Документ скасований: Наказ Мінфіну № 1066 від 09.10.2012

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

26.12.2011 N 1718


Про затвердження Порядку здiйснення контролю за доставкою до митницi призначення товарiв, що перемiщуються транзитом через територiю України на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 сiчня 2012 р. за N 60/20373


     Вiдповiдно до статтi 11  Митного кодексу України та Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого Указом Президента України вiд 08.04.2011 N 446, з метою посилення контролю за доставкою до митницi призначення транзитних товарiв, що перемiщуються через митну територiю України, та впровадження в Українi електронного попереднього iнформування про мiжнародне дорожнє перевезення наказую:

     1. Затвердити Порядок здiйснення контролю за доставкою до митницi призначення товарiв, що перемiщуються транзитом через територiю України на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення, що додається.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Державної митної служби України згiдно з перелiком, що додається.

     3. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку (Чмерук М. О.) та Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення Держмитслужби (Сьомка С. М.) в установленому порядку подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     4. Цей наказ набирає чинностi через 45 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Мiнiстр Ф. Ярошенко
ПОГОДЖЕНО:
Заступник Мiнiстра економiчного розвитку i торгiвлi України - керiвник апарату В. П. Павленко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
26.12.2011 N 1718
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
18 сiчня 2012 р. за N 60/20373

Порядок здiйснення контролю за доставкою до митницi призначення товарiв, що перемiщуються транзитом через територiю України на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення

I. Загальнi положення

     1.1. Цим Порядком регламентовано процедуру здiйснення контролю за доставкою до митницi призначення товарiв, що перемiщуються транзитом через митну територiю України на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення (далi - Конвенцiя МДП).

     1.2. Термiни вживаються в цьому Порядку в такому значеннi:

     документи транзиту товарiв - мiжнародна автомобiльна накладна (CMR), рахунок-фактура (Invoice) або iнший документ, у якому зазначено вартiсть товару; пакувальний лист (специфiкацiя); книжка мiжнародного дорожнього перевезення (Carnet TIR) (далi - книжка МДП), вантажна митна декларацiя (далi - ВМД);

     митниця вiдправлення - будь-яка митниця України, з якої починається перемiщення на умовах Конвенцiї МДП всiєї кiлькостi товарiв або їх частини;

     митниця призначення - будь-яка митниця України, у якiй закiнчується перемiщення на умовах Конвенцiї МДП всiєї кiлькостi товарiв або їх частини;

     однорiднi товари - товари, що не є iдентичними, але мають схожi характеристики i складаються iз схожих компонентiв, у результатi чого виконують однаковi функцiї;

     партiя товарiв - товари, що вiдправляються на адресу одного одержувача за одним перевiзним документом вiдповiдно до законодавства з питань перевезення вантажiв;

     попередня електронна iнформацiя про операцiю мiжнародного дорожнього перевезення (далi - МДП-ЕПД) - iнформацiя, яка надається в електронному виглядi Мiжнародним союзом автомобiльного транспорту (далi - МСАТ) до Державної митної служби України;

     транзитнi товари - товари, що перемiщуються пiд митним контролем на умовах Конвенцiї МДП транзитом мiж двома пунктами пропуску через державний кордон України без будь-якого використання таких товарiв на митнiй територiї України.

     Iншi термiни в цьому Порядку вживаються в значеннях, наведених у Митному кодексi України, Законi України "Про транзит вантажiв", iнших нормативно-правових актах з питань застосування положень Конвенцiї МДП.

     1.3. Дiя цього Порядку поширюється на транзитнi товари, крiм:

     мiжнародних поштових вiдправлень, багажу, зброї, наркотичних засобiв, психотропних речовин, небезпечних та шкiдливих вiдходiв, товарiв подвiйного призначення;

     пiдакцизних товарiв;

     товарiв, до яких вiдповiдно до законодавства обов'язково застосовуються заходи гарантування доставки, якщо сума митних платежiв, що пiдлягала б сплатi у разi випуску цих товарiв у вiльний обiг, перевищує суму, еквiвалентну 60000 євро у гривнях в перерахунку за курсом, установленим Нацiональним банком України на день подання книжки МДП до оформлення;

     товарiв, при перемiщеннi яких умови Конвенцiї МДП не виконуються або книжка МДП не прийнята до оформлення митницею вiдправлення.

     1.4. Книжка МДП подається митницi вiдправлення у разi декларування транзитних товарiв.

     Якщо в складi партiї транзитних товарiв є пiдакцизнi товари, то митне оформлення всiєї партiї товарiв проводиться за умови подання митницi вiдправлення ВМД та вiдсутностi ознак порушення митних правил.

     Якщо у запломбованiй частинi дорожнього транспортного засобу (зчепу транспортних засобiв), яким перемiщуються транзитнi товари, мiститься партiя товарiв, не зазначена у вантажному манiфестi книжки МДП, то митне оформлення цiєї партiї товарiв проводиться за умови подання митницi вiдправлення ВМД та вiдсутностi ознак порушення митних правил.

     1.5. Якщо виявлено порушення при виконаннi операцiї МДП, то пiдготовка та подання держателю книжки МДП або гарантiйному об'єднанню претензiй щодо сплати передбачених законодавством України сум митних платежiв за недоставку українським чи iноземним держателем книжки МДП товарiв здiйснюються вiдповiдно до законодавства з питань реалiзацiї положень Конвенцiї МДП.

     1.6. Обробка персональних даних пiд час здiйснення контролю за доставкою до митницi призначення товарiв, що перемiщуються транзитом через митну територiю України на умовах Конвенцiї МДП, здiйснюється вiдповiдно до вимог Закону України "Про захист персональних даних".

II. Митне оформлення транзитних товарiв та контроль за їх доставкою в митницю призначення

     2.1. Оформлення книжки МДП митницею вiдправлення, контроль виконання зобов'язань про доставку транзитних товарiв до митницi призначення здiйснюються вiдповiдно до вимог законодавства з питань реалiзацiї положень Конвенцiї МДП.

     2.2. При направленнi транзитних товарiв до митницi призначення посадова особа митницi вiдправлення вносить з персональної електронної обчислювальної машини, розмiщеної в примiщеннi структурного пiдроздiлу митницi, до Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Державної митної служби України (далi - ЄАIС) таку iнформацiю про перемiщуванi товари:

     серiю та номер книжки МДП;

     номер сторiнки книжки МДП;

     реєстрацiйнi номери транспортних засобiв, якими перемiщуються транзитнi товари;

     найменування пiдприємства-перевiзника;

     мiсцезнаходження пiдприємства-перевiзника;

     прiзвище, iнiцiали водiя, його паспортнi данi;

     код митницi вiдправлення;

     код митницi призначення;

     найменування та мiсцезнаходження вiдправника;

     найменування та мiсцезнаходження одержувача;

     код країни вiдправлення;

     код країни призначення;

     реквiзити документiв транзиту товарiв (крiм книжки МДП);

     товарну позицiю УКТЗЕД, зазначену у документах транзиту товарiв, назву товару, його вартiсть, вагу брутто, кiлькiсть вантажних мiсць;

     контрольну дату доставки товарiв до митницi призначення;

     номер службового посвiдчення та номер особистої номерної печатки посадової особи митницi вiдправлення, що здiйснює митне оформлення.

     Iнформацiя про вiдправника, одержувача, коди країни вiдправлення та країни призначення, реквiзити документiв транзиту товарiв (крiм книжки МДП), товарна позицiя УКТЗЕД, назва товару, його вартiсть, вага брутто, кiлькiсть вантажних мiсць вноситься до ЄАIС за кожною партiєю товарiв окремо.

     За умови перемiщення у складi однiєї партiї однорiдних товарiв iнформацiя про назву цих товарiв, вагу брутто, кiлькiсть вантажних мiсць вноситься до ЄАIС з вантажного манiфесту книжки МДП, а iнформацiя про вартiсть товарiв - з iнших документiв транзиту товарiв.

     У разi перемiщення у складi однiєї партiї товарiв, що не є однорiдними, цi товари групуються на рiвнi товарної позицiї УКТЗЕД. Iнформацiя про кожну групу товарiв вноситься з документiв транзиту товарiв до ЄАIС окремо.

     2.3. Пiсля внесення iнформацiї до ЄАIС посадовою особою митницi вiдправлення роздруковується витяг з ЄАIС (далi - Витяг), який мiстить iнформацiю, зазначену в абзацах першому - сiмнадцятому пункту 2.2 цього роздiлу.

     2.4. Особа, яка приймає заявленi товари до перевезення, бере зобов'язання перед митними органами щодо доставки товарiв до митницi призначення в строк, установлений митницею вiдправлення, про що на зазначеному Витягу вчиняється запис:

"Я,   , ознайомлений
(прiзвище, iм'я та по батьковi; номер i серiя паспорта)
зi змiстом статей 331, 336, 337, 338, 349 Митного кодексу України i зобов'язуюся доставити задекларованi товари до митницi призначення в установлений митницею вiдправлення строк", який завiряється особистим пiдписом цiєї особи.

     На Витягу проставляються вiдбиток штампа "Пiд митним контролем/транзит" i вiдбиток особистої номерної печатки посадової особи митницi вiдправлення.

     На всiх документах транзиту товарiв проставляється вiдбиток штампа "Пiд митним контролем/транзит". Витяг разом з примiрниками документiв транзиту товарiв або їх завiреними копiями залишаються у митницi вiдправлення.

     2.5. Контроль за виконанням перевiзниками наданих ними зобов'язань щодо доставки транзитних товарiв до митницi призначення здiйснюється митницею вiдправлення.

     2.6. При надходженнi транзитних товарiв до митницi призначення не пiзнiше встановленого митницею вiдправлення строку посадова особа митницi призначення перевiряє вiдповiднiсть вiдомостей, зазначених у документах транзиту товарiв та (або) на самих товарах, вiдомостям, унесеним митницею вiдправлення до ЄАIС.

     У разi вiдповiдностi даних про транзитнi товари в ЄАIС даним, зазначеним у документах транзиту товарiв, та (або) самим товарам посадова особа митницi призначення проставляє в документах транзиту товарiв вiдбиток штампа "Пiд митним контролем" i вносить до ЄАIС вiдмiтку про надходження транзитних товарiв у митницю призначення.

     2.7. Пiсля доставки транзитних товарiв до митницi призначення вони перебувають пiд митним контролем в цiй митницi до моменту їх фактичного вивезення за межi митної територiї України.

     2.8. Митниця призначення здiйснює пропуск за межi митної територiї України транзитних товарiв у повному обсязi, за винятком:

     частини партiї товарiв, якiй унаслiдок дiї обставин непереборної сили строк доставки був продовжений вiдповiдним митним органом;

     частини партiї товарiв, що не може бути доставлена до митницi призначення внаслiдок її втрати або неможливостi використання як виробiв чи матерiалiв;

     товарiв, щодо яких було прийняте рiшення про змiну митного режиму, про що складено вiдповiднi документи.

     2.9. Пiсля пропуску транзитних товарiв за межi митної територiї України посадова особа митницi призначення одразу вносить iнформацiю про пропуск товарiв до ЄАIС.

     2.10. У разi вiдсутностi в ЄАIС на момент надходження до митницi призначення транзитних товарiв iнформацiї про цi товари їх митний контроль, митне оформлення та пропуск за межi митної територiї України здiйснюються на пiдставi документiв транзиту товарiв з вiдмiтками митницi вiдправлення.

     Митниця призначення засобами зв'язку невiдкладно повiдомляє митницю вiдправлення про зазначенi обставини з метою внесення вiдповiдної iнформацiї до ЄАIС уповноваженою особою митницi вiдправлення.

     2.11. У разi вiдсутностi зв'язку з ЄАIС у пунктi пропуску через державний кордон України митницi вiдправлення та (або) митницi призначення пропуск транзитних товарiв на митну територiю України та (або) за її межi здiйснюється на пiдставi оформлених вiдповiдно до законодавства документiв транзиту товарiв.

     Одразу пiсля поновлення зв'язку з ЄАIС у пунктi пропуску посадовi особи митницi, до складу якої входить цей пункт пропуску, вносять до ЄАIС iнформацiю про митне оформлення транзитних товарiв.

     2.12. У разi змiни митного режиму та (або) переадресування товарiв, попередньо заявлених до митного режиму транзиту, такi змiна та (або) переадресування здiйснюються у встановленому законодавством порядку.

     Наявна в ЄАIС iнформацiя про перемiщуванi транзитнi товари знiмається з контролю митницею вiдправлення шляхом унесення до ЄАIС митницею, якою прийнято рiшення про змiну митного режиму, реквiзитiв оформленої ВМД або iншого документа, оформленого вiдповiдно до законодавства цiєю митницею.

     2.13. Процедури продовження строку доставки товарiв до митницi призначення, замiни транспортного засобу, внесення iнформацiї про втрату транзитних товарiв, перемiщуваних за операцiєю МДП, виконуються вiдповiдно до законодавства з питань реалiзацiї положень Конвенцiї МДП.

     2.14. У разi недоставки транзитних товарiв до митницi призначення чи доставки їх з порушенням встановленого митницею вiдправлення строку доставки посадовими особами митницi вживаються заходи вiдповiдно до положень Митного кодексу України та iнших нормативно-правових актiв з питань митної справи.

III. Особливостi оформлення МДП-ЕПД

     3.1. Держатель книжки МДП може здiйснювати перемiщення товарiв транзитом через митну територiю України на умовах Конвенцiї МДП iз застосуванням МДП-ЕПД.

     Для здiйснення такого перемiщення держатель книжки МДП (або уповноважена ним особа) до або пiсля вiдправлення товарiв з мiсця завантаження створює МДП-ЕПД за формою та у форматi, що встановленi МСАТ.

     Однiй книжцi МДП повинно вiдповiдати одне МДП-ЕПД.

     3.2. Держатель книжки МДП (або уповноважена ним особа) надсилає електронне повiдомлення МДП-ЕПД до МСАТ.

     Держатель книжки МДП має право на внесення змiн до надiсланих ним до МСАТ МДП-ЕПД. Такi змiни повиннi вiдповiдати змiнам паперового примiрника книжки МДП. Змiни вносяться вiдповiдно до вимог Конвенцiї МДП та надсилаються до МСАТ.

     Для визнання МДП-ЕПД недiйсним держатель книжки МДП (або уповноважена ним особи) надсилає вiдповiдне повiдомлення до МСАТ.

     3.3. До ЄАIС вносяться вiд МСАТ в електронному виглядi:

     МДП-ЕПД з присвоєними тимчасовими iдентифiкацiйними номерами;

     змiни до МДП-ЕПД, розмiщених в ЄАIС;

     iнформацiя про визнання недiйсними МДП-ЕПД, розмiщенi в ЄАIС.

     3.4. Внесення змiн до МДП-ЕПД, розмiщених в ЄАIС, або визнання їх недiйсними допускається лише до початку перемiщення митною територiєю України транзитних товарiв з використанням цiєї МДП-ЕПД.

     3.5. Iнформацiя МДП-ЕПД повинна iдентифiкуватись як iнформацiя з конкретної книжки МДП.

IV. Особливостi застосування МДП-ЕПД пiд час здiйснення контролю за доставкою транзитних товарiв до митницi призначення

     4.1. При поданнi перевiзником книжки МДП до митницi вiдправлення посадова особа митницi вiдправлення за серiєю та номером книжки МДП проводить зчитування за допомогою сканера штрих-коду, який мiстить серiю та номер книжки МДП, пiсля чого проводить автоматичний пошук за зазначеними реквiзитами в ЄАIС МДП-ЕПД.

     4.2. У разi наявностi МДП-ЕПД в ЄАIС ЄАIС автоматично присвоює цiй МДП-ЕПД постiйний iдентифiкацiйний номер та формує витяг з МДП-ЕПД.

     4.3. У разi вiдповiдностi iнформацiї у МДП-ЕПД даним, зазначеним у книжцi МДП, митниця вiдправлення приймає МДП-ЕПД до оформлення.

     4.4. Невiдповiднiсть iнформацiї у МДП-ЕПД даним, зазначеним у книжцi МДП, є пiдставою для вiдмови митним органом у митному оформленнi транзиту товарiв iз застосуванням МДП-ЕПД.

     4.5. При доставцi товарiв до митницi призначення не пiзнiше строку, визначеного митницею вiдправлення, посадова особа митницi призначення перевiряє вiдповiднiсть вiдомостей, зазначених у документах транзиту товарiв, та (або) на самих товарах, вiдомостям у витягу з МДП-ЕПД з присвоєним митницею вiдправлення номером в ЄАIС.

     4.6. У разi вiдповiдностi даних МДП-ЕПД даним про товари, зазначеним у документах транзиту товарiв, та (або) на самих товарах, митниця призначення здiйснює пропуск транзитних товарiв за межi митної територiї України.

     4.7. Пiсля пропуску транзитного товару за межi митної територiї України посадова особа митницi призначення формує електронне повiдомлення в ЄАIС щодо фактичного вивезення товару за МДП-ЕПД.

     4.8. У разi вiдсутностi дiйсного МДП-ЕПД в ЄАIС Державної митної служби України митне оформлення та пропуск товарiв здiйснюються згiдно з вимогами роздiлу II цього Порядку.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук

 

Додаток
до наказу Мiнiстерства фiнансiв України
26.12.2011 N 1718

ПЕРЕЛIК
наказiв Державної митної служби України, що втратили чиннiсть

     1. Наказ Державної митної служби України вiд 03.08.2004 N 564 "Про затвердження Порядку здiйснення контролю за доставкою в митницi призначення транзитних товарiв, що перемiщуються через територiю України на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 16.08.2004 за N 1014/9613.

     2. Наказ Державної митної служби України вiд 12.01.2005 N 10 "Про внесення змiн до Порядку здiйснення контролю за доставкою в митницi призначення транзитних товарiв, що перемiщуються через територiю України на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 24.01.2005 за N 75/10355.

     3. Наказ Державної митної служби України вiд 25.04.2005 N 328 "Про внесення змiн та доповнень до Порядку здiйснення контролю за доставкою в митницi призначення транзитних товарiв, що перемiщуються через територiю України на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 11.05.2005 за N 486/10766.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. Чмерук
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.