КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 6 сiчня 2010 р. N 8


Про затвердження Порядку вiдомчої реєстрацiї та ведення облiку великотоннажних та iнших технологiчних транспортних засобiв

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 10 серпня 2011 року N 849,
вiд 19 вересня 2012 року N 868,
вiд 8 квiтня 2013 року N 233,
вiд 11 лютого 2016 року N 76,
вiд 22 березня 2017 року N 161,
вiд 27 березня 2019 року N 367

     Вiдповiдно до статтi 34 Закону України "Про дорожнiй рух" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок вiдомчої реєстрацiї та ведення облiку великотоннажних та iнших технологiчних транспортних засобiв, що додається.

     2. Внести до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31 сiчня 1992р. N 47 "Про затвердження зразкiв нацiональних та мiжнародного посвiдчень водiїв i документiв, необхiдних для реєстрацiї транспортних засобiв" (ЗП України, 1992р., N 3, ст. 57; Офiцiйний вiсник України, 2004р., N 49, ст. 3212) змiни, що додаються.

(пункт 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.09.2012р. N 868)

     3. Державному комiтетовi з промислової безпеки, охорони працi та гiрничого нагляду, iншим центральним органам виконавчої влади привести у тримiсячний строк власнi нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть з Порядком, затвердженим цiєю постановою.

Прем'єр-мiнiстр України Ю. ТИМОШЕНКО

Iнд. 33

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 6 сiчня 2010 р. N 8

ПОРЯДОК
вiдомчої реєстрацiї та ведення облiку великотоннажних та iнших технологiчних транспортних засобiв

(У текстi Порядку слово "Держгiрпромнагляд" в усiх вiдмiнках замiнено словом "Держпрацi" згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 лютого 2016 року N 76)

Загальнi положення

     1. Цей Порядок визначає процедуру вiдомчої реєстрацiї (далi - реєстрацiя) та ведення облiку великотоннажних та iнших технологiчних транспортних засобiв, що не пiдлягають експлуатацiї на вулично-дорожнiй мережi загального користування.

     2. Термiни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке значення:

     1) великотоннажний та iнший технологiчний транспортний засiб (далi - технологiчний транспортний засiб) - великотоннажний автомобiль, який за своєю конструкцiєю та обладнанням призначений для перевезення вантажiв, транспортування розкривних порiд i корисних копалин на вiдкритих гiрничих розробках чи ґрунту на будiвництвi, а також iнший механiчний транспортний засiб, у тому числi обладнаний спецiальними пристроями чи механiзмами, або транспортний засiб, призначений для руху тiльки у поєднаннi з iншим транспортним засобом, який керується машинiстом (оператором, водiєм) i використовується власником для забезпечення виробничих процесiв пiд час провадження ним господарської дiяльностi (виготовлення продукцiї, виконання робiт, надання послуг), а також для перемiщення сировини (матерiалiв), що обробляється, i вiдходiв виробництва;

     2) дослiдження iдентифiкацiйних номерiв - проведення експертного обстеження з використанням фiзичних методiв контролю з метою встановлення iдентифiкацiйних номерiв вузлiв i агрегатiв, якщо неможливо встановити їх пiд час вiзуального огляду;

     3) матерiально-технiчне забезпечення реєстрацiйних дiй, взяття на облiк та зняття з нього технологiчних транспортних засобiв (далi матерiально-технiчне забезпечення реєстрацiї) - закупiвля бланкiв, що використовуються пiд час реєстрацiї, державних номерних знакiв (далi - номернi знаки), канцелярського приладдя;

     4) перереєстрацiя технологiчного транспортного засобу - проведення реєстрацiйних дiй у разi настання обставин, у зв'язку з якими виникла потреба у внесеннi змiн у реєстрацiйнi документи;

     5) реєстрацiйнi дiї - дiї, пов'язанi з реєстрацiєю, перереєстрацiєю або тимчасовою реєстрацiєю технологiчного транспортного засобу на певний строк;

     6) реєстрацiя технологiчного транспортного засобу - здiйснення комплексу заходiв, пов'язаних iз перевiркою документiв, якi є пiдставою для здiйснення реєстрацiї, звiркою та за необхiдностi дослiдженням iдентифiкацiйних номерiв вузлiв i агрегатiв та оглядом транспортного засобу, оформленням i видачею реєстрацiйних документiв та номерних знакiв;

     7) технiчний огляд технологiчного транспортного засобу - комплекс робiт з контролю технiчного стану, що здiйснюється як вiзуально, так i з використанням органолептичних методiв i засобiв вимiрювальної технiки, номенклатуру яких встановлено нормативними документами, та з випробування технологiчного транспортного засобу;

     8) тимчасова реєстрацiя технологiчного транспортного засобу - видача реєстрацiйних документiв обмеженого строку дiї на технологiчний транспортний засiб у разi його тимчасового ввезення на територiю України пiд зобов'язання про зворотне вивезення або довгострокової передачi транспортного засобу в оренду (лiзинг).

     3. Реєстрацiя, перереєстрацiя, тимчасова реєстрацiя, взяття на облiк та зняття з нього технологiчного транспортного засобу здiйснюється територiальними органами Держпрацi.

     4. Матерiально-технiчне забезпечення реєстрацiї, перереєстрацiї, тимчасової реєстрацiї, взяття на облiк, зняття з нього та технiчний огляд технологiчних транспортних засобiв здiйснюються експертно-технiчними центрами, що належать до сфери управлiння Держпрацi (далi - експертно-технiчнi центри), у порядку, що встановлюється Держпрацi.

     5. Територiальнi органи Держпрацi на пiдставi письмового запиту судiв, органiв прокуратури, СБУ, МВС, державної податкової служби, державної виконавчої служби, митних органiв, Нацiональної полiцiї, iнших територiальних органiв Держпрацi, iнспекцiй державного технiчного нагляду Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласних, Київської та Севастопольської мiських держадмiнiстрацiй видають довiдки про проведенi реєстрацiйнi дiї щодо зареєстрованих технологiчних транспортних засобiв i їх власникiв.

(пункт 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.03.2017р. N 161)

Реєстрацiя технологiчних транспортних засобiв

     6. Юридичнi i фiзичнi особи, iноземнi фiзичнi i юридичнi особи, особи без громадянства (що перебувають в Українi на законних пiдставах), якi є власниками технологiчних транспортних засобiв чи використовують їх на законних пiдставах, або уповноваженi ними особи (далi - власники) зобов'язанi зареєструвати зазначенi транспортнi засоби протягом 10 днiв пiсля придбання або виникнення iнших законних прав на їх використання, у тому числi у разi тимчасового ввезення на територiю України.

     У такий же строк власники зобов'язанi перереєструвати технологiчнi транспортнi засоби у разi настання обставин, у зв'язку з якими виникла потреба у внесеннi змiн у реєстрацiйнi документи.

     7. Реєстрацiя, перереєстрацiя, тимчасова реєстрацiя, взяття на облiк та зняття з облiку технологiчного транспортного засобу здiйснюється пiсля перевiрки територiальними органами Держпрацi наявностi обтяжень машини за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна. Реєстрацiя, перереєстрацiя, тимчасова реєстрацiя та взяття на облiк технологiчного транспортного засобу, який перебуває у податковiй заставi, заставi, пiд арештом або є предметом iншого обтяження, здiйснюється виключно за умови надання письмової згоди всiх виявлених обтяжувачiв.

(пункт 7 доповнено новим абзацом першим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.03.2019р. N 367, у зв'язку з цим абзаци перший i другий вважати вiдповiдно абзацами другим i третiм)

     Технологiчний транспортний засiб, що належить юридичнiй особi, реєструється за мiсцезнаходженням органу управлiння юридичної особи, а той, що належить фiзичнiй особi, - за мiсцем проживання або перебування фiзичної особи.

     Допускається реєстрацiя технологiчного транспортного засобу за мiсцем його експлуатацiї, у тому числi того, що перебуває у постiйному користуваннi або орендi юридичної чи фiзичної особи.

     8. Експлуатацiя незареєстрованих технологiчних транспортних засобiв забороняється.

     9. Перед реєстрацiєю кожного технологiчного транспортного засобу проводиться його державний технiчний огляд (далi - технiчний огляд), про що складається акт технiчного огляду i видається талон, зразок якого затверджується Держпрацi.

     Технiчний огляд технологiчних транспортних засобiв проводиться щороку вiдповiдно до порядку проведення державного технiчного огляду великотоннажних та iнших технологiчних транспортних засобiв, який встановлюється Держпрацi.

     На технiчно несправнi технологiчнi транспортнi засоби талони про проходження технiчного огляду не видаються. Видача талона про проходження технiчного огляду може бути здiйснена тiльки пiсля усунення несправностей i повторного проведення технiчного огляду.

     10. Реєстрацiя технологiчного транспортного засобу здiйснюється на пiдставi письмової заяви власника за зразком згiдно з додатками 1 i 2, до якої додаються копiї:

(абзац перший пункту 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 849, вiд 08.04.2013р. N 233)

     паспорта (для повнолiтньої фiзичної особи та особи вiком вiд 16 до 18 рокiв), свiдоцтва про народження (для осiб вiком до 16 рокiв);

(абзац другий пункту 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 849)

     документiв, що пiдтверджують правомiрнiсть придбання технологiчного транспортного засобу;

     наказу про призначення посадової особи, вiдповiдальної за безпечну експлуатацiю та технiчний стан технологiчного транспортного засобу (для юридичної особи);

     експлуатацiйної документацiї;

     документiв, що пiдтверджують оплату вартостi бланкiв, номерних знакiв, виданих пiд час реєстрацiї, та послуг за проведення технiчного огляду;

     сертифiката вiдповiдностi, свiдоцтва про визнання вiдповiдностi, декларацiї про вiдповiднiсть для технологiчного транспортного засобу, на який розповсюджуються вiдповiднi вимоги.

     До заяви додається також акт технiчного огляду та позитивний висновок експертизи, проведеної фахiвцями експертно-технiчного центру, на вiдповiднiсть технологiчного транспортного засобу нормативно-правовим актам з охорони працi України (для технологiчних транспортних засобiв, виготовлених за межами України чи переобладнаних або самостiйно зiбраних).

     Якщо вiдповiдно до законодавства копiї документiв, зазначених в абзацах другому - шостому цього пункту, не потребують нотарiального або iншого засвiдчення, такi копiї можуть бути виготовленi з оригiналiв працiвниками територiальних органiв Держпрацi в установленому порядку.

(абзац дев'ятий пункту 10 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.02.2016р. N 76)

     11. Правомiрнiсть придбання або використання технологiчного транспортного засобу, вузлiв i агрегатiв, якi мають iдентифiкацiйнi номери, може бути пiдтверджена будь-якими з наведених документiв:

     довiдкою-рахунком, яка видана пiдприємством-виготовлювачем або iншим суб'єктом господарювання, що реалiзує технологiчний транспортний засiб, за формою, встановленою постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 вересня 1998 р. N 1388 "Про затвердження Правил державної реєстрацiї та облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв та мотоколясок" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 36, ст. 1327);

     актом приймання-передачi, виданим пiдприємством-виготовлювачем технологiчного транспортного засобу чи його вузлiв i агрегатiв або в iнших випадках, передбачених законодавством;

     договором купiвлi-продажу, мiни, дарування, лiзингу, позички, застави, бiржовою угодою, договором про спiльне володiння, користування i розпорядження майном, що перебуває у спiльнiй частковiй власностi;

     документами, що пiдтверджують реалiзацiю технологiчного транспортного засобу на аукцiонi;

     договором оренди майна iз зазначенням у ньому домовленостi мiж сторонами щодо реєстрацiї технологiчного транспортного засобу за орендарем та доручення на право керування i використання цього транспортного засобу;

     вантажною митною декларацiєю на технологiчний транспортний засiб, що ввозиться, або посвiдченням митного органу про реєстрацiю ввезених на митну територiю України технологiчних транспортних засобiв, вузлiв i агрегатiв (на технологiчний транспортний засiб, реалiзований на митнiй територiї України одним суб'єктом господарювання iншому суб'єкту господарювання, вантажна митна декларацiя для взяття на облiк не надається);

     рiшенням уповноваженого органу про вiдчуження технологiчного транспортного засобу;

     виконавчим написом нотарiуса про витребування вiд боржника майна;

     рiшенням суду про визначення права власностi на технологiчний транспортний засiб;

     договором про спiльне володiння, користування у разi отримання технологiчних транспортних засобiв кiлькома громадянами в рахунок майнових паїв у зв'язку з виходом або виключенням їх iз кооперативу, рiшенням органу управлiння господарського товариства, засвiдченим в установленому порядку, про повернення засновниковi (учасниковi) товариства у зв'язку з його виходом або виключенням з товариства технологiчного транспортного засобу, переданого ним у власнiсть або для користування;

     iншими документами, що встановлюють право власностi або користування технологiчним транспортним засобом.

     Вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть поданих на реєстрацiю документiв або їх копiй несе власник технологiчного транспортного засобу згiдно iз законодавством.

     12. Для реєстрацiї технологiчного транспортного засобу, що тривалий час (бiльше п'яти рокiв) експлуатується суб'єктом господарювання та на який вiдсутнi документи, що встановлюють право власностi або користування, та про попередню його реєстрацiю, надається копiя iнвентарної картки облiку основних засобiв або витяг з балансової вiдомостi, у яких зазначається дата введення в експлуатацiю технологiчного транспортного засобу, скрiпленi пiдписом посадової особи суб'єкта господарювання та печаткою.

     13. Для реєстрацiї технологiчного транспортного засобу, що ранiше експлуатувався i перебував на облiку, подається разом з документами, зазначеними у пунктi 10 цього Порядку, свiдоцтво про реєстрацiю великотоннажного транспортного засобу або iншого технологiчного транспортного засобу (далi - свiдоцтво про реєстрацiю) з позначкою про зняття з облiку.

     14. Технологiчний транспортний засiб, який належить кiльком юридичним або фiзичним особам на правi спiльної власностi, що пiдтверджується одним iз документiв, зазначених у пунктi 11 цього Порядку, за письмовою згодою спiввласникiв реєструється за одним iз них. У графi "Особливi примiтки" свiдоцтва про реєстрацiю щодо iншого спiввласника робиться запис:

"   є спiввласником".
(найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi фiзичної особи)

     15. Технологiчнi транспортнi засоби, отриманi власником у разi злиття, приєднання, подiлу, перетворення суб'єкта господарювання, реєструються за новим суб'єктом господарювання на пiдставi запису в статутi про правонаступництво та передавального акта (у разi злиття, приєднання або перетворення) або розподiльного балансу (у разi подiлу).

     16. Технологiчний транспортний засiб, який належить малолiтнiй або неповнолiтнiй особi, реєструється за нею за заявою одного з батькiв (усиновлювачiв) або опiкуна чи пiклувальника.

     У реєстрацiйному документi такого технологiчного транспортного засобу зазначаються прiзвище, iм'я та по батьковi батькiв (усиновлювачiв) малолiтньої чи неповнолiтньої особи або її опiкуна чи пiклувальника i робиться вiдмiтка про заборону зняття з облiку технологiчного транспортного засобу без їх згоди, погодженої з органами опiки i пiклування. У графi "Особливi примiтки" свiдоцтва про реєстрацiю робиться запис "Без права вiдчуження та керування без згоди батькiв (усиновлювачiв), опiкуна чи пiклувальника до досягнення повнолiття".

     Пiсля досягнення зазначеною особою 18-рiчного вiку здiйснюється перереєстрацiя технологiчного транспортного засобу на пiдставi її заяви та надання вiдповiдного свiдоцтва про реєстрацiю технологiчного транспортного засобу.

     17. Реєстрацiя виготовлених за межами України, а також самостiйно переобладнаних або зiбраних технологiчних транспортних засобiв здiйснюється за умови проведення фахiвцями експертно-технiчного центру експертизи на вiдповiднiсть технологiчних транспортних засобiв нормативно-правовим актам з охорони працi.

     18. На зареєстрований технологiчний транспортний засiб видаються свiдоцтво про реєстрацiю встановленого зразка та номерний знак, що вiдповiдає державному стандарту.

     Свiдоцтво про реєстрацiю має необмежений строк дiї.

     Записи в реєстрацiйних документах здiйснюються з використанням друкарських пристроїв, реєстрацiйнi документи ламiнуються.

     19. Пiсля реєстрацiї технологiчних транспортних засобiв заява про реєстрацiю технологiчного транспортного засобу (з вiдмiтками на нiй про виданi свiдоцтво про реєстрацiю та номерний знак) i доданi до заяви документи зберiгаються територiальним органом Держпрацi протягом п'яти рокiв.

     20. Експлуатацiя технологiчних транспортних засобiв у разi втрати свiдоцтва про реєстрацiю, номерного знака, талона про проходження технiчного огляду забороняється.

     21. Технологiчнi транспортнi засоби без iдентифiкацiйних номерiв або з пiдробленими iдентифiкацiйними номерами вузлiв i агрегатiв не пiдлягають реєстрацiї, перереєстрацiї чи зняттю з облiку. В разi встановлення факту, що документи, якi посвiдчують особу власника чи пiдтверджують правомiрнiсть придбання транспортного засобу або право на користування та розпорядження ним, є пiдробленими, а також у разi пiдроблення iдентифiкацiйних номерiв вузлiв i агрегатiв транспортного засобу реєстрацiя пiдлягає скасуванню. Експертне обстеження iдентифiкацiйних номерiв у разi потреби проводиться фахiвцями експертно-технiчного центру.

     22. Подання заяви про проведення реєстрацiйних дiй, отримання свiдоцтва про реєстрацiю i номерного знака може здiйснювати уповноважена власником технологiчного транспортного засобу особа за його дорученням, посвiдченим у встановленому порядку.

     23. Номерний знак закрiплюється на технологiчному транспортному засобi у встановленому для цього мiсцi.

     Якщо для закрiплення номерного знака на технологiчному транспортному засобi мiсце не передбачено, такий знак встановлюється:

     на технологiчному транспортному засобi, що має жорстку кабiну, - на верхньому лiвому боцi задньої стiнки кабiни (у межах верхнього габариту);

     на технологiчному транспортному засобi з м'якою (знiмною) кабiною або без неї - на заднiй частинi крила лiвого заднього колеса;

     на причепi, напiвпричепi - на кронштейнi, розмiщеному пiд лiвим боком заднього борту.

     В усiх випадках номерний знак повинен бути добре укрiплений та освiтлений таким чином, що дає змогу визначити символи номерного знака з вiдстанi 20 метрiв.

Перереєстрацiя технологiчних транспортних засобiв

     24. Перереєстрацiя технологiчного транспортного засобу здiйснюється у разi змiни найменування чи iменi власника, форми власностi, мiсця знаходження органу управлiння юридичної особи чи мiсця проживання або перебування фiзичної особи - власника технологiчного транспортного засобу; втрати або непридатностi до подальшого використання свiдоцтва про реєстрацiю чи номерного знака; змiни вузлiв та агрегатiв, що мають iдентифiкацiйнi номери; у разi переобладнання технологiчного транспортного засобу за умови проведення фахiвцями експертно-технiчного центру експертизи на вiдповiднiсть нормативно-правовим актам з охорони працi та в iнших випадках, передбачених цим Порядком.

     25. Перереєстрацiя технологiчного транспортного засобу здiйснюється на пiдставi письмової заяви власника за зразком згiдно з додатками 1 i 2, до якої додаються копiї:

(абзац перший пункту 25 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 849, вiд 08.04.2013р. N 233)

     паспорта (для повнолiтнiх фiзичних осiб та осiб вiком вiд 16 до 18 рокiв), свiдоцтва про народження (для осiб вiком до 16 рокiв);

(абзац другий пункту 25 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 849)

     документiв, що пiдтверджують правомiрнiсть придбання чи використання технологiчного транспортного засобу, вузлiв i агрегатiв, якi мають iдентифiкацiйнi номери, у тому числi довiдки про встановлення вузла або агрегату з обмiнного чи резервного фонду суб'єкта господарювання, скрiпленої його печаткою;

     свiдоцтва про реєстрацiю технологiчного транспортного засобу;

     акта технiчного огляду технологiчного транспортного засобу;

     документiв, що пiдтверджують оплату вартостi бланкiв, номерних знакiв, виданих пiд час перереєстрацiї, та послуг за проведення технiчного огляду.

     Копiї зазначених документiв виготовляються у порядку, передбаченому абзацом 9 пункту 10 цього Порядку.

     26. До перереєстрацiї технологiчного транспортного засобу з метою звiрки вiдповiдностi iдентифiкацiйних номерiв облiковим даним i перевiрки технiчного стану проводиться його технiчний огляд.

     27. За результатами перереєстрацiї видається нове свiдоцтво про реєстрацiю. У роздiлi "Особливi примiтки" нового свiдоцтва зазначаються серiя, номер попереднього свiдоцтва про реєстрацiю та найменування органу реєстрацiї, який його видавав.

     28. В усiх випадках перереєстрацiї технологiчного транспортного засобу його облiковi данi вносяться до журналу реєстрацiї великотоннажних та iнших технологiчних транспортних засобiв.

Тимчасова реєстрацiя технологiчних транспортних засобiв

     29. Тимчасова реєстрацiя технологiчного транспортного засобу здiйснюється у разi:

     тимчасового ввезення на територiю України пiд зобов'язання про зворотне вивезення. При цьому реєстрацiйний документ i номерний знак на технологiчний транспортний засiб, якщо вiн був зареєстрований за межами України, здаються до експертно-технiчного центру, а замiсть них видаються свiдоцтво про реєстрацiю i номерний знак iз зазначенням у роздiлi свiдоцтва про реєстрацiю "Особливi примiтки" строку їх дiї. Первиннi реєстрацiйний документ i номерний знак повертаються власниковi пiсля закiнчення строку тимчасової реєстрацiї;

     передачi технологiчного транспортного засобу у довгострокову оренду (лiзинг) та позичку. Тимчасове свiдоцтво про реєстрацiю видається iз зазначенням у роздiлi свiдоцтва про реєстрацiю "Особливi примiтки" строку його дiї, що визначається строком дiї договору оренди (лiзингу) або позички. При цьому первиннi свiдоцтво про реєстрацiю i номерний знак здаються до експертно-технiчного центру, а пiсля закiнчення строку тимчасової реєстрацiї повертаються власниковi.

     30. Пiсля закiнчення строку тимчасової реєстрацiї технологiчний транспортний засiб вважається незареєстрованим.

Ведення облiку та зняття технологiчних транспортних засобiв з облiку

     31. Вiдомостi про зареєстрований або перереєстрований технологiчний транспортний засiб та його власника вносяться до журналу реєстрацiї великотоннажних та iнших технологiчних транспортних засобiв за формою згiдно з додатком 3, а також до унiфiкованої автоматизованої електронно-облiкової системи Держпрацi.

     Порядок ведення облiку технологiчних транспортних засобiв визначається Держпрацi.

     32. Зняття технологiчного транспортного засобу з облiку у зв'язку з його вiдчуженням здiйснюється тiльки пiсля технiчного огляду транспортного засобу з метою звiрки вiдповiдностi агрегатiв, що мають iдентифiкацiйнi номери, облiковим даним. У цьому разi пiд час зняття з облiку технологiчного транспортного засобу у свiдоцтвi про реєстрацiю ставиться штамп "Знято з облiку" та зазначається дата зняття з облiку.

     33. Зняття технологiчного транспортного засобу з облiку у зв'язку з непридатнiстю до подальшого використання та його вибракуванням (списанням) здiйснюється без технiчного огляду транспортного засобу. Вибракування (списання) технологiчного транспортного засобу, що належить юридичнiй особi, пiдтверджується актом на списання (лiквiдацiю) основних засобiв, а фiзичнiй особi - її заявою. При цьому свiдоцтво про реєстрацiю таких технологiчних транспортних засобiв здається територiальним органам Держпрацi.

(пункт 33 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.02.2016р. N 76)

     34. Зняття технологiчного транспортного засобу з облiку здiйснюється на пiдставi письмової заяви власника, до якої додаються копiї:

(абзац перший пункту 34 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 849, вiд 08.04.2013р. N 233)

     паспорта (для повнолiтнiх фiзичних осiб та осiб вiком вiд 16 до 18 рокiв), свiдоцтва про народження (для осiб вiком до 16 рокiв);

(абзац другий пункту 34 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 849)

     свiдоцтва про реєстрацiю технологiчного транспортного засобу;

     акта технiчного огляду технологiчного транспортного засобу або акта на списання основних засобiв, заяви - для фiзичних осiб;

     акта лiквiдацiї основних засобiв;

     документiв, що пiдтверджують оплату вартостi послуг за проведення технiчного огляду пiд час зняття з облiку.

     До заяви додається також номерний знак технологiчного транспортного засобу, що знiмається з облiку.

     Копiї зазначених документiв виготовляються у порядку, передбаченому абзацом 9 пункту 10 цього Порядку.

     У разi втрати свiдоцтва про реєстрацiю чи номерного знака на технологiчнi транспортнi засоби, якi непридатнi до подальшого використання та вибраковуються (списуються), власник повинен подати до територiального органу Держпрацi посвiдченi в установленому порядку документи, що пiдтверджують факт їх втрати.

     35. Зняття з облiку технологiчного транспортного засобу, що належить кiльком юридичним або фiзичним особам на правi спiльної власностi, здiйснюється лише за умови наявностi їх спiльного рiшення.

     36. Технологiчнi транспортнi засоби, що вивозяться за межi України, знiмаються з облiку у порядку, передбаченому пунктами 32 i 34 цього Порядку.

     37. Зняття з облiку технологiчного транспортного засобу, який перебуває у податковiй заставi, пiд арештом, заставi або є предметом iншого обтяження, здiйснюється виключно за умови надання письмової згоди всiх виявлених обтяжувачiв.

(пункт 37 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27.03.2019р. N 367)

     38. На знятi з облiку технологiчнi транспортнi засоби, крiм тих, що вибраковуються (списуються), видаються номернi знаки для разових поїздок (транзитнi державнi номернi знаки) строком дiї 10 днiв.

     39. Номернi знаки, поверненi до експертно-технiчного центру пiсля зняття технологiчних транспортних засобiв з облiку, знищуються, про що складається вiдповiдний акт.

     40. Документи, якi поданi для зняття технологiчного транспортного засобу з облiку, зберiгаються територiальним органом Держпрацi протягом п'яти рокiв, а журнал реєстрацiї великотоннажних та iнших технологiчних транспортних засобiв - протягом 25 рокiв з часу здiйснення у ньому останнього запису.

Виготовлення та облiк номерних знакiв i бланкiв свiдоцтв про реєстрацiю

     41. Серiї номерних знакiв i свiдоцтв про реєстрацiю на технологiчнi транспортнi засоби закрiплюються за Автономною Республiкою Крим i областями наказом Держпрацi.

     42. Виготовлення номерних знакiв та бланкiв свiдоцтв про реєстрацiю здiйснюється на замовлення експертно-технiчного центру.

     Виготовлення номерних знакiв здiйснюється вiдповiдно до державних стандартiв.

     43. Ведення облiку та проведення iнвентаризацiї номерних знакiв i бланкiв свiдоцтв про реєстрацiю, що зберiгаються в експертно-технiчних центрах, здiйснюється в порядку, встановленому для облiку матерiальних цiнностей згiдно iз законодавством.

     44. Облiк номерних знакiв i бланкiв свiдоцтв про реєстрацiю ведеться експертно-технiчними центрами. Данi про надходження та видачу номерних знакiв i бланкiв свiдоцтв про реєстрацiю фiксуються у вiдповiдному журналi, який зберiгається в зазначених центрах.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 6 сiчня 2010 р. N 8

ЗМIНИ,
що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31 сiчня 1992 р. N 47 та вiд 23 листопада 2006 р. N 1640

     1. Додаток 2 до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31 сiчня 1992 р. N 47 доповнити зразком свiдоцтва про реєстрацiю великотоннажного транспортного засобу або iншого технологiчного транспортного засобу:

СВIДОЦТВО ПРО РЕЄСТРАЦIЮ ВЕЛИКОТОННАЖНОГО
ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ АБО IНШОГО ТЕХНОЛОГIЧНОГО
ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ

Лицьовий бiк Зворотний бiк

УКРАЇНА UA UKRAINE

СВIДОЦТВО ПРО РЕЄСТРАЦIЮ ВЕЛИКОТОННАЖНОГО
ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ АБО
IНШОГО ТЕХНОЛОГIЧНОГО ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ

Тип

Марка, модель

Рiк випуску

Виробник

Iдент. N

Двигун N

Присвоєно державний номерний знак:

Серiя i номер свiдоцтва

Серiя i номер свiдоцтва

ВЛАСНИК

 

Адреса стоянки

 

ОСОБЛИВI ПРИМIТКИ

 

Видано (найменування
територiального органу)
Посадова особа
Держпрацi

________
(пiдпис)
___________________
(iнiцiали та прiзвище)

М. П. "   "                   р.

Примiтки: 1. Бланки свiдоцтва виготовляються розмiром 145 х 110 мiлiметрiв iз цупкого свiтлого паперу з кольоровою сiткою. На лицьовому та зворотному боцi розмiщується зображення малого Державного Герба України.
2. Серiя свiдоцтва складається з двох великих лiтер українського алфавiту, якi мають вiдповiдники у латинському алфавiтi. Номер свiдоцтва шестизначний.
3. Серiя i номер свiдоцтва наносяться тисненням. Заповнене свiдоцтво ламiнується.

     2. Пункт 2 втратив чиннiсть

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.09.2012р. N 868)

 

Додаток 1
до Порядку
 
(найменування органу, який здiйснює реєстрацiю великотоннажних та iнших технологiчних транспортних засобiв)

ЗАЯВА

Вiд  
(повне найменування юридичної особи)
Мiсцезнаходження  
(юридична адреса)
Керiвник   Телефон  
Адреса стоянки великотоннажного та iншого технологiчного транспортного засобу  
 
Просимо  
(викладається суть справи)
До заяви додаються такi документи:
 
(перелiк документiв)
Данi про великотоннажний та iнший технологiчний транспортний засiб:
Тип  
Марка, модель  
Рiк випуску  
Виробник (держава)  
Iдентифiкацiйнi номери (заводський, шасi/рами)  
Номер двигуна*  
Оформлення доручається провести   ,
(посада, прiзвище, iм'я та по батьковi)
пiдпис якого   пiдтверджується.
Керiвник    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
Головний бухгалтер    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
М. П.
___ ____________ 20__ р.

Службовi позначки

Видано (здано): 1. Номерний знак N _________ серiя ____
2. Свiдоцтво про реєстрацiю N ________ серiя ____
Посадова особа    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

____________
* Також у дужках зазначається латинська лiтера "V", знак рiвностi та об'єм двигуна великотоннажного та iншого технологiчного транспортного засобу.

 

Додаток 2
до Порядку
 
(найменування органу, який здiйснює реєстрацiю великотоннажних та iнших технологiчних транспортних засобiв)

ЗАЯВА

Вiд  
(прiзвище, iм'я та по батьковi)
Паспорт  
(серiя, номер, ким i коли виданий)
Мiсце проживання  
  Телефон  
Адреса стоянки великотоннажного та iншого технологiчного транспортного засобу  
 
Просимо  
(викладається суть справи)
До заяви додаються такi документи:
 
(перелiк документiв)
Данi про великотоннажний та iнший технологiчний транспортний засiб:
Тип  
Марка, модель  
Рiк випуску  
Виробник (держава)  
Iдентифiкацiйнi номери (заводський, шасi/рами)  
Номер двигуна*  
Пiдпис  
___ ____________ 20__ р.

Службовi позначки

Видано (здано): 1. Номерний знак N _________ серiя ______
2. Свiдоцтво про реєстрацiю N ________ серiя ______
Посадова особа    
(пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

____________
* Також у дужках зазначається латинська лiтера "V", знак рiвностi та об'єм двигуна великотоннажного та iншого технологiчного транспортного засобу.

 

Додаток 3
до Порядку

ЖУРНАЛ
реєстрацiї великотоннажних та iнших технологiчних транспортних засобiв

Порядковий номер Власник Данi про великотоннажний та iнший технологiчний транспортний засiб Дата технiчного огляду Видано свiдоцтво про реєстрацiю Видано номерний знак Пiдпис про одержання Службовi вiдмiтки (дата зняття з облiку та здавання номерного знака, свiдоцтва про реєстрацiю)
тип, марка, модель рiк випуску iдентифiкацiйний номер номер двигуна серiя номер дата видачi серiя номер дата видачi
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.