МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

28.05.2012 N 613


Про затвердження Положення про склади тимчасового зберiгання

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
01 серпня 2012 р. за N 1307/21619

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Мiнiстерства фiнансiв України
вiд 26 грудня 2018 року N 1142,
вiд 23 червня 2021 року N 367

(Змiни, передбаченi абзацом третiм пiдпункту 6 пункту 1 Змiн, затверджених наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26 грудня 2018 року N 1142, не внесенi у зв'язку з некоректнiстю вказiвок до змiн)

     Вiдповiдно до Спецiального додатка A до Мiжнародної конвенцiї про спрощення i гармонiзацiю митних процедур вiд 18 травня 1973 року, глави 63 Митного кодексу України, пiдпункту 64 пункту 4 та пiдпункту 3 пункту 10 Положення про Мiнiстерство фiнансiв України, затвердженого Указом Президента України вiд 08 квiтня 2011 року N 446, наказую:

     1. Затвердити Положення про склади тимчасового зберiгання, що додається.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Державної митної служби України:

     вiд 07 жовтня 2003 року N 674 "Про затвердження Положення про склади тимчасового зберiгання", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 19 листопада 2003 року за N 1061/8382;

     вiд 15 березня 2004 року N 189 "Про внесення змiн i доповнень до Положення про склади тимчасового зберiгання", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 26 березня 2004 року за N 373/8972;

     вiд 07 грудня 2006 року N 1088 "Про внесення змiн до деяких наказiв Держмитслужби", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 21 грудня 2006 року за N 1339/13213;

     вiд 13 травня 2009 року N 443 "Про затвердження Порядку ведення облiку та подання митним органам звiтностi щодо товарiв на складах тимчасового зберiгання", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 29 травня 2009 року за N 471/16487.

     3. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) i Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення Державної митної служби України (Сьомка С. М.) в установленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня набрання чинностi Митним кодексом України вiд 13 березня 2012 року, але не ранiше дня офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I. та першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Мiнiстр Ю. Колобов
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби України з питань регуляторної полiтики та розвитку пiдприємництва М. Ю. Бродський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
28.05.2012 N 613
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
01 серпня 2012 р. за N 1307/21619

ПОЛОЖЕННЯ
про склади тимчасового зберiгання

(У текстi Положення абревiатуру "СВС" замiнено абревiатурою "СВК"; слова "Держмитслужба України" в усiх вiдмiнках замiнено абревiатурою "ДФС"; слова "орган державної податкової служби" замiнено словами "орган доходiв i зборiв" згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26 грудня 2018 року N 1142)

(У текстi Положення слова "ЄАIС ДФС" замiнено словом "ЄАIС"; слово "ДФС" замiнено словом "Держмитслужба" у вiдповiдному вiдмiнку; слова "орган доходiв i зборiв" в усiх вiдмiнках замiнено словами "контролюючий орган" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 23 червня 2021 року N 367)

I. Загальнi положення

     1.1. Це Положення визначає форму, порядок подання та розгляду заяв, порядок надання, зупинення дiї, анулювання дозволу на вiдкриття та експлуатацiю складу тимчасового зберiгання (далi - СТЗ); вимоги до складських об'єктiв, якi можуть використовуватися як СТЗ; правила провадження дiяльностi СТЗ та порядок контролю за їх провадженням; порядок розмiщення, зберiгання та облiку товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення на СТЗ.

     1.2. У цьому Положеннi термiни вживаються в такому значеннi:

     вiдкритий майданчик - спецiально обладнана та огороджена територiя, призначена для зберiгання товарiв та розташована поза межами примiщень;

     критий майданчик - крита, спецiально обладнана та огороджена територiя, пристосована для зберiгання товарiв та розташована поза межами примiщень;

     морозильна камера - будiвля або апарат для заморожування i збереження харчових та iнших швидкопсувних продуктiв при температурi вiд - 1° C до - 35° C;

     партiя товарiв - товари, що вiдправляються на адресу одного одержувача за одним перевiзним документом, що використовується пiд час перевезення вантажiв вiдповiдно до нормативно-правових актiв з питань перевезення вантажiв;

     прилегла до СТЗ територiя - огороджена або позначена на мiсцевостi щитами з написами, стрiчкою, розмiткою незмивною фарбою територiя з твердим покриттям, що прилягає до СТЗ та призначена для стоянки транспортних засобiв, проведення навантажувально-розвантажувальних робiт, зважування товарiв та транспортних засобiв;

     примiщення - весь об'єм або частина об'єму будiвлi чи споруди, якi є об'єктами нерухомого майна;

     реєстр СТЗ (далi - Реєстр) - програмно-iнформацiйний комплекс Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби (далi - ЄАIС), призначений для накопичення, систематизацiї i зберiгання вiдомостей про СТЗ;

(абзац восьмий пункту 1.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 23.06.2021р. N 367)

     система електронного облiку товарiв на СТЗ - програмно-iнформацiйний комплекс утримувача СТЗ, побудований з використанням системи управлiння базами даних, призначений для ведення облiку товарiв та транспортних засобiв, що розмiщуються, зберiгаються та вивозяться з СТЗ;

     складськi об'єкти - складськi примiщення, холодильники, морозильники, унiверсальнi холодильнi камери, резервуари, елеватори, критi чи вiдкритi майданчики, придатнi для зберiгання товарiв i транспортних засобiв;

     унiверсальна холодильна камера - будiвля або апарат для охолоджування або заморожування i збереження харчових або нехарчових швидкопсувних продуктiв при температурi вiд +5° C до - 18° C;

     утримувач складу органiзацiї - отримувача гуманiтарної допомоги (далi - утримувач СГД) - органiзацiя, данi про яку внесено до Єдиного реєстру отримувачiв гуманiтарної допомоги i у власностi, користуваннi якої перебуває склад органiзацiї - отримувача гуманiтарної допомоги (далi - СГД);

     утримувач СТЗ - суб'єкт господарювання, у власностi, користуваннi якого перебувають складськi об'єкти СТЗ;

     холодильна камера - будiвля або апарат для охолоджування та збереження харчових та iнших швидкопсувних продуктiв при температурi вiд +1° C до +5° C.

     Iншi термiни вживаються в цьому Положеннi у значеннi, наведеному в Митному кодексi України (далi - МК України).

     1.3. Вiдповiдно до статтi 437 МК України митниця, в зонi дiяльностi якої розташованi вiдповiднi складськi об'єкти СТЗ (далi - митниця), надає дозвiл на вiдкриття та експлуатацiю СТЗ (далi - Дозвiл) вiдкритого або закритого типу.

     1.4. У межах СТЗ та прилеглої до СТЗ територiї створюється зона митного контролю.

     1.5. Утримувач СТЗ (СГД) створює належнi умови для забезпечення схоронностi товарiв i транспортних засобiв, розмiщених на СТЗ (СГД), вiдповiдно до МК України.

     1.6. У разi надходження товарiв автомобiльним транспортом на територiю СТЗ вiдкритого типу прилегла до цього СТЗ територiя або її частина визначається митницею як мiсце доставки товарiв.

     1.7. При виходi з ладу системи вiдеоконтролю (далi - СВК) або її елемента (вiдеокамери) утримувач СТЗ повинен негайно вжити заходiв щодо вiдновлення роботи СВК та письмово iнформувати митницю про строк, коли СВК або її елементи не працювали.

(пункт 1.7 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142)

     1.8. Утримувач СТЗ забезпечує надання митницi, в зонi дiяльностi якої знаходиться СТЗ, та вiдповiдному пiдроздiлу центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику (далi - Держмитслужба), на який покладено функцiю здiйснення монiторингу, вiддаленого доступу до наявних СВК (в тому числi архiвiв вiдеозображень).

(абзац перший пункту 1.8 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 23.06.2021р. N 367)

     На письмовий запит керiвника митницi або уповноваженої ним особи утримувач СТЗ надає митницi вiдеоiнформацiю СВК на носiях, узгоджених iз митницею, за перiод, вказаний у запитi.

(пункт 1.8 у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142)

     1.9. Носiї iнформацiї з вiдеозаписами, наданими утримувачем СТЗ, зберiгаються митницею не менше 365 днiв з дати їх отримання. Пiсля закiнчення строку зберiгання цi носiї iнформацiї повертаються утримувачу СТЗ.

II. Вимоги до розташування та обладнання СТЗ та СГД

     2.1. СТЗ розташовується на митнiй територiї України, окрiм територiї пунктiв пропуску через державний кордон України для мiжнародного чи мiждержавного автомобiльного сполучення.

     2.2. СТЗ може мати:

     одну поштову адресу, якщо СТЗ складається з одного або декiлькох складських об'єктiв;

     декiлька поштових адрес, якщо СТЗ складається з декiлькох складських об'єктiв, що мають рiзнi поштовi адреси та огородженi нерозривно по периметру територiї СТЗ.

     2.3. Якщо СТЗ складається з декiлькох складських об'єктiв, дозволяється використовувати територiю, прилеглу до одного з цих складських об'єктiв як прилеглу територiю до СТЗ.

     2.4. Утримувач СТЗ повинен забезпечити:

     наявнiсть прилеглої до СТЗ територiї з твердим покриттям, обладнаної для стоянки транспортних засобiв;

     цiлодобову охорону складських об'єктiв або функцiонування на них охоронної сигналiзацiї;

     обладнання складських об'єктiв СТЗ ґратами на вiкнах (за їх наявностi);

     функцiонування протипожежної сигналiзацiї на складських об'єктах (крiм функцiонування такої сигналiзацiї на вiдкритих майданчиках), наявнiсть засобiв пожежогасiння;

     наявнiсть повiрених засобiв для зважування товарiв (з урахуванням специфiки товарiв), а на СТЗ, призначеному для зберiгання наливних чи насипних товарiв, - повiрених засобiв облiку таких товарiв i контролю за ними;

     наявнiсть рампи, оглядового майданчика, навантажувально-розвантажувальної технiки (з урахуванням специфiки СТЗ);

     можливiсть проведення навантажувально-розвантажувальних робiт на СТЗ або на прилеглiй до СТЗ територiї;

     наявнiсть i функцiонування СВК за всiма воротами або дверними отворами СТЗ, через якi здiйснюється ввезення та/або вивезення товарiв, в'їздом i виїздом з прилеглої до СТЗ територiї, фiксування такого вiдображення для виявлення несанкцiонованого доступу до товарiв i транспортних засобiв, що перебувають пiд митним контролем, а також ведення архiву вiдеозаписiв СВК;

(абзац дев'ятий пункту 2.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142)

     безперешкодний доступ посадових осiб митницi до СВК;

     наявнiсть i функцiонування на в'їздi та виїздi з прилеглої до СТЗ вiдкритого типу територiї контрольно-пропускної системи, до якої входять шлагбауми, електроннi ваги та засоби автоматичного зчитування (фiксацiї) реєстрацiйних номерних знакiв транспортних засобiв з функцiєю автоматичного внесення iнформацiї про реєстрацiйний номер транспортного засобу та його загальну вагу до системи електронного облiку товарiв на СТЗ (для СТЗ, ввезення або вивезення товарiв з яких здiйснюється автомобiльним транспортом);

     освiтлення СТЗ та прилеглої до СТЗ територiї згiдно iз встановленими нормативними актами, санiтарними нормами та правилами;

     обладнання робочих мiсць для посадових осiб пiдроздiлу митного оформлення (далi - ПМО) згiдно iз встановленими нормативно-правовими актами, санiтарними нормами та правилами (у разi необхiдностi - розмiщення ПМО на територiї СТЗ вiдкритого типу);

     наявнiсть каналiв i засобiв зв'язку для роботи посадових осiб ПМО та iнших державних органiв контролю у разi розмiщення таких посадових осiб на територiї СТЗ;

     обладнання СТЗ не менше нiж двома засобами нанесення забезпечення, один з яких повинен перебувати у вiданнi митницi, другий - у вiданнi утримувача СТЗ;

     наявнiсть на складських об'єктах СТЗ (мiсцях накладення забезпечення для резервуарiв (елеваторiв)) iнформацiйних вивiсок - за зразками, наведеними в додатку 1 до цього Положення.

     Умови обладнання та технiчнi характеристики СВК наведенi в додатку 2 до цього Положення.

     2.5. Якщо СТЗ входить до структури вантажного митного комплексу, дозволяється використовувати для обладнання СТЗ технiчне обладнання, технiку, iнфраструктуру та охорону, що забезпечують функцiонування цього вантажного митного комплексу.

     2.6. Тимчасове зберiгання товарiв, ввезених на митну територiю України як гуманiтарна допомога, здiйснюється з дозволу митного органу на СГД за таких умов:

     данi про утримувача СГД повиннi бути внесенi до Єдиного реєстру отримувачiв гуманiтарної допомоги;

     наявностi на СГД цiлодобової охорони або функцiонуючої охоронної сигналiзацiї, засобiв пожежогасiння;

     обладнання СГД не менше нiж двома засобами нанесення забезпечення, один з яких повинен перебувати у вiданнi митницi, другий - у вiданнi утримувача СГД.

III. Порядок подання та розгляду заяв про надання Дозволу

     3.1. Пiдприємство, яке має намiр отримати Дозвiл, подає до митницi в паперовiй та/або електроннiй формi заяву про надання дозволу на вiдкриття та експлуатацiю СТЗ (далi - Заява про надання Дозволу).

(абзац перший пункту 3.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142)

     Форма Заяви про надання Дозволу наведена в додатку 3 до цього Положення.

     3.2. До Заяви про надання Дозволу додаються:

     1) повiдомлення заявника про реквiзити реєстрацiї:

     декларацiї вiдповiдностi матерiально-технiчної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки;

     декларацiї про готовнiсть об'єкта до експлуатацiї (щодо об'єктiв, будiвництво яких здiйснено на пiдставi будiвельного паспорта, або об'єктiв, що за класом наслiдкiв (вiдповiдальностi) належать до об'єктiв з незначними наслiдками (СС1), або самочинно збудованого об'єкта, на яке визнано право власностi за рiшенням суду) або виданого органом державного архiтектурно-будiвельного контролю сертифiката про прийняття в експлуатацiю закiнчених будiвництвом об'єктiв, що за класом наслiдкiв (вiдповiдальностi) належать до об'єктiв iз середнiми (СС2) та значними (СС3) наслiдками, та комплексiв (будов), до складу яких входять об'єкти з рiзними класами наслiдкiв (вiдповiдальностi), або iншого документа про прийняття в експлуатацiю закiнченого будiвництвом об'єкта(iв), виданого в установленому законодавством порядку;

     2) засвiдченi заявником у визначеному законодавством порядку копiї:

     документiв, що пiдтверджують право власностi на складськi об'єкти та прилеглу територiю, на площах яких планується розташовування СТЗ, або право користування ними, а також державну реєстрацiю цих об'єктiв в установленому порядку;

     наказу заявника про створення власного пiдроздiлу охорони та положення про такий пiдроздiл та/або договору про надання послуг з охорони складських об'єктiв i прилеглої до них територiї з вiдповiдним територiальним органом Нацiональної полiцiї України або суб'єктом господарювання будь-якої форми власностi, створеним i зареєстрованим на територiї України, що здiйснює охоронну дiяльнiсть на пiдставi отриманої у встановленому порядку лiцензiї;

     експлуатацiйного дозволу (для складських об'єктiв, у яких планується зберiгання харчових продуктiв тваринного походження);

     технологiчної схеми iз зазначенням засобiв вимiрювальної технiки, що використовується для облiку та контролю (для складських об'єктiв, призначених для зберiгання наливних та насипних товарiв);

     технiчних паспортiв (специфiкацiй) на: обладнання СВК; обладнання контрольно-пропускної системи при в'їздi на територiю СТЗ та при виїздi з неї, зокрема засобiв автоматичної фiксацiї даних реєстрацiйних номерних знакiв транспортних засобiв та електронних ваг з функцiєю автоматичного внесення iнформацiї про реєстрацiйний номер транспортного засобу та його загальну вагу до системи електронного облiку транспортних засобiв на СТЗ (для СТЗ, ввезення та/або вивезення товарiв з яких здiйснюється автомобiльним транспортом); обладнання для зважування товарiв;

     3) пiдписанi заявником:

     загальний план територiї, на якiй знаходяться складськi об'єкти, якi планується використовувати як СТЗ, iз зазначенням мiсцезнаходження, лiнiйних розмiрiв цих об'єктiв, з позначенням пiд'їзних шляхiв, схеми руху транспортних засобiв, розташування СВК, розмiщення всiх ворiт i/або дверних отворiв СТЗ, через якi здiйснюється ввезення та/або вивезення товарiв, всiх в'їздiв i виїздiв з прилеглої до СТЗ територiї, та план кожного об'єкта СТЗ (iз зазначенням розмiщення вiкон, дверей, ворiт, СВК, внутрiшнього обладнання тощо);

     перелiк осiб, якi матимуть право доступу на територiю СТЗ.

     У разi подання заяви в електроннiй формi на документи, передбаченi цим пунктом, накладається електронний пiдпис, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi вiдповiдно до вимог Закону України "Про електроннi довiрчi послуги".

(пункт 3.2 доповнено абзацом тринадцятим згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142, у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 23.06.2021р. N 367)

     3.3. Заява про надання Дозволу реєструється митницею в порядку, установленому Типовою iнструкцiєю з документування управлiнської iнформацiї в електроннiй формi та органiзацiї роботи з електронними документами в дiловодствi, електронного мiжвiдомчого обмiну, затвердженою постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 сiчня 2018 року N 55.

(пункт 3.3 у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142)

     3.4. Розгляд Заяви про надання Дозволу здiйснюється митницею у строк, що не перевищує п'ятнадцяти робочих днiв з дня реєстрацiї цiєї заяви у митницi.

     3.5. Пiд час розгляду Заяви про надання Дозволу митниця перевiряє:

     вiдповiднiсть вiдомостей про реєстрацiю заявника, зазначених у Заявi про надання Дозволу, iнформацiї, що мiститься в Державному реєстрi юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв на офiцiйному веб-сайтi спецiально уповноваженого органу з питань державної реєстрацiї;

     наявнiсть поданих разом iз Заявою про надання Дозволу документiв за перелiком, визначеним пунктом 3.2 цього роздiлу;

     вiдповiднiсть вiдомостей, зазначених у Заявi про надання Дозволу та поданих з нею документах, фактичним вiдомостям про складськi об'єкти, їх розташування та облаштування.

     3.6. З метою перевiрки вiдомостей про складськi об'єкти, їх розташування та облаштування митниця протягом десяти робочих днiв з дня реєстрацiї Заяви про надання Дозволу проводить у присутностi уповноваженої посадової особи заявника огляд та фотографування складських об'єктiв, прилеглої територiї та перевiрку вiдповiдностi складських об'єктiв вiдомостям, зазначеним у доданих до Заяви про надання Дозволу документах.

     За результатами огляду складається акт огляду (далi - Акт огляду), форма якого затверджена вiдповiдно до статтi 343 МК України.

     В Актi огляду не допускаються виправлення цифрових показникiв, дат та iнших даних.

     Копiя Акта огляду надається утримувачу СТЗ (у разi якщо утримувачем СТЗ є фiзична особа - пiдприємець - цiй фiзичнiй особi).

     3.7. За результатами розгляду Заяви про надання Дозволу та з урахуванням вiдомостей, зазначених у Актi огляду, митниця приймає рiшення про надання Дозволу.

     Дозвiл оформлюється наказом митницi.

     3.8. Протягом одного робочого дня з дня видання наказу митницi про надання Дозволу митниця засобами вiдомчої електронної пошти надсилає Держмитслужбi лист-подання про внесення даних про СТЗ до Реєстру.

     Лист-подання мiстить iнформацiю, зазначену в абзацах четвертому - дванадцятому пункту 6.3 роздiлу VI цього Положення.

     До листа-подання додаються електроннi копiї:

     Акта огляду;

     фотографiй складських об'єктiв, зроблених пiд час огляду складських об'єктiв вiдповiдно до пункту 3.6 цього роздiлу.

     3.9. Держмитслужба протягом одного робочого дня з дня отримання листа-подання митницi про внесення даних про СТЗ до Реєстру вносить запис про СТЗ до Реєстру та повiдомляє митницю про включення СТЗ до Реєстру.

     Реєстрацiйний номер СТЗ в Реєстрi формується ЄАIС автоматично.

     3.10. Митниця письмово повiдомляє заявника про включення СТЗ до Реєстру у строк, що не перевищує одного робочого дня з дня отримання повiдомлення Держмитслужби, шляхом надсилання заявнику витягу з Реєстру, сформованого за допомогою ЄАIС.

     Витяг з Реєстру мiстить iнформацiю, зазначену в абзацах другому - одинадцятому пункту 6.3 роздiлу VI цього Положення.

     3.11. У разi прийняття митницею рiшення щодо необхiдностi розмiщення на СТЗ вiдкритого типу ПМО митниця узгоджує з утримувачем цього СТЗ дату початку розмiщення та особливостi функцiонування ПМО.

     3.12. При змiнi будь-яких вiдомостей, окрiм коду ЄДРПОУ, або реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв, або серiї та номера паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний орган державної податкової служби i мають вiдмiтку в паспортi), зазначених у Заявi про надання Дозволу або у документах, якi додавались до цiєї заяви, утримувач СТЗ повинен письмово повiдомити про це митницю з поданням документiв (або їх завiрених копiй), що пiдтверджують цi змiни.

     3.13. Пiдставою для прийняття митницею рiшення про вiдмову у наданнi Дозволу є:

     встановлення факту надання заявником недостовiрної iнформацiї (даних) та/або пiдроблених документiв чи документiв, одержаних незаконним шляхом, або таких, що мiстять неправдивi вiдомостi, або неподання вiдомостей, документiв, визначених у пунктi 3.2 цього роздiлу;

(абзац другий пункту 3.13 у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 23.06.2021р. N 367)

     невiдповiднiсть складських об'єктiв та їх облаштування вимогам цього Положення.

     3.14. У разi прийняття митницею мотивованого рiшення про вiдмову у наданнi Дозволу митниця надсилає таке рiшення заявнику в письмовiй формi.

     3.15. Оскарження рiшення про вiдмову у наданнi Дозволу здiйснюється у порядку, встановленому законом.

IV. Переоформлення, зупинення дiї Дозволу та його анулювання

     4.1. Переоформлення Дозволу:

     4.1.1. Переоформлення Дозволу здiйснюється вiдповiдно до статтi 413 МК України.

     4.1.2. Заява про переоформлення Дозволу подається митницi у порядку, передбаченому роздiлом III цього Положення.

     Митниця у строки, встановленi пунктом 3.4 роздiлу III цього Положення, видає наказ про переоформлення Дозволу.

     4.1.3. У строки, передбаченi пунктом 3.8 роздiлу III цього Положення, митниця надсилає iнформацiю про переоформлення Дозволу засобами вiдомчої електронної пошти Держмитслужбi разом iз копiєю наказу митницi про таке переоформлення.

     4.1.4. Держмитслужба у строки, встановленi пунктом 3.9 роздiлу III цього Положення, вносить необхiднi вiдомостi до Реєстру та повiдомляє про це митницю.

     4.2. Зупинення дiї Дозволу:

     4.2.1. Дiя Дозволу може бути зупинена у випадках та у порядку, що встановленi статтею 412 МК України.

     4.2.2. Невиконання пiдприємством вимог, встановлених МК України, актами Кабiнету Мiнiстрiв України, Мiнiстерства фiнансiв України, фiксується шляхом складання протоколу про порушення митних правил та/або акта, складання якого передбачено статтею 343 МК України.

     Наказ митницi щодо зупинення дiї Дозволу повинен мiстити:

     причини та строк зупинення дiї Дозволу;

     вимогу до утримувача СТЗ щодо усунення недолiкiв iз зазначенням вiдповiдно до МК України кiнцевої дати усунення таких недолiкiв (крiм випадку зупинення дiї Дозволу за заявою утримувача СТЗ);

     попередження про подальше анулювання Дозволу у разi невиконання вимог, зазначених у цьому наказi (крiм випадку зупинення дiї Дозволу за заявою утримувача СТЗ).

     4.2.3. Завiрена копiя наказу щодо зупинення дiї Дозволу не пiзнiше 5 робочих днiв вручається утримувачу СТЗ пiд його пiдпис на копiї наказу, що залишається у справах митницi. У разi вiдмови утримувача СТЗ вiд такого пiдписання копiя наказу про зупинення дiї Дозволу направляється утримувачу СТЗ поштовим вiдправленням з повiдомленням про вручення.

     Копiя наказу митного органу про зупинення дiї Дозволу надсилається разом iз супровiдним листом до Держмитслужби не пiзнiше наступного робочого дня пiсля видання цього наказу.

     4.2.4. При зупиненнi дiї Дозволу посадовою особою митницi до Реєстру вноситься така iнформацiя:

     причини та строк зупинення дiї Дозволу;

     номер та дата наказу митницi про зупинення дiї Дозволу.

     4.2.5. Розмiщення нових партiй товарiв на СТЗ протягом строку зупинення дiї Дозволу забороняється.

     4.2.6. Якщо утримувач СТЗ до закiнчення строку зупинення дiї Дозволу усунув недолiки, вiн може звернутися до митницi iз заявою про проведення огляду територiй i примiщень СТЗ. Огляд проводиться митницею у строк, що не перевищує 3-х робочих днiв з дня отримання такої заяви. Результати огляду оформляються у виглядi Акта огляду.

     У разi виявлення вiдповiдностi СТЗ вимогам цього Положення, митниця, наступного робочого дня пiсля складання Акта огляду, видає наказ про визнання таким, що втратив чиннiсть, наказу митницi про зупинення дiї Дозволу. У Реєстрi робиться вiдмiтка про скасування зупинення дiї Дозволу та вказуються номер i дата наказу митницi про визнання таким, що втратив чиннiсть, наказу про зупинення дiї такого Дозволу. Дата наказу митницi про визнання таким, що втратив чиннiсть, наказу про зупинення дiї Дозволу є кiнцевою датою зупинення дiї такого Дозволу.

     4.3. Анулювання Дозволу:

     4.3.1. Дозвiл може бути анульовано у випадках та у порядку, встановлених статтею 412 МК України.

     4.3.2. Анулювання Дозволу оформлюється наказом митницi, в якому мають бути викладенi пiдстави для такого анулювання.

     4.3.3. У строки, передбаченi пунктом 3.8 роздiлу III цього Положення, митний орган надсилає iнформацiю про анулювання Дозволу засобами вiдомчої електронної пошти Держмитслужбi разом iз копiєю наказу митницi про таке анулювання.

     4.3.4. Держмитслужба у строки, встановленi пунктом 3.9 роздiлу III цього Положення, вносить необхiднi вiдомостi до Реєстру та повiдомляє про це митницю.

     У Реєстрi СТЗ вказується також кiнцева дата випуску товарiв з СТЗ, визначена вiдповiдно до пункту 6.5 роздiлу VI цього Положення.

     4.3.5. У разi скасування судом рiшення митницi про анулювання Дозволу митниця у строк, що не перевищує трьох робочих днiв з дня отримання рiшення суду, яке набрало законної сили, iнформує про це Держмитслужбу для поновлення СТЗ у Реєстрi.

     4.3.6. Реєстрацiйнi номери СТЗ пiсля анулювання Дозволу повторно не використовуються.

     4.3.7. З дати анулювання Дозволу розмiщення нових партiй товарiв на такий СТЗ не допускається.

V. Порядок контролю за провадженням дiяльностi СТЗ

     5.1. Митниця вiдповiдно до пунктiв 5 i 6 частини першої статтi 336 та статтi 343 МК України здiйснює контроль за дотриманням утримувачем СТЗ вимог МК України та вимог цього Положення.

     Контроль за дiяльнiстю СТЗ здiйснюється шляхом проведення посадовими особами митницi огляду складських об'єктiв СТЗ, у тому числi перевiрки функцiонування СВК, облiку товарiв на СТЗ (далi - Огляд СТЗ).

     Огляд СТЗ здiйснюється на пiдставi затверджених керiвником митницi рiчних планiв проведення Оглядiв СТЗ.

     Рiчний план Оглядiв СТЗ доводиться до вiдома утримувачiв СТЗ, розташованих у зонi дiяльностi митницi, протягом п'яти робочих днiв з дня його затвердження.

     5.2. Огляд СТЗ може проводиться митницею поза планом у випадках, визначених пунктами 1 - 4 частини сьомої статтi 346 МК України, та у випадку, якщо така перевiрка проводиться вiдповiдно до кримiнального-процесуального законодавства у разi порушення кримiнальної справи або у процесi провадження в адмiнiстративнiй справi про порушення митних правил стосовно посадової особи цього пiдприємства.

     5.3. Для здiйснення Огляду СТЗ створюється комiсiя з посадових осiб митницi. У складi комiсiї повинно бути не менше нiж три посадових особи.

     Огляд СТЗ проводиться на пiдставi наказу митницi.

     Наказ про проведення Огляду СТЗ повинен мiстити такi вiдомостi:

     найменування митницi;

     посади, прiзвища, iмена та по батьковi посадових осiб, уповноважених на проведення перевiрки, з обов'язковим визначенням керiвника комiсiї;

     найменування утримувача СТЗ;

     код за ЄДРПОУ / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний орган державної податкової служби i мають вiдмiтку в паспортi) утримувача СТЗ;

     мiсцезнаходження СТЗ;

     пiдстава для проведення перевiрки;

     строк проведення перевiрки;

     строк, у який керiвник комiсiї з проведення Огляду СТЗ повинен доповiсти керiвнику митницi про результати перевiрки.

     Строк проведення Огляду СТЗ визначається з урахуванням кiлькостi складських об'єктiв, що входять до складу СТЗ, характеристик складських об'єктiв (площi, об'єму), а також обсягiв товарiв, що зберiгаються на СТЗ.

     Максимальний строк здiйснення Огляду СТЗ становить 5 робочих днiв.

     5.4. Для здiйснення Огляду СТЗ посадовим особам митницi на пiдставi наказу митницi видається посвiдчення на право здiйснення такого контролю, форму якого наведено в додатку 4 до цього Положення (далi - Посвiдчення).

     Посвiдчення завiряється пiдписом керiвника митницi, гербовою печаткою та реєструється посадовими особами митницi в журналi облiку Посвiдчень.

     5.5. За результатами проведеного Огляду СТЗ складається Акт огляду.

     В Актi огляду не допускаються виправлення цифрових показникiв, дат та iнших даних.

     Копiя Акта огляду надається утримувачу СТЗ (у разi якщо утримувачем СТЗ є фiзична особа - пiдприємець - цiй фiзичнiй особi).

     5.6. Iнформацiя, що мiститься в Актi огляду, не пiдлягає розголошенню, а також передаванню в iншi органи, за винятком випадкiв, передбачених законодавством.

     5.7. Проведення Оглядiв СГД здiйснюється у порядку, визначеному цим роздiлом.

VI. Ведення Реєстру СТЗ

     6.1. Реєстр мiстить таку iнформацiю:

     реєстрацiйний номер СТЗ, що складається з 8 знакiв i формується за такою схемою:

     X/XXXX/X/XX,

     де X (знак 1) - латинський символ "S", який вказує на належнiсть цього реєстрацiйного номера до СТЗ;

     XXXX (знаки 2 - 5 реєстрацiйного номера СТЗ формуються в порядку зростання, починаючи з 0001) - порядковий номер СТЗ у загальному перелiку СТЗ;

     X (знак 6) - лiтерний код типу СТЗ: V - СТЗ вiдкритого типу; Z - СТЗ закритого типу;

     XX (знаки 7 - 8) - у разi отримання суб'єктом господарювання дозволу на вiдкриття та експлуатацiю СТЗ в перший раз зазначається "00", у разi змiни даних, якi потребують переоформлення такого дозволу, - "01", при переоформленнi його вдруге - "02" тощо.

     6.2. Внесення iнформацiї до Реєстру здiйснюється посадовою особою Держмитслужби, крiм випадку, передбаченого пiдпунктом 4.2.4 пункту 4.2 роздiлу IV цього Положення.

     6.3. Реєстр ведеться в електронному виглядi за допомогою програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС та мiстить таку iнформацiю:

     реєстрацiйний номер СТЗ (формується вiдповiдно до пункту 6.1 роздiлу VI цього Положення);

     дату внесення iнформацiї до Реєстру;

     найменування юридичної особи або iм'я фiзичної особи - пiдприємця утримувача СТЗ та його код за ЄДРПОУ / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний орган державної податкової служби i мають вiдмiтку у паспортi);

     найменування / прiзвище iм'я по батьковi утримувача СТЗ;

     мiсцезнаходження / мiсце проживання утримувача СТЗ та адресу його електронної пошти;

     адресу мiсцезнаходження СТЗ;

     найменування митницi, яка здiйснює контроль за дiяльнiстю СТЗ;

     тип складського об'єкта (примiщення, холодильна, морозильна або унiверсальна холодильна камера, резервуар, елеватор, критий чи вiдкритий майданчик);

     кiлькiсть складських об'єктiв (кожного типу окремо);

     площу (у квадратних метрах) або об'єм для резервуарiв та елеваторiв (у кубiчних метрах) складського об'єкта;

     кiнцеву дату користування складським об'єктом утримувачем СТЗ (у разi якщо складськi об'єкти не належать утримувачу СТЗ на правi власностi);

     дату, з якої зупиняється дiя Дозволу, причину зупинення дiї Дозволу, дату та номер наказу митницi про зупинення дiї Дозволу (у випадку зупинення);

     дату, до якої зупиняється дiя Дозволу (у випадку зупинення);

     дату анулювання Дозволу, пiдстави для анулювання Дозволу, дату та номер листа митницi про анулювання Дозволу (у випадку анулювання);

     дату виключення СТЗ з Реєстру, дату та номер листа митницi про виключення СТЗ з Реєстру (у випадку виключення);

     кiнцеву дату випуску товарiв пiсля анулювання Дозволу (у випадку анулювання);

     реквiзити судового рiшення щодо поновлення Дозволу в Реєстрi (у випадку отримання такого рiшення).

     6.4. Для унесення до Реєстру змiнених вiдомостей про СТЗ або його утримувача (передбачених пунктом 6.3 роздiлу VI цього Положення) митницею надсилається до Держмитслужби лист-повiдомлення засобами вiдомчої електронної пошти у строк, що не перевищує п'яти робочих днiв з дня реєстрацiї в митницi листа утримувача СТЗ про змiну вiдомостей про СТЗ.

     Змiни до Реєстру вносяться посадовими особами Держмитслужби без змiни перших 6 знакiв реєстрацiйного номера СТЗ протягом одного робочого дня з моменту отримання письмового повiдомлення митницею.

     6.5. У разi анулювання рiшення митницi про надання Дозволу до Реєстру заноситься визначена митницею кiнцева дата вивезення товарiв з СТЗ з урахуванням максимального строку тимчасового зберiгання товарiв на СТЗ, визначеного вiдповiдно до статтi 204 МК України.

     6.6. Оскарження рiшення про виключення СТЗ з Реєстру здiйснюється у порядку, встановленому законом.

     6.7. У разi скасування судом рiшення митницi про анулювання Дозволу такий СТЗ поновлюється у Реєстрi шляхом внесення реквiзитiв судового рiшення до Реєстру.

     6.8. Припинення дiяльностi митницi або змiна зони її дiяльностi не є перешкодою для продовження експлуатацiї СТЗ. У цьому разi Держмитслужбою вносяться змiни до Реєстру щодо змiни митницi, яка здiйснює контроль за дiяльнiстю СТЗ.

     6.9. Данi щодо мiсця проживання фiзичної особи - пiдприємця утримувача СТЗ, його реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний орган державної податкової служби i мають вiдмiтку у паспортi) оприлюдненню не пiдлягають.

VII. Порядок розмiщення та зберiгання товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення на СТЗ (СГД)

     7.1. Для розмiщення товарiв i транспортних засобiв комерцiйного призначення на СТЗ (СГД) до митного органу подаються:

     єдиний унiфiкований документ на розмiщення та тимчасове зберiгання товарiв, що мiстить опис цих товарiв, на пiдставi товаротранспортних документiв вiдповiдно до статтi 202 МК України за формою, наведеною у додатку 5 до цього Положення (далi - ЄУД);

     товаротранспортнi документи (коносамент (Bill of Lading), авiацiйна вантажна накладна (Air Waybill), мiжнародна автомобiльна накладна (CMR), залiзнична накладна (СМГС i ЦIМ)).

     Допускається розмiщення перевiзниками товарiв на СТЗ, розташованих на територiях портiв та аеропортiв, на пiдставi поданих товаротранспортних документiв (коносамента, авiацiйної вантажної накладної) без подання ЄУД.

     7.2. Разом iз ЄУД утримувач СГД подає митному органу:

     засвiдченi ним копiї документiв, що пiдтверджують: право власностi, користування складськими об'єктами; наявнiсть цiлодобової охорони або функцiонуючої охоронної сигналiзацiї, засобiв пожежогасiння;

     фотографiї, що пiдтверджують обладнання СГД не менше нiж двома засобами нанесення митного забезпечення, один з яких повинен перебувати у вiданнi митного органу, другий - у вiданнi утримувача СГД.

     7.3. Рiшення про розмiщення товарiв приймає:

     на СТЗ - уповноважена посадова особа ПМО, у зонi дiяльностi якого розташований такий СТЗ, - невiдкладно пiсля перевiрки поданих документiв та встановлення дотримання вимог Кодексу;

     на СГД - керiвник ПМО або уповноважена ним особа цього пiдроздiлу, у зонi дiяльностi якого розташований такий СГД, - невiдкладно пiсля перевiрки поданих документiв та встановлення дотримання вимог Кодексу та пункту 7.5 роздiлу VII цього Положення;

     7.4. Прийняте посадовою особою митного органу рiшення про розмiщення товарiв на СТЗ засвiдчується вiдбитком штампа "Пiд митним контролем" посадової особи митного органу.

     Вiдбиток штампа "Пiд митним контролем" проставляється на:

     ЄУД - у разi розмiщення товарiв на СТЗ, що розташованi на митнiй територiї України, крiм розташованих на територiях портiв та аеропортiв;

     товаротранспортних документах - у разi розмiщення товарiв на СТЗ, розташованих на територiях портiв та аеропортiв.

     7.5. При першому розмiщеннi товарiв гуманiтарної допомоги на СГД митний орган має право провести у присутностi уповноваженої посадової особи утримувача СГД огляд та фотографування складських об'єктiв, прилеглої територiї та перевiрку вiдповiдностi складських об'єктiв вiдомостям, зазначеним у доданих до ЄУД документах.

     За результатами огляду складається Акт огляду.

     В Актi огляду не допускаються виправлення цифрових показникiв, дат та iнших даних.

     Копiя Акта огляду надається утримувачу СГД.

     7.6. Прийняття товарiв на тимчасове зберiгання на СТЗ здiйснюється утримувачем СТЗ.

     7.7. У разi виявлення утримувачем СТЗ пiд час прийняття товарiв на тимчасове зберiгання:

     невiдповiдностi вiдомостей, вказаних у товаросупровiдних документах на товари, самим товарам;

     пошкодження товарiв;

     пошкодження упаковки товарiв, та/або пошкодження маркування цих товарiв -

     негайно iнформує про це митний орган, посадова особа якого прийняла рiшення про розмiщення товарiв на СТЗ.

     За результатами огляду складається Акт про виявленi факти невiдповiдностi товарiв вiдомостям, зазначеним у товаросупровiдних документах, пошкодження товарiв, або їх упаковки, або їх маркування (далi - Акт про невiдповiднiсть) за формою, визначеною додатком 6 до цього Положення.

     Копiя Акта про невiдповiднiсть надається:

     посадовiй особi утримувача СТЗ, яка здiйснює приймання товарiв на тимчасове зберiгання;

     особi, яка розмiщує товари на СТЗ.

     Оригiнал Акта про невiдповiднiсть зберiгається у справах митного органу протягом 1095 днiв з дати його складення.

     За наявностi пiдстав, передбачених статтею 338 МК України та постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 травня 2012 року N 467 "Про затвердження вичерпного перелiку пiдстав, за наявностi яких може проводитись огляд (переогляд) товарiв, транспортних засобiв комерцiйного призначення митними органами України", за письмовим рiшенням керiвника митного органу або особи, яка виконує його обов'язки, здiйснюється огляд товарiв, за результатами якого складається Акт огляду (переогляду).

     7.8. Пiдставою для вiдмови митного органу в розмiщеннi товарiв гуманiтарної допомоги на СГД є невиконання вимог пункту 2.6 роздiлу II та пункту 7.2 роздiлу VII цього Положення.

     7.9. На строк тимчасового зберiгання товарiв гуманiтарної допомоги на СГД створюється тимчасова зона митного контролю.

     7.10. Утримувач СТЗ (СГД) забезпечує окреме зберiгання рiзних партiй товарiв.

     Товари, що можуть завдати шкоди iншим товарам, або тi, що потребують особливих умов зберiгання, повиннi зберiгатись на (в) спецiально пристосованих для цього складських об'єктах.

     7.11. Строк тимчасового зберiгання товарiв i транспортних засобiв на СТЗ (СГД) починається з дня їх фактичного розмiщення на СТЗ (СГД) та закiнчується днем:

     завершення їх митного оформлення в обраний декларантом митний режим;

     передачi їх на склад митного органу.

     Строк тимчасового зберiгання товарiв не переривається при перемiщеннi товарiв з одного СТЗ (СГД) на iнший.

     Строк тимчасового зберiгання товарiв i транспортних засобiв на СТЗ (СГД) встановлюється вiдповiдно до статтi 204 МК України.

     7.12. Митний орган встановлює строк для вивезення товарiв iз СТЗ, виходячи з можливостей складських об'єктiв СТЗ, наявних засобiв для транспортування товарiв, навантажувально-розвантажувальної технiки.

     7.13. У разi продовження митним органом строкiв тимчасового зберiгання товарiв на СТЗ (СГД) у порядку, встановленому частиною третьою статтi 204 МК України, посадова особа митного органу вносить нову дату закiнчення строку тимчасового зберiгання товарiв на СТЗ (СГД) до вiдповiдного програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС.

     7.14. Товари гуманiтарної допомоги можуть зберiгатися на СГД у транспортному засобi, у якому вони були доставленi.

     7.15. Вивезення за межi митної територiї України або знищення неякiсних i непридатних до споживання товарiв гуманiтарної допомоги, розмiщених на СГД, здiйснюється згiдно зi статтею 9 Закону України "Про гуманiтарну допомогу".

VIII. Порядок ведення облiку та подання митним органам звiтностi щодо товарiв на СТЗ (СГД)

     8.1. Утримувач СТЗ веде облiк товарiв, що розмiщуються, зберiгаються на СТЗ i випускаються з нього, в системi електронного облiку товарiв на СТЗ, що мiстить таку iнформацiю:

     8.1.1. Вiдомостi про розмiщення товару на СТЗ:

     номер i дата документа, на пiдставi якого товар був розмiщений на СТЗ;

     код документа вiдповiдно до класифiкатора документiв, що використовуються митними органами пiд час заповнення митної декларацiї;

     дата початку тимчасового зберiгання товару;

     код товарної позицiї товару згiдно з УКТ ЗЕД (за наявностi);

     найменування товару.

     8.1.2. Кiлькiсть товару, розмiщеного на СТЗ:

     вага нетто, кг;

     кiлькiсть мiсць, шт.;

     код додаткової одиницi вимiру;

     кiлькiсть у додаткових одиницях вимiру.

     8.1.3. Вартiсть товару, розмiщеного на СТЗ:

     код валюти контракту;

     фактурна вартiсть у валютi контракту.

     8.1.4. Вiдомостi про випуск товарiв iз СТЗ:

     документ, на пiдставi якого товар випущено iз СТЗ (код документа, номер, дата);

     код товару згiдно з УКТ ЗЕД (за наявностi).

     8.1.5. Кiлькiсть товару, випущеного iз СТЗ:

     вага нетто, кг;

     кiлькiсть мiсць, шт.;

     код додаткової одиницi вимiру;

     кiлькiсть у додаткових одиницях вимiру.

     8.1.6. Вартiсть товару, випущеного iз СТЗ:

     код валюти контракту;

     фактурна вартiсть у валютi контракту (за наявностi);

     митний режим або код перемiщення товару iз СТЗ.

     8.1.7. Дата закiнчення термiну тимчасового зберiгання товару.

     8.1.8. Дата закiнчення термiну тимчасового зберiгання товарiв, продовженого митним органом.

     8.2. Утримувач СТЗ забезпечує доступ посадових осiб митного органу до iнформацiї, що мiститься в системi електронного облiку товарiв на СТЗ.

     8.3. Утримувач СТЗ щомiсяця до 5 числа мiсяця, що настає за звiтним, подає митному органу звiт про рух товарiв на СТЗ (далi - Звiт) за попереднiй мiсяць за формою, наведеною в додатку 7 до цього Положення.

     Структура та формат передавання даних розмiщуються на офiцiйному вебсайтi Держмитслужби.

(абзац другий пункту 8.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142, у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України вiд 23.06.2021р. N 367)

     8.4. Звiт заповнюється утримувачем СТЗ за допомогою програмного забезпечення та подається у паперовому виглядi разом з його електронною копiєю або подається виключно в електронному виглядi за наявностi в утримувача СТЗ цифрового електронного пiдпису.

     8.5. Посадова особа митного органу приймає та перевiряє Звiт, поданий утримувачем СТЗ.

     У разi надання звiту в паперовому виглядi посадова особа митного органу засвiдчує його своїм пiдписом i проставляє дату перевiрки.

     8.6. Пiсля перевiрки Звiту посадова особа митного органу вносить iнформацiю до вiдповiдного програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС.

     8.7. Заповнення утримувачем СТЗ граф Звiту:

     до графи 1 заносяться номер i дата ЄУД, товаротранспортних документiв;

     до графи 2 вноситься код документа, номер якого внесено до графи 1, згiдно з класифiкатором документiв, що використовуються пiд час заповнення митної декларацiї;

     у графi 3 зазначається дата розмiщення товару на тимчасове зберiгання;

     до графи 4 вноситься код товарної позицiї згiдно з УКТ ЗЕД (за наявностi);

     до графи 5 вноситься комерцiйне або загальне найменування товару згiдно з товаротранспортними документами;

     графи 6 - 9 мiстять вiдомостi про кiлькiснi характеристики товару, розмiщеного на СТЗ (вагу нетто в кiлограмах, кiлькiсть мiсць, код додаткової одиницi вимiру такого товару, а також кiлькiсть товару в цих одиницях вимiру (за наявностi таких вiдомостей));

     графи 10 i 11 мiстять вiдомостi про вартiснi показники товару, розмiщеного на СТЗ (цифровий код валюти договору (контракту) або iнвойсу та фактурна вартiсть товару в цiй валютi) (за наявностi);

     графи 12 - 14 мiстять реквiзити документа, що був пiдставою для вивезення товару iз складу (код документа згiдно з класифiкатором документiв, що використовуються пiд час заповнення митної декларацiї);

     у графi 15 зазначається код товару згiдно з УКТ ЗЕД (за наявностi);

     до граф 16 - 21 вноситься iнформацiя про кiлькiснi та вартiснi показники товару, випущеного iз СТЗ (за наявностi);

     до графи 22 вноситься митний режим, зазначений у митнiй декларацiї; у разi оформлення iншого документа, нiж митна декларацiя, зазначаються такi коди:

     "20" - у разi перемiщення товару iз СТЗ на склад митного органу;

     "30" - у разi перемiщення товару iз СТЗ на iнший СТЗ;

     "50" - у разi надiслання товару до iншого митного органу (не на СТЗ) з оформленням вiдповiдного документа контролю доставки;

     "60" - у разi надiслання мiжнародних експрес-вiдправлень до iншого митного органу за єдиним транспортним документом;

     "00" - iншi випадки;

     до графи 23 вноситься дата закiнчення строку тимчасового зберiгання товару на СТЗ;

     у графi 24 зазначається дата закiнчення строку тимчасового зберiгання товару на СТЗ у разi продовження митним органом таких строкiв.

     8.8. При розмiщеннi товарiв на СТЗ, розташованих у портах та аеропортах, графи 4, 5, 9, 10, 11 Звiту заповнюються лише за наявностi вiдповiдної iнформацiї у товаротранспортних документах, поданих при розмiщеннi товару на СТЗ.

     8.9. Посадовi особи митних органiв, якi здiйснюють контроль за перемiщенням товарiв через СТЗ, забезпечують своєчаснiсть внесення iнформацiї зi Звiту до ЄАIС.

     8.10. У разi продовження митним органом строку тимчасового зберiгання товарiв на СТЗ посадова особа утримувача СТЗ вносить нову дату закiнчення строку тимчасового зберiгання товарiв на СТЗ до системи електронного облiку товарiв на СТЗ.

     8.11. Утримувач СГД веде облiк товарiв, що розмiщуються, зберiгаються на СГД, вiдповiдно до вимог, установлених цим роздiлом.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук

 

Додаток 1
до Положення про склади тимчасового зберiгання
1. Зразок вивiски 2. Зразок вивiски
СКЛАД

ТИМЧАСОВОГО ЗБЕРIГАННЯ

 

________________________
(найменування утримувача СТЗ)

ЗОНА

МИТНОГО КОНТРОЛЮ

 

ВХIД ТА ОПЕРАЦIЇ З ТОВАРАМИ ЗДIЙСНЮЮТЬСЯ З ДОЗВОЛУ МИТНИЦI

     3. Вивiски виготовляються на жорсткiй основi. Написи виконуються на синьому фонi жовтою фарбою.

     4. Вивiска "Склад тимчасового зберiгання" мiстить напис "СКЛАД ТИМЧАСОВОГО ЗБЕРIГАННЯ" та найменування утримувача СТЗ.

     5. Вивiска "Зона митного контролю" мiстить написи "ЗОНА МИТНОГО КОНТРОЛЮ", "ВХIД ТА ОПЕРАЦIЇ З ТОВАРАМИ ЗДIЙСНЮЮТЬСЯ З ДОЗВОЛУ МИТНИЦI".

     6. Розмiри вивiсок: ширина - 60 см; висота - 42 см; висота лiтер написiв - до 10 см.

     7. Вивiски розмiщуються на видному мiсцi у безпосереднiй близькостi до складських об'єктiв СТЗ.

 

Додаток 2
до Положення про склади тимчасового зберiгання

I. Умови обладнання СВК

     1. Утримувач СТЗ вiдкритого типу повинен облаштувати такий склад СВК.

     2. СТЗ закритого типу можуть бути облаштованими СВК на бажання утримувача.

     У разi зберiгання на СТЗ закритого типу живих тварин такi склади облаштовуються СВК обов'язково.

     3. Схема розмiщення вiдеокамер та їх кiлькiсть погоджуються з керiвником митного органу.

     4. Кiлькiсть вiдеокамер повинна бути достатньою для фiксацiї:

     всiх в'їздiв i виїздiв з СТЗ;

     усiх ворiт або дверних отворiв СТЗ, через якi здiйснюється ввезення або вивезення товарiв;

     мiсць накладення (зняття) митного забезпечення на СТЗ.

     5. Вiдеокамери повиннi бути пiдключенi до детекторiв руху.

     6. Мiсце розмiщення вiдеокамер визначається з урахуванням особливостей конструкцiї складських об'єктiв, призначених для зберiгання товарiв.

     7. Вiдеоiнформацiя СВК повинна зберiгатися утримувачем СТЗ не менше 365 днiв з дати її отримання.

II. Технiчнi характеристики СВК

     1. Вiдеозаписувальнi пристрої повиннi:

     забезпечувати чiтке зображення вiдеозапису за будь-яких погодних умов, часу доби та освiтлення (при температурi вiд - 30град. C до +40град. C);

     бути стацiонарними та захищеними вiд зовнiшнiх електромагнiтних випромiнювачiв i грозових розрядiв.

     2. СВК повиннi бути постiйно увiмкненi в режимi "очiкування" та за сигналом детектора руху автоматично здiйснювати вiдеозапис.

     3. СВК повиннi технологiчно обслуговуватися для забезпечення збереження запису.

     4. Кадри вiдеозапису повиннi записуватись iз зазначенням часу та дати запису.

     5. Вiдеозапис повинен мати розподiльчу здатнiсть не менше 704 х 576 пiкселiв.

     6. Швидкiсть реєстрацiї вiдеоiнформацiї повинна бути не менше нiж 1 кадр/с. на канал.

(додаток 2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142)

 

Додаток 3
до Положення про склади тимчасового зберiгання
 
(найменування митного органу)

ЗАЯВА

1. Прошу надати дозвiл на вiдкриття та експлуатацiю СТЗ вiдкритого/закритого (необхiдне пiдкреслити) типу. У зв'язку з цим повiдомляю:
  ,
(повне та скорочене (за наявностi) найменування / прiзвище iм'я по батьковi суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi))
 
(мiсцезнаходження / мiсце проживання суб'єкта господарювання)
2.  
(мiсцезнаходження складських об'єктiв)
3.  
(кiлькiсть складських об'єктiв, площа або об'єм кожного з них)
4.  
(якiсна та кiлькiсна характеристика матерiально-технiчного оснащення складських об'єктiв)
5.  
(наявнiсть охорони, охоронної, протипожежної сигналiзацiї, протипожежного обладнання)
6. Перелiк документiв, що додаються до заяви:
 
 
 
7. Бажаю/не бажаю (необхiдне пiдкреслити) отримати повiдомлення про включення складських об'єктiв до Реєстру за допомогою електронної пошти
 
(зазначити адресу електронної пошти)
_______________
(П. I. Б.)

М. П.
______________
(пiдпис)

 

(додаток 3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142, вiд 23.06.2021р. N 367)

 

Додаток 4
до Положення про склади тимчасового зберiгання

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

 
(найменування митного органу)
 
(мiсцезнаходження, тел./факс)

Посвiдчення
на право проведення огляду СТЗ (СГД) N _____

вiд "___" ____________ 20__ року

  доручається
(займана посада, прiзвище, iм'я, по батьковi посадової особи митного органу, уповноваженої на проведення перевiрки)
провести перевiрку дiяльностi СТЗ (СГД)  
(найменування/прiзвище iм'я по батьковi утримувача СТЗ (СГД), код*)
за перiод
  .
Пiдстава:  
(пiдстава для проведення перевiрки)
Посвiдчення дiйсне до   при пред'явленнi службового посвiдчення.
(дата)
(посада керiвника митного органу) (пiдпис) (П. I. Б.)

____________
* Код за ЄДРПОУ / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку у паспортi).

(додаток 4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142, вiд 23.06.2021р. N 367)
(змiни до додатка 4, передбаченi абзацом третiм пiдпункту 6 пункту 1 Змiн, затверджених наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142, не внесенi у зв'язку з некоректнiстю вказiвок до змiн)

 

Додаток 5
до Положення про склади тимчасового зберiгання

Форма ЄУД для розмiщення товарiв на тимчасове зберiгання

____________
1 Код за ЄДРПОУ / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку у паспортi).
2 При розмiщеннi товарiв на СГД зазначається його адреса;
3 Затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 28 травня 2012 року N 613.

(додаток 5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142, вiд 23.06.2021р. N 367)

 

Додаток 6
до Положення про склади тимчасового зберiгання

Акт про виявленi факти невiдповiдностi товарiв вiдомостям, зазначеним у товаросупровiдних документах, пошкодження товарiв, або їх упаковки, або їх маркування

N ___ вiд "___" ____________ 20__ р.

Роздiл I

Мною,   ,
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi посадової особи митницi; найменування митницi)
в присутностi  
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi)
представника суб'єкта господарювання (або посередника)   ,
(найменування суб'єкта господарювання)
яке передає товари для зберiгання на СТЗ   ,
(посада, прiзвище, iм'я, по батьковi)
представника пiдприємства (утримувача СТЗ)   ,
(найменування пiдприємства)
яке приймає товари для зберiгання на СТЗ,
знято пломбу N _____ з _____________, реєстрацiйний N   ,
(вид транспортного засобу)
проведено огляд товару, який надiйшов з  
(країна вiдправлення)
за документом контролю доставки N   , виписаним   митним органом.
(найменування)
Пiд час огляду товарiв встановлено, що кiлькiсть мiсць товарiв  
(вiдповiдає, не вiдповiдає)
даним, зазначеним у:
товарно-транспортнiй накладнiй   ,
книжцi МДП   ,
комерцiйному рахунку   ,
iншому документi  
Нижчеперелiченi товари прийнято для зберiгання на СТЗ за адресою:  
  на строк до "___" ____________20__ р. за
договором на зберiгання товару вiд   N   .
N з/п Назва товару (особливi ознаки) Кiлькiсть (вага)
     
     
     

Роздiл II (заповнюється у разi здiйснення розмiщення товарiв на СТЗ за участю посадової особи митного органу)

Результати огляду товарiв:  
 
 
 
 
 
 
 
 
Товари на тимчасове зберiгання пiд митним контролем на СТЗ передав   Печатка власника товарiв, уповноваженої особи власника товарiв
(пiдпис, прiзвище, iнiцiали)
Товари на тимчасове зберiгання пiд митним контролем на СТЗ прийняв   Печатка посадової особи СТЗ
(пiдпис, прiзвище, iнiцiали)
Посадова особа митного органу  
(пiдпис, прiзвище, iнiцiали)
Копiю акта отримав: ____________
(пiдпис)
"___" ____________ 20__ р.
____________
(пiдпис)
"___" ____________ 20__ р.

 

Додаток 7
до Положення про склади тимчасового зберiгання

ЗВIТ
про рух товарiв на СТЗ

 
(утримувач СТЗ, код за ЄДРПОУ / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та офiцiйно повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку у паспортi))

за "___" ____________ 20__ р.

Розмiщення товару на СТЗ Випуск товару iз СТЗ дата за- кiнчен- ня стро- ку тим- часо- вого збе- рiгання товару дата за- кiнчен- ня тер- мiну тимча- сового зберi- гання товару, продов- женого митни- цею
номер i дата доку-
мента
код доку-
мен-
та*
дата почат-
ку тим-
часо-
вого зберi-
гання товару
код товар-
ної пози-
цiї това-
ру згiдно з УКТ ЗЕД
найме-
нуван-
ня това-
ру
кiлькiсть товару вартiсть товару документ, на пiдставi якого товар випущено
з СТЗ
код то-
вару згiд-
но з УКТ ЗЕД
кiлькiсть товару вартiсть товару митний режим або код перемi- щення товару з СТЗ*
вага нет-
то, кг
кiль-
кiсть мiсць, шт.
код до-
дат-
кової оди-
ницi вимi-
ру *
кiль-
кiсть у додат-
кових оди-
ни-
цях вимi-
ру
код валю-
ти кон-
трак-
ту*
фак-
турна вар-
тiсть у валю-
тi кон-
тракту
код доку-
мен-
та*
но-
мер доку-
мента
дата доку- мента вага нет-
то, кг
кiль-
кiсть мiсць, шт.
код до-
дат-
кової оди-
ницi вимi-
ру*
кiль- кiсть у додат- кових оди- ницях вимi- ру код ва- люти конт- ракту* фак-
тур-
на вар-
тiсть у валю-
тi конт-
ракту
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
                                               
_______________________________
(посадова особа утримувача СТЗ)
______________
(пiдпис, дата)
М. П.

____________
* Для заповнення використовуються класифiкатори, що використовуються для заповнення митної декларацiї.

(додаток 7 iз змiнами, внесеними згiдно з наказами Мiнiстерства фiнансiв України вiд 26.12.2018р. N 1142, вiд 23.06.2021р. N 367)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.