ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

16.08.2012 N 20/1-12/09050-ЕП

 

Керiвникам регiональної митницi, митниць


Щодо якостi проведення документальних перевiрок

     Керуючись п. 3 розпорядження Голови Служби вiд 31.03.09 N 38/1-р, Департаментом боротьби з контрабандою, аналiзу ризикiв та протидiї корупцiї (далi - Департамент) листом вiд 12.04.2012 N 20/2-12/03704-ЕП надано доручення регiональнiй митницi, митницям надсилати до Департаменту у суцiльному порядку проекти всiх актiв перевiрок, предметом яких в тому числi була перевiрка обґрунтованостi та законностi надання (отримання) пiльг i звiльнення вiд оподаткування товарiв, митне оформлення яких здiйснювалось, зокрема, з використанням преференцiї по сплатi мита "102" та ПДВ "002", "202".

     За результатами аналiзу надiсланих на виконання вищезазначеного листа Департаменту проектiв актiв встановлено, що бiльшiсть митниць пiд час проведення документальних виїзних перевiрок недостатньо уваги придiляють перевiрцi вищезазначеного питання та документуванню результатiв такої перевiрки.

     Враховуючи той факт, що перевiрка законностi надання (отримання) пiльг i звiльнення вiд оподаткування є прiоритетним напрямком дiяльностi пiдроздiлiв митного аудиту регiональної митницi, митниць на 2012 рiк, вважаємо за доцiльне пiд час проведення документальних перевiрок пiдприємств, якi здiйснюють iмпорт фармацевтичної продукцiї, виробiв медичного призначення, лiкарських засобiв тощо, звертати увагу на наступнi питання.

     Вiдповiдно до пункту 30.8 статтi 30 Податкового кодексу України контролюючi органи здiйснюють контроль за правильнiстю надання та облiку податкових пiльг, а також їх цiльовим використанням, за наявностi законодавчого визначення напрямiв використання (щодо умовних податкових пiльг) та своєчасним поверненням коштiв, не сплачених до бюджету внаслiдок надання пiльги, у разi її надання на поворотнiй основi. Податковi пiльги, використанi не за призначенням чи несвоєчасно повернутi, повертаються до вiдповiдного бюджету з нарахуванням пенi в розмiрi 120 вiдсоткiв рiчних облiкової ставки Нацiонального банку України.

     Перевiрка законностi надання (отримання) пiльги зi сплати мита - преференцiя "102".

     Вiдповiдно до пункту 13 частини 1 статтi 282 Митного кодексу України вiд 13.03.2012 N 4495-VI у випадках, встановлених цим Кодексом та iншими законами з питань оподаткування, при ввезеннi на митну територiю України або вивезення за її межi вiд оподаткування митом звiльняється фармацевтична продукцiя, сполуки, що використовуються для її виготовлення, якi не виробляються в Українi та класифiкуються за товарними групами 28, 29, 30 УКТ ЗЕД, перелiк яких затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Пiд час дослiдження зазначеного питання в обов'язковому порядку перевiрцi пiдлягає цiльове використання фармацевтичних субстанцiй, в першу чергу iмпортованих пiдприємствами, якi не являються безпосереднiми виробниками фармацевтичної продукцiї. В бiльшостi випадкiв iмпортованi з використанням "102" преференцiї фармацевтичнi субстанцiї мають широкий спектр застосування, в тому числi при виробництвi косметичної продукцiї, побутової хiмiї тощо.

     Перевiрка законностi надання (отримання) пiльги зi сплати ПДВ - преференцiя "002".

     Вiдповiдно до пiдпункту 197.1.27 пункту 197.1 статтi 197 Податкового кодексу України звiльняються вiд оподаткування операцiї з постачання лiкарських засобiв, дозволених для виробництва i застосування в Українi та внесених до Державного реєстру лiкарських засобiв.

     Для застосування пiльгового режиму оподаткування при митному оформленнi товарiв, що ввозяться на митну територiю України, суб'єкту господарювання необхiдно надати до митного оформлення документи, передбаченi Порядком подання документiв, якi пiдтверджують право суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi на користування встановленими законодавством податковими пiльгами пiд час митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України або вивозяться з митної територiї України, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 22.06.2006 N 514 (далi - Порядок N 514).

     Зокрема, згiдно Порядку N 514 пiдставою для звiльнення лiкарських засобiв вiд сплати податку на додану вартiсть (преференцiя "002") є наявнiсть лiкарського засобу в мiжвiдомчiй базi даних зареєстрованих в Українi лiкарських засобiв або оригiнал реєстрацiйного посвiдчення, або його копiя, або пiдтвердження державної реєстрацiї лiкарських засобiв, видане Мiнiстерством охорони здоров'я України (далi - МОЗ); пiдтвердження виробника лiкарських засобiв згiдно з реєстрацiйним посвiдченням (згiдно з товаросупровiдними документами, маркуванням).

     В свою чергу вiдповiдно до вимог Закону України вiд 04.04.1996 N 123/96-ВР "Про лiкарськi засоби" (стаття 17) на територiю України можуть ввозитись лiкарськi засоби, зареєстрованi в Українi, за наявностi сертифiката якостi, що видається виробником.

     Згiдно положень Порядку державної реєстрацiї (перереєстрацiї) лiкарських засобiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.05.2005 N 376, наказом МОЗ про державну реєстрацiю лiкарського засобу затверджується фармакопейна стаття або методи контролю його якостi, iнструкцiя про застосування лiкарського засобу (iнструкцiя для медичного застосування), здiйснюється погодження технологiчного регламенту або технологiї виробництва лiкарського засобу, а також присвоюється реєстрацiйний номер, який вноситься до Державного реєстру лiкарських засобiв та мiжвiдомчої бази даних про зареєстрованi в Українi лiкарськi засоби.

     Вiдповiдно до пункту 3 Порядку здiйснення державного контролю якостi лiкарських засобiв, що ввозяться в Україну, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.09.05 N 902, на територiю України можуть ввозитися зареєстрованi в Українi лiкарськi засоби за наявностi виданого їх виробником сертифiката якостi, який засвiдчує вiдповiднiсть лiкарських засобiв вимогам специфiкацiї якостi.

     Своїм листом вiд 17.04.2002 N 1325/07-15 Державна iнспекцiя з контролю якостi лiкарських засобiв Мiнiстерства охорони здоров'я України надала перелiк необхiдної iнформацiї, яка повинна мiститись у сертифiкатi якостi виробника, згiдно з рекомендацiями ВООЗ (6QAS/EC/99.6; WHO EXPERT COMMITTE 32 REPORT, 1996). При виявленнi сертифiкатiв якостi виробника, в яких вiдсутнi результати випробувань за всiма показниками, передбаченими дiючою в Українi АНД, Державна iнспекцiя вважатиме це фактом не проведення контролю якостi лiкарських засобiв в обсязi, заявленому в реєстрацiйному досьє.

     Перевiрка законностi надання (отримання) пiльги зi сплати ПДВ - преференцiя "202".

     Вiдповiдно до пiдпункту "а" пiдпункту 197.1.3 та пiдпункту 197.1.27 пункту 197.1 статтi 197 Податкового кодексу України звiльняються вiд оподаткування операцiї з постачання товарiв спецiального призначення, у тому числi виробiв медичного призначення для iндивiдуального користування, для iнвалiдiв та iнших пiльгових категорiй населення, визначених законодавством України за перелiком, затвердженим Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Разом з тим Кабiнетом Мiнiстрiв України затверджено перелiк виробiв медичного призначення, операцiї з постачання яких звiльняються вiд оподаткування податком на додану вартiсть. До зазначеного перелiку, зокрема, включено вироби медичного призначення, якi призначенi виключно для медичного використання та мають вiдповiдне маркування.

     Окремо звертаємо увагу на те, що при перевiрцi обґрунтованостi та законностi надання (отримання) пiльг i звiльнення вiд оподаткування товарiв застосовуються вимоги законодавства України з питань державної митної справи, чиннi пiд час здiйснення митного оформлення таких товарiв.

     З метою якiсного та всебiчного здiйснення контрольно-перевiрочних заходiв регiональною митницею, митницями просимо врахувати вищезазначену iнформацiю пiд час проведення документальних перевiрок. Разом з тим при документуваннi результатiв перевiрки в актi (довiдцi) слiд зазначати результати перевiрки законностi надання (отримання) пiльг за кожним фактом здiйснення митного оформлення товарiв з використанням пiльгового режиму як при встановленнi факту порушення, так i при його вiдсутностi.

Начальник Департаменту О.I.Попiвняк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.