ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких iнших законiв України щодо особливостей оподаткування пiдприємницької дiяльностi електронних резидентiв

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Податкового кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., NN 13 - 17, ст. 112) такi змiни:

     1. У пунктi 14.1 статтi 14:

     доповнити пiдпунктами 14.1.566 i 14.1.861 такого змiсту:

     "14.1.566. електронний резидент (е-резидент) - iноземець, який досяг 18-рiчного вiку, не є податковим резидентом України, отримав вiдповiднi квалiфiкованi електроннi довiрчi послуги та iнформацiя про якого внесена до iнформацiйної системи "Е-резидент";

     "14.1.861. iнформацiйна система "Е-резидент" - iнформацiйна система, що є складовою частиною Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, у рамках якої здiйснюється збирання, накопичення, обробка, захист, облiк та надання iнформацiї про електронного резидента (е-резидента)";

     пiдпункт 14.1.213 доповнити абзацом тринадцятим такого змiсту:

     "Для цiлей цього пiдпункту не вважається достатньою умовою визначення мiсця знаходження центру життєвих iнтересiв фiзичної особи набуття особою статусу електронного резидента (е-резидента)".

     2. Пункт 20.1 статтi 20 доповнити пiдпунктом 20.1.50 такого змiсту:

     "20.1.50. отримувати безоплатно вiд банкiв у порядку, встановленому Законом України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та цим Кодексом, iнформацiю щодо операцiй за рахунками електронних резидентiв (е-резидентiв), а саме вiдомостi на визначену дату або за визначений перiод часу про операцiї зарахування коштiв на рахунки, призначення платежу, iдентифiкацiйнi данi та номер рахунку контрагента".

     3. Пункт 42.4 статтi 42 доповнити абзацом восьмим такого змiсту:

     "Листування контролюючих органiв з платниками податкiв, що набули статусу електронного резидента (е-резидента), здiйснюється виключно засобами електронного зв'язку в електроннiй формi з дотриманням вимог законiв України "Про електроннi документи та електронний документообiг" та "Про електроннi довiрчi послуги".

     4. Абзац четвертий пункту 421.5 статтi 421 пiсля слiв "Платник податкiв" доповнити словами "(крiм платника податкiв, який набув статусу електронного резидента (е-резидента)".

     5. Пункт 45.1 статтi 45 доповнити абзацом четвертим такого змiсту:

     "Податковою адресою платника податкiв - електронного резидента (е-резидента) визнається електронна адреса, зазначена такою особою у заявi про набуття статусу електронного резидента (е-резидента)".

     6. Пункт 65.1 статтi 65 пiсля слiв "фiзичних осiб - пiдприємцiв" доповнити словами "(крiм тих, що набули статусу електронного резидента (е-резидента)".

     7. У статтi 70:

     абзац п'ятий пункту 70.1 викласти в такiй редакцiї:

     "iноземцями та особами без громадянства, якi не мають постiйного мiсця проживання в Українi, але вiдповiдно до законодавства зобов'язанi сплачувати податки в Українi або є засновниками юридичних осiб, створених на територiї України, або набули статусу електронного резидента (е-резидента)";

     пункт 70.5 пiсля абзацу першого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Подання iноземцем заяви на набуття статусу електронного резидента (е-резидента) прирiвнюється до особистого подання до вiдповiдного контролюючого органу облiкової картки фiзичної особи - платника податкiв та заяви для реєстрацiї в Державному реєстрi".

     У зв'язку з цим абзаци другий - шостий вважати вiдповiдно абзацами третiм - сьомим.

     8. Главу 6 доповнити статтею 701 такого змiсту:

     "Стаття 701. Пiдстави та порядок набуття i втрати статусу електронного резидента (е-резидента)

     701.1. Iноземець має право набути статус електронного резидента (е-резидента) пiсля подання ним через iнформацiйну систему "Е-резидент" заяви про набуття статусу електронного резидента (е-резидента), його iдентифiкацiї та надання квалiфiкованих електронних довiрчих послуг.

     701.2. Не можуть бути електронними резидентами (е-резидентами):

     а) громадяни України;

     б) iноземцi, якi мають право на постiйне проживання в Українi чи є податковими резидентами України;

     в) особи без громадянства;

     г) особи, якi отримують доходи з джерелом походження з України за товари, роботи, послуги (крiм пасивних доходiв);

     ґ) особи, якi є громадянами (пiдданими), резидентами або особами, мiсцем постiйного проживання (перебування, реєстрацiї) яких є держави (юрисдикцiї), не включенi до Перелiку держав, громадяни або резиденти яких можуть набути статус електронного резидента (е-резидента).

     Перелiк держав, громадяни або резиденти яких можуть набути статус електронного резидента (е-резидента), встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзацiю державної полiтики у сферi цифрової економiки, за погодженням iз центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення, у порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     До Перелiку держав, громадяни або резиденти яких можуть набути статус електронного резидента (е-резидента), не може бути включена держава:

     визнана державою-агресором та/або державою-окупантом щодо України;

     включена до перелiку високоризикових держав (юрисдикцiй) FATF, щодо яких застосовуються посиленi заходи належної перевiрки та/або контрзаходи з метою захисту мiжнародної фiнансової системи вiд постiйних та значних ризикiв вiдмивання коштiв, фiнансування тероризму та фiнансування розповсюдження зброї масового знищення ("чорний список" FATF);

     включена до перелiку держав (територiй), якi мають стратегiчнi недолiки у сферi запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення вiдповiдно до заяв FATF ("сiрий список" FATF);

     визначена Європейською комiсiєю як країна iз слабкими режимами запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

     701.3. Порядок набуття та скасування статусу електронного резидента (е-резидента), iдентифiкацiї осiб, якi мають намiр набути статус електронного резидента (е-резидента), та надання їм доступу до квалiфiкованих електронних довiрчих послуг визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Взяття на облiк електронного резидента (е-резидента) здiйснюється контролюючим органом на пiдставi вiдомостей, отриманих вiд iнформацiйної системи "Е-резидент".

     701.4. Пiдставами для скасування статусу електронного резидента (е-резидента) є:

     а) подання iноземцем заяви про скасування статусу електронного резидента (е-резидента) за власним бажанням;

     б) анулювання статусу електронного резидента (е-резидента) на пiдставi рiшення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзацiю державної полiтики у сферi цифрової економiки, у разi отримання iнформацiї про:

     смерть особи, визнання її безвiсно вiдсутньою;

     обмеження цивiльної дiєздатностi особи або визнання її недiєздатною;

     невiдповiднiсть особи вимогам пункту 701.2 цiєї статтi;

     в) закiнчення строку дiї документа про вiдповiднiсть засобу квалiфiкованого електронного пiдпису або позитивного експертного висновку за результатами державної експертизи у сферi криптографiчного захисту iнформацiї засобу квалiфiкованого електронного пiдпису, який використовує електронний резидент (е-резидент), за умови що електронний резидент (е-резидент) не здiйснить протягом одного мiсяця з дня завершення строку дiї вiдповiдного документа отримання засобу квалiфiкованого електронного пiдпису з чинним документом про вiдповiднiсть або з позитивним експертним висновком за результатами державної експертизи у сферi криптографiчного захисту iнформацiї.

     Iноземець втрачає статус електронного резидента (е-резидента) з дня, наступного за днем внесення запису про скасування статусу електронного резидента (е-резидента) до iнформацiйної системи "Е-резидент".

     Порядок формування та ведення iнформацiйної системи "Е-резидент" та доступу до неї контролюючих органiв i податкових агентiв платникiв єдиного податку встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     701.5. У разi отримання iнформацiї про втрату особою статусу електронного резидента (е-резидента) контролюючий орган автоматично здiйснює зняття з облiку такої особи як електронного резидента (е-резидента)".

     9. Доповнити статтею 1261 такого змiсту:

     "Стаття 1261. Порушення правил утримання та сплати (перерахування) податкiв податковими агентами платникiв єдиного податку

     1261.1. Неутримання та/або несплата (неперерахування), та/або сплата (перерахування) не в повному обсязi єдиного податку податковим агентом платника єдиного податку третьої групи -

     тягне за собою накладення штрафу в розмiрi 10 вiдсоткiв суми податку, що пiдлягає утриманню та/або сплатi до бюджету.

     1261.2. Тi самi дiї, вчиненi умисно, -

     тягнуть за собою накладення штрафу в розмiрi 25 вiдсоткiв суми податку, що пiдлягає утриманню та/або сплатi до бюджету.

     1261.3. Дiяння, передбаченi пунктом 1261.2 цiєї статтi, вчиненi повторно протягом 1095 календарних днiв, -

     тягнуть за собою накладення штрафу в розмiрi 50 вiдсоткiв суми податку, що пiдлягає утриманню та/або сплатi до бюджету.

     1261.4. Дiяння, передбаченi пунктом 1261.2 цiєї статтi, вчиненi протягом 1095 днiв втретє та бiльше разiв, -

     тягнуть за собою накладення штрафу в розмiрi 75 вiдсоткiв суми податку, що пiдлягає утриманню та/або сплатi до бюджету".

     10. У статтi 291:

     пiдпункт 3 пункту 291.4 викласти в такiй редакцiї:

     "3) третя група:

     фiзичнi особи - пiдприємцi, якi не використовують працю найманих осiб або кiлькiсть осiб, якi перебувають з ними у трудових вiдносинах, не обмежена, та юридичнi особи - суб'єкти господарювання будь-якої органiзацiйно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмiрiв мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на 1 сiчня податкового (звiтного) року;

     електроннi резиденти (е-резиденти), якi зареєструвалися як фiзичнi особи - пiдприємцi, здiйснюють господарську дiяльнiсть з надання послуг, виробництва та/або продажу товарiв виключно на користь нерезидентiв України, за умови що протягом календарного року вони вiдповiдають сукупностi таких критерiїв:

     не використовують працю найманих осiб - громадян або резидентiв України;

     не отримують доходи з джерелом походження з України, крiм пасивних доходiв;

     обсяг доходу не перевищує 1167 розмiрiв мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на 1 сiчня податкового (звiтного) року";

     доповнити пунктом 291.8 такого змiсту:

     "291.8. Вимоги пунктiв 291.5 - 291.6 цiєї статтi не поширюються на платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв)".

     11. У статтi 292:

     пункт 292.1 доповнити пiдпунктом 3 такого змiсту:

     "3) для платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв) - обсяг коштiв, зарахованих на рахунок такого платника податкiв у банку";

     пункт 292.11 доповнити пiдпунктом 13 такого змiсту:

     "13) пасивнi доходи у виглядi процентiв, нарахованих на залишок коштiв на рахунку платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента) в банку, отриманi таким платником податку".

     12. У статтi 293:

     абзац четвертий пункту 293.3 викласти в такiй редакцiї:

     "Для фiзичних осiб - пiдприємцiв, якi здiйснюють дiяльнiсть з виробництва, постачання, продажу (реалiзацiї) ювелiрних та побутових виробiв з дорогоцiнних металiв, дорогоцiнного камiння, дорогоцiнного камiння органогенного утворення та напiвдорогоцiнного камiння, а також для електронних резидентiв (е-резидентiв) ставка єдиного податку встановлюється у розмiрi, визначеному пiдпунктом 2 цього пункту";

     пiдпункт 4 пункту 293.4 викласти в такiй редакцiї:

     "4) до доходу, отриманого вiд здiйснення видiв дiяльностi, якi не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування (крiм платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв)".

     13. Абзац другий пункту 294.1 статтi 294 викласти в такiй редакцiї:

     "Податковим (звiтним) перiодом для платникiв єдиного податку третьої групи та податкових агентiв платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв) є календарний квартал (крiм податкового перiоду податкової звiтностi з податку на додану вартiсть, визначеного пунктом 202.1 статтi 202 цього Кодексу)".

     14. У статтi 295:

     пункт 295.3 викласти в такiй редакцiї:

     "295.3. Платники єдиного податку третьої групи (крiм електронних резидентiв (е-резидентiв) сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днiв пiсля граничного строку подання податкової декларацiї за податковий (звiтний) квартал";

     доповнити пунктом 295.31 такого змiсту:

     "295.31. Для платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента) податковим агентом є банк, в якому електронному резиденту (е-резиденту) вiдкрито поточний рахунок.

     Платник єдиного податку третьої групи - електронний резидент (е-резидент) має право вiдкрити поточний рахунок виключно через iнформацiйну систему "Е-резидент" в одному самостiйно обраному ним банку, доступному для вибору в iнформацiйнiй системi "Е-резидент".

     Банк зобов'язаний надiслати повiдомлення про вiдкриття або закриття рахунку платником єдиного податку третьої групи - електронним резидентом (е-резидентом) до контролюючого органу, в якому вiн облiковується як платник податкiв, у день вiдкриття/закриття рахунку в порядку, передбаченому статтею 69 цього Кодексу.

     295.31.1. Податковий агент платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента) пiд час зарахування коштiв на поточний рахунок такого платника зобов'язаний утримувати податок iз суми зарахування за рахунок таких коштiв, використовуючи ставку податку, визначену статтею 293 цього Кодексу, та не пiзнiше наступних двох робочих днiв перерахувати податок до державного бюджету.

     У разi зарахування на поточний рахунок платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента) iноземної валюти вiдповiдний податок перераховується податковим агентом у гривню за курсом валюти, визначеним вiдповiдно до статтi 391 цього Кодексу.

     295.31.2. Податковi зобов'язання з єдиного податку, утриманi податковим агентом платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента), не пiдлягають поверненню платнику податку як помилково та/або надмiру сплаченi податковi зобов'язання, не можуть бути зарахованi в рахунок iнших обов'язкових платежiв та на них не поширюються положення статтi 43 цього Кодексу";

     пункт 295.4. пiсля слова "груп" доповнити словами "(крiм електронних резидентiв (е-резидентiв)";

     пункт 295.7 викласти в такiй редакцiї:

     "295.7. Єдиний податок, нарахований за перевищення обсягу доходу, сплачується протягом 10 календарних днiв пiсля граничного строку подання податкової декларацiї за податковий (звiтний) квартал (крiм електронних резидентiв (е-резидентiв).

     Для платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв) сплата єдиного податку, нарахованого за перевищення обсягу доходу, здiйснюється в порядку, визначеному пунктом 295.31 цiєї статтi".

     15. У статтi 296:

     пункт 296.1 доповнити абзацом шостим такого змiсту:

     "Вимоги цього пункту не застосовуються платниками єдиного податку третьої групи - електронними резидентами (е-резидентами)";

     пункт 296.3 доповнити абзацом третiм такого змiсту:

     "Вимоги цього пункту не застосовуються платниками єдиного податку третьої групи - електронними резидентами (е-резидентами)";

     пiдпункт 296.5.3 пункту 296.5 доповнити абзацом четвертим такого змiсту:

     "Вимоги цього пункту не застосовуються платниками єдиного податку третьої групи - електронними резидентами (е-резидентами)";

     доповнити пунктом 296.11 такого змiсту:

     "296.11. Податковi агенти платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв) зобов'язанi:

     а) своєчасно та повнiстю утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету єдиний податок платника єдиного податку третьої групи;

     б) подавати у строки, встановленi цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок сум надходжень платника третьої групи єдиного податку на рахунки у банках i сум утриманого з них податку за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику, до контролюючого органу за основним мiсцем облiку. Такий розрахунок подається лише у разi зарахування коштiв на рахунок платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента).

     При цьому податковi агенти платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв) окремо вiдображають обсяг надходжень на рахунок, що оподаткованi за ставкою 5 вiдсоткiв вiд суми зарахованих коштiв, та обсяг надходжень на рахунок, що оподаткованi за ставкою 15 вiдсоткiв вiд суми зарахованих коштiв (у разi перевищення вiдповiдного лiмiту);

     в) подавати до контролюючого органу iншi вiдомостi про оподаткування доходiв окремого платника податку в обсягах та порядку, визначених цим роздiлом та роздiлом II цього Кодексу;

     г) нести вiдповiдальнiсть у випадках, визначених цим Кодексом.

     Втрата платником єдиного податку третьої групи статусу електронного резидента (е-резидента) не звiльняє податкового агента вiд обов'язку подання податкового розрахунку сум надходжень платника третьої групи єдиного податку на рахунки за перiод перебування особи на спрощенiй системi оподаткування".

     16. У статтi 298:

     пiдпункт 298.1.2 пункту 298.1 доповнити абзацом третiм такого змiсту:

     "Зареєстрованi у встановленому порядку електроннi резиденти (е-резиденти) як фiзичнi особи - пiдприємцi вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрацiї без необхiдностi подання заяви про обрання спрощеної системи оподаткування";

     пiдпункти 3, 4 i 7 пiдпункту 298.2.3 пункту 298.2 викласти в такiй редакцiї:

     "3) у разi перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку третьої групи (крiм платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв), - з першого числа мiсяця, наступного за податковим (звiтним) кварталом, у якому вiдбулося таке перевищення;

     4) у разi застосування платником єдиного податку iншого способу розрахункiв, нiж зазначенi у пунктi 291.6 статтi 291 цього Кодексу (крiм платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв), - з першого числа мiсяця, наступного за податковим (звiтним) перiодом, у якому допущено такий спосiб розрахункiв";

     "7) у разi здiйснення видiв дiяльностi, не зазначених у реєстрi платникiв єдиного податку (крiм платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв) - з першого числа мiсяця, наступного за податковим (звiтним) перiодом, у якому здiйснювалися такi види дiяльностi".

     17. У статтi 299:

     пункт 299.1 доповнити абзацом другим такого змiсту:

     "Реєстрацiя електронних резидентiв (е-резидентiв) платниками єдиного податку третьої групи здiйснюється контролюючим органом протягом двох робочих днiв з дати отримання вiд державного реєстратора вiдомостей про реєстрацiю електронного резидента як фiзичної особи - пiдприємця у порядку, встановленому Законом України "Про державну реєстрацiю юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань";

     пiдпункти 3 та 8 пункту 299.7 викласти в такiй редакцiї:

     "3) мiсце провадження господарської дiяльностi (крiм платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв)";

     "8) види господарської дiяльностi (крiм платникiв єдиного податку третьої групи - електронних резидентiв (е-резидентiв)";

     пункт 299.10 доповнити пiдпунктом 7 такого змiсту:

     "7) втрати платником єдиного податку третьої групи статусу електронного резидента (е-резидента)";

     абзац сьомий пункту 299.13 викласти в такiй редакцiї:

     "види господарської дiяльностi (за наявностi вiдповiдних даних)".

     II. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з 1 квiтня 2023 року.

     2. Внести змiни до таких законiв України:

     1) пункт 4 частини першої статтi 62 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., N 5 - 6, ст. 30 iз наступними змiнами) доповнити пiдпунктом "г" такого змiсту:

     "г) на його запит - щодо операцiй за рахунками електронних резидентiв (е-резидентiв), а саме вiдомостi на визначену дату або за визначений перiод часу про операцiї зарахування коштiв на рахунки, призначення платежу, iдентифiкацiйнi данi та номер рахунку контрагента";

     2) пункт 4 частини першої статтi 4 Закону України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., N 2 - 3, ст. 11; 2015 р., N 11, ст. 75) викласти в такiй редакцiї:

     "4) фiзичнi особи - пiдприємцi, у тому числi тi, якi обрали спрощену систему оподаткування (крiм електронних резидентiв (е-резидентiв)";

     3) у Законi України "Про державну реєстрацiю юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2016 р., N 2, ст. 17 iз наступними змiнами):

     у частинi першiй статтi 1:

     пункт 8 пiсля абзацу тринадцятого доповнити абзацом такого змiсту:

     "центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзацiю державної полiтики у сферi цифрової економiки, - у разi подання документiв для державної реєстрацiї припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця у зв'язку з втратою ним статусу електронного резидента (е-резидента)".

     У зв'язку з цим абзаци чотирнадцятий - вiсiмнадцятий вважати вiдповiдно абзацами п'ятнадцятим - дев'ятнадцятим;

     доповнити абзацом двадцятим такого змiсту:

     "термiн "Електронний резидент (е-резидент)" вживається у цьому Законi у значеннi, наведеному в Податковому кодексi України";

     у частинi четвертiй статтi 9:

     пункт 6 викласти в такiй редакцiї:

     "6) види дiяльностi (крiм електронних резидентiв (е-резидентiв)";

     доповнити пунктом 25 такого змiсту:

     "25) вiдомостi про перебування фiзичної особи - пiдприємця у статусi електронного резидента (е-резидента)";

     абзац шостий частини другої статтi 13 викласти в такiй редакцiї:

     "До центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, одночасно з вiдомостями Єдиного державного реєстру про державну реєстрацiю створення юридичної особи, державну реєстрацiю змiн до вiдомостей про юридичну особу, що мiстяться у Єдиному державному реєстрi, державну реєстрацiю фiзичної особи - пiдприємця та державну реєстрацiю змiн до вiдомостей про фiзичну особу - пiдприємця, що мiстяться в Єдиному державному реєстрi, технiчним адмiнiстратором Єдиного державного реєстру забезпечується передача вiдомостей з вiдповiдної заяви про обрання спрощеної системи оподаткування та/або добровiльну реєстрацiю як платника податку на додану вартiсть та/або iнформацiї про набуття особою статусу електронного резидента (е-резидента), та/або включення до Реєстру неприбуткових установ та органiзацiй";

     статтю 14 доповнити частиною восьмою такого змiсту:

     "8. Електронний резидент для державної реєстрацiї як фiзичної особи - пiдприємця подає заяву в електроннiй формi з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг у порядку, визначеному Мiнiстерством юстицiї України та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзацiю державної полiтики у сферi надання електронних та адмiнiстративних послуг, за умови пiдписання заявником заяви з використанням квалiфiкованого електронного пiдпису.

     Документом, що посвiдчує особу електронного резидента, є паспортний документ для виїзду за кордон";

     у статтi 18:

     пункт 1 частини першої викласти в такiй редакцiї:

     "1) заява про державну реєстрацiю фiзичної особи - пiдприємця, в якiй може зазначатися прохання про реєстрацiю такої особи платником податку на додану вартiсть та/або обрання спрощеної системи оподаткування або iнформацiя про набуття особою статусу електронного резидента (е-резидента)";

     частину четверту доповнити пунктами 3 i 4 такого змiсту:

     "3) рiшення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзацiю державної полiтики у сферi цифрової економiки, про анулювання статусу електронного резидента (е-резидента) - у разi державної реєстрацiї припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця у зв'язку з втратою статусу електронного резидента (е-резидента);

     4) заява про скасування статусу електронного резидента (е-резидента) - у разi державної реєстрацiї припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця у зв'язку з втратою статусу електронного резидента (е-резидента)";

     4) у Законi України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2020 р., N 25, ст.171 iз наступними змiнами):

     у статтi 1:

     пункт 26 частини першої доповнити абзацом сьомим такого змiсту:

     "для електронних резидентiв (е-резидентiв) - вiдомостi, зазначенi у пунктi 11 частини дев'ятої статтi 11 цього Закону";

     частину другу доповнити абзацом третiм такого змiсту:

     "Термiн "електронний резидент (е-резидент)" вживається в цьому Законi у значеннi, наведеному в Податковому кодексi України";

     частину дев'яту статтi 11 доповнити новим пунктом 11 такого змiсту:

     "11) для електронного резидента (е-резидента) - прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi), дату народження, номер та серiю (за наявностi) паспорта (або iншого документа, що посвiдчує особу), дату видачi та орган, що його видав, громадянство (пiдданство), вiдомостi про мiсце проживання або мiсце тимчасового перебування, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв, дату та номер запису в Єдиному державному реєстрi юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань про проведення державної реєстрацiї. Якщо за звичаями нацiональної меншини, до якої належить особа, прiзвище або по батьковi не є складовими iменi, зазначаються лише складовi iменi";

     частину першу статтi 20 доповнити абзацом шостим такого змiсту:

     "фiнансовi операцiї електронного резидента (е-резидента)".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України у мiсячний строк з дня опублiкування цього Закону:

     забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, необхiдних для реалiзацiї цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд та приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

     4. Рекомендувати Нацiональному банку України протягом трьох мiсяцiв з дня опублiкування цього Закону привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом.

     5. Установити, що до порядку пiдготовки та прийняття нормативно-правових актiв, що приймаються на виконання вимог цього Закону, не застосовуються вимоги Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi".

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
6 жовтня 2022 року
N 2654-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.