Документ скасований: Постанова КМУ № 816 від 09.08.2020

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 1 березня 2010 р. N 193


Про затвердження Технiчного регламенту надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 8 квiтня 2013 року N 235

     Вiдповiдно до статтi 14 Закону України "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Технiчний регламент надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом i план заходiв з його застосування, що додаються.

     2. Мiнiстерству транспорту та зв'язку забезпечити застосування затвердженого цiєю постановою Технiчного регламенту та здiйснення контролю за дотриманням його вимог.

Прем'єр-мiнiстр України Ю. ТИМОШЕНКО

Iнд. 21

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 1 березня 2010 р. N 193

ТЕХНIЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ
надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом

Загальна частина

     1. Цей технiчний регламент визначає вимоги до надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом, процедуру проведення оцiнки вiдповiдностi таким вимогам i розроблений з урахуванням вимог:

     Директиви 91/440/ЄС Ради ЄС вiд 29 липня 1991 р. про розвиток залiзничних дорiг Спiвтовариства;

     Директиви 95/18/ЄС Ради ЄС вiд 19 червня 1995 р. про лiцензування пiдприємств залiзничного транспорту;

     Директиви 96/49/ЄС Ради ЄС вiд 23 липня 1996 р. про наближення законiв держав-членiв про перевезення небезпечних вантажiв залiзницею, iз змiнами;

     Директиви 2000/18/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС вiд 17 квiтня 2000 р. щодо мiнiмальних екзаменацiйних вимог до консультантiв у справах перевезення небезпечних товарiв автомобiльним, залiзничним або рiчковим транспортом;

     Директиви 2001/14/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС вiд 26 лютого 2001 р. про розподiл пропускної спроможностi залiзничної iнфраструктури, стягування зборiв за користування залiзничною iнфраструктурою та сертифiкацiї на вiдповiднiсть вимогам безпеки;

     Директиви 2004/49/ЄС Європейського Парламенту та Ради ЄС вiд 29 квiтня 2004 р. про безпеку залiзниць у Спiвтовариствi (Директива про безпеку на пiдприємствах залiзничного транспорту).

     2. У цьому Технiчному регламентi термiни вживаються у такому значеннi:

     1) виконавець послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом (далi - виконавець) - суб'єкт господарювання (юридична або фiзична особа), дiяльнiсть якого спрямована на надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом;

     2) засоби залiзничного транспорту - будiвлi, споруди, колiї, транспортнi засоби, обладнання, механiзми та пристрої, якi використовуються пiд час надання послуг залiзничного транспорту;

     3) надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом (далi - надання послуг) - це дiяльнiсть суб'єктiв господарювання, якi беруть участь у наданнi послуг шляхом виконання окремих операцiй, робiт, процесiв, що пов'язанi з перевезенням пасажирiв та/або вантажiв;

     4) послуга з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом (далi - послуга) - продукт дiяльностi виконавця, спрямований на задоволення потреб споживача;

     5) призначенi органи з оцiнки вiдповiдностi надання послуг - це органи з оцiнки вiдповiдностi, якi вiдповiдають вимогам, визначеним у цьому Технiчному регламентi та постановi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 сiчня 2007 р. N 59 "Про затвердження Порядку здiйснення процедури призначення органiв з оцiнки вiдповiдностi продукцiї, процесiв i послуг вимогам технiчних регламентiв" (Офiцiйний вiсник України, 2007 р., N 6, ст. 223) (далi - призначенi органи);

     6) регламентнi технiчнi умови - нормативнi документи, стандарти, технiчнi умови та технiчна документацiя, якi визначають технiчнi, технологiчнi та iншi вимоги, умови i порядок надання послуг та прийнятi центральним органом виконавчої влади з питань стандартизацiї, центральним органом виконавчої влади в галузi транспорту, органом управлiння залiзничним транспортом загального користування вiдповiдно до компетенцiї;

     7) сертифiкат безпеки - документ, який засвiдчує, що виконавець забезпечує безпеку пiд час надання послуг;

     8) споживач послуг (далi - споживач) - юридична або фiзична особа, якiй надаються послуги з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законах України "Про транспорт", "Про залiзничний транспорт", "Про стандартизацiю", "Про пiдтвердження вiдповiдностi", "Про стандарти, технiчнi регламенти та процедури оцiнки вiдповiдностi", "Про акредитацiю органiв з оцiнки вiдповiдностi", "Про захист прав споживачiв", нормативно-правових актах, директивах, мiжнародних, регiональних i нацiональних стандартах, якими запроваджується механiзм надання послуг.

     3. Перелiк послуг визначається галузевим класифiкатором транспортних послуг, який розробляє та затверджує центральний орган виконавчої влади в галузi транспорту.

     4. Послуги вважаються такими, що вiдповiдають призначенню, якщо вони вiдповiдають вимогам, визначеним у цьому Технiчному регламентi, пройшли вiдповiдну процедуру оцiнки вiдповiдностi та мають нацiональний знак вiдповiдностi, який наноситься на документ, що пiдтверджує, що послуга буде надана та/або надана.

     5. Центральний орган виконавчої влади в галузi транспорту розробляє та затверджує перелiк послуг, якi дозволяється надавати за наявностi сертифiката вiдповiдностi, та перелiк послуг, якi дозволяється надавати за наявностi декларацiї про вiдповiднiсть, складеної виконавцем за формою згiдно з додатком.

Основнi вимоги до надання послуг

     6. Вимоги до надання послуг складаються з квалiфiкацiйних, органiзацiйних, технологiчних, технiчних та iнших вимог.

     7. Виконавець повинен:

     мати квалiфiкований персонал, який вiдповiдає встановленим законодавством вимогам, зокрема за безпеку та якiсть надання послуг;

     дотримуватися технологiчних вимог, змiст яких визначено в регламентних технiчних умовах, якi встановлюють послiдовнiсть, обсяг i строк надання послуги, процес експлуатацiї, ремонту та обслуговування засобiв залiзничного транспорту;

     утримувати засоби залiзничного транспорту у станi, що вiдповiдає санiтарним та iншим установленим нормам та правилам.

Регламентнi технiчнi умови надання послуг

     8. Порядок розроблення, погодження та затвердження регламентних технiчних умов надання послуг затверджується центральним органом виконавчої влади з питань стандартизацiї, центральним органом виконавчої влади в галузi транспорту та органом управлiння залiзничним транспортом загального користування вiдповiдно до їх компетенцiї.

     9. У регламентних технiчних умовах обов'язково визначаються вимоги до безпеки та якостi надання послуг.

Пiдтвердження можливостi виконавця надавати послуги з установленим рiвнем безпеки

     10. Виконавець повинен мати сертифiкат на надання послуги з установленим рiвнем безпеки, виданий згiдно з правилами оцiнки вiдповiдностi надання послуг, що визначаються центральним органом виконавчої влади в галузi транспорту.

     11. Центральний орган виконавчої влади в галузi транспорту публiкує iнформацiю про зареєстрованi сертифiкати безпеки у своєму офiцiйному виданнi.

Процедури оцiнки вiдповiдностi

     12. Пiдтвердження вiдповiдностi надання послуг вимогам цього Технiчного регламенту здiйснюється шляхом декларування виконавцем вiдповiдностi надання послуг iз складенням декларацiї згiдно з додатком або шляхом сертифiкацiї призначеним органом i видачею сертифiката вiдповiдностi iз застосуванням процедур оцiнки вiдповiдностi та з урахуванням вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 жовтня 2003 р. N 1585 "Про затвердження Технiчного регламенту модулiв оцiнки вiдповiдностi та вимог щодо маркування нацiональним знаком вiдповiдностi, якi застосовуються в технiчних регламентах" (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 41, ст. 2175; 2007 р., N 1, ст. 31).

     13. Для проведення оцiнки вiдповiдностi надання послуг застосовуються модулi Aa, D та G.

     14. Усi застосованi процедури оцiнки вiдповiдностi надання послуг повиннi бути задокументованi виконавцем.

     15. Призначений орган повинен мати досвiд дiяльностi у сферi виконання робiт з оцiнки вiдповiдностi надання послуг не менш як п'ять рокiв, а аудитори повиннi мати вищу освiту в галузi залiзничного транспорту.

     16. Пiсля проведення оцiнки вiдповiдностi надання послуги, яка має позитивний результат, виконавець наносить нацiональний знак вiдповiдностi згiдно з правилами застосування нацiонального знака вiдповiдностi, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 листопада 2001 р. N 1599 (Офiцiйний вiсник України, 2001 р., N 49, ст. 2188).

     17. Виконавець несе вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством за достовiрнiсть iнформацiї, зазначеної в декларацiї про вiдповiднiсть.

     18. Декларацiя про вiдповiднiсть та документацiя, зазначена в пунктi 14 цього Технiчного регламенту, повиннi зберiгатися виконавцем протягом 10 рокiв пiсля надання послуги i подаватися для перевiрки в установленому законодавством порядку.

 

Додаток
до Технiчного регламенту

ДЕКЛАРАЦIЯ
про вiдповiднiсть

 
(повне найменування виконавця або його уповноваженої особи,
 
їх адреса, код згiдно з ЄДРПОУ)
в особi  
(посада, прiзвище, iм'я та по батьковi уповноваженої особи)
пiдтверджує, що послуга з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом  
  ,
(повна назва послуги)
яка надається вiдповiдно до   ,
(назва та позначення документацiї)
вiдповiдає вимогам Технiчного регламенту надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом згiдно з
 
(назва та позначення нормативних документiв,
 
добровiльне застосування яких є пiдтвердженням
  ,
вiдповiдностi вимогам Технiчного регламенту)
а процедура оцiнки вiдповiдностi проведена згiдно iз зазначеним Технiчним регламентом.
Сертифiкат вiдповiдностi  
(номер сертифiката, дата його реєстрацiї, строк дiї,
 
найменування та мiсцезнаходження призначеного органу з оцiнки вiдповiдностi)
Декларацiю складено пiд цiлковиту вiдповiдальнiсть виконавця послуги, його уповноваженої особи.
Керiвник ________________
(пiдпис)
________________________
(iнiцiали та прiзвище)
____________ 20__ р.

М. П.

(додаток iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.04.2013р. N 235)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 1 березня 2010 р. N 193

ПЛАН
заходiв iз застосування Технiчного регламенту надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом

Найменування заходу Вiдповiдальнi за виконання Строк виконання, роки
1. Утворення консультацiйно-методичного центру з питань застосування Технiчного регламенту надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом (далi - Технiчний регламент) Мiнтрансзв'язку 2010
2. Складення та опублiкування перелiку регламентних технiчних умов, добровiльне застосування яких доводить вiдповiднiсть надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв залiзничним транспортом вимогам Технiчного регламенту Держспоживстандарт
Мiнтрансзв'язку
щороку
3. Приведення нормативно-правових актiв Мiнтрансзв'язку та iнших центральних органiв виконавчої влади у вiдповiднiсть з положеннями Технiчного регламенту Мiнтрансзв'язку
центральнi органи виконавчої влади
- " -
4. Включення до плану державної стандартизацiї та розроблення нацiональних стандартiв, гармонiзованих з мiжнародними Держспоживстандарт
Мiнтрансзв'язку
- " -
5. Розроблення та впровадження галузевого класифiкатора транспортних послуг Держспоживстандарт
Мiнтрансзв'язку
2010
6. Здiйснення заходiв щодо пiдготовки вiтчизняних пiдприємств, установ, органiзацiй до надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв вiдповiдно до вимог Технiчного регламенту Мiнтрансзв'язку
центральнi органи виконавчої влади
2010 - 2012
7. Сприяння добровiльному застосуванню пiдприємствами, установами та органiзацiями Технiчного регламенту Мiнтрансзв'язку
центральнi органи виконавчої влади
2010 - 2012
8. Призначення органiв з оцiнки вiдповiдностi для проведення оцiнки вiдповiдностi надання послуг з перевезення пасажирiв та вантажiв вимогам Технiчного регламенту Держспоживстандарт
Мiнтрансзв'язку
2011 - 2012
9. Обов'язкове застосування пiдприємствами Технiчного регламенту пiдприємства, установи та органiзацiї починаючи з 2012
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.