ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

19.08.2006 р. N 11/2-10/9211-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
листом Державної митної служби України
вiд 22 листопада 2006 року N 11/2-15/13276-ЕП


     У зв'язку зi зверненнями митних органiв щодо належних дiй у разi порушення суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi строкiв переробки товарiв на митнiй територiї України повiдомляємо.

     Статтею 229 Митного кодексу України визначено, що переробка на митнiй територiї України - митний режим, вiдповiдно до якого ввезенi на митну територiю України товари, що походять з iнших країн, пiддаються у встановленому законодавством порядку переробцi без застосування до них заходiв нетарифного регулювання, за умови вивезення за межi митної територiї України продуктiв переробки вiдповiдно до митного режиму експорту.

     Вiдповiдно до статтi 234 Митного кодексу України митнi органи здiйснюють контроль за обов'язковим обсягом виходу продуктiв переробки, що утворюються в результатi переробки товарiв на митнiй територiї України.

     Згiдно зi статтею 232 Митного кодексу України строк переробки товарiв на митнiй територiї України встановлюється митним органом пiд час надання дозволу пiдприємству-резиденту виходячи з тривалостi процесу переробки товарiв та розпорядження продукцiєю їх переробки, але, як правило, не може бути бiльшим нiж 90 днiв. Виходячи з технологiчних особливостей переробки Кабiнет Мiнiстрiв України за поданням вiдповiдного мiнiстерства або iншого центрального органу виконавчої влади може встановлювати iншi строки переробки товарiв, нiж тi, що зазначенi у частинi другiй цiєї статтi.

     Таким чином, у разi не вивезення пiдприємством, якому надавався дозвiл на переробку товарiв, продуктiв переробки (готової продукцiї) за межi України у встановлений митним органом строк, митний орган на пiдставi статтi 233 Митного кодексу України має право провести перевiрку наявних у пiдприємства обсягiв товарiв, ввезених для переробки i продуктiв їх переробки.

     За результатами перевiрки митний орган:

     1. У разi виявлення у пiдприємства вiдсутностi необхiдних обсягiв готової продукцiї або товарiв, ввезених для переробки - розглядає питання про наявнiсть ознак порушення митних правил, передбаченого статтею 336 Митного кодексу України;

     2. За наявностi необхiдних обсягiв готової продукцiї або товарiв, ввезених для переробки, з урахуванням положень статей 235 i 236 Митного кодексу України - розглядає питання про наявнiсть в дiях пiдприємства ознак порушення митних правил, передбаченого статтею 330 Митного кодексу України.

     Також повiдомляємо, що роз'яснення з питань нарахування митного збору за перебування пiд митним контролем товарiв, ввезених в режимi переробки на митнiй територiї України, у випадку закiнчення термiну дiї дозволу на переробку таких товарiв, надавалися митним органам листом Держмитслужби вiд 07.10.05 N 11/4-15/12574-ЕП.

     При цьому, вiдповiдно до статтi 76 Митного кодексу України вiд 12.12.91 N 1970-XII за перебування товарiв та iнших предметiв пiд митним контролем нараховується митний збiр за ставками, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про ставки митних зборiв" вiд 27.01.97 N 65.

(абзац десятий у редакцiї листа Державної митної служби України вiд 22.11.2006 р. N 11/2-15/13276-ЕП)

     Протягом часу дiї митного режиму переробки на митнiй територiї України (до завершення митного оформлення у повному обсязi) пiд митним контролем перебувають як ввезенi в режимi переробки товари, так i продукти їх переробки.

     Враховуючи вищевикладене, при нарахуваннi митного збору за перебування пiд митним контролем товарiв, ввезених в режимi переробки на митнiй територiї України, у випадку закiнчення термiну переробки таких товарiв, базою оподаткування цим збором є митна вартiсть тiєї частини товарiв, ввезених в режимi переробки на митнiй територiї України, яка не розмiщена у вiдповiдний митний режим до закiнчення строку переробки. При цьому, зазначений вид митного збору нараховується за вантажною митною декларацiєю, яка використовується пiд час декларування зазначеної частини неперероблених товарiв або продуктiв переробки.

(абзац дванадцятий у редакцiї листа Державної митної служби України вiд 22.11.2006 р. N 11/2-15/13276-ЕП)

     Поряд з цим, викладенi заходи не вживаються якщо до закiнчення встановлених митним органом строкiв переробки пiдприємство задекларує товари, увезенi для переробки, та/або продукти їх переробки вiдповiдно до митного режиму митного складу для подальшого вивезення за межi України (ЕК74).

     Разом з тим, пiсля завершення визначеного законодавством строку зберiгання товарiв у режимi митного складу, такi товари продовжують перебувати пiд митним контролем до моменту фактичного їх вивезення за межi митної територiї України. При цьому, митний збiр пiдлягає нарахуванню на загальних пiдставах з дати завершення строку зберiгання товарiв у режимi митного складу.

     Додатково звертаємо увагу, що з урахуванням положень статей 214, 229 та 235 Митного кодексу України, розмiщенi у режим митного складу товари до закiнчення строку їх зберiгання мають бути вивезенi за межi митної територiї України вiдповiдно до митного режиму експорту.

     У разi невжиття пiдприємством заходiв щодо вивезення за межi митної територiї України готової продукцiї, товарiв, ввезених з метою переробки, або їх розмiщення у вiдповiдний митний режим, митниця розглядає питання стосовно iнiцiювання застосування до цього пiдприємства санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", з посиланням на порушення положень Митного кодексу України i Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     Лист Держмитслужби вiд 29.11.05 N 11/4-15/15193-ЕП вважати таким, що втратив чиннiсть.

Перший заступник Голови Служби Р.А.Черкасський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.