ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

06.04.11 N 11.1/2-12.2/5698-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
листами Державної митної служби України
вiд 25 червня 2011 року N 11.1/2-12.2/9467-ЕП,
вiд 10 листопада 2011 року N 11.1/2-12.2/15313-ЕП


     Вiдповiдно до пункту 8 Порядку та умов подання перiодичної митної декларацiї, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1985 (зi змiнами, далi - Порядок та умови), для керiвництва в роботi доводимо особливостi здiйснення митного контролю та оформлення товарiв (крiм тих, що перемiщуються трубопровiдним транспортом та лiнiями електропередачi) за перiодичною митною декларацiєю (далi - ПМД).

     1. Видача дозволу на подання ПМД

     У роздiлi 1 заяви про видачу пiдприємству дозволу на подання ПМД за формою, затвердженою наказом Держмитслужби вiд 09.08.2005 N 735, зареєстрованою в Мiн'юстi 26.08.2005 за N 934/11214 (далi - заява), крiм вiдомостей, передбачених пунктом 5 Правил заповнення заяви пiдприємства, подання якої митному органу передує митному оформленню товарiв i транспортних засобiв, затверджених зазначеним наказом, наводяться вiдомостi про кiлькiсть товарiв, що планується перемiстити за ПМД, та строк дiї ПМД, що не може перевищувати строку дiї зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     Якщо на момент подання заяви до пiдприємства застосовано спецiальну санкцiю у виглядi iндивiдуального режиму лiцензування зовнiшньоекономiчної дiяльностi, дiю якої тимчасово зупинено, строк дiї ПМД обмежується датою, до якої зупинено дiю такої спецiальної санкцiї.

     Якщо пiдприємство бажає застосовувати ПМД при ввезеннi товарiв для їх використання згiдно з абзацом першим пункту 10 Порядку та умов у безперервному виробництвi (металургiйному, хiмiчному тощо далi - безперервне виробництво), про це зазначається в роздiлi 1 заяви. При цьому до заяви додається лист пiдприємства iз зазначенням характеристик виробничого процесу, у якому використовуються товари, якi дозволяють однозначно вiднести такий виробничий процес до безперервного, вiдомостей, що пiдтверджують використання цих товарiв у такому виробництвi, а також мiсця розташування цього виробництва.

     У роздiлi 3 заяви наводиться таке зобов'язання:

     "Зобов'язуюся не пiзнiше 15 числа мiсяця, що настає за кожним календарним мiсяцем дiї ПМД, подавати митному органу ВМД, заповнену вiдповiдно до заявленого в ПМД митного режиму, та передбаченi законодавством документи, потрiбнi для здiйснення митного контролю й митного оформлення зазначених вище товарiв, i сплачувати митнi платежi, установленi законодавством України. Зi змiстом статей 330, 340, 355 Митного кодексу України ознайомлений".

     В роздiлi "Строк дiї дозволу/особливi умови дозволу/причини вiдмови" заяви вказується кiнцева дата строку дiї ПМД, який не повинен перевищувати шiсть мiсяцiв.

     Заява пiдприємства реєструється пiдроздiлом митного оформлення митного органу (далi - ПМО) в установленому порядку i розглядається не бiльш як три години з моменту її подання.

     Дозвiл на подання ПМД оформлюється шляхом вчинення у роздiлi "Рiшення митного органу" заяви запису "Подання ПМД дозволено".

     Якщо пiдприємством, що подало заяву для застосування ПМД для ввезення товарiв з метою використання їх згiдно з абзацом першим пункту 10 Порядку та умов у безперервному виробництвi, до заяви не додано вiдповiдний лист, або додано лист, який не мiстить передбачених вiдомостей, додатково зазначається: "Використання товарiв пiсля їх митного оформлення в повному обсязi".

     За одним дозволом може подаватися одна ПМД.

     2. Заповнення граф ПМД

     Графи ПМД заповнюються вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307, зареєстрованої в Мiн'юстi 24.09.97 за N 443/2247 (зi змiнами), з такими особливостями.

     В графi 1 ПМД у тому числi такої, що застосовується як попередня митна декларацiя (далi - ПД), зазначається код її типу згiдно з Класифiкатором типiв декларацiй, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 15.02.2011 N 107.

     Враховуючи, що на момент подання ПМД товарно-транспортнi документи на перевезення вiдсутнi, при заповненнi граф 2, 8 ПМД вiдомостi про вiдправника та одержувача зазначаються вiдповiдно до умов зовнiшньоекономiчного договору (контракту). За вiдсутностi у зовнiшньоекономiчному договорi (контрактi) вiдомостей про вiдправника або одержувача, у вказаних графах ПМД можуть зазначатись вiдомостi тiльки про вiдповiднi сторони зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     У графi 15а ПМД при ввезеннi товарiв зазначається лiтерний код альфа-2 вiдповiдно до Класифiкацiї країн свiту країни вiдправлення, з якої передбачається ввезення товарiв.

     У графi 17а ПМД при вивезеннi товарiв зазначається лiтерний код альфа-2 вiдповiдно до Класифiкацiї країн свiту країни призначення або останньої вiдомої країни призначення на час подання ПМД. У разi вiдсутностi на момент оформлення ПМД вiдповiдно до митного режиму експорту iнформацiї про країну призначення, в графi 17а ПМД зазначається лiтерний код альфа-2 вiдповiдно до Класифiкацiї країн свiту торговельної країни.

     При вивезеннi залiзничним транспортом товарiв (у тому числi транзитних), оформлених за ПМД, пiсля прийняття товарiв до перевезення вiдомостi граф 18, 38, 44 (вiдомостi про номери залiзничних накладних) подаються митному органу оформлення ПМД декларантом у Реєстрi номерiв вагонiв i залiзничних накладних (далi - Реєстр), форму якого наведено в додатку до цього листа.

     За наявностi вiдповiдної iнформацiї, наведення вiдомостей у графi 31 ПМД при ввезеннi товарiв здiйснюється iз заповненням полiв "електронного iнвойсу".

     Вiдомостi про товари, за якими необхiдно внесення на депозитний рахунок митного органу коштiв у сумi податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), що пiдлягають сплатi у разi помiщення у вiдповiдний митний режим, та товари, за якими таке внесення не потрiбно, зазначаються в рiзних графах 31 ПМД.

     В графi 33 ПМД при вивезеннi за межi митної територiї України товарiв, на якi встановлено вивiзне (експортне) мито, ввезеннi на митну територiю України та транзитi товарiв, включених до вiдповiдного роздiлу Перелiку товарiв, до яких застосовуються заходи гарантування доставки при ввезеннi на митну територiю України, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 17.04.2008 N 396, зареєстрованого в Мiн'юстi 05.06.2008 за N 508/15199 (далi - Перелiк товарiв), код товарiв згiдно з УКТЗЕД зазначається на рiвнi десяти знакiв.

     Якщо товарна позицiя згiдно з УКТЗЕД, в якiй класифiкується товар, не включає пiдакцизних товарiв (при ввезеннi та транзитi), окремих видiв товарiв згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.2002 N 390 (при ввезеннi) та вiд 23.02.99 N 255 (при вивезеннi та транзитi), товарiв, на якi встановлено вивiзне (експортне) мито (при вивезеннi), та зазначення коду товару в такiй кiлькостi знакiв дозволяє перевiрити дотримання вимог законодавства щодо заходiв нетарифного регулювання i вимог пункту 2 Порядку та умов, за бажанням декларанта допускається зазначати код товарiв згiдно з УКТЗЕД на рiвнi товарної позицiї.

(абзац десятий пункту 2 у редакцiї листа Державної митної служби України вiд 25.06.2011р. N 11.1/2-12.2/9467-ЕП)

     Графа 35 ПМД не заповнюється.

     В графi 44 ПМД за кодом документа "9604" зазначаються вiдомостi про присвоєний пiдприємством реєстрацiйний номер заяви щодо надання дозволу на подання ПМД. У разi ввезення товарiв з метою використання їх у безперервному виробництвi згiдно з абзацом першим пункту 10 Порядку та умов пiсля реєстрацiйного номеру заяви зазначається "// 6".

     Графа 46 ПМД не заповнюється.

     У графi 47 ПМД при ввезеннi на митну територiю України та транзитi товарiв, включених до вiдповiдного роздiлу Перелiку товарiв, нараховуються податки i збори (обов'язковi платежi), що пiдлягають сплатi у разi помiщення у вiдповiдний митний режим. При вивезеннi товарiв, на якi встановлено вивiзне (експортне) мито, зазначаються вiдомостi про нарахування такого мита.

     При цьому код способу розрахунку "19" згiдно з Класифiкатором способiв розрахункiв зазначається лише по податку та збору (обов'язковому платежу), на суму якого внесено кошти по забезпеченню його сплати.

     В iнших випадках графа не заповнюється.

     У графi В ПМД вказуються вiдомостi про суми вiдповiдних платежiв.

     У лiвому пiдроздiлi графи 52 ПМД при ввезеннi на митну територiю України та транзитi товарiв, включених до вiдповiдного роздiлу Перелiку товарiв, зазначається розмiр гарантiйної суми та, через знак "/" - номер гарантiйного документа (за наявностi).

     У правому пiдроздiлi графи 52 ПМД при ввезеннi на митну територiю України та транзитi товарiв, включених до вiдповiдного роздiлу Перелiку товарiв, вказується вiдповiдний код заходу гарантування доставки товарiв згiдно з Класифiкатором заходiв гарантування доставки товарiв, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 15.02.2011. Якщо гарантiя не потрiбна, зазначається код заходу гарантування "00".

     У графi D/J ПМД зазначається кiнцева дата строку дiї ПМД.

     3. Митне оформлення ПМД

     Оформлення ПМД здiйснюється вiдповiдно до Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 20.04.2005 N 314, зареєстрованого в Мiн'юстi 27.04.2005 за N 439/10719 (зi змiнами, далi - Порядок 314), з такими особливостями.

     Подана для оформлення ПМД реєструється та приймається для оформлення митним органом. При оформленнi ПМД, за якою законодавством не передбачено внесення на депозитний рахунок митного органу коштiв у сумi митних платежiв, що пiдлягають сплатi у разi помiщення у вiдповiдний митний режим, посадовими особами ПМО виконуються митнi процедури, встановленi пiдпунктами 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 13, 16 (вiдповiдно до вiдомостей зовнiшньоекономiчного договору /контракту/ та вiдомостей, зазначених у графах 31 i 33 ПМД), 18 (тiльки вiдносно тих заходiв нетарифного регулювання, якi згiдно iз законодавством повиннi бути дотриманi до початку перемiщення товарiв через митний кордон України /пiд час ввезення товарiв на митну територiю України/ або до моменту завантаження товару на транспортний засiб /пiд час вивезення товарiв за межi митної територiї України/), 20, 21, 22, 23, 26, 32, 33 пункту 3 та пунктом 4 Порядку 314.

     Якщо ПМД використовується як ПД та при вивезеннi товарiв, на якi встановлено вивiзне (експортне) мито, посадовими особами ПМО додатково здiйснюються митнi процедури, встановленi пiдпунктами 17, 25 пункту 3 Порядку 314.

     Iншi митнi процедури, встановленi пунктом 3 Порядку 314, при оформленнi ПМД не виконуються.

     Якщо перемiщення товарiв через митний кордон України за ПМД не здiйснювалося, за письмовим зверненням пiдприємства, якому надавався дозвiл на подання ПМД, та рiшенням керiвника або заступника керiвника вiдповiдного ПМО така ПМД може бути анульована митним органом.

     Анулювання ПМД здiйснюється за наявностi у ПМО оригiналiв усiх оформлених цим ПМО аркушiв вiдповiдної ПМД шляхом вчинення посадовою особою митного органу в полi "Результат" графи "D/J" всiх аркушiв ПМД запису "Анульовано за зверненням ___" (зазначається найменування пiдприємства, дата та номер звернення та дата анулювання), засвiдченого особистим пiдписом цiєї особи.

     Анулювання електронної копiї ПМД здiйснюється вiдповiдно до роздiлу 4 Положення про порядок скасування iнформацiї з контролю за доставкою вантажiв, модифiкацiї й анулювання електронної копiї вантажної митної декларацiї та документiв контролю доставки в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Держмитслужби України, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 10.12.2001 N 800 (зi змiнами), з урахуванням встановлених цим листом особливостей щодо анулювання ПМД на пiдставi письмового розпорядження керiвника або заступника керiвника вiдповiдного ПМО.

     4. Митний контроль товарiв, що перемiщуються за ПМД

     4.1. Вивезення товарiв, у тому числi таких, що перемiщуються в митному режимi транзиту

     Електронна копiя ПМД ставиться на контроль щодо здiйснення контролю за перемiщенням товарiв у Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi (далi - ЄАIС) Держмитслужби з моменту її надходження до ЄАIС Держмитслужби.

     Якщо при вiдправленнi залiзничним транспортом товарiв, оформлених за ПМД, на момент подання митному органу вiдправлення до митного оформлення залiзничної накладної номер вагона та/або накладної невiдомий, вiдбиток штампа "Пiд митним контролем" та особистої номерної печатки проставляється на такiй накладнiй за вiдсутностi в нiй номера та/або вiдомостей про вагон. При першiй вiдправцi товару (вантажу), оформленого за ПМД, оригiнал аркуша з позначенням "4/5" ПМД долучається до товаросупровiдних документiв. При подальших вiдправках вiдомостi про номер ПМД зазначаються в графi 26 накладних УМВС або ЦIМ/УМВС або в графi 99 накладної ЦIМ у формi запису "ПМД N ______ " та засвiдчуються вiдбитком штампа ПМК посадової особи ПМО.

(абзац другий пiдпункту 4.1 пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з листом Державної митної служби України вiд 10.11.2011р. N 11.1/2-12.2/15313-ЕП)

     Товаросупровiднi документи та залiзничнi накладнi з вищевказаними вiдмiтками, а також, при першiй вiдправцi товару (вантажу), оформленого за ПМД, аркуш ПМД позначенням "4/5", передаються декларантом або вповноваженою ним особою на станцiю вiдправлення для прийняття товарiв (вантажiв) до перевезення. Наявнiсть вiдбитка календарного штемпеля на цих документах свiдчить про взяття залiзницею солiдарного зобов'язання щодо перевезення товарiв (вантажiв) та щодо дотримання митних правил.

     При вiдправленнi залiзничним транспортом товарiв, у тому числi перемiщуваних у митному режимi транзиту, оформлених за ПМД, протягом двох дiб з дати прийняття товарiв залiзничною станцiєю до перевезення пiдприємство подає митному органу оформлення ПМД Реєстр у формi документа на паперi разом з його електронною копiєю. Електронна копiя отриманого вiд пiдприємства Реєстру невiдкладно вноситься посадовою особою митного органу оформлення ПМД до ЄАIС Держмитслужби.

(абзац четвертий пiдпункту 4.1 пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з листом Державної митної служби України вiд 10.11.2011р. N 11.1/2-12.2/15313-ЕП)

     Пропуск за межi митної територiї України товарiв, якi вивозяться за ПМД, у тому числi в митному режимi транзиту, здiйснюється в порядку, встановленому законодавством для вантажної митної декларацiї (далi - ВМД), за наявностi вiдомостей електронної копiї ПМД та, для товарiв, що вивозяться залiзничним транспортом, вiдповiдного Реєстру, в ЄАIС Держмитслужби.

     Аркуш з позначенням "4/5" ПМД перебуває на контролi в ПМО, яким виконуються митнi процедури щодо пропуску товарiв за вiдповiдною ПМД за межi митної територiї України.

     У разi застосування для здiйснення митного контролю й оформлення товарiв, що перемiщуються за ПМД, Реєстрiв, при надходженнi товарiв до пункту пропуску через державний кордон митницi призначення посадова особа цiєї митницi:

     перевiряє вiдповiднiсть вiдомостей, зазначених у товаросупровiдних i товарно-транспортних документах, вiдомостям, зазначеним в аркушi "4/5" ПМД та в електроннiй копiї вiдповiдного Реєстру в ЄАIС Держмитслужби, i одразу вносить до ЄАIС Держмитслужби вiдмiтки про надходження товарiв за цiєю ПМД у митницю призначення;

     роздруковує витяг з електронної копiї Реєстру у ЄАIС Держмитслужби i проставляє на ньому вiдбиток штампа "Пiд митним контролем".

     Аркуш з позначенням "4/5" ПМД, роздрукований витяг з електронної копiї Реєстру, завiрений особистою номерною печаткою посадової особи прикордонного пункту пропуску митницi призначення, i товаросупровiднi документи є пiдставою для пропуску товарiв через митний кордон України.

     Пiд час виконання митних процедур щодо пропуску товарiв за вiдповiдною ПМД за межi митної територiї України вiдомостi про фактичну кiлькiсть пропущених за межi митної територiї України товарiв зазначаються посадовою особою ПМО в графi I аркуша з позначенням "4/5" ПМД, що перебуває на контролi цього ПМО, та засвiдчуються вiдбитком особистої номерної печатки.

     Одразу пiсля здiйснення пропуску кожної частини товарiв, заявлених у ПМД, за межi митної територiї України, посадова особа митного органу, розташованого в пунктi пропуску через митний кордон України, вносить до ЄАIС Держмитслужби iнформацiю за цiєю ПМД про:

     номер посвiдчення та номер особистої номерної печатки посадової особи, що здiйснила митне оформлення та пропуск цих товарiв;

     дату i час перетину митного кордону;

     вид, тип та номер (назву) транспортного засобу, яким вивезено цi товари (крiм випадкiв вивезення товарiв залiзничним транспортом iз застосуванням Реєстрiв);

     фактичну кiлькiсть вивезених товарiв в основнiй та, за наявностi, додаткових одиницях вимiру.

     Загальна кiлькiсть товарiв, пропущених через митний кордон України на пiдставi ПМД протягом строку її дiї не може перевищувати кiлькостi товарiв, зазначеної в графi 38 та 41 (у разi наявностi додаткової одиницi вимiру) ПМД. Обсяги пропущених товарiв зазначаються в ЄАIС Держмитслужби у встановленому порядку.

(абзац сiмнадцятий пiдпункту 4.1 пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з листом Державної митної служби України вiд 10.11.2011р. N 11.1/2-12.2/15313-ЕП)

     4.2. Ввезення товарiв

     Контроль за перемiщенням товарiв, якi ввозяться на митну територiю України за ПМД, здiйснюється:

     за ПМД у порядку, встановленому законодавством для ПД, - у разi застосування заходiв гарантування доставки товарiв за ПМД;

     за внутрiшнiм транзитним документом для ввезення товарiв залiзничним транспортом (далi - ВТД) - при ввезеннi товарiв залiзничним транспортом якщо заходи гарантування доставки товарiв не застосовуються (у тому числi якщо гарантiя не потрiбна);

     за повiдомленням про транзитне перемiщення (далi - ПТП) - при ввезеннi товарiв у мiжнародних поштових вiдправленнях;

     за ПМД у порядку, встановленому законодавством для попереднього повiдомлення (далi - ПП), - в iнших випадках.

     У разi виконання процедур контролю за доставкою товарiв за ПМД, пропуск товарiв за ПМД пiсля кiнцевої дати строку її дiї не дозволяється. Загальна кiлькiсть товарiв, пропущених через митний кордон України на пiдставi ПМД протягом строку її дiї, не може перевищувати кiлькостi товарiв, зазначеної в графi 38 та, у разi наявностi додаткової одиницi вимiру, 41 ПМД. Вiдомостi про товари, транспортнi засоби та товарно-транспортнi документи вносяться митним органом вiдправлення до електронної копiї ПМД в ЄАIС Держмитслужби. Витяг роздруковується з електронної копiї ПМД у ЄАIС Держмитслужби.

     В такому випадку вiдомостi про номер ПМД для цiлей контролю за доставкою товарiв необхiдно зазначати в правому верхньому кутi товаросупровiдних документiв.

     Випуск ввезених на митну територiю України за ПМД перiодичних друкованих видань i товарiв для безперервного виробництва здiйснюється за зверненням пiдприємства пiсля виконання в установленому порядку митних процедур, пов'язаних з контролем за доставкою, перевiрки посадовими особами ПМО вiдповiдностi вiдомостей товаросупровiдних документiв вiдомостям ПМД, а також виконання передбачених статтею 27 Митного кодексу України необхiдних видiв контролю.

     Для випуску цих товарiв пiдприємством подається до вiдповiдного ПМО звернення у двох примiрниках (оригiнал i завiрена пiдприємством копiя) iз зазначенням вiдомостей про номер ПМД, товари та їх кiлькiсть i транспортнi засоби. Якщо контроль за доставкою до митного органу призначення товарiв, оформлених за ПМД, здiйснювався за ВТД або ПТП, протягом перемiщення товарiв до митницi призначення не вiдбувалась замiна транспортного засобу та пiдприємство бажає отримати для використання за призначенням усi перiодичнi друкованi видання або товари для безперервного виробництва, вiдомостi про якi зазначенi у вiдповiдному ВТД або ПТП, у такому зверненнi замiсть вiдомостей про транспортнi засоби можуть зазначатись вiдомостi про номер вiдповiдного (вiдповiдних) ВТД або ПТП. Таке звернення пiдприємства реєструється ПМО в установленому порядку та розглядається не бiльш як три години з моменту його подання. Пiдтвердження випуску товарiв здiйснюється шляхом проставлення посадовою особою митного органу призначення вiдбиткiв штампiв ПМК на оригiналi та копiї звернення (оригiнал залишається у митному органi, копiя повертається декларанту та є пiдставою для видачi вантажу), вiдповiдних товарно-транспортних (товаросупровiдних документах). У разi необхiдностi митний огляд, вiдбiр проб i зразкiв проводиться у встановленому порядку.

     Митний контроль за кiлькiстю товарiв, увезених на митну територiю України за ПМД для використання у безперервному виробництвi, здiйснюється посадовими особами ПМО шляхом облiку вiдомостей зазначених звернень пiдприємств, товарно-транспортних i товаросупровiдних документiв. Контроль за кiлькiстю випущених митним органом оформлення ПМД перiодичних друкованих видань здiйснюється також iз використанням рахункiв-фактур, що супроводжують такi видання та залишаються в справах митного органу оформлення ПМД.

     5. Оформлення ВМД на товари, перемiщенi за ПМД

     ВМД, заповненi вiдповiдно до заявленого в ПМД митного режиму, на обсяги товарiв, перемiщенi через митний кордон України за ПМД, подаються не пiзнiше строкiв, визначених пунктом 9 Порядку та умов.

     У разi ввезення товарiв на митну територiю України за ПМД через пункти пропуску через державний кордон для водного чи повiтряного сполучення з наступним їх направленням до ПМО, яким оформлено ПМД, для цiлей застосування пункту 9 Порядку та умов календарним мiсяцем перемiщення товарiв через митний кордон України слiд вважати мiсяць, у якому товари доставленi до такого ПМО.

(пункт 5 доповнено новим абзацом другим згiдно з листом Державної митної служби України вiд 25.06.2011р. N 11.1/2-12.2/9467-ЕП)

     При вивезеннi за межi митної територiї України товарiв, що оформленi за ПМД та були вiдправленi залiзничним транспортом, для цiлей застосування пункту 9 Порядку та умов календарним мiсяцем перемiщення товарiв через митний кордон України слiд вважати:

     у разi вивезення без перевантаження на iншi види транспорту - мiсяць, у якому пiдприємством подано митному органу вiдповiдний Реєстр. При цьому копiї вiдповiдних залiзничних накладних або iншi документи для пiдтвердження перемiщення товарiв через митний кордон України декларантом не подаються;

     при вiдправленнi товарiв залiзничним транспортом до морських або рiчкових портiв для вивезення їх за межi митної територiї України засобами водного транспорту - мiсяць, в якому митним органом здiйснено пропуск товарiв за межi митної територiї України.

     Перевiрка фактичного вивезення за межi митної територiї України товарiв, що оформленi за ПМД i вiдповiдною ВМД та були вiдправленi залiзничним транспортом, здiйснюється митним органом пiд час виконання митних процедур згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2002 N 243 "Про вдосконалення механiзму бюджетного вiдшкодування податку на додану вартiсть за операцiями з експорту продукцiї" (зi змiнами) та Порядком пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України, затвердженим наказом Держмитслужби України та ДПА України вiд 21.03.2002 N 163/121, зареєстрованим у Мiн'юстi 26.03.2002 за N 295/6583 (зi змiнами).

(пункт 5 доповнено новим абзацом третiм згiдно з листом Державної митної служби України вiд 25.06.2011р. N 11.1/2-12.2/9467-ЕП, абзац третiй пункту 5 замiнено абзацами третiм - шостим згiдно з листом Державної митної служби України вiд 10.11.2011р. N 11.1/2-12.2/15313-ЕП, у зв'язку з цим абзаци четвертий - дев'ятий уважати вiдповiдно абзацами сьомим - дванадцятим)

     Якщо протягом звiтного календарного мiсяця перемiщення товарiв через митний кордон України за ПМД або випуск ранiше ввезених на митну територiю України за ПМД перiодичних друкованих видань i товарiв для безперервного виробництва не здiйснювались, ВМД не подається.

(пункт 5 доповнено новим абзацом сьомим згiдно з листом Державної митної служби України вiд 25.06.2011р. N 11.1/2-12.2/9467-ЕП, у зв'язку з цим абзаци п'ятий - дев'ятий уважати вiдповiдно абзацами восьмим - дванадцятим)

     Оформлення ВМД, заповненої вiдповiдно до заявленого в ПМД митного режиму, здiйснюється вiдповiдно до положень Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 20.04.2005 N 314.

     Акти митного огляду товарiв, перемiщених за ПМД (у разi проведення огляду зi складенням акту), долучаються до ВМД.

     Документи, що свiдчать про дотримання вимог законодавства щодо заходiв нетарифного регулювання, якi не подавались митному органу оформлення ПМД на момент подання ПМД, подаються разом iз ВМД, заповненою вiдповiдно до заявленого в ПМД митного режиму на перемiщенi за ПМД обсяги товарiв.

     У разi вивезення товарiв за межi митної територiї України з перевантаженням їх у пунктi пропуску через державний кордон також подаються коносаменти та/або вантажнi манiфести з вiдмiтками посадової особи митного органу в пунктi пропуску через державний кордон, проставленими пiд час митного оформлення пропуску товарiв за межi митної територiї України.

     У разi застосування ВТД або ПТП як документа контролю за доставкою до митного органу призначення товарiв, оформлених за ПМД, у графi 44 ВМД, заповненої вiдповiдно до заявленого в ПМД митного режиму на перемiщенi за ПМД обсяги товарiв, зазначаються вiдомостi про ВТД або ПТП, за якими здiйснювався контроль за доставкою задекларованих у цiй ВМД товарiв. Зняття з контролю вiдповiдних ВТД або ПТП здiйснюється з урахуванням вiдомостей такої ВМД.

     Листи Держмитслужби вiд 10.12.2003 N 11/5-10-17506-ЕП, вiд 09.09.2005 N 11/5-10/11225, вiд 04.10.2006 N 11/1-18/11052-ЕП, вiд 13.05.2010 N 11/3-10.10/4521-ЕП, вiд 08.09.2010 N 11/3-10.10/9505-ЕП, вiд 17.01.2011 N 11/3-10.10/696-ЕП, вiд 27.01.2011 N 11/3-10.10/1386-ЕП, вiд 01.03.2011 N 11/3-10.10/3337-ЕП, 14.03.2011 N 11/7-10.10/4239-ЕП уважати такими, що втратили чиннiсть.

     Департаменту митних iнформацiйних технологiй та статистики в термiн до 31.05.2011 допрацювати програмне забезпечення ЄАIС Держмитслужби в частинi запровадження процедур контролю за перемiщенням товарiв за ПМД у митному режимi транзиту з використанням Реєстрiв вiдповiдно до цих роз'яснень.

     Митним органам забезпечити виконання передбачених цим листом процедур митного контролю та оформлення товарiв iз застосуванням ПМД у митному режимi транзиту iз застосуванням доопрацьованого програмного забезпечення з 01.06.2011.

Перший заступник Голови Служби О.М.Дороховський

 

Додаток
до листа Держмитслужби
Форма

Реєстр N* ___________
номерiв вагонiв i залiзничних накладних за ПМД N ____________________

дата вiдправлення "____" ____________ 20__ р.

Номер товару в ПМД Вiдомостi про транспортний засiб Вiдомостi про товарно-транспортний документ Код товару згiдно з УКТЗЕД Кiлькiсть товару в основнiй одиницi вимiру
1 2 3 4 5
         
         
         

* Зазначається порядковий номер Реєстру до вiдповiдної ПМД починаючи з одиницi.

Декларант  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище, вiдбиток печатки пiдприємства)
 
Мiсце штампа
"ПМК"
 
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.