Документ скасований: Наказ КРМ № 117 від 11.02.2009

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
Київ

15 жовтня 2007 р. N 870


Про введення в дiю Тимчасової технологiї митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень у ВМОМЕВ митницi та Тимчасової технологiчної схеми митного контролю та митного оформлення мiжнародних поштових вiдправлень та вiдправлень мiжнародної прискореної пошти "ЕМS", що належать юридичним особам, у ВМОМПВ митницi

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Київської регiональної митницi
вiд 23 червня 2008 року N 573

     З метою приведення нормативно-правових документiв митницi у вiдповiднiсть до принципiв державної регуляторної полiтики України, на виконання вимог Указу Президента України вiд 03.10.92 N 493/92 "Про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв мiнiстерств та iнших органiв виконавчої влади", наказую:

     1. До моменту отримання державної реєстрацiї затвердити та ввести в дiю наступнi Тимчасовi технологiчнi схеми, якi надаються у якостi додатку:

     1.1. Пункт 1.1 втратив чиннiсть

(згiдно з наказом Київської регiональної митницi вiд 23.06.2008 р. N 573)

     1.2. Тимчасова технологiчна схема митного контролю та митного оформлення мiжнародних поштових вiдправлень та вiдправлень мiжнародної прискореної пошти "ЕМS", що належать юридичним особам, у вiддiлi митного оформлення мiжнародних поштових вiдправлень.

     2. Начальнику вiддiлу ВМОМЕВ (Черкунову В.I.) та начальнику ВМОМПВ (Дроздовському В.М.) забезпечити виконання вимог наказу КРМ вiд 01.08.07 N 659 "Про затвердження Рубрикатора нормативно-правових актiв, що застосовуються при здiйсненнi митної справи в Київськiй регiональнiй митницi".

     3. Начальнику загального вiддiлу (Балкова Н.В.) довести наказ до особового складу митницi.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника митницi Ольховика О.М.

     Загальний контроль залишаю за собою.

Начальник Київської регiональної митницi А. В. Макаренко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Київської регiональної митницi
вiд 15 жовтня 2007 р. N 870

Тимчасова технологiя
митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень у вiддiлi митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень Київської регiональної митницi

Тимчасова технологiя втратила чиннiсть
(згiдно з наказом Київської регiональної митницi
вiд 23 червня 2008 року N 573)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Київської регiональної митницi
вiд 15 жовтня 2007 р. N 870

ТИМЧАСОВА ТЕХНОЛОГIЧНА СХЕМА
митного контролю та митного оформлення мiжнародних поштових вiдправлень та вiдправлень мiжнародної прискореної пошти "EMS", що належать юридичним особам, у вiддiлi митного оформлення мiжнародних поштових вiдправлень

1. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

     1.1. Технологiчна схема визначає порядок обробки, митного контролю та оформлення мiжнародних поштових вiдправлень (далi МПВ) та вiдправлень мiжнародної прискореної пошти "EMS" (далi ВМПП "EMS"), що належать юридичним особам, якi вiдправляються з України за кордон та надходять в Україну з-за кордону через Дирекцiю оброблення та перевезення пошти (далi ДОПП) та Державне пiдприємство спецзв'язку (далi - ДПСЗ) у м.Києвi, конкретизує окремi положення дiючих правил, узгоджує функцiональнi обов'язки посадових осiб Київської регiональної митницi (далi КРМ) в процесi здiйснення ними митного контролю за МПВ та ВМПП "EMS"; регулює взаємодiю працiвникiв вiддiлу митного оформлення мiжнародних поштових вiдправлень (далi ВМОМПВ) КРМ зi службами ДОПП, Державного пiдприємства спецзв'язку та органами держконтролю.

     1.2. Технологiчна схема розроблена на основi Митного кодексу України, спiльних наказiв Державної митної служби України та Державного комiтету зв'язку та iнформатизацiї України, дiючих митних та поштових правил, актiв Всесвiтнього поштового союзу (далi ВПС) та iнших нормативних документiв.

     1.3. Пiд мiжнародними поштовими вiдправленнями та вiдправленнями мiжнародної прискореної пошти розумiються упакованi та оформленi вiдповiдно до вимог Актiв ВПС та Правил надання послуг поштового зв'язку листи (простi i рекомендованi), вiдправлення з оголошеною цiннiстю, поштовi картки (простi, рекомендованi), бандеролi та спецiальнi мiшки з позначкою "М" (простi, рекомендованi), дрiбнi пакети, поштовi посилки (звичайнi, з оголошеною цiннiстю), якi перемiщуються через митний кордон України пiдприємствами (операторами) зв'язку.

     1.4. Митне оформлення МПВ та ВМПП "EMS" здiйснюється в спецiально видiлених та належним чином устаткованих пiдприємствами зв'язку примiщеннях.

     1.5. Митний контроль здiйснюється безпосередньо посадовими особами пiдроздiлу митного оформлення (далi ПМО) шляхом перевiрки необхiдних для такого контролю документiв та вiдомостей, митного огляду, облiку товарiв та iнших предметiв, а також з використанням iнших форм, передбачених законодавством. Пiдроздiл митного органу самостiйно визначає форму та обсяг митного контролю.

     1.6. Попереднiй митний огляд здiйснюється з використанням технiчних засобiв контролю.

     1.7. Митний огляд МПВ та ВМПП "EMS", вiдповiдно до ст.9 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.02 р. N 1948 "Деякi питання здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях" (ст.ст.151, 153 Митного кодексу України), проводиться при вiдсутностi їх вiдправникiв або одержувачiв оглядовою комiсiєю у складi посадової особи ВМОМПВ КРМ та двох операторiв вiдповiдного пiдприємства зв'язку.

     1.8. При митному оформленнi МПВ та ВМПП "EMS", що мiстять предмети, якi пiдлягають iншим, передбаченим законодавством видам контролю, посадова особа ВМОМПВ КРМ згiдно дiючих правил на супровiдних документах робить вiдмiтку про необхiднiсть здiйснення iнших видiв контролю, i в перелiку або накладнiй форми Ф.16 робить вiдбиток штампу або запис "Пред'явити..." вiдповiднiй службi, до функцiї якої належить контроль за тими чи iншими предметами. Пiсля огляду таких предметiв орган держконтролю проставляє в перелiку або накладнiй форми ф.16 вiдповiднi вiдмiтки (штампи).

     1.9. Пiсля здiйснення митного контролю за МПВ або ВМПП "EMS" посадова особа ВМОМПВ КРМ приймає рiшення щодо його випуску. МПВ або ВМПП "EMS" може бути випущене, якщо заявлена в супровiдних документах iнформацiя вiдносно їх вкладення не потребує додаткового оформлення з боку одержувача (вiдправника). В такому разi на супровiднiй адресi (СР71) та на митнiй декларацiї (СN23) та/або на бланку-пачцi СР72 проставляються вiдбитки "Пiд митним контролем (iм/ек)" (далi ПМК) та особистої номерної печатки (далi ОНП).

     1.10 iнших випадках МПВ та ВМПП "EMS" не пропускаються i на супровiднiй адресi та декларацiї проставляється вiдбиток штампу "Пiд митним контролем", пiсля чого документи залишаються у працiвникiв пiдприємства зв'язку для направлення повiдомлення одержувачам таких МПВ та ВМПП "EMS" про необхiднiсть звернення у ВМОМПВ КРМ для здiйснення митного оформлення. Вiдповiднi вiдмiтки посадова особа ВМОМПВ проставляє в перелiку або накладнiй форми ф.16.

     1.11. разi повернення МПВ або ВМПП "EMS" поштовими службами зв'язку з причин:

     - за нерозшуком адресата;

     - вiдмовою одержувача;

     - закiнченням термiну зберiгання через незапит;

     - тощо.

     Такi повернення обов'язково узгоджуються з керiвництвом ВМОМПВ КРМ, пiсля чого посадова особа ВМОМПВ робить вiдмiтку на супровiднiй адресi СР71 та митнiй декларацiї CN23 та/або бланку-пачцi СР72 шляхом проставлення вiдтиску допомiжного штампу "Повернення МПВ узгоджено" .

2. МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ МПВ ТА ВМПП "EMS" ПРИ ПЕРЕСИЛАННI НА МИТНУ ТЕРИТОРIЮ УКРАЇНИ (IМПОРТ)

     2.1. Iмпортнi МПВ та ВМПП "EMS" надходять в мiшках при накладних форми СN37 (наземна), СN38 (авiа), СN41 "S.A.L.", i зберiгаються у примiщеннi пiдприємства зв'язку. Облiк та контроль за надходженням депеш ведеться працiвниками пiдприємства зв'язку.

     2.2. МПВ та ВМПП "EMS", що надходять без супровiдних документiв (супровiдної адреси СР71, митної декларацiї CN23 та/або бланку-пачки СР72) або з виправленнями в них, незаповненою митною декларацiєю, з рiзницею у вазi, з порушеною упаковкою, в мокрiй оболонцi, з доступом до вкладання, вважаються дефектними i обов'язково подаються на митний огляд з розпакуванням разом з вiдповiдним актом форми ф.51, складеним працiвником пiдприємства зв'язку.

     2.3. Розкриття мiшкiв здiйснюється, як правило, в присутностi посадової особи КРМ.

     2.4. МПВ та ВМПП "EMS" оформлюються документально, їм присвоюються валовi номери (посилки, дрiбнi пакети), якi приписуються до перелiкiв (реєстрiв) або накладних форми ф.16.

     2.5. Дефектнi МПВ та ВМПП "EMS" подаються на огляд з актом ф.51, а тi, що пiдлягають контролю з боку iнших органiв держконтролю, або такi, для випуску яких необхiднi додатковi документи, подаються на огляд з прикладеними до них супровiдними адресами СР71, митними декларацiями CN23, ярликами СN22 (та/або бланк-пачками СР72).

     2.6. Митний огляд МПВ та ВМПП "EMS" здiйснюється на оглядовому столi. Перед оглядом працiвник поштової служби зважує МПВ або ВМПП "EMS", звiряє вагу та адресу на супровiдному бланку та накладнiй (перелiку) або на оболонцi, пiсля чого розкриває його з дозволу посадової особи ВМОМПВ КРМ.

     2.7. На розходження в кiлькостi предметiв, що пересилаються, з даними в митнiй декларацiї або ярлику форми СN22, та iншi дефекти, виявленi в процесi митного огляду, працiвником поштового зв'язку складається акт форми ф.51 за пiдписами осiб, якi брали участь в оглядi (посадової особи ВМОМПВ КРМ та двох операторiв зв'язку); 3-iй примiрник акта разом з митною декларацiєю (у разi її наявностi) залишається у справах КРМ.

     2.8. Митне оформлення МПВ та ВМПП "EMS", що пересилаються в Україну, вiдповiдно до заявленого митного режиму, здiйснюється в ВМОМПВ КРМ або у митницях за мiсцем розташування одержувача.

     2.8.1. У разi митного оформлення МПВ у митницях за мiсцем розташування одержувача, посадова особа ВМОМПВ КРМ на митнiй декларацiї CN23 проставляє вiдтиск штампу "Пiд митним контролем, iмпорт" та робить запис "Для вирiшення питання про випуск направляється в ___________ митницю".

     2.8.2. Контроль за доставкою МПВ та ВМПП "EMS" юридичних осiб у митницю призначення за мiсцем розташування одержувача здiйснює ВМОПМВ КРМ у порядку, встановленому ДМСУ (лист Держмиткому вiд 12.11.93 N 11/2-3656).

     Такi вiдмiтки проставляються i на накладнiй ф.16, якi складаються операторами мiжнародного поштового зв'язку у 5-ти примiрниках. Два примiрники накладної ф.16 направляються з МПВ та ВМПП "EMS", третiй долучається до виробничих документiв ДОПП та ДПСЗ, четвертий та п'ятий передаються КРМ, один з яких надсилається поштою в митницю направлення МПВ та ВМПП "EMS" для здiйснення контролю за пред'явленням поштовою службою даної посилки на митний огляд.

     2.8.3. При надходженнi вiдправлень в мiсце призначення працiвник пошти надсилає рекомендованим порядком повiдомлення одержувачу - юридичнiй особi.

     2.8.4. Адресат при отриманнi повiдомлення звертається до пiдприємства зв"язку, де знаходяться вiдправлення, для одержання необхiдної iнформацiї i проводить митне оформлення. Працiвник пошти обов'язково попереджає отримувача, що МПВ та ВМПП "EMS" знаходиться пiд митним контролем i не пiдлягає видачi без дозволу Київської регiональної митницi. Видача МПВ та ВМПП "EMS" здiйснюється пiсля виконання одержувачем всiх необхiдних дiй щодо його митного оформлення.

     2.9. МПВ та ВМПП "EMS" за винятком предметiв, заборонених до ввезення, пiдлягають пропуску на митну територiю України за умови виконання наступних вимог:

     2.9.1. Декларування МВП та ВМПП "EMS" у встановленому чинним законодавством порядку та надання посадовiй особi ВМОМПВ КРМ вантажної митної декларацiї (далi ВМД, в разi її складання) та супровiдних документiв у вiдповiдностi до наказу Державної митної служби (далi ДМСУ) вiд 09.07.97 р. N 307, у редакцiї наказiв ДМСУ вiд 18.04.02 р. N 207 та вiд 30.06.98 р. N 380.

     2.9.2. Митне оформлення МПВ та ВМПП "EMS" iз застосуванням ВМД проводиться вiдповiдно до вимог наказу ДМСУ вiд 20.04.05 N 314 "Про затвердження Порядку здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї".

     2.9.3. Надання одержувачами МПВ та ВМПП "EMS" оригiналiв та копiй контрактiв та iнших необхiдних для митного оформлення документiв, передбачених чинним законодавством України та нормативними актами ДМСУ та КРМ.

     2.9.4. Надання дозволiв iнших державних органiв у випадках, якщо МПВ або ВМПП "EMS" пiдлягають їх контролю.

     2.9.5. Внесення у встановленому порядку платежiв, передбачених чинним законодавством.

     2.9.6. Митне оформлення МПВ та ВМПП "EMS" проводиться вiдповiдно до вимог чинного законодавства України та передбачає:

     - здiйснення митних процедур;

     - прийняття ВМД до оформлення; при необхiдностi до оформлення та огляду МПВ та ВМПП "EMS" залучаються представники карантинної, ветеринарної служб та iнших органiв держконтролю;

     - завершення митного контрою та митного оформлення, видача оформлених документiв.

     2.10. Пiсля завершення митного оформлення 4-й та 5-й екземпляри ВМД та один екземпляр рахунку-фактури видається отримувачу МПВ та ВМПП "EMS". Пiсля проходження контролю ВМД у вiдповiдних вiддiлах КРМ та при наявностi необхiдних вiдмiток на ВМД та рахунку-фактурi, посадова особа ВМОМПВ КРМ проставляє вiдбиток особистої номерної печатки на всiх її примiрниках, на супровiднiй адресi СР71, на примiрнику поштової декларацiї СN23 (та/або бланк-пачцi СР72) на повiдомленнi пiдприємства зв'язку та на рахунку-фактурi.

     2.11. За наявностi достатнiх пiдстав, на кожному з етапiв посадовою особою Київської регiональної митницi може бути проведено митний огляд чи вiдмовлено у митному оформленнi МПВ та ВМПП "EMS" у порядку, встановленому чинним законодавством України.

     2.12. ВМД не складається, якщо митна вартiсть МПВ та ВМПП "EMS" не перевищує суму, яка еквiвалентна 100 євро за поточним курсом НБУ на день митного оформлення (крiм випадкiв, передбачених дiючим митним законодавством).

     2.13. Пiсля виконання митних процедур щодо декларування вiдправлень i сплати митних зборiв на митнiй декларацiї СN 23 посадова особа Київської регiональної митницi проставляє вiдтиск особистої номерної печатки. Наявнiсть вiдмiтки митницi на митнiй декларацiї СN 23 є пiдставою для видачi пiдприємством зв'язку МПВ одержувачу - юридичнiй особi.

3. МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ МПВ ТА ВМПП "EMS" ПРИ ПЕРЕСИЛАННI ЗА МИТНУ ТЕРИТОРIЮ УКРАЇНИ (ЕКСПОРТ)

     3.1. Митне оформлення МПВ та ВМПП "EMS", що пересилаються з України вiдповiдно до заявленого митного режиму, здiйснюється в ВМОМПВ КРМ.

     3.2. МПВ та ВМПП "EMS", за винятком предметiв, заборонених до вивезення, пiдлягають пропуску за межi митної територiї України за умови виконання наступних вимог:

     - надання вiдправниками МПВ та ВМПП "EMS" оригiналiв та копiй контрактiв та iнших, необхiдних для митного оформлення документiв, передбачених чинним законодавством України, та нормативними актами ДМСУ та КРМ;

     - надання дозволiв iнших державних органiв у випадках, якщо МПВ або ВМПП "EMS" пiдлягають їх контролю.

     3.3. Декларування МПВ та ВМПП "EMS" у встановленому чинним законодавством порядку та представлення посадовiй особi ВМОМПВ КРМ ВМД (в разi її складання) та супровiдних документiв у вiдповiдностi до наказу ДМСУ вiд 09.07.97 р. N 307, у редакцiї наказiв ДМСУ вiд 18.04.02 р. N 207; вiд 30.06.98 р. N 380.

     3.4. Митне оформлення МПВ та ВМПП "EMS" iз застосуванням ВМД проводиться вiдповiдно до вимог наказу ДМСУ вiд 20.04.05 N 314 "Про затвердження Порядку здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї".

     3.5. Митне оформлення МПВ та ВМПП "EMS" iз застосуванням ВМД проводиться вiдповiдно до вимог чинного законодавства та передбачає:

     - внесення у встановленому порядку платежiв, передбачених чинним законодавством;

     - здiйснення митних процедур;

     - прийняття ВМД до митного оформлення;

     - завершення митного контролю та митного оформлення, видача оформлених документiв;

     - оформлення ВМД i документiв у секторi контролю за перемiщенням товарiв.

     3.6. За наявностi достатнiх пiдстав, на кожному етапi посадовою особою КРМ може бути вiдмовлено у митному оформленнi МПВ або ВМПП "EMS" у порядку, встановленому чинним законодавством України.

     3.7. Четвертий та п'ятий аркушi ВМД разом з iншими товаросупровiдними документами, усi примiрники яких засвiдчуються вiдбитками ОНП посадової особи ВМОМПВ КРМ, що здiйснювала митне оформлення експорту, видаються на руки уповноваженiй особi вiдправника МПВ або ВМПП "EMS". При цьому, четвертий примiрник ВМД долучається вiдправником до супровiдних документiв на МПВ або ВМПП "EMS", яке призначене до вiдправлення за межi митної територiї України i є документом контролю доставки в митницю призначення (наказ ДМСУ вiд 08.12.98 N 771). Даний пакет документiв є пiдставою для випуску МПВ або ВМПП "EMS" за межi митної територiї України.

     3.8. Вантажна митна декларацiя не заповнюється, якщо загальна митна вартiсть МПВ або ВМПП "EMS" не перевищує суму, еквiвалентну 100 євро за поточним курсом НБУ на день митного оформлення (крiм випадкiв, передбачених дiючим митним законодавством).

     3.9. До накладних ф.16 посилки та дрiбнi пакети приписуються за подавальницькими номерами.

     3.10. Оформленi МПВ та ВМПП "EMS" надходять до груп експорту ДОПП та ДПСЗ, вiдповiдно, i надаються для митного контролю посадовiй особi ВМОМПВ у КРМ, яка контролює пропуск МПВ та ВМПП "EMS" за межi митної територiї України.

     3.11. При прийняттi рiшення прo остаточний випуск за межi митної територiї України МПВ або ВМПП "EMS", якi оформленi в митному вiдношеннi в iнших митницях (за мiсцем розташування вiдправника), на накладнiй форми ф.16 та на митнiй декларацiї СN23 проставляються вiдтиски ОНП та штампу "Пiд митним контролем - експорт".

     У справах КРМ залишаються 2-й примiрник накладної форми ф.16 та прикладенi до неї митна декларацiя СN23, (та/або бланк-пачка СР72), 4-й примiрник ВМД, або лист з вiдповiдними вiдмiтками посадової особи ВМОМПВ вiддiлу КРМ в разi, якщо загальна митна вартiсть МПВ або ВМПП "EMS" не перевищує суму, еквiвалентну 100 євро за поточним курсом НБУ на день митного оформлення.

     3.12. МПВ та ВМПП "EMS", якi були оформленi в митницях за мiсцем розташування вiдправника, направляються в мiсце мiжнародного поштового обмiну м.Києва (ДОПП або в ДПСЗ) для надання їх для митного контролю та вирiшення питання про остаточний випуск за межi митної територiї України.

     3.13. В разi вiдсутностi вiдмiток митницi мiсця розташування вiдправника МПВ про митне оформлення посадова особа ВМОМПВ КРМ приймає рiшення про повернення МПВ або ВМПП "EMS" в митницю за мiсцем розташування вiдправника для оформлення його в митному вiдношеннi.

     3.14. В разi пересилання товарiв та iнших предметiв, якi не потребують додаткового оформлення в митному вiдношеннi, митниця пропуску за межi митної територiї України здiйснює випуск таких МПВ або ВМПП "EMS" шляхом проставлення на накладнiй форми ф.16 та митнiй декларацiї СN23 та/або бланк-пачцi СР72 вiдповiдних вiдтискiв особистих митних забезпечень типу 1 та 2.

     3.15. МПВ та ВМПП "EMS", митне оформлення яких було здiйснено iз складанням ВМД, реєструються в окремому журналi iз зазначенням митницi оформлення, номера ВМД, найменування вантажу, дати оформлення ВМД та дати пропуску за межi митної територiї України для надання iнформацiї в митницi оформлення таких МПВ або ВМПП "EMS" та у ВКПТ КРМ.

     3.16. Пiсля митного оформлення МПВ та ВМПП "EMS" передаються до групи вiдправки, де приписуються до посилочних карт СР87, запаковуються в мiшки, якi приписуються до накладних СN37 "наземна", СN38 "авiа" та CN41 "S.A.L", на яких посадова особа митницi проставляє вiдтиски особистої номерної печатки та штампу "Пiд митним контролем - експорт".

Начальник ВМОМПВ В.М. Дроздовський
ПОГОДЖЕНО:
Генеральний директор Державного пiдприємства спецiального зв'язку П.I.Огринський
Директор Дирекцiї оброблення та перевезення пошти (ДОПП) Л.Ф.Ненько
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.