Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 595 від 29.06.2005

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 19 листопада 2002 року N 636


Про затвердження Порядку митного оформлення товарiв та предметiв, що перемiщуються через межi територiї спецiальної економiчної зони "Азов" резидентами при здiйсненнi операцiй, передбачених пiдпунктами "в" i "е" пункту 2 статтi 12 Закону України "Про спецiальнi економiчнi зони та спецiальний режим iнвестицiйної дiяльностi в Донецькiй областi"

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 грудня 2002 р. за N 959/7247


     Вiдповiдно до Митного кодексу України, Закону України вiд 24.12.98 N 356-XIV "Про спецiальнi економiчнi зони та спецiальний режим iнвестицiйної дiяльностi в Донецькiй областi" i з метою вдосконалення митного контролю й митного оформлення товарiв та предметiв, що перемiщуються через межi територiї спецiальної економiчної зони "Азов" резидентами при здiйсненнi операцiй, передбачених пiдпунктами "в" i "е" пункту 2 статтi 12 згаданого Закону України, НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Порядок митного оформлення товарiв та предметiв, що перемiщуються через межi територiї спецiальної економiчної зони "Азов" резидентами при здiйсненнi операцiй, передбачених пiдпунктами "в" i "е" пункту 2 статтi 12 Закону України "Про спецiальнi економiчнi зони та спецiальний режим iнвестицiйної дiяльностi в Донецькiй областi" (додається).

     2. Управлiнню митних режимiв (Заяц В. В.) та Управлiнню правової роботи (Мельник М. В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Начальникам регiональних митниць, митниць забезпечити виконання вимог цього наказу.

     4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

В. о. Голови Служби О. Б. Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 19 листопада 2002 р. N 636
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
6 грудня 2002 р. за N 959/7247

ПОРЯДОК
митного оформлення товарiв та предметiв, що перемiщуються через межi територiї спецiальної економiчної зони "Азов" резидентами при здiйсненнi операцiй, передбачених пiдпунктами "в" i "е" пункту 2 статтi 12 Закону України "Про спецiальнi економiчнi зони та спецiальний режим iнвестицiйної дiяльностi в Донецькiй областi"

     Цей Порядок розроблено вiдповiдно до Закону України вiд 24.12.98 N 356-XIV "Про спецiальнi економiчнi зони та спецiальний режим iнвестицiйної дiяльностi в Донецькiй областi", Митного кодексу України, Закону України вiд 05.02.92 N 2097-XII "Про Єдиний митний тариф" i з метою вдосконалення митного контролю товарiв та iнших предметiв (далi - товари та предмети), що перемiщуються через межi спецiальної економiчної зони "Азов" резидентами при здiйсненнi операцiй, передбачених пiдпунктами "в" та "е" пункту 2 статтi 12 Закону України вiд 24.12.98 N 356-XIV.

     Порядок установлює особливостi митного оформлення товарiв та предметiв при їх вивезеннi з митної територiї України на територiю спецiальної економiчної зони "Азов" (далi - СЕЗ "Азов") i ввезеннi на митну територiю України з територiї цiєї зони товарiв та предметiв, повнiстю вироблених або достатньо перероблених чи оброблених у СЕЗ "Азов".

1. Загальнi положення

     1.1. У цьому Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     суб'єкт господарювання спецiальної економiчної зони "Азов" - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, що розташований на територiї СЕЗ "Азов", здiйснює операцiї з обслуговування транзитних вантажiв, їх зберiгання, дороблення, сортування, пакування, надає транспортно-агентськi й експедиторськi послуги, застосовує новiтнi технологiї з метою виробництва товарiв для експорту та частково для внутрiшнього ринку й провадить свою дiяльнiсть на пiдставi дозволу, виданого Радою з питань спецiальних економiчних зон та спецiального режиму iнвестицiйної дiяльностi в Донецькiй областi;

     резидент - фiзична особа, юридична особа, суб'єкт пiдприємницької дiяльностi, що не має статусу юридичної особи (фiлiї, представництва тощо), якi створенi та здiйснюють свою дiяльнiсть вiдповiдно до законодавства України, з мiсцезнаходженням на її територiї;

     умовна вантажна митна декларацiя - довiдковий документ, за яким митним органом, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Азов", здiйснюється облiк товарiв та предметiв, що перемiщуються резидентами при виконаннi операцiй, передбачених пiдпунктами "в" i "е" пункту 2 статтi 12 Закону України "Про спецiальнi економiчнi зони та спецiальний режим iнвестицiйної дiяльностi в Донецькiй областi".

     1.2. Територiя СЕЗ "Азов" вважається такою, що перебуває поза межами митної територiї України.

     1.3. Межi СЕЗ "Азов" є складовою частиною митного кордону України.

     1.4. Товари та предмети, що перемiщуються через митний кордон України, пiдлягають митному оформленню.

     Однiєю з операцiй, виконуваних пiд час митного оформлення товарiв та предметiв, є їх декларування. Декларування здiйснюється шляхом заявлення за встановленою формою точних даних про мету перемiщення через митний кордон України товарiв та предметiв i про самi товари й предмети, а також будь-яких вiдомостей, потрiбних для митного контролю та митного оформлення.

     1.5. Товари та предмети, що перемiщуються через межi СЕЗ "Азов" резидентами при здiйсненнi операцiй, передбачених пiдпунктами "в" i "е" пункту 2 статтi 12 Закону України "Про спецiальнi економiчнi зони та спецiальний режим iнвестицiйної дiяльностi в Донецькiй областi", декларуються вiдповiдно до цього Порядку.

     1.6. Заповнення граф вантажної митної декларацiї при митному оформленнi товарiв та предметiв, що перемiщуються через межi територiї СЕЗ "Азов" при здiйсненнi операцiй, передбачених пiдпунктами "в" i "е" пункту 2 статтi 12 Закону України "Про спецiальнi економiчнi зони та спецiальний режим iнвестицiйної дiяльностi в Донецькiй областi", здiйснюється згiдно з Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженою наказом Державної митної служби України вiд 09.07.97 N 307 i зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247 (зi змiнами та доповненнями), i Порядком заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi, затвердженим наказом Державної митної служби України вiд 30.06.98 N 380 i зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 22.07.98 за N 469/2909 (у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 14.10.2002 N 555, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 31.10.2002 за N 860/7148).

2. Вивезення товарiв та предметiв з митної територiї України на територiю СЕЗ "Азов" резидентами

     2.1. Товари та предмети, що вивозяться з митної територiї України на територiю СЕЗ "Азов" резидентами, пiдлягають митному контролю й митному оформленню.

     2.2. Митне оформлення товарiв та предметiв, що вивозяться з митної територiї України на територiю СЕЗ "Азов" резидентом, здiйснюється митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований цей резидент.

     2.3. У разi вивезення товарiв та предметiв з митної територiї України на територiю СЕЗ "Азов" вивiзне мито не справляється, а податок на додану вартiсть справляється за нульовою ставкою.

     2.4. Для здiйснення митного оформлення товарiв та предметiв резидент або на пiдставi договору iнше пiдприємство, допущене митницею до декларування, подає митному органу такi документи:

     вантажну митну декларацiю;

     договiр (контракт), укладений мiж суб'єктом господарювання СЕЗ "Азов" та резидентом;

     транспортнi документи;

     комерцiйнi документи;

     iншi документи, передбаченi митним законодавством.

     2.5. Заповнення граф вантажної митної декларацiї при митному оформленнi зазначених товарiв та предметiв здiйснюється згiдно з роздiлом 2 Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi.

Особливостi заповнення граф вантажної митної декларацiї

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи зазначається лiтерний код напрямку перемiщення товарiв та предметiв "ЕК", у другому проставляється код митного режиму "10" згiдно з роздiлом I Класифiкатора процедур перемiщення товарiв через митний кордон України, третiй пiдроздiл не заповнюється.

     Графа 2 "Вiдправник"

     У графi зазначаються вiдомостi про резидента.

     Графа 8 "Одержувач"

     У графi зазначаються вiдомостi про суб'єкта господарювання СЕЗ "Азов".

     Графа 9 "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання"

     У графi наводяться вiдомостi про особу, зазначену в графi 2.

     Графа 11 "Торговельна країна"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 15 "Країна вiдправлення"

     У графi зазначається "Україна".

     Графа 15а "Код країни вiдправлення"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 17 "Країна призначення"

     У графi зазначається "Україна".

     Графа 17а "Код країни призначення"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 22 "Валюта та загальна фактурна вартiсть"

     У лiвому пiдроздiлi наводиться цифровий код валюти України згiдно з Класифiкатором валют.

     Графа 23 "Курс валюти"

     У графi проставляється "1".

     Графа 29 "Митниця на кордонi"

     У графi наводяться вiдомостi про Марiупольську митницю.

     Графа 34 "Код країни походження"

     Графа заповнюється згiдно з Класифiкатором країн свiту: зазначається код країни походження товару (предмета), описаного в графi 31 i класифiкованого вiдповiдно до Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД) у графi 33.

     Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається вiдповiдно до заявленого режиму 6-значний код процедури перемiщення товарiв i предметiв "10/00/82" згiдно з Класифiкатором процедур перемiщення товарiв через митний кордон України.

     Графа 42 "Фактурна вартiсть товару"

     У графi наводиться у валютi України фактурна вартiсть товарiв i предметiв, задекларованих у графi 31 вантажної митної декларацiї.

     2.6. Контроль за перемiщенням товарiв та предметiв мiж митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований резидент (митниця вiдправлення), та митним органом, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Азов" (митниця призначення), здiйснюється в порядку, установленому Положенням про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771 i зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335.

     2.7. Пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв та предметiв за межi митної територiї України здiйснюється згiдно з Порядком пiдтвердження вiдомостей про фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України, затвердженим наказом Держмитслужби України та ДПА України вiд 21.03.2002 N 163/121 i зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 26.03.2002 за N 295/6583.

     2.8. Пiсля надходження товарiв та предметiв на територiю СЕЗ "Азов" суб'єкт господарювання СЕЗ "Азов" звертається до митного органу, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Азов".

     2.9. Для здiйснення митного оформлення товарiв та предметiв суб'єкт господарювання СЕЗ "Азов" або на пiдставi договору iнше пiдприємство, допущене митним органом до декларування, подає митному органу такi документи:

     умовну вантажну митну декларацiю;

     копiю вантажної митної декларацiї, оформленої в режимi експорту резидентом;

     договiр (контракт), укладений мiж суб'єктом господарювання СЕЗ "Азов" та резидентом;

     транспортнi документи;

     комерцiйнi документи;

     iншi документи, передбаченi митним законодавством.

     2.10. Заповнення умовної вантажної митної декларацiї здiйснюється в спрощеному порядку.

     Декларантом заповнюються такi графи декларацiї: 1, 2, 3, 5, 8, 11, 14, 15, 15а, 17, 17а, 21, 22, 23, 25, 29, 31, 32, 33, 34, 35, 37, 38, 40, 41, 42, 44, 46 та 54.

     Графи 7 та D заповнюються посадовою особою митного органу.

     Iншi графи не заповнюються.

Порядок заповнення граф умовної вантажної митної декларацiї

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи зазначається лiтерний код напрямку перемiщення товарiв та предметiв "", у другому проставляється код митного режиму "40" згiдно з роздiлом I Класифiкатора процедур перемiщення товарiв через митний кордон України, у третьому зазначається "СЕЗ".

     Графа 2 "Вiдправник"

     У графi зазначаються вiдомостi про резидента.

     Графа 3 "Додатковий аркуш"

     Заповнюється, якщо використовуються додатковi аркушi.

     Графа 5 "Всього найменувань товарiв"

     У графi зазначається (цифрами) загальна кiлькiсть найменувань товарiв i предметiв, наведених у графi 31 декларацiї та додаткових аркушiв.

     За наявностi специфiкацiй у графi проставляється "00".

     Графа 8 "Одержувач"

     У графi зазначаються вiдомостi про суб'єкта господарювання СЕЗ "Азов".

     Графа 11 "Торговельна країна"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 14 "Декларант/представник"

     У графi наводяться вiдомостi про декларанта товарiв i предметiв.

     Графа 15 "Країна вiдправлення"

     У графi зазначається "Україна".

     Графа 15а "Код країни вiдправлення"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 17 "Країна призначення"

     У графi зазначається "Україна".

     Графа 17а "Код країни призначення"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 21 "Транспортний засiб на кордонi"

     Зазначаються вiдомостi про транспортний засiб, на якому товари й предмети надiйшли на територiю СЕЗ "Азов".

     Графа 22 "Валюта та загальна фактурна вартiсть"

     У лiвому пiдроздiлi наводиться цифровий код валюти України згiдно з Класифiкатором валют.

     Графа 23 "Курс валюти"

     У графi проставляється "1".

     Графа 25 "Вид транспорту на кордонi"

     У графi проставляється код транспортного засобу згiдно з Класифiкатором видiв транспорту.

     Графа 29 "Митниця на кордонi"

     У графi наводяться вiдомостi про Марiупольську митницю.

     Графа 31 "Вантажнi мiсця та опис товару"

     Зазначаються лише комерцiйна й фiрмова назви товару (предмета), його характеристики, зокрема асортимент, номери моделей, розмiри, стандарти, типи, комплектнiсть та iншi вiдомостi, що дають можливiсть однозначно класифiкувати товар (предмет) за задекларованою в графi 33 товарною субпозицiєю УКТЗЕД вiдповiдно до правил класифiкацiї товарiв згiдно з УКТЗЕД.

     Графа 32 "Товар N"

     У графi проставляється порядковий номер товару (предмета), що декларується в графi 31.

     Графа 33 "Код товару"

     У першому пiдроздiлi наводиться 10-значний код товару (предмета) згiдно з УКТЗЕД.

     Графа 34 "Код країни походження"

     Графа заповнюється згiдно з Класифiкатором країн свiту: зазначається код країни походження товару (предмета), описаного в графi 31 i класифiкованого вiдповiдно до УКТЗЕД у графi 33.

     Графа 35 "Вага брутто (кг)"

     У графi зазначається вага брутто (у кiлограмах) товару (предмета), описаного в графi 31.

     Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається вiдповiдно до заявленого митного режиму 6-значний код процедури перемiщення товарiв i предметiв "40/10/82" згiдно з Класифiкатором процедур перемiщення товарiв через митний кордон України.

     Графа 38 "Вага нетто (кг)"

     У графi зазначається вага нетто (у кiлограмах) товару (предмета), описаного в графi 31.

     Графа 40 "Загальна декларацiя / попереднiй документ"

     У графi проставляються номер i дата вантажної митної декларацiї, оформленої в режимi експорту резидентом.

     Графа 41 "Додаткова одиниця вимiру"

     У графi зазначається код додаткової одиницi вимiру товару (предмета) згiдно з Класифiкатором одиниць вимiру, якщо така одиниця вимiру передбачена для цього товару (предмета).

     Графа 42 "Фактурна вартiсть товару"

     У графi наводиться у валютi України фактурна вартiсть товарiв i предметiв, задекларованих у графi 31 вантажної митної декларацiї.

     Графа 44 "Додаткова iнформацiя / поданi документи"

     У графi наводяться реквiзити документiв.

     Графа 46 "Статистична вартiсть"

     У графi зазначається митна вартiсть товару (предмета) у тисячах гривень, що округлюється за правилами округлення.

     Графа 54 "Мiсце та дата"

     У графi зазначаються мiсце та дата заповнення декларацiї; прiзвище й iнiцiали особи, уповноваженої на декларування товарiв (предметiв) органiзацiєю, що зазначена в графi 14; займана нею посада; проставляється її особистий пiдпис; номер телефону або телетайпа декларанта; номер посвiдчення особи декларанта.

3. Увезення на митну територiю України з територiї СЕЗ "Азов" товарiв та предметiв, повнiстю вироблених або достатньо перероблених чи оброблених у СЕЗ "Азов"

     3.1. Товари та предмети, що повнiстю виробленi або достатньо переробленi чи обробленi в СЕЗ "Азов" i ввозяться на митну територiю України з територiї цiєї зони, пiдлягають митному контролю та митному оформленню.

     3.2. Митне оформлення товарiв та предметiв, що повнiстю виробленi або достатньо переробленi чи обробленi в СЕЗ "Азов" i ввозяться на митну територiю України, здiйснюється митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований суб'єкт господарювання СЕЗ "Азов".

     3.3. Повнiстю виробленими в СЕЗ "Азов" уважаються такi товари й предмети:

     а) кориснi копалини, видобутi в межах її територiї;

     б) рослинна продукцiя, вирощена на її ґрунтi;

     в) живi тварини, вирощенi в нiй;

     г) продукцiя, одержана в нiй вiд живих тварин;

     ґ) вироблена в нiй продукцiя мисливського, морського та рибальського промислiв;

     д) вторинна сировина й вiдходи, що є результатом виробничих та iнших операцiй, здiйснюваних на її територiї;

     е) товари й предмети, виробленi на її територiї виключно з продукцiї, зазначеної в пунктах "а" - "д".

     3.4. Переробка товарiв i предметiв у СЕЗ "Азов" уважається достатньою, якщо:

     декларованi товари й предмети класифiкуються в тарифнiй позицiї iншiй, нiж матерiали чи вироби, що були використанi для їх виготовлення;

     у вартостi декларованих товарiв i предметiв частка доданої вартостi становить не менш як 50 вiдсоткiв.

     Не можуть визнаватись як достатня переробка товарiв i предметiв такi технологiчнi операцiї:

     щодо схоронностi товарiв i предметiв пiд час їх зберiгання чи транспортування;

     пiдготовка товарiв i предметiв для продажу й транспортування (подрiбнення партiї, формування вiдправлень, сортування та переупакування);

     простi складальнi операцiї;

     змiшування товарiв (компонентiв) без надання одержанiй продукцiї характеристик, що iстотно вiдрiзняють її вiд вихiдних складових.

     3.5. Походження товару (предмета) iз СЕЗ "Азов" засвiдчується сертифiкатом про походження товару вiдповiдної форми, який видається в установленому чинним законодавством порядку.

     Оригiнал сертифiката про походження товару зберiгається в справах митницi, у зонi дiяльностi якої розташований резидент.

     3.6. У разi виникнення обґрунтованих сумнiвiв щодо дiйсностi сертифiката про походження товару або достовiрностi зазначених у ньому вiдомостей, у тому числi вiдомостей про походження товару (предмета), митниця має право здiйснювати перевiрку цих вiдомостей у встановленому порядку.

     3.7. Операцiї з увезення на митну територiю України з територiї СЕЗ "Азов" товарiв та предметiв, повнiстю вироблених або достатньо перероблених чи оброблених у СЕЗ "Азов", пiдлягають обкладенню податком на додану вартiсть i акцизним збором як при iмпортi товарiв в Україну.

     3.8. Повнiстю виробленi, достатньо переробленi чи обробленi на територiї СЕЗ "Азов" товари та предмети не є об'єктом обкладення ввiзним митом при їх ввезеннi на територiю України з територiї СЕЗ "Азов".

     3.9. Митна вартiсть товарiв i предметiв, що були повнiстю виробленi або достатньо переробленi чи обробленi на територiї СЕЗ "Азов" та вивозяться на митну територiю України, визначається на момент перетину меж територiї СЕЗ "Азов".

     3.10. Для здiйснення митного оформлення зазначених товарiв i предметiв митному органу суб'єктом господарювання СЕЗ "Азов" або на пiдставi договору iншим пiдприємством, допущеним митним органом до декларування, подаються такi документи:

     умовна вантажна митна декларацiя;

     договiр (контракт), укладений мiж суб'єктом господарювання СЕЗ "Азов" та резидентом;

     транспортнi документи;

     комерцiйнi документи;

     оригiнал та копiя сертифiката про походження товару;

     iншi документи, передбаченi митним законодавством.

     У справах цього митного органу залишається копiя сертифiката про походження товару.

     3.11. Заповнення умовної вантажної митної декларацiї здiйснюється в спрощеному порядку.

     Декларантом заповнюються такi графи декларацiї: 1, 2, 3, 5, 8, 11, 14, 15, 15а, 17, 17а, 21, 22, 23, 25, 29, 31, 32, 33, 34, 35, 37, 38, 41, 42, 44, 46 та 54.

     Графи 7 та D заповнюються посадовою особою митного органу.

     Iншi графи не заповнюються.

Порядок заповнення граф умовної вантажної митної декларацiї

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи зазначається лiтерний код напрямку перемiщення товарiв та предметiв "ЕК", у другому проставляється код митного режиму "10" згiдно з роздiлом I Класифiкатора процедур перемiщення товарiв через митний кордон України, у третьому зазначається "СЕЗ".

     Графа 2 "Вiдправник"

     У графi зазначаються вiдомостi про суб'єкта господарювання СЕЗ "Азов".

     Графа 3 "Додатковий аркуш"

     Заповнюється, якщо використовуються додатковi аркушi.

     Графа 5 "Всього найменувань товарiв"

     У графi зазначається (цифрами) загальна кiлькiсть найменувань товарiв i предметiв, наведених у графi 31 декларацiї та додаткових аркушiв.

     За наявностi специфiкацiй у графi проставляється "00".

     Графа 8 "Одержувач"

     У графi зазначаються вiдомостi про резидента.

     Графа 11 "Торговельна країна"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 14 "Декларант/представник"

     У графi наводяться вiдомостi про декларанта товарiв i предметiв.

     Графа 15 "Країна вiдправлення"

     У графi зазначається "Україна".

     Графа 15а "Код країни вiдправлення"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 17 "Країна призначення"

     У графi зазначається "Україна".

     Графа 17а "Код країни призначення"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 21 "Транспортний засiб на кордонi"

     Зазначаються вiдомостi про транспортний засiб, на якому товари ввезено на митну територiю України.

     Графа 22 "Валюта та загальна фактурна вартiсть"

     У лiвому пiдроздiлi наводиться цифровий код валюти України згiдно з Класифiкатором валют.

     Графа 23 "Курс валюти"

     У графi проставляється "1".

     Графа 25 "Вид транспорту на кордонi"

     У графi проставляється код транспортного засобу згiдно з Класифiкатором видiв транспорту.

     Графа 29 "Митниця на кордонi"

     У графi наводяться вiдомостi про Марiупольську митницю.

     Графа 31 "Вантажнi мiсця та опис товару"

     Зазначаються лише комерцiйна й фiрмова назви товару (предмета), його характеристики, зокрема асортимент, номери моделей, розмiри, стандарти, типи, комплектнiсть та iншi вiдомостi, що дають можливiсть однозначно класифiкувати товар (предмет) за задекларованою в графi 33 товарною субпозицiєю УКТЗЕД вiдповiдно до правил класифiкацiї товарiв згiдно з УКТЗЕД.

     Графа 32 "Товар N"

     У графi проставляється порядковий номер товару (предмета), що декларується в графi 31.

     Графа 33 "Код товару"

     У першому пiдроздiлi зазначається 10-значний код товару (предмета) згiдно з УКТЗЕД.

     Графа 34 "Код країни походження"

     Графа заповнюється згiдно з Класифiкатором країн свiту: зазначається код країни походження товару (предмета), описаного в графi 31 i класифiкованого вiдповiдно до УКТЗЕД у графi 33.

     Графа 35 "Вага брутто (кг)"

     У графi зазначається вага брутто (у кiлограмах) товару (предмета), описаного в графi 31.

     Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається вiдповiдно до заявленого режиму 6-значний код процедури перемiщення товарiв i предметiв "10/00/82" згiдно з Класифiкатором процедур перемiщення товарiв через митний кордон України.

     Графа 38 "Вага нетто (кг)"

     У графi зазначається вага нетто (у кiлограмах) товару (предмета), описаного в графi 31.

     Графа 41 "Додаткова одиниця вимiру"

     У графi зазначається код додаткової одиницi вимiру товару (предмета) згiдно з Класифiкатором одиниць вимiру, якщо така одиниця вимiру передбачена для цього товару (предмета).

     Графа 42 "Фактурна вартiсть товару"

     У графi наводиться у валютi України фактурна вартiсть товарiв i предметiв, задекларованих у графi 31 вантажної митної декларацiї.

     Графа 44 "Додаткова iнформацiя / поданi документи"

     У графi наводяться реквiзити документiв.

     Графа 46 "Статистична вартiсть"

     У графi зазначається митна вартiсть товару (предмета) в тисячах гривень, що округлюється за правилами округлення.

     Графа 54 "Мiсце та дата"

     У графi зазначаються мiсце та дата заповнення декларацiї; прiзвище й iнiцiали особи, уповноваженої на декларування товарiв органiзацiєю, що зазначена в графi 14; займана нею посада; проставляється її особистий пiдпис; номер телефону або телетайпа декларанта; номер посвiдчення особи декларанта.

     3.12. Контроль за перемiщенням товарiв та предметiв мiж митним органом, у зонi дiяльностi якого розташована СЕЗ "Азов" (митниця вiдправлення), i митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований резидент (митниця призначення), здiйснюється в порядку, установленому Положенням про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771.

     3.13. Пiсля надходження товарiв та предметiв на митну територiю України резидент звертається до митного органу, у зонi дiяльностi якого вiн розташований.

     3.14. Для здiйснення митного оформлення товарiв та предметiв резидент або на пiдставi договору iнше пiдприємство, допущене митним органом до декларування, подає митному органу такi документи:

     вантажну митну декларацiю;

     копiю умовної вантажної митної декларацiї;

     договiр (контракт), укладений мiж суб'єктом господарювання СЕЗ "Азов" та резидентом;

     оригiнал сертифiката про походження товару;

     транспортнi документи;

     комерцiйнi документи;

     iншi документи, передбаченi митним законодавством.

     3.15. Заповнення граф вантажної митної декларацiї при митному оформленнi зазначених товарiв та предметiв здiйснюється згiдно з роздiлом 3 Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi.

Особливостi заповнення граф вантажної митної декларацiї

     Графа 1 "Тип декларацiї"

     У першому пiдроздiлi графи зазначається лiтерний код напрямку перемiщення товарiв та предметiв "", у другому проставляється код митного режиму "40" згiдно з роздiлом I Класифiкатора процедур перемiщення товарiв через митний кордон України, третiй пiдроздiл не заповнюється.

     Графа 2 "Вiдправник"

     У графi зазначаються вiдомостi про суб'єкта господарювання СЕЗ "Азов".

     Графа 8 "Одержувач"

     У графi зазначаються вiдомостi про резидента.

     Графа 9 "Особа, вiдповiдальна за фiнансове врегулювання"

     У графi наводяться вiдомостi про особу, зазначену в графi 8.

     Графа 11 "Торговельна країна"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 15 "Країна вiдправлення"

     У графi зазначається "Україна".

     Графа 15а "Код країни вiдправлення"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 17 "Країна призначення"

     У графi зазначається "Україна".

     Графа 17а "Код країни призначення"

     У графi проставляється цифровий код України вiдповiдно до Класифiкатора країн свiту.

     Графа 22 "Валюта та загальна фактурна вартiсть"

     У лiвому пiдроздiлi наводиться цифровий код валюти України згiдно з Класифiкатором валют.

     Графа 23 "Курс валюти"

     У графi проставляється "1".

     Графа 29 "Митниця на кордонi"

     У графi наводяться вiдомостi про Марiупольську митницю.

     Графа 34 "Код країни походження"

     Графа заповнюється згiдно з Класифiкатором країн свiту: зазначається код країни походження товару (предмета), описаного в графi 31 i класифiкованого вiдповiдно до УКТЗЕД у графi 33.

     Графа 37 "Процедура"

     У графi зазначається вiдповiдно до заявленого митного режиму 6-значний код процедури перемiщення товарiв i предметiв "40/10/82" згiдно з Класифiкатором процедур перемiщення товарiв через митний кордон України.

     Графа 40 "Загальна декларацiя / попереднiй документ"

     У графi проставляються номер i дата умовної вантажної митної декларацiї, оформленої згiдно з режимом експорту суб'єктом господарювання СЕЗ "Азов".

     Графа 42 "Фактурна вартiсть товару"

     У графi наводиться у валютi України фактурна вартiсть товарiв i предметiв, задекларованих у графi 31.

Начальник Управлiння митних режимiв В. В. Заяц
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.