Документ скасований: Наказ Мінфіну № 1204 від 28.12.2015

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 11 травня 2006 року N 370


Про затвердження Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв, установлення й експлуатацiї дощок податкових повiдомлень та Порядку дiй митних органiв при несвоєчасному погашеннi платниками податкiв податкових зобов'язань

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 травня 2006 р. за N 613/12487


     Вiдповiдно до статей 2, 4 - 7, 16 та 17 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами", з метою забезпечення прав платникiв податкiв i роботи митних органiв щодо пiдготовки та направлення податкових повiдомлень платникам податкiв, установлення єдиного порядку дiй митних органiв при несвоєчасному погашеннi платниками податкiв податкових зобов'язань з податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв), щодо яких цi органи визначено контролюючими, наказую:

     1. Затвердити Порядок пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв, установлення й експлуатацiї дощок податкових повiдомлень, що додається.

     2. Затвердити Порядок дiй митних органiв при несвоєчасному погашеннi платниками податкiв податкових зобов'язань, що додається.

     3. Департаменту митних платежiв (Джигалов С. О.) та Юридичному департаменту (Мельник М. В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики (Копосов С. А.):

     4.1. У мiсячний строк з дня набрання чинностi цим наказом спiльно з Департаментом митних платежiв (Джигалов С. О.) та Департаментом аналiзу ризикiв та аудиту (Конєв О. I.) розробити технiчне завдання до програмного забезпечення "Податковi повiдомлення та контроль за податковими боргами".

     4.2. У двомiсячний строк з дня розроблення технiчного завдання розробити та ввести в експлуатацiю вiдповiдне програмне забезпечення.

     5. Начальникам митних органiв:

     5.1. Довести цей наказ до вiдома особового складу та забезпечити дотримання вимог Порядкiв.

     5.2. Iнформувати про вимоги цього наказу платникiв податкiв шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї та на наочних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митних органiв i в пунктах пропуску через державний кордон України.

     5.3. Забезпечити встановлення в митних органах дощок податкових повiдомлень i затвердити схеми їх розмiщення, кiлькiсть, розмiри, конструкцiю та порядок обслуговування й охорони.

     6. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної митної служби України вiд 25.04.2005 N 329 "Про затвердження Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 21.07.2005 за N 789/11069.

     7. Установити, що наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     8. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Шейка О. П.

Голова Державної митної служби України О. Б. Єгоров
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної податкової адмiнiстрацiї України О. I. Кiрєєв
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва А. В. Дашкевич
Мiнiстр фiнансiв України В. М. Пинзеник

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 11 травня 2006 р. N 370
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 травня 2006 р. за N 613/12487

Порядок пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв, установлення й експлуатацiї дощок податкових повiдомлень

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до статей 2, 4 та 6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" (далi - Закон).

     1.2. Порядок визначає послiдовнiсть дiй митних органiв при пiдготовцi та направленнi податкових повiдомлень платникам податкiв, установленнi й експлуатацiї дощок податкових повiдомлень.

     1.3. Термiни в цьому Порядку вживаються в таких значеннях:

     митний орган - регiональна митниця, митниця;

     узгоджене податкове зобов'язання:

     а) податкове зобов'язання, самостiйно визначене платником податкiв у митнiй декларацiї (розрахунку), уважається узгодженим з дня подання такої декларацiї (розрахунку);

     б) податкове зобов'язання платника податкiв, нараховане митним органом, уважається узгодженим у день отримання платником податкiв податкового повiдомлення (за винятком випадкiв, коли платник податкiв у встановленi Законом строки розпочинає процедуру апеляцiйного узгодження);

     в) податкове зобов'язання платника податкiв, нараховане митним органом (якщо такий платник податкiв у встановленi Законом строки розпочинає процедуру апеляцiйного узгодження), уважається узгодженим у день закiнчення процедури адмiнiстративного оскарження або в день прийняття судом рiшення по сутi;

     штрафнi санкцiї (штраф) - плата у фiксованiй сумi або у виглядi вiдсоткiв вiд суми податкового зобов'язання (без урахування пенi та штрафних санкцiй), яка справляється у випадках, визначених Законом, з платника податкiв у зв'язку з порушенням ним правил оподаткування, визначених вiдповiдними законами;

     передоплата - попереднє грошове забезпечення, а саме кошти платника податкiв, якi вiн за власним рiшенням перераховує на депозитнi рахунки митного органу для забезпечення здiйснення майбутнiх податкових платежiв.

     Iншi термiни вживаються в значеннях, наведених у Законi та Митному кодексi України.

     1.4. Якщо на депозитному рахунку митного органу перебувають кошти платника податкiв, перерахованi як передоплата, у сумi, необхiднiй для погашення податкового зобов'язання, нарахованого митним органом, така сума податкового зобов'язання та штрафних санкцiй може бути погашена шляхом перерахування митним органом цих сум до держбюджету на пiдставi письмової заяви платника податку. Заява повинна бути пiдписана платником податкiв фiзичною особою або керiвником i головним бухгалтером платника податкiв - юридичної особи та завiрена печаткою.

     1.5. Пiдготовка й облiк податкових повiдомлень, а також ведення реєстрiв податкових повiдомлень здiйснюються за встановленими в додатках 1 - 3 до цього Порядку формами в автоматизованому режимi iз застосуванням програмного забезпечення.

2. Порядок здiйснення митними органами розрахунку податкових зобов'язань та складання податкових повiдомлень

     2.1. Митнi органи самостiйно визначають суми податкових зобов'язань платникiв податкiв на пiдставi положень пiдпункту 4.2.2 пункту 4.2 статтi 4 Закону та штрафних санкцiй, за їх наявностi, щодо податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), визначених пiдпунктом 2.1.1 пункту 2.1 статтi 2 цього Закону.

     2.2. У випадку, зазначеному в пунктi 2.1 цього Порядку, митний орган складає та надсилає платнику податкiв податковi повiдомлення:

     за формою згiдно з додатком 1 до цього Порядку (форма "Р") - при здiйсненнi розрахунку сум податкових зобов'язань та штрафних санкцiй, нарахованих вiдповiдно до пiдпунктiв 17.1.1 - 17.1.6 пункту 17.1 статтi 17 Закону, за їх наявностi;

     за формою згiдно з додатком 2 до цього Порядку (форма "Ш") - при здiйсненнi розрахунку сум штрафних санкцiй за порушення граничних строкiв сплати узгоджених податкових зобов'язань, що пiдлягають нарахуванню вiдповiдно до пiдпункту 17.1.7 пункту 17.1 статтi 17 Закону.

     2.3. Податкове повiдомлення складається вiддiлом митних платежiв митного органу за письмовим дорученням керiвника (заступника керiвника) митного органу.

     При пiдготовцi податкового повiдомлення у випадках, визначених у пiдпунктах "б" та "в" пiдпункту 4.2.2 пункту 4.2 статтi 4 Закону, пiдставою для пiдготовки податкового повiдомлення є вiдповiдний акт перевiрки.

     Податкове повiдомлення пiдлягає вiзуванню керiвниками юридичного вiддiлу митного органу та структурних пiдроздiлiв митного органу, якими було виявлено факти, що спричинили завищення (заниження) податкових зобов'язань.

     2.4. Податкове повiдомлення складається на розраховану суму податкового зобов'язання та штрафних санкцiй за їх наявностi щодо кожного окремого податку, збору (обов'язкового платежу). Якщо митний орган здiйснив розрахунок сум податкових зобов'язань за декiлькома податками, то складається вiдповiдна кiлькiсть податкових повiдомлень.

     2.5. Пiсля пiдписання керiвником (заступником керiвника) митного органу податкового повiдомлення йому присвоюються та вносяться до реєстру податкових повiдомлень:

     а) до графи 1 - його порядковий номер за певний рiк;

     б) до графи 2 - дата його складання.

     2.6. Вiддiл митних платежiв митного органу вносить податкове повiдомлення до реєстру податкових повiдомлень, направлених платникам податкiв, форму якого наведено в додатку 3 до цього Порядку. Зазначений реєстр ведеться в електронному виглядi щодо окремих платникiв податкiв.

3. Порядок надсилання (вручення) митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв

     3.1. Податкове повiдомлення передається до загального вiддiлу митного органу в день його реєстрацiї для надсилання (вручення) платнику податкiв.

     3.2. Загальний вiддiл митного органу в день отримання податкового повiдомлення вiд вiддiлу митних платежiв надсилає (вручає) податкове повiдомлення платнику податкiв, при цьому корiнець податкового повiдомлення передається у вiддiл митних платежiв.

     3.3. Податкове повiдомлення вважається надiсланим (врученим) юридичнiй особi, якщо його передано посадовiй особi такої юридичної особи пiд розписку або надiслано листом з повiдомленням про вручення.

     3.4. Податкове повiдомлення вважається надiсланим (врученим) фiзичнiй особi, якщо його вручено особисто такiй фiзичнiй особi або її законному представниковi чи надiслано листом з повiдомленням про вручення на її адресу за мiсцем проживання або останнього вiдомого мiсця її знаходження.

     3.5. Загальний вiддiл митного органу при отриманнi корiнця повiдомлення про вручення листа з податковим повiдомленням платнику податкiв того самого дня передає цей корiнець до вiддiлу митних платежiв митного органу.

     3.6. Дата отримання (вручення) платником податкiв податкового повiдомлення проставляється на корiнцi податкового повiдомлення:

     а) посадовою особою юридичної особи - платника податкiв (фiзичною особою - платником податкiв) у разi вручення податкового повiдомлення пiд розписку;

     б) працiвником вiддiлу митних платежiв митного органу в разi надiслання листом з повiдомленням про вручення. При цьому повiдомлення про вручення прикрiплюється до корiнця податкового повiдомлення.

     3.7. Якщо митний орган або пошта не може вручити платнику податкiв податкове повiдомлення через:

     1) незнаходження посадових осiб;

     2) їх вiдмову прийняти податкове повiдомлення;

     3) незнаходження фактичного мiсця розташування (мiсцезнаходження) платника податкiв,

     то працiвник загального вiддiлу митного органу в день надходження до митного органу такої iнформацiї оформлює акт довiльної форми, у якому зазначає причину невручення податкового повiдомлення. Зазначений акт передається до вiддiлу митних платежiв митного органу.

     3.8. У день повернення неврученого податкового повiдомлення загальний вiддiл митного органу розмiщує його на дошцi податкових повiдомлень митного органу. При цьому день розмiщення такого податкового повiдомлення на дошцi податкових повiдомлень митного органу, зафiксований в актi про причини невручення платнику податкiв податкового повiдомлення, уважається днем його вручення.

     Дата розмiщення податкового повiдомлення на дошцi податкових повiдомлень проставляється працiвником вiддiлу митних платежiв митного органу на корiнцi податкового повiдомлення. Акт про причини невручення податкового повiдомлення прикрiплюється до корiнця податкового повiдомлення.

     3.9. Податковi повiдомлення, розмiщенi на дошцi податкових повiдомлень, мають знаходитись на нiй до закiнчення строку сплати узгодженого податкового зобов'язання.

     У перший робочий день пiсля закiнчення строку перебування податкового повiдомлення на дошцi податкових повiдомлень це повiдомлення знiмається з дошки податкових повiдомлень працiвником загального вiддiлу митного органу. Податкове повiдомлення iз зазначенням на зворотному боцi дати зняття з дошки податкових повiдомлень передається до вiддiлу митних платежiв митного органу та пiдшивається до справи платника податкiв.

4. Порядок установлення та експлуатацiї дощок податкових повiдомлень

     4.1. Дошка податкових повiдомлень розмiщується на доступному для огляду мiсцi бiля входу до центрального примiщення митного органу, яке перебуває пiд постiйним наглядом працiвникiв охорони примiщень, або в холi центрального примiщення митного органу, якщо дозволяє площа.

     Габаритнi розмiри дошки визначаються керiвником вiдповiдного митного органу залежно вiд кiлькостi податкових повiдомлень, що направляються платникам податкiв та можуть перебувати одночасно на дошцi податкових повiдомлень, з урахуванням, що:

     iнформацiя на дошцi має розмiщуватися на висотi не менше 0,5 метра i не бiльше двох метрiв над поверхнею землi (пiдлоги);

     довжина дошки має становити вiд одного до п'яти метрiв.

     Конструкцiя дошки повинна забезпечувати:

     збереження податкових повiдомлень вiд ушкодження природними факторами (пiд склом);

     доступнiсть для вiзуального ознайомлення з iнформацiєю, розмiщеною на дошцi (у тому числi й у темну частину доби);

     збереження вiд несанкцiонованого вилучення чи пошкодження розмiщених на дошцi податкових повiдомлень (у тому числi шляхом установлення замка).

     4.2. Схема розмiщення, кiлькiсть, розмiри, конструкцiя, порядок обслуговування та охорони дошки податкових повiдомлень затверджуються наказом керiвника митного органу.

     4.3. Вiдповiдальнiсть за своєчаснiсть розмiщення податкових повiдомлень на дошцi податкових повiдомлень покладається на загальний вiддiл митного органу.

5. Порядок облiку в митних органах податкових повiдомлень

     5.1. Вiддiл митних платежiв митного органу в день отримання iнформацiї про дату вручення (отримання) платнику податкiв податкового повiдомлення або про дату розмiщення на дошцi податкових оголошень (повiдомлень) податкового повiдомлення вносить вiдповiднi данi до реєстру податкових повiдомлень та пiдшиває корiнець податкового повiдомлення (разом iз прикрiпленими до нього вiдповiдно до цього Порядку документами) до справи платника податкiв.

     5.2. У разi подання платником податкiв скарги щодо визначеного в податковому повiдомленнi податкового зобов'язання вiддiл митних платежiв митного органу в день отримання скарги (iнформацiї про подання повторної скарги) уносить вiдповiднi данi до реєстру податкових повiдомлень. При цьому це податкове повiдомлення в автоматизованому режимi переноситься до окремого реєстру податкових повiдомлень, що перебувають на стадiї апеляцiйного узгодження, де облiковується до закiнчення процедури адмiнiстративного оскарження.

     Пiсля закiнчення розгляду скарги вiддiл митних платежiв пiдшиває другий примiрник умотивованого рiшення за скаргою платника податкiв, у тому числi рiшення про продовження термiну розгляду скарги, до справи платника податкiв поряд iз корiнцем податкового повiдомлення та:

     а) у разi часткового скасування (на пiдставi ранiше прийнятого рiшення митного органу, нарахованої суми податкового зобов'язання) складає та направляє платнику податкiв нове податкове повiдомлення. При цьому ранiше надiслане податкове повiдомлення вважається вiдкликаним;

     б) у разi збiльшення митним органом суми податкового зобов'язання за результатами розгляду скарги платника податкiв складає та направляє платнику податкiв окреме податкове повiдомлення на суму збiльшення податкового зобов'язання. При цьому ранiше надiслане податкове повiдомлення не вiдкликається.

     Аналогiчнi дiї здiйснюються в разi подання платником податкiв повторної скарги щодо отриманого податкового повiдомлення.

     5.3. У разi звернення платника податкiв до суду з позовом щодо визнання недiйсним податкового повiдомлення, за умови надходження до митного органу вiдповiдного документу про вiдкриття провадження у справi за позовом платника податкiв не пiзнiше настання граничного строку сплати, зазначеного в податковому повiдомленнi, структурний пiдроздiл, який склав таке податкове повiдомлення, у день отримання ухвали вносить вiдповiднi данi до реєстру податкових повiдомлень.

     При цьому це податкове повiдомлення в автоматизованому режимi переноситься до реєстру податкових повiдомлень, зазначеного в у абзацi першому пункту 5.2 цього Порядку, де облiковується до закiнчення процедури судового оскарження.

     Пiсля прийняття судом рiшення та набрання цим рiшенням законної сили iнформацiя про таке рiшення вноситься до реєстру, а копiя цього рiшення пiдшивається до справи платника податкiв поряд iз корiнцем податкового повiдомлення, що оскаржувалося.

     Аналогiчнi дiї здiйснюються в разi оскарження платником податкiв рiшення суду в апеляцiйному порядку (за умови прийняття апеляцiйної скарги апеляцiйним судом до провадження).

     У разi надходження до митного органу вiдповiдного документу про вiдкриття судового провадження у справi за позовом платника податкiв пiсля закiнчення граничного строку сплати сума податкового боргу, вiдображена в картцi - особовому рахунку суб'єкта ЗЕД i в картцi податкового боргу, пiдлягає виведенню з цих карток, а податкове повiдомлення переноситься до реєстру податкових повiдомлень, зазначеному в абзацi першому пункту 5.2 Порядку, де облiковується до закiнчення процедури судового оскарження.

6. Порядок вiдкликання податкових повiдомлень

     6.1. Податкове повiдомлення вважається вiдкликаним, якщо:

     а) сума податкового зобов'язання, а також штрафних санкцiй (за їх наявностi) самостiйно погашається платником податкiв;

     б) митний орган скасовує або змiнює ранiше прийняте рiшення про нарахування суми податкового зобов'язання (штрафних санкцiй) унаслiдок адмiнiстративного оскарження цього рiшення;

     в) рiшення митного органу про нарахування суми податкового зобов'язання скасовується чи змiнюється судом.

     6.2. У випадку, визначеному в пiдпунктi "а" пункту 6.1 цього Порядку, податкове повiдомлення вважається вiдкликаним у день, протягом якого вiдбулося погашення суми податкового зобов'язання (штрафних санкцiй).

     6.3. У випадку, визначеному в пiдпунктi "б" пункту 6.1 цього Порядку, податкове повiдомлення вважається вiдкликаним з дня прийняття митним органом рiшення про скасування ранiше нарахованої суми податкового зобов'язання (штрафних санкцiй).

     Якщо нарахована сума податкового зобов'язання зменшується внаслiдок її адмiнiстративного оскарження, то ранiше надiслане податкове повiдомлення вважається вiдкликаним вiд дня отримання платником податкiв нового податкового повiдомлення, що мiстить нову суму податкового зобов'язання.

     6.4. У випадку, визначеному в пiдпунктi "в" пункту 6.1 цього Порядку, податкове повiдомлення вважається вiдкликаним у день отримання платником податкiв вiдповiдного рiшення суду.

     6.5. Якщо вмотивоване рiшення за скаргою платника податкiв не надсилається платнику податкiв протягом двадцятиденного строку або протягом строку, продовженого за рiшенням керiвника митного органу (або його заступника), то податкове повiдомлення вважається вiдкликаним вiд дня, наступного за останнiм днем зазначеного строку.

     Якщо рiшення про продовження строкiв розгляду скарги не було надiслано платнику податкiв до закiнчення двадцятиденного строку, зазначеного в абзацi першому цього пункту, то податкове повiдомлення вважається вiдкликаним вiд дня, наступного за останнiм днем зазначеного двадцятиденного строку.

Директор Департаменту митних платежiв С. О. Джигалов

 

Додаток 1
до Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв, установлення й експлуатацiї дощок податкових повiдомлень
Форма
Корiнець податкового повiдомлення
форми "Р"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Податкове повiдомлення форми "Р"
N ______________

вiд "___" ____________ 200_ року

вiд "___" ____________ 200_ року N ___
Виставлене:
 
(повне найменування юридичної особи - платника податку
 
або прiзвище, iнiцiали фiзичної особи - платника податкiв,
 
iдентифiкацiйний код (номер) платника податкiв,
 
мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника податкiв)
Загальна сума податкового зобов'язання, визначена в цьому податковому повiдомленнi за платежем:
 
(найменування податку, збору (обов'язкового платежу),
 
штрафної санкцiї)
 
(код платежу)
на пiдставi акта перевiрки*:
 
(номер та дата складання акта перевiрки)
Граничний строк сплати Сума податкового зобов'язання, грн.
за основним платежем за штрафними санкцiями
     
Керiвник (заступник керiвника)
 
(найменування митного органу)
   
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
М. П.
Податкове повiдомлення отримав:
 
(посада)
 
(прiзвище, iнiцiали)
 
(пiдпис)
"___" ____________ 200_ року
У разi надiслання податкового повiдомлення листом з повiдомленням про вручення проставляється дата вручення, зазначена в повiдомленнi про вручення, або дата розмiщення на дошцi податкових повiдомлень.

____________
     * Заповнюється в разi нарахування податкового зобов'язання на пiдставi пiдпунктiв "б" або "в" пiдпункту 4.2.2 статтi 4 Закону.

 
(найменування митного органу та його мiсцезнаходження)
повiдомляє  
(повне найменування юридичної особи - платника податкiв
 
або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи - платника податкiв,
 
iдентифiкацiйний код (номер) платника податкiв,
  ,
мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника податкiв)
що згiдно з пiдпунктом "__" пiдпункту 4.2.2 статтi 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" (далi - Закон) та згiдно з
 
(посилання на пункт та статтю нормативно-правового акта,
 
який є пiдставою для здiйснення розрахунку або перерахунку суми
  ,
податкового зобов'язання /застосування штрафних санкцiй/)
на пiдставi акта перевiрки*  
(посилання на акт перевiрки /номер, дата складання/)
установлено порушення*
 
(посилання на пункт та статтю законодавства, порушення яких установлено
 
та вiдповiдно до яких був зроблений розрахунок або перерахунок
  ,
податкових зобов'язань)
у зв'язку з чим визначено суму податкового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцiй) за платежем:
 
(назва податку, збору (обов'язкового платежу),
 
код платежу та загальна сума словами)
Сума податкового зобов'язання, грн.
усього у тому числi
за основним платежем за штрафними санкцiями
     
Зазначенi суми пiдлягають сплатi в
десятиденний/тридцятиденний  строк вiд дня
(непотрiбне викреслити)
отримання цього податкового повiдомлення (при проведеннi процедури апеляцiйного узгодження - протягом десяти календарних днiв, наступних за днем такого узгодження) вiдповiдно до
 
(зазначити пункт i статтю нормативно-правового акта, яким установлено граничний строк сплати)
до бюджету:  
(номер рахунку)
  , в установi банку
(назва одержувача)
  , МФО  
   Якщо на депозитному рахунку митницi перебувають кошти платника податкiв, перерахованi як передплата, у сумi, необхiднiй для погашення податкового зобов'язання, то це податкове зобов'язання може бути погашене шляхом перерахування митним органом коштiв до держбюджету на пiдставi письмової заяви платника податку.
   У разi несплати в установлений строк податкового зобов'язання, визначеного в цьому податковому повiдомленнi, виникає право податкової застави на активи платника податкiв i таке податкове зобов'язання буде визнано податковим боргом. Митним органом буде направлено подання до податкового органу за мiсцем реєстрацiї платника податкiв для вжиття заходiв iз стягнення податкового боргу в порядку, установленому законодавством.
   Вiд першого робочого дня, наступного за останнiм днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, визначеного в цьому податковому повiдомленнi, розпочинається нарахування пенi та застосовуються штрафнi санкцiї у розмiрах, установлених Законом.
   У разi незгоди з сумою податкового зобов'язання, визначеного в цьому податковому повiдомленнi, зазначене податкове повiдомлення може бути оскаржене в адмiнiстративному порядку з дотриманням вимог пункту 5.2 статтi 5 Закону та вiдповiдно до Порядку розгляду митними органами скарг платникiв податкiв на податковi зобов'язання, нарахованi митними органами, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 08.02.2006 N 97 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.02.2006 за N 151/12025, або в судовому порядку.
Керiвник (заступник керiвника)
     
(найменування митного органу) (пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
М. П.

____________
     * Заповнюється в разi нарахування податкового зобов'язання на пiдставi пiдпунктiв "б" або "в" пiдпункту 4.2.2 статтi 4 Закону.

 

Додаток 2
до Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв, установлення й експлуатацiї дощок податкових повiдомлень
Форма
Корiнець податкового повiдомлення
форми "Ш"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Податкове повiдомлення форми "Ш"
N ______________

вiд "___" ____________ 200_ року

вiд "___" ____________ 200_ року N ___
Виставлене:
 
(повне найменування юридичної особи - платника податку
 
або прiзвище, iнiцiали фiзичної особи - платника податкiв,
 
iдентифiкацiйний код (номер),
 
мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника податкiв)
Сума штрафу, визначена в цьому податковому повiдомленнi, на пiдставi пiдпункту 17.1.7 пункту 17.1 статтi 17 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" у розмiрi
10 %, 20 %, 50 %,
(непотрiбне викреслити)
узгодженої суми податкового зобов'язання, сплаченої iз затримкою, складає:
  грн.,
за платежем:
 
(назва податку, збору /обов'язкового платежу/)
 
 
(код платежу)
Граничний строк сплати:
"___" ____________ 200_ року
Керiвник (заступник керiвника)
 
(найменування митного органу)
   
(пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
М. П.
Податкове повiдомлення отримав:
 
(посада)
 
(прiзвище, iнiцiали)
 
(пiдпис)
"___" ____________ 200_ року.
У разi надiслання податкового повiдомлення листом з повiдомленням про вручення проставляється дата вручення, зазначена в повiдомленнi про вручення, або дата розмiщення на дошцi податкових повiдомлень.
 
(найменування митного органу та його мiсцезнаходження)
повiдомляє  
(повне найменування юридичної особи - платника податкiв або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи - платника податкiв,
 
iдентифiкацiйний код (номер) платника податкiв,
  ,
мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника податкiв)
що вiдповiдно до акта  
(посилання на номер акта, дату його складання)
встановлено порушення граничного строку сплати узгодженого податкового зобов'язання з
  ,
(назва податку, збору /обов'язкового платежу/)
передбаченого  
(посилання на норму законодавчого акта щодо строкiв
  ,
сплати податкового зобов'язання, порушення якої встановлено)
та на пiдставi пiдпункту 17.1.7 пункту 17.1 статтi 17 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" (далi - Закон) за затримку на ___ календарних днiв граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання в розмiрi
  грн.,
(зазначити погашену суму податкового боргу, щодо якої застосовується штрафна санкцiя)
 
(найменування юридичної особи - платника податкiв або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи - платника податкiв)
зобов'язано сплатити штраф у розмiрi
10 %, 20 %, 50 %,
(непотрiбне викреслити)
у сумi   грн.,
(зазначити суму штрафу словами)
за платежем:
 
(назва податку, збору (обов'язкового платежу) та код платежу)
у десятиденний строк вiд дня отримання цього податкового повiдомлення (при проведеннi процедури апеляцiйного узгодження - протягом десяти календарних днiв, наступних за днем такого узгодження) до бюджету:
 
(номер рахунка)
  , в установi банку
(найменування одержувача)
  , МФО  
   Якщо на депозитному рахунку митницi перебувають кошти платника податкiв, перерахованi як передплата, у сумi, необхiднiй для погашення податкового зобов'язання, це податкове зобов'язання може бути погашене шляхом перерахування митним органом коштiв до держбюджету на пiдставi письмової заяви платника податку.
   У разi несплати в установлений строк податкового зобов'язання, визначеного в цьому податковому повiдомленнi, виникає право податкової застави на активи платника податкiв i таке податкове зобов'язання буде визнано податковим боргом. Митним органом буде направлено подання до податкового органу за мiсцем реєстрацiї платника податкiв для вжиття заходiв iз стягнення податкового боргу в порядку, установленому законодавством.
   Вiд першого робочого дня, наступного за останнiм днем граничного строку сплати штрафу, визначеного в цьому податковому повiдомленнi, розпочинається нарахування пенi в розмiрах, установлених Законом.
   У разi незгоди з сумою штрафних санкцiй, визначених у цьому податковому повiдомленнi, зазначене податкове повiдомлення може бути оскаржене в адмiнiстративному порядку з дотриманням вимог пункту 5.2 статтi 5 Закону та вiдповiдно до Порядку розгляду митними органами скарг платникiв податкiв на податковi зобов'язання, нарахованi митними органами, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 08.02.2006 N 97 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.02.2006 за N 151/12025, або в судовому порядку.
Керiвник (заступник керiвника)
     
(найменування митного органу) (пiдпис) (iнiцiали, прiзвище)
М. П.

 

Додаток 3
до Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв, установлення й експлуатацiї дощок податкових повiдомлень
Форма

Реєстр
податкових повiдомлень, направлених платникам податкiв

Номер повiдом-
лення
Дата складання повiдо-
млення
Дата отримання повiдомлення (рiшення про розгляд скарги) платником податкiв (дата розмiщення повiдомлення на дошцi податкових повiдомлень) Найменування юридичної особи або прiзвище, iнiцiали фiзичної особи - платникiв податкiв Iденти-
фiкацiйний код (номер) платника податкiв
Назва платежу Код платежу Сума податкового зобов'язання, грн. Дата подання скарги платником податкiв (дата звернення до суду) Дата прийняття остаточного рiшення при адмiнiстративному оскарженнi (дата прийняття судом рiшення) Сума податкових зобов'язань за остаточним рiшенням, грн.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 11 травня 2006 р. N 370
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 травня 2006 р. за N 614/12488

Порядок дiй митних органiв при несвоєчасному погашеннi платниками податкiв податкових зобов'язань

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до статей 2, 5 - 7, 16 та 17 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" (далi - Закон), Порядку надiслання органам державної податкової служби подання про здiйснення заходiв з погашення податкового боргу платника податкiв та iнформацiї про скасування або змiну суми нарахованого податкового зобов'язання за рiшенням суду (господарського суду) вiд iнших контролюючих органiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.10.2001 N 1387 (далi - Порядок надiслання подання).

     1.2. Цей Порядок визначає послiдовнiсть дiй митних органiв у разi несвоєчасного погашення платниками податкiв податкових зобов'язань з податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв), зазначених у пiдпунктi 2.1.1 пункту 2.1 статтi 2 Закону; нарахування та погашення штрафних санкцiй та пенi, що справляються з платникiв податкiв у зв'язку з несвоєчасним погашенням узгоджених податкових зобов'язань; порядок направлення до податкових органiв подань про здiйснення заходiв з погашення податкових боргiв та iншої визначеної Законом iнформацiї.

     1.3. Термiни в цьому Порядку вживаються в значеннях, наведених у Законi, Митному кодексi України та Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв, установлення й експлуатацiї дощок податкових повiдомлень, затвердженому наказом Державної митної служби України вiд 11.05.2006 N 370.

     1.4. Контроль за станом погашення податкового боргу та нарахуванням пенi здiйснюється з першого робочого дня, наступного за останнiм днем граничного строку сплати узгодженого податкового зобов'язання, який визначається вiдповiдно до пункту 5.3 статтi 5 Закону.

     Якщо останнiй день граничного строку сплати податкового зобов'язання припадає на вихiдний або святковий день, то останнiм днем граничного строку сплати вважається наступний за вихiдним або святковим робочий операцiйний (банкiвський) день.

     1.5. Погашення сум податкового боргу (у тому числi штрафних санкцiй та нарахованої на суму боргу пенi) здiйснюється за рахунок джерел, визначених статтею 7 Закону.

     1.6. Якщо на депозитному рахунку митного органу перебувають кошти платника податкiв, перерахованi як попередня оплата за митне оформлення, у сумi, необхiднiй для погашення податкового боргу, то така сума податкового боргу (у тому числi штрафних санкцiй та нарахованої на суму податкового боргу пенi) може бути погашена шляхом перерахування митним органом цих сум до держбюджету на пiдставi письмової заяви платника податку. Заява повинна бути пiдписана платником податкiв - фiзичною особою або керiвником та головним бухгалтером платника податкiв - юридичної особи i завiрена печаткою.

     1.7. Списання безнадiйного податкового боргу, визначеного в пунктi 12.3 статтi 12 та пiдпунктi 18.2.1 пункту 18.2 статтi 18 Закону, у тому числi пенi, нарахованої на такий борг, а також штрафних санкцiй (за їх наявностi) здiйснюється в разi надходження вiдповiдного рiшення податкового органу згiдно з Порядком списання непогашених податкових зобов'язань або податкового боргу пiсля лiквiдацiї платника податкiв, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.07.2002 N 1056 (iз змiнами), та Порядком списання безнадiйного податкового боргу платникiв податкiв, затвердженим наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 14.03.2001 N 103, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 10.01.2002 за N 16/6304 (iз змiнами).

     1.8. Пiдготовка та облiк подань про здiйснення заходiв з погашення податкового боргу та iнформацiї, що надсилається до податкових органiв вiдповiдно до цього Порядку, а також контроль за станом погашення платниками податкiв податкових боргiв здiйснюються iз застосуванням вiдповiдного програмного забезпечення.

2. Направлення до податкових органiв подань про здiйснення заходiв з погашення податкового боргу та iнформацiї про скасування або змiну суми нарахованого податкового зобов'язання за рiшенням суду

     2.1. Якщо платник податкiв не сплачує в установленi строки узгоджену суму податкового зобов'язання, то митним органом вiдповiдно до Порядку надiслання подання надсилається до податкового органу за мiсцем реєстрацiї платника податкiв:

     подання про здiйснення заходiв з погашення податкового боргу через несплату платником (платниками) податкiв у встановленi строки узгоджених сум податкових зобов'язань (далi - подання) вiдповiдно до строкiв, зазначених у пунктах 3 - 5 Порядку надiслання подання;

     iнформацiя про скасування або змiну сум податкових зобов'язань за рiшенням суду в день отримання митним органом рiшення суду;

     iнформацiя про погашення податкового боргу платником податкiв за фактом отримання такої iнформацiї протягом дня.

     2.2. Подання та iнформацiя, зазначенi в пунктi 2.1 цього Порядку, складаються вiддiлами митних платежiв митного органу iз застосуванням вiдповiдного програмного забезпечення.

     2.3. Вiддiлом митних платежiв ведеться облiк подань та iнформацiї, зазначених у пунктi 2.1 цього Порядку, а також здiйснюється контроль за строками надiслання подань та станом погашення податкових боргiв шляхом занесення цих даних до Журналу облiку подань про здiйснення заходiв з погашення податкових боргiв i контролю за погашенням цих боргiв (далi - Журнал). Журнал ведеться вiддiлом митних платежiв митного органу за формою, наведеною в додатку 1 до цього Порядку, в електронному виглядi в межах кожного календарного року окремо в автоматизованому порядку iз застосуванням вiдповiдного програмного забезпечення.

     2.4. Подання складається на суму податкового боргу (у тому числi штрафних санкцiй та пенi) щодо одного виду податку або збору (обов'язкового платежу). При цьому в поданнi зазначаються реквiзити вiдповiдного бюджетного рахунку з облiку доходiв, вiдкритого в розрiзi митниць та кодiв бюджетної класифiкацiї в управлiннях Державного казначейства в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     2.5. Подання може складатися щодо одного платника податкiв або декiлькох платникiв податкiв за умови їх облiку в одному податковому органi.

     2.6. Пiсля пiдписання подання керiвником (заступником керiвника) митного органу до графи 1 Журналу заноситься порядковий номер подання за певний рiк, до графи 2 - дата його складання. Вiдповiдно до iнформацiї, яку мiстить подання, заповнюються графи 3 - 14 Журналу.

     2.7. Подання в день його складання передається на паперових носiях i в електронному виглядi на дискетах до загального вiддiлу митного органу для надiслання (вручення) вiдповiдному податковому органу.

     2.8. Загальний вiддiл митного органу в день отримання подання вiд вiддiлу митних платежiв надсилає (вручає) подання до податкового органу за мiсцем реєстрацiї платника (платникiв) податкiв.

     2.9. Подання вважається надiсланим (врученим) до податкового органу, якщо воно надiслано листом з повiдомленням про вручення засобами поштового зв'язку або його вручено посадовiй особi податкового органу пiд пiдпис.

     2.10. Загальний вiддiл митного органу при отриманнi корiнця повiдомлення про вручення подання податковому органу того самого дня передає цей корiнець до вiддiлу митних платежiв митного органу.

     2.11. Дата отримання подання податковим органом проставляється на копiї цього подання:

     посадовою особою податкового органу в разi вручення подання пiд розписку;

     працiвником вiддiлу митних платежiв митного органу в разi надiслання листом з повiдомленням про вручення. При цьому повiдомлення про вручення прикрiплюється до копiї подання.

     2.12. У графi 15 Журналу проставляється дата отримання податковим органом подання. Копiя подання пiдшивається до справи, яка формується в розрiзi окремих платникiв податкiв, за якими облiковується податковий борг.

     2.13. У день отримання митним органом рiшення суду про скасування або змiну суми податкового зобов'язання вiдповiдна iнформацiя заноситься до граф 16 - 18 Журналу.

     У день надходження до митного органу iнформацiї про погашення платником податкiв податкового боргу або його списання вiдповiдна iнформацiя заноситься до граф 21 - 26 Журналу.

     2.14. Iнформацiя про скасування або змiну сум податкових зобов'язань за рiшенням суду та iнформацiя про погашення податкового боргу платником податкiв (далi - iнформацiя) направляється до податкового органу в порядку, зазначеному в пунктах 2.8 - 2.12 цього Порядку. При цьому дата надiслання такої iнформацiї заноситься до граф 19 або 27 Журналу.

     2.15. При реєстрацiї iнформацiї їй присвоюється номер, який складається з номера подання, щодо якого ця iнформацiя надсилається, i символiв:

     IС - для iнформацiї про скасування або змiну сум податкових зобов'язань за рiшенням суду;

     IП - для iнформацiї про погашення податкового боргу платником податкiв.

     2.16. Якщо сума податкового боргу змiнюється за рiшенням суду або погашається платником податкiв частково, то одночасно з iнформацiєю, зазначеною в пунктi 2.14 цього Порядку, до податкового органу надсилається уточнене подання.

3. Контроль за станом погашення податкового боргу

     3.1. Для здiйснення оперативного контролю за станом погашення податкових боргiв i за дотриманням строкiв направлення до вiдповiдних податкових органiв подань у графi 29 "Контрольнi вiдмiтки" Журналу вчиняються такi записи:

     гранична дата направлення до податкового органу наступного подання - при направленнi подання для виставлення податкової вимоги;

     дата граничного строку стягнення податкового боргу, що визначається вiдповiдно до пункту 15.2 статтi 15 Закону, - при направленнi подання для здiйснення заходiв примусового характеру;

     "Погашено" або "Скасовано" - у разi повного погашення або скасування за рiшенням суду суми податкового боргу протягом 40 календарних днiв з дати надiслання подання;

     номер та дата направленого наступного подання - у разi несплати податкового боргу протягом 40 календарних днiв з дати надiслання подання для виставлення першої або другої податкової вимоги;

     номер та дата направлення уточненого подання - у разi, якщо сума податкового боргу змiнюється за рiшенням суду або погашається платником податкiв частково;

     "Списано" - у разi, якщо борг списано як безнадiйний за рiшенням податкового органу.

     3.2. Щоденно вiддiлом митних платежiв митного органу здiйснюються:

     перегляд виписок з рахункiв, отриманих в установленому порядку, щодо надходження коштiв вiд платникiв податкiв у рахунок погашення податкового боргу або вiд податкових органiв у разi здiйснення цими органами заходiв щодо примусового стягнення податкового боргу. При цьому за наявностi iнформацiї про надходження таких коштiв у Журнал заносяться вiдповiднi вiдомостi;

     перегляд графи "Контрольнi вiдмiтки" Журналу (у тому числi й за попереднi роки) для забезпечення дотримання строкiв направлення до податкових органiв подань та здiйснення iнших передбачених цим Порядком заходiв.

4. Нарахування штрафних санкцiй за порушення граничних строкiв сплати узгоджених податкових зобов'язань

     4.1. Якщо платник податкiв не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання протягом установлених законодавством строкiв, то такий платник податкiв зобов'язаний сплатити штрафнi санкцiї вiдповiдно до пiдпункту 17.1.7 пункту 17.1 статтi 17 Закону.

     4.2. У разi виявлення митним органом факту порушення платником податкiв строкiв сплати узгодженого податкового зобов'язання складається акт довiльної форми. Сума штрафних санкцiй, зазначених у пунктi 4.1 цього Порядку, розраховується на день фактичного погашення податкового боргу (частини податкового боргу).

     Вiдповiдно до акта, зазначеного в абзацi першому цього пункту, вiддiлом митних платежiв митного органу не пiзнiше трьох робочих днiв вiд дня складання цього акта складається та направляється такому платнику податкiв податкове повiдомлення за формою та згiдно з вимогами, установленими Порядком пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв, установлення й експлуатацiї дощок податкових повiдомлень, затвердженим наказом Державної митної служби України вiд 11.05.2006 N 370.

     4.3. У разi несплати узгоджених сум штрафiв у встановлений строк такi суми визнаються сумами податкового боргу. Погашення цих сум здiйснюється в загальному порядку, установленому для погашення податкового боргу.

5. Нарахування пенi

     5.1. Пiсля закiнчення встановлених строкiв погашення узгодженого податкового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

     5.2. Нарахування пенi здiйснюється на день фактичного погашення податкового боргу (частини податкового боргу) за кожний календарний день прострочення платежу, уключаючи день такого погашення.

     5.3. Нарахування пенi закiнчується в день прийняття банком, який обслуговує платника податкiв, платiжного документа про сплату суми податкового боргу. У разi часткової сплати суми податкового боргу нарахування пенi зупиняється на таку сплачену частку.

     У разi погашення суми податкового боргу шляхом стягнення вiдповiдним податковим органом коштiв або вiдчуження iнших активiв боржника в порядку, передбаченому Законом, нарахування пенi зупиняється в день такого стягнення або вiдчуження активiв з права власностi (повного господарського вiдання) такого боржника в рахунок такого погашення незалежно вiд строкiв оплати вартостi таких активiв їх покупцем.

     5.4. При частковому погашеннi податкового боргу сума такої частки визначається з урахуванням пенi, нарахованої на таку частку податкового боргу. Податковий борг, що погашається частково, сплачується разом зi сплатою пенi, нарахованої вiдповiдно до такої частки, єдиним платiжним документом, у якому суми такого податкового боргу та такої пенi визначаються окремо.

     У разi часткового погашення податкового боргу для частини податкового боргу, що залишилась непогашеною, днем початку нарахування пенi залишається перший робочий день, наступний за останнiм днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, визначений згiдно з пунктом 1.4 цього Порядку.

     5.5. Пеня нараховується на суму податкового боргу (уключаючи суму штрафних санкцiй за їх наявностi) з розрахунку 120 вiдсоткiв рiчних облiкової ставки Нацiонального банку України, яка дiяла на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення. При цьому для розрахунку використовується бiльша iз зазначених ставок. Зазначений розмiр пенi дiє щодо всiх податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), контроль за якими покладено на митнi органи.

     Якщо платник податкiв до початку його перевiрки контролюючим органом самостiйно виявляє факт заниження податкового зобов'язання та погашає його, то пеня не нараховується. Це правило не застосовується, якщо судом доведено скоєння злочину посадовими особами платника податкiв або фiзичною особою - платником податкiв щодо умисного ухилення вiд сплати зазначеного податкового зобов'язання.

     Якщо керiвник митного органу або Державної митної служби України (його заступник) вiдповiдно до процедури адмiнiстративного оскарження приймає рiшення про продовження строкiв розгляду скарги платника податкiв понад строки, визначенi абзацом першим пiдпункту 5.2.2 пункту 5.2 статтi 5 Закону, то пеня не нараховується протягом таких додаткових строкiв незалежно вiд результатiв адмiнiстративного оскарження.

     5.6. Для здiйснення контролю за правильнiстю нарахування пенi при погашеннi платниками податкiв податкових боргiв вiддiлом митних платежiв митного органу в день надходження iнформацiї про погашення податкового боргу платника податкiв проводиться розрахунок суми пенi на день такого погашення (в автоматизованому порядку), пiсля чого ця сума заноситься до картки податкового боргу платника податкiв.

     Приклад розрахунку пенi наведено в додатку 2 до цього Порядку.

     5.7. Пеня не нараховується:

     а) на пеню;

     б) на штрафи, що накладаються за адмiнiстративнi правопорушення;

     в) на несвоєчасно сплаченi суми податкових зобов'язань, якщо ненарахування пенi передбачено законами України.

     5.8. Документи, що пiдтверджують суму податкових зобов'язань платника податкiв та граничний строк їх сплати:

     митна декларацiя;

     податкове повiдомлення;

     корiнець повiдомлення про вручення платнику податкiв рiшення митного органу за скаргою платника податкiв на податкове повiдомлення, яким було завершено процедуру адмiнiстративного оскарження;

     рiшення суду.

     5.9. Документи, що пiдтверджують суму та дату погашення податкового боргу (частини податкового боргу):

     виписки з рахункiв у виглядi реєстрiв розрахункових документiв;

     корiнець прибуткового документа (повiдомлення) про приймання банком платежiв готiвкою;

     акт звiряння надходжень коштiв, перерахованих митницею на рахунки органiв Державного казначейства України;

     iнформацiя вiд податкового органу щодо вiдчуження активiв боржника в рахунок погашення податкового боргу з датою такого вiдчуження та сумою погашеного податкового боргу.

     5.10. Якщо платник податкiв не сплачує пеню разом зi сплатою податкового боргу (його частини) або не визначає її окремо в платiжному документi (чи визначає невiрно), то митний орган протягом п'яти робочих днiв з дня надходження вiд органу державного казначейства iнформацiї про зарахування коштiв до бюджету, яка надається вiдповiдно до вимог Порядку взаємодiї та обмiну iнформацiєю мiж органами Державного казначейства України та Державної митної служби України в процесi казначейського обслуговування державного бюджету за доходами, що контролюються митними органами, затвердженого спiльним наказом Державного казначейства України та Державної митної служби України вiд 31.07.2002 N 150/417, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.08.2002 за N 660/6948, письмово повiдомляє платника податкiв про суму пенi, що залишилася несплаченою, та вiдповiдно до глави 2 цього Порядку складає на цю суму подання про здiйснення заходiв з погашення податкового боргу й направляє це подання до податкового органу за мiсцем реєстрацiї платника податкiв.

     5.11. Суми пенi зараховуються до державного бюджету й облiковуються за тими самими кодами бюджетної класифiкацiї, що й вiдповiднi податки, збори (обов'язковi платежi), за якими виник податковий борг, що погашається.

     5.12. Надмiру сплаченi суми пенi зараховуються в рахунок погашення податкового зобов'язання з податку, збору (обов'язкового платежу), за яким такi суми пенi виникли, а в разi його вiдсутностi - повертаються платнику податкiв вiдповiдно до чинного законодавства.

     5.13. У разi визнання судом недiйсним податкового повiдомлення митного органу про нарахування (донарахування) суми податкового зобов'язання сума пенi, нарахована за несвоєчасне погашення такого податкового зобов'язання, скасовується.

     5.14. За зверненням платника податкiв митним органом проводиться звiрення нарахованих та погашених сум пенi.

     Зазначене звiрення може проводитися не частiше 1 разу на квартал i повинно оформлюватися у виглядi акта довiльної форми.

     5.15. Оскарження платником податкiв сум нарахованої пенi здiйснюється вiдповiдно до законодавства.

Директор Департаменту митних платежiв С. О. Джигалов

 

Додаток 1
до Порядку дiй митних органiв при несвоєчасному погашеннi платниками податкiв податкових зобов'язань

Журнал облiку подань про здiйснення заходiв з погашення податкових боргiв i контролю за погашенням цих боргiв

N
з/п
Дата подання Код подання* Найменування податкового органу, до якого направлено подання Найменування платника податкiв - юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi платника податкiв - фiзичної особи Iдентифiкацiйний код (номер) платника податкiв Документ, за яким нараховувалося податкове зобов'язання Гранична дата сплати узгодженого податкового зобов'язання Сума податкового боргу
номер дата назва платежу усього у тому числi
основний платiж штрафнi санкцiї пеня
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
                           
____________
* 1 - подання для виставлення першої податкової вимоги;
2 - подання для виставлення другої податкової вимоги;
3 - подання для здiйснення заходiв примусового стягнення.

грн.

Дата отримання подання податковим органом Сума податкового боргу скасована або змiнена за рiшенням суду Податковий борг погашено або списано як безнадiйний Контрольнi вiдмiтки
найменування суду дата винесення судом рiшення номер рiшення суду дата надiслання iнформацiї до податкового органу дата отримання iнформацiї податковим органом реквiзити платiжного доручення, за яким перераховано кошти для сплати податкового боргу сума податкового боргу дата надiслання iнформацiї до податкового органу дата отримання iнформацiї податковим органом
назва платежу усього у тому числi
основний платiж штрафнi санкцiї пеня
15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
                             

 

Додаток 2
до Порядку дiй митних органiв при несвоєчасному погашеннi платниками податкiв податкових зобов'язань

Приклад розрахунку пенi

     Платник податкiв 01.09.2005 здiйснює сплату платежу до бюджету в рахунок погашення податкового боргу в сумi 965,94 грн. (без урахування пенi), який виник у зв'язку з несплатою узгодженого податкового зобов'язання, останнiм днем граничного строку сплати якого було 30.06.2005.

     Розрахунок пенi здiйснюється таким чином.

     Згiдно з пiдпунктом 16.4.1 пункту 16.4 статтi 16 Закону пеня нараховується на суму податкового боргу (уключаючи суму штрафних санкцiй за їх наявностi) з розрахунку 120 вiдсоткiв рiчних облiкової ставки Нацiонального банку України, що дiяла на день виникнення такого податкового боргу або на день його погашення (його частини), при цьому для розрахунку використовується бiльша з них. Нарахування пенi здiйснюється на день фактичного погашення податкового боргу (частини податкового боргу) за кожний календарний день прострочення платежу, уключаючи день такого погашення.

     Припустимо, що облiкова ставка Нацiонального банку України, яка дiяла на момент виникнення податкового боргу (за станом на 01.07.2005), дорiвнювала 9 %, а на момент погашення (за станом на 01.09.2005) - 9,5 %.

     У розрахунку використовується облiкова ставка Нацiонального банку України, яка є бiльшою. У наведеному прикладi вона дорiвнює 9,5 %.

     Сума пенi розраховується за допомогою такої формули:

Y = (е погашення боргу · Кднiв · UНБУ · 1,2) / R,

     де: Y - сума пенi, що нараховується на фактично погашену суму податкового боргу (завжди округлюється до другого знака пiсля коми);

     е погашення боргу - фактично погашена сума податкового боргу;

     Кднiв - кiлькiсть днiв затримки сплати узгодженого податкового зобов'язання;

     UНБУ - бiльша з облiкових ставок Нацiонального банку України, що дiяли на день виникнення податкового боргу, або на день його (його частини) погашення;

     1,2 - коефiцiєнт, що дозволяє розрахувати 120 % рiчних вiд UНБУ;

     R - кiлькiсть днiв у календарному роцi.

     У цьому прикладi: Y = (965,94 · 63 · 9,5 · 1,2) / 365,

     де Y = 19,01 грн.

     Таким чином, сума пенi, нарахована на фактично сплачену суму боргу, має складати 19,01 грн.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.