ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких iнших законодавчих актiв України щодо адмiнiстрування податкiв i зборiв на тимчасово окупованiй територiї Автономної Республiки Крим та мiста Севастополя

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., NN 13 - 17, ст. 112) такi змiни:

     1. В абзацi третьому пункту 17 пiдроздiлу 1 слова та цифри "пунктiв 23 та 24" замiнити словами та цифрами "пунктiв 23, 24 та пiдпункту 26.2 пункту 26".

     2. Абзац третiй пункту 54 пiдроздiлу 4 пiсля слова та цифр "пункту 24" доповнити словами та цифрами "та пiдпункту 26.2 пункту 26".

     3. У пiдроздiлi 10:

     1) пункт 26 викласти в такiй редакцiї:

     "26. Установити, що тимчасово, на перiод дiї Закону України "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України", для платникiв податкiв, якi на дату втрати чинностi Законом України "Про створення вiльної економiчної зони "Крим" та про особливостi здiйснення економiчної дiяльностi на тимчасово окупованiй територiї України" мають податкову адресу та/або об'єкти оподаткування на тимчасово окупованiй територiї Автономної Республiки Крим та мiста Севастополя, цей Кодекс застосовується з урахуванням особливостей, визначених у цьому пунктi.

     У цьому пунктi термiни вживаються в такому значеннi:

     iнша територiя України - територiя України, крiм тимчасово окупованої територiї Автономної Республiки Крим та мiста Севастополя та тимчасово окупованої територiї, що визнана такою вiдповiдно до Закону України "Про особливостi державної полiтики iз забезпечення суверенiтету України на тимчасово окупованих територiях у Донецькiй та Луганськiй областях".

     Термiн "тимчасово окупована територiя" для цiлей цього пункту вживається у значеннi, визначеному в Законi України "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України".

     26.1. На тимчасово окупованiй територiї:

     1) загальнодержавнi та мiсцевi податки i збори, визначенi статтями 9 та 10 цього Кодексу, та вiйськовий збiр, визначений пунктом 161 цього пiдроздiлу, не справляються;

     2) платники податкiв iз податковою адресою на тимчасово окупованiй територiї звiльняються вiд обов'язку подання до контролюючих органiв декларацiй, звiтностi та iнших документiв, пов'язаних з обчисленням i сплатою податкiв i зборiв;

     3) не проводяться контролюючими органами камеральнi, документальнi та фактичнi перевiрки;

     4) зупиняється застосування до платникiв податкiв норм статей 59, 60 та 87 - 101 цього Кодексу;

     5) зупиняється нарахування штрафних (фiнансових) санкцiй (штрафiв) та/або пенi за несвоєчасне погашення грошових зобов'язань та iншi порушення податкового, митного та iншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючi органи.

     26.2. Контролюючий орган здiйснює без подання платником податку заяви списання податкового боргу (у тому числi штрафних санкцiй, пенi та несплачених процентiв за користування розстроченням (вiдстроченням)) платника податкiв iз податковою адресою на тимчасово окупованiй територiї, який за даними iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, виник у перiод з дати початку тимчасової окупацiї, визначеної Законом України "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України", та залишився несплаченим/непогашеним станом на дату прийняття рiшення про списання такого боргу.

     Таке списання здiйснюється без застосування положень статтi 101 цього Кодексу та виключно за даними, що мiстяться в iнформацiйно-телекомунiкацiйних системах центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику.

     Списанi суми пiдлягають вiдновленню у разi виявлення обставин, що свiдчать про вiдсутнiсть пiдстав для списання.

     Положення цього пункту не застосовуються щодо осiб, на яких поширюються судовi процедури, визначенi законодавством з питань банкрутства, та/або до яких застосованi спецiальнi обмежувальнi заходи (санкцiї), передбаченi Законом України "Про санкцiї".

     Сплаченi до дати прийняття рiшення про списання податкового боргу вiдповiдно до цього пункту суми податкового боргу, штрафних санкцiй, пенi та процентiв за користування розстроченням (вiдстроченням) не пiдлягають поверненню на поточний рахунок платника податку, не спрямовуються на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з iнших податкiв, зборiв, не повертаються у готiвковiй формi за чеком у разi вiдсутностi у платника податкiв рахункiв у банках.

     На списанi вiдповiдно до цього пункту суми не застосовуються штрафнi санкцiї, не нараховується пеня, передбаченi цим Кодексом, за перiод з дати набрання чинностi Законом України "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких iнших законодавчих актiв України щодо адмiнiстрування податкiв i зборiв на тимчасово окупованiй територiї Автономної Республiки Крим та мiста Севастополя" i до дати списання включно.

     Списання податкового боргу згiдно з цим пiдпунктом є пiдставою для звiльнення майна платника податкiв з-пiд податкової застави та її виключення з вiдповiдних державних реєстрiв.

     На пiдставi наданої контролюючим органом iнформацiї про списанi суми податкового боргу пiдлягають закiнченню вiдкритi державною виконавчою службою виконавчi провадження та припиняються заходи примусового виконання рiшень щодо стягнення податкового боргу з платникiв податкiв, яким здiйснюється списання сум податкового боргу вiдповiдно до цього пiдпункту, у порядку, визначеному Законом України "Про виконавче провадження";

     26.3. Будь-якi доходи з джерелом їхнього походження з iншої територiї України, що нараховуються (виплачуються) на користь осiб, якi мають податкову адресу на тимчасово окупованiй територiї, оподатковуються за правилами, встановленими цим Кодексом для їхньої виплати (репатрiацiї) за кордон України.

     26.4. У разi здiйснення господарських операцiй мiж особами, якi мають податкову адресу на тимчасово окупованiй територiї, та платниками податкiв, якi мають податкову адресу на iншiй територiї України, до таких операцiй застосовуються положення статтi 39 цього Кодексу з урахуванням критерiїв, визначених пiдпунктом 39.2.1 пункту 39.2 статтi 39 цього Кодексу.

     26.5. Реєстрацiя платником податку на додану вартiсть, вiдповiдно до вимог статтi 183 цього Кодексу, осiб, податковою адресою яких або одного з учасникiв за договором про спiльну дiяльнiсть, договором управлiння майном, угодою про розподiл продукцiї є тимчасово окупована територiя, контролюючими органами не проводиться до закiнчення строку тимчасової окупацiї або змiни податкової адреси таким платником податку з тимчасово окупованої на iншу територiю України.

     26.6. Платникам податкiв, якi зберiгають пальне та/або спирт етиловий на тимчасово окупованiй територiї, забороняється на пiдставi акта проведення iнвентаризацiї обсягiв залишку пального станом на початок дня 1 березня 2016 року та/або акта проведення iнвентаризацiї обсягiв залишкiв спирту етилового станом на початок дня 1 липня 2019 року враховувати вiдповiднi обсяги залишкiв пального та/або спирту етилового у формулi, визначенiй пунктом 232.3 статтi 232 цього Кодексу, як обсяг, на який платник податку має право зареєструвати коригування в системi електронного адмiнiстрування реалiзацiї пального та спирту етилового.

     До платникiв податкiв, податковою адресою яких є тимчасово окупована територiя, зупиняється застосування норм пунктiв 213.2 та 213.3 статтi 213 та статей 225, 226, 229 - 233 цього Кодексу.

     До платникiв податкiв, податковою адресою яких є iнша територiя України, а мiсцем здiйснення дiяльностi є тимчасово окупована територiя, зупиняється застосування норм пунктiв 213.2 та 213.3 статтi 213 та статей 225, 226, 229 - 233 цього Кодексу щодо дiяльностi, яка здiйснюється за таким мiсцем та/або об'єктiв, якi розташованi на тимчасово окупованiй територiї.

     26.7. Реєстрацiя платником акцизного податку вiдповiдно до вимог пункту 212.3 статтi 212 цього Кодексу осiб, податковою адресою та/або мiсцем здiйснення дiяльностi яких є тимчасово окупована територiя, контролюючими органами не проводиться до закiнчення строку тимчасової окупацiї або змiни податкової адреси та/або мiсця здiйснення дiяльностi на iншу територiю України.

     Реєстрацiя платником єдиного податку вiдповiдно до вимог статей 298 та 299 цього Кодексу осiб, податковою адресою яких є тимчасово окупована територiя, контролюючими органами не проводиться до закiнчення строку тимчасової окупацiї або змiни податкової адреси на iншу територiю України.

     26.8. Доходи фiзичної особи - громадянина України, яка має податкову адресу на тимчасово окупованiй територiї, отриманi у виглядi вартостi успадкованого (подарованого) майна (кошти, майно, майновi чи немайновi права), оподатковуються податком на доходи фiзичних осiб та вiйськовим збором за загальними правилами оподаткування, встановленими цим Кодексом.

     З доходiв, отриманих у виглядi вартостi успадкованого (подарованого) майна (кошти, майно, майновi чи немайновi права) у межах, що пiдлягають оподаткуванню, податок на доходи фiзичних осiб та вiйськовий збiр сплачуються спадкоємцями - громадянами України, якi мають податкову адресу на тимчасово окупованiй територiї, до нотарiального оформлення об'єктiв спадщини (дарування) або в сiльських населених пунктах - до оформлення уповноваженою на це посадовою особою вiдповiдного органу мiсцевого самоврядування за мiсцем вiдкриття спадщини.

     Пiсля державної реєстрацiї припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичних осiб - пiдприємцiв, податковою адресою яких є тимчасово окупована територiя, процедури та дiї щодо забезпечення остаточних розрахункiв з податкiв вiд провадження пiдприємницької дiяльностi та подання податкової звiтностi, вiдповiдно до вимог цього Кодексу, можуть проводитися за мiсцем перебування таких осiб у разi їх звернення до вiдповiдних контролюючих органiв.

     26.9. Доходи фiзичних осiб, у тому числi найманих працiвникiв, якi мають постiйне мiсце проживання на тимчасово окупованiй територiї, зокрема заробiтна плата та iншi подiбнi виплати та компенсацiї, що виплачуються податковими агентами, в тому числi роботодавцями, з мiсцезнаходженням на iншiй територiї України, оподатковуються за загальними правилами за мiсцезнаходженням такого податкового агента (роботодавця).

     26.10. У разi здiйснення нарахування (виплати) фiзичним особам - пiдприємцям (незалежно вiд системи оподаткування), податковою адресою яких є тимчасово окупована територiя, доходу вiд здiйснення ними пiдприємницької дiяльностi суб'єкт господарювання та/або самозайнята особа, якi нараховують (виплачують) такий дохiд, зобов'язанi утримати податок на доходи у джерела виплати. При цьому на таких осiб не поширюється дiя пункту 177.8 статтi 177 та пiдпункту 2 пункту 297.1 статтi 297 цього Кодексу.

     Доходи вiд здiйснення пiдприємницької дiяльностi, оподаткованi вiдповiдно до цього пiдпункту, не включаються до загального оподатковуваного доходу фiзичної особи - пiдприємця та/або доходу фiзичної особи - пiдприємця платника єдиного податку.

     26.11. Будь-якi податки, збори, стягнутi на тимчасово окупованiй територiї, не змiнюють розмiр податкових зобов'язань з податкiв, зборiв, нарахованих (що пiдлягають стягненню) на iншiй територiї України.

     26.12. Контролюючий орган здiйснює анулювання реєстрацiї платникiв єдиного податку третьої групи, якi мають податкову адресу на тимчасово окупованiй територiї, за даними iнформацiйно-телекомунiкацiйних систем центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, без прийняття рiшення по кожному окремому платнику податкiв";

     2) у пунктi 38:

     в абзацi першому пiдпункту 38.10 слова "на тимчасово окупованiй територiї та/або територiї населених пунктiв на лiнiї зiткнення, вiльної економiчної зони "Крим" замiнити словами "на тимчасово окупованiй територiї Автономної Республiки Крим та мiста Севастополя, тимчасово окупованiй територiї та/або територiї населених пунктiв на лiнiї зiткнення";

     у пiдпунктi 38.11:

     в абзацi першому слова "на тимчасово окупованiй територiї та/або територiї населених пунктiв на лiнiї зiткнення, вiльної економiчної зони "Крим" замiнити словами "на тимчасово окупованiй територiї Автономної Республiки Крим та мiста Севастополя, тимчасово окупованiй територiї та/або територiї населених пунктiв на лiнiї зiткнення";

     в абзацi четвертому слова "на тимчасово окупованiй територiї та/або територiї населених пунктiв на лiнiї зiткнення, вiльної економiчної зони "Крим" замiнити словами "на тимчасово окупованiй територiї Автономної Республiки Крим та мiста Севастополя, тимчасово окупованiй територiї та/або територiї населених пунктiв на лiнiї зiткнення".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня, наступного за днем його опублiкування, але не ранiше дня набрання чинностi Законом України "Про визнання таким, що втратив чиннiсть, Закону України "Про створення вiльної економiчної зони "Крим" та про особливостi здiйснення економiчної дiяльностi на тимчасово окупованiй територiї України" та про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України".

     2. Внести змiни до таких законiв України:

     1) пункт 93 роздiлу VIII "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., N 2-3, ст. 11; 2014 р., N 43, ст. 2030) викласти в такiй редакцiї:

     "93. Тимчасово на перiод дiї особливого правового режиму, визначеного Законом України "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України":

     зупиняється застосування до платникiв єдиного внеску iз мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) на тимчасово окупованiй територiї України норм статей 25 i 26 цього Закону;

     платники єдиного внеску iз мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) на тимчасово окупованiй територiї України звiльняються вiд виконання обов'язкiв, визначених статтею 6 цього Закону.

     Платники єдиного внеску iз мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) на тимчасово окупованiй територiї України мають право на добровiльну сплату єдиного внеску, передбаченого Законом України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування", у порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України";

     2) у Законi України "Про виконавче провадження" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2016 р., N 30, ст. 542; 2021 р., N 6, ст. 46):

     частину дев'яту статтi 27 пiсля слова та цифр "пунктами 23, 24" доповнити словами та цифрами "та пiдпункту 26.2 пункту 26";

     пункт 17 частини першої статтi 39 пiсля слова та цифр "пунктами 23, 24" доповнити словами та цифрами "та пiдпункту 26.2 пункту 26";

     3) статтю 16 Закону України "Про валюту i валютнi операцiї" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2018 р., N 30, ст. 239 iз наступними змiнами) доповнити пунктом 12 такого змiсту:

     "12. Тимчасово на перiод дiї особливого правового режиму тимчасової окупацiї, визначеного Законом України "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України", Нацiональний банк України має право встановити порядок транскордонного перемiщення готiвкової валюти держави-окупанта та/або порядок здiйснення операцiй з готiвковою валютою держави-окупанта на територiї України".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у двомiсячний строк iз дня набрання чинностi цим Законом:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, необхiдних для реалiзацiї цього Закону;

     забезпечити перегляд та приведення центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
1 липня 2021 року
N 1617-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.