ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про iпотечнi облiгацiї

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
Законами України
вiд 23 лютого 2006 року N 3480-IV,
вiд 21 квiтня 2011 року N 3265-VI,
вiд 7 липня 2011 року N 3610-VI,
вiд 30 липня 2012 року N 5192-VI,
вiд 18 жовтня 2018 року N 2597-VIII,
вiд 12 вересня 2019 року N 79-IX,
вiд 19 червня 2020 року N 738-IX

(У текстi Закону слова "Державна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку" в усiх вiдмiнках замiнено словами "Нацiональна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно iз Законом України вiд 7 липня 2011 року N 3610-VI)

(У текстi Закону слова "проспект емiсiї" та "проспект їх емiсiї" в усiх вiдмiнках замiнено словами "проспект (рiшення про емiсiю)" у вiдповiдному вiдмiнку згiдно iз Законом України вiд 19 червня 2020 року N 738-IX)

Роздiл I
ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     Стаття 1. Сфера дiї Закону

     1. Цей Закон визначає правовi засади емiсiї та обiгу iпотечних облiгацiй, вимоги до їх iпотечного покриття, а також особливостi державного регулювання i нагляду у цiй сферi.

(стаття 1 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     Стаття 2. Визначення термiнiв

     1. У цьому Законi термiни вживаються в такому значеннi:

     1) боржник - позичальник за кредитним договором (договором позики), виконання зобов'язань за яким забезпечене iпотекою;

     2) витяг з реєстру iпотечного покриття - документ, що мiстить iнформацiю про розмiр, стан i загальнi характеристики iпотечного покриття вiдповiдного випуску iпотечних облiгацiй;

     3) договiр про збереження реальної вартостi забезпечених iпотекою зобов'язань боржникiв - валютнi, процентнi та iншi похiднi (деривативи), що використовуються для мiнiмiзацiї валютних та процентних ризикiв i забезпечення регулярностi платежiв за iпотечним покриттям;

     4) емiтент - фiнансова установа, яка здiйснює емiсiю iпотечних облiгацiй вiдповiдно до вимог, установлених цим Законом;

     5) iпотечне покриття - iпотечнi активи, а також iншi активи, якi вiдповiдно до цього Закону, проспекту (рiшення про емiсiю) та реєстру iпотечного покриття забезпечують виконання зобов'язань емiтента за iпотечними облiгацiями;

     6) iпотечний актив - право вимоги за забезпеченим iпотекою грошовим зобов'язанням боржника;

     7) iпотечний кредитор - фiнансова установа, крiм спецiалiзованої iпотечної установи, яка вiдповiдно до законодавства має право надавати кредити (позики), виконання зобов'язань боржникiв за якими забезпечене iпотекою, та/або яка набула право вимоги за забезпеченими iпотекою кредитами (позиками) вiд iнших осiб;

     8) коефiцiєнт iпотечного покриття - величина спiввiдношення мiж несплаченою емiтентом основною сумою боргу за вiдповiдним випуском звичайних iпотечних облiгацiй i розмiром їх iпотечного покриття;

     9) пункт 9 частини першої статтi 2 виключено

(згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     10) процентний перiод звичайних iпотечних облiгацiй - перiод (у календарних днях) мiж виплатою процентiв за iпотечними облiгацiями, за який нараховуються i сплачуються проценти вiдповiдно до умов проспекту (рiшення про емiсiю) iпотечних облiгацiй;

     11) розмiр iпотечного покриття - сума не сплаченого боржниками основного боргу за всiма iпотечними та iншими активами у складi iпотечного покриття, сформованими з урахуванням особливостей, передбачених частиною четвертою статтi 13 цього Закону.

(стаття 2 у редакцiї Закону України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     2. Термiни "дефолт", "збори власникiв облiгацiй", "адмiнiстратор за випуском облiгацiй", "проспект цiнних паперiв" та "ринки капiталу" у цьому Законi вживаються у значеннях, наведених у Законi України "Про ринки капiталу та органiзованi товарнi ринки".

     Термiн "пов'язана особа" у цьому Законi вживається у значеннi, наведеному в Законi України "Про фiнансовi послуги та державне регулювання ринкiв фiнансових послуг".

(статтю 2 доповнено частиною другою згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Стаття 3. Поняття та види iпотечних облiгацiй

     1. Iпотечними облiгацiями є облiгацiї, виконання зобов'язань емiтента за якими забезпечене iпотечним покриттям у порядку, встановленому цим Законом. Iпотечнi облiгацiї є iменними цiнними паперами. Iпотечна облiгацiя посвiдчує внесення грошових коштiв її першим власником i пiдтверджує обов'язок емiтента сплачувати власнику номiнальну вартiсть цiєї облiгацiї та грошовий дохiд у порядку, встановленому цим Законом та проспектом цiнних паперiв (рiшенням про емiсiю цiнних паперiв), а в разi невиконання емiтентом зобов'язань за iпотечною облiгацiєю надає її власнику право задовольнити свою вимогу за рахунок iпотечного покриття. Проспект iпотечних облiгацiй (рiшення про емiсiю iпотечних облiгацiй) може також передбачати iншi права власникiв та обов'язки емiтента, осiб, якi надають гарантiї щодо виконання грошових зобов'язань за iпотечними облiгацiями (в разi надання гарантiї).

(частина перша статтi 3 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     2. Можуть випускатися такi види iпотечних облiгацiй:

     1) звичайнi iпотечнi облiгацiї;

     2) структурованi iпотечнi облiгацiї.

     3. Емiтентом звичайних iпотечних облiгацiй є iпотечний кредитор, що несе вiдповiдальнiсть за виконання зобов'язань за такими iпотечними облiгацiями iпотечним покриттям та всiм iншим своїм майном, на яке вiдповiдно до законодавства може бути звернено стягнення.

     4. Емiтентом структурованих iпотечних облiгацiй є спецiалiзована iпотечна установа, яка несе вiдповiдальнiсть за виконання зобов'язань за такими iпотечними облiгацiями лише iпотечним покриттям.

     5. Слова "iпотечна облiгацiя", "звичайна iпотечна облiгацiя", "структурована iпотечна облiгацiя" чи похiднi вiд цих понять можуть використовуватися виключно у назвi цiнних паперiв, якi вiдповiдають вимогам, встановленим цим Законом.

     Стаття 4. Загальнi умови емiсiї та обiгу iпотечних облiгацiй

     1. Реєстрацiю випускiв iпотечних облiгацiй здiйснює Нацiональна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку в порядку, встановленому Законом України "Про ринки капiталу та органiзованi товарнi ринки".

     2. Емiсiя iпотечних облiгацiй здiйснюється в порядку, встановленому Законом України "Про ринки капiталу та органiзованi товарнi ринки" та нормативно-правовими актами Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку.

     3. На момент реєстрацiї випуску iпотечних облiгацiй емiтент зобов'язаний сформувати iпотечне покриття, що вiдповiдає вимогам, встановленим цим Законом.

     4. У разi емiсiї звичайних iпотечних облiгацiй договiр на депозитарне обслуговування укладає емiтент. У разi емiсiї структурованих iпотечних облiгацiй договiр на депозитарне обслуговування укладає управитель.

     5. Положення Закону України "Про ринки капiталу та органiзованi товарнi ринки" щодо зборiв власникiв облiгацiй, адмiнiстратора за випуском облiгацiй, дефолту застосовуються до iпотечних облiгацiй з особливостями, передбаченими цим Законом.

(стаття 4 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI, у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Стаття 5. Проспект iпотечних облiгацiй

     1. Вимоги до вiдомостей, якi має мiстити проспект iпотечних облiгацiй та окремi його частини, встановлюються Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку.

     2. Для реєстрацiї випуску iпотечних облiгацiй та/або затвердження їх проспекту Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку додатково подаються реєстр iпотечного покриття та договiр про управлiння iпотечним покриттям.

     3. Пiсля початку розмiщення iпотечних облiгацiй змiни до проспекту емiсiї (рiшення про емiсiю iпотечних облiгацiй) вносяться емiтентом за згодою усiх власникiв облiгацiй вiдповiдного випуску або зборiв власникiв облiгацiй у порядку, передбаченому Законом України "Про ринки капiталу та органiзованi товарнi ринки". Виправлення технiчних помилок, змiни, що не впливають на права власникiв iпотечних облiгацiй, вносяться емiтентом за згодою адмiнiстратора за випуском.

(стаття 5 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI, у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Стаття 6. Загальнi умови виконання зобов'язань за iпотечними облiгацiями

     1. Виконання зобов'язань за iпотечними облiгацiями здiйснюється в порядку та у строки, визначенi в їх проспектi (рiшеннi про емiсiю), а для структурованих iпотечних облiгацiй - також у договорi про управлiння iпотечним покриттям.

     2. Проспектом (рiшенням про емiсiю) може передбачатися надання власникам iпотечних облiгацiй гарантiї щодо виконання грошових зобов'язань емiтента або створення для цiєї мети спецiального резервного чи страхового фонду.

     3. Процент за iпотечними облiгацiями може бути фiксованим або плаваючим. У разi застосування плаваючого процента у проспектi (рiшеннi про емiсiю) повиннi зазначатися критерiї або формула для його розрахунку.

     4. Емiтент може за власною iнiцiативою здiйснити дострокове погашення iпотечних облiгацiй виключно у разi, якщо це передбачено у проспектi (рiшеннi про емiсiю).

Роздiл II
IПОТЕЧНЕ ПОКРИТТЯ

     Стаття 7. Вимоги до включення iпотечних активiв до складу iпотечного покриття

     1. На момент реєстрацiї випуску iпотечних облiгацiй iпотечне покриття формується виключно з iпотечних активiв. Протягом строку обiгу iпотечних облiгацiй до складу iпотечного покриття також можуть включатися iншi активи у випадках, передбачених цим Законом.

     2. Iпотечнi активи можуть включатися до складу iпотечного покриття за таких умов:

     1) iпотечнi активи належать емiтенту на правi власностi i можуть бути вiдчуженi у разi невиконання зобов'язань за iпотечними облiгацiями;

     2) забезпеченi iпотекою зобов'язання боржникiв пiдлягають виконанню у грошовiй формi;

     3) вiдомостi про те, що емiтент є iпотекодержателем за вiдповiдним iпотечним договором, внесенi до вiдповiдного державного реєстру в установленому законодавством порядку;

     4) iпотечнi активи не перебувають у заставi чи не обтяженi iншим чином для забезпечення виконання емiтентом зобов'язань iнших нiж його зобов'язання за iпотечними облiгацiями;

     5) за вiдповiдним iпотечним чи кредитним договором не прийнято рiшення про звернення стягнення i щодо боржника не порушено провадження у справi про банкрутство;

     6) умови вiдповiдного iпотечного договору не передбачають можливостi замiни чи вiдчуження iпотекодавцем предмета iпотеки без згоди iпотекодержателя;

     7) предмет iпотеки знаходиться на територiї України, застрахований на його повну вартiсть вiд ризикiв випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування;

     8) iпотечнi активи не включенi до складу iпотечного покриття (iпотечного пулу) iншого випуску iпотечних цiнних паперiв, якщо iнше не передбачено цим Законом;

     9) основна сума боргу боржника за забезпеченим iпотекою зобов'язанням не перевищує 75 вiдсоткiв оцiночної вартостi предмета iпотеки, визначеної суб'єктом оцiночної дiяльностi, а у разi випуску структурованих iпотечних облiгацiй - вiдсоток, вказаний у проспектi (рiшеннi про емiсiю);

     10) зобов'язання боржника не забезпечується наступною iпотекою, якщо iнше не передбачено у проспектi (рiшеннi про емiсiю) структурованих iпотечних облiгацiй;

     11) iпотечнi активи вiдповiдають iншим вимогам, передбаченим законом.

     3. У проспектi (рiшеннi про емiсiю) можуть встановлюватися додатковi вимоги до включення iпотечних активiв до складу iпотечного покриття.

     4. На момент реєстрацiї випуску iпотечних облiгацiй вiдповiднiсть стану та розмiру їх iпотечного покриття вимогам цього Закону та нормативно-правових актiв Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку щодо даних реєстру iпотечного покриття пiдтверджується аудитором (аудиторською фiрмою).

(частина четверта статтi 7 у редакцiї Закону України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     Стаття 8. Правовий режим iпотечного покриття

     1. Iпотечнi та iншi активи, включенi до складу iпотечного покриття iпотечних облiгацiй, вважаються переданими у заставу, яка забезпечує виконання зобов'язань емiтента-заставодавця перед власниками iпотечних облiгацiй - заставодержателями.

     Застава iпотечного покриття не потребує укладення договору застави i виникає вiдповiдно до цього Закону з моменту державної реєстрацiї випуску iпотечних облiгацiй. Iпотечнi та iншi активи, що включаються до складу iпотечного покриття пiсля державної реєстрацiї випуску iпотечних облiгацiй, вважаються переданими у заставу з моменту внесення до реєстру iпотечного покриття вiдомостей про включення цих активiв до складу iпотечного покриття.

     Вiдомостi про обтяження заставою iпотечного покриття вносяться управителем до Державного реєстру обтяжень рухомого майна протягом десяти робочих днiв з дня державної реєстрацiї випуску iпотечних облiгацiй у порядку, встановленому законодавством.

(абзац третiй частини першої статтi 8 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     Наступна застава iпотечного покриття не допускається.

     2. Власники iпотечних облiгацiй - заставодержателi мають вищий прiоритет перед правами чи вимогами iнших осiб щодо iпотечного покриття. Реєстрацiя у Державному реєстрi обтяжень рухомого майна вiдомостей про обтяження заставою iпотечного покриття не змiнює вищий прiоритет прав власникiв iпотечних облiгацiй на iпотечне покриття.

     3. Iпотечне покриття та операцiї з ним облiковуються емiтентом вiдокремлено у порядку, встановленому Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку.

(частина третя статтi 8 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 07.07.2011р. N 3610-VI, у редакцiї Закону України вiд 12.09.2019р. N 79-IX)

     4. Iпотечне покриття вiдокремлюється вiд iншого майна емiтента. Iпотечне покриття не включається до лiквiдацiйної маси емiтента. Iпотечне покриття та грошовi доходи вiд нього не можуть бути предметом податкової застави до повного виконання зобов'язань за вiдповiдним випуском iпотечних облiгацiй.

     5. Частину п'яту статтi 8 виключено

(згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     6. Емiтент не має права вiдчужувати, передавати у заставу або iншим чином обтяжувати iпотечнi та iншi активи, включенi до складу iпотечного покриття, якщо тiльки стосовно вiдповiдних iпотечних активiв не прийняте рiшення про їх замiну вiдповiдно до цього Закону. Емiтент не має права розпоряджатися iпотечним покриттям в iнший спосiб, крiм вчинення дiй, спрямованих на виконання зобов'язань за вiдповiдним випуском iпотечних облiгацiй.

     Стаття 9. Обслуговування iпотечних активiв у складi iпотечного покриття

     1. Обслуговуванням iпотечних активiв у складi iпотечного покриття є заходи, спрямованi на забезпечення належної реалiзацiї функцiй iпотечного кредитора у взаємовiдносинах з боржниками за вiдповiдними iпотечними активами. Обслуговування iпотечних активiв включає:

     1) приймання вiд боржникiв платежiв за забезпеченими iпотекою зобов'язаннями та їх облiк (ведення реєстру платежiв);

     2) контроль за додержанням боржниками умов кредитних та iпотечних договорiв;

     3) контроль за станом предметiв iпотеки та їх збереженням;

     4) пред'явлення боржникам вимог щодо виконання ними забезпечених iпотекою зобов'язань;

     5) здiйснення заходiв iз звернення стягнення на предмет iпотеки в разi порушення боржниками умов забезпечених iпотекою зобов'язань;

     6) реалiзацiя iнших прав та виконання обов'язкiв iпотекодержателя вiдповiдно до кредитних та iпотечних договорiв i договору про обслуговування iпотечного покриття.

     2. Функцiї з обслуговування iпотечних активiв у складi iпотечного покриття iпотечних облiгацiй можуть покладатися на емiтента або на одну чи декiлька обслуговуючих установ. Обслуговуючою установою може бути банк або iнша фiнансова установа якi вiдповiдно до законодавства мають право виконувати операцiї, вказанi в частинi першiй цiєї статтi.

     Обслуговуюча установа не може бути пов'язаною особою управителя та/або аудитора (аудиторської фiрми).

(частину другу статтi 9 доповнено абзацом другим згiдно iз Законом України вiд 30.07.2012р. N 5192-VI)

     3. Обслуговуюча установа дiє на пiдставi договору про обслуговування iпотечних активiв, який укладається з емiтентом, а у разi випуску структурованих iпотечних облiгацiй - з управителем. У цьому договорi визначаються:

     1) обов'язки обслуговуючої установи;

     2) умови оплати послуг обслуговуючої установи;

     3) порядок переказу емiтенту чи, у разi випуску структурованих iпотечних облiгацiй, - управителю платежiв, отриманих обслуговуючою установою вiд боржникiв за iпотечними активами;

     4) умови замiни обслуговуючої установи;

     5) iншi умови за згодою сторiн.

     4. Емiтент i управитель, у разi випуску структурованих iпотечних облiгацiй, зобов'язанi забезпечити обслуговування всiх iпотечних активiв у складi iпотечного покриття. Якщо обслуговування iпотечних активiв здiйснюється обслуговуючою установою, емiтент зобов'язаний письмово повiдомити всiх боржникiв за iпотечними активами про мiсце та iншi умови обслуговування їх забезпечених iпотекою зобов'язань.

     Стаття 10. Реєстр iпотечного покриття

     1. Реєстр iпотечного покриття - вiдомостi про склад кожного окремого iпотечного покриття.

     2. Реєстр iпотечного покриття повинен мiстити iнформацiю про початковий та поточний розмiр iпотечного покриття, його склад, а також такi вiдомостi стосовно кожного iпотечного активу:

     1) посилання на реквiзити iпотечного i кредитного договору та найменування боржника;

     2) початковий розмiр основної суми боргу та процентiв;

     3) непогашена сума основного боргу за забезпеченим iпотекою зобов'язанням;

     4) строки та порядок виконання забезпеченого iпотекою зобов'язання;

     5) опис предмета iпотеки, достатнiй для його iдентифiкацiї, вiдомостi про державну реєстрацiю iпотеки (дата i номер);

     6) оцiночна вартiсть предмета iпотеки;

     7) спiввiдношення суми кредиту (позики) i оцiночної вартостi предмета iпотеки на момент укладення iпотечного договору;

     8) iншi вiдомостi вiдповiдно до проспекту (рiшення про емiсiю).

     В реєстрi iпотечного покриття вiдображається iнформацiя про iншi активи, що входять до складу iпотечного покриття, та про договори про збереження реальної вартостi iпотечного покриття. Обсяг цiєї iнформацiї має бути достатнiм для iдентифiкацiї вiдповiдних активiв i договорiв.

     3. У разi випуску звичайних iпотечних облiгацiй, ведення реєстру iпотечного покриття покладається на емiтента, який подає витяг з реєстру iпотечного покриття управителю згiдно з умовами проспекту (рiшення про емiсiю) звичайних iпотечних облiгацiй, але не рiдше кожного процентного перiоду звичайних iпотечних облiгацiй.

(частина третя статтi 10 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     4. У разi випуску структурованих iпотечних облiгацiй ведення реєстру iпотечного покриття покладається на управителя вiдповiдно до договору про управлiння iпотечним покриттям.

     5. Особа, що веде реєстр iпотечного покриття, зобов'язана не рiдше одного разу на мiсяць оновлювати данi реєстру стосовно поточного стану iпотечного покриття та подавати на вимогу власникiв iпотечних облiгацiй витяги з нього.

     6. Витяги з реєстру iпотечного покриття подаються власникам iпотечних облiгацiй (на їх вимогу) та Нацiональнiй комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку у строки та у формi, що встановленi нормативно-правовими актами Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку.

(частина шоста статтi 10 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     Стаття 11. Звернення стягнення на iпотечне покриття

     1. Звернення стягнення на iпотечне покриття здiйснюється у разi дефолту шляхом продажу iпотечного покриття або в iнший спосiб, не заборонений законом.

(частина перша статтi 11 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     2. Емiтент має право у будь-який час пiсля отримання вимоги про звернення стягнення на iпотечне покриття i до його продажу або передачi iншiй особi в повному обсязi виконати свої зобов'язання за iпотечними облiгацiями, а власники iпотечних облiгацiй зобов'язанi прийняти таке виконання. У такому разi емiтент зобов'язаний вiдшкодувати адмiнiстратору за випуском облiгацiй всi витрати, пов'язанi з проведенням процедури звернення стягнення.

(частина друга статтi 11 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     3. Будь-якi кошти, якi пiдлягають виплатi у процесi примусового стягнення заборгованостi емiтента за iпотечними облiгацiями, спрямовуються на грошовий рахунок Центрального депозитарiю цiнних паперiв у Нацiональному банку України, а вiд продажу iпотечного покриття структурованих iпотечних облiгацiй - на рахунок адмiнiстратора за випуском облiгацiй, якщо iнше не передбачено проспектом (рiшенням про емiсiю) структурованих iпотечних облiгацiй та/або договором про управлiння iпотечним покриттям випуску структурованих iпотечних облiгацiй. Пiсля вiдшкодування всiх витрат, пов'язаних iз зверненням стягнення на iпотечне покриття i управлiнням та обслуговуванням вiдповiдних iпотечних активiв, виручка вiд продажу iпотечного покриття розподiляється мiж власниками iпотечних облiгацiй пропорцiйно до належних їм облiгацiй. У разi коли виручка вiд продажу iпотечного покриття перевищує розмiр зобов'язань за iпотечними облiгацiями та витрат, пов'язаних iз зверненням стягнення на iпотечне покриття, управлiнням та обслуговуванням вiдповiдних iпотечних активiв, її надлишок повертається емiтенту.

(частина третя статтi 11 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Стаття 12. Припинення застави iпотечного покриття

     1. Застава iпотечного покриття припиняється у разi повного задоволення вимог власникiв iпотечних облiгацiй або пiсля звернення стягнення на iпотечне покриття.

     2. У разi припинення застави iпотечного покриття внаслiдок повного задоволення вимог власникiв iпотечних облiгацiй управитель зобов'язаний передати емiтенту всi пов'язанi з управлiнням iпотечним покриттям документи, що перебувають у його володiннi.

Роздiл III
ОСОБЛИВОСТI ЗВИЧАЙНИХ IПОТЕЧНИХ ОБЛIГАЦIЙ

     Стаття 13. Особливостi формування iпотечного покриття звичайних iпотечних облiгацiй

     1. Для кожного випуску звичайних iпотечних облiгацiй формується окреме iпотечне покриття.

     До складу iпотечного покриття звичайних iпотечних облiгацiй не можуть включатися iпотечнi активи, зобов'язання боржникiв за якими забезпеченi iпотекою об'єктiв незавершеного будiвництва або iпотекою майнових прав.

     Протягом строку обiгу звичайних iпотечних облiгацiй сукупний розмiр iпотечних активiв, зобов'язання боржникiв за якими забезпеченi iпотекою жилих будинкiв або квартир, повинен становити не менше нiж 85 вiдсоткiв вiд сукупного розмiру усiх iпотечних активiв, включених до складу iпотечного покриття звичайних iпотечних облiгацiй. Основна сума боргу за iпотечними активами, предметом iпотеки за якими є нерухомiсть нежилого призначення та якi включенi до складу iпотечного покриття, не повинна перевищувати 60 вiдсоткiв вiд оцiночної вартостi предмета iпотеки.

     2. Протягом строку обiгу звичайних iпотечних облiгацiй значення коефiцiєнта їх iпотечного покриття не повинне перевищувати 0,9. Для емiтентiв звичайних iпотечних облiгацiй, виконання зобов'язань за якими повнiстю гарантовано державою, коефiцiєнт їх iпотечного покриття не повинен перевищувати 1.

     У разi, коли протягом строку обiгу звичайних iпотечних облiгацiй коефiцiєнт iпотечного покриття перевищує встановленi цiєю статтею значення, емiтент зобов'язаний включити новi iпотечнi активи до складу iпотечного покриття для приведення його розмiру у вiдповiднiсть iз встановленим у цiй статтi значенням коефiцiєнта iпотечного покриття.

     3. Протягом строку обiгу звичайних iпотечних облiгацiй характеристики iпотечного покриття стосовно строкiв, дохiдностi i порядку погашення повиннi бути збалансованими з вiдповiдними характеристиками звичайних iпотечних облiгацiй:

     1) середньозважений строк iпотечних та iнших активiв у складi iпотечного покриття повинен перевищувати строк повного виконання зобов'язань за звичайними iпотечними облiгацiями;

     2) пункт 2 частини третьої статтi 13 виключено

(згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     3) сукупний дохiд, що отримується емiтентом у виглядi процентiв за iпотечними та iншими активами у складi iпотечного покриття, повинен перевищувати виплати емiтента за звичайними iпотечними облiгацiями за кожен процентний перiод звичайних iпотечних облiгацiй.

(пункт 3 частини третьої статтi 13 у редакцiї Закону України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     4. Для розрахунку розмiру iпотечного покриття звичайних iпотечних облiгацiй, коефiцiєнта iпотечного покриття та контролю за дотриманням емiтентом вимог, зазначених у частинi третiй цiєї статтi, не враховуються iпотечнi та iншi активи у складi iпотечного покриття, якi вiдповiдно до правил, встановлених Нацiональним банком України, визнанi як субстандартнi, сумнiвнi або безнадiйнi.

(частина четверта статтi 13 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     5. Протягом строку обiгу звичайних iпотечних облiгацiй емiтент зобов'язаний за власнi кошти забезпечити проведення перевiрок iпотечного покриття на предмет його вiдповiдностi вимогам цього Закону та проспекту (рiшення про емiсiю) вiдповiдного випуску звичайних iпотечних облiгацiй.

     Перевiрки проводяться управителем або аудитором (аудиторською фiрмою), визначеним договором про управлiння iпотечним покриттям. У разi проведення перевiрки аудитором (аудиторською фiрмою) мiж управителем, емiтентом та аудитором (аудиторською фiрмою) укладається тристороннiй договiр про проведення перевiрки iпотечного покриття.

     Плановi перевiрки iпотечного покриття проводяться в строки, встановленi у проспектi (рiшеннi про емiсiю) вiдповiдного випуску звичайних iпотечних облiгацiй, але не рiдше одного разу на рiк, позаплановi - на вимогу управителя або Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку.

     Аудитор (аудиторська фiрма) подає управителю звiт за результатами перевiрки iпотечного покриття, на пiдставi якого управитель складає власний звiт, що подається Нацiональнiй комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку i власнику звичайних iпотечних облiгацiй на його вимогу, а також розмiщується у загальнодоступнiй iнформацiйнiй базi даних Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку про ринок цiнних паперiв, на веб-сайтi емiтента та на веб-сайтi управителя.

     Порядок проведення перевiрки iпотечного покриття звичайних iпотечних облiгацiй, вимоги до звiту управителя за результатами такої перевiрки, порядок його подання до Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку i розмiщення у загальнодоступнiй iнформацiйнiй базi даних Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку про ринок цiнних паперiв встановлюються Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку.

(частина п'ята статтi 13 у редакцiї Закону України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     Стаття 14. Змiни у складi iпотечного покриття звичайних iпотечних облiгацiй

(назва у редакцiї Закону України вiдд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     1. Обов'язкове виключення iпотечних активiв iз складу iпотечного покриття звичайних iпотечних облiгацiй здiйснюється у разi:

     1) виявлення невiдповiдностi окремих iпотечних активiв у складi iпотечного покриття вимогам, установленим статтею 7 цього Закону або у проспектi (рiшеннi про емiсiю);

     2) iнiцiювання звернення стягнення на предмет iпотеки або дострокового припинення iпотеки з будь-яких пiдстав;

     3) порушення боржником бiльш як на три мiсяцi строку здiйснення платежiв за забезпеченим iпотекою зобов'язанням;

     4) порушення стосовно боржника за iпотечним активом провадження у справi про банкрутство.

     2. Емiтент має право включати, виключати або замiнювати окремi iпотечнi та iншi активи у складi iпотечного покриття звичайних iпотечних облiгацiй за умови, що iпотечне покриття за результатами таких дiй вiдповiдатиме вимогам, установленим статтею 13 цього Закону.

     3. У разi якщо iпотечне покриття не вiдповiдає вимогам, установленим статтею 13 цього Закону, або настає одна з обставин, зазначених у частинi першiй цiєї статтi, емiтент зобов'язаний протягом п'яти робочих днiв з дня пред'явлення вiдповiдної вимоги управителя або настання обставини вчинити одну з таких дiй:

     1) замiнити iпотечнi активи у складi iпотечного покриття;

     2) включити до складу iпотечного покриття новi iпотечнi активи або iншi активи, зазначенi у частинi четвертiй цiєї статтi;

     3) викупити частину iпотечних облiгацiй, що перебувають в обiгу.

(частину першу статтi 14 замiнено трьома частинами згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI, у зв'язку з цим частини третю i четверту вважати вiдповiдно частинами четвертою i п'ятою)

     4. У разi якщо емiтент не має у своєму розпорядженнi нових iпотечних активiв, якi мають бути включенi до складу iпотечного покриття звичайних iпотечних облiгацiй вiдповiдно до вимог цiєї статтi, емiтент має право включити до складу iпотечного покриття:

     1) облiгацiї мiжнародних фiнансових органiзацiй, що розмiщуються на територiї України, державнi цiннi папери або цiннi папери, повнiстю гарантованi державою;

(пункт 1 частини четвертої статтi 14 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     2) грошовi кошти, розмiщенi емiтентом на окремому депозитному рахунку в банку.

     Розмiр цих активiв не може перевищувати 25 вiдсоткiв вiд розмiру iпотечного покриття. На цi активи поширюється правовий режим iпотечного покриття, встановлений цим Законом. Вiдомостi про розмiр цих активiв та їх iдентифiкацiйнi данi повиннi бути внесенi до реєстру iпотечного покриття.

     5. Замiна iпотечних активiв у складi iпотечного покриття вважається такою, що набрала чинностi, з моменту внесення вiдомостей про це до реєстру iпотечного покриття.

     Стаття 15. Управлiння iпотечним покриттям звичайних iпотечних облiгацiй

     1. Управлiння iпотечним покриттям звичайних iпотечних облiгацiй покладається на адмiнiстратора за випуском облiгацiй, який в iнтересах власникiв iпотечних облiгацiй:

(абзац перший частини першої статтi 15 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     1) здiйснює контроль за поточним станом iпотечного покриття та за веденням реєстру iпотечного покриття;

     2) забезпечує зберiгання документiв, якi засвiдчують права емiтента на iпотечнi активи у складi iпотечного покриття у порядку, передбаченому проспектом (рiшенням про емiсiю);

     3) здiйснює контроль за додержанням умов замiни iпотечних активiв чи включення нових iпотечних активiв до складу iпотечного покриття;

     4) здiйснює контроль за своєчаснiстю та повнотою здiйснення емiтентом платежiв за звичайними iпотечними облiгацiями;

     5) пред'являє емiтенту вимоги щодо виконання ним грошових зобов'язань за iпотечними облiгацiями, iнших обов'язкiв вiдповiдно до цього Закону, проспекту (рiшення про емiсiю) i договору про управлiння iпотечним покриттям;

     6) представляє iнтереси власникiв iпотечних облiгацiй у вiдносинах з емiтентом, iншими особами, в судах та державних органах, а також у ходi звернення стягнення на iпотечне покриття;

     7) у разi звернення стягнення на iпотечне покриття забезпечує обслуговування iпотечного покриття i надає необхiднi розпорядження та документи для розподiлу коштiв вiд iпотечного покриття вiдповiдно до цього Закону та проспекту цiнних паперiв (рiшення про емiсiю цiнних паперiв);

(пункт 7 частини першої статтi 15 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     8) у разi настання технiчного дефолту надсилає емiтенту письмову вимогу щодо усунення такого дефолту в порядку, передбаченому проспектом (рiшенням про емiсiю) звичайних iпотечних облiгацiй;

(пункт 8 частини першої статтi 15 у редакцiї Закону України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     9) у разi призначення тимчасової адмiнiстрацiї емiтента звичайних iпотечних облiгацiй або порушення щодо нього провадження у справi про банкрутство, або прийняття рiшення про його лiквiдацiю вчиняє дiї, передбаченi статтею 171 цього Закону;

(пункт 9 частини першої статтi 15 у редакцiї Закону України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     10) здiйснює iншi заходи вiдповiдно до закону, проспекту цiнних паперiв (рiшення про емiсiю цiнних паперiв), рiшень зборiв власникiв облiгацiй та договору про управлiння iпотечним покриттям.

(пункт 10 частини першої статтi 15 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     2. Адмiнiстратором за випуском облiгацiй за випуском iпотечних облiгацiй може бути особа, яка вiдповiдає вимогам законодавства та яка отримала лiцензiю на провадження дiяльностi з управлiння iпотечним покриттям. Порядок видачi такої лiцензiї встановлюється нормативно-правовими актами Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку.

(абзац перший частини другої статтi 15 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI, у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Управитель, емiтент та аудитор (аудиторська фiрма) не можуть бути пов'язаними особами.

(абзац другий частини другої статтi 15 у редакцiї Законiв України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI, вiд 30.07.2012р. N 5192-VI)

     3. Адмiнiстратор за випуском облiгацiй здiйснює свої повноваження на пiдставi договору з емiтентом про управлiння iпотечним покриттям. Пiсля придбання звичайних iпотечних облiгацiй їх власники вважаються такими, що приєдналися до договору про управлiння iпотечним покриттям.

(абзац перший частини третьої статтi 15 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Договiр про управлiння iпотечним покриттям укладається на строк до припинення застави iпотечного покриття i не може бути меншим, нiж строк обiгу iпотечних облiгацiй.

     4. Iстотними умовами договору про управлiння iпотечним покриттям звичайних iпотечних облiгацiй є:

     1) данi про адмiнiстратора за випуском облiгацiй та емiтента, особу, уповноважену зберiгати документи щодо iпотечного покриття, включаючи їх повне найменування, мiсцезнаходження, банкiвськi реквiзити та iдентифiкацiйний код згiдно з Єдиним державним реєстром юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань;

(пункт 1 частини четвертої статтi 15 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     2) пункт 2 частини четвертої статтi 15 виключено

(згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     3) права та обов'язки управителя, емiтента i власникiв iпотечних облiгацiй щодо виконання функцiй з управлiння iпотечним покриттям;

     4) розмiр та порядок сплати витрат i винагород управителя.

     5) пункт 5 частини четвертої статтi 15 виключено

(згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     6) пункт 6 частини четвертої статтi 15 виключено

(згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     7) пункт 7 частини четвертої статтi 15 виключено

(згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     У договорi про управлiння iпотечним покриттям можуть мiститися й iншi положення, не забороненi законодавством.

     Посилання на реєстрацiйнi данi випуску звичайних iпотечних облiгацiй та проспект (рiшення про емiсiю) вноситься до договору про управлiння iпотечним покриттям пiсля реєстрацiї випуску звичайних iпотечних облiгацiй шляхом оформлення додатка до договору.

(частину четверту статтi 15 доповнено абзацом згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     5. У разi порушення емiтентом звичайних iпотечних облiгацiй вимог, встановлених цим Законом та проспектом цiнних паперiв (рiшенням про емiсiю цiнних паперiв), адмiнiстратор за випуском облiгацiй зобов'язаний письмово повiдомити про це Нацiональну комiсiю з цiнних паперiв та фондового ринку та власникiв iпотечних облiгацiй офiцiйним каналом зв'язку протягом 10 днiв з дня виявлення факту такого порушення.

(частина п'ята статтi 15 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     6. Частину шосту статтi 15 виключено

(згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     7. Активи, включенi до складу iпотечного покриття, не включаються до лiквiдацiйної маси управителя.

(статтю 15 доповнено частиною сьомою згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     Стаття 16. Особливостi виконання зобов'язань за звичайними iпотечними облiгацiями

     1. Емiтент виконує грошовi зобов'язання за звичайними iпотечними облiгацiями за рахунок доходiв вiд iпотечного покриття та за рахунок iншого свого майна. Право емiтента використовувати доходи вiд iпотечного покриття та кошти, отриманi вiд розмiщення звичайних iпотечних облiгацiй, на будь-якi цiлi на власний розсуд не обмежується за умови, що емiтент продовжує належним чином виконувати зобов'язання за звичайними iпотечними облiгацiями.

     2. Реєстр власникiв звичайних iпотечних облiгацiй складається в порядку, передбаченому законодавством про депозитарну систему. Порядок виконання зобов'язань емiтента перед власниками звичайних iпотечних облiгацiй та оплати витрат i винагород управителя визначається проспектом (рiшенням про емiсiю) та договором про управлiння iпотечним покриттям.

(частина друга статтi 16 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Стаття 17. Дефолт i технiчний дефолт за звичайними iпотечними облiгацiями

     1. У разi настання дефолту один чи декiлька власникiв звичайних iпотечних облiгацiй, якi у сукупностi володiють звичайними iпотечними облiгацiями, сумарна номiнальна вартiсть яких не менша нiж 25 вiдсоткiв вiд загальної номiнальної вартостi непогашених облiгацiй вiдповiдного випуску облiгацiй, можуть без проведення зборiв власникiв облiгацiй вимагати:

     а) дострокового погашення iпотечних облiгацiй;

     б) вжиття заходiв примусового стягнення заборгованостi емiтента, осiб, якi надають гарантiї щодо виконання грошових зобов'язань за iпотечними облiгацiями, вiдповiдно до законодавства;

     в) звернення стягнення на iпотечне покриття;

     г) задоволення своїх вимог за рахунок iнших активiв емiтента у разi недостатностi коштiв пiсля звернення стягнення на iпотечне покриття.

     2. Власники звичайних iпотечних облiгацiй здiйснюють зазначенi у цiй статтi права через адмiнiстратора за випуском облiгацiй в порядку, передбаченому Законом України "Про ринки капiталу та органiзованi товарнi ринки".

(стаття 17 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI, у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Стаття 171. Особливостi дефолту в разi порушення щодо емiтента провадження у справi про банкрутство або призначення тимчасового адмiнiстратора чи лiквiдатора

     1. У разi настання дефолту внаслiдок порушення щодо емiтента провадження у справi про банкрутство або призначення тимчасового адмiнiстратора чи лiквiдатора та отримання вiдповiдної вимоги власникiв звичайних iпотечних облiгацiй адмiнiстратор за випуском облiгацiй:

(абзац перший частини першої статтi 171 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     1) звертає стягнення на iпотечне покриття. У такому разi адмiнiстратор за випуском облiгацiй продає iпотечне покриття, надає необхiднi розпорядження та документи для розподiлу виручки вiд його продажу мiж власниками звичайних iпотечних облiгацiй вiдповiдно до частини третьої статтi 11 цього Закону, а також вживає заходiв щодо отримання ними коштiв за рахунок реалiзацiї iншого майна емiтента;

(пункт 1 частини першої статтi 171 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     2) здiйснює розпорядження коштами, що надходять вiд iпотечного покриття, в iнтересах власникiв звичайних iпотечних облiгацiй у порядку, передбаченому проспектом (рiшенням про емiсiю);

     3) має право вимагати передачi iпотечного покриття йому або визначенiй ним обслуговуючiй установi в порядку, встановленому Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку;

(пункт 3 частини першої статтi 171 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 12.09.2019р. N 79-IX)

     4) виконує iншi функцiї, передбаченi законом.

(частину першу статтi 171 доповнено пунктом 4 згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     2. Дiя мораторiю на задоволення вимог кредиторiв, який вводиться Нацiональним банком України або господарським судом, не поширюється на задоволення вимог власникiв звичайних iпотечних облiгацiй за рахунок iпотечного покриття. Тимчасова адмiнiстрацiя, арбiтражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацiєю, лiквiдатор) та iншi особи - учасники провадження у справi про банкрутство емiтента не мають права вчиняти жодних дiй щодо iпотечного покриття, розпоряджатися iпотечними та iншими активами у складi iпотечного покриття або розривати договори, укладенi емiтентом у зв'язку з емiсiєю звичайних iпотечних облiгацiй.

     3. Активи, включенi до складу iпотечного покриття, не включаються до лiквiдацiйної маси емiтента звичайних iпотечних облiгацiй. На активи, включенi до складу iпотечного покриття, не може бути накладено арешт. До повного виконання зобов'язань емiтента звичайних iпотечних облiгацiй, що забезпечуються перед їх власниками iпотечним покриттям за вiдповiдним випуском таких облiгацiй, iншi особи не мають права пред'являти вимоги на iпотечне покриття, звертати стягнення чи iншим чином обтяжувати iпотечне покриття.

(роздiл III доповнено статтею 171 згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

Роздiл IV
ОСОБЛИВОСТI СТРУКТУРОВАНИХ IПОТЕЧНИХ ОБЛIГАЦIЙ

     Стаття 18. Спецiалiзована iпотечна установа

     1. Спецiалiзована iпотечна установа - це фiнансова установа, виключним видом дiяльностi якої є придбання iпотечних активiв (їх продаж у випадках, передбачених цим Законом i проспектом (рiшенням про емiсiю)) та випуск структурованих iпотечних облiгацiй у порядку, встановленому цим Законом.

     2. Спецiалiзована iпотечна установа може бути створена без обмеження строку iснування або на строк до повного погашення структурованих iпотечних облiгацiй.

     3. Спецiалiзована iпотечна установа має право провадити свою дiяльнiсть пiсля внесення її до Державного реєстру фiнансових установ у порядку, встановленому законодавством.

     4. До спецiалiзованих iпотечних установ не застосовуються вимоги щодо достатностi капiталу, лiквiдностi, лiцензування дiяльностi.

     5. Лiквiдацiя спецiалiзованої iпотечної установи до повного виконання зобов'язань за структурованими iпотечними облiгацiями може здiйснюватися виключно за рiшенням суду.

     Стаття 19. Особливостi формування iпотечного покриття структурованих iпотечних облiгацiй

     1. Спецiалiзована iпотечна установа може формувати в порядку, встановленому Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку, єдине iпотечне покриття для здiйснення кiлькох випускiв структурованих iпотечних облiгацiй з рiзними умовами випуску.

     2. Iпотечнi активи, якi були придбанi спецiалiзованою iпотечною установою i включенi до складу iпотечного покриття, вважаються придбаними у безвiдкличному порядку, тобто без права їх замiни, зворотного викупу або передачi, за винятком випадку, передбаченого частиною третьою цiєї статтi. У разi порушення провадження у справi про банкрутство особи, яка вiдступила права за iпотечними активами, або призначення тимчасової адмiнiстрацiї чи лiквiдатора розпорядник майна (санатор, тимчасовий адмiнiстратор, лiквiдатор) такої особи не вправi вимагати повернення цих iпотечних активiв, крiм випадкiв, коли їх передача була здiйснена внаслiдок протиправних дiй, про якi емiтент структурованих iпотечних облiгацiй знав або повинен був знати.

     3. Якщо протягом строку обiгу структурованих iпотечних облiгацiй буде виявлено, що на момент включення iпотечного активу до складу iпотечного покриття структурованих iпотечних облiгацiй такий iпотечний актив не вiдповiдав установленим у проспектi (рiшеннi про емiсiю) вимогам, особа, яка вiдступила права за цим iпотечним активом спецiалiзованiй iпотечнiй установi, зобов'язана здiйснити на вимогу спецiалiзованої iпотечної установи чи управителя його замiну або викуп у строк, що не перевищує одного мiсяця з дня одержання цiєї вимоги, за цiною не нижчою, нiж поточний розмiр вiдповiдного iпотечного активу. В iнших випадках вимоги до замiни або включення нових iпотечних активiв до складу iпотечного покриття структурованих iпотечних облiгацiй не застосовуються.

     4. Загальний розмiр зобов'язань за всiма випусками структурованих iпотечних облiгацiй, виконання зобов'язань за якими забезпечене єдиним iпотечним покриттям, не повинен перевищувати розмiр такого покриття.

     5. Доходи вiд iпотечного покриття, строк сплати яких власникам структурованих iпотечних облiгацiй ще не настав, можуть розмiщуватися адмiнiстратором за випуском облiгацiй:

(абзац перший частини п'ятої статтi 19 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     1) на депозитних рахунках у банках;

     2) шляхом придбання облiгацiй мiжнародних фiнансових органiзацiй, що розмiщуються на територiї України, цiнних паперiв держави або цiнних паперiв, повнiстю гарантованих державою.

(пункт 2 частини п'ятої статтi 19 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     6. На всi активи, зазначенi у частинi п'ятiй цiєї статтi, поширюється правовий режим iпотечного покриття, встановлений статтею 8 цього Закону.

     7. Протягом строку обiгу структурованих iпотечних облiгацiй адмiнiстратор за випуском облiгацiй зобов'язаний забезпечити проведення суб'єктом аудиторської дiяльностi, визначеним договором про управлiння iпотечним покриттям, перевiрок iпотечного покриття на предмет його вiдповiдностi вимогам цього Закону та проспекту цiнних паперiв (рiшення про емiсiю цiнних паперiв) вiдповiдного випуску структурованих iпотечних облiгацiй.

(абзац перший частини сьомої статтi 19 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Мiж адмiнiстратором за випуском облiгацiй та аудитором (аудиторською фiрмою) укладається договiр про проведення перевiрки iпотечного покриття.

(абзац другий частини сьомої статтi 19 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Плановi перевiрки iпотечного покриття проводяться у строки, встановленi у проспектi (рiшеннi про емiсiю) вiдповiдного випуску структурованих iпотечних облiгацiй, але не рiдше одного разу на рiк, позаплановi - на вимогу загальних зборiв власникiв структурованих iпотечних облiгацiй або Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку.

     Аудитор (аудиторська фiрма) подає управителю звiт за результатами перевiрки iпотечного покриття, на пiдставi якого управитель складає власний звiт, що подається Нацiональнiй комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку i власнику структурованих iпотечних облiгацiй на його вимогу, а також розмiщується в базi даних особи, яка провадить дiяльнiсть iз оприлюднення регульованої iнформацiї вiд iменi учасникiв ринкiв капiталу та професiйних учасникiв органiзованих товарних ринкiв, на веб-сайтi спецiалiзованої iпотечної установи та на веб-сайтi управителя.

(абзац четвертий частини сьомої статтi 19 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Порядок проведення перевiрки iпотечного покриття структурованих iпотечних облiгацiй, вимоги до звiту управителя за результатами такої перевiрки, порядок його подання до Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку i розмiщення у базi даних особи, яка провадить дiяльнiсть iз оприлюднення регульованої iнформацiї вiд iменi учасникiв ринкiв капiталу та професiйних учасникiв органiзованих товарних ринкiв, встановлюються Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку.

(абзац п'ятий частини сьомої статтi 19 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)
(частина сьома статтi 19 у редакцiї Закону України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     Стаття 20. Особливостi виконання зобов'язань за структурованими iпотечними облiгацiями

     1. Виконання зобов'язань емiтента за структурованими iпотечними облiгацiями здiйснюється виключно за рахунок iпотечного покриття.

     2. Грошовi доходи вiд iпотечних активiв у складi iпотечного покриття пiдлягають переказу обслуговуючою установою на рахунок управителя.

     Розподiл чи розмiщення цих доходiв управителем здiйснюється вiдповiдно до порядку та умов, визначених у проспектi (рiшеннi про емiсiю) та/або договорi про управлiння iпотечним покриттям, у такiй послiдовностi:

     1) сплата витрат i винагород вiдповiдно до статтi 25 цього Закону;

     2) сплата процентiв власникам структурованих iпотечних облiгацiй;

     3) сплата основної суми боргу власникам структурованих iпотечних облiгацiй;

     4) розмiщення грошових доходiв вiд iпотечного покриття, строк сплати яких власникам структурованих iпотечних облiгацiй ще не настав, вiдповiдно до частини п'ятої статтi 19 цього Закону.

     3. Сума, що залишається пiсля повного погашення структурованих iпотечних облiгацiй та сплати всiх витрат i винагород вiдповiдно до статтi 25 цього Закону, належить емiтенту i пiдлягає переказу управителем на рахунок емiтента.

     4. У разi настання дефолту власники структурованих iпотечних облiгацiй набувають право вимагати дострокового виконання зобов'язань за цими облiгацiями та звернення стягнення на iпотечне покриття в порядку, передбаченому частиною другою статтi 17 цього Закону.

(частина четверта статтi 20 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Стаття 21. Адмiнiстратор за випуском облiгацiй структурованих iпотечних облiгацiй

(назва статтi 21 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     1. Адмiнiстратором за випуском облiгацiй структурованих iпотечних облiгацiй може бути банк або небанкiвська фiнансова установа, яка отримала лiцензiю на адмiнiстратора за випуском облiгацiй, видану Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку. Порядок видачi такої лiцензiї встановлюється нормативно-правовими актами Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку.

(абзац перший часини першої статтi 21 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Адмiнiстратор за випуском облiгацiй, емiтент, аудитор (аудиторська фiрма) та особи, якi вiдступили спецiалiзованiй iпотечнiй установi права вимоги за iпотечними активами у складi iпотечного покриття, не можуть бути пов'язаними особами.

(абзац другий частини першої статтi 21 у редакцiї Закону України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI, iз змiнами, внесеними згiдно iз Законами України вiд 30.07.2012р. N 5192-VI, вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     2. Функцiї з управлiння iпотечним покриттям структурованих iпотечних облiгацiй можуть покладатися тiльки на одного управителя.

     3. Управитель дiє вiд свого iменi в iнтересах власникiв структурованих iпотечних облiгацiй. У всiх правочинах, вчинених управителем у ходi виконання ним обов'язкiв щодо управлiння iпотечним покриттям, повинно зазначатися, що вiн є управителем.

     4. Для проведення операцiй за всiма випусками структурованих iпотечних облiгацiй, виконання зобов'язань за якими забезпечене одним iпотечним покриттям, управитель вiдкриває окремий рахунок, а цi операцiї облiковуються на окремому балансi. На майно, що облiковується на цьому балансi, поширюється правовий режим, встановлений статтею 8 цього Закону для iпотечного покриття.

     5. Управитель не має права у своїх власних iнтересах користуватися i розпоряджатися iпотечним покриттям, а також вчиняти будь-якi правочини щодо iпотечного покриття поза межами повноважень, встановлених цим Законом та договором про управлiння iпотечним покриттям.

     Стаття 22. Управлiння iпотечним покриттям структурованих iпотечних облiгацiй

     1. Адмiнiстратор за випуском облiгацiй структурованих iпотечних облiгацiй виконує такi функцiї:

(абзац перший часини першої статтi 22 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     1) веде реєстр iпотечного покриття i контролює стан iпотечного покриття;

     2) забезпечує ведення реєстру власникiв структурованих iпотечних облiгацiй та укладає договори з особою, яка здiйснює депозитарне обслуговування, обслуговуючою установою i аудитором;

     3) забезпечує зберiгання документiв, якi стосуються iпотечного покриття;

     4) контролює повноту та своєчаснiсть здiйснення обслуговуючою установою переказу платежiв за iпотечними активами у складi iпотечного покриття;

     5) виконує розподiл грошових доходiв вiд iпотечного покриття мiж власниками iпотечних облiгацiй;

     6) розмiщує грошовi доходи вiд iпотечного покриття, строк сплати яких власникам iпотечних облiгацiй ще не настав;

     7) пред'являє емiтенту вимоги щодо виконання ним обов'язкiв, передбачених цим Законом, проспектом (рiшенням про емiсiю) та договором про управлiння iпотечним покриттям;

     8) органiзовує проведення зборiв власникiв структурованих iпотечних облiгацiй;

(пункт 8 часини першої статтi 22 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     9) виконує функцiї, передбаченi пунктами 6-8 частини першої статтi 15 цього Закону.

     2. Дiяльнiсть адмiнiстратора за випуском облiгацiй з управлiння iпотечним покриттям структурованих iпотечних облiгацiй пiдлягає аудиторськiй перевiрцi з перiодичнiстю, вказаною у договорi про управлiння iпотечним покриттям, але не рiдше нiж один раз на рiк. Позапланова аудиторська перевiрка може проводитися на вимогу зборiв власникiв iпотечних облiгацiй або Нацiональної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку.

(абзац перший часини другої статтi 22 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Аудиторський висновок позапланової аудиторської перевiрки надається кожному власнику структурованих iпотечних облiгацiй i Нацiональнiй комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку.

     3. Управитель здiйснює свої повноваження згiдно з договором про управлiння iпотечним покриттям вiдповiдно до вимог, встановлених частиною третьою статтi 15 цього Закону.

     4. У разi емiсiї структурованих iпотечних облiгацiй iстотними умовами договору про управлiння iпотечним покриттям є:

     1) умови, визначенi частиною четвертою статтi 15 цього Закону;

     2) вимоги до ведення реєстру iпотечного покриття;

     3) порядок i строки задоволення вимог власникiв iпотечних облiгацiй;

     4) умови розмiщення емiтентом грошових доходiв вiд iпотечного покриття, строк сплати яких власникам iпотечних облiгацiй ще не настав;

     5) пункт 5 частини четвертої статтi 22 виключено

(згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     6) вимоги до проведення аудиторських перевiрок дiяльностi управителя.

     Посилання на реєстрацiйнi данi випуску структурованих iпотечних облiгацiй та проспект (рiшення про емiсiю) вноситься до договору про управлiння iпотечним покриттям пiсля реєстрацiї випуску структурованих iпотечних облiгацiй шляхом оформлення додатка до договору.

(частину четверту статтi 22 доповнено абзацом згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     Стаття 23. Замiна адмiнiстратора за випуском облiгацiй

     1. Припинення повноважень адмiнiстратора за випуском облiгацiй та призначення нового адмiнiстратора за випуском облiгацiй здiйснюються вiдповiдно до Закону України "Про ринки капiталу та органiзованi товарнi ринки" з особливостями, передбаченими цим Законом.

     2. Адмiнiстратор за випуском облiгацiй продовжує виконувати свої обов'язки до укладення договору з новим адмiнiстратором за випуском облiгацiй. У разi дострокового припинення повноважень адмiнiстратор за випуском облiгацiй зобов'язаний передати всi документи та майно, що перебувають у його володiннi у зв'язку з виконанням ним обов'язкiв за договором про управлiння iпотечним покриттям, новому адмiнiстратору за випуском облiгацiй у строки, встановленi договором про управлiння iпотечним покриттям або рiшенням зборiв власникiв iпотечних облiгацiй.

     У разi прийняття рiшення про лiквiдацiю юридичної особи - адмiнiстратора за випуском облiгацiй емiтент до моменту виключення з Єдиного державного реєстру юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань зобов'язаний укласти договiр про управлiння iпотечним покриттям з новим адмiнiстратором за випуском облiгацiй.

     Новий адмiнiстратор за випуском облiгацiй є правонаступником прав i обов'язкiв за договорами щодо структурованих iпотечних облiгацiй та їх iпотечного покриття, укладеними попереднiм адмiнiстратором за випуском облiгацiй, якщо iнше не передбачено рiшенням зборiв.

     3. Новий адмiнiстратор за випуском облiгацiй зобов'язаний письмово повiдомити емiтента (залежно вiд ситуацiї), особу, яка здiйснює депозитарне обслуговування, та суб'єкта аудиторської дiяльностi про своє призначення.

(стаття 23 у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Стаття 24. Зберiгання документiв щодо iпотечного покриття

     1. Вiдповiдно до договору про управлiння iпотечним покриттям на управителя покладається обов'язок щодо забезпечення зберiгання таких документiв, якi пiдтверджують права на iпотечне покриття структурованих iпотечних облiгацiй:

     1) кредитних (договорiв позики) та iпотечних договорiв, а також договорiв про збереження реальної вартостi забезпечених iпотекою зобов'язань боржникiв (за наявностi), якщо такi договори не знаходяться в обслуговуючiй установi згiдно з договором про обслуговування iпотечних активiв;

     2) заставних (за наявностi);

     3) реєстрiв платежiв за забезпеченими iпотекою зобов'язаннями боржникiв, якщо такi реєстри не знаходяться в обслуговуючiй установi згiдно з договором про обслуговування iпотечних активiв;

     4) документiв, що пiдтверджують розмiщення грошових доходiв вiд iпотечного покриття, строк сплати яких власникам iпотечних облiгацiй ще не настав;

     5) iнших документiв, зберiгання яких передбачено договором про управлiння iпотечним покриттям.

     2. Емiтент зобов'язаний згiдно з договором про управлiння iпотечним покриттям передати управителю всi документи, зазначенi у пунктах 1-3 частини першої цiєї статтi.

     Стаття 25. Витрати i винагороди адмiнiстратора за випуском облiгацiй

(назва статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     1. У проспектi (рiшеннi про емiсiю) та договорi про управлiння iпотечним покриттям має визначатися максимальний сукупний розмiр витрат i винагород адмiнiстратора за випуском облiгацiй.

(частина перша статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     2. Сплата витрат i винагород адмiнiстратора за випуском облiгацiй включає:

(абзац перший частини другої статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     1) винагороди за послуги адмiнiстратора за випуском облiгацiй;

(пункт 1 частини другої статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     2) компенсацiю витрат на оплату адмiнiстратором за випуском облiгацiй послуг особи, яка здiйснює депозитарне обслуговування, аудитора, обслуговуючої установи, а також витрат на проведення загальних зборiв власникiв структурованих iпотечних облiгацiй;

(пункт 2 частини другої статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     3) вiдшкодування витрат, пов'язаних iз зверненням стягнення i продажем iпотечного покриття;

     4) iншi винагороди чи витрати згiдно з договором про управлiння iпотечним покриттям або рiшеннями зборiв власникiв iпотечних облiгацiй та їх засiдань.

(пункт 4 частини другої статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     3. Сплата витрат i винагород адмiнiстратора за випуском облiгацiй у разi емiсiї структурованих iпотечних облiгацiй здiйснюється виключно за рахунок грошових доходiв вiд iпотечного покриття шляхом утримання адмiнiстратором за випуском облiгацiй вiдповiдної суми, якщо iнше не передбачено договором про управлiння iпотечним покриттям.

(частина третя статтi 25 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

     Стаття 26. Збори власникiв структурованих iпотечних облiгацiй

     1. Рiшення зборiв власникiв структурованих iпотечних облiгацiй приймаються в порядку, передбаченому Законом України "Про ринки капiталу та органiзованi товарнi ринки" з особливостями, передбаченими цим Законом.

     2. Збори вважаються правомочними приймати рiшення, якщо у голосуваннi з будь-якого питання порядку денного були поданi голоси у кiлькостi не менше 75 вiдсоткiв вiд загальної кiлькостi голосiв власникiв непогашених структурованих iпотечних облiгацiй за всiма випусками облiгацiй, виконання зобов'язань за якими забезпечене єдиним iпотечним покриттям.

     Якщо на зборах не було прийнято рiшення з жодного з питань порядку денного у зв'язку з неправомочнiстю зборiв приймати рiшення, повторнi збори з тих самих питань порядку денного вважаються правомочними приймати рiшення, якщо у голосуваннi з будь-якого питання порядку денного були поданi голоси у кiлькостi не менше 25 вiдсоткiв вiд загальної кiлькостi голосiв власникiв непогашених структурованих iпотечних облiгацiй за всiма випусками облiгацiй, виконання зобов'язань за якими забезпечене єдиним iпотечним покриттям.

     3. Крiм питань, визначених Законом України "Про ринки капiталу та органiзованi товарнi ринки", до компетенцiї зборiв власникiв структурованих iпотечних облiгацiй належить прийняття рiшень з таких питань:

     1) строки та умови передачi iпотечного покриття в управлiння новому адмiнiстратору за випуском облiгацiй;

     2) визначення способу звернення стягнення та порядок вiдшкодування витрат, пов'язаних iз зверненням стягнення i продажем iпотечного покриття;

     3) призначення позапланової аудиторської перевiрки або позапланової перевiрки iпотечного покриття;

     4) з iнших питань вiдповiдно до проспекту цiнних паперiв (рiшення про емiсiю цiнних паперiв).

(пункт 3 частини четвертої статтi 26 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI, у редакцiї Закону України вiд 19.06.2020р. N 738-IX)

Роздiл V
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ, НАГЛЯД ТА КОНТРОЛЬ У СФЕРI IПОТЕЧНИХ ОБЛIГАЦIЙ

     Стаття 27. Державне регулювання, нагляд та контроль у сферi iпотечних облiгацiй i дiяльностi фiнансових установ

     1. Державне регулювання, нагляд та контроль у сферi емiсiї та обiгу iпотечних облiгацiй i дiяльностi фiнансових установ здiйснює Нацiональна комiсiя з цiнних паперiв та фондового ринку.

(частина перша статтi 27 iз змiнами, внесеними згiдно iз Законами України вiд 23.02.2006р. N 3480-IV, вiд 07.07.2011р. N 3610-VI, у редакцiї Закону України вiд 12.09.2019р. N 79-IX)

     2. Державнi органи здiйснюють повноваження, встановленi частиною першою цiєї статтi, в межах їх компетенцiї згiдно iз законодавством.

     3. Лiцензiйнi умови, у тому числi вимоги до розмiру статутного i власного капiталу, порядку його визначення, лiквiдностi, квалiфiкацiйнi вимоги до фахiвцiв управителя, необхiднi умови договорiв, якi укладаються пiд час провадження дiяльностi управителя, iншi вимоги та показники, що обмежують ризики дiяльностi управителя, встановлюються Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку.

(статтю 27 доповнено частиною третьою згiдно iз Законом України вiд 21.04.2011р. N 3265-VI)

     Стаття 28. Оприлюднення та розкриття iнформацiї про iпотечнi облiгацiї

     1. Емiтенти, якi розмiстили iпотечнi облiгацiї, зобов'язанi у строки, порядку та формi, що встановленi Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку, оприлюднювати та розкривати повну iнформацiю про:

     фiнансово-господарське становище i результати своєї дiяльностi;

     будь-якi юридичнi факти (дiї та/або подiї), якi можуть вплинути на виконання зобов'язань за iпотечними облiгацiями;

     вiдповiднiсть стану iпотечного покриття вимогам цього Закону.

     2. Iнформацiю про власникiв iпотечних облiгацiй надає Нацiональнiй комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку особа, яка веде облiк прав власностi на iпотечнi облiгацiї, у строки, порядку та формi, що встановленi Нацiональною комiсiєю з цiнних паперiв та фондового ринку.

Роздiл VI
ПРИКIНЦЕВI ПОЛОЖЕННЯ

     1. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

     2. Внести змiни до таких законiв України:

     1) у Законi України "Про державне регулювання ринку цiнних паперiв в Українi" (Вiдомостi Верховної Ради України 1996 р., N 51, ст. 292; 1999 р., N 38, ст. 339; 2001 р., N 21, ст. 103; 2002 р., N 29, ст. 194; 2005 р., N 42, ст. 465, ст. 466):

     в абзацi шостому статтi 1 пiсля слiв "є виключною" доповнити словами "якщо iнше не передбачене законом";

     частину першу статтi 4 пiсля абзацу шостого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "дiяльнiсть з управлiння iпотечним покриттям - дiяльнiсть, що здiйснюється за винагороду банком чи iншою фiнансовою установою згiдно з вiдповiдним договором про управлiння iпотечним покриттям".

     У зв'язку з цим абзаци сьомий i восьмий вважати вiдповiдно абзацами восьмим i дев'ятим;

     частину другу статтi 7 доповнити пунктом 301 такого змiсту:

     "301) у межах, визначених Законом України "Про iпотечнi облiгацiї", встановлює вимоги щодо здiйснення дiяльностi з управлiння iпотечним покриттям";

     2) пiдпункт 2 пункту 2 роздiлу VI втратив чиннiсть з 21.10.2019р.

(у зв'язку з втратою чинностi Законом України вiд 14.05.92р. N 2343-XII згiдно з Кодексом України з процедур банкрутства вiд 18.10.2018р. N 2597-VIII)

     3) статтю 93 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., N 5-6, ст. 30; 2002 р., N 5, ст. 30) доповнити частиною такого змiсту:

     "Активи банку, включенi до складу iпотечного покриття iпотечних облiгацiй, не включаються до лiквiдацiйної маси банку. Вiдчуження цих активiв, у тому числi примусове, здiйснюється в порядку, передбаченому Законом України "Про iпотечнi облiгацiї";

     4) у Законi України "Про iпотеку" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2003 р., N 38, ст. 313):

     частину четверту статтi 3 доповнити словами "або до закiнчення строку дiї iпотечного договору";

     у статтi 4:

     у першому реченнi частини першої та у частинi третiй слова "законом" i "Законом" замiнити вiдповiдно словами "законодавством" i "Законодавством";

     у частинi другiй:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "Державна реєстрацiя здiйснюється особою, на яку вiдповiдно до законодавства покладенi функцiї щодо державної реєстрацiї обтяжень нерухомого майна iпотекою, на пiдставi повiдомлення iпотекодержателя, в якому зазначається така iнформацiя";

     пункт 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3) розмiр основної суми заборгованостi та процентiв за основним зобов'язанням та/або посилання на правочин, в якому встановлено основне зобов'язання у разi, якщо iпотекою забезпечується задоволення вимог, якi можуть виникнути в майбутньому";

     пункт 4 доповнити словами "або строк дiї iпотечного договору в разi, якщо iпотекою забезпечується задоволення вимог, якi можуть виникнути в майбутньому";

     доповнити статтю частиною четвертою такого змiсту:

     "Обтяження нерухомого майна iпотекою, яка виникає вiдповiдно до закону або рiшення суду (включаючи податкову заставу, предметом якої є нерухоме майно), пiдлягають реєстрацiї вiдповiдно до законодавства у тому ж реєстрi, в якому реєструються обтяження нерухомого майна iпотекою, яка виникла вiдповiдно до договору";

     частини четверту - шосту статтi 6 викласти в такiй редакцiї;

     "Якщо будiвля (споруда), що передається в iпотеку, розташована на земельнiй дiлянцi, яка належить iпотекодавцю на правi власностi така будiвля (споруда) пiдлягає передачi в iпотеку разом iз земельною дiлянкою, на якiй вона розташована. Якщо ця земельна дiлянка належить iншiй особi та була передана iпотекодавцю в оренду (користування), пiсля звернення стягнення на будiвлi (споруди) їх новий власник набуває права i обов'язки, якi мав iпотекодавець за правочином, яким встановлено умови оренди цiєї земельної дiлянки (користування нею).

     Якщо в iпотеку передається земельна дiлянка, на якiй розташованi будiвлi (споруди), якi належать iпотекодавцю на правi власностi, така земельна дiлянка пiдлягає передачi в iпотеку разом з будiвлями (спорудами), на якiй вони розташованi. Пiсля звернення стягнення на передану в iпотеку земельну дiлянку, на якiй розташованi будiвлi (споруди), що належать iншiй, нiж iпотекодавець, особi, новий власник земельної дiлянки зобов'язаний надати власнику будiвлi (споруди) такi ж умови користування земельною дiлянкою, якi мав iпотекодавець.

     Об'єкти незавершеного будiвництва, розташованi на переданiй в iпотеку земельнiй дiлянцi, вважаються предметом iпотеки, незалежно вiд того, хто є власником об'єкта незавершеного будiвництва";

     у частинi третiй статтi 9 слова "що мiститься в iпотечному договорi або у внесених до нього змiнах чи доповненнях" виключити;

     статтю 11 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 11. Майновий поручитель

     Майновий поручитель несе вiдповiдальнiсть перед iпотекодержателем за невиконання боржником основного зобов'язання виключно в межах вартостi предмета iпотеки.

     У разi задоволення вимог iпотекодержателя за рахунок предмета iпотеки майновий поручитель набуває права кредитора за основним зобов'язанням";

     у статтi 16:

     частину першу виключити;

     у частинi третiй слово "законом" замiнити словом "законодавством";

     у статтi 17:

     абзац другий частини першої доповнити словами "або закiнчення строку дiї iпотечного договору";

     у частинi третiй слово "законом" замiнити словом "законодавством";

     друге речення частини четвертої статтi 20 викласти в такiй редакцiї: "Вiдомостi про видачу заставної, анулювання заставної, видачу нової заставної пiдлягають внесенню до вiдповiдного державного реєстру за мiсцем державної реєстрацiї iпотеки у встановленому законодавством порядку";

     пункт 7 частини другої статтi 21 викласти в такiй редакцiї:

     "7) вiдмiтка про реєстрацiйний номер, дату та мiсце державної реєстрацiї обтяження нерухомого майна iпотекою (цей реквiзит вноситься вiдповiдно до законодавства)";

     перше речення частини першої статтi 22 викласти в такiй редакцiї:

     "Для реалiзацiї прав за заставною її власник може заявити боржнику письмову вимогу про виконання основного зобов'язання на його користь вiдповiдно до умов договору, який обумовлює основне зобов'язання";

     у частинi третiй статтi 24 слово "законом" замiнити словом "законодавством";

     у статтi 25:

     у частинi п'ятiй пiсля слiв "Iндосант зобов'язаний" доповнити словами "у п'ятиденний строк";

     у частинi шостiй слова "квитанцiй про" замiнити словами "документiв, що пiдтверджують";

     частину другу статтi 27 викласти в такiй редакцiї:

     "Вiдмiтка про оформлення дублiката заставної повинна мiститися на кожнiй сторiнцi тексту дублiката, а вiдомостi про його видачу пiдлягають реєстрацiї за мiсцем державної реєстрацiї обтяження нерухомого майна iпотекою";

     у частинi другiй статтi 30:

     перше речення доповнити словами "крiм випадкiв включення засвiдчених заставною прав до складу iпотечного покриття звичайних iпотечних облiгацiй";

     друге речення виключити;

     текст статтi 37 викласти в такiй редакцiї:

     "Iпотекодержатель може задовольнити забезпечену iпотекою вимогу шляхом набуття права власностi на предмет iпотеки. Договiр про задоволення вимог iпотекодержателя, який передбачає передачу iпотекодержателю права власностi на предмет iпотеки в рахунок виконання основного зобов'язання, є правовою пiдставою для реєстрацiї права власностi iпотекодержателя на нерухоме майно, що є предметом iпотеки.

     Рiшення про реєстрацiю права власностi iпотекодержателя на нерухоме майно, що є предметом iпотеки, може бути оскаржено iпотекодавцем у судi.

     Iпотекодержатель набуває предмет iпотеки у власнiсть за вартiстю, визначеною на момент такого набуття на пiдставi оцiнки предмета iпотеки суб'єктом оцiночної дiяльностi. У разi набуття права власностi на предмет iпотеки iпотекодержатель зобов'язаний вiдшкодувати iпотекодавцю перевищення 90 вiдсоткiв вартостi предмета iпотеки над розмiром забезпечених iпотекою вимог iпотекодержателя.

     Право iншої особи з вищим прiоритетом щодо строкового користування нерухомим майном, набутим у власнiсть iпотекодержателем, зберiгає чиннiсть вiдповiдно до умов договору, яким обумовлено таке користування. Права та вимоги третiх осiб на предмет iпотеки, набутий у власнiсть iпотекодержателем, якi мають нижчий прiоритет, нiж вимога iпотекодержателя, втрачають чиннiсть";

     частину п'яту статтi 38 пiсля слiв "оцiнки майна" доповнити словами "суб'єктом оцiночної дiяльностi";

     5) статтю 14 Закону України "Про забезпечення вимог кредиторiв та реєстрацiю обтяжень" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2004 р., N 11, ст. 140) доповнити частиною четвертою такого змiсту:

     "Прiоритет вимог власникiв iпотечних облiгацiй на iпотечне покриття визначається вiдповiдно до Закону України "Про iпотечнi облiгацiї";

     6) у Декретi Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 сiчня 1993 року N 7-93 "Про державне мито" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 13, ст. 113; 1995 р., N 30, ст. 229; 2004 р., N 2, ст. 6):

     у пунктi 9 статтi 2 слова "iпотечних сертифiкатiв" замiнити словами "iпотечних цiнних паперiв (iпотечних сертифiкатiв та iпотечних облiгацiй)";

     пiдпункт "ф" пункту 3 статтi 3 доповнити словами "а також за посвiдчення договорiв права вимоги за iпотечними договорами".

     3. Кабiнету Мiнiстрiв України:

     у тримiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом забезпечити розроблення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв вiдповiдно до цього Закону;

     у шестимiсячний строк з дня набрання чинностi цим Законом розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект закону про створення державного iпотечного фонду у складi Державної iпотечної установи; в цьому законопроектi передбачити, що фiнансування такого фонду здiйснюватиметься через спецiальний фонд Державного бюджету України, а головним розпорядником платежiв буде Державна iпотечна установа; при цьому розглянути можливiсть перегляду iснуючих державних програм з питань будiвництва житла.

Президент України В.ЮЩЕНКО

м. Київ
22 грудня 2005 року
N 3273-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.