ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

13.05.10 N 11/3-10.10/4521-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
листом Державної митної служби України
вiд 8 вересня 2010 року N 11/3-10.10/9505-ЕП


     Вiдповiдно до пункту 8 Порядку та умов подання перiодичної митної декларацiї, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1985 (зi змiнами, далi - Порядок та умови), з урахуванням напрацьованого досвiду, для керiвництва в роботi доводимо особливостi здiйснення митного контролю та оформлення товарiв за перiодичною митною декларацiєю (далi - ПМД). Звертаємо увагу, що нижченаведенi особливостi не стосуються ПМД, яка застосовується для декларування товарiв, що перемiщуються трубопровiдним транспортом та лiнiями електропередачi.

     1. Видача дозволу на подання ПМД

     У роздiлi 1 заяви про видачу пiдприємству дозволу на подання ПМД за формою, затвердженою наказом Держмитслужби вiд 09.08.2005 N 735, зареєстрованою в Мiн'юстi 26.08.2005 за N 934/11214 (далi - заява), крiм вiдомостей, передбачених пунктом 5 Правил заповнення заяви пiдприємства, подання якої митному органу передує митному оформленню товарiв i транспортних засобiв, затверджених зазначеним наказом, наводяться вiдомостi про кiлькiсть товарiв, що планується перемiстити за ПМД, та строк дiї ПМД, що не може перевищувати строку дiї зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     Якщо на момент подання заяви до пiдприємства застосовано спецiальну санкцiю у виглядi iндивiдуального режиму лiцензування зовнiшньоекономiчної дiяльностi, дiю якої тимчасово зупинено, строк дiї ПМД обмежується датою зупинення дiї застосованої спецiальної санкцiї.

     До нормативного врегулювання, строк дiї ПМД згiдно з дозволом митного органу не повинен перевищувати 180 днiв.

     Якщо пiдприємство бажає застосовувати ПМД для ввезення товарiв на умовах, визначених для пiдприємств з безперервним виробничим циклом, у роздiлi 1 заяви також зазначаються характеристики виробничого процесу, що виконується цим пiдприємством, якi дозволяють однозначно вiднести такий виробничий процес до безперервного, а також мiсце розташування таких виробничих потужностей цього пiдприємства.

     У разi застосування ПМД при ввезеннi товарiв на умовах, визначених для пiдприємств з безперервним виробничим циклом, ввезеннi перiодичних видань та при вивезеннi товарiв, у роздiлi 3 Заяви наводиться таке зобов'язання:

     "Зобов'язуюся не пiзнiше 30-денного строку пiсля закiнчення кожного календарного мiсяця дiї ПМД подавати митному органу ВМД, заповнену вiдповiдно до заявленого в ПМД митного режиму, та передбаченi законодавством документи, потрiбнi для здiйснення митного контролю й митного оформлення зазначених вище товарiв, i сплачувати податки й збори (обов'язковi платежi), установленi законодавством України, за перемiщення товарiв. Зi змiстом статей 330, 340, 355 Митного кодексу України ознайомлений".

     В iнших випадках при ввезеннi товарiв у роздiлi 3 Заяви наводиться таке зобов'язання:

     "Зобов'язуюся своєчасно подавати митному органу ВМД, заповнену вiдповiдно до заявленого в ПМД митного режиму, та передбаченi законодавством документи, потрiбнi для здiйснення митного контролю й митного оформлення зазначених вище товарiв, i сплатити податки й збори (обов'язковi платежi), установленi законодавством України. Зi змiстом статей 330, 340, 355 Митного кодексу України ознайомлений".

     В роздiлi "Строк дiї дозволу/особливi умови дозволу/причини вiдмови" заяви вказується кiнцева дата строку дiї ПМД.

     До заяви додаються вiдповiднi документи, що свiдчать про дотримання лише таких iз вимог законодавства щодо заходiв нетарифного регулювання, якi згiдно iз законодавством можуть бути виконанi до початку перемiщення товарiв через митний кордон при ввезеннi товарiв на митну територiю України або до моменту формування партiй товарiв при вивезеннi товарiв за межi митної територiї України.

     Заява пiдприємства реєструється митним органом у загальному порядку.

     Дозвiл на подання ПМД оформлюється шляхом вчинення у роздiлi "Рiшення митного органу" заяви запису "Подання ПМД дозволено".

     Якщо пiдприємству, що подало заяву для застосування ПМД на умовах, визначених для пiдприємств з безперервним виробничим циклом, не може бути наданий дозвiл на таких умовах, додатково зазначається: "Використання товарiв пiсля їх митного оформлення в повному обсязi".

     За одним дозволом може подаватися одна ПМД.

     2. Заповнення граф ПМД

     Графи ПМД заповнюються вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307, зареєстрованої в Мiн'юстi 24.09.97 за N 443/2247 (зi змiнами), з такими особливостями.

     В графi 1 ПМД (у тому числi такої, що застосовується як попередня митна декларацiя /далi - ПД/) зазначається її тип згiдно з Класифiкатором типiв декларацiй, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 27.02.2009 N 159 (зi змiнами).

     Враховуючи, що на момент подання ПМД товарно-транспортнi документи на перевезення вiдсутнi, при заповненнi граф 2, 8 ПМД вiдомостi про вiдправника та одержувача зазначаються вiдповiдно до умов зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     За вiдсутностi у зовнiшньоекономiчному договорi (контрактi) вiдомостей про вiдправника або одержувача, у вказаних графах ПМД можуть зазначатись вiдомостi тiльки про вiдповiднi сторони зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     У графi 15а ПМД при ввезеннi товарiв зазначається лiтерний код альфа-2 вiдповiдно до Класифiкацiї держав свiту країни вiдправлення, з якої передбачається ввезення товарiв.

     У графi 17а ПМД при вивезеннi товарiв зазначається лiтерний код альфа-2 вiдповiдно до Класифiкацiї держав свiту країни призначення або останньої вiдомої країни призначення на час подання ПМД.

(абзац третiй пункту 2 замiнено абзацами третiм - шостим згiдно з листом Державної митної служби України вiд 08.09.2010р. N 11/3-10.10/9505-ЕП, у зв'язку з цим абзаци четвертий - двадцять третiй уважати вiдповiдно абзацами сьомим - двадцять шостим)

     При вивезеннi залiзничним транспортом товарiв, оформлених за ПМД, пiсля прийняття товарiв до перевезення вiдомостi граф 18, 38, 44 (вiдомостi про номери залiзничних накладних) подаються митному органу оформлення ПМД декларантом у Реєстрi номерiв вагонiв i залiзничних накладних (далi - Реєстр), форму якого наведено в додатку до цього листа.

     За наявностi вiдповiдної iнформацiї, наведення вiдомостей у графi 31 ПМД при ввезеннi товарiв здiйснюється iз заповненням полiв "електронного iнвойсу".

     В графi 33 ПМД код товарiв згiдно з УКТЗЕД зазначається на рiвнi десяти знакiв. За бажанням декларанта допускається зазначати код товарiв згiдно з УКТЗЕД у кiлькостi шести знакiв за умови, що зазначення коду згiдно з УКТЗЕД на рiвнi такої кiлькостi знакiв дозволяє перевiрити дотримання вимог пунктiв 2 та 9 Порядку та умов, а також правильнiсть застосування вимог законодавства щодо заходiв нетарифного регулювання та нарахування вивiзного (експортного) мита.

     При декларуваннi запасiв, призначених для споживання, що постачаються на судна, експлуатантом яких є резидент, код товару згiдно з УКТЗЕД зазначається на рiвнi чотирьох знакiв.

(пункт 2 доповнено новим абзацом десятим згiдно з листом Державної митної служби України вiд 08.09.2010р. N 11/3-10.10/9505-ЕП, у зв'язку з цим абзаци десятий - двадцять шостий уважати вiдповiдно абзацами одинадцятим - двадцять сьомим)

     В графi 44 ПМД зазначаються вiдомостi про реєстрацiйний номер заяви, присвоєний пiдприємством, щодо надання дозволу на подання ПМД (код за Класифiкатором документiв - 9604). Пiсля реєстрацiйного номеру заяви через знак "//" зазначається ознака ПМД:

     1 - вивезення товарiв на загальних пiдставах;

     2 - вивезення запасiв, призначених для споживання;

     3 - вивезення товарiв суднами закордонного плавання;

     4 - перемiщення перiодичних видань;

     5 - ввезення товарiв на загальних пiдставах;

     6 - ввезення товарiв на умовах, визначених для пiдприємств з безперервним виробничим циклом.

     Вiдомостi про дозвiл митного органу на подання ПМД (код за Класифiкатором документiв - 1151) не зазначаються.

     Графа 46 ПМД не заповнюється.

     У графi 47 ПМД для товарiв, вiднесених до окремих видiв згiдно iз статтею 89 Митного кодексу України та постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.2002 N 390, нараховуються податки i збори (обов'язковi платежi), що пiдлягають сплатi у разi помiщення у вiдповiдний митний режим. Для товарiв, на якi встановлено вивiзне (експортне) мито, зазначаються вiдомостi про нарахування такого мита.

     Вiдомостi про товари, за якими необхiдно внесення на депозитний рахунок митного органу коштiв у сумi податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що пiдлягають сплатi у разi помiщення у вiдповiдний митний режим, та товари, за якими таке внесення не потрiбно, зазначаються в рiзних графах 31 ПМД.

     При цьому код способу розрахунку "19" згiдно з Класифiкатором способiв розрахункiв зазначається лише по податку та збору (обов'язковому платежу), на суму якого внесено кошти по забезпеченню його сплати.

     В iнших випадках графа не заповнюється.

     У графi В ПМД вказуються вiдомостi про суми вiдповiдних платежiв.

     У графi 52 ПМД, в якiй заявленi товари, вiднесенi до окремих видiв згiдно iз статтею 89 Митного кодексу України та постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.2002 N 390, та за якою пунктом 7 Порядку та умов встановлено необхiднiсть внесення на депозитний рахунок митного органу коштiв у сумi податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що пiдлягають сплатi у разi помiщення у вiдповiдний митний режим, вказується вiдповiдний код заходу гарантування - "02" (у разi внесення грошової застави хоча б по одному з товарiв) або "00" (якщо, в разi пiдтвердження пiдприємством права на користування встановленими законодавством пiльгами з оподаткування, гарантiя не потрiбна).

     У графi D/J ПМД зазначається кiнцева дата строку дiї ПМД.

     3. Митне оформлення ПМД

     Оформлення ПМД здiйснюється вiдповiдно до Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 20.04.2005 N 314, зареєстрованого в Мiн'юстi 27.04.2005 за N 439/10719 (зi змiнами), з такими особливостями.

     Для здiйснення митного контролю й оформлення товарiв декларант подає до пiдроздiлу митного оформлення ПМД, її електронну копiю, дозвiл на подання ПМД, зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) або iнший документ, що використовується в мiжнароднiй практицi замiсть договору (контракту), документи, що свiдчать про дотримання лише таких iз вимог законодавства щодо заходiв нетарифного регулювання, якi згiдно iз законодавством можуть бути виконанi до початку перемiщення товарiв через митний кордон при ввезеннi товарiв на митну територiю України або до моменту формування партiй товарiв при вивезеннi товарiв за межi митної територiї України, та, за наявностi, документи, якi пiдтверджують право пiдприємства на користування встановленими законодавством пiльгами з оподаткування.

     При прийняттi до митного оформлення ПМД, за якою законодавством не передбачено внесення на депозитний рахунок митного органу коштiв у сумi податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що пiдлягають сплатi у разi помiщення у вiдповiдний митний режим, посадовими особами пiдроздiлу митного оформлення виконуються митнi процедури, встановленi пiдпунктами 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 13, 16, 18 (тiльки вiдносно таких заходiв нетарифного регулювання, якi згiдно iз законодавством можуть бути виконанi до початку перемiщення товарiв через митний кордон при ввезеннi товарiв на митну територiю України або до моменту формування партiй товарiв при вивезеннi товарiв за межi митної територiї України), 20, 21, 22, 23, 26, 32, 33 пункту 3 та пунктом 4 вищезазначеного Порядку.

(абзац третiй пункту 3 у редакцiї листа Державної митної служби України вiд 08.09.2010р. N 11/3-10.10/9505-ЕП)

     Якщо ПМД використовується як ПД та при вивезеннi товарiв, на якi встановлено вивiзне (експортне) мито, посадовими особами пiдроздiлу митного оформлення додатково здiйснюються митнi процедури, встановленi пiдпунктами 17, 25 пункту 3 зазначеного Порядку.

(абзац четвертий пункту 3 у редакцiї листа Державної митної служби України вiд 08.09.2010р. N 11/3-10.10/9505-ЕП)

     Iншi процедури митного контролю, встановленi пунктом 3 згаданого Порядку, при оформленнi ПМД не виконуються.

     4. Митний контроль товарiв, що перемiщуються за ПМД

     4.1. Вивезення товарiв за ПМД

     Електронна копiя ПМД ставиться на контроль щодо здiйснення контролю за перемiщенням товарiв у Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi (далi - ЄАIС) Держмитслужби з моменту її надходження до ЄАIС Держмитслужби.

     При вивезеннi залiзничним транспортом товарiв, оформлених за ПМД, протягом двох дiб з дати прийняття товарiв залiзничною станцiєю до перевезення пiдприємство подає митному органу оформлення ПМД Реєстр у формi документа на паперi разом з його електронною копiєю. До Реєстру додаються документи (завiренi в установленому порядку їх копiї), що свiдчать про дотримання вимог законодавства щодо заходiв нетарифного регулювання, якi не подавались митному органу при оформленнi ПМД та видаються вiдповiдними державними органами пiсля формування партiй товарiв, або товаросупровiднi документи (завiренi в установленому порядку їх копiї), якi мiстять вiдмiтки уповноважених органiв державної влади щодо здiйснення вiдповiдних контрольних процедур.

     Пiсля отримання вiд пiдприємства Реєстру, посадова особа митного органу оформлення ПМД повинна невiдкладно передати засобами електронного зв'язку електронну копiю цього Реєстру до ЄАIС Держмитслужби.

     Процедури пропуску за межi митної територiї України товарiв, якi вивозяться за ПМД, здiйснюються в порядку, встановленому законодавством для вантажної митної декларацiї (далi - ВМД) за наявностi вiдомостей електронної копiї ПМД та, для товарiв, що вивозяться залiзничним транспортом, вiдповiдного Реєстру, в ЄАIС Держмитслужби.

     Одразу пiсля здiйснення пропуску кожної частини товарiв, заявлених у ПМД, за межi митної територiї України, посадова особа митного органу, розташованого в пунктi пропуску через митний кордон України, вносить до ЄАIС Держмитслужби iнформацiю за цiєю ПМД про:

     - номер посвiдчення та номер особистої номерної печатки посадової особи, що здiйснила митне оформлення та пропуск цих товарiв;

     - дату i час перетину митного кордону;

     - вид, тип та номер (назву) транспортного засобу, яким вивезено цi товари (крiм випадкiв перемiщення товарiв залiзничним транспортом iз застосуванням Реєстрiв);

     - фактичну кiлькiсть вивезених товарiв.

     Пропуск за межi митної територiї України товарiв за ПМД пiсля кiнцевої дати строку її дiї не дозволяється.

     Загальна кiлькiсть товарiв, пропущених через митний кордон України на

     пiдставi ПМД протягом строку її дiї не може перевищувати кiлькостi товарiв, зазначеної в графi 38 та 41 (у разi наявностi додаткової одиницi вимiру) ПМД. Обсяги пропущених товарiв зазначаються в ЄАIС Держмитслужби у встановленому порядку. Iнформацiя про кiлькiсть вивезених за ПМД товарiв, що мiститься в ЄАIС Держмитслужби, враховується пiд час оформлення ВМД на товари, перемiщенi за ПМД.

     При вивезеннi товарiв за межi митної територiї України, вiдомостi про документи (завiренi в установленому порядку їх копiї), що свiдчать про дотримання вимог законодавства щодо заходiв нетарифного регулювання та якi не подавались митному органу при оформленнi ПМД i видаються вiдповiдними державними органами пiсля формування партiй товарiв, або вiдповiдних вiдмiток уповноважених органiв на товаросупровiдних документах, контролюються:

     при вивезеннi товарiв залiзничним транспортом - митним органом оформлення ПМД при виконаннi митних процедур вiдносно вiдповiдного Реєстру.

     в iнших випадках при вивезеннi товарiв - митним органом у пунктi пропуску при виконаннi митних процедур щодо пропуску товарiв через митний кордон України.

     4.2. Ввезення товарiв за ПМД

     Контроль за перемiщенням товарiв, якi ввозяться на митну територiю України за ПМД, здiйснюється:

     за ПМД у порядку, встановленому законодавством для ПД, - якщо за ПМД на депозитний рахунок митного органу внесенi кошти в сумi податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що пiдлягають сплатi у разi помiщення товарiв у вiдповiдний митний режим;

     за внутрiшнiм транзитним документом для ввезення товарiв залiзничним транспортом (далi - ВТД) - при ввезеннi товарiв залiзничним транспортом якщо вiдповiднi кошти на депозитний рахунок митного органу не вносяться;

     за повiдомленням про транзитне перемiщення (далi - ПТП) - при ввезеннi товарiв у мiжнародних поштових вiдправленнях;

     за ПМД у порядку, встановленому законодавством для попереднього повiдомлення (далi - ПП), - в iнших випадках.

     У разi виконання процедур контролю за доставкою товарiв за ПМД, пропуск товарiв за ПМД пiсля кiнцевої дати строку її дiї не дозволяється. Загальна кiлькiсть товарiв, пропущених через митний кордон України на пiдставi ПМД протягом строку її дiї, не може перевищувати кiлькостi товарiв, зазначеної в графi 38 та 41 (у разi наявностi додаткової одиницi вимiру) ПМД. Вiдомостi про товари, транспортнi засоби та товарно-транспортнi документи вносяться митним органом вiдправлення до електронної копiї ПМД в ЄАIС Держмитслужби. Витяг роздруковується з електронної копiї ПМД у ЄАIС Держмитслужби.

     В такому випадку вiдомостi про номер ПМД для цiлей контролю за доставкою товарiв необхiдно зазначати в правому верхньому кутi товаросупровiдних документiв. Просимо довести зазначену iнформацiю до вiдома суб'єктiв ЗЕД, перевiзникiв та декларантiв з метою уникнення затримок транспортних засобiв у пунктах пропуску через державний кордон України.

     Використання товарiв, увезених на митну територiю України за ПМД пiдприємствами з безперервним виробничим циклом i ввезених перiодичних видань здiйснюється пiсля виконання в установленому порядку митних процедур, щодо контролю за доставкою таких товарiв, перевiрки посадовими особами митного органу оформлення ПМД вiдповiдностi вiдомостей товаросупровiдних документiв вiдомостям ПМД, а також виконання передбачених статтею 27 Митного кодексу України необхiдних видiв контролю. У разi необхiдностi митний огляд, вiдбiр проб i зразкiв проводиться у встановленому порядку.

     Митний контроль за кiлькiстю товарiв, увезених на митну територiю України за ПМД пiдприємствами з безперервним виробничим циклом, здiйснюється посадовими особами митного органу оформлення ПМД шляхом облiку вiдомостей товарно-транспортних документiв. Контроль за кiлькiстю випущених митним органом оформлення ПМД перiодичних видань здiйснюється iз використанням рахункiв-фактур, що супроводжують такi видання та залишаються в справах митного органу оформлення ПМД.

     5. Оформлення ВМД на товари, перемiщенi за ПМД

     ВМД, заповненi вiдповiдно до заявленого в ПМД митного режиму на перемiщенi за ПМД обсяги товарiв, подаються не пiзнiше строкiв, указаних у зобов'язаннi, наведеному в заявi.

     Оформлення ВМД, заповненої вiдповiдно до заявленого в ПМД митного режиму, здiйснюється вiдповiдно до положень Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 20.04.2005 N 314.

     Документи, що свiдчать про дотримання вимог законодавства щодо заходiв нетарифного регулювання, якi не подавались митному органу оформлення ПМД на момент подання ПМД, подаються разом iз ВМД, заповненою вiдповiдно до заявленого в ПМД митного режиму на перемiщенi за ПМД обсяги товарiв.

     Акти митного огляду товарiв, перемiщених за ПМД (у разi проведення огляду зi складенням акту), долучаються до ВМД.

     Якщо протягом звiтного календарного мiсяця перемiщення товарiв не здiйснювалось, ВМД не подається.

     У разi застосування ВТД або ПТП як документа контролю за доставкою до митного органу призначення товарiв, оформлених за ПМД, у графi 44 ВМД, заповненої вiдповiдно до заявленого в ПМД митного режиму на перемiщенi за ПМД обсяги товарiв, зазначаються вiдомостi про ВТД або ПТП, за якими здiйснювався контроль за доставкою задекларованих у цiй ВМД товарiв. Зняття з контролю вiдповiдних ВТД або ПТП здiйснюється з урахуванням вiдомостей такої ВМД. Iнформацiя про повне завершення перемiщення за вiдповiдними ВТД або ПТП вноситься до ЄАIС Держмитслужби посадовою особою вiддiлу контролю за перемiщенням товарiв митного органу призначення протягом доби вiд дати завершення оформлення ВМД.

     Наведенi роз'яснення набирають чинностi з 19.05.2010. У зв'язку з цим листи Держмитслужби вiд 11.03.2004 N 25/9-17/2802-ЕП, вiд 04.08.2006 N 11/2-10/8645-ЕП, вiд 02.07.2007 N 10/1-2/1142-ЕП, вiд 21.03.2008 N 11/5-19/3229-ЕП, вiд 24.02.2010 N 11/4-10.15/1607-ЕП, вiд 05.03.2010 N 11/6-10.10/1964-ЕП та вiд 24.03.2010 N 11/6-10.10/2491-ЕП уважати такими, що втратили чиннiсть, з 19.05.2010 р.

Перший заступник Голови Служби А.Є.Гутник

 

Додаток
до листа Держмитслужби
Форма

Реєстр N* ___________
номерiв вагонiв i залiзничних накладних за ПМД N ____________________

дата вiдправлення "____" ____________ 20__ р.

Номер товару в ПМД Вiдомостi про транспортний засiб Вiдомостi про товарно-транспортний документ Код товару згiдно з УКТЗЕД Кiлькiсть товару в основнiй одиницi вимiру
1 2 3 4 5
         
         
         

* Зазначається порядковий номер Реєстру до вiдповiдної ПМД починаючи з одиницi.

Декларант  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище, вiдбиток печатки пiдприємства)
 
Мiсце штампа
"ПМК"
 
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.