ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЧОРНОМОРСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
м. Одеса

18 грудня 2002 року N 876


Про затвердження Технологiчної схеми митного контролю й митного оформлення...

     У зв'язку з введенням у дiю наказу Держмитслужби України вiд 14.10.2002р. N 561, з метою впорядкування послiдовностi дiй посадових осiб вiддiлу митного контролю транспортних засобiв N1 митного поста "Iллiчiвськ" Чорноморської регiональної митницi при здiйсненнi митного контролю та оформлення в митному вiдношеннi несупроводжуваного багажу та вантажних вiдправлень громадян, -

     НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити "Технологiчну схему митного контролю й митного оформлення несупроводжуваного багажу та вантажних вiдправлень громадян у ВМКТЗ-1 м/п "Iллiчiвськ" (додається).

     2. Встановити, що положення цiєї Технологiчної схеми... є обов'язковими для виконання всiма посадовими особами вiддiлу митного контролю транспортних засобiв N1 митного поста "Iллiчiвськ" ЧРМ, якi беруть участь у здiйсненнi митного оформлення несупроводжуваного багажу та вантажних вiдправлень громадян.

     3. Наказ ЧРМ вiд 04.11.2002 р. N 728 вважати таким, що втратив чиннiсть.

     4. Персональну вiдповiдальнiсть за виконання вимог Технологiчної схеми... покласти на начальника митного поста "Iллiчiвськ" Назарка О.М. та начальника ВМКТЗ N1 митного поста "Iллiчiвськ" Клiнкова В.С.

     5.Начальнику ВМКТЗ N1 Клiнкову В.С. органiзувати ретельне вивчення даної Технологiчної схеми особовим складом вiддiлу з ознайомленням пiд особистий пiдпис. Вiдомостi щодо ознайомлення зберiгати в справах вiддiлу.

     6. Контроль за виконання цього наказу покласти на заступника начальника ЧРМ Королевського В.I.

Начальник регiональної митницi О.Й.Токарчук

 

Затверджено
наказом Чорноморської регiональної митницi
вiд 18 грудня 2002р. N 876

ТЕХНОЛОГIЧНА СХЕМА
МИТНОГО КОНТРОЛЮ Й МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ НЕСУПРОВОДЖУВАНОГО БАГАЖУ ТА ВАНТАЖНИХ ВIДПРАВЛЕННЬ ГРОМАДЯН У ВМКТЗ-1 м/п IЛЛIЧIВСЬК

1. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1 Технологiчна схема митного контролю й митного оформлення несупроводжуваного багажу та вантажних вiдправлень громадян у ВМКТЗ N1, розроблена вiдповiдно до Митного кодексу України, Закону України вiд 13.09.2001 р. N 2681-III, Положення про вантажну митну декларацiю, затверджену Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 р. N 574 (iз змiнами та доповненнями), наказу ДМСУ вiд 09.10.1998 р. N 635 у редакцiї наказу ДМСУ вiд 10.07.2001 р. N 468, наказу ДМСУ вiд 22.11.2001 р. N 764, наказу ДМСУ вiд 10.12.2001 р. N 796, наказу ДМСУ вiд 14.10.2002 р. N 561 з урахуванням листа ДМСУ вiд 22.11.2001р. N 2/09-5457-ЕП та iнших нормативних актiв Держмитслужби та Чорноморської регiональної митницi з метою визначення послiдовностi дiй уповноважених посадових осiб ВМКТЗ N1 м/п "Iллiчiвськ" Чорноморської регiональної митницi при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України, iз застосуванням ВМД та МД-1.

     1.2 Товари та iншi предмети, якi перемiщуються через митний кордон України, знаходяться пiд митним контролем. Посадовi особи вiддiлу здiйснюють митний контроль з метою забезпечення дотримання державними органами, пiдприємствами та їх службовими особами, а також громадянами порядку перемiщення через митний кордон України товарiв та iнших предметiв.

     1.3 Об'єктами митного контролю є товари та iншi предмети, якi перемiщуються громадянами (резидентами та нерезидентами) у несупроводжуваному багажi (далi НСБ) або у вантажному вiдправленнi (далi ВВ) через митний кордон України у зонi дiяльностi ВМКТЗ N1 м/п "Iллiчiвськ" Чорноморської регiональної митницi (далi вiддiлу).

     1.4 Митний контроль здiйснюється у зонi митного контролю - секцiя складу N 1 МТЗ IМТП, а також зони митного контролю складiв N12,15 IМТП, що визначенi наказом ЧРМ вiд 30.07.2001р. N 365, який зареєстрований в Управлiннi юстицiї в Одеський областi вiд 08.08.2001 р. за N 29/1414, та Положенням про тимчасовi зонi митного контролю м/п "Iллiчiвськ " ЧРМ, затверджений наказом ЧРМ згiдно встановленого порядку.

     1.5 Митний контроль та митне оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон громадянами iз застосуванням ВМД на етапах 4, 6, 7 (стадiя 2 та 3) "Порядку здiйснення митного контролю i митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї" (далi - Порядку), який затверджений наказом ДМСУ вiд 14.10.2002р. N 561 та зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 07.11.2002р. N 877/7165, здiйснюється посадовими особами вiддiлу, у вiдповiдностi з посадовими iнструкцiями.

     1.6 Посадовi особи пiдроздiлiв ВБК та ПМП Чорноморської регiональної митницi мають право брати участь у здiйсненнi митного контролю товарiв та транспортних засобiв на будь-якому етапi Порядку митного оформлення ВМД згiдно з "Механiзмом участi посадових осiб ВБК та ПМП регiональної митницi в здiйсненнi митного контролю товарiв та транспортних засобiв, митне оформлення яких проводиться iз застосуванням ВМД", затвердженим наказом ЧРМ у встановленому порядку.

2. ОФОРМЛЕННЯ НСБ АБО ВАНТАЖНОГО ВIДПРАВЛЕННЯ (ВВ), ЯКI НАДХОДЯТЬ З-ЗА КОРДОНУ

     2.1 Власник НСБ або ВВ, або особа що дiє за його дорученням (далi одержувач) подає до вiддiлу попередню заявку на митне оформлення, яка реєструється у журналi (додаток 1). Заявка подається не пiзнiше 15-ї години.

     2.2. Для здiйснення митного оформлення одержувач НСБ або ВВ подає до вiддiлу наступнi документи:

     - Нотарiально-засвiдчене доручення, у разi отримання предметiв довiреною особою.

     - Митну декларацiю, форма якої затверджена постановою КМ України N 748 вiд 15.07.1997р.,при отриманнi товарiв загальною вагою не бiльш 100кг та/або сумарна митна вартiсть яких не перевищує 1000євро.

     - ВМД форми МД-2(МД-3),при отриманнi товарiв загальною вагою бiльш нiж 100кг та/або сумарна митна вартiсть яких перевищує 1000євро. ВМД з вiдмiтками уповноважених посадових осiб ЧРМ про проходження контролю в обсягах, визначених Порядком на 1-у етапi, а у випадках, визначених нормативними документами Держмитслужби України та Чорноморської регiональної митницi - 2-го, та 3-го етапiв.

     - Оригiнали коносаменту на товари та iншi предмети, або iнший документ, що свiдчить про наявнiсть та змiст морського перевезення (копiю коносаменту з пiдтвердженням уповноваженого експедитора про видачу вантажу, тощо).

     - Наряди порту або експедитора, з вiдповiдними вiдмiтками державних контрольних служб згiдно Митного кодексу України, а також вiдмiтками ВБК та ПМП ЧРМ, з вiдбитком штампу "ПМК", проставленим уповноваженою посадовою особою вiддiлу при наданнi заявки на оформлення товарiв та iнших предметiв.

     - Документи та копiї документiв, що пiдтверджують факт тимчасового або постiйного мiсця проживання на територiї України, у разi виїзду за кордон - закордонний паспорт.

     - Iнвойс, рахунок-фактуру, або iншi документи, якi пiдтверджують вартiсть ввезених товарiв.

     - Екологiчну декларацiю.

     - Iншi документи (за потреби).

     2.3. Начальник сектору НСБ перевiряє пакет наданих документiв та призначає iнспектора для здiйснення заходiв на етапi 4 митного контролю та оформлення, встановлених Порядком.

     2.4. Посадова особа вiддiлу, що уповноважена на здiйснення 4-го етапу митного контролю та оформлення перевiряє митну вартiсть товарiв, вiдповiднiсть опису товару визначеному коду товару, кiлькiсть задекларованих товарiв, зазначених у товаросупровiдних документах, а також проводить нарахування мита, акцизного збору (при перемiщеннi пiдакцизних товарiв), митних зборiв та єдиного збору.

     2.5. У разi виникнення складних або спiрних питань при визначеннi коду товару або митної вартостi на основi поданих до митного оформлення документiв, iнспектором, що здiйснює оформлення на 4-му етапi, готується запит на iм'я начальника ВТ та МВ щодо її визначення, який засвiдчується пiдписом начальника ВМКТЗ N1 i направляється до вiддiлу тарифiв та митної вартостi (згiдно вимог Наказу ДМСУ N 782 вiд 02.12.99р. та iнших нормативних документiв). До запиту додаються документи, що пiдтверджують вiдомостi, заявленi до митного оформлення. У таких випадках митне оформлення може бути продовжено пiсля отримання висновку про митну вартiсть або довiдки про визначення коду товару.

     2.6. Пiсля розрахунку, iнспектор виписує повiдомлення, та направляє одержувача НСБ або ВВ до каси АППБ "АВАЛЬ" для сплати належних платежiв.

     2.7. Для вiдвантаження товарiв зi складу порту, при наданнi видаткового ордеру на вiдвантаження зi складу порту (далi - ордер), заповнюється "Контрольний аркуш перемiщення вантажiв з контейнерного термiналу порту до зони митного контролю ВМКТЗ N1" (додаток 2), i, за пiдписом уповноваженої посадової особи ВМКТЗ N1, разом з примiрником наряду надає їх вiдповiдальнiй особi транзитно вантажного вiддiлу N1 м/п "Iллiчiвськ"(ТВВ N 1). Подальшi дiї по вiдвантаженню контейнерiв проводяться посадовими особами ТВВ-1 вiдповiдно до технологiчної схеми ТВВN1, затвердженої наказом ЧРМ за встановленим порядком.

     2.8. Пiсля сплати власником необхiдних платежiв, уповноважена посадова особа вiддiлу, що здiйснює контрольнi функцiї на етапi 4, одержує квитанцiю вiд АППБ "АВАЛЬ" та проводить дiї, передбаченi Порядком для цього етапу. Разом з цим виписує квитанцiю МД-1 про стягнення єдиного збору. Другий примiрник квитанцiї МД-1 видає власнику, а до першого примiрника прикрiплює квитанцiю банку.

     По завершеннi контрольних функцiй на 4-му етапi митного контролю та оформлення документи передаються на 5-й етап у сектор митного оформлення м/п "Iллiчiвськ" для проведення логiчного контролю згiдно Порядку.

     2.9. Пiсля завершення 5-го етапу документи надаються начальнику вiддiлу, чи заступнику начальника вiддiлу або начальнику сектору НСБ для прийняття рiшення про необхiднiсть проведення митного огляду на 1-й стадiї 6-го етапу Порядку.

     2.10. Уповноважена посадова особа вiддiлу, призначена для проведення митного огляду (стадiя 2 етапу 6 Порядку), перевiряє номер пломби та номер контейнера, проводить огляд згiдно завдань, визначених на попереднiх етапах у Аркушi контролю, який додається до ВМД, згiдно Порядку. (Вивантаження предметiв, якi знаходяться в контейнерi, для пред'явлення їх до митного контролю, здiйснюється одержувачем, згiдно чинного законодавства.)

     2.11. Пiсля завершення митного огляду складається акт за формою, встановленою Порядком, який пiдписується iнспекторами митницi, що проводили огляд, одержувачем товарiв та iншими особами, що брали участь в оглядi товарiв. Акт митного огляду завiряється штампом "ПМК".

     2.12. У разi необхiдностi нарахування та стягнення збору за митне оформлення товарiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари, чи поза робочим часом, уповноваженою особою вiддiлу проводяться контрольнi функцiї, передбаченi Порядком на етапi 7, стадiя 1.

     2.13. Уповноважена посадова особа вiддiлу, яка призначена для завершення митного оформлення на стадiї 2 та 3 етапу 7 Порядку проводить вiдповiднi контрольнi функцiї, проставляє особисту номерну печатку, пiдпис та прiзвище у графi D ВМД. При цьому на ордерi проставляє ОНП, та вчиняє запис: "Вивiз з територiї порту дозволено".

     Пiсля цього проводиться розподiл примiрникiв ВМД у порядку, встановленому ПКМУ вiд 09.06.1997р. N 574, наказом ДМСУ N 796 вiд 12.10.2001 року.

     Декларанту вручається четвертий примiрник оформленої ВМД, товаротранспортнi документи, що є пiдставою для вивезення товарiв за межi зони митного контролю.

     2.14. Пiсля оформлення всiх контейнерiв, що зазначенi у "Контрольному аркушi...." уповноважена посадова особа вiддiлу передає цей аркуш вiдповiдальнiй посадовiй особi ТВВ N 1 для зняття з контролю.

     Разом с цим, уповноважена посадова особа вiддiлу заповнює "Реєстр вантажiв, якi оформленi у ВМКТЗ N 1" (додаток 3), та передає його старшому чергової змiни ВМКТЗ N1 для звiрки з облiком випуску контейнерiв з територiї порту.

     2.15. Данi про оформленi НСБ або ВВ реєструються в "Журналi облiку вантажiв, НСБ та ВВ фiзичних осiб" (додаток 4).

     Пiдшита та скрiплена ОНП справа по реєстру передається у сектор митного оформлення м/п "Iллiчiвськ".

     2.16. Другий примiрник ВМД передається посадовiй особi вiддiлу IАР та МС за реєстром по формi, встановленiй наказом ЧРМ вiд 30.11.2002р. N 815 (у разi закiнчення оформлення поза робочим часом - не пiзнiше 9-ї години наступного дня).

     2.17 Уповноважена посадова особа вiддiлу не пiзнiше 10год.00хв. наступного дня передає посадовiй особi вiддiлу бухгалтерського облiку та аналiзу третiй примiрник ВМД за реєстром по формi, що встановлена наказом ЧРМ вiд 30.11.2002 р. N 815, разом з квитанцiєю МД-1, та квитанцiю про сплату платежiв у АППБ "Аваль".

     При цьому, посадова особа вiддiлу бухгалтерського облiку на третьому примiрнику квитанцiї МД-1 та реєстрi робить вiдмiтку про перевiрку та прийняття квитанцiї та ВМД iз зазначенням дати та пiдписом.

3. ОФОРМЛЕННЯ НСБ АБО ВАНТАЖНОГО ВIДПРАВЛЕННЯ НА ВИВЕЗЕННЯ З УКРАЇНИ

     3.1. Власник вантажу або НСБ подає начальнику ВМКТЗN1 наступнi документи:

     - Заяву на iм'я начальника вiддiлу. У разi вiдправлення предметiв довiреною особою, до заяви додається нотарiально засвiдчене доручення.

     - Митну декларацiю, форма якої затверджена постановою КМ України N 748 вiд 15.07.1997р., на предмети якi вивозяться (пересилаються) за митний кордон України.

     - Документи та копiї документiв, що пiдтверджують факт тимчасового або постiйного мiсця проживання на територiї України, у разi виїзду за кордон - закордонний паспорт.

     - Iнвойс, рахунок-фактуру, або iншi документи, якi пiдтверджують вартiсть товарiв, що вивозяться товарiв.

     - Експертнi документи органiзацiї, що мають право їх видавати згiдно чинного законодавства (у випадках необхiдностi).

     - Екологiчну декларацiю.

     - Iншi документи (за потребою).

     Власнику НСБ, ВВ роз'ясняються митнi правила по оформленню товарiв та предметiв, а також вiдповiдальнiсть згiдно Митного кодексу України.

     3.2. Пiсля накладення резолюцiї на заявi начальником вiддiлу, iнспектор вiддiлу перевiряє наявнiсть необхiдних для вiдправлення документiв, виїжджає на оглядовий майданчик складу N12 або N15 IМТП, для проведення митного догляду речей.

     3.3. Пiсля завершення догляду, власник у присутностi iнспектора митницi проводить завантаження контейнера, пiсля чого iнспектор накладає на контейнер митне забезпечення i складає акт про митний огляд.

     3.4. Пiсля закiнчення митного огляду з власника вантажу або НСБ стягуються митнi збори за митне оформлення товарiв та iнших предметiв.

     3.5. У разi надходження на територiю порту товарiв та iнших предметiв з iнших митниць, якi перемiщуються пiд митним контролем, уповноваженою посадовою особою вiддiлу проводиться пiдтвердження їх надходження на пiдставi поданих документiв контролю за доставкою, оформлених митницею вiдправлення, ВМД а також iнших документiв, у порядку встановленому наказом ДМСУ вiд 08.12.1998р. N 771 з врахуванням технологiчної схеми ВКДВ ЧРМ затвердженої наказом по ЧРМ згiдно встановленого порядку.

     3.6. Далi контейнер або iнший вантаж передається на вiдповiдальне зберiгання на 12 або 15 склад IМТП, пiсля чого один примiрник навантажувального ордеру з вiдмiтками складу про прийом вантажу залишається у справах ВМКТЗ N1 разом з iншими документами на контролi.

     3.7. Пiсля передачi контейнера (вантажу) на склад порту, вiн знаходиться пiд митним контролем до моменту його навантаження на судно i вивезення за межi митної територiї України, тому всi операцiї i перемiщення вантажу здiйснюються за погодженням митницi.

     3.8. Попередньо до початку навантаження контейнера (вантажу) на судно закордонного плавання експедитор подає у ВМКТЗN1 доручення на навантаження та екологiчну декларацiю. Пiдставою для оформлення доручення є митна декларацiя. У разi надходження товарiв та iнших предметiв, якi були оформленi у iнших митницях та перебувають пiд митним контролем, разом з МД подаються товаросупровiднi документи, оформленi митницею вiдправлення.

     3.9. Пiсля перевiрки вiдповiдностi даних, зазначених у дорученнях на навантаження, даним товаросупровiдних документiв i за вiдсутностi зауважень iнспектор митницi на дорученнi проставляє вiдбиток ОНП. Оформлене таким чином доручення є пiдставою для навантаження зазначених у ньому товарiв та iнших предметiв на судна.

     3.10. Доручення на навантаження подається у ВМКТЗ N1 у 5-и примiрниках, один з яких залишається у вiддiлi для контролю за завантаженням судна. Доручення має мiстити вiдомостi про вiдправника, одержувача, назву судна, порт вiдправлення та порт призначення, вiдомостi про експедитора, назву i кiлькiсть товарiв та iнших предметiв, маркування вантажних мiсць або транспортних одиниць, кiлькiсть примiрникiв доручення.

     3.11. Пiсля надання дозволу на завантаження на судно, посадова особа вiддiлу проводить реєстрацiю оформлених товарiв та iнших предметiв у вiдповiдних журналах.

     3.12. Посадовi особи вiддiлу здiйснюють контрольнi функцiї за вивезенням за межi митної територiї України оформлених у вiддiлi товарiв та iнших предметiв згiдно " Технологiчної схеми митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митний кордон України водними видами транспорту через пункт пропуску Iллiчвський морський торгiвельний порт (IМТП)" затвердженої наказом ЧРМ вiд 04.11.2002р. N 733.

     3.13. Документи, що були пiдставою для оформлення та випуску вантажу пiдшиваються у суднову справу, що зберiгається у вiддiлi, з послiдуючою передачею до архiву регiональної митницi згiдно встановленого порядку.

НАЧАЛЬНИК ВМКТЗ N1 В.С. КЛIНКОВ

 

Додаток 1

"Журнал реєстрацiї заяв на оформлення вантажiв фiзичних осiб"

N
п/п
Дата, час
подання
заявки
Дата
оформлення
Одержувач
товарiв
(П.I.Б.)
Кiлькiсть
контейнерiв/
/ мiсць
Назва
товарiв
П.I.Б. та
пiдпис
особи,
що подала
заявку
Примiтки
1 2 3 4 5 6 7 8

 

Додаток 2

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

м/п "I Л Л I Ч I В С Ь К " ЧРМ
В М К Т З N 1

КОНТРОЛЬНИЙ АРКУШ
ПЕРЕМIЩЕННЯ ВАНТАЖIВ З КОНТЕЙНЕРНОГО ТЕРМIНАЛУ ПОРТУ У ЗОНУ МИТНОГО КОНТРОЛЮ ВМКТЗ N 1

N
п/п
N
Контейнера
N
Автомашини
Власник
(отримувач)
Перевiзник
(водiй)
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
   
Вiдмiтка iнспектора про направлення контейнерiв, ОНП Вiдмiтка iнспектора про доставлення контейнерiв, ОНП

 

Додаток 3

Реєстр вантажiв, якi оформленi у ВМКТЗ N 1

N N
контейнеру
N
транспорт.
засобу
Назва та N
митного
документу
N ордеру
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
Начальник сектору НСБ _____________________________
(пiдпис, дата)

 

Додаток 4

Ж У Р Н А Л
облiку митного оформлення вантажiв, НСБ та ВВ фiзичних осiб

N
п/п
Дата
оформлення
П.I.Б.
власника
вантажу
Найменування
вантажу
Кiлькiсть
мiсць
вантажу
N
коносаменту,
назва судна

 

Номер
ВМД
Номер
МД-1
Н а р а х о в а н о Прiзвище
iнспектора,
що оформляв
вантаж
Мито ПДВ Митнi збори
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.