ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ПIВНIЧНА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

Н А К А З
Київ

21 серпня 2002 р. N 351


Про посилення контролю за заповненням графи 31 ВМД

     На виконання вимог листа Держмитслужби України вiд 06.08.02 N 13.1/13.1-2643-ЕП та з метою посилення контролю за заповненням графи 31 ВМД

     НАКАЗУЮ:

     1. Начальникам митних постiв (вантажного вiддiлу):

     1.1. У термiн до 30.08.02 прийняти залiки вiд особового складу на предмет знання вимог чинних нормативних актiв та iнструктивних документiв щодо заповнення гр. 31 ВМД;

     1.2. Щомiсяця, до 5-го числа, надавати до вiддiлу органiзацiї митного контролю iнформацiю щодо осiб (декларантiв, митних брокерiв), якi порушують вимоги нормативних актiв та iнструктивних документiв щодо заповнення гр. 31 ВМД;

     1.3. Розмiстити на iнформацiйних стендах копiї (витяги) документiв, що регламентують порядок заповнення гр.31 ВМД.

     2. Вiддiлу органiзацiї митного контролю спiльно з вiддiлом тарифiв та митної вартостi щомiсяця, до 10-го числа, узагальнювати та надавати на розгляд керiвництву митницi iнформацiю щодо осiб (декларантiв, митних брокерiв), що порушують порядок заповнення гр. 31 ВМД, а також пропозицiї по притягненню цих осiб до вiдповiдальностi.

     3. Постiйно дiючiй групi по аналiзу результатiв митного оформлення в актах про результати перевiрок в обов'язковому порядку вказувати конкретних осiб (митних брокерiв, декларантiв), що допустили помилки при заповненнi гр. 31 ВМД, та службових осiб оперативних пiдроздiлiв, що прийняли до митного оформлення зазначенi ВМД.

     4. Особовому складу оперативних пiдроздiлiв при перевiрцi правильностi заповнення гр. 31 ВМД використовувати iнформацiю, наведену в додатку до даного наказу.

     5. Начальникам пiдпорядкованих митниць спланувати та провести в митницях заходи, визначенi п.п. 1 - 4 даного наказу. Про проведену роботу доповiсти у термiн до 15.09.02.

     6. Начальникам митних постiв (вантажного вiддiлу) довести наказ до особового складу та проiнформувати суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     7. Загальному вiддiлу довести наказ до начальникiв оперативних пiдроздiлiв пiд розпис та до пiдпорядкованих митниць.

     8. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника митницi Бiльчука О.С.

Начальник митницi I.М. Соболь

 

Додаток
до наказу ПРМ
вiд 21 серпня 2002 р. N 351

     I. Основнi недолiки при заповненнi графи 31 ВМД (заявленнi опису товару).

     1. Порушуються вимоги наказу Держмитслужби вiд 09.07.97 р. N 307, листiв Держмитслужби вiд 22.04.97 р., N 11/2-3653 та вiд 05.11.99 р. N 21/1-3508-ЕП :

     - Не вказується комерцiйна та фiрмова назва товару, його характеристики, що включають в себе асортимент, розмiри, номери моделей, стандарти, типи, комплектнiсть та iншi вiдомостi, якi дають можливiсть перевiрити правильнiсть класифiкацiї товару згiдно з вимогами товарної номенклатури (товарний код, заявлений у гр.33 ВМД), iдентифiкувати його та перевiрити задекларовану митну вартiсть. В гр.31 заявляється артикул товару (наприклад, "Плата мережева РХ-10010"), який без назви торгової марки та фiрмової назви моделi не несе iнформацiї, необхiдної для митного оформлення.

     - При декларуваннi запасних та комплектуючих частин товарiв роздiлу XVI товарної номенклатури порушується правило, за яким частини та агрегати повиннi класифiкуватися не як "Частини механiзмiв, агрегатiв", а у вiдповiдних товарних позицiях (наприклад, "Кабелi", "Електродвигуни" тощо).

     - Порушуються вимоги товарної номенклатури Митного тарифу України, що є невiд'ємною частиною Закону України "Про Митний тариф України" вiд 05.04.2001 р. N 2371-III та вимог листа Держмитслужби вiд 17.08.2000 р. N 21,3-3006-ЕП, згiдно з яким у вiдповiдностi до ст. 48 Митного кодексу України при митному оформленнi товарiв роздiлу XVI товарної номенклатури декларант повинен забезпечити в доповнення до вантажної митної декларацiї iлюстрований документ (наприклад, iнструкцiї, проспекти, каталоги, фотографiї), що дає необхiдний опис товару, характер його використання, параметри.

     - Вiдсутня необхiдна iнформацiя про товар в гр.31 ВМД типу АД, ПД та "IМ 74". Згiдно з мiжнародною Конвенцiєю про зовнiшньоекономiчнi договори (контракти), наказу Мiнiстерства економiки та з питань Європейської iнтеграцiї України вiд 06.09.2001 р. N 201 зовнiшньоекономiчний договiр повинен мiстити чiткий опис товару. Таким чином на момент заявлення указаних типiв декларацiй декларант повинен мати всю, необхiдну для правильного заповнення гр.31 ВМД, iнформацiю.

     II. Рекомендацiї щодо порядку заповнення гр. 31 ВМД

     Для встановлення дiйсної митної вартостi товару, коду УКТЗЕД, здiйснення заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi гр.31 ВМД повинна мiстити:

     - Iнформацiю по iдентифiкацiї товару.

     - Iнформацiю для класифiкацiї товару вiдповiдно УКТЗЕД.

     Iнформацiя по iдентифiкацiї товару складається з:

     - назви товару

     - торгової марки

     - моделi, артикулу товару фiрми-виробника або постачальника

     - iндивiдуальних ознак (розмiр, спосiб пакування, фасування...)

     Зазначена вище iнформацiя в першу чергу стосується товарiв з iндивiдуальними ознаками* i в меншiй мiрi - товарiв без Iндивiдуальних ознак.**

     *товари з iндивiдуальними ознаками мають вiдмiнностi, якi дозволяють вiдрiзнити один товар вiд iншого. Наприклад: автомобiлi та зброя (серiйнi номери),одяг (розмiр, колiр, модель, артикул), побутова технiка (модель, марка, рiк виробу).

     **товари без iндивiдуальних ознак не мають вiдмiнностей, якi дозволяють в масi вiдрiзнити один товар вiд iншого. Наприклад: зерновi, щебiнь, руда, вугiлля, газ тощо.

     В 31 графi ВМД необхiдно вказувати лише тi данi, якi дозволяють однозначно класифiкувати декларованi товари у вiдповiдну 10-ти значну пiдкатегорiю УКТЗЕД згiдно з принципами та положеннями класифiкацiї товарiв за УКТЗЕД.

     В гр.31 ВМД, при iдентифiкацiї товарiв без iндивiдуальних ознак, зазначається назва товару, клас, сорт, тип у вiдповiдностi iз загальноприйнятими позначеннями в торговiй практицi, а також вид та спосiб пакування. Також зазначається, при наявностi такої iнформацiї, вiдповiднiсть нацiональним та мiжнародним стандартам.

     Крiм того у 31 графi ВМД декларанти повиннi в обов'язковому порядку вказувати фiрмове найменування товарiв, номери моделей, типи i т. п. характеристики, якi вiдрiзняють їх вiд подiбних товарiв.

     В процесi торгового обiгу iдентифiкацiйнi ознаки товару можуть втрачатись внаслiдок консолiдацiї товарiв в оптовi партiї. Наприклад, великi оптовi партiї зернових, нафти, газу, електроенергiї. В таких випадках товари максимально iдентифiкуються по контракту, товаросупровiдним документам та сертифiкатам якостi.

     Iнформацiя для класифiкацiї товару згiдно УКТЗЕД.

     В бiльшостi випадкiв товари класифiкуються за УКТЗЕД по одному з наступних принципiв:

     - за матерiалом (хiмiчним складом) з якого складається товар;

     - за призначенням (виконуваною функцiєю);

     - за призначенням та матерiалом;

     - за ступенем переробки або обробки;

     - за конструктивними, технiчними, фiзичними, споживчими та iншими характеристиками товару.

     Вiдповiдно до принципу, який є визначальним для класифiкацiї товару, в гр.31 ВМД вказується необхiдна iнформацiя.

     Повна iнформацiя по iдентифiкацiї товару та iндивiдуальним характеристикам товару не завжди є в контрактi та товаросупровiдних документах, тому критерiї для правильностi заповнення гр.31 для всiх товарiв визначити чiтко неможливо, але повинно застосовуватись наступне правило - вiдсутнiсть в гр.31 ВМД необхiдної Iнформацiї для Iдентифiкацiї та класифiкацiї товару при наявностi такої в контрактi та товаросупровiдних документах є грубим порушенням вимог наказу Держмитслужби України вiд 09.07.97р. N 307

Приклади
правильного заповнення 31 графи ВМД в частинi, що стосується опису товару
(Лист ДМСУ вiд 22.04.97 N 11/2-3653)

Неправильне заповнення графи 31 Правильне заповнення графи 31
Приклад 1 (код товару 3506 99 1000 зазначений у 33 графi ВМД).
Товари для використання клеїв та клеючих речовин, вага нето яких не перевищує 1 кг., упакованi для роздрiбної продажi, iншi, на основi натуральних смол: клей Клей на основi натуральних смол Super X , упакованi по 200 г. (фiрма Shell )
Приклад 2 (код товару 8450 11 1000, зазначений у 33 графi ВМД).
Машини пральнi, побутовi або для пралень, включаючи машини мiсткiстю не бiльше як 10 кг сухої бiлизни, повнiстю автоматичнi машини: мiсткiстю не бiльш як 6 кг сухої бiлизни: Пральна машина  Siemens Повнiстю автоматичнi пральнi машини Siemens - Siwamat Plus мiсткiстю до 5кг сухої бiлизни
Приклад 3 (код товару 8528 10 7300, зазначений у 33 графi ВМД)
Приймачi телевiзiйнi (включаючи вiдео монiтори та вiдео проектори), сумiщенi або не сумiщенi з радiоприймачем або апаратурою, що записує звук або зображення, кольорового зображення, з екраном по дiагоналi бiльше нiж 42 см: Телевiзор Хiтачi СМТ 2141 Телевiзори кольоровi Хiтачi СМТ 2141, з розмiром екрану електронно-променевої трубки 51 см.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.