Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 117 від 18.02.2011

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

28 травня 2008 р. N 558


Про затвердження узагальнюючого податкового роз'яснення щодо застосування курсу валют Нацiонального банку України при нарахуваннi плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв

     З метою забезпечення однозначного розумiння окремих положень податкового законодавства, керуючись пiдпунктом 4.4.2 статтi 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" вiд 21.12.00 N 2181-III, та вiдповiдно до наказу Державної митної служби України "Про затвердження Порядку надання митними органами роз'яснень окремих положень податкового законодавства" вiд 26.07.05 N 703 наказую:

     1. Затвердити узагальнююче податкове роз'яснення щодо застосування курсу валют Нацiонального банку України при нарахуваннi плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв, що додається.

     2. Начальникам митниць проiнформувати суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi про вимоги цього наказу шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї, у тому числi на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування пiдроздiлiв митницi й у пунктах пропуску через митний кордон України.

     3. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Служби А.Є.Гутника.

Голова Служби В.I.Хорошковський
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України В.М.Пинзеник

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 28 травня 2008 р. N 558

УЗАГАЛЬНЮЮЧЕ ПОДАТКОВЕ РОЗ'ЯСНЕННЯ
щодо застосування курсу валют Нацiонального банку України при нарахуваннi плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв

     З набуттям Україною членства в Свiтовiй органiзацiї торгiвлi втратять чиннiсть статтi 47, 85, 86, 87 та глава 2 "Митнi збори" роздiлу V "Мито та митнi збори" Митного кодексу України вiд 12.12.91 N 1970-XII, на пiдставi яких справлялись митнi збори, та вступить в дiю стаття 71 Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV, згiдно з якою замiсть митних зборiв митними органами буде справлятись плата за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, встановленим для митних органiв (далi - плата).

     Розмiр плати затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв" вiд 18.01.03 N 93.

     У вiдповiдностi до пункту 2 цiєї постанови плата справляється у нацiональнiй валютi за офiцiйним (обмiнним) курсом Нацiонального банку, що дiяв на дату її внесення.

     На виконання вимог цього ж пункту постанови Держмитслужба наказом вiд 04.12.03 N 833, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 22.12.03 за N 1200/8521, затвердила Порядок прийняття рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, а також нарахування й унесення плати за таке митне оформлення.

     Згiдно з цим Порядком при здiйсненнi митного оформлення товарiв плата справляється за вантажною митною декларацiєю (далi - ВМД), а у разi проведення операцiй митного оформлення, якi не передбачають заповнення ВМД, справляння плати здiйснюється за унiфiкованою митною квитанцiєю МД-1.

     Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженою наказом Держмитслужби вiд 09.08.97 N 307, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247, передбачено, що для нарахування податкiв i зборiв, що справляються за вантажною митною декларацiєю (далi - ВМД), у графi 23 ВМД наводиться офiцiйний курс гривнi до iноземної валюти, зазначеної в лiвому пiдроздiлi графи 22 ВМД, установлений Нацiональним банком України на дату прийняття митним органом декларацiї до оформлення.

     Положеннями Порядку застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 04.01.05 N 1, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.05 за N 66/10346, також передбачено, що при справляннi за унiфiкованою митною квитанцiєю МД-1 митних платежiв для перерахування iноземних валют застосовується курс Нацiонального банку України на день оформлення такої квитанцiї.

     Податковi зобов'язання по податкам i зборам, що справляються при перемiщеннi товарiв та транспортних засобiв через митний кордон України, виникають на день подання митної декларацiї i сплачуються у валютi України за валютним (обмiнним) курсом Нацiонального банку України, який дiє на день виникнення таких зобов'язань.

     При цьому, у разi здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв, плата нараховується при здiйсненнi митного оформлення, яке розпочинається з моменту подання митному органу митної декларацiї.

     Враховуючи вищезазначене, для цiлей нарахування плати за ВМД має застосовуватись курс Нацiонального банку України, дiйсний на дату подання митному органу ВМД до митного оформлення, а у випадку нарахування плати за унiфiкованою митною квитанцiєю МД-1 - курс Нацiонального банку України, дiйсний на дату оформлення такої квитанцiї.

Перший заступник Голови Служби А. Є. Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.