ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 3 березня 2015 року N 160


Про врегулювання ситуацiї на грошово-кредитному та валютному ринках України

     Вiдповiдно до статтi 99 Конституцiї України, статтi 387 Господарського кодексу України, статей 6, 7, 15, 25, 33, 44, 45, 55, 56 та роздiлiв IV, V, VIII Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 66, 67 та глави 11 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", статей 1 та 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", Закону України "Про благодiйну дiяльнiсть та благодiйнi органiзацiї", роздiлiв II та III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та з метою врегулювання ситуацiї на грошово-кредитному ринку України, зокрема його валютному сегментi, Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Установити, що розрахунки за операцiями з експорту та iмпорту товарiв, передбаченi в статтях 1 та 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", здiйснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днiв.

     2. Установити вимогу щодо обов'язкового продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходжень в iноземнiй валютi iз-за кордону на користь юридичних осiб, якi не є уповноваженими банками, фiзичних осiб - пiдприємцiв, iноземних представництв (крiм офiцiйних представництв), на рахунки, вiдкритi в уповноважених банках для ведення спiльної дiяльностi без створення юридичної особи, а також надходжень в iноземнiй валютi на рахунки резидентiв, вiдкритi за межами України на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України.

     Надходження в iноземнiй валютi, зазначенi в абзацi першому цього пункту, пiдлягають обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України, у тому числi безпосередньо Нацiональному банку України, у розмiрi 75 вiдсоткiв. Решта надходжень в iноземнiй валютi залишається в розпорядженнi резидентiв та нерезидентiв i використовується ними вiдповiдно до правил валютного регулювання.

     Не пiдлягають обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходження в iноземнiй валютi:

     на користь держави або пiд державнi гарантiї;

     за кредитами, позиками, що залучаються вiдповiдно до мiжнародних договорiв України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, або вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, членом яких є Україна, або вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, за договорами з якими Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається iншим мiжнародним фiнансовим органiзацiям;

     за проектами (програмами) мiжнародної технiчної допомоги, що пройшли державну реєстрацiю;

     на кореспондентськi рахунки банкiв-нерезидентiв в iноземнiй валютi, вiдкритi в уповноважених банках;

     за операцiями з розмiщення депозитiв банками-нерезидентами на рахунках в уповноважених банках;

     на користь резидентiв-посередникiв за договорами комiсiї, доручення, консигнацiї або за агентськими угодами, що пiдлягають подальшому перерахуванню власникам коштiв. Уповноваженi банки, якi обслуговують власникiв цих коштiв, здiйснюють обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi вiдповiдно до вимог цього пункту;

     за операцiями з обмiну iноземної валюти на рахунках резидентiв, вiдкритих за межами України на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України;

     що надiйшли як благодiйна допомога на користь її набувачiв;

     що надiйшли як помилковий переказ.

     Вимога щодо обов'язкового продажу поширюється на надходження в iноземнiй валютi 1-ї групи Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 лютого 1998 року N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 02 жовтня 2002 року N 378, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24 жовтня 2002 року за N 841/7129) (зi змiнами), i в росiйських рублях.

     Уповноважений банк зобов'язаний попередньо зараховувати надходження в iноземнiй валютi, на якi згiдно з абзацом першим цього пункту поширюється вимога щодо обов'язкового продажу, на окремий аналiтичний рахунок балансового рахунку 2603 "Розподiльчi рахунки суб'єктiв господарювання" (далi - розподiльчий рахунок).

     Уповноважений банк зобов'язаний здiйснити обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi вiдповiдно до вимог цього пункту:

     без доручення клiєнта;

     виключно наступного робочого дня пiсля дня зарахування таких надходжень на розподiльчий рахунок.

     3. Нацiональний банк України здiйснює монiторинг роботи уповноваженого банку з метою перевiрки добросовiсного характеру платежiв за операцiями клiєнтiв. З цiєю метою Нацiональний банк України має право вимагати вiд банкiв призупинення проведення операцiй, що мають пiдвищений ризик їх використання з протиправною метою, та отримувати документи, що пiдтверджують добросовiсний характер здiйснення таких операцiй.

     4. У зв'язку iз запровадженням вимоги щодо обов'язкового продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходжень в iноземнiй валютi iз-за кордону уповноваженi банки не можуть знiмати з контролю експортнi операцiї клiєнтiв на пiдставi документiв про припинення зобов'язань зарахуванням зустрiчних однорiдних вимог.

     Надходження в iноземнiй валютi за експортними операцiями клiєнтiв банку мають бути проданi в порядку, установленому в пунктi 2 цiєї постанови.

     5. Пiсля закiнчення функцiонування Системи пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України банк протягом наступних двох годин поточного дня подає розгорнуту заявку щодо загального обсягу обов'язкового продажу iноземної валюти, запланованого на наступний робочий день.

     Розгорнута заявка включає iнформацiю про загальний обсяг надходжень та загальний обсяг обов'язкового продажу за кодами iноземної валюти, iнформацiю про вид надходження i розширену iнформацiю для операцiй, сума яких становить бiльше 50000 доларiв США в еквiвалентi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України поточного робочого дня. У розширенiй iнформацiї банк в окремому записi зазначає iдентифiкацiйний код юридичної особи / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта, що внесенi до Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, скорочене найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi фiзичної особи - пiдприємця, код валюти, обсяг обов'язкового продажу.

     6. Запровадити такi заходи щодо дiяльностi банкiв та фiнансових установ:

     1) дозволити резидентам здiйснювати погашення кредитiв, позик (у тому числi фiнансової допомоги) в iноземнiй валютi за договорами з нерезидентами, у тому числi в разi укладання додаткових угод до кредитних договорiв/договорiв позики, не ранiше строку, передбаченого договорами. Зазначена вимога поширюється на випадки дострокового виконання резидентом-позичальником зобов'язань як за основною сумою кредиту/позики, так i за iншими платежами, установленими кредитним договором / договором позики.

     Нацiональний банк України не здiйснює реєстрацiї змiн до договорiв про залучення резидентами-позичальниками кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв, якi стосуються скорочення строкiв виконання резидентами-позичальниками зобов'язань за такими договорами або їх дострокового виконання.

     Вимоги цього пiдпункту не поширюються на випадки дострокового погашення кредитiв, позик:

     залучених уповноваженим банком за умови спрямування достроково повернених коштiв на збiльшення капiталу цього уповноваженого банку-позичальника;

     за рахунок коштiв, що залучаються резидентом-позичальником за iншим кредитним договором (договором позики) з нерезидентом, якщо цей договiр передбачає бiльш пiзнiй строк виконання зобов'язань позичальника (повнiстю або частково) порiвняно з умовами попереднього кредитного договору (договору позики);

     2) уповноваженi банки здiйснюють операцiї з купiвлi-продажу iноземної валюти за гривнi на мiжбанкiвському валютному ринку України вiдповiдно до нормативно-правового акта Нацiонального банку України, що регулює порядок та умови торгiвлi iноземною валютою.

     На кiнець робочого дня сальдо перевищення загального обсягу купiвлi безготiвкових iноземних валют та банкiвських металiв за гривнi над обсягом їх продажу за власними операцiями уповноваженого банку не може бути бiльше нiж:

     за операцiями на умовах "тод" - 0,1 вiдсотка вiд розмiру регулятивного капiталу банку (в еквiвалентi);

     за операцiями на умовах "том", "спот", "форвард" - 0,1 вiдсотка вiд розмiру регулятивного капiталу банку (в еквiвалентi);

     за операцiями на умовах "тод", "том", "спот", "форвард" - 0,1 вiдсотка вiд розмiру регулятивного капiталу банку (в еквiвалентi).

     Зазначена вимога не поширюється на валютнi операцiї на умовах "своп".

     Уповноваженим банкам забороняється здiйснювати на фондових бiржах власнi операцiї з похiдними фiнансовими iнструментами (деривативами), базовим активом яких є iноземна валюта або її курс;

     3) дозволити здiйснювати операцiї з продажу готiвкової iноземної валюти або банкiвських металiв однiй особi в один операцiйний (робочий) день у сумi, що не перевищує в еквiвалентi 3000 гривень у межах однiєї банкiвської установи.

     Обмеження щодо суми операцiї з продажу готiвкової iноземної валюти не поширюються на випадок проведення такої операцiї банком з фiзичною особою - резидентом у разi одночасного дотримання таких умов:

     фiзична особа купує готiвкову iноземну валюту та використовує її виключно на цiлi виконання власних зобов'язань в iноземнiй валютi за кредитним договором, укладеним з уповноваженим банком-кредитором;

     банк здiйснює продаж готiвкової iноземної валюти в сумi, що не перевищує обсяг зобов'язань в iноземнiй валютi фiзичної особи - позичальника за кредитним договором. Банк зобов'язаний забезпечити контроль за неухильним дотриманням фiзичною особою - позичальником вимоги щодо цiльового використання купленої готiвкової iноземної валюти;

     4) за дорученням фiзичних осiб за межi України здiйснюються перекази iноземної валюти за поточними валютними неторговельними операцiями:

     без пiдтвердних документiв з поточного рахунку в iноземнiй валютi або без його вiдкриття - на суму, що в еквiвалентi не перевищує 15000 гривень в один операцiйний (робочий) день. Фiзичнi особи - нерезиденти здiйснюють такi перекази на пiдставi документiв, що пiдтверджують джерела походження коштiв;

     з поточного рахунку в iноземнiй валютi - на суму, що в еквiвалентi перевищує 15000 гривень, але не бiльше нiж 150000 гривень на мiсяць. Фiзичнi особи - резиденти здiйснюють такi перекази виключно на пiдставi пiдтвердних документiв.

     Зазначенi в абзацi третьому цього пiдпункту вимоги щодо обмеження суми переказу не поширюються на:

     оплату витрат на лiкування в медичних закладах iншої держави, а також на оплату витрат на транспортування хворих;

     оплату витрат, пов'язаних зi смертю громадян за кордоном (транспортнi витрати та витрати на поховання);

     перекази, що здiйснюються на пiдставi вирокiв, рiшень, ухвал i постанов судових, слiдчих та iнших правоохоронних органiв;

     оплату витрат на навчання виключно для оплати навчального процесу;

     перекази коштiв, отриманих як оплата працi нерезидентами в Українi, пенсiї, алiменти;

     оплату витрат iноземним судовим, слiдчим, нотарiальним та iншим повноважним органам (у тому числi сплата податкiв, зборiв, iнших обов'язкових платежiв);

     перекази, що здiйснюються громадянами в разi виїзду за кордон на постiйне мiсце проживання;

     5) банки зобов'язанi обмежити видачу готiвкових коштiв у нацiональнiй валютi через каси та банкомата в межах до 150000 гривень на добу на одного клiєнта. Вимоги цього пiдпункту не поширюються на видачу готiвкових коштiв:

     на виплату заробiтної плати, витрат на вiдрядження (у межах норм, установлених законодавством), пенсiй, стипендiй, iнших соцiальних та прирiвняних до них виплат (крiм матерiальної допомоги);

     на виплати гарантованих сум вiдшкодування вкладникам за рахунок коштiв Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб;

     6) призупинити випуск банками ощадних (депозитних) сертифiкатiв на пред'явника. Дозволити банкам випускати iменнi ощаднi (депозитнi) сертифiкати, номiнованi як у нацiональнiй, так i в iноземнiй валютах, зi строком їх обiгу не менше шести мiсяцiв.

     Погашення ранiше випущених ощадних (депозитних) сертифiкатiв на пред'явника здiйснюється виключно шляхом перерахування коштiв на рахунок власника сертифiката або його пред'явника.

     Погашення iменних ощадних (депозитних) сертифiкатiв, номiнованих як у нацiональнiй, так i в iноземнiй валютах, зi строком їх обiгу не менше шести мiсяцiв здiйснюється банками без обмеження сум тiльки пiсля настання термiну, зазначеного в цьому сертифiкатi;

     7) уповноваженi банки мають право достроково повертати вклади, залученi в iноземнiй валютi за всiма типами договорiв, крiм вкладiв, залучених з видачею iменних ощадних (депозитних) сертифiкатiв зi строком їх обiгу не менше шести мiсяцiв, у нацiональнiй валютi за курсом купiвлi iноземної валюти уповноваженого банку на день проведення операцiї;

     8) банкам забороняється надавати клiєнтам кредити в нацiональнiй валютi (у тому числi за вiдкритими кредитними лiнiями та шляхом пролонгацiї ранiше наданих кредитiв), якщо в забезпечення виконання зобов'язань за ними надаються майновi права на кошти в iноземнiй валютi, що розмiщенi на рахунках у банках;

     9) установити для уповноважених банкiв лiмiт загальної довгої вiдкритої валютної позицiї банку (Л13-1) не бiльше 1 %;

     10) уповноваженi банки зобов'язанi обмежити видачу (отримання) готiвкових коштiв в iноземнiй валютi або банкiвських металiв з поточних i депозитних рахункiв клiєнтiв через каси та банкомати в межах до 15000 гривень на добу на одного клiєнта в еквiвалентi за офiцiйним курсом Нацiонального банку України.

     Зазначена вимога поширюється на видачу (отримання) готiвкових коштiв як у межах України, так i за її межами незалежно вiд кiлькостi рахункiв клiєнта в одному банку.

     Вимоги цього пiдпункту не поширюються на:

     дипломатичнi представництва, консульськi установи iноземних держав в Українi, мiжнароднi фiнансовi органiзацiї, представництва мiжнародних фiнансових органiзацiй та їх працiвникiв, якщо вони не є громадянами України або не проживають у нiй постiйно та акредитованi Мiнiстерством закордонних справ України;

     операцiї iз забезпечення витрат на вiдрядження працiвникiв за кордон резидентами - юридичними особами i фiзичними особами - пiдприємцями та iноземними представництвами;

     11) уповноваженi банки зобов'язанi включити суму балансової вартостi придбаних облiгацiй внутрiшнiх державних позик з iндексованою вартiстю, зменшену на розмiр нарахованого купонного доходу, до розрахунку загальної (довгої/короткої) вiдкритої валютної позицiї;

     12) уповноваженi банки повиннi забезпечити проведення виваженої полiтики пiд час здiйснення операцiй з торгiвлi iноземною валютою i з цiєю метою вони мають здiйснювати:

     щоденний монiторинг операцiй клiєнтiв iз купiвлi iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України в цiлому по системi банку;

     заходи щодо аналiзу операцiй клiєнтiв iз купiвлi iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України стосовно їх вiдповiдностi сутi дiяльностi клiєнта та його фiнансового стану, економiчної доцiльностi та наявностi очевидної законної мети;

     посилений валютний контроль за операцiями клiєнтiв iз купiвлi iноземної валюти, що здiйснюються на пiдставi договорiв, якi вперше подаються до банку.

     Керiвники банкiв мають узяти пiд особистий контроль здiйснення банками операцiй iз торгiвлi iноземною валютою на мiжбанкiвському валютному ринку України;

     13) зобов'язати уповноваженi банки для здiйснення купiвлi iноземної валюти за дорученням клiєнтiв попередньо зараховувати кошти в гривнях на окремий аналiтичний рахунок балансового рахунку 2900 "Кредиторська заборгованiсть за операцiями з купiвлi-продажу iноземної валюти, банкiвських та дорогоцiнних металiв для клiєнтiв банку" (далi - рахунок 2900). Iз цього рахунку кошти можуть бути перерахованi для купiвлi iноземної валюти не ранiше четвертого операцiйного дня з дня зарахування гривень на цей рахунок.

     Уповноважений банк перераховує на рахунок 2900 такий обсяг коштiв у гривнях, що достатнiй для здiйснення операцiй з купiвлi зазначеного в заявi обсягу iноземної валюти, перерахованого за курсом гривнi до iноземної валюти в день зарахування коштiв у гривнях на рахунок 2900, але не нижче нiж офiцiйний курс гривнi до iноземної валюти, установлений Нацiональним банком України на цей день.

     У разi змiни курсу iноземної валюти в день здiйснення операцiї з купiвлi iноземної валюти уповноваженим банкам дозволяється додатково зараховувати кошти в гривнях на рахунок 2900 у сумi, якої не вистачає для виконання заяви клiєнта про купiвлю iноземної валюти. Якщо клiєнт не має можливостi перерахувати додаткову суму гривень на купiвлю iноземної валюти та згоден на придбання меншої суми iноземної валюти, то банк здiйснює купiвлю iноземної валюти на суму, меншу, нiж зазначена в заявi про купiвлю iноземної валюти.

     Уповноважений банк має забезпечити неухильне дотримання вимог цього пiдпункту. У зв'язку з цим банки мають вiдмовляти клiєнтам у кредитуваннi (авансуваннi) в iноземнiй валютi, якщо такi кошти залучаються для оплати зобов'язань клiєнта в iноземнiй валютi з метою уникнення виконання вимог цього пiдпункту.

     Вимоги цього пiдпункту не поширюються на випадки купiвлi iноземної валюти фiзичними особами для виконання власних зобов'язань в iноземнiй валютi за кредитними договорами, укладеними з уповноваженими банками;

     14) уповноважений банк не має права купувати iноземну валюту за дорученням клiєнта-резидента (крiм фiзичної особи), що має кошти в iноземнiй валютi, розмiщенi на поточних та депозитних рахунках у цьому та/або iнших уповноважених банках. Такий клiєнт-резидент виконує зобов'язання в iноземнiй валютi за рахунок наявних у нього коштiв в iноземнiй валютi.

     Зазначена заборона проведення операцiї з купiвлi iноземної валюти не поширюється на випадок, коли загальна сума коштiв в iноземнiй валютi, що розмiщенi на рахунках клiєнта в уповноважених банках, менша, нiж 10000 доларiв США (в еквiвалентi за офiцiйними курсами вiдповiдних валют на дату подання клiєнтом заяви про купiвлю iноземної валюти). Для цiлей застосування вимог цього пiдпункту в загальнiй сумi коштiв в iноземнiй валютi, що зберiгаються на рахунках клiєнта в уповноважених банках, не враховуються:

     кошти на рахунках клiєнта, майновi права на якi наданi в заставу вiдповiдно до договору застави коштiв;

     кошти, що були розмiщенi на депозитних рахунках до дати набрання чинностi цiєю постановою;

     кошти, якi розмiщенi на рахунку(ах) в банку, вiднесеному до категорiї неплатоспроможних, щодо якого запроваджена процедура тимчасової адмiнiстрацiї, або щодо якого здiйснюється лiквiдацiя.

     Клiєнт-резидент (крiм фiзичних осiб) з метою здiйснення операцiї з купiвлi iноземної валюти зобов'язаний надати уповноваженому банку додаткову iнформацiю про загальну суму коштiв в iноземнiй валютi, що розмiщенi на рахунках клiєнта в уповноважених банках (або їх вiдсутнiсть) на дату подання заяви [пiдтвердження має бути засвiдчене пiдписом клiєнта (для юридичних осiб - резидентiв - пiдписом керiвника або заступника керiвника) та вiдбитком його печатки (за наявностi)]. Наявнiсть на дату подання заяви на рахунках клiєнта коштiв в iноземнiй валютi, майновi права на якi наданi в заставу, має бути додатково пiдтверджена довiдкою банку, у якому цi кошти розмiщенi;

     15) з метою недопущення недобросовiсної практики проведення валютних операцiй уповноваженi банки формують реєстр iз купiвлi iноземної валюти та/або перерахування за межi України iноземної валюти за дорученням клiєнтiв та подають його до Нацiонального банку України в день отримання вiд клiєнта заяви про купiвлю iноземної валюти / платiжного доручення.

     Якщо сума заяви про купiвлю iноземної валюти / платiжного доручення на перерахування за межi України iноземної валюти дорiвнює або бiльше еквiвалента 50000 доларiв США на дату заяви / платiжного доручення, то уповноважений банк подає разом iз реєстром копiї документiв (у сканованому виглядi), якi є пiдставою для здiйснення цих операцiй. Iнформацiя за заявами про купiвлю iноземної валюти / платiжними дорученнями на перерахування за межi України iноземної валюти, якi меншi, нiж зазначена сума, подається у реєстрах в узагальненому виглядi.

     Пакет документiв, що подаються для пiдтвердження можливостi як купiвлi, так i перерахування iноземної валюти за межi України, має додатково мiстити:

     за iмпортними операцiями - довiдку Державної фiскальної служби України про вiдсутнiсть у клiєнта заборгованостi з податкiв, зборiв, платежiв, а також у передбачених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 30 грудня 2003 року N 597 "Про переказування коштiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi на користь нерезидентiв за деякими операцiями", зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 05 лютого 2004 року за N 159/8758 (зi змiнами), випадках вiдповiдний акт цiнової експертизи (погодження);

     за операцiєю з купiвлi та/або перерахування за кордон коштiв в iноземнiй валютi, отриманих вiд продажу iноземним iнвестором на фондовiй бiржi боргових цiнних паперiв (крiм державних облiгацiй України), - пiдтвердження Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку щодо вiдсутностi ознак фiктивностi здiйснення цiєї операцiї;

     за операцiєю з купiвлi та/або перерахування за кордон коштiв в iноземнiй валютi, отриманих вiд продажу iноземним iнвестором на фондовiй бiржi державних облiгацiй України, - документальне пiдтвердження, що свiдчить про те, що купiвля цих цiнних паперiв здiйснювалася виключно за рахунок коштiв, отриманих iноземним iнвестором вiд продажу iноземної валюти за гривнi, та/або коштiв, отриманих iноземним iнвестором за операцiями з продажу державних облiгацiй України, виплати за ними доходу та їх погашення (копiї вiдповiдних договорiв, довiдок/виписок уповноважених банкiв, депозитарних установ тощо). Вимога цього абзацу не поширюється на випадки продажу iноземним iнвестором державних облiгацiй України, що були придбанi ним до моменту набрання чинностi цiєю постановою.

     Уповноваженим банкам забороняється проводити операцiю клiєнта в разi отримання вiд Нацiонального банку України повiдомлення про непiдтвердження можливостi її здiйснення. Пiдтвердженi операцiї можуть бути виконанi не ранiше четвертого операцiйного дня з дня подання уповноваженим банком iнформацiї про цi операцiї в реєстрi.

     З метою запобiгання непродуктивному вiдпливу капiталу за кордон Нацiональний банк України має право запитувати й отримувати вiд уповноваженого банку копiї додаткових документiв, необхiдних для з'ясування обставин щодо конкретної операцiї, iнформацiя про яку була подана у вiдповiдному реєстрi. У цьому разi уповноважений банк не може здiйснювати таку операцiю до моменту отримання окремого пiдтвердження Нацiонального банку України.

     Не потребує включення до реєстру для подання до Нацiонального банку України iнформацiя про переказ коштiв, що здiйснюється виключно за рахунок iноземної валюти, купленої з дотриманням вимог цього пiдпункту.

     Вимоги цього пiдпункту не поширюються на купiвлю та/або перерахування iноземної валюти з метою здiйснення авансових платежiв (попередньої оплати) в iноземнiй валютi за iмпорт товару. Порядок пiдтвердження можливостi проведення таких операцiй визначається постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 23 лютого 2015 року N 124 "Про особливостi здiйснення деяких валютних операцiй";

     16) видача готiвкових коштiв у межах України за електронними платiжними засобами, що емiтованi як резидентами, так i нерезидентами, здiйснюється виключно в гривнях;

     17) заборонити купiвлю, перерахування iноземної валюти з метою проведення таких операцiй:

     з повернення за кордон коштiв, отриманих iноземними iнвесторами за операцiями з продажу цiнних паперiв українських емiтентiв (крiм випадкiв продажу боргових цiнних паперiв на фондових бiржах);

     з повернення за кордон коштiв, отриманих iноземними iнвесторами за операцiями з продажу корпоративних прав юридичних осiб, що не оформленi акцiями, зменшення статутних капiталiв юридичних осiб, виходу з господарських товариств iноземних iнвесторiв;

     з повернення за кордон iноземному iнвестору дивiдендiв;

     на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України, крiм випадкiв здiйснення операцiй на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй:

     на розмiщення валютних цiнностей на рахунках за межами України, виданих Нацiональним банком України юридичним особам;

     на переказування iноземної валюти за межi України резидентом-гарантом (поручителем) у межах забезпечених гарантiєю (порукою) зобов'язань за кредитом, наданим мiжнародною фiнансовою органiзацiєю або за участю iноземного експортно-кредитного агентства;

     на переказування iноземної валюти за межi України суб'єктами господарювання - резидентами для сплати вступних або членських внескiв в iноземнiй валютi, що сплачуються як разовi або перiодичнi внески для забезпечення поточної дiяльностi юридичних осiб - нерезидентiв;

     18) заборонити уповноваженим банкам перераховувати з iнвестицiйного рахунку кошти в гривнi з метою купiвлi iноземним iнвестором державних облiгацiй України. Зазначене обмеження не поширюється на операцiї з придбання iноземним iнвестором державних облiгацiй України на фондових бiржах, що здiйснюються виключно за рахунок коштiв, отриманих iноземним iнвестором вiд продажу iноземної валюти за гривнi, та/або коштiв, отриманих iноземним iнвестором за операцiями з продажу державних облiгацiй України, виплати за ними доходу та їх погашення;

     19) переказування благодiйними органiзацiями благодiйної допомоги та переказ коштiв Мiнiстерством охорони здоров'я України за межi України для оплати лiкування фiзичних осiб здiйснюються на пiдставi документiв, що пiдтверджують необхiднiсть такого лiкування в iноземному медичному закладi, та не потребують наявностi акта цiнової експертизи Державного пiдприємства "Державний iнформацiйно-аналiтичний центр монiторингу зовнiшнiх товарних ринкiв" або погодження Нацiонального банку України, а також iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України;

     20) уповноваженим банкам забороняється здiйснювати операцiї з продажу банкiвських металiв за безготiвковi гривнi юридичним особам / фiзичним особам - пiдприємцям загальною масою, що перевищує протягом одного календарного тижня у межах однiєї банкiвської установи на одного клiєнта 3,216 тройської унцiї золота (еквiвалент цiєї маси в iнших банкiвських металах, перерахований за крос-курсом, визначеним згiдно з офiцiйними курсами банкiвських металiв, установленими Нацiональним банком України).

     Вимоги цього пiдпункту не поширюються на мiжбанкiвськi операцiї та операцiї з продажу уповноваженими банками банкiвських металiв для виконання клiєнтами власних зобов'язань у банкiвських металах за кредитними договорами.

     7. На час дiї цiєї постанови iншi нормативно-правовi акти Нацiонального банку України дiють у частинi, що не суперечить вимогам цiєї постанови.

     8. Департаменту вiдкритих ринкiв (Чурiй О. Є.) довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     9. Постанова набирає чинностi з 04 березня 2015 року i дiє до 03 червня 2015 року включно.

Голова В. О. Гонтарева
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.