АДМIНIСТРАЦIЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

29.08.2011 N 627


Про затвердження Порядку дiй посадових осiб органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України щодо установлення режиму в пунктах пропуску через державний кордон, здiйснення контролю за його додержанням, а також органiзацiї i забезпечення взаємодiї та координацiї контрольних органiв i служб, що здiйснюють рiзнi види контролю або беруть участь у забезпеченнi режиму в пунктах пропуску через державний кордон

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 вересня 2011 р. за N 1117/19855


     Вiдповiдно до пункту 13 статтi 19 Закону України "Про Державну прикордонну службу України", частини першої статтi 25 Закону України "Про прикордонний контроль", абзацу другого пункту 3, пункту 4 Порядку здiйснення координацiї дiяльностi органiв виконавчої влади та органiв мiсцевого самоврядування з питань додержання режимiв на державному кордонi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.99 N 48, пунктiв 20, 21 Положення про пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.08.2010 N 751, наказую:

     1. Затвердити Порядок дiй посадових осiб органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України щодо установлення режиму в пунктах пропуску через державний кордон, здiйснення контролю за його додержанням, а також органiзацiї i забезпечення взаємодiї та координацiї контрольних органiв i служб, що здiйснюють рiзнi види контролю або беруть участь у забезпеченнi режиму в пунктах пропуску через державний кордон, що додається.

     2. Управлiнню прикордонного контролю та реєстрацiї Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України забезпечити подання цього наказу до Мiнiстерства юстицiї України на державну реєстрацiю.

     3. Начальникам регiональних управлiнь, начальникам органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України:

     забезпечити виконання положень цього наказу;

     довести вимоги цього наказу до вiдома особового складу в частинi, що його стосується;

     положення наказу врахувати пiд час опрацювання технологiчних схем пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв та вантажiв.

     4. Установити, що цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної прикордонної служби України - директора Департаменту охорони державного кордону генерал-полковника Шишолiна П. А.

Голова Державної прикордонної служби України генерал армiї України М. М. Литвин
ПОГОДЖЕНО:
Державна ветеринарна та фiтосанiтарна служба України
Мiнiстерство екологiї та природних ресурсiв України
Державна митна служба України С. Д. Дериволков
В. о. Мiнiстра iнфраструктури України К. О. Єфименко
Перший заступник Мiнiстра культури України Ю. П. Богуцький
Перший заступник Мiнiстра аграрної полiтики та продовольства України М. Д. Безуглий
Заступник Мiнiстра охорони здоров'я України О. К. Толстанов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України
29.08.2011 N 627
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 вересня 2011 р. за N 1117/19855

Порядок
дiй посадових осiб органiв охорони державного кордону Державної прикордонної служби України щодо установлення режиму в пунктах пропуску через державний кордон, здiйснення контролю за його додержанням, а також органiзацiї i забезпечення взаємодiї та координацiї контрольних органiв i служб, що здiйснюють рiзнi види контролю або беруть участь у забезпеченнi режиму в пунктах пропуску через державний кордон

I. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Законiв України "Про Державну прикордонну службу України", "Про прикордонний контроль", постанов Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.99 N 48 "Про затвердження Порядку здiйснення координацiї дiяльностi органiв виконавчої влади та органiв мiсцевого самоврядування з питань додержання режимiв на державному кордонi", вiд 24.12.2003 N 1989 "Питання пропуску через державний кордон осiб, автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними", вiд 18.08.2010 N 751 "Про затвердження Положення про пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю", вiд 22.08.2011 N 893 "Про затвердження Правил санiтарної охорони територiї України".

     1.2. Цей Порядок розроблено з метою забезпечення прикордонного контролю та реалiзацiї положень законодавства України щодо:

     встановлення режиму в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України (далi - пункти пропуску) та контролю за його додержанням;

     взаємодiї з контрольними органами i службами пiд час здiйснення прикордонного контролю та пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв i вантажiв;

     координацiї дiяльностi контрольних органiв i служб, що здiйснюють рiзнi види контролю щодо осiб, транспортних засобiв, вантажiв (товарiв), що перемiщуються через державний кордон або беруть участь у забезпеченнi режиму в пунктах пропуску.

     1.3. Термiни, що вживаються в цьому Порядку, мають таке значення:

     взаємодiя - спосiб забезпечення прикордонного контролю, який полягає у спiльнiй дiяльностi контрольних органiв i служб, спрямованiй на здiйснення пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв та вантажiв у межах їх компетенцiї;

     види контролю - прикордонний, митний, санiтарно-епiдемiологiчний, ветеринарний, фiтосанiтарний, радiологiчний, екологiчний контроль, контроль за перемiщенням культурних цiнностей та iншi передбаченi законом види державного контролю, якi здiйснюються пiд час перетинання державного кордону;

     контрольнi органи i служби - державнi органи i служби, що здiйснюють прикордонний контроль, митний контроль, санiтарно-епiдемiологiчний контроль, ветеринарний, фiтосанiтарний, радiологiчний, екологiчний контроль, контроль за перемiщенням культурних цiнностей, iншi передбаченi законом види державного контролю пiд час перетинання державного кордону;

     координацiя - управлiнська функцiя Державної прикордонної служби України, що об'єднує й систематизує зусилля контрольних органiв i служб для забезпечення пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв та вантажiв у вiдповiдностi до технологiчних схем пропуску;

     режим у пунктах пропуску через державний кордон - порядок перебування i пересування всiх осiб i транспортних засобiв у межах територiї прикордонних залiзничних i автомобiльних станцiй, морських i рiчкових портiв, аеропортiв i аеродромiв, вiдкритих для мiжнародного сполучення, а також здiйснення iншої дiяльностi, пов'язаної з пропуском через державний кордон осiб, транспортних засобiв та вантажiв.

     Iншi термiни, що вживаються у цьому Порядку, застосовуються у значеннях, передбачених Законами України "Про Державну прикордонну службу України", "Про прикордонний контроль", постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.99 N 48 "Про затвердження Порядку здiйснення координацiї дiяльностi органiв виконавчої влади та органiв мiсцевого самоврядування з питань додержання режимiв на державному кордонi", вiд 24.12.2003 N 1989 "Питання пропуску через державний кордон осiб, автомобiльних, водних, залiзничних та повiтряних транспортних засобiв перевiзникiв i товарiв, що перемiщуються ними", вiд 18.08.2010 N 751 "Про затвердження Положення про пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю", вiд 22.08.2011 N 893 "Про затвердження Правил санiтарної охорони територiї України".

II. Вимоги до встановлення режиму в пунктах пропуску та здiйснення контролю за його додержанням

     2.1. Режим у пунктах пропуску для мiжнародного та мiждержавного сполучення встановлюється наказом начальника органу охорони державного кордону за погодженням з начальником митного органу та керiвником пiдприємства, на територiї якого розмiщено пункт пропуску через державний кордон.

     Режим у мiсцевих пунктах пропуску встановлюється наказом начальника органу охорони державного кордону за погодженням з керiвником органу мiсцевого самоврядування.

     2.2. Контроль за додержанням загального стану режиму в пунктах пропуску здiйснюється всiм складом змiни прикордонних нарядiв у пунктi пропуску та шляхом перiодичної перевiрки спецiальними прикордонними нарядами.

     2.3. Контроль за додержанням режиму в мiсцях (зонах) здiйснення митного та iнших видiв контролю покладається на вiдповiднi митнi та контрольнi органи i служби.

     2.4. Працiвники контрольних органiв i служб пiд час виконання службових обов'язкiв у пунктах пропуску повиннi мати при собi службовi посвiдчення i представницькi картки, а iншi особи, якi прибувають у службових справах до пункту пропуску, - спецiальну представницьку картку для тимчасового перебування.

     2.5. Облiк та видача представницьких карток здiйснюються згiдно з Порядком виготовлення представницьких карток та забезпечення ними спiвробiтникiв контрольних органiв (служб), що функцiонують у пунктах пропуску через державний кордон (внутрiшнiх митницях, iнших визначених законодавством України мiсцях для здiйснення державних видiв контролю пiд час перетинання державного кордону особами, транспортними засобами, вантажами (товарами) та iншим майном), затвердженим наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України, Державної митної служби України, Мiнiстерства транспорту та зв'язку України, Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, Мiнiстерства охорони здоров'я України, Мiнiстерства культури i туризму України, Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 16.05.2005 N 370/396/208/173/219/294/205, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 24.05.2005 за N 567/10847.

     2.6. Пiдроздiлом охорони державного кордону разом з контрольними органами i службами, якi здiйснюють державнi види контролю, адмiнiстрацiєю пiдприємства (установи, органiзацiї), у межах територiї якої розташований пункт пропуску, здiйснюється комiсiйна перевiрка (обстеження) стану додержання режиму на його територiї.

     2.7. Особи i транспортнi засоби прямують через територiю пункту пропуску за визначеними в технологiчних схемах пропуску осiб, транспортних засобiв та вантажiв напрямками руху i здiйснюють зупинки (стоянки) в мiсцях, визначених органом охорони державного кордону та митним органом.

     2.8. Транспортнi засоби i вантажi вибувають з територiї пункту пропуску з дозволу уповноваженої службової особи пiдроздiлу охорони державного кордону пiсля закiнчення прикордонного, митного та iнших видiв контролю, передбачених законодавством України.

     2.9. Пiд час перебування у пунктах пропуску особам, якi перетинають державний кордон, забороняється:

     самостiйно, без дозволу представникiв пiдроздiлу охорони державного кордону, залишати транспортнi засоби чи здiйснювати у них посадку;

     без дозволу представникiв пiдроздiлу охорони державного кордону залишати зону прикордонного контролю i територiю пункту пропуску;

     пiд час проходження визначених законодавством видiв контролю в пунктi пропуску вживати алкогольнi напої та палити в не вiдведених для цього мiсцях;

     своїми дiями та розмiщенням транспортних засобiв, багажу (вантажiв) створювати перешкоди для виконання службових обов'язкiв працiвниками контрольних органiв i служб, обслуговуючим персоналом транспортних засобiв, проходження пасажирами визначених видiв контролю;

     пошкоджувати чи виводити з ладу елементи огорожi, технiчнi пристрої та обладнання, iнформацiйнi щити та iнше майно пункту пропуску;

     порушувати ряднiсть руху, встановлену дорожньою розмiткою, змiнювати напрям руху в'їзд/виїзд, перевищувати швидкiсть руху, здiйснювати проїзд без зупинки лiнiї паспортного контролю, зупиняти транспортнi засоби в не визначених мiсцях;

     перебувати в пунктi пропуску без документiв на право перетинання державного кордону;

     вiдкривати дверi вагонiв до закiнчення прикордонного та митного контролю;

     починати рух транспортного засобу до закiнчення прикордонного контролю i без дозволу посадової особи пiдроздiлу охорони державного кордону.

     2.10. Додержання громадського порядку в пунктах пропуску забезпечується органами охорони державного кордону у взаємодiї з iншими контрольними органами i службами та органами внутрiшнiх справ, у межах обслуговування яких розташований пункт пропуску через державний кордон.

     2.11. Безпосередньо у мiсцях здiйснення прикордонного контролю та на територiї розмiщення споруд i об'єктiв, необхiдних для його забезпечення, визначаються зони прикордонного контролю.

     2.12. Зони прикордонного контролю встановлюються наказом начальника органу охорони державного кордону, у зонi вiдповiдальностi якого розташований пункт пропуску, за погодженням з начальником митного органу.

     2.13. У зонах прикордонного контролю розмiщуються споруди та об'єкти, необхiднi для забезпечення здiйснення прикордонного контролю. Iншi споруди та об'єкти розмiщуються за межами зон прикордонного контролю.

     2.14. У зонах прикордонного контролю встановлюються додатковi режимнi правила, якi визначаються окремим роздiлом у наказi начальника органу охорони державного кордону про визначення зон прикордонного контролю.

     2.15. Межi зон прикордонного контролю визначаються у технологiчних схемах пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв та вантажiв i позначаються iнформацiйними покажчиками.

     2.16. Контроль вiдвiдування пунктiв пропуску представниками правоохоронних органiв здiйснюється пiдроздiлом охорони державного кордону.

     2.17. Орган охорони державного кордону щомiсяця iнформує керiвникiв правоохоронних органiв про факти вiдвiдування пунктiв пропуску їхнiми працiвниками.

III. Особливостi встановлення режиму та здiйснення контролю за його додержанням у пунктах пропуску для автомобiльного сполучення

     3.1. Службова особа пiдроздiлу органу охорони державного кордону надає дозвiл на в'їзд у пункт пропуску:

     транспортним засобам учасникiв мiжнародного руху за наявностi реєстрацiйних номерiв, вiдмiнного розпiзнавального знака держави реєстрацiї та у технiчно справному станi;

     особам за паспортними документами;

     посадовим особам контрольних органiв (служб) за службовими посвiдченнями та затвердженими графiками роботи;

     працiвникам сфери обслуговування за перепустками, виданими начальником органу охорони державного кордону, документами, що посвiдчують особу, та затвердженими графiками роботи;

     особам, якi не прямують через державний кордон, за перепустками, виданими начальником органу охорони державного кордону, та документами, що посвiдчують особу;

     спiвробiтникам правоохоронних органiв, на територiї дiяльностi яких розташованi пункти пропуску, за службовими посвiдченнями та письмовими приписами керiвникiв цих органiв з попереднiм повiдомленням начальника органу охорони державного кордону.

     3.2. Правом безперешкодного перебування в пунктах пропуску у службових справах користуються згiдно iз законодавством за наявностi службового посвiдчення, що пiдтверджує займану посаду:

     народнi депутати України, депутати мiсцевих рад народних депутатiв - пiд час вирiшення питань своєї депутатської дiяльностi;

     генеральний прокурор України та його заступники, пiдпорядкованi прокурори та їх заступники, старшi помiчники i помiчники прокурора, начальники управлiнь i вiддiлiв, їх заступники, старшi прокурори i прокурори управлiнь i вiддiлiв;

     спiвробiтники та працiвники спецiальних пiдроздiлiв по боротьбi з органiзованою злочиннiстю органiв внутрiшнiх справ i Служби безпеки України - за письмовим розпорядженням керiвника вiдповiдного спецiального пiдроздiлу;

     спiвробiтники Служби безпеки України - у разi проведення заходiв щодо боротьби з тероризмом i фiнансуванням терористичної дiяльностi за письмовим розпорядженням керiвника органу або оперативного пiдроздiлу Служби безпеки України;

     слiдчi Служби безпеки України - пiд час розслiдування злочинiв, вiднесених до їх пiдслiдностi, за письмовим розпорядженням начальника слiдчого пiдроздiлу Служби безпеки України;

     працiвники органiв внутрiшнiх справ України з метою припинення злочинiв, переслiдування осiб, пiдозрюваних у вчиненнi злочину, у разi стихiйного лиха та iнших надзвичайних обставин пiд час виконання покладених на них обов'язкiв;

     працiвники Державної митної служби України, якi не виконують безпосередньо службових обов'язкiв у пунктах пропуску, за письмовим розпорядженням Голови Держмитслужби України, а також начальникiв регiональних митниць, митниць, у зонi вiдповiдальностi яких розташованi пункти пропуску;

     посадовi особи Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України пiд час здiйснення медичного (санiтарного) огляду осiб, транспортних засобiв, вантажiв.

     3.3. Службовий транспорт контрольних органiв i служб, пiдприємств, на територiї яких розмiщено пункт пропуску, пропускається до пункту пропуску за перепустками, якi видаються начальником органу охорони державного кордону, оформленими вiдповiдно до вимог додатка 9 до Технологiї прикордонного та митного контролю у пунктах пропуску через державний кордон для автомобiльного сполучення, затвердженої наказом Адмiнiстрацiї Державної прикордонної служби України та Державної митної служби України вiд 11.06.2008 N 505/642, зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 14.08.2008 за N 753/15444, безперешкодно.

     3.4. Особистий транспорт посадових осiб контрольних органiв i служб, якi прибувають для виконання службових обов'язкiв, пропускається за списками та графiком роботи.

IV. Особливостi встановлення режиму та здiйснення контролю за його додержанням у пунктах пропуску для повiтряного сполучення

     4.1. В аеропортах (на аеродромах), вiдкритих для мiжнародного повiтряного сполучення, контроль за пропускним i внутрiшнiм об'єктовим режимом, доступом осiб до контрольованих зон, станом огорожi, а також охорона повiтряних суден, супровiд пасажирiв та захист їх об'єктiв покладаються на службу авiацiйної безпеки.

     4.2. Начальниками органiв охорони державного кордону за погодженням з начальником митного органу та керiвником аеропорту встановлюються зони прикордонного контролю.

     4.3. Зони прикордонного контролю встановлюються:

     а) у залах оформлення пасажирiв, якi вiдлiтають, - вiд лiнiї паспортного контролю до мiсць здiйснення перевiрки наявностi посадочних талонiв;

     б) у залах оформлення пасажирiв, якi прибувають, - вiд входу в термiнал "прибуття" до лiнiї паспортного контролю;

     в) у залах очiкування транзитних пасажирiв - на перiод перебування в них пасажирiв;

     г) на стоянках лiтакiв - на перiод висадки/посадки пасажирiв мiжнародних рейсiв;

     ґ) на борту лiтакiв - на перiод проведення перевiрки документiв членiв екiпажу повiтряного судна.

     4.4. Режим зони прикордонного контролю дiє на перiод здiйснення прикордонного контролю.

     4.5. Для забезпечення здiйснення прикордонного контролю осiб, якi перетинають державний кордон у пунктах пропуску, керiвниками аеропортiв (аеродромiв) вживаються необхiднi заходи до спрямування потоку пасажирiв та запобiгання проникненню стороннiх осiб у мiсця та примiщення для здiйснення прикордонного контролю.

     4.6. У пунктах пропуску для повiтряного сполучення, де запроваджено систему перепусток аеропорту, представницькi картки не використовуються.

     Усi особи, якi у зв'язку iз службовою необхiднiстю мають право перебувати в зонах прикордонного контролю, повиннi отримати дозвiл вiдповiдних пiдроздiлiв охорони державного кордону.

     Пiдтвердження такого дозволу зазначається в перепустках аеропорту з визначенням вiдповiдних зон доступу.

     В усiх мiжнародних аеропортах України дiє єдина система перепусток.

     Перепустки в зони для здiйснення прикордонного, митного контролю та з питань авiацiйної безпеки видаються заступником керiвника аеропорту з авiацiйної безпеки.

V. Особливостi встановлення режиму та здiйснення контролю за його додержанням у пунктах пропуску для морського сполучення

     5.1. Режимнi заходи на територiї морських портiв встановлюються начальниками портiв та вiдображаються в обов'язкових постановах по порту.

     За їх дотримання вiдповiдають вiдповiднi служби портiв.

     5.2. Начальниками органiв охорони державного кордону за погодженням з начальником митного органу та керiвником порту встановлюються зони прикордонного контролю.

     5.3. Зони прикордонного контролю встановлюються:

     а) у залах оформлення пасажирiв:

     пiд час вибуття з України - вiд лiнiї паспортного контролю до виходу на посадку;

     пiд час прибуття в Україну - вiд входу до термiнала морського вокзалу до лiнiї паспортного контролю;

     б) на стоянках суден закордонного прямування на перiод вивантаження/завантаження вантажу, висадки/посадки пасажирiв;

     в) на суднах закордонного прямування на час роботи комiсiї.

     5.4. Режим зони прикордонного контролю дiє на перiод здiйснення прикордонного контролю.

     5.5. Дозвiл на вивезення з територiї порту контейнерiв надається охороною порту (контейнерного термiнала, митного лiцензiйного складу) за умови наявностi у документах вiдповiдних вiдмiток пiдроздiлу органу охорони державного кордону та митного органу.

VI. Особливостi встановлення режиму та здiйснення контролю за його додержанням у пунктах пропуску для залiзничного сполучення

     6.1. Режим у пунктi пропуску визначається i встановлюється начальником органу охорони державного кордону за погодженням з керiвником митницi та начальником залiзничної станцiї (вокзалу).

     6.2. Режимнi правила встановлюються:

     а) у вагонах поїздiв та локомотивах пiд час:

     стоянки у пунктах пропуску за розкладом руху при здiйсненнi прикордонного, митного контролю та iнших видiв контролю;

     руху мiж залiзничними станцiями;

     б) на залiзничних платформах та/або у спецiально вiдведенiй будiвлi залiзничного вокзалу пункту пропуску - на перiод проведення прикордонного, митного контролю та iнших видiв контролю;

     в) у мiсцях переставлення колiсних пар - на перiод їх замiни.

     6.3. Порядок допуску в пункт пропуску є аналогiчним порядку допуску в пункти пропуску для автомобiльного сполучення.

VII. Особливостi встановлення режиму та здiйснення контролю за його додержанням у разi здiйснення прикордонного контролю поза пунктами пропуску

     7.1. У разi якщо прикордонний контроль здiйснюється поза пунктом пропуску через державний кордон, на необхiдний для його проведення час начальник органу охорони державного кордону визначає мiсця або зони контролю на мiсцевостi чи у транспортному засобi, у яких дiє вiдповiдний режим, та у разi потреби запроваджує додатковi режимнi правила, передбаченi законодавством України для пунктiв пропуску через державний кордон.

     7.2. У разi здiйснення пропуску поза пунктами пропуску:

     1) яхт, що прибувають з iншої держави, - режимнi заходи на територiї порту, в якому не вiдкрито пункт пропуску, забезпечуються капiтаном морського порту;

     2) риболовецьких суден, що здiйснюють прибережне рибальство, - режимнi заходи на причалах (пристанях), пунктах базування в мiсцях розташування риболовецьких пiдприємств або територiї рибних портiв забезпечуються їх вiдповiдними керiвниками (власниками);

     3) рiчкових i морських суден у разi їх плавання внутрiшнiми водними шляхами - режимнi заходи на територiї рiчкових i морських портiв забезпечуються капiтанами рiчкових i морських портiв;

     4) екiпажу судна для перебування на територiї населеного пункту, в якому розташовано порт, - режимнi заходи на стоянцi морського судна забезпечуються капiтаном морського порту;

     5) особи або групи осiб у разi виникнення особливих потреб гуманiтарного характеру або невiдкладних обставин, пов'язаних з лiквiдацiєю надзвичайних ситуацiй техногенного та природного характеру та їх наслiдкiв, пiдозри на захворювання особливо небезпечними хворобами та загрози життю - режимнi заходи у мiсцях перетинання державного кордону забезпечуються найближчим пiдроздiлом охорони державного кордону;

     6) на аеродромах у випадках, передбачених законодавством, - режимнi заходи на територiї аеродрому забезпечуються адмiнiстрацiєю аеродрому.

VIII. Особливостi встановлення режиму та здiйснення контролю за його додержанням у разi здiйснення спiльного прикордонного контролю

     У разi проведення спiльного iз сумiжними державами прикордонного контролю режим у пунктах пропуску встановлюється та пiдтримується вiдповiдно до законодавства держави, на територiї якої вiн здiйснюється.

IX. Органiзацiя i забезпечення взаємодiї з контрольними органами i службами пiд час здiйснення пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв та вантажiв

     9.1. Взаємодiя органiзовується i пiдтримується з метою узгодження спiльних дiй пiдроздiлiв охорони державного кордону (змiни прикордонних нарядiв у пунктi пропуску) з контрольними органами i службами пiд час пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв та вантажiв.

     9.2. У пунктах пропуску взаємодiя органiзовується з пiдроздiлами:

     митних органiв;

     служби ветеринарного контролю;

     служби фiтосанiтарного контролю;

     служби екологiчного контролю;

     Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України;

     служби контролю за перемiщенням культурних цiнностей;

     служби мiжнародних автомобiльних перевезень Мiнiстерства iнфраструктури України (пункти пропуску для автомобiльного сполучення);

     служби авiацiйної безпеки (пункти пропуску для повiтряного сполучення);

     служби безпеки порту.

     9.3. Взаємодiя органiзовується з таких питань:

     9.3.1. З пiдроздiлами митних органiв щодо:

     визначення мiсця розташування зон прикордонного i митного контролю;

     встановлення мiсць стоянок транспортних засобiв;

     пiдтримання режиму в пунктах пропуску;

     визначення порядку дiй у разi виявлення посадовими особами пiдроздiлiв охорони державного кордону порушення правил перетинання державного кордону або контрабанди та порушень митних правил;

     координацiї спiльних дiй пiд час виникнення в пунктi пропуску конфлiктних та iнших нестандартних ситуацiй;

     порядку дiй у разi затримання транспортних засобiв та вантажiв за порушення чинного законодавства;

     проведення звiрок про кiлькiсть автомобiльного транспорту, який пiддавався прикордонному та митному контролю;

     обмiну iнформацiєю про правопорушення пiд час здiйснення прикордонного та митного контролю;

     погодження розмiщення в пунктах пропуску через державний кордон магазинiв безмитної торгiвлi та пiдприємств, що здiйснюють господарську або iншу дiяльнiсть, пов'язану iз забезпеченням дiяльностi пунктiв пропуску, i пiдприємств (установ) сфери обслуговування.

     9.3.2. З пiдроздiлами служби ветеринарного контролю щодо порядку:

     дiй у разi виявлення захворювання тварин, якi перевозяться через кордон;

     здiйснення карантинних заходiв у разi загрози занесення iнфекцiйних хвороб;

     надання iнформацiї про проведення ветеринарного контролю пiдконтрольних вантажiв;

     визначення мiсць та порядку проведення дезiнфекцiї транспортних засобiв та вантажiв закордонного прямування у пунктах пропуску;

     надання iнформацiї про товари i транспортнi засоби, не пропущенi через державний кордон України.

     9.3.3. З пiдроздiлами служби фiтосанiтарного контролю щодо порядку:

     дiй у разi виявлення захворювань рослин, якi перевозяться через кордон;

     здiйснення фiтосанiтарних заходiв у разi загрози занесення iнфекцiйних хвороб рослин;

     надання iнформацiї про проведення фiтосанiтарного контролю;

     надання iнформацiї про товари i транспортнi засоби, не пропущенi через державний кордон України.

     9.3.4. З пiдроздiлами служби екологiчного контролю щодо порядку:

     дiй у разi виявлення порушень пiд час перевезення радiоактивних та небезпечних вантажiв;

     здiйснення запобiжних заходiв пiд час загрози забруднення довкiлля та визначення мiсць тимчасового перебування транспортних засобiв i вантажiв, що можуть створити екологiчну небезпеку;

     надання iнформацiї про проведення екологiчного та радiологiчного контролю транспортних засобiв та вантажiв;

     надання iнформацiї про товари i транспортнi засоби, не пропущенi через державний кордон України.

     9.3.5. З пiдроздiлами Державної санiтарно-епiдемiологiчної служби України щодо порядку:

     дiй у разi виявлення осiб з ознаками небезпечних iнфекцiйних захворювань;

     здiйснення карантинних заходiв у разi загрози занесення iнфекцiйних хвороб;

     визначення мiсць та порядку проведення дезiнфекцiї та дератизацiї транспортних засобiв та вантажiв у пунктi пропуску;

     iнформування про ускладнення санiтарно-епiдемiчної обстановки на територiї сумiжної країни у прикордоннiй смузi та контрольованому прикордонному районi;

     здiйснення медичного (санiтарного) огляду осiб, огляду транспортних засобiв, вантажiв;

     надання iнформацiї про товари i транспортнi засоби, не пропущенi через державний кордон України.

     9.3.6. З пiдроздiлами служби контролю за перемiщенням культурних цiнностей щодо:

     порядку виклику в разi виявлення речей, що можуть бути вiднесенi до культурних цiнностей;

     надання iнформацiї про товари i транспортнi засоби, не пропущенi через державний кордон України.

     9.3.7. З пiдроздiлами служби мiжнародних автомобiльних перевезень Мiнiстерства iнфраструктури України (пункти пропуску для автомобiльного сполучення) щодо порядку:

     проведення контролю та пропуску через державний кордон пасажирського та вантажного автотранспорту;

     дiй у разi затримання пасажирського та вантажного автотранспорту пiд час виявлення порушень мiжнародних договорiв України у галузi транспорту, мiжурядових угод про перевезення пасажирiв та вантажiв автомобiльним транспортом у мiжнародному сполученнi та чинного законодавства України в галузi транспорту;

     регулярного пасажирського сполучення через державний кордон України;

     очiкуваних обсягiв вантажного перевезення;

     надання iнформацiї про транспортнi засоби, не пропущенi через державний кордон України.

     9.3.8. З пiдроздiлами служби авiацiйної безпеки (пункти пропуску для повiтряного сполучення) щодо:

     дотримання правил доступу та перебування осiб у контрольованих зонах аеропортiв (аеродромiв);

     порядку дiй у разi виявлення зброї, вибухiвки та iнших небезпечних предметiв;

     порядку огляду повiтряних суден та вантажу, що ними перевозиться;

     порядку дiй у разi виникнення конфлiктних та iнших нестандартних ситуацiй, якi створюють загрозу безпецi цивiльної авiацiї;

     надання iнформацiї про товари i транспортнi засоби, не пропущенi через державний кордон України.

     9.4. Порядок взаємодiї пiдроздiлiв охорони державного кордону з контрольними органами i службами, їх залучення до контролю та послiдовнiсть проведення всiх видiв контролю в пунктах пропуску визначаються технологiчною схемою пропуску осiб, транспортних засобiв та вантажiв.

     9.5. Вiдповiдно до мiжнародних договорiв України органи (пiдроздiли) охорони державного кордону здiйснюють спiвпрацю з вiдповiдними структурними пiдроздiлами прикордонної охорони iнших держав.

     9.6. Взаємодiя здiйснюється шляхом:

     обмiну офiцерами зв'язку;

     обмiну iнформацiєю, у тому числi з використанням можливостей консультацiйних пунктiв;

     щоденного уточнення питань щодо пропущених i не пропущених через державний кордон осiб i транспортних засобiв, їх передачi, визначення спiльних скоординованих дiй в iнтересах забезпечення безперебiйного пропуску через державний кордон, а також про змiни в обстановцi, що впливають на здiйснення пропуску через державний кордон;

     проведення спiльних заходiв щодо припинення порушення законодавства з прикордонних питань;

     звiрки результатiв пропуску осiб, транспортних засобiв та вантажiв;

     iнформування про факти виявлення пiдроблених паспортних документiв, нелегальних мiгрантiв у спецiально обладнаних схованках, викрадених транспортних засобiв;

     проведення спiльних нарад.

     9.7. Питання взаємодiї вирiшуються через засоби зв'язку, шляхом обмiну письмовою iнформацiєю, проведенням зустрiчей начальникiв пiдроздiлiв охорони державного кордону.

     У пунктах пропуску питання взаємодiї уточнюються старшими прикордонних нарядiв у пунктi пропуску щодня пiд час проведення спiльних координацiйних нарад та пiдбиття пiдсумкiв.

X. Координацiя дiяльностi контрольних органiв i служб, що здiйснюють рiзнi види контролю та беруть участь у забезпеченнi режиму в пунктах пропуску через державний кордон

     10.1. Дiяльнiсть державних органiв i служб, що здiйснюють рiзнi види контролю пiд час перетинання державного кордону особами, транспортними засобами i перемiщення через нього вантажiв або беруть участь у забезпеченнi режиму в пунктах пропуску, координується органами охорони державного кордону.

     10.2. Координацiя здiйснюється з метою:

     врегулювання порядку дiй при виникненнi нестандартних ситуацiй;

     забезпечення ритмiчностi функцiонування пунктiв пропуску;

     забезпечення виконання вимог законодавства з прикордонних питань;

     рацiонального використання наявних сил та засобiв;

     уникнення дублювання контрольних процедур;

     дотримання режимних правил;

     збереження вiдкритостi кордону для законної транскордонної дiяльностi.

     10.3. Координацiя здiйснюється шляхом:

     планування спiльної дiяльностi;

     прийняття остаточного рiшення про надання дозволу на перетинання державного кордону особами, транспортними засобами, вантажами, якi пройшли контроль вiдповiдних контрольних органiв i служб у пунктах пропуску;

     затвердження для кожного пункту пропуску i погодження з контрольними органами та службами технологiчної схеми пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв та вантажiв;

     встановлення режиму в пунктах пропуску;

     визначення порядку вiдправлення з пунктiв пропуску транспортних засобiв, вантажiв, що перемiщуються через державний кордон;

     складання спiльних планiв дiй на випадок ускладнення обстановки та виникнення нестандартних (конфлiктних) ситуацiй;

     встановлення та пiдтримання контактiв, взаємозв'язкiв мiж посадовими особами контрольних органiв i служб.

     10.4. Форми координацiї:

     проведення спiльних координацiйних нарад та iнструктажiв;

     здiйснення спiльних перевiрок;

     здiйснення контролю (вiдповiдно до компетенцiї) за дотриманням технологiчних схем пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв та вантажiв;

     спiльнi дiї контрольних органiв i служб з питань забезпечення функцiонування пунктiв пропуску та дотримання режиму пункту пропуску.

     10.5. Особливостi форм координацiї за видами сполучення пунктiв пропуску:

     а) у пунктах пропуску для автомобiльного сполучення:

     визначення окремих смуг руху для осiб та автомобiльних транспортних засобiв;

     iнiцiювання проведення спiльних оглядiв i переоглядiв транспортних засобiв i вантажiв;

     регулювання перемiщення осiб та транспортних засобiв у пунктах пропуску;

     визначення порядку проведення дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї транспортних засобiв;

     допуск автобусiв, якi здiйснюють регулярнi мiжнароднi перевезення пасажирiв, на режимну територiю пункту пропуску через державний кордон України для автомобiльного сполучення здiйснюється поза чергою з додержанням порядку пропуску автотранспортних засобiв через державний кордон України або за наявностi по спецiальних окремих смугах для руху автобусiв.

     У пунктах пропуску для автомобiльного сполучення загальний час здiйснення прикордонного контролю автобусiв, якi здiйснюють регулярнi мiжнароднi перевезення, не повинен перевищувати часу стоянки, передбаченого розкладом руху та чинними нормами;

     б) у пунктах пропуску для залiзничного сполучення:

     уточнення тривалостi зупинок пасажирських поїздiв, що здiйснюють мiжнароднi перевезення пасажирiв;

     iнiцiювання проведення спiльних оглядiв пасажирських (вантажних) вагонiв, пасажирських купе, локомотивiв тощо;

     уточнення порядку проведення контрольних процедур у пасажирських поїздах закордонного прямування у разi їх здiйснення пiд час руху;

     надання дозволу на вiдправку поїздiв з пункту пропуску в разi збiльшення часу їх стоянки;

     надання дозволу на затримку поїздiв (вагонiв) у пунктi пропуску для проведення необхiдних протиепiдемiчних заходiв у разi пiдозри на захворювання особливо небезпечними хворобами;

     надання дозволу на вiдправку поїздiв (вагонiв) у пунктi пропуску до санiтарно-карантинного тупика у разi пiдозри на захворювання особливо небезпечними хворобами серед пасажирiв, поїзних бригад, локомотивних бригад;

     визначення порядку проведення дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї транспортних засобiв;

     в) у пунктах пропуску для морського (рiчкового) сполучення:

     очолення та визначення складу комiсiї для здiйснення передбачених законодавством видiв контролю;

     iнiцiювання проведення складом комiсiї огляду та переогляду вантажiв (товарiв);

     визначення порядку проведення дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї транспортних засобiв;

     г) у пунктах пропуску для повiтряного сполучення:

     встановлення мiсць стоянок та мiсць санiтарних стоянок повiтряних суден, що здiйснюють мiжнароднi перевезення;

     уточнення порядку проведення контрольних процедур у разi:

     проведення прикордонного контролю осiб на борту або бiля трапа повiтряного судна;

     здiйснення за домовленiстю з авiаперевiзниками в iноземних аеропортах попередньої перевiрки правових пiдстав для в'їзду в Україну iноземцiв та осiб без громадянства;

     визначення порядку перетинання державного кордону окремими категорiями авiапасажирiв;

     визначення порядку проведення дезiнфекцiї, дезiнсекцiї та дератизацiї транспортних засобiв.

     10.6. Результати координацiї документально вiдображаються у протоколах спiльних нарад (засiдань), спiльних розпорядчих документах (наказах), технологiчних схемах пропуску через державний кордон осiб, транспортних засобiв та вантажiв, iнших документах.

     10.7. Вiдповiдальними посадовим особами за стан координацiї є:

     в органах охорони державного кордону - начальник органу охорони державного кордону;

     у пiдроздiлах охорони державного кордону - начальник пiдроздiлу охорони державного кордону;

     у пунктах пропуску - начальник пiдроздiлу охорони державного кордону, старший прикордонних нарядiв у пунктi пропуску (на перiод несення служби).

Перший заступник Голови Державної прикордонної служби України - директор Департаменту охорони державного кордону генерал-полковник П. А. Шишолiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.