ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.04.2003р. N 11/2-10-6760-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо митного оформлення товарiв за мiжурядовими угодами про виробничу кооперацiю

     Ашгабатською Угодою про загальнi умови i механiзм пiдтримки розвитку виробничої кооперацiї пiдприємств i галузей держав-учасниць СНД (1993) створено сприятливi умови для спiвробiтництва пiдприємств України з пiдприємствами країн СНД.

     Основною ланкою виробничої кооперацiї є договори (контракти), якi укладаються господарюючими суб'єктами на основi вiдповiдних мiжурядових i мiжвiдомчих угод.

     Порядок оформлення поставок продукцiї за мiжвiдомчими угодами, якi укладаються у рамках Ашгабатської Угоди, врегульовано постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.05.94 N 323 "Про затвердження Положення про порядок поставок i митного оформлення продукцiї за виробничою кооперацiєю пiдприємств i галузей держав-учасниць СНД" та наказом Держмитслужби вiд 25.04.97 N 189 "Про затвердження Положення про порядок перемiщення через митний кордон України та облiку товарiв, що поставляються згiдно з мiжвiдомчими угодами з виробничої кооперацiї".

     Проте, за час, що минув пiсля пiдписання Ашгабатської Угоди, Кабiнетом Мiнiстрiв України укладено Угоду з Урядом Росiйської Федерацiї про виробничу кооперацiю вiд 24 квiтня 1998 року.

     Реалiзацiя цiєї Угоди здiйснюється шляхом пiдписання Сторонами щорiчних Протоколiв. Протоколами затверджуються номенклатура й обсяги кооперованих поставок, а також господарюючi суб'єкти, що здiйснюють цi поставки у поточному роцi.

     У зв'язку з пiдписанням цiєї Угоди, до Положення про порядок поставок i митного оформлення продукцiї за виробничою кооперацiєю пiдприємств i галузей держав-учасниць СНД, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.05.94 N 323, були внесенi вiдповiднi змiни постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.10.2001 N 1427.

     29 травня 2002 року була пiдписана мiжурядова Угода мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Республiки Бiлорусь про виробничу i науково-технiчну кооперацiю. Механiзм її виконання аналогiчний механiзму, що застосовується до Угоди мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України i Урядом Росiйської Федерацiї про виробничу кооперацiю.

     Зараз мiж українською та бiлоруською Сторонами визначаються номенклатура й обсяги кооперованих поставок, а також господарюючi суб'єкти, що будуть здiйснювати цi поставки. Пiсля затвердження вiдповiдного Протоколу з цього питання, усi матерiали будуть надiсланi до митниць.

     У зв'язку з укладенням Кабiнетом Мiнiстрiв України угод з виробничої кооперацiї, що реалiзуються за допомогою щорiчних Протоколiв, виникла необхiднiсть уточнити порядок оформлення поставок товарiв, включених у додатки до цих Протоколiв, оскiльки вiн вiдрiзняється вiд порядку оформлення поставок товарiв, що постачаються за мiжвiдомчими угодами.

     Враховуючи те, що в наказi Держмитслужби вiд 25.04.97 N 189 йдеться тiльки про поставки товарiв за мiжвiдомчими угодами, роз'яснюємо порядок митного оформлення поставок продукцiї за мiжурядовими угодами, укладеними в рамках Ашгабатської Угоди.

     Пiдставою для митного оформлення поставок продукцiї за мiжурядовими угодами в рамках Ашгабатської Угоди з урахуванням передбачених мiжурядовими угодами пiльг з оподаткування є:

     1. Договори (контракти), укладенi мiж пiдприємствами-учасниками поставок продукцiї. Цi договори (контракти) мають бути завiренi мiнiстерством, якому щорiчним Протоколом до вiдповiдної мiжурядової угоди доручено визначати вiд iменi Сторiн цiєї угоди номенклатуру й обсяги поставок товарiв, а також суб'єктiв господарювання, що будуть здiйснювати цi поставки.

     (Для реалiзацiї Угоди мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Росiйської Федерацiї про виробничу кооперацiю, таким мiнiстерством з боку України визначено Мiнiстерство промислової полiтики України).

     Зразки пiдписiв, посадових осiб, уповноважених мiнiстерством пiдписувати такi договори (контракти), та вiдтиски печаток мiнiстерства надсилаються до митниць Держмитслужбою.

     2. Щорiчнi Протоколи до вiдповiдної мiжурядової угоди з додатками, в яких визначенi номенклатура й обсяги товарiв, що поставляються господарюючими суб'єктами Сторiн у поточному роцi. При цьому, дiя Протоколу обмежується календарним роком, на який його було пiдписано.

     Протоколи надсилаються до митниць Держмитслужбою.

     3. Копiя простого векселя, авiзованого державною податковою адмiнiстрацiєю (iнспекцiєю) за мiсцезнаходженням векселедавця.

     Порядок оформлення векселями сплати податкiв з продукцiї, що поставляється за виробничою кооперацiєю, та їх погашення запроваджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.11.97 N 1303 (надiслана до митниць листом Держмитслужби вiд 11.12.97 N 11/2-11834).

     Декларування та облiк товарiв, що поставляються за мiжурядовими та мiжвiдомчими угодами з виробничої кооперацiї здiйснюється вiдповiдно до чинного митного законодавства.

     Проте, для цiлей формування статистичної звiтностi, заповнення графи 37 "Процедура" i графи 44 "Додаткова iнформацiя/поданi документи" здiйснюється вiдповiдно до наказу Держмитслужби вiд 09.97 N 307 з такими особливостями:

     1. Для мiжвiдомчих угод:

     - у графi 37 останнi двi цифри коду процедури перемiщення - "37" - "Перемiщення товарiв у межах виробничої кооперацiї країн СНД (вiдповiдно до Ашгабатської Угоди)";

     - у графi 44 ВМД у роздiлi 7 наводяться вiдомостi про Ашгабатську Угоду вiд 23.12.93 - "МУ/23.12.93";

     - номер i дата реєстрацiї мiжвiдомчої угоди в Мiнекономiки наводяться у роздiлi 8 графи 44 за кодом документа "8000".

     2. Для мiжурядових угод:

     - у графi 37 останнi двi цифри - "37" - "Перемiщення товарiв у межах виробничої кооперацiї країн СНД (вiдповiдно до Ашгабатської Угоди)";

     - у графi 44 ВМД у роздiлi 7 зазначаються вiдомостi про мiжурядову угоду з виробничої кооперацiї:

     для Угоди мiж Урядом України та Урядом Росiйської Федерацiї про виробничу кооперацiю вiд 24.04.98 - "МУ/24.04.98";

     для Угоди мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Республiки Бiлорусь про виробничу i науково-технiчну кооперацiю вiд 29.05.2002 - "МУ/29.05.02".

     3. Для мiжурядових угод в обороннiй галузi промисловостi:

     - у графi 37 останнi двi цифри коду процедури перемiщення - "38" - "Перемiщення товарiв у межах виробничої кооперацiї (крiм поставок у межах Ашгабатської Угоди)";

     - у графi 44 у роздiлi 7 наводяться вiдомостi про вiдповiдну мiжурядову угоду, наприклад: для Угоди мiж Урядом України та Урядом Росiйської Федерацiї про виробничу i науково-технiчну кооперацiю пiдприємств оборонної галузi промисловостi - "МУ/18.11.93".

     Вважати таким, що втратили чиннiсть абзаци 2-5 листа Держмитслужби вiд 31.12.98 N 11/4-13992.

В.о. Голови Служби О.Єгоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.