ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

14.11.2008 р. N 11/2-15/12488-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     У Державну митну службу надходять запити вiд митних органiв щодо нарахування податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) у разi здiйснення митного оформлення товарiв у спрощеному порядку; а також iз застосуванням перiодичної митної декларацiї та неоформлення у подальшому вантажної митної декларацiї у визначений законодавством термiн.

     Iнформуємо, що вiдповiдно до пiдпункту 7.3.6 пункту 7.3 статтi 7 Закону України "Про податок на додану вартiсть" датою виникнення податкових зобов'язань з податку на додану вартiсть при iмпортi товарiв є дата подання митної декларацiї iз зазначенням у нiй суми податку, що пiдлягає сплатi.

     У вiдповiдностi до статтi 17 Закону України "Про Єдиний митний тариф" вiд 05.02.92 N 2097-XII мито нараховується митним органом України вiдповiдно до положень цього Закону i ставок Митного тарифу України, чинними на день подання митної декларацiї.

     При цьому, при визначеннi митної вартостi i сплатi мита iноземна валюта перераховується у валюту України за курсом Нацiонального банку України, який застосовується для розрахункiв по зовнiшньоекономiчних операцiях i дiє на день подання митної декларацiї.

     Вiдповiдно до статей 2 Закону України "Про ставки акцизного збору на деякi транспортнi засоби" вiд 24.05.96 N 216/96-ВР та Закону України "Про ставки акцизного збору i ввiзного мита на деякi товари (продукцiю)" вiд 11.07.96 N 313/96-ВР акцизний збiр з товарiв, що iмпортуються в Україну, сплачується у валютi України за валютним (обмiнним) курсом Нацiонального банку України, який дiє на день подання митної декларацiї.

     Враховуючи це Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженою на виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 наказом Державної митної служби України вiд 09.07.97 N 307, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 N 443/2247, визначено, що у графi 23 вантажної митної декларацiї наводиться курс одиницi валюти, зазначеної в лiвому пiдроздiлi графи 22, установлений Нацiональним банком України для зовнiшньоторговельних операцiй на дату прийняття митницею декларацiї до оформлення.

     В той же час, вiдповiдно до пункту 3.8 Положення про спрощений порядок митного оформлення деяких видiв товарiв, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 24.12.03 N 908, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 29.12.03 за N 1248/8569, ВМД подається до оформлення в строк, зазначений у заявi, який не може перевищувати 30 днiв вiд дати її подання.

     При здiйсненнi митного оформлення iз застосуванням перiодичної митної декларацiї згiдно з пунктом 4 Порядку та умов подання перiодичної митної декларацiї, затверджених постановою вiд 25.12.02 N 1985, у 30-денний термiн пiсля її оформлення особа зобов'язана подати митну декларацiю, заповнену в установленому порядку.

     Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженою наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307, передбачено, що у графi D/J "Вiдмiтки митного органу вiдправлення/призначення" при декларуваннi товарiв за перiодичною митною декларацiєю зазначається гранична дата подання вантажної митної декларацiї, заповненої у звичайному порядку вiдповiдно до зобов'язання, наведеного в заявi.

     З урахуванням зазначеного, у разi коли пiсля здiйснення митного оформлення товарiв у спрощеному порядку або iз застосуванням перiодичної митної декларацiї в подальшому ВМД не була оформлена, то передбаченi законодавством податки та збори (обов'язковi платежi) пiдлягають нарахуванню за ставками, курсом Нацiонального банку України та згiдно з нормативно-правовими актами, чинними на дату, зазначену у заявi для подачi ВМД.

Перший заступник Голови Служби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.