ДЕРЖАВНА ФIСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

22.01.2018 N 1854/7/99-99-15-03-02-17

 

Головним управлiнням ДФС в областях, м. Києвi,
Офiсу великих платникiв податкiв ДФС


Про особливостi оподаткування ПДВ

     Державна фiскальна служба України у зв'язку iз набранням чинностi з 03.12.2017 Законом України вiд 07 листопада 2017 року N 2176-VIII "Про внесення змiн до Податкового кодексу України щодо державної пiдтримки кiнематографiї в Українi" (далi - Закон N 2176) повiдомляє.

     Законом N 2176 викладено у новiй редакцiї пункт 12 пiдроздiлу 2 роздiлу XX Податкового кодексу України (далi - ПКУ) та доповнено зазначений пiдроздiл пунктами 131 i 61, якими передбачено, що:

     тимчасово, до 1 сiчня 2023 року, звiльняються вiд оподаткування ПДВ операцiї з постачання нацiональних фiльмiв, визначених Законом України вiд 13 сiчня 1998 року N 9/98-ВР "Про кiнематографiю" (далi - Закон N 9/98), виробниками, демонстраторами та розповсюджувачами нацiональних фiльмiв, а також з постачання робiт та послуг з виробництва нацiональних фiльмiв, а також з постачання робiт та послуг з виготовлення архiвного комплекту вихiдних матерiалiв нацiональних фiльмiв та фiльмiв, створених на територiї України, з постачання робiт та послуг з тиражування нацiональних фiльмiв та iноземних фiльмiв, дубльованих, озвучених державною мовою на територiї України, а також з постачання робiт та послуг з дублювання, озвучення державною мовою iноземних фiльмiв на територiї України, з постачання робiт та послуг iз збереження, вiдновлення та реставрацiї нацiональної кiнематографiчної спадщини;

     тимчасово, до 1 сiчня 2023 року, звiльняються вiд оподаткування ПДВ операцiї з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження та/або публiчного сповiщення нацiональних фiльмiв та iноземних фiльмiв, дубльованих, озвучених державною мовою на територiї України, демонстраторами, розповсюджувачами та/або органiзацiями мовлення (публiчними сповiщувачами);

     тимчасово, до 1 сiчня 2023 року, звiльняються вiд оподаткування ПДВ операцiї суб'єктiв кiнематографiї, яким вiдповiдно до Закону України вiд 23 березня 2017 року N 1977-VIII "Про державну пiдтримку кiнематографiї в Українi" (далi - Закон N 1977) надається державна пiдтримка, з ввезення на митну територiю України у митному режимi iмпорту товарiв, що входять до складу нацiональної кiнематографiчної спадщини, та товарiв, призначених для використання у кiнематографiчнiй дiяльностi, що класифiкуються за кодами УКТ ЗЕД 3706, 3920 73 10 00, 3923 40 10 00, 8525, 8529, 9002, 9007, 9010, 9405.

     Порядок, обсяги та умови ввезення на митну територiю України зазначених у пунктi 61 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ товарiв визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     У разi нецiльового використання зазначених товарiв платник податку зобов'язаний збiльшити податковi зобов'язання за наслiдками податкового перiоду, на який припадає таке порушення, на суму податку на додану вартiсть, що мала бути сплачена в момент ввезення на митну територiю таких товарiв, а також сплатити пеню вiдповiдно до закону.

     Разом з цим правовi основи дiяльностi в галузi кiнематографiї та суспiльнi вiдносини, пов'язанi з виробництвом, розповсюдженням, зберiганням i демонструванням фiльмiв, а також засади державної пiдтримки кiнематографiї в Українi визначено Законами N 9/98 та N 1977.

     Вiдповiдно до статтi 8 Закону N 9/98 пiдприємницька дiяльнiсть у галузi кiнематографiї може здiйснюватися через продюсерську систему. У разi участi в продюсерськiй системi держави її iнтереси представляють центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi кiнематографiї (Державне агентство України з питань кiно), та мiсцевi органи управлiння кiнематографiєю. Положення про продюсерську систему в галузi кiнематографiї затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Усi суб'єкти професiйної кiнематографiчної дiяльностi, якi займаються виробництвом, розповсюдженням i демонструванням фiльмiв, вносяться до Державного реєстру виробникiв, розповсюджувачiв i демонстраторiв фiльмiв, положення про який затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     При цьому згiдно зi статтею 3 Закону N 9/98 пiдприємницька дiяльнiсть у кiнематографiї - це дiяльнiсть, пов'язана з виробництвом, розповсюдженням та демонструванням (публiчним показом) фiльмiв, з метою одержання прибутку.

     Фiльм - це аудiовiзуальний твiр (у тому числi телевiзiйнi серiали та їх окремi серiї), що складається з епiзодiв, поєднаних мiж собою творчим задумом i зображувальними засобами, та є результатом спiльної дiяльностi його авторiв, виконавцiв i виробникiв.

     Нацiональний фiльм - це створений суб'єктами кiнематографiї фiльм, виробництво якого повнiстю або частково здiйснено в Українi, основна (базова) версiя мовної частини звукового ряду якого створена українською або кримськотатарською мовою, та який при цьому набрав необхiдну кiлькiсть балiв вiдповiдно до оцiнних елементiв бальної системи, передбаченої Законом N 9/98. За мотивованим рiшенням Ради з державної пiдтримки кiнематографiї на пiдставi звернення суб'єкта кiнематографiї, якщо це виправдано художнiм, творчим задумом авторiв фiльму, в основнiй (базовiй) версiї нацiонального фiльму (крiм дитячих та анiмацiйних фiльмiв) допускається використання iнших мов в обсязi, що не може перевищувати 10 вiдсоткiв загальної тривалостi всiх реплiк учасникiв фiльму. Пiд час демонстрування нацiонального фiльму в Українi такi реплiки мають бути дубльованi або субтитрованi українською мовою (стаття 3 Закону N 9/98).

     Виробництво фiльму - це процес створення кiнофiльму, що поєднує спiвпрацю авторiв i виконавцiв фiльму та iнших суб'єктiв кiнематографiї, який складається з перiодiв (етапiв) виробництва (розвиток кiнопроекту, розробка режисерського сценарiю, пiдготовчий, знiмальний, монтажно-тонувальний).

     Архiвний комплект вихiдних матерiалiв фiльму - це сукупнiсть плiвкових носiїв оригiналу фiльму, що складається з негатива (дубль-негатива), еталонного та прокатного позитива зображення, оптичної фонограми, анотацiї фiльму, а також цифрових вихiдних матерiалiв фiльму, паперових та фотоматерiалiв тощо, призначених для довiчного зберiгання.

     Демонстрування (публiчний показ, публiчне сповiщення i публiчна демонстрацiя) фiльму - це професiйна кiнематографiчна дiяльнiсть, що полягає в показi фiльму глядачам у призначених для цього примiщеннях (кiнотеатрах, iнших кiновидовищних закладах), на вiдеоустановках, а також каналами мовлення телебачення.

     Розповсюдження фiльму - це процес, у рамках якого суб'єктами кiнематографiї фiльм у будь-який спосiб безпосередньо чи опосередковано пропонується глядацькiй аудиторiї (дистрибуцiя, прокат, просування, рекламування тощо).

     Публiчне сповiщення (доведення до загального вiдома) - це передача за згодою суб'єктiв авторського права i (або) сумiжних прав в ефiр за допомогою радiохвиль (а також лазерних променiв, гама-променiв тощо), у тому числi з використанням супутникiв, чи передача на вiддаль за допомогою проводiв або будь-якого виду наземного чи пiдземного (пiдводного) кабелю (провiдникового, оптоволоконного та iнших видiв) творiв, виконань, будь-яких звукiв i (або) зображень, їх записiв у фонограмах i вiдеограмах, програм органiзацiй мовлення тощо, коли зазначена передача може бути сприйнята необмеженою кiлькiстю осiб у рiзних мiсцях, вiддаленiсть яких вiд мiсця передачi є такою, що без зазначеної передачi зображення чи звуки не можуть бути сприйнятi (стаття 1 Закону України вiд 23 грудня 1993 року N 3792-XII "Про авторське право i сумiжнi права").

     Дублювання фiльму - це творча i виробнича дiяльнiсть, яка полягає у синхронному вiдтвореннi мовної частини звукового ряду фiльму iншою мовою шляхом перекладу, що вiдповiдає складовiй артикуляцiї дiйових осiб.

     Озвучення фiльму - це творча i виробнича дiяльнiсть, яка полягає в замiнi звукового ряду фiльму на iнший, несинхронний, який передає змiст мовного ряду фiльму.

     Суб'єкт кiнематографiї - це фiзична або юридична особа, яка займається будь-яким видом професiйної дiяльностi у сферi кiнематографiї.

     Виробник фiльму - це суб'єкт кiнематографiї, який взяв на себе вiдповiдальнiсть за виробництво фiльму.

     Демонстратор фiльму - це суб'єкт кiнематографiї, який здiйснює демонстрування (публiчний показ) фiльму.

     Розповсюджувач (дистриб'ютор, прокатник) фiльму - це суб'єкт кiнематографiї, який має право на розповсюдження фiльму.

     Умови надання державної пiдтримки суб'єктам кiнематографiї визначено статтею 8 Закону N 1977. Зокрема, така державна пiдтримка надається суб'єктам кiнематографiї, якi внесенi до Державного реєстру виробникiв, розповсюджувачiв i демонстраторiв фiльмiв та вiдповiдають одному iз критерiїв, встановлених у пiдпунктах 1 - 3 пункту 1 статтi 8 Закону N 1977.

     Враховуючи викладене та за умови дотримання вимог, встановлених нормами Законiв N N 9/98 та 1977 з метою правомiрностi здiйснення пiдприємницької дiяльностi у галузi кiнематографiї, тимчасовi режими звiльнення вiд оподаткування ПДВ (до 01.01.2023), визначенi пунктами 12, 131 i 61 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ, починаючи з 03.12.2017, поширюються на:

     операцiї з постачання нацiональних фiльмiв, визначених Законом N 9/98, якi здiйснюються виробниками, демонстраторами та розповсюджувачами нацiональних фiльмiв;

     операцiї з постачання робiт та послуг з виробництва нацiональних фiльмiв;

     операцiї з постачання робiт та послуг з виготовлення архiвного комплекту вихiдних матерiалiв нацiональних фiльмiв та фiльмiв, створених на територiї України;

     операцiї з постачання робiт та послуг з тиражування нацiональних фiльмiв та iноземних фiльмiв, дубльованих, озвучених державною мовою на територiї України;

     операцiї з постачання робiт та послуг з дублювання, озвучення державною мовою iноземних фiльмiв на територiї України;

     операцiї з постачання робiт та послуг iз збереження, вiдновлення та реставрацiї нацiональної кiнематографiчної спадщини;

     операцiї з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження та/або публiчного сповiщення нацiональних фiльмiв та iноземних фiльмiв, дубльованих, озвучених державною мовою на територiї України, демонстраторами, розповсюджувачами та/або органiзацiями мовлення (публiчними сповiщувачами);

     операцiї суб'єктiв кiнематографiї, яким вiдповiдно до Закону N 1977 надається державна пiдтримка, з ввезення на митну територiю України у митному режимi iмпорту товарiв, що входять до складу нацiональної кiнематографiчної спадщини, та товарiв, призначених для використання у кiнематографiчнiй дiяльностi, що класифiкуються за кодами УКТ ЗЕД:

     3706 (кiноплiвка, експонована та проявлена, iз звуковою дорiжкою або без звукової дорiжки, або яка складається лише iз звукової дорiжки);

     3920 73 10 00 (плiвки у рулонах, котушках або у виглядi стрiчок для кiнематографiї або фотозйомки);

     3923 40 10 00 (бобiни, котушки та аналогiчнi вироби для намотування фото- та кiноплiвок або стрiчок, плiвок тощо, зазначенi у товарних позицiях 8523 i 8524);

     8525 (апаратура передавальна для радiомовлення або телебачення, до складу якої входять або не входять приймальна, звукозаписувальна чи звуковiдтворювальна апаратура; телевiзiйнi камери; цифровi камери та записувальнi вiдеокамери);

     8529 (частини, призначенi виключно або переважно для апаратури товарних позицiй за кодами УКТ ЗЕД 8525 - 8528);

     9002 (лiнзи, призми, дзеркала та iншi оптичнi елементи з будь-яких матерiалiв, оправленi, для iнструментiв або апаратури, крiм таких елементiв, з оптично необробленого скла);

     9007 (кiнокамери та кiнопроектори, з пристроями звукозаписування чи звуковiдтворення або без них);

     9010 (апаратура та обладнання для фото- або кiнолабораторiй в iншому мiсцi цiєї групи не зазначенi; негатоскопи; екрани проекцiйнi);

     9405 (лампи (свiтильники) та освiтлювальне обладнання, включаючи прожектори та їх частини, в iншому мiсцi не зазначенi; свiтловi вивiски, свiтловi покажчики, табло з назвою або адресою i подiбнi вироби, що мають умонтоване джерело свiтла та їх частини, в iншому мiсцi не зазначенi).

     Порядок, обсяги та умови ввезення на митну територiю України зазначених у пунктi 61 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ товарiв визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України. У разi нецiльового використання зазначених товарiв платник податку зобов'язаний збiльшити податковi зобов'язання за наслiдками податкового перiоду, на який припадає таке порушення, на суму ПДВ, що мала бути сплачена в момент ввезення на митну територiю таких товарiв, а також сплатити пеню вiдповiдно до закону.

     Водночас платники податку, здiйснюючи операцiї з постачання товарiв/послуг (робiт), якi тимчасово звiльненi вiд оподаткування ПДВ (до 01.01.2023) вiдповiдно до пунктiв 12, 131 i 61 пiдроздiлу 2 роздiлу XX ПКУ, зобов'язанi будуть нарахувати податковi зобов'язання з ПДВ та скласти зведену податкову накладну за придбаними з ПДВ товарами/послугами, необоротними активами, що призначенi для використання або починають використовуватися у таких операцiях, згiдно з правилами, встановленими пунктом 198.5 статтi 198 роздiлу V ПКУ.

     Головним управлiнням ДФС в областях, м. Києвi, Офiсу великих платникiв податкiв ДФС довести зазначений лист до вiдома платникiв податку i пiдпорядкованих пiдроздiлiв та забезпечити його врахування пiд час прийняття звiтностi, при проведеннi контрольно-перевiрочної роботи та процедур оскарження.

В. о. Голови М. В. Продан
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.