КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 27 вересня 2022 р. N 1087


Про затвердження порядкiв видачi дозволу на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення i ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатацiї радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення

     Вiдповiдно до частини першої статтi 5 Закону України "Про електроннi комунiкацiї" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок видачi дозволу на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення;

     Порядок ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатацiї радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення.

     2. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

     3. Ця постанова набирає чинностi з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 49

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 27 вересня 2022 р. N 1087

ПОРЯДОК
видачi дозволу на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення

     1. Цей Порядок визначає процедуру видачi дозволу на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення для пропуску через митний кордон України та їх митного оформлення (далi - дозвiл).

     2. Дозвiл видається Генеральним штабом Збройних Сил за формою згiдно з додатком 1 та за перелiком згiдно з додатком 2.

     3. Радiочастотний орган спецiального користувача радiочастотного спектра України, який планує або для якого планується ввезення з-за кордону на територiю України радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення (далi - заявник), звертається до Генерального штабу Збройних Сил iз заявою про видачу дозволу за формою згiдно з додатком 3.

     Заява подається в паперовiй або електроннiй формi iз застосуванням засобiв квалiфiкованого електронного пiдпису.

     До заяви додаються:

     копiя свiдоцтва про державну реєстрацiю суб'єкта господарювання;

     технiчнi характеристики обладнання (належнiсть до радiотехнологiй, дiапазон робочих частот, потужнiсть передавача, клас випромiнювання та iнше);

     копiя документа про вiдповiднiсть обладнання.

     У разi потреби до заяви можуть додаватися iнформацiйно-довiдковi матерiали (копiї договорiв (контрактiв), iнвойсiв), в яких наведенi назва обладнання, код згiдно з УКТЗЕД, кiлькiсть, мета та строк ввезення, виробник, країна виробника та країна, з територiї якої ввозиться обладнання).

     4. Заява про видачу дозволу реєструється в Генеральному штабi Збройних Сил в день її надходження. Пiсля надходження заява про видачу дозволу перевiряється на вiдповiднiсть вимогам цього Порядку. Також перевiряється наявнiсть заявленого типу радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення в реєстрi радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення.

     5. Видача дозволу чи ухвалення рiшення про вiдмову в його видачi здiйснюється протягом десяти робочих днiв з дня надходження заяви про видачу дозволу.

     6. Вiдмова у видачi дозволу та його анулювання здiйснюється вiдповiдно до вимог статтi 41 Закону України "Про дозвiльну систему у сферi господарської дiяльностi".

     7. Генеральний штаб Збройних Сил вносить до єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi" у формi електронних документiв з накладенням квалiфiкованого електронного пiдпису виданi дозволи на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення в день видачi таких дозволiв.

     Випуск радiоелектронних засобiв i випромiнювальних пристроїв спецiального призначення у вiдповiдний митний режим, що дає змогу застосовувати їх на митнiй територiї України, здiйснюється митним органом на пiдставi дозволiв на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення, отриманих вiд Генерального штабу Збройних Сил, з використанням механiзму "єдиного вiкна" вiдповiдно до Митного кодексу України.

     8. Внесення будь-яких змiн до виданого заявниковi дозволу не допускається.

     9. Не допускається видача дозволу, якщо радiоелектроннi засоби та випромiнювальнi пристрої спецiального призначення мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згiдно iз законом та/або визнаної державою-агресором щодо України згiдно iз законодавством, або ввозяться з територiї держави-окупанта (агресора) та/або з тимчасово окупованої територiї України, визначеної такою згiдно iз законом.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 27 вересня 2022 р. N 1087

ПОРЯДОК
ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатацiї радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення

     1. Цей Порядок визначає механiзм ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатацiї радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення спецiальними користувачами радiочастотного спектра України (далi - спецiальний користувач).

     2. Дiя цього Порядку поширюється на спецiальних користувачiв, а також на суб'єктiв господарювання в частинi, що стосується ввезення радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення в iнтересах спецiальних користувачiв.

     3. Ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення здiйснюється на пiдставi дозволу на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення.

     4. Реквiзити дозволу на ввезення радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення зазначаються в попереднiй митнiй декларацiї.

     5. Придбання, встановлення та експлуатацiя радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення спецiальними користувачами здiйснюється за умови:

     1) наявностi такого типу радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення в реєстрi радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення;

     2) наявностi пiдтвердження Генерального штабу Збройних Сил про належнiсть радiоелектронного засобу або випромiнювального пристрою спецiального призначення до такого, що дозволений до застосування на територiї України спецiальними користувачами;

     3) наявностi декларацiї про вiдповiднiсть вимогам Технiчного регламенту радiообладнання, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 травня 2017 р. N 355 (Офiцiйний вiсник України, 2017 р., N 45, ст. 1396), для радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення, якi застосовуються в смугах радiочастот загального користування та/або застосовують радiотехнологiї (радiоiнтерфейси) загальних користувачiв радiочастотного спектра.

     6. У разi коли заявленi типи радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення, що плануються до придбання, вiдсутнi у реєстрi радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення, радiочастотний орган спецiального користувача звертається до Генерального штабу Збройних Сил для визначення можливостi застосування спецiальними користувачами конкретних типiв радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв на територiї України та включення їх до зазначеного реєстру.

     У разi коли типи радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення, що плануються до придбання, застосовуються в смугах радiочастот загального користування та/або застосовують радiотехнологiї (радiоiнтерфейси) загальних користувачiв радiочастотного спектра, введення такого обладнання в обiг на територiї України здiйснюється вiдповiдно до статтi 64 Закону України "Про електроннi комунiкацiї" за визначеними статтею 65 цього Закону умовами застосування радiообладнання на територiї України.

     7. Встановлення, монтаж конкретних радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення здiйснюється вiдповiдно до умов, визначених у розрахунках електромагнiтної сумiсностi та умов загальної авторизацiї щодо користування радiочастотним спектром, визначених статтею 47 Закону України "Про електроннi комунiкацiї", що застосовуються до спецiальних користувачiв радiочастотного спектра.

     8. Для отримання розрахунку електромагнiтної сумiсностi спецiальний користувач звертається до Генерального штабу Збройних Сил iз заявою щодо розрахунку електромагнiтної сумiсностi.

     Випромiнювання встановлених радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення пiд час їх експлуатацiї повинно вiдповiдати вимогам Державних санiтарних норм i правил захисту населення вiд впливу електромагнiтних випромiнювань, затверджених наказом МОЗ вiд 1 серпня 1996 р. N 239.

     9. Експлуатацiя радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення здiйснюється на пiдставi присвоєння радiочастот.

     Експлуатацiя радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення здiйснюється без присвоєння радiочастоти, якщо його експлуатацiйнi та технiчнi умови застосування вiдповiдають умовам застосування радiообладнання загальних користувачiв згiдно з перелiком типiв радiообладнання, експлуатацiя яких здiйснюється без внесення до реєстру присвоєнь радiочастот загальних користувачiв, що визначається регуляторним органом за погодженням з Генеральним штабом Збройних Сил та центральним органом виконавчої влади у сферах електронних комунiкацiй та радiочастотного спектра.

     10. Присвоєння радiочастот радiоелектронним засобам та випромiнювальним пристроям спецiального призначення здiйснюється на пiдставi розрахунку електромагнiтної сумiсностi.

     11. Експлуатацiя радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення спецiальними користувачами повинна здiйснюватися вiдповiдно до умов, зазначених у присвоєннi радiочастот.

     Експлуатацiя радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення, якi створюють радiозавади iншим радiоелектронним засобам спецiальних користувачiв або радiообладнанню загальних користувачiв, здiйснюється за умови усунення чи обмеження дiї радiозавад, крiм випадкiв, коли законодавством не передбачено вимагати захисту вiд завадового впливу.

 

Додаток 1
до Порядку видачi дозволу на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення

ДОЗВIЛ
на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення
вiд ___ ________ 20__ р. N _____

 
(найменування спецiального користувача або
 
суб'єкта господарювання, що здiйснює ввезення)
 
(адреса, код згiдно з ЄДРПОУ)
Генеральний штаб Збройних Сил дозволяє  
(найменування спецiального
  ввезти в Україну
користувача або суб'єкта господарювання, що здiйснює ввезення)
таке обладнання:
 
(назва обладнання, яке ввозиться, код згiдно з УКТЗЕД та кiлькiсть)
 
     
(найменування посади особи, що видала дозвiл) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я та по батьковi (за наявностi) особи, що видала дозвiл)

МП (за наявностi)

 

Додаток 2
до Порядку видачi дозволу на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення

ПЕРЕЛIК
радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення, якi ввозяться з-за кордону за наявностi дозволу

Код товару згiдно з УКТЗЕД

Найменування товару (радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв)

8517 Телефоннi апарати, включаючи апарати телефоннi для стiльникових мереж зв'язку та iнших бездротових мереж зв'язку; iнша апаратура для передачi або приймання голосу, зображень та iншої iнформацiї, включаючи апаратуру для комунiкацiї в мережi дротового або бездротового зв'язку (наприклад, в локальнiй або глобальнiй мережi зв'язку), крiм передавальної або приймальної апаратури товарних позицiй 8443, 8525, 8527 або 8528
8525 Апаратура передавальна для радiомовлення або телебачення, до складу якої входять або не входять приймальна, звукозаписувальна чи звуковiдтворювальна апаратура; телевiзiйнi камери; цифровi камери та записувальнi вiдеокамери
8526 Радiолокацiйнi, радiонавiгацiйнi прилади i радiоапаратура дистанцiйного керування
8527 Приймальна апаратура для радiомовлення, поєднана чи не поєднана в одному корпусi iз звукозаписувальною або звуковiдтворювальною апаратурою або з годинником
8528 Монiтори та проектори, до складу яких не входить приймальна телевiзiйна апаратура; приймальна апаратура для телебачення, поєднана або не поєднана з радiомовним приймачем або з пристроєм, що записує або вiдтворює звук чи зображення
8529 Частини, призначенi виключно або переважно для апаратури товарних позицiй 8525 - 8528
8531 Електрообладнання звукове або вiзуальне сигналiзацiйне (наприклад, дзвоники, сирени, iндикаторнi панелi, пристрої сигналiзацiї про крадiжки та пожежi), крiм обладнання товарної позицiї 8512 або 8530

 

Додаток 3
до Порядку видачi дозволу на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення
 
(найменування спецiального користувача)
 
(адреса, код згiдно з ЄДРПОУ)
 
(центральний радiочастотний орган системи спецiальних користувачiв радiочастотного спектра)
 
(адреса)

ЗАЯВА
про видачу дозволу на ввезення з-за кордону в Україну радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення

Прошу видати дозвiл  
(найменування спецiального користувача або суб'єкта
 
господарювання, що здiйснює ввезення, адреса, код згiдно з ЄДРПОУ)
ввезти з-за кордону в Україну таке обладнання:
 
(назва обладнання, яке ввозиться, код згiдно з УКТЗЕД та кiлькiсть)
 
(мета та строк ввезення, виробник, країна виробника та країна з територiї якої ввозиться)
Додаток: 1. Копiя свiдоцтва про державну реєстрацiю суб'єкта господарювання на арк.
2. Технiчнi характеристики обладнання (належнiсть до радiотехнологiй, дiапазон робочих частот, потужнiсть передавача, клас випромiнювання та iнше) на арк.
3. Копiя документа про вiдповiднiсть обладнання на арк.
4. Iнформацiйно-довiдковi матерiали на арк.*
     
(найменування посади заявника) (пiдпис) (прiзвище, власне iм'я та по батьковi (за наявностi) заявника)

____________
* У разi потреби.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 27 вересня 2022 р. N 1087

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 8 квiтня 2015 р. N 184 "Про затвердження порядкiв видачi дозволу на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення i ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатацiї радiоелектронних засобiв i випромiнювальних пристроїв спецiального призначення" (Офiцiйний вiсник України, 2015 р., N 30, ст. 874).

     2. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 лютого 2019 р. N 311 "Про внесення змiн до порядкiв видачi дозволу на ввезення з-за кордону радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв спецiального призначення i ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатацiї радiоелектронних засобiв i випромiнювальних пристроїв спецiального призначення" (Офiцiйний вiсник України, 2019 р., N 32, ст. 1144).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.