ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

24.07.2002 р. N 11/7-09-6507-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про тимчасовий порядок надання пiдтвердження факту вивезення товарiв за межi митної територiї України

     У зв'язку з втратою чинностi наказом Держмитслужби вiд 18.04.2002 N 208, з метою забезпечення виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2002 N 243 "Про вдосконалення механiзму вiдшкодування бюджетної заборгованостi з податку на додану вартiсть за операцiями з експорту продукцiї" i спiльного наказу Державної митної служби України та Державної податкової адмiнiстрацiї вiд 21.03.2002 N 163/121 "Про затвердження Порядку пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України" (далi - Порядку пiдтвердження) та в зв'язку з виникненням питань пiд час практичного застосування вимог листа Держмитслужби вiд 30.04.2002 N 11/4-09-3999-ЕП надаємо роз'яснення Тимчасового порядку надання пiдтверджень факту вивезення товарiв за межi митної територiї України.

     1. У разi вивезення товарiв видами транспорту, на якi не розповсюджено дiї вимог "Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення", затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771.

     1.1 При надходженнi експортних вантажiв до митницi призначення (митницi на кордонi), посадова особа вiддiлу контролю за доставкою вантажiв (далi - ВКДВ) митницi призначення в термiн, що не перевищує двох дiб з моменту надходження вантажу, повинна направити на митницю вiдправлення (оформлення) повiдомлення про надходження вантажу (додаток 1). Повiдомлення про надходження вантажу пiдписується начальником ВКДВ або особою, яка його замiщує.

     1.2 Пiсля фактичного вивезення вантажу за межi митної територiї України у повному обсязi посадова особа ВКДВ митницi призначення (на кордонi) в термiн, що не перевищує двох дiб з моменту фактичного пропуску вантажу, повинна направити на митницю вiдправлення (оформлення) повiдомлення про вивезення вантажу за межi митної територiї України у повному обсязi (додаток 2).

     1.3 Повiдомлення про вивезення вантажу пiдписується начальником митницi призначення (на кордонi), або iншою уповноваженою, у встановленому порядку начальником митницi, посадовою особою.

     1.4 На пiдставi отриманого повiдомлення з пiдтвердженням митницi призначення (митницi на кордонi) про фактичне вивезення товарiв з митної територiї України в повному обсязi посадова особа ВКДВ митницi вiдправлення (оформлення) на оригiналi 5-го аркуша ВМД ("примiрник для декларанта"), поданого в митницю вiдправлення (оформлення) суб'єктом ЗЕД у вiдповiдностi до пункту 6 спiльного наказу Держмитслужби та ДПА вiд 21.03.2002 N 163/121, робить запис "Задекларованi в цiй ВМД товари вивезено за межi митної територiї України в повному обсязi" iз зазначенням дати фактичного вивезення. Вказаний вище запис засвiдчується особистим пiдписом посадової особи ВКДВ, яка вчинила запис.

     Вказаний вище запис про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України затверджується пiдписом начальника митницi вiдправлення (митницi оформлення) або особою, яка його замiщує, який, в свою чергу, засвiдчується гербовою печаткою митницi вiдправлення (митницi оформлення).

     2. У разi оформлення експортних вантажiв за загальними ВМД, використання яких передбачено вимогами пункту 2 наказу Держмиткому вiд 18.04.95 N 172 "Про спрощення процедур митного оформлення при здiйсненнi зовнiшньоекономiчних операцiй", зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї 06.05.95 за N 128/664, посадова особа ВКДВ митницi вiдправлення (оформлення) пiсля оформлення митним органом експортної ВМД (типу ЕК 10) на вантаж в повному обсязi на загальних пiдставах, складає запит-реєстр на митницю призначення (на кордонi) (додаток 3).

     2.1 Реєстр пiдписується начальником ВКДВ або особою, яка його замiщує. Пiсля пiдписання та реєстрацiї у встановленому порядку реєстр-запит засобами електронного зв'язку надсилається до митницi призначення (на кордонi).

     2.2 Пiсля отримання митницею призначення реєстру-запиту вiн передається у вiддiл КДВ. Вiдповiдна посадова особа ВКДВ митницi призначення (на кордонi) на протязi п'яти дiб з моменту отримання запиту-реєстру повинна:

     - перевiрити вiдомостi про надходження товарiв у митницю призначення (митницю на кордонi);

     - перевiрити вiдомостi про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України;

     - за результатами перевiрки внести вiдповiднi вiдмiтки до запиту-реєстру.

     2.3 Доповнений запит-реєстр з внесеними вiдмiтками про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України пiдписується начальником митницi призначення (на кордонi), або iншою уповноваженою, у встановленому порядку начальником митницi, посадовою особою та засобами електронного зв'язку повертається до митницi вiдправлення (оформлення). Порядок пiдготовки, перевiрки та контролю вiдправлення запитiв-реєстрiв засобами електронного зв'язку встановлюється начальником митницi.

     2.4 На пiдставi отриманого запиту-реєстру з пiдтвердженням митницi призначення (на кордонi) про фактичне вивезення товарiв з митної територiї України в повному обсязi посадова особа ВКДВ митницi вiдправлення (оформлення) на оригiналi 5-го аркуша ВМД ("примiрник для декларанта"), поданого в митницю вiдправлення (оформлення) суб'єктом ЗЕД у вiдповiдностi до пункту 6 спiльного наказу Держмитслужби та ДПА вiд 21.03.2002 N 163/121, робить запис "Задекларованi в цiй ВМД товари вивезено за межi митної територiї України в повному обсязi" iз зазначенням дати фактичного вивезення. Вказаний вище запис засвiдчується особистим пiдписом посадової особи ВКДВ, яка вчинила запис.

     Вказаний вище запис про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України затверджується пiдписом начальника митницi вiдправлення (митницi оформлення) або особою, яка його замiщує та засвiдчується гербовою печаткою митницi вiдправлення (митницi оформлення).

     2.5 Обмiн реєстрами-запитами проводиться електронною поштою безпосередньо через поштовi скриньки ВКДВ.

     2.6 У разi, коли прикордонна митниця отримала запит-реєстр за яким вантажi:

  • ще не надiйшли до митницi призначення;

  • доставленi, але не вивезенi за межи митної територiї України (наприклад, знаходяться в порту з метою формування суднової партiї);

  • вивезено за межi митної територiї України

     прикордоннiй митницi необхiдно вiдповiдати на такий запит "поетапно" до моменту, коли всi вантажi з зазначеного запиту не будуть вивезенi за межi митної територiї України в повному обсязi.

     3. У разi вивезення товарiв видами транспорту, на якi розповсюджено дiї вимог "Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення", затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771.

     3.1. При зверненнi суб'єкта ЗЕД до митницi вiдправлення (митницi оформлення), у вiдповiдностi до пункту 6 спiльного наказу Держмитслужби та ДПА вiд 21.03.2002 N 163/121, посадова особа ВКДВ перевiряє наявнiсть в електроннiй копiї ВМД в ЄАIС ДМСУ вiдмiтки митницi призначення (митницi на кордонi) про фактичне вивезення в повному обсязi товарiв за межi митної територiї України.

     3.2. На пiдставi отриманої з ЄАIС ДМСУ iнформацiї про фактичне вивезення в повному обсязi товарiв за межi митної територiї України по конкретнiй експортнiй ВМД посадовою особою ВКДВ митницi вiдправлення (митницi оформлення) на оригiналi 5-го аркуша ВМД ("примiрник для декларанта"), наданого в митницю вiдправлення (митницю оформлення) суб'єктом ЗЕД у вiдповiдностi до пункту 6 спiльного наказу Держмитслужби та ДПА вiд 21.03.2002 N 163/121, робить запис "Задекларованi в цiй ВМД товари вивезено за межi митної територiї України в повному обсязi" iз зазначенням дати фактичного вивезення. Вказаний вище запис засвiдчується особистим пiдписом посадової особи ВКДВ, яка вчинила запис.

     Вказаний вище запис про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України затверджується пiдписом начальника митницi вiдправлення (митницi оформлення) або особою, яка його замiщує та засвiдчується гербовою печаткою митницi вiдправлення.

     4. У разi вiдсутностi пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України в повному обсязi, вiдмiтки на п'ятому аркушi ВМД не проставляються, а поданий в офiцiйному порядку в митницю вiдправлення (митницю оформлення) 5-й аркуш ВМД повертається заявнику з письмовим повiдомленням про вiдсутнiсть пiдтвердження про фактичне вивезення у повному обсязi товарiв за межi митної територiї України.

     5. Суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi звертається до митницi вiдправлення (оформлення) iз заявою про надання пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України виключно пiсля закiнчення термiну доставки вантажу до митницi призначення, який зазначений у експортнiй вантажнiй митнiй декларацiї.

     6. Звертаємо увагу на необхiднiсть посилення контролю за дотриманням вимог щодо заповнення графи 20 ВМД при декларуваннi товарiв в режимi "експорт" згiдно наказiв ДМСУ вiд 09 липня 1997 року N 307, зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 24 вересня 1997 р. за N 443/2247, та вiд 30 червня 1998 року N 380, зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 22 липня 1998 р. за N 469/2909.

     7. Додатково вважаємо за необхiдне звернути вашу увагу на положення абзацу третього пункту 7 Порядку пiдтвердження, в якому зазначено, що запис "Задекларованi в цiй ВМД товари вивезено за межi митної територiї України в повному обсязi" вчиняється на пiдставi пiдтвердження про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України в повному обсязi, одержаного вiд митного органу, через який здiйснювалося вивезення товарiв.

     8. В якостi альтернативного варiанту, для прискорення процедури отримання суб'єктами ЗЕД вiд митниць оформлення пiдтвердження фактичного вивезення вантажiв, можливо пропонувати їм проведення митного оформлення деяких категорiй експортних вантажiв безпосередньо на прикордонних митницях.

     9. В зв'язку з неоднозначним розумiнням митницями вимог абзацу 2 пункту 7 Порядку пiдтвердження, роз'яснюємо, що наданий експортером 5-й примiрник ВМД необхiдно звiряти з любим наявним на митницi екземпляром оформленої ВМД (першим, другим або з її електронної копiєю що знаходиться в ЄАIС Держмитслужби).

     10. Начальникам прикордонних митниць пiд персональну вiдповiдальнiсть поставити на окремий контроль своєчасне внесення необхiдної iнформацiї про надходження та фактичне вивезення експортних вантажiв до ЄАIС Держмитслужби та надання вiдповiдей на запити-реєстри, що надiйшли вiд митниць оформлення.

     11. Встановити, що доцiльнiсть завiряння запису на зворотньому боцi примiрника ВМД особистою номерною печаткою iнспектора ВКДВ вирiшується начальником митницi та зазначається в Технологiчнiй схемi, яка затверджується у встановленому порядку.

     12. Митницям дозволяється самостiйно встановлювати процедуру прийняття, реєстрацiї та видачi заяв вiд суб'єктiв ЗЕД з питань надання пiдтверджень про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України (проведення процедури реєстрацiї через загальнi вiддiли, через ВКДВ або iнакше, необхiднiсть застосування окремого журналу для реєстрацiї поданих заяв, процедуру видачi опрацьованих екземплярiв ВМД заявникам та iн.).

     13. Цей тимчасовий порядок пiдтвердження факту вивезення за межi митної територiї України експортних товарiв застосовується щодо товарiв, на якi експортнi декларацiї типу ЕК 10 були оформленi починаючи з 01.03.2002.

     14. Викладений порядок застосовувати з 01.08.2002.

     15. Вважати таким що втратив чиннiсть лист Держмитслужби України вiд 30.04.2002 N 11/4-09-3999-ЕП.

     16. Начальникам митниць до 06.09.2002 надати до регiональних митниць свої зауваження та пропозицiї стосовно виконання вимог визначеного Тимчасового порядку з обов'язковим аналiзом ситуацiї, що склалася на митницi пiд час виконання вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.03.2002 N 243 "Про вдосконалення механiзму вiдшкодування бюджетної заборгованостi з податку на додану вартiсть за операцiями з експорту продукцiї" i спiльного наказу Державної митної служби України та Державної податкової адмiнiстрацiї вiд 21.03.2002 N 163/121 "Про затвердження Порядку пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України". Начальникам регiональних митниць надати узагальнений матерiал до Управлiння технологiй митного контролю (для ВКДВ) до 10.09.2002

Заступник Голови Служби А.П. Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.