Документ скасований: Наказ Мінфіну № 453 від 21.08.2023

МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

22.05.2012 N 581


Про затвердження Порядку справляння митних платежiв при ввезеннi на митну територiю України товарiв громадянами

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 червня 2012 р. за N 916/21228

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Мiнiстерства фiнансiв України
вiд 5 грудня 2012 року N 1279,
вiд 12 сiчня 2015 року N 2

     Вiдповiдно до статей 234, 374 - 381 Митного кодексу України вiд 13 березня 2012 року N 4495-VI, пiдпункту 64 пункту 4 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого Указом Президента України вiд 08 квiтня 2011 року N 446, наказую:

     1. Затвердити Порядок справляння митних платежiв при ввезеннi на митну територiю України товарiв громадянами, що додається.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Державної митної служби України:

     вiд 12 сiчня 2006 року N 5 "Про затвердження Порядку справляння мита, податку на додану вартiсть i акцизного податку при митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 31 сiчня 2006 року за N 81/11955;

     вiд 24 грудня 2008 року N 1455 "Про внесення змiн до наказу Держмитслужби України вiд 12.01.2006 N 5", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 22 сiчня 2009 року за N 56/16072;

     вiд 05 квiтня 2011 року N 281 "Про внесення змiн до наказу Держмитслужби України вiд 12.01.2006 N 5", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 21 квiтня 2011 року за N 509/19247.

     3. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) та Департаменту митних платежiв Державної митної служби України (Гiла С. П.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня набрання чинностi Митним кодексом України вiд 13 березня 2012 року N 4495, але не ранiше дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Мiнiстр Ю. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби України з питань регуляторної полiтики та розвитку пiдприємництва М. Бродський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
22.05.2012 N 581
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 червня 2012 р. за N 916/21228

Порядок
справляння митних платежiв при ввезеннi на митну територiю України товарiв громадянами

I. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок визначає процедуру справляння митних платежiв при митному оформленнi товарiв, що перемiщуються через митний кордон України в ручнiй поклажi, супроводжуваному й несупроводжуваному багажi, вантажних, мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях i належать громадянам.

     1.2. У цьому Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     депеша - ємнiсть чи декiлька ємностей з мiжнародними поштовими вiдправленнями, перiодичними виданнями чи порожнiми ємностями або група поштових вiдправлень, не запакованих у поштову тару, що вiдправляються одночасно з мiсця мiжнародного поштового обмiну однiєї країни до вiдповiдного мiсця мiжнародного поштового обмiну iншої країни за однiєю письмовою картою CN 31 чи CN 32 або посилковою картою CP 87;

     фактурна вартiсть товару - цiна товару, що перемiщується через митний кордон України, та зазначена в рахунку-фактурi (фактурi-проформi, касових або товарних чеках, ярликах, iнших документах роздрiбної торгiвлi, якi мiстять вiдомостi щодо вартостi таких товарiв).

     Iншi термiни вживаються в значеннях, наведених у Митному кодексi України (далi - Кодекс).

     1.3. Митне оформлення товарiв, що перемiщуються громадянами в ручнiй поклажi, супроводжуваному, несупроводжуваному багажi, надходять на адресу громадян у вантажних, мiжнародних, експрес- та поштових вiдправленнях та пiдлягають оподаткуванню, може бути завершено в повному обсязi лише пiсля сплати митних платежiв.

     1.4. Митнi платежi нараховуються за ставками, що дiють на день подання митної декларацiї, та сплачуються громадянами у валютi України.

     При визначеннi суми митних платежiв, якi нараховуються за фiксованими ставками, застосовується офiцiйний курс валюти, визначений вiдповiдно до статтi 31 Митного кодексу України.

(абзац другий пункту 1.4 у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 12.01.2015р. N 2)

     1.5. Справляння ввiзного мита при ввезеннi громадянами товарiв на митну територiю України здiйснюється вiдповiдно до вимог Кодексу.

     1.6. Справляння акцизного податку та податку на додану вартiсть при ввезеннi громадянами товарiв на митну територiю України здiйснюється вiдповiдно до вимог Податкового кодексу України.

     1.7. Справляння плати за виконання митних формальностей поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, встановленим для митних органiв, здiйснюється вiдповiдно до статтi 247 Кодексу у розмiрах, встановлених Кабiнетом Мiнiстрiв України, та в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзацiю державної полiтики у сферi фiнансiв.

     1.8. Справляння митних платежiв при митному оформленнi товарiв, що перемiщуються громадянами:

     у супроводжуваному або несупроводжуваному багажi, ручнiй поклажi, здiйснюється iз застосуванням:

     унiфiкованої митної квитанцiї МД-1 (далi - квитанцiя МД-1) за встановленою формою

     або митної декларацiї (далi - МД) за формою, що встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України;

     у мiжнародних поштових вiдправленнях (далi - МПВ), здiйснюється з використанням:

     оглядового розпису М 15 за формою, що встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України,

     або МД;

     у мiжнародних експрес-вiдправленнях (далi - МЕВ), здiйснюється з використанням:

     митної декларацiї М 16 за формою, що встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України,

     або МД;

     у вантажних вiдправленнях, здiйснюється з використанням МД.

     1.9. Нарахування митних платежiв здiйснюється за формулами, наведеними в додатку до цього Порядку.

II. Справляння митних платежiв при ввезеннi товарiв на митну територiю України з метою вiльного обiгу

     2.1. При митному оформленнi товарiв (крiм пiдакцизних), що ввозяться громадянами через пункти пропуску через державний кордон України, вiдкритi для повiтряного сполучення, в супроводжуваному багажi та/або ручнiй поклажi:

     а) у разi ввезення громадянами один раз протягом доби товарiв, сумарна фактурна вартiсть яких не перевищує 1000 євро, митнi платежi не нараховуються;

     б) у разi ввезення громадянами товарiв протягом доби частiше одного разу, сумарна фактурна вартiсть яких не перевищує 1000 євро, за квитанцiєю МД-1 нараховуються ввiзне мито за ставкою в розмiрi 10 вiдсоткiв фактурної вартостi товарiв та податок на додану вартiсть;

     в) у разi ввезення громадянами товарiв, загальна фактурна вартiсть яких не перевищує 10000 євро, за квитанцiєю МД-1 нараховуються ввiзне мито за ставкою в розмiрi 10 вiдсоткiв сумарної фактурної вартостi товарiв та податок на додану вартiсть.

     При цьому базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартостi, що перевищує еквiвалент 1000 євро.

     2.2. При митному оформленнi товарiв (крiм пiдакцизних), що ввозяться громадянами через iншi, нiж вiдкритi для повiтряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України в супроводжуваному багажi та/або ручнiй поклажi:

     а) у разi ввезення громадянами один раз протягом доби товарiв, сумарна фактурна вартiсть яких не перевищує 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, митнi платежi не нараховуються;

(пiдпункт "а" пункту 2.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 05.12.2012р. N 1279)

     б) у разi ввезення громадянами товарiв протягом доби частiше одного разу, сумарна фактурна вартiсть яких не перевищує 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, за квитанцiєю МД-1 нараховуються ввiзне мито за ставкою в розмiрi 10 вiдсоткiв фактурної вартостi товарiв та податок на додану вартiсть;

(пiдпункт "б" пункту 2.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 05.12.2012р. N 1279)

     в) у разi ввезення громадянами товарiв, загальна фактурна вартiсть яких не перевищує 10000 євро, за квитанцiєю МД-1 нараховуються ввiзне мито за ставкою в розмiрi 10 вiдсоткiв сумарної фактурної вартостi товарiв та податок на додану вартiсть.

     При цьому базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартостi, що перевищує еквiвалент 500 євро, або вартiсть товарiв, обчислена пропорцiйно до ваги, що перевищує 50 кг.

     2.3. При митному оформленнi товарiв (крiм пiдакцизних), що надходять на адресу одного одержувача в однiй депешi вiд одного вiдправника у МПВ, на адресу одного одержувача в одному вантажi експрес-перевiзника вiд одного вiдправника у МЕВ, несупроводжуваному багажi:

     а) у разi надходження на адреси громадян товарiв, сумарна фактурна вартiсть яких не перевищує 150 євро, митнi платежi не нараховуються;

     б) у разi надходження на адреси громадян товарiв, сумарна фактурна вартiсть яких не перевищує 10000 євро, за оглядовим розписом М 15, митною декларацiєю М 16, квитанцiєю МД-1 вiдповiдно нараховується ввiзне мито за ставкою в розмiрi 10 вiдсоткiв сумарної фактурної вартостi товарiв та податок на додану вартiсть.

     При цьому базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартостi, що перевищує еквiвалент 150 євро.

(пункт 2.3 у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 12.01.2015р. N 2)

     2.4. При митному оформленнi товарiв (крiм пiдакцизних), сумарна фактурна вартiсть яких перевищує еквiвалент 10000 євро, що пересилаються (перемiщуються) на митну територiю України в МПВ, МЕВ, супроводжуваному чи несупроводжуваному багажi, ручнiй поклажi, а також товарiв незалежно вiд їх фактурної вартостi, що перемiщуються на митну територiю України у вантажних вiдправленнях, за МД нараховуються ввiзне мито за повними ставками Митного тарифу України та податок на додану вартiсть.

     2.5. При митному оформленнi товарiв за кодами 8701 - 8707, 8711, 8716 згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТ ЗЕД), що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України або надходять на адресу громадян у несупроводжуваному багажi чи у вантажних вiдправленнях для вiльного обiгу, незалежно вiд їх вартостi за МД нараховуються ввiзне мито за повними ставками Митного тарифу України, податок на додану вартiсть та в установлених законодавством України випадках - акцизний податок.

     2.6. Митне оформлення товарiв за кодами 8707 (кузови (включаючи кабiни) для моторних транспортних засобiв товарних позицiй 8701 - 8705) та 8706 згiдно з УКТ ЗЕД (шасi з установленими двигунами для товарiв товарних позицiй 8701 - 8705) здiйснюється як митне оформлення зiбраних транспортних засобiв з нарахуванням ввiзного мита за повними ставками Митного тарифу України, податку на додану вартiсть та в установлених законодавством України випадках - акцизного податку.

     2.7. Пiдставою для вiдчуження транспортних засобiв за кодами 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711, 8716 згiдно з УКТ ЗЕД, що були ввезенi громадянами зi звiльненням вiд оподаткування згiдно з пунктом 3 частини десятої статтi 374 Кодексу до закiнчення строку, що обмежує таке вiдчуження, є сплата митних платежiв, передбачених при ввезеннi таких транспортних засобiв з метою вiльного обiгу. Нарахування та сплата митних платежiв при цьому здiйснюються за ставками, чинними на день подання МД.

(пункт 2.7 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 05.12.2012р. N 1279)

     2.8. Звiльнення вiд оподаткування при ввезеннi (пересиланнi) громадянами на митну територiю України товарiв здiйснюється вiдповiдно до законодавства України.

III. Особливостi справляння митних платежiв при тимчасовому ввезеннi на митну територiю України товарiв та транспортних засобiв особистого користування

     3.1. При тимчасовому ввезеннi на митну територiю України товарiв, що перемiщуються в ручнiй поклажi та/або супроводжуваному багажi та сумарна фактурна вартiсть яких перевищує еквiвалент 1000 євро, якi ввозяться через пункти пропуску через державний кордон України, вiдкритi для повiтряного сполучення, та 500 євро та сумарна вага яких перевищує 50 кг, через iншi, нiж вiдкритi для повiтряного сполучення пункти пропуску через державний кордон України, громадянами вноситься грошова застава в розмiрi суми митних платежiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких товарiв на митну територiю України з метою вiльного обiгу.

     3.2. При тимчасовому ввезеннi транспортних засобiв особистого користування на митну територiю України громадянами-нерезидентами на термiн, що не перевищує одного року за умови реєстрацiї таких транспортних засобiв в уповноважених органах iноземних держав, митнi платежi не нараховуються та грошова застава не вноситься.

     3.3. При тимчасовому ввезеннi громадянами-резидентами, якi перебувають на тимчасовому консульському облiку у вiдповiднiй консульськiй установi України за кордоном, на строк, що не перевищує 60 днiв протягом одного календарного року, транспортного засобу особистого користування, що вiдповiдає умовам, установленим абзацом четвертим частини третьої статтi 380 Кодексу, митнi платежi не нараховуються.

     3.4. При тимчасовому ввезеннi громадянами-резидентами транспортних засобiв особистого користування, що класифiкуються за товарними позицiями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711, 8716 згiдно з УКТ ЗЕД, громадянами сплачуються митнi платежi, якi пiдлягають сплатi при iмпортi таких транспортних засобiв.

     Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територiю України iнших транспортних засобiв особистого користування дозволяється на строк до одного року пiд письмове зобов'язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, та iз застосуванням до них заходiв гарантування, передбачених роздiлом X Кодексу.

     3.5. Унесення грошової застави здiйснюється з використанням бланка квитанцiї МД-1.

(роздiл III у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 05.12.2012р. N 1279)

IV. Особливостi справляння митних платежiв при ввезеннi на митну територiю України товарiв та транспортних засобiв особистого користування з метою транзиту

     4.1. При ввезеннi товарiв з метою транзиту, що перемiщуються в ручнiй поклажi та/або супроводжуваному багажi та сумарна фактурна вартiсть яких перевищує еквiвалент 1000 євро, що ввозяться через пункти пропуску через державний кордон України, вiдкритi для повiтряного сполучення, та 500 євро та сумарна вага яких перевищує 50 кг, через iншi, нiж вiдкритi для повiтряного сполучення пункти пропуску через державний кордон України, громадянами вноситься грошова застава в розмiрi суми митних платежiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких товарiв на митну територiю України з метою вiльного обiгу.

(пункт 4.1 у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 05.12.2012р. N 1279)

     4.2. При ввезеннi з метою транзиту через митну територiю України транспортних засобiв особистого користування громадянами на рахунок митного органу, що здiйснив пропуск таких товарiв, вноситься грошова застава в розмiрi суми митних платежiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких транспортних засобiв на митну територiю України з метою вiльного обiгу.

     У разi наявностi постiйної реєстрацiї цих транспортних засобiв у вiдповiдних реєстрацiйних органах iноземної держави, що пiдтверджується вiдповiдними документами, грошова застава не вноситься.

V. Повернення платникам податкiв коштiв, помилково та/або надмiрно сплачених до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється митними органами

     5.1. Громадяни мають право на повернення коштiв - митних платежiв, помилково та/або надмiру сплачених до бюджету. Повернення коштiв проводиться у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику у сферi фiнансiв.

     5.2. У разi повернення коштiв, справляння яких здiйснювалося за митною квитанцiєю МД-1, посадовою особою вiддiлу митних платежiв митного органу вносяться вiдповiднi змiни до всiх примiрникiв квитанцiї.

     5.3. Одночасно з метою приведення у вiдповiднiсть паперової та електронної копiй митної квитанцiї МД-1 проводиться модифiкацiя електронної копiї в програмно-iнформацiйному комплексi "Iнспектор".

     5.4. У модулi "Митнi платежi" програмно-iнформацiйного комплексу "Iнспектор" повернення коштiв вiдображається шляхом створення акта коригування нарахувань.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук

 

Додаток
до Порядку справляння митних платежiв при ввезеннi на митну територiю України товарiв громадянами

Формули для нарахування митних платежiв

     1. Нарахування суми мита на товари, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України, здiйснюється вiдповiдно до статтi 374 Кодексу.

     1.1. Розрахунок суми мита в разi застосування адвалорних ставок мита (у вiдсотках до частини фактурної вартостi товарiв, що перевищує їх неоподаткований розмiр) здiйснюється за формулою:

     См = (ЧФВ х Ст) : 100 %,

     де См - сума мита;

     ЧФВ - частина фактурної вартостi товарiв, що перевищує неоподаткований розмiр (у грн.);

     Ст - ставка мита, установлена у вiдсотках вiд фактурної вартостi товару, що дорiвнює 10 %.

     1.2. Розрахунок мита з вартостi товарiв, що обчислюється пропорцiйно до ваги, яка перевищує 50 кг, здiйснюється за формулою:

     См = ФВ : ЗВ х (ЗВ - 50 кг) х Ст : 100 %,

     де См - сума мита;

     ФВ - фактурна вартiсть товару (у грн.);

     ЗВ - загальна вага товару;

     Ст - ставка мита, установлена у вiдсотках вiд фактурної вартостi товару, що дорiвнює 10 %.

     2. Нарахування суми акцизного податку при ввезеннi громадянами на митну територiю України транспортних засобiв здiйснюється вiдповiдно до роздiлу VI Податкового кодексу України за ставками, визначеними пiдпунктами 215.3.5 - 215.3.8 пункту 215.3 статтi 215 роздiлу VI цього Кодексу.

     Розрахунок суми акцизного податку iз застосуванням специфiчних ставок здiйснюється за такою формулою:

     Са = Н х А,

     де Са - сума акцизного податку;

     Н - кiлькiсна або фiзична характеристика товару в натуральному вираженнi;

     А - ставка акцизного податку.

     3. Нарахування суми податку на додану вартiсть при ввезеннi громадянами на митну територiю України товарiв здiйснюється вiдповiдно до роздiлу V Податкового кодексу України за ставками, визначеними пiдпунктом "а" пункту 193.1 статтi 193 роздiлу V та пунктом 10 пiдроздiлу 2 роздiлу XX цього Кодексу.

     3.1. Розрахунок суми податку на додану вартiсть, нарахованого на частину фактурної вартостi товарiв (крiм пiдакцизних товарiв), що перевищує неоподаткований розмiр, здiйснюється за такою формулою:

     Спдв = (ЧФВ + См) х Ст,

     де Спдв - сума податку на додану вартiсть;

     ЧФВ - частина фактурної вартостi товарiв, що перевищує неоподаткований розмiр товарiв (у грн.);

     См - сума мита;

     Ст - ставка податку на додану вартiсть.

     3.2. Розрахунок суми податку на додану вартiсть, нарахованого на фактурну вартiсть пiдакцизних товарiв, здiйснюється за такою формулою:

     Спдв = (ФВ + См + Са) х Ст,

     де Спдв - сума податку на додану вартiсть;

     ФВ - фактурна вартiсть товарiв;

     См - сума мита;

     Са - сума акцизного податку;

     Ст - ставка податку на додану вартiсть.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.