ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

30.12.2003 р. N 11/5-09-18512-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць


Про надання роз'яснень

     З метою чiткого виконання вимог Порядку здiйснення митного контролю та митного оформлення окремих транспортних засобiв, що ввозяться громадянами на митну територiю України (далi - Порядок), затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 12.10.01 N 664 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 14.11.01 за N 949/6140, зi змiнами й доповненнями, роз'яснюємо.

     1. Вiдповiдно до статтi 16 Закону України вiд 30.06.93 N 3353-XII "Про дорожнiй рух", зi змiнами й доповненнями, "водiй зобов'язаний мати при собi та на вимогу працiвникiв мiлiцiї, а водiї вiйськових транспортних засобiв на вимогу посадових осiб вiйськової iнспекцiї безпеки дорожнього руху Вiйськової служби правопорядку у Збройних Силах України передавати для перевiрки посвiдчення, реєстрацiйнi та iншi документи, що пiдтверджують право на керування транспортним засобом, а також дорожнi (маршрутнi) листи i документи на вантаж, що перевозиться (крiм власникiв транспортних засобiв, якi використовують їх в iндивiдуальних некомерцiйних цiлях)".

     Згiдно пункту 2.1 глави 2 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.10.01 N 1306, водiй механiчного транспортного засобу повинен мати при собi реєстрацiйний документ на транспортний засiб, а в разi вiдсутностi в транспортному засобi його власника, крiм того, - свiдоцтво про право спiльної власностi на цей транспортний засiб чи тимчасовий реєстрацiйний талон.

     Таким чином, згаданими нормативно-правовими актами України передбачено наявнiсть в особи, яка перемiщує транспортний засiб територiєю України, реєстрацiйних документiв на цей транспортний засiб.

     Вiдповiдно до абзацу другого пункту 31 Правил державної реєстрацiї та облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв та мотоколясок, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.09.98 N 1388, зi змiнами й доповненнями, якщо транспортний засiб експлуатувався за межами України й був зареєстрований у вiдповiдному органi iноземної держави, обов'язковим є подання пiдроздiлу ДАI МВС України реєстрацiйних або прирiвняних до них документiв цiєї держави (або їх ксерокопiй, завiрених нотарiусом або митним органом чи полiцiєю останньої країни, де вони експлуатувалися) з вiдмiткою про зняття транспортного засобу з облiку.

     Отже, обов'язковiсть подання пiдроздiлу ДАI МВС України реєстрацiйних документiв України на ввезений в Україну транспортний засiб, що експлуатувався за межами України й був зареєстрований у вiдповiдному органi iноземної держави, також установлено законодавством України.

     Вiдповiдно до пункту 1.7 Порядку власник транспортного засобу або вповноважена ним особа, якi перемiщують транспортний засiб через митний кордон України, зобов'язанi пред'явити його митницi оформлення й подати, окрiм iнших, реєстрацiйнi та технiчнi документи на транспортний засiб, виданi в країнi придбання чи iншiй країнi.

     Згiдно з пунктом 1.9 Порядку не пiдлягає пропуску через митний кордон України транспортний засiб:

     номер кузова, шасi чи двигуна якого знищено, пiдроблено або не вiдповiдає запису в реєстрацiйних документах;

     що ввозиться в Україну громадянами з метою вiльного використання, не знятий з облiку у вiдповiдному органi країни придбання або iншої країни;

     увезення якого в Україну згiдно iз законодавством заборонено за вiком або на який вiдсутнi документи, що пiдтверджують право власностi.

     Ураховуючи викладене та беручи до уваги те, що технiчнi паспорти, технiчнi талони, сервiснi книжки, реєстрацiйнi свiдоцтва на транспортнi засоби, виданi вповноваженими органами iноземних держав, є єдиними документами, що дають можливiсть перевiрити дотримання вимог пункту 1.9 Порядку, вимагаю взяти пiд особистий контроль начальникiв митних органiв i вiддiлень по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил подання митницi оформлення пiд час митного оформлення транспортних засобiв, що ввозяться громадянами на митну територiю України з метою вiльного використання, реєстрацiйних i технiчних документiв, виданих у країнi придбання або iншiй країнi.

     2. Згiдно статтi 1 Закону України вiд 24.05.96 N 216/96-ВР "Про ставки акцизного збору i ввiзного мита на деякi транспортнi засоби", зi змiнами й доповненнями внесеними Законом України вiд 07.12.00 N 2134-III "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо регулювання ринку автомобiлiв в Українi", транспортними засобами, що були у користуваннi, слiд вважати такi, на якi були або є реєстрацiйнi документи, виданi уповноваженими державними органами, в тому числi iноземними, що дають право експлуатувати цi транспортнi засоби.

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону України вiд 13.09.01 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України", пiд транспортними засобами за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що були у користуваннi, слiд вважати такi, на якi були або є реєстрацiйнi документи, виданi уповноваженими державними органами, в тому числi iноземними, що дають право експлуатувати цi транспортнi засоби на постiйнiй основi.

     При цьому повiдомляємо, що в 1999 роцi Держмитслужбою України було направлено запит до Комiтету по Гармонiзованiй системi опису та кодування товарiв ВМО з приводу поняття термiнiв товарної номенклатури "новi транспортнi засоби" та "транспортнi засоби, що були в користуваннi". У вiдповiдь на запит Комiтетом по ГС було повiдомлено, що значення наведених термiнiв мiститься у загальних положеннях (1,2) до групи 87 "Автомобiлi, тягачi, велосипеди та iншi наземнi транспортнi засоби, їх частини та пристрої" у Пояснювальних примiтках комiсiї до Комбiнованої номенклатури європейського спiвтовариства (Офiцiйний бюлетень Європейського Спiвтовариства).

     Автентичний переклад загальних положень до групи 87, здiйснений Науково-iнформацiйним центром "ЛЕОНОРМ", виглядає наступним чином:

     "1. По всiй комбiнованiй номенклатурi "новi транспортнi засоби" означає транспортнi засоби, якi нiколи не були зареєстрованi.

     2. По всiй комбiнованiй номенклатурi "транспортнi засоби, що використовувались, означає транспортнi засоби, якi були зареєстрованi щонайменше один раз"".

     Звертаємо увагу, що в основу Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" вiд 05.04.01 N 2371-III, покладено Комбiновану номенклатуру європейського спiвтовариства (КН ЄС). Сьомий та восьмий знак десятизначного товарного коду Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi вiдповiдають сьомому та восьмому знаку КН ЄС.

     У текстi товарної номенклатури Митного тарифу України (додаток до Закону України "Про Митний тариф України" вiд 05.04.01 N 2371-III) до тестового опису товарних угруповань, де класифiкуються транспортнi засоби, "новi" наведено пояснення "новими транспортними засобами вважаються такi, що не мають актiв державної реєстрацiї уповноважених органiв, якi дають право на їх експлуатацiю".

     Таким чином, пiд новими транспортними засобами, у контекстi товарної номенклатури, вважаються такi транспортнi засоби, на якi уповноваженими державними органами не видавалися акти реєстрацiї, що дають право експлуатацiї цих транспортних засобiв.

     3. Згiдно з вимогами товарної номенклатури як Митного тарифу України, так i Гармонiзованої системи опису та кодування товарiв вiднесення товарiв до певної товарної пiдкатегорiї здiйснюється з урахуванням текстового опису цiєї товарної пiдкатегорiї та характеристик товару, якi є визначальними для класифiкацiї.

     Текстовий опис деяких угруповань товарної номенклатури Митного тарифу України, у яких класифiкуються транспортнi засоби товарних позицiй 8702 - 8704, викладається словами "що використовувались".

     При цьому в товарних позицiях 8702 - 8704 транспортними засобами, що використовувалися, вважаються такi, на якi були або є реєстрацiйнi документи, що виданi вповноваженими державними органами, у тому числi iноземними, й дають право експлуатувати цi транспортнi засоби.

     Згiдно з пунктом 1.8 Порядку, дата початку користування транспортного засобу, що був у користуваннi та ввозиться на митну територiю України, визначається вiдповiдно до свiдоцтва про його першу реєстрацiю в країнi першої реєстрацiї (технiчного паспорта) або на пiдставi дати видачi свiдоцтва про реєстрацiю (технiчного паспорта).

     У разi вiдсутностi свiдоцтва про реєстрацiю транспортного засобу, виданого реєстрацiйним органом країни першої реєстрацiї, визначення дати початку користування проводиться вiдповiдно до iдентифiкацiйного номера кузова. При цьому датою початку користування вважається 1 сiчня року, зазначеного в iдентифiкацiйному номерi кузова.

     За наявностi обґрунтованих сумнiвiв щодо вiдповiдностi записiв у зазначених документах наявним номерам на кузовi, шасi, двигунi, а також року виготовлення транспортного засобу, дати початку користування ним достовiрнiсть цих даних установлюється на пiдставi вiдповiдного висновку, виданого експертами (спецiалiстами), що мають вiдповiдну лiцензiю Мiнiстерства юстицiї України.

     Враховуючи викладене, ввiзне мито й акцизний збiр на транспортнi засоби, що ввозяться громадянами на митну територiю України з метою вiльного використання, справляються за ставками, чинними на день митного оформлення цих транспортних засобiв, з урахуванням строку використання цих транспортних засобiв.

     4. Вважати такими, що втратили чиннiсть абзац чотирнадцятий листа Держмитслужби вiд 07.06.01 N 3/09-2859-ЕП, абзац сьомий листа Держмитслужби вiд 09.08.02 N 11/3-09-7078-ЕП.

Заступник Голови Служби М.М.Iванюк
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.