджатися ним, якщо iнше не передбачено договором складського зберiгання або законом.

     Товар не може бути прийнятий на зберiгання у разi, якщо:

     за результатами проведення незалежної оцiнки якiснi та/або вартiснi характеристики товару виявилися гiршими вiд тих, що заявленi;

     зберiгання товару потребує спецiальних умов, якi сертифiкований склад не в змозi забезпечити;

     товар має властивостi, що становлять небезпеку для оточення;

     документи, що засвiдчують якiснi характеристики товару, вiдсутнi.

     Стаття 14. Застава товару, прийнятого на зберiгання за подвiйним складським свiдоцтвом

     Товар, прийнятий на зберiгання за подвiйним складським свiдоцтвом, може бути предметом застави протягом строку його зберiгання.

     Оцiнка товару, який є предметом застави, здiйснюється вiдповiдно до закону.

     Застава товару, прийнятого на зберiгання за подвiйним складським свiдоцтвом, виникає пiсля вiдокремлення i передачi заставної частини складського свiдоцтва (заставного свiдоцтва) вiд заставодавця заставодержателю з моменту укладення вiдповiдного договору застави.

     При оформленнi застави заставодавець надає заставодержателю виписку з реєстру складських свiдоцтв про те, що подвiйне складське свiдоцтво є дiйсним i не втрачалося. Строк дiї виписки з реєстру складських свiдоцтв становить три календарних днi, упродовж яких сертифiкований склад припиняє операцiї щодо зазначених у нiй товарiв та сертифiкатiв.

     Заставодержатель повинен протягом трьох робочих днiв письмово проiнформувати сертифiкований склад, який видав подвiйне складське свiдоцтво, про прийняття товару в заставу. Протягом строку застави товару вiдновлення прав за втраченим подвiйним складським свiдоцтвом, передбачене статтею 24 цього Закону, заборонено.

     Строк застави не може перевищувати строк зберiгання товару.

     Стаття 15. Страхування товару, прийнятого на зберiгання

     Сертифiкований склад повинен застрахувати товар, прийнятий на зберiгання, вiд ризикiв втрати, загибелi, нестачi або пошкодження в порядку, встановленому Законом України "Про страхування", якщо iнше не передбачено договором складського зберiгання.

     Якщо договiр не передбачає страхування товару, на складському свiдоцтвi робиться напис "Без страхування".

     Стаття 16. Повернення товару на вимогу володiльця складського свiдоцтва

     Сертифiкований склад зобов'язаний повернути товар на першу вимогу володiльця складського свiдоцтва, навiть якщо строк його зберiгання не закiнчився, за умови пред'явлення та наступної передачi сертифiкованому складу з метою погашення простого складського свiдоцтва або обох частин подвiйного складського свiдоцтва. У реєстрi складських свiдоцтв робиться запис про їх погашення.

     Стаття 17. Видача товару, на який звернено стягнення

     Товар може бути виданий iз складу за рiшенням суду або в порядку примусового стягнення лише за подвiйним складським свiдоцтвом згiдно iз Законом України "Про виконавче провадження". При цьому видане на цей товар подвiйне складське свiдоцтво погашається i в реєстрi складських свiдоцтв робиться запис про його погашення.

     Якщо стягнення звертається на частину товарiв, якi зберiгаються на сертифiкованому складi за подвiйним складським свiдоцтвом, то на ту частину товарiв, на яку не звертається стягнення, сертифiкований склад зобов'язаний видати нове складське свiдоцтво i вилучити з обiгу ранiше видане складське свiдоцтво, при цьому в реєстрi складських свiдоцтв робиться вiдповiдний запис про таке погашення та видачу нового складського свiдоцтва.

     За простим складським свiдоцтвом стягнення звертається не на товар, а на саме свiдоцтво. При цьому для одержання товару сертифiкованому складу надаються всi необхiднi документи, якi пiдтверджують звернення стягнення на просте складське свiдоцтво. Юридична або фiзична особа, на користь якої було звернено стягнення, вважається володiльцем простого складського свiдоцтва, а видача товару здiйснюється згiдно iз статтею 18 цього Закону.

     При видачi товару, який зберiгається за простим складським свiдоцтвом, сторона, яка цього вимагає, повинна повернути сертифiкованому складу ранiше видане просте складське свiдоцтво.

     Пiсля звернення стягнення на просте складське свiдоцтво новий володiлець свiдоцтва, на користь якого було звернено стягнення, зобов'язаний одержати товар iз сертифiкованого складу або здiйснити обмiн на нове просте чи подвiйне складське свiдоцтво шляхом погашення простого складського свiдоцтва, на яке було звернено стягнення.

     Стаття 18. Видача товару iз сертифiкованого складу

     Володiлець складського свiдоцтва пред'являє сертифiкованому складу свiдоцтво з письмовою вимогою про видачу товару.

     Перед видачею товару в обмiн на складське свiдоцтво сертифiкований склад зобов'язаний перевiрити, чи не є це складське свiдоцтво пiдробленим, перевiрити наявнiсть прав пред'явника складського свiдоцтва на володiння цим свiдоцтвом та права на одержання товару, пiсля чого сертифiкований склад погашає це свiдоцтво, про що робиться вiдповiдний запис у реєстрi складських свiдоцтв.

     Якщо стан бланка складського свiдоцтва не дозволяє його iдентифiкувати або перевiрити, чи не є просте або подвiйне складське свiдоцтво пiдробленим, сертифiкований склад має право вiдмовити у видачi товару, про що пред'явнику складського свiдоцтва надається письмова вiдповiдь.

     Сертифiкований склад має право письмово вiдмовити пред'явнику складського свiдоцтва у видачi товару також у разi, якщо така операцiя не вiдповiдає закону або товар є заставленим, або дiють iншi передбаченi законом обмеження.

     У разi вiдмови у видачi товару одночасно з письмовою вiдмовою сертифiкований склад зобов'язаний повернути складське свiдоцтво його пред'явнику, крiм випадку, коли свiдоцтво виявилося пiдробленим.

     При видачi товару iз сертифiкованого складу володiлець складського свiдоцтва зобов'язаний сплатити всi платежi, пов'язанi iз зберiганням товару.

     Володiлець простого або подвiйного складського свiдоцтва має право одержати лише частину товару. При цьому на товар, який продовжує зберiгатися на сертифiкованому товарному складi, склад зобов'язаний видати нове складське свiдоцтво пiсля погашення ранiше виданого.

     Володiлець складського свiдоцтва або сертифiкований склад при видачi товару має право вимагати огляду та перевiрки товару та/або проведення незалежної експертизи товару. Витрати, пов'язанi з оглядом та перевiркою, вiдшкодовує сторона, яка цього вимагає.

     Якщо пiд час повернення товару вiн не був оглянутий або перевiрений сертифiкованим складом разом з володiльцем складського свiдоцтва, володiлець складського свiдоцтва має право заявити про нестачу або пошкодження товару в письмовiй формi одночасно з його одержанням, а щодо нестачi та пошкодження, якi не могли бути виявленi при звичайному способi прийняття товару, - протягом трьох днiв пiсля його одержання. У разi вiдсутностi такої заяви володiльця складського свiдоцтва вважається, що сертифiкований склад повернув товар вiдповiдно до умов договору.

     Якщо за товаром, строк зберiгання якого закiнчився, протягом 90 календарних днiв не звернулась особа, яка має право власностi на цей товар, сертифiкований склад має право за рiшенням суду продати товар на конкурсних умовах. Пiсля реалiзацiї товару та вiдшкодування затверджених судом витрат сертифiкованого складу залишену частину виручених вiд продажу товару грошей сертифiкований склад передає пред'явнику складського свiдоцтва.

     У разi вiдсутностi пред'явника складського свiдоцтва сертифiкований склад перераховує кошти, одержанi за проданий товар, на депозит у банку до моменту витребування їх особою, яка мала право власностi на цей товар. Якщо протягом строку, передбаченого законодавством для витребування грошової компенсацiї за проданий товар, до сертифiкованого складу не звернувся володiлець складського свiдоцтва, грошi переходять у власнiсть сертифiкованого складу.

     Сертифiкований склад зобов'язаний письмово повiдомити власника подвiйного складського свiдоцтва або особу, з якою було укладено вiдповiдний договiр складського зберiгання, про необхiднiсть забрати товар iз зберiгання протягом п'яти календарних днiв пiсля закiнчення строку зберiгання, зазначеного у складському свiдоцтвi.

     Стаття 19. Обов'язки сертифiкованого складу

     Сертифiкований склад зобов'язаний вживати всiх заходiв, передбачених цим Законом, iншими нормативно-правовими актами або договором, щодо зберiгання товару, переданого йому на зберiгання.

     Сертифiкований склад зобов'язаний повернути володiльцю складського свiдоцтва товар у станi, передбаченому договором складського зберiгання.

     Стаття 20. Обов'язки володiльця складського свiдоцтва

     Володiлець складського свiдоцтва зобов'язаний забрати товар iз сертифiкованого складу пiсля закiнчення строку його зберiгання та оплатити сертифiкованому складу вартiсть послуг iз зберiгання згiдно з договором складського зберiгання.

     Стаття 21. Права володiльця простого складського свiдоцтва

     Володiлець простого складського свiдоцтва має право розпоряджатися товаром, прийнятим на зберiгання за цим свiдоцтвом. Передача прав, встановлених простим складським свiдоцтвом, здiйснюється шляхом його передачi iншому держателю за зробленим на простому складському свiдоцтвi передавальним написом згiдно iз статтею 25 цього Закону.

     Володiлець простого складського свiдоцтва може передати його в заставу. При цьому просте складське свiдоцтво вилучається у поклажодавця i перебуває у володiннi заставодержателя.

     У разi, якщо володiлець простого складського свiдоцтва має намiр передати товар у заставу, просте складське свiдоцтво повинно бути погашено, а замiсть нього сертифiкований склад видає подвiйне складське свiдоцтво та вносить вiдповiднi змiни в реєстр складських свiдоцтв.

     За необхiдностi переоформлення простого складського свiдоцтва, а також в iнших передбачених цим Законом випадках володiлець простого складського свiдоцтва має право звернутися до сертифiкованого складу.

     Стаття 22. Права володiльця подвiйного складського свiдоцтва

     Володiлець обох частин подвiйного складського свiдоцтва має право розпоряджатися товаром, що зберiгається на сертифiкованому складi.

     Володiлець заставної частини подвiйного складського свiдоцтва (заставного свiдоцтва) має лише право застави на товар.

     Володiлець складської частини подвiйного складського свiдоцтва, вiдокремленої вiд заставного складського свiдоцтва, не має права розпоряджатися цим свiдоцтвом без згоди заставодержателя (володiльця заставного свiдоцтва). Володiлець складської частини подвiйного складського свiдоцтва, вiдокремленої вiд заставного свiдоцтва, не має права вимагати видачi товару або його частини iз сертифiкованого складу до припинення зобов'язання, забезпеченого за заставним свiдоцтвом.

     Володiлець заставного свiдоцтва крiм прав, передбачених iншими законами, має право вимагати вiд сертифiкованого складу збереження товару, зазначеного в заставному свiдоцтвi, яким забезпечується виконання зобов'язань поклажодавця.

     При необхiдностi переоформлення подвiйного складського свiдоцтва, його втрати, а також в iнших передбачених цим Законом випадках володiлець подвiйного складського свiдоцтва має право звернутися до сертифiкованого складу.

     Стаття 23. Порядок здiйснення прав за заставним свiдоцтвом

     Пiсля настання строку виконання зобов'язання, що забезпечується заставою, вказаною в заставному свiдоцтвi, володiлець заставного свiдоцтва може звернутися до особи, яка має перед ним зобов'язання, з вимогою про виконання своїх зобов'язань.

     У разi виконання заставодавцем своїх зобов'язань володiлець заставного свiдоцтва повинен повернути це заставне свiдоцтво заставодавцю.

     У разi невиконання заставодавцем зобов'язань перед заставодержателем, забезпечених за заставним свiдоцтвом, дiї заставодержателя (володiльця заставного свiдоцтва) регулюються вiдповiдно до Закону України "Про заставу".

     Стаття 24. Здiйснення вiдновлення прав за втраченим подвiйним складським свiдоцтвом та замiна пошкоджених складських свiдоцтв

     У разi втрати подвiйного складського свiдоцтва його володiлець зобов'язаний негайно звернутися з письмовою заявою до сертифiкованого складу. Сертифiкований склад робить вiдповiдний запис у реєстрi складських свiдоцтв про втрату подвiйного складського свiдоцтва.

     Дублiкат на втрачене подвiйне складське свiдоцтво не видається.

     Вiдновлення прав за втраченим подвiйним складським свiдоцтвом вiдбувається на пiдставi рiшення суду. Сертифiкований склад може повернути товар або видати просте складське свiдоцтво замiсть втраченого подвiйного не ранiше трьох робочих днiв з дня одержання рiшення суду.

     При втратi простого складського свiдоцтва його вiдновлення та вiдновлення прав поклажодавця не здiйснюється.

     У разi пошкодження бланку виданого простого або подвiйного складського свiдоцтва, якщо це пошкодження не заважає iдентифiкацiї свiдоцтва, а також перевiрцi, чи не є воно пiдробленим, сертифiкований склад має право за рахунок особи, що вимагає його замiни, видати нове складське свiдоцтво з тими ж обов'язковими реквiзитами. При цьому пошкоджений бланк вилучається з обiгу i погашається, про що робиться запис у реєстрi складських свiдоцтв. У подвiйному складському свiдоцтвi може бути замiнено лише обидвi частини одночасно.

     Просте складське свiдоцтво може бути замiнено лише за вiдсутностi передавальних написiв. Якщо на простому складському свiдоцтвi зробленi передавальнi написи, а стан бланка свiдоцтва не дозволяє його подальший обiг, володiлець такого простого свiдоцтва може лише звернутися до сертифiкованого складу з метою одержання товару, зазначеного у свiдоцтвi.

     Знищення замiнених у зазначеному порядку бланкiв складських свiдоцтв вiдбувається в установленому законодавством порядку.

     Стаття 25. Передавальний напис простого складського свiдоцтва

     Права за простим складським свiдоцтвом передаються шляхом здiйснення на них передавального напису, який засвiдчує перехiд прав за ними до iншої особи.

     Передавальний напис здiйснюється на зворотному боцi свiдоцтва чи на приєднаному до нього аркушi, що є невiд'ємною частиною вiдповiдного свiдоцтва.

     Передавальний напис переносить усi права, що випливають iз простого складського свiдоцтва.

     Передавальний напис повинен бути безумовним. Будь-яка обмежуюча його умова вважається недiйсною.

     Частковий передавальний напис вважається недiйсним.

     Передавальний напис не може бути бланковим та "на пред'явника".

     Передавальний напис на простому складському свiдоцтвi мiстить:

     повне найменування та реквiзити юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи, яка передає права за складським свiдоцтвом, а також мiсцезнаходження юридичної особи або мiсце проживання фiзичної особи, номер, серiю, дату видачi та найменування органу, що видав паспорт громадянина України або паспортний документ iноземця;

(абзац другий частини сьомої статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 20.11.2012р. N 5492-VI)

     повне найменування та реквiзити юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи, якiй або у розпорядження якої передаються права за складським свiдоцтвом, а також мiсцезнаходження юридичної особи або мiсце проживання фiзичної особи, номер, серiю, дату видачi та найменування органу, що видав паспорт громадянина України або паспортний документ iноземця;

(абзац третiй частини сьомої статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 20.11.2012р. N 5492-VI)

     пiдпис особи, яка передає право за складським свiдоцтвом;

(абзац четвертий частини сьомої статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 15.04.2014р. N 1206-VII)

     пiдпис особи, якiй або у розпорядження якої передаються права за складським свiдоцтвом;

(абзац п'ятий частини сьомої статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 15.04.2014р. N 1206-VII)

     дату здiйснення передавального напису.

     Володiлець простого складського свiдоцтва вважається його законним держателем, якщо його право на складське свiдоцтво базується на безперервному рядi передавальних написiв. Закресленi передавальнi написи вважаються при цьому ненаписаними.

     Передавальний напис, зроблений особою, якiй або у розпорядження якої передаються права за складським свiдоцтвом з порушенням вимог цiєї статтi, вважається недiйсним.

     Передавальний напис, зроблений фiзичною особою, обов'язково повинен бути нотарiально посвiдчений.

     Передавальний напис повинен бути нiчим не обумовлений, а будь-яка iнформацiя, що мiститься в ньому та обмежує передачу прав простим складським свiдоцтвом, вважається недiйсною.

     Передавальний напис, який передбачає передачу права на отримання частини товару, зазначеного у складському свiдоцтвi, або передачу права на отримання частини боргу за простим складським свiдоцтвом, вважається недiйсним.

     Не допускається внесення в передавальний напис застережень, доповнень, виправлень. При здiйсненнi чергового передавального напису не допускається внесення застережень, доповнень, виправлень у попереднi передавальнi написи або просте складське свiдоцтво. У разi порушення особою, якiй або у розпорядження якої передаються права за простим складським свiдоцтвом, зазначеної вимоги цей передавальний напис та наступнi передавальнi написи вважаються недiйсними.

     Стаття 26. Реалiзацiя заставленого товару

     Реалiзацiя заставленого товару, на який звернено стягнення, здiйснюється в порядку, передбаченому Законом України "Про заставу".

     Стаття 27. Вiдповiдальнiсть сертифiкованого складу

     За втрату (нестачу) чи пошкодження товару, прийнятого на зберiгання, сертифiкований склад несе вiдповiдальнiсть згiдно iз законом та договором.

     Якщо по закiнченнi строку зберiгання товару, передбаченого договором, товар не забрано власником, сертифiкований склад несе вiдповiдальнiсть за втрату (нестачу) чи пошкодження товару лише за наявностi його умислу або грубої необережностi.

     У разi якщо збитки завдано власнику втратою (нестачею) або пошкодженням товару, сертифiкований склад несе вiдповiдальнiсть:

     за втрату (нестачу) товару - у розмiрi його вартостi;

     за пошкодження товару - у розмiрi суми, на яку знизилась його вартiсть. Сума компенсацiї визначається за домовленiстю сторiн або в судовому порядку.

     Якщо внаслiдок пошкодження товару його якiсть змiнилася настiльки, що вiн не може бути використаний за первiсним призначенням, власник має право вiдмовитися вiд нього i вимагати вiд сертифiкатного складу вiдшкодування вартостi цього товару.

     Стаття 28. Вiдшкодування збиткiв, завданих сертифiкованому складу

     Власник товару зобов'язаний вiдшкодувати сертифiкованому складу збитки, завданi властивостями цього товару, якщо сертифiкований склад, приймаючи товар на зберiгання, не знав i не мiг знати про цi властивостi.

     Збитки також вiдшкодовуються сертифiкованому складу власником товару в разi, якщо вiн не передав товар на зберiгання у визначений договором строк.

     Стаття 29. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi через три мiсяцi з дня його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України з дня опублiкування цього Закону:

     у мiсячний строк визначити уповноважений орган, який буде здiйснювати сертифiкацiю товарних складiв;

     у двомiсячний строк подати до Верховної Ради України пропозицiї щодо приведення законодавчих актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом; забезпечити розроблення та затвердження нормативно-правових актiв, передбачених цим Законом, перегляд органами виконавчої влади та приведення у вiдповiднiсть iз цим Законом їхнiх актiв.

     3. До приведення законодавства у вiдповiднiсть iз цим Законом закони та iншi нормативно-правовi акти застосовуються у частинi, що не суперечить цьому Закону.

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ
23 грудня 2004 року
N 2286-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.