МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ
МIНIСТЕРСТВО ВНУТРIШНIХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

07.09.2017 N 746/759


Про затвердження Порядку взаємодiї iнформацiйних систем Державної фiскальної служби України та Державної прикордонної служби України щодо обмiну iнформацiєю, необхiдною для забезпечення контролю при перемiщеннi осiб та транспортних засобiв через державний (митний) кордон України та адмiнiстративний кордон вiльної економiчної зони "Крим"

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
02 жовтня 2017 р. за N 1207/31075


     Вiдповiдно до частини другої статтi 374 Митного кодексу України, пiдпункту 5 пункту 4 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 року N 375, пiдпункту 18 пункту 4, пункту 8 Положення про Мiнiстерство внутрiшнiх справ України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 жовтня 2015 року N 878, з метою посилення контролю при перемiщеннi осiб та транспортних засобiв через державний (митний) кордон України та адмiнiстративний кордон вiльної економiчної зони "Крим" у контрольних пунктах в'їзду-виїзду та удосконалення iнформацiйної взаємодiї мiж Державною фiскальною службою України та Державною прикордонною службою України наказуємо:

     1. Затвердити Порядок взаємодiї iнформацiйних систем Державної фiскальної служби України та Державної прикордонної служби України щодо обмiну iнформацiєю, необхiдною для забезпечення контролю при перемiщеннi осiб та транспортних засобiв через державний (митний) кордон України та адмiнiстративний кордон вiльної економiчної зони "Крим", що додається.

     2. Державнiй фiскальнiй службi України та Державнiй прикордоннiй службi України з дня набрання чинностi цим наказом забезпечити:

     розробку програмного забезпечення вiдповiдно до цього наказу протягом шести мiсяцiв;

     реалiзацiю пiлотного проекту щодо взаємодiї iнформацiйних систем у пунктах пропуску через державний кордон для автомобiльного сполучення "Новi Яриловичi" та "Кракiвець" протягом 2017 року.

     3. Департаменту монiторингу баз даних та верифiкацiї виплат Мiнiстерства фiнансiв України забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України у встановленому порядку;

     оприлюднення цього наказу.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Мiнiстра фiнансiв України Данилюка О. О. та заступника Мiнiстра внутрiшнiх справ України Трояна В. А.

Мiнiстр фiнансiв України О. Данилюк
Мiнiстр внутрiшнiх справ України А. Аваков
ПОГОДЖЕНО:
В. о. Голови Державної фiскальної служби України М. В. Продан
Голова Державної прикордонної служби України В. Назаренко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України, Мiнiстерства внутрiшнiх справ України
07 вересня 2017 року N 746/759
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
02 жовтня 2017 р. за N 1207/31075

ПОРЯДОК
взаємодiї iнформацiйних систем Державної фiскальної служби України та Державної прикордонної служби України щодо обмiну iнформацiєю, необхiдною для забезпечення контролю при перемiщеннi осiб та транспортних засобiв через державний (митний) кордон України та адмiнiстративний кордон вiльної економiчної зони "Крим"

I. Загальнi положення

     1. Цей Порядок розроблено з метою посилення контролю за перемiщенням осiб та транспортних засобiв через державний (митний) кордон України та удосконалення взаємодiї iнформацiйних систем Державної фiскальної служби України та Державної прикордонної служби України (далi - Держприкордонслужба) щодо обмiну iнформацiєю, необхiдною для здiйснення митного та прикордонного контролю за перемiщенням осiб та транспортних засобiв у пунктах пропуску через державний (митний) кордон України та адмiнiстративний кордон вiльної економiчної зони "Крим" (далi - ВЕЗ "Крим") у контрольних пунктах в'їзду-виїзду, вiдповiдно до пiдпункту 191.1.27 пункту 191.1 статтi 191 Податкового кодексу України, частини другої статтi 374 та пункту 15 частини другої статтi 544 Митного кодексу України, статтi 3 та пункту 6 статтi 19 Закону України "Про Державну прикордонну службу України", Законiв України "Про прикордонний контроль", "Про створення вiльної економiчної зони "Крим" та про особливостi здiйснення економiчної дiяльностi на тимчасово окупованiй територiї України", "Про оперативно-розшукову дiяльнiсть", "Про захист персональних даних", пiдпункту 37 пункту 4 Положення про Державну фiскальну службу України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 травня 2014 року N 236, пункту 8 Положення про Адмiнiстрацiю Державної прикордонної служби України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 жовтня 2014 року N 533.

     2. Термiни в цьому Порядку вживаються у значеннях, наведених у Податковому кодексi України, Митному кодексi України, Законах України "Про Державну прикордонну службу України", "Про прикордонний контроль", "Про iнформацiю".

     3. До iнформацiйної взаємодiї залученi iнформацiйнi системи:

     Держприкордонслужби - iнформацiйно-телекомунiкацiйна система прикордонного контролю "Гарт-1";

     ДФС - Єдина автоматизована iнформацiйна система ДФС;

     iнтегрована мiжвiдомча iнформацiйно-телекомунiкацiйна система щодо контролю осiб, транспортних засобiв та вантажiв, якi перетинають державний кордон (система "Аркан").

     4. Суб'єктами iнформацiйного обмiну вiдповiдно до цього Порядку є:

     ДФС, Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби, органи охорони державного кордону, регiональнi управлiння Держприкордонслужби, митницi, у тому числi структурнi пiдроздiли територiальних органiв ДФС та Держприкордонслужби, якi безпосередньо здiйснюють митний та прикордонний контроль у пунктах пропуску через державний кордон України, та контрольнi пункти в'їзду-виїзду на адмiнiстративному кордонi ВЕЗ "Крим".

     5. Взаємодiя iнформацiйних систем ДФС та Держприкордонслужби здiйснюється на двох рiвнях:

     перший рiвень - територiальний (митницi та їх структурнi пiдроздiли, структурнi пiдроздiли Держприкордонслужби, якi безпосередньо здiйснюють митний та прикордонний контроль у пунктах пропуску через державний (митний) кордон України, та контрольнi пункти в'їзду-виїзду на адмiнiстративному кордонi ВЕЗ "Крим");

     другий рiвень - центральний (ДФС, митницi, Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби, регiональнi управлiння Держприкордонслужби, органи охорони державного кордону).

     6. Структура та формати даних, що передаються та приймаються в порядку iнформацiйної взаємодiї, строк їх передачi, процедури взаємодiї iнформацiйних систем та порядок внесення змiн до них, форми журналiв облiку запитiв та вiдповiдей визначаються спiльно ДФС та Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби i оформлюються окремими протоколами, пiдготовленими вiдповiдно до цього Порядку.

     7. Суб'єкти iнформацiйного обмiну є вiдповiдальними за своєчасну та в повному обсязi передачу достовiрної iнформацiї у межах компетенцiї згiдно iз законодавством.

II. Вимоги щодо органiзацiї iнформацiйної взаємодiї

     1. Взаємодiя iнформацiйних систем суб'єктiв iнформацiйного обмiну здiйснюється в електронному виглядi на центральному та територiальному рiвнях шляхом:

     обмiну iнформацiєю у режимi реального часу;

     подання суб'єктами iнформацiйного обмiну запитiв на отримання iнформацiї (у разi вiдсутностi можливостi обмiну iнформацiєю у режимi реального часу).

     2. У разi виникнення обставин, якi унеможливлюють виконання положень цього Порядку, суб'єкти iнформацiйного обмiну зобов'язанi невiдкладно iнформувати про це один одного.

     3. Перевiрка отриманої iнформацiї щодо вiдповiдностi встановленим формату i структурi, повноти заповнення обов'язкових полiв здiйснюється за допомогою вiдповiдного програмного забезпечення.

III. Данi, що передаються до iнформацiйних систем

     1. Iнформацiя, яка передається пiдроздiлами Держприкордонслужби / Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби до митниць та їх структурних пiдроздiлiв на першому / ДФС та митниць на другому рiвнях:

     вiдомостi про транспортнi засоби, якi перетинають державний кордон України та/або адмiнiстративний кордон ВЕЗ "Крим" (державний реєстрацiйний номер, державна належнiсть, тип, марка, номер кузова транспортного засобу (за наявностi), кiлькiсть пасажирiв (за наявностi));

     вiдомостi про фiзичних осiб, якi перетинають державний кордон України та/або адмiнiстративний кордон ВЕЗ "Крим" (громадянство, прiзвище, iм'я, стать, серiя, номер паспортного документа).

     2. Iнформацiя, яка передається митницями та їх структурними пiдроздiлами / ДФС до пiдроздiлiв Держприкордонслужби / Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби на першому / другому рiвнях:

     iнформацiя про транспортнi засоби, що перетинають митний кордон України та/або адмiнiстративний кордон ВЕЗ "Крим" (державний реєстрацiйний номер, державна належнiсть, тип, марка, номер кузова транспортного засобу (за наявностi));

     iнформацiя про фiзичних осiб, якi перетинають митний кордон України та/або адмiнiстративний кордон ВЕЗ "Крим" (прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi), серiя (за наявностi), номер паспортного документа);

     вiдомостi щодо уповноважених економiчних операторiв, якi вiдповiдно до митного законодавства можуть використовувати спецiально визначенi смуги руху в автомобiльних пунктах пропуску через митний кордон України (найменування уповноваженого економiчного оператора (УЕО), код за ЄДРПОУ, вид сертифiката УЕО, вiдомостi про спрощенi митнi процедури щодо перемiщення УЕО через митний кордон України).

IV. Захист iнформацiї при iнформацiйнiй взаємодiї

     1. При iнформацiйнiй взаємодiї згiдно з цим Порядком суб'єкти iнформацiйного обмiну впроваджують органiзацiйно-технiчнi заходи, якi забезпечують захист iнформацiї з обмеженим доступом, що передається.

     2. Для захисту iнформацiї застосовуються засоби технiчного та криптографiчного захисту iнформацiї, що мають сертифiкат вiдповiдностi або позитивний експертний висновок за результатами державної експертизи у сферi криптографiчного захисту iнформацiї.

     3. Обробка iнформацiї здiйснюється виключно з метою виконання суб'єктами iнформацiйного обмiну повноважень вiдповiдно до законодавства.

     4. Передача iнформацiї третiй сторонi забороняється, якщо iнше не передбачено законом.

     5. Не пiдлягає передачi iнформацiя, яка становить державну таємницю, а також службова iнформацiя, матерiальним носiям якої у суб'єктiв iнформацiйного обмiну надається гриф обмеження доступу "Для службового користування".

Директор Департаменту монiторингу баз даних та верифiкацiї виплат Мiнiстерства фiнансiв України Д. М. Серебрянський
Директор Департаменту формування полiтики щодо пiдконтрольних Мiнiстровi органiв влади та монiторингу Мiнiстерства внутрiшнiх справ України В. Є. Боднар
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.