ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

вiд 24 грудня 2008 року N 1454


Про внесення змiн до деяких наказiв Державної митної служби України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 сiчня 2009 р. за N 55/16071


     З метою приведення нормативно-правових актiв Державної митної служби України у вiдповiднiсть до законодавства та вiдповiдно до статтi 71 Митного кодексу України, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2003 N 93 "Про справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв" наказую:

     1. Унести змiни до Порядку прийняття рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, а також нарахування й унесення плати за таке митне оформлення, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 04.12.2003 N 833, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.12.2003 за N 1200/8521, виклавши його в редакцiї, що додається.

     2. Пункт 6 роздiлу IX "Прикiнцевi положення" Iнструкцiї з органiзацiї митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України, затвердженої наказом Державної митної служби України вiд 03.09.2007 N 728, зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 21.09.2007 за N 1081/14348, викласти в такiй редакцiї:

     "6. Плата за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв, справляється у порядку та в розмiрах, установлених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2003 N 93 "Про справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв".

     3. У першому реченнi абзацу першого пункту 1.3 Iнструкцiї про порядок справляння акцизного збору в разi ввезення товарiв суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi на митну територiю України, затвердженої наказом Державної митної служби України вiд 21.01.2000 N 33, зареєстрованої у Мiнiстерствi юстицiї України 08.02.2000 за N 73/4294, слова "митних зборiв" замiнити словами "плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв (у разi її нарахування)".

     4. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної митної служби України вiд 23.06.98 N 363 "Про затвердження Порядку справляння митних зборiв, якi нараховуються за вантажною митною декларацiєю", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 14.07.98 за N 443/2883.

     5. Департаменту митних платежiв (Джигалов С. О.) i Юридичному департаменту (Бабюк В. Л.) Державної митної служби України в установленому порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     6. Начальникам митних органiв довести цей наказ до вiдома юридичних i фiзичних осiб.

     7. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 10 днiв пiсля його офiцiйного опублiкування.

     8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби Гутника А. Є.

Голова Державної митної служби України В. I. Хорошковський
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України В. М. Пинзеник
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва К. Ващенко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 4 грудня 2003 р. N 833
(у редакцiї наказу Державної митної служби України
вiд 24 грудня 2008 р. N 1454)
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 сiчня 2009 р. за N 55/16071

Порядок прийняття рiшення
про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, а також нарахування й унесення плати за таке митне оформлення

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до статтi 71 Митного кодексу України i постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2003 N 93 "Про справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв" (далi - постанова).

     1.2. Порядок регулює питання прийняття рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, а також нарахування та внесення плати за таке митне оформлення.

     1.3. У цьому Порядку термiни уживаються в таких значеннях:

     робочий час, установлений для митного органу, - установлений для митного органу вiдповiдно до законодавства час, протягом якого посадовi особи митного органу згiдно з правилами внутрiшнього трудового розпорядку i графiкiв змiнностi повиннi виконувати свої службовi обов'язки;

     робота поза робочим часом, установленим для митного органу (робота в надурочний час), - робота посадових осiб митного органу, що здiйснюється понад робочий час, установлений для митного органу.

     Iншi термiни вживаються у значеннях, установлених Митним кодексом України та Кодексом законiв про працю України.

     1.4. Плата справляється за вантажною митною декларацiєю (далi - ВМД): при здiйсненнi митного оформлення товарiв i транспортних засобiв за ВМД, що оформлена у звичайному порядку; або за ВМД, оформленою пiсля митного оформлення товарiв i транспортних засобiв за перiодичною митною декларацiєю (далi - ПМД); або за ВМД, оформленою пiсля митного оформлення товарiв i транспортних засобiв за загальною вантажною митною декларацiєю (далi - ЗВМД).

     За унiфiкованою митною квитанцiєю МД-1 (далi - квитанцiя МД-1) плата справляється:

     при здiйсненнi митного оформлення товарiв i транспортних засобiв за ВМД, яка оформлена пiсля митного оформлення товарiв i транспортних засобiв за тимчасовою декларацiєю (далi - ТД) чи неповною декларацiєю (далi - НД);

     у разi проведення операцiй з митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, якi не передбачають заповнення ВМД.

     1.5. Платниками є юридичнi та фiзичнi особи, що перемiщують товари i транспортнi засоби через митний кордон України i на звернення яких було прийняте рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу.

     1.6. Сплата коштiв здiйснюється платниками до/або пiд час митного оформлення товарiв i транспортних засобiв.

2. Прийняття рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу

     2.1. Рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу в робочий час, установлений для митного органу, приймається посадовою особою цього митного органу, уповноваженою на це наказом керiвника митного органу, на пiдставi письмової заяви (довiльної форми) юридичної (фiзичної) особи, що перемiщує товари i транспортнi засоби, шляхом накладення на заявi резолюцiї уповноваженої особи митного органу.

     2.2. Рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза робочим часом, установленим для митного органу (у надурочний час, нiчний час, вихiднi, святковi та неробочi днi), приймається керiвником митного органу на пiдставi письмової заяви (довiльної форми) юридичної (фiзичної) особи, що перемiщує товари i транспортнi засоби, шляхом видання вiдповiдного наказу митного органу.

     2.3. Заява повинна мiстити:

     вiдомостi про товар та/або транспортний засiб, вiдправника, одержувача, зовнiшньоекономiчний договiр (за наявностi);

     планованi час i дату митного оформлення;

     зобов'язання про внесення плати;

     вiдомостi про бажане мiсце проведення митного оформлення товарiв (у разi митного оформлення товарiв поза мiсцем розташування митного органу);

     печатку заявника (за наявностi);

     пiдпис заявника.

     2.4. У разi перемiщення товарiв i транспортних засобiв експрес-перевiзником з письмовою заявою звертається експрес-перевiзник.

3. Порядок нарахування i внесення плати

     3.1. Плата вноситься на пiдставi письмової заяви до вповноваженої особи митного органу про проведення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу.

     3.2. Нарахування та внесення плати здiйснюється у випадках:

     3.2.1. Проведення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв посадовими особами митного органу поза мiсцем розташування митного органу.

     Нарахування плати за проведення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв посадовими особами митного органу поза мiсцем розташування митного органу здiйснюється на пiдставi вiдповiдних даних, занесених у Журнал облiку виїздiв iнспекторiв для проведення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, форма якого наведена в додатку 1 до цього Порядку.

     3.2.2. Проведення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв посадовими особами пiдроздiлу митного оформлення митного органу поза робочим часом, установленим для митного органу.

     У разi залучення посадових осiб митного органу до митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза робочим часом, установленим для митного органу (у надурочний час, нiчний час, вихiднi, святковi та неробочi днi), нарахування плати за годину роботи посадових осiб митного органу здiйснюється у розмiрi, установленому постановою.

     У разi проведення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв посадовими особами, якi працюють у пiдроздiлах митного оформлення митного органу за затвердженим керiвництвом митного органу та передбаченим колективним договором графiком змiнностi, плата за години роботи посадової особи митного органу в змiну (незалежно вiд того, на який час чи день ця змiна припадає /нiчний час, вихiдний, святковий, неробочий днi/) не нараховується.

     Нарахування плати за проведення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв посадовими особами пiдроздiлу митного оформлення митного органу поза робочим часом, установленим для митного органу, здiйснюється на пiдставi вiдповiдних даних, занесених у Журнал облiку тривалостi проведення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза робочим часом, форма якого наведена в додатку 2 до цього Порядку.

     3.3. Установленi постановою розмiри плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза робочим часом, установленим для митного органу (в надурочний час, нiчний час, вихiднi, святковi та неробочi днi), застосовуються лише в разi виконання службових обов'язкiв посадовою особою митного органу поза робочим часом, визначеним правилами внутрiшнього трудового розпорядку (графiком змiнностi) для працiвникiв пiдроздiлiв митного оформлення митного органу незалежно вiд наявностi рекомендацiй органiв виконавчої влади щодо перенесення робочого часу.

     3.4. Якщо завершення проведення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв здiйснюється посадовими особами митного органу поза робочим часом, установленим для митного органу, то нарахування плати за години роботи посадової особи митного органу здiйснюється за перiод часу, що минув з моменту завершення робочого часу до моменту завершення митного оформлення.

     3.5. Плата нараховується виключно за фактичний час здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, незалежно вiд кiлькостi посадових осiб митного органу, залучених до такого оформлення.

     3.6. Виконання службових обов'язкiв посадовими особами митного органу протягом неповної години облiковується як робота протягом однiєї години. До часу, витраченого посадовою особою митного органу на здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв, зараховується також час, витрачений нею на проїзд до мiсця призначення й у зворотному напрямку.

     3.7. Плата вноситься за кожною письмовою заявою окремо з урахуванням кiлькостi витрачених на здiйснення всiх етапiв митного оформлення годин роботи посадової особи митного органу, яка здiйснює таке митне оформлення, незалежно вiд кiлькостi оформлених митних декларацiй.

     У разi здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв за декiлькома ВМД (квитанцiями МД-1) вiдповiдно до однiєї письмової заяви, плата нараховується в однiй iз ВМД (квитанцiй МД-1).

     3.8. Плата сплачується платниками в нацiональнiй валютi України в розмiрi, затвердженому постановою, за офiцiйним (обмiнним) курсом Нацiонального банку України, що дiє на дату подання митному органу ВМД до митного оформлення, а у разi нарахування плати за квитанцiєю МД-1 - за офiцiйним (обмiнним) курсом Нацiонального банку України, що дiє на дату оформлення такої квитанцiї.

     3.9. Сплата коштiв здiйснюється платниками до/або пiд час митного оформлення товарiв i транспортних засобiв з рахункiв, вiдкритих ними в банках, у виглядi передоплати та/або доплати, а також готiвкою через касу вповноваженого банку (касу митницi) на депозитнi рахунки 3734, вiдкритi на iм'я митних органiв у ГУДК України в мiстi Києвi.

4. Особливостi внесення та повернення сплаченої плати

     4.1. Митне оформлення гуманiтарної допомоги, яка ввозиться на митну територiю України вiдповiдно до Закону України "Про гуманiтарну допомогу", та вантажiв, якi перемiщуються через митну територiю України вiдповiдно до Закону України "Про транзит вантажiв", здiйснюється без нарахування плати.

     4.2. Суми помилково та/або надмiрно сплаченої до бюджету плати повертаються платнику вiдповiдно до Порядку повернення платникам податкiв коштiв, що облiковуються на вiдповiдних рахунках митного органу як передоплата, i митних та iнших платежiв, помилково та/або надмiрно сплачених до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється митними органами, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 20.07.2007 N 618, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї 25.09.2007 за N 1097/14364, та Порядку взаємодiї митних органiв з органами Державного казначейства України в процесi повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи, затвердженого наказом Державної митної служби України та Державного казначейства України вiд 20.07.2007 N 611/147, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї 25.09.2007 за N 1095/14362.

Директор Департаменту митних платежiв С. О. Джигалов

 

Додаток 1
до Порядку прийняття рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, а також нарахування й унесення плати за таке митне оформлення
Форма

Журнал
облiку виїздiв iнспекторiв для проведення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв ___________________ (назва структурного пiдроздiлу) _________ (рiк)

N
з/п
Дата Мiсце огляду Найменування юридичної особи
(П. I. Б - фiзичної особи)
Час виїзду Час приїзду Кiлькiсть годин П. I. Б. iнспектора N платiжного доручення Реквiзити ВМД (МД-1), N, дата
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

Додаток 2
до Порядку прийняття рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, а також нарахування й унесення плати за таке митне оформлення
Форма

Журнал
облiку тривалостi проведення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза робочим часом __________________ (назва структурного пiдроздiлу) ___________ (рiк)

N
з/п
Дата Найменування юридичної особи
(П. I. Б - фiзичної особи)
Пiдстава для проведення митного оформлення поза робочим часом (реквiзити наказу митного органу) Час початку роботи в надурочний час Час закiнчення роботи в надурочний час Кiлькiсть годин Вказати вид роботи поза робочим часом, установленим для митного органу (надурочний час, нiчний час, вихiдний день, святковий день, неробочий день) П. I. Б. iнспектора N платiжного доручення Реквiзити ВМД (МД-1), N, дата
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.