Документ скасований: Наказ Мінфіну № 1145 від 06.11.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

вiд 25 вересня 2008 року N 1045


Про затвердження Порядку вiдображення вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв i вiдкоригованих фактичних вiдомостей про товари, якi стали вiдомi пiсля закiнчення митного оформлення, та внесення змiн до деяких наказiв Державної митної служби України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
1 грудня 2008 р. за N 1148/15839


     Вiдповiдно до статтi 69, частини другої статтi 81 та частини четвертої статтi 90 Митного кодексу України, статей 4 - 6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" та з метою забезпечення вiдображення вiдомостей щодо сплати донарахованих або повернення надмiрно (помилково) сплачених сум митних платежiв, якщо така сплата (повернення) вiдбувається пiсля закiнчення митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї (далi - ВМД), наказую:

     1. Затвердити Порядок вiдображення вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв i вiдкоригованих фактичних вiдомостей про товари, якi стали вiдомi пiсля закiнчення митного оформлення (далi - Порядок), що додається.

     2. Унести до Порядку справляння митними органами ввiзного (вивiзного) та особливих видiв мита пiд час митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 23.01.2006 N 30, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 08.02.2006 за N 109/11983, такi змiни:

     2.1. Абзац другий глави 7 викласти в такiй редакцiї:

     "Вiдомостi про повернення надмiрно (помилково) сплачених сум мита вносяться в доповнення до ВМД у порядку, установленому Державною митною службою України".

     2.2. Пункт 8.2 глави 8 викласти в такiй редакцiї:

     "8.2. Вiдомостi про доплату належної суми мита вносяться в доповнення до ВМД у порядку, установленому Державною митною службою України".

     3. Пункт 5.2 глави 5 Порядку справляння податку на додану вартiсть пiд час митного оформлення товарiв, iмпортованих на митну територiю України, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 27.09.2006 N 821, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 19.10.2006 за N 1128/13002, викласти в такiй редакцiї:

     "5.2. Вiдомостi про доплату (повернення) належної суми ПДВ уносяться в доповнення до ВМД у порядку, установленому Державною митною службою України. При цьому iнформуються податковi органи".

     4. Главу 7 Iнструкцiї про порядок справляння акцизного збору в разi ввезення товарiв суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi на митну територiю України, затвердженої наказом Державної митної служби України вiд 21.01.2000 N 33, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 08.02.2000 за N 73/4294, викласти в такiй редакцiї:

"7. Повернення надмiрно сплачених i погашення нарахованих сум податкових зобов'язань з акцизного збору

     7.1. Повернення надмiрно сплачених сум акцизного збору та погашення нарахованих сум податкових зобов'язань з цього збору здiйснюються в порядку, установленому законодавством.

     7.2. Вiдомостi про доплату (повернення) належної суми акцизного збору вносяться в доповнення до ВМД у порядку, установленому Державною митною службою України".

     5. Департаменту декларування та митних режимiв (Науменко В. П.), Департаменту митних платежiв (Джигалов С. О.) та Юридичному департаменту (Бабюк В. Л.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     6. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С. А.) до набрання чинностi цим наказом розробити та запровадити програмне забезпечення для формування електронної бази вiдкоригованих фактичних вiдомостей про товари, якi стали вiдомi пiсля закiнчення митного оформлення та на пiдставi яких перераховано суми митних платежiв, фактичних сум митних платежiв, а також зазначення в доповненнi до ВМД iнформацiї про сплату донарахованих (повернення помилково та/або надмiрно сплачених) сум митних платежiв.

     7. Департаменту митної статистики (Овдiєнко Н. Т.), Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С. А.) внести вiдповiднi змiни до протоколiв погодження реквiзитiв та способу обмiну статистичною iнформацiєю мiж Державною митною службою України та заiнтересованими вiдомствами.

     8. Департаменту митних платежiв (Джигалов С. О.) до набрання чинностi цим наказом унести змiни до наказу Державної митної служби України вiд 12.12.2007 N 1048 "Про затвердження вiдомчих класифiкаторiв з питань митної статистики, якi використовуються в процесi оформлення митних декларацiй, i порядку їх ведення" щодо запровадження нових вiдомчих класифiкаторiв i доповнення iснуючих з метою реалiзацiї положень Порядку.

     9. Керiвникам митних органiв:

     9.1. Наказом митного органу визначити порядок взаємодiї пiдроздiлiв митного органу при виконаннi окремих функцiй, передбачених цим Порядком.

     9.2. Iнформувати про вимоги цього наказу суб'єктiв ЗЕД шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї та на наочних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митних органiв i в пунктах пропуску через державний кордон України.

     10. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 30 днiв з дня його офiцiйного опублiкування.

     11. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної митної служби України Гутника А. Є.

Голова Державної митної служби України В. I. Хорошковський
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України В. М. Пинзеник
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва К. О. Ващенко
Голова Державної податкової адмiнiстрацiї України С. В. Буряк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 25 вересня 2008 р. N 1045
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
1 грудня 2008 р. за N 1148/15839

Порядок вiдображення вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв i вiдкоригованих фактичних вiдомостей про товари, якi стали вiдомi пiсля закiнчення митного оформлення

1. Загальнi положення

     1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до статтi 69, частини другої статтi 81 та частини четвертої статтi 90 Митного кодексу України, статей 4 - 6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" (далi - Закон) i Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574.

     2. Цей Порядок визначає послiдовнiсть дiй митних органiв при внесеннi до вантажної митної декларацiї (далi - ВМД) вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв, а також при складаннi аркуша коригування з метою вiдображення вiдкоригованих фактичних вiдомостей про товари, що стали вiдомi пiсля закiнчення митного оформлення та на пiдставi яких перераховано суми митних платежiв.

     3. Термiни вживаються в цьому Порядку в таких значеннях:

     митнi платежi - податки та збори (обов'язковi платежi), що справляються при перемiщеннi товарiв через митний кордон України та нараховуються у ВМД;

     аркуш коригування - документ, який складається митним органом з метою вiдображення фактичних вiдомостей про товари, що стали вiдомi пiсля закiнчення їх митного оформлення.

2. Оформлення митним органом аркуша коригування

     1. У разi отримання митним органом iнформацiї про доплату платником податкiв коштiв до Державного бюджету України або пiдтвердження Державним казначейством України факту повернення з Державного бюджету України коштiв пiсля закiнчення митного оформлення унаслiдок:

     направлення митним органом платнику податкiв податкового повiдомлення;

     судове рiшення;

     висновку митного органу про повернення з Державного бюджету України помилково та/або надмiрно зарахованих до бюджету митних та iнших платежiв, контроль за справлянням яких покладається на митнi органи;

     iнших випадкiв, визначених законами України,

     митним органом протягом 5 робочих днiв з дня надходження такої iнформацiї здiйснюється оформлення аркуша коригування i внесення в доповнення до ВМД, до якої складається аркуш коригування, вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв, а також внесення в Єдину автоматизовану iнформацiйну систему (далi - ЄАIС) Державної митної служби України (далi - Держмитслужба) вiдкоригованих фактичних вiдомостей про товари, якi стали вiдомi пiсля закiнчення митного оформлення цих товарiв, та вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв.

     2. У робочий день, наступний за днем надходження до митного органу iнформацiї про доплату (повернення) сум митних платежiв, пiдроздiлами митного органу, в яких зберiгаються примiрники основних аркушiв ВМД з позначенням "1/6", "2/7", такi примiрники передаються до пiдроздiлу митних платежiв митного органу.

     3. Аркуш коригування складається посадовою особою пiдроздiлу митних платежiв митного органу або посадовою особою митного органу, до компетенцiї якої належить забезпечення правильностi нарахування митних платежiв за ВМД, за допомогою програмного забезпечення, що дає змогу створити електронну копiю належного формату, на аркушах паперу формату А4 у трьох примiрниках за формою, яка вiдповiдає лицьовому боку аркушiв з позначенням "1/6" єдиного адмiнiстративного документа форми МД-2 (основний аркуш аркуша коригування) i додаткового аркуша форми МД-3 (додатковий аркуш аркуша коригування), з використанням у разi потреби доповнень форми МД-6, виготовлених за допомогою комп'ютера. Правила заповнення аркуша коригування визначено главою 3 цього Порядку. Журнал облiку аркушiв коригування ведеться в електронному виглядi з використанням програмно-iнформацiйних комплексiв ЄАIС Держмитслужби.

     4. Правильнiсть наведення в аркушi коригування вiдкоригованих показникiв опису, коду згiдно з УКТЗЕД, митної вартостi, кiлькiсних показникiв товарiв, а також нарахування митних платежiв перевiряється пiдроздiлами митного органу, до компетенцiї яких належить здiйснення вiдповiдного контролю.

     Керiвник пiдроздiлу або особа, що його замiщує, погоджує (не погоджує) вiднесенi до компетенцiї пiдроздiлу вiдомостi щодо показникiв аркуша коригування.

     Якщо iнформацiя, наведена у вiдповiдних графах аркуша коригування, погоджується пiдроздiлом митного органу, до компетенцiї якого належить здiйснення вiдповiдного контролю, то на зворотному боцi першого примiрника аркуша коригування вчиняється запис "Погоджено", який засвiдчується особистим пiдписом посадової особи iз зазначенням її посади, прiзвища та iнiцiалiв i дати.

     Якщо iнформацiя, наведена у вiдповiдних графах аркуша коригування, пiдроздiлом митного органу, до компетенцiї якого належить здiйснення вiдповiдного контролю, не погоджується, то:

     на зворотному боцi першого примiрника аркуша коригування вчиняється запис "Не погоджено", який засвiдчується особистим пiдписом посадової особи iз зазначенням її посади, прiзвища та iнiцiалiв i дати, та коротко описуються пiдстави i вказуються документи, що обумовлюють внесення до графи (граф) аркуша коригування, iз зазначенням її (їх) номера (номерiв), iнших вiдомостей, нiж зазначенi посадовою особою митного органу, яка склала аркуш коригування;

     у графи аркуша коригування, вiдомостi в яких не погоджено, вiд руки вносяться точнi вiдомостi, якi вiзуються бiля вiдповiдної графи керiвником пiдроздiлу або особою, що його замiщує.

     5. Пiсля перевiрки правильностi наведення вiдомостей щодо показникiв аркуша коригування:

     посадовою особою митного органу, яка склала аркуш коригування, заповнюється графа C аркуша коригування;

     аркуш коригування та документи, на пiдставi яких перераховано суми митних платежiв, подаються керiвнику митного органу або його заступнику, яким у графi D/J примiрникiв аркуша коригування форми МД-2 проставляються пiдпис, що завiряється гербовою печаткою митного органу, i дата, яка вважається датою оформлення аркуша коригування;

     посадовою особою митного органу вносяться вiдомостi про доплату (повернення) сум митних платежiв у доповнення до ВМД, до якої складається аркуш коригування, вiдповiдно до глави 4 цього Порядку;

     посадовою особою пiдроздiлу митної статистики або посадовою особою митного органу, до компетенцiї якої належить здiйснення статистичного контролю при митному оформленнi товарiв за ВМД, вiдомостi, наведенi в аркушi коригування, а також складеному посадовою особою митного органу вiдповiдно до глави 4 цього Порядку доповненнi до ВМД, до якої складається аркуш коригування, уносяться в ЄАIС Держмитслужби.

     6. Пiсля оформлення аркуша коригування та внесення у доповнення до ВМД вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв аркушi ВМД разом з аркушами доповнення, складеними посадовою особою митного органу вiдповiдно до глави 4 цього Порядку, а також примiрники аркуша коригування розподiляються в такому порядку:

     аркушi з позначенням "1/6" основного та додаткових аркушiв ВМД, до якої складається аркуш коригування, перший примiрник аркуша коригування, копiї документiв, на пiдставi яких складено аркуш коригування, зберiгаються пiдроздiлом митного оформлення разом з комплектом документiв, на пiдставi яких здiйснювалося оформлення ВМД;

     аркушi з позначенням "2/7" основного та додаткових аркушiв ВМД, до якої складається аркуш коригування, один примiрник аркуша коригування використовуються у пiдроздiлi митної статистики митного органу;

     аркушi з позначенням "3/8" основного та додаткових аркушiв ВМД, до якої складається аркуш коригування, один примiрник аркуша коригування передаються платнику податкiв пiд пiдпис або надсилаються листом з повiдомленням про вручення.

3. Заповнення аркуша коригування

     1. Посадовою особою митного органу заповнюються графи A, 1, 3, 4, 5, 12, 20, 22 (лiвий пiдроздiл), 23, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 41, 42, 43, 44, 45, 47, B, C аркуша коригування.

     2. Якщо вiдомостi, зазначенi у вiдповiдних графах ВМД, до якої складається аркуш коригування, пiдлягають коригуванню, то в таких графах аркуша коригування зазначаються документально пiдтвердженi вiдкоригованi вiдомостi про товари.

     У графи аркуша коригування, вiдомостi в яких не коригуються, iнформацiя переноситься з вiдповiдних граф ВМД, до якої складається аркуш коригування.

     3. Графи аркуша коригування заповнюються вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247 (зi змiнами), з такими особливостями:

Графа A "Митний орган вiдправлення/експорту/призначення"

     У графi бланка форми МД-2 вчиняється запис у три рядки, де:

     перший рядок - проставляється код "АК" i номер аркуша коригування, який формується за схемою, аналогiчною передбаченiй при формуваннi реєстрацiйного номера ВМД;

     другий рядок - вчиняється запис "до ВМД" i переносяться дата та реєстрацiйний номер ВМД, до якої складається аркуш коригування;

     третiй рядок - проставляються прiзвище та пiдпис посадової особи митного органу, яка склала аркуш коригування.

     Формування вiдомостей, крiм пiдпису посадової особи, може здiйснюватись з використанням програмно-iнформацiйних комплексiв ЄАIС Держмитслужби.

Графа 1 "Декларацiя"

     У першi два пiдроздiли переносяться вiдомостi з ВМД, до якої складається аркуш коригування.

     У третьому пiдроздiлi графи проставляється код типу ВМД вiдповiдно до Класифiкатора типiв митних декларацiй (за наявностi) та додатково двозначний лiтерний код "АК".

Графа 3 "Форми"

     Графа заповнюється, якщо використовуються додатковi аркушi аркуша коригування. У першому пiдроздiлi зазначається порядковий номер, у другому - загальна кiлькiсть аркушiв аркуша коригування, включаючи додатковi.

Графа 4 "Вiдвантажувальнi специфiкацiї"

     У графi зазначаються у виглядi запису "Х/0", де "Х" - загальна кiлькiсть долучених до аркуша коригування комплектiв доповнень МД-6, вiдомостi про складенi посадовою особою митного органу доповнення до аркуша коригування.

Графа 5 "Всього товарiв"

     У графi зазначається загальна кiлькiсть товарiв, на якi складається аркуш коригування. Кiлькiсть товарiв повинна вiдповiдати кiлькостi граф 31 аркуша коригування, що заповнюються.

Графа 23 "Курс валюти"

     У графi наводиться офiцiйний курс гривнi до iноземної валюти, зазначеної в лiвому пiдроздiлi графи 22 аркуша коригування, установлений Нацiональним банком України на дату прийняття митним органом до оформлення ВМД, до якої складається аркуш коригування.

Графа 32 "Товар N"

     У лiвому пiдроздiлi графи зазначається порядковий номер товару, щодо якого здiйснюється доплата (повернення) сум митних платежiв, в аркушi коригування.

     У правому пiдроздiлi графи зазначається порядковий номер товару, щодо якого здiйснюється доплата (повернення) сум митних платежiв, у ВМД, до якої складається аркуш коригування.

Графа 44 "Додаткова iнформацiя / Поданi документи / Сертифiкати i дозволи"

     У графi зазначаються коди згiдно з Класифiкатором документiв, що затверджується Держмитслужбою, та реквiзити документiв, що додаються до аркуша коригування, пiдтверджують коригування вiдомостей, зазначених у ВМД i на пiдставi яких перераховано суми митних платежiв, зокрема визначенi пунктом 1 глави 2 цього Порядку.

     Код згiдно з Класифiкатором документiв i реквiзити ВМД, до якої складається аркуш коригування, у графi не зазначаються.

Графа 47 "Нарахування платежiв"

     У графi основного й додаткових аркушiв аркуша коригування наводяться вiдомостi про нарахування митних платежiв на пiдставi вiдкоригованих вiдомостей про товари.

     Якщо щодо виду митного платежу не здiйснюється доплата (повернення) його сум, вiдомостi про нарахування сум такого платежу не зазначаються.

     Iнформацiя про штрафнi санкцiї у графi не зазначається.

Графа B "Подробицi розрахункiв"

     У графi зазначаються вiдомостi про суми митних платежiв, що доплачуються (повертаються), штрафнi санкцiї (за наявностi).

     Вiдомостi про сплату штрафних санкцiй зазначаються iз зазначенням чотиризначних кодiв штрафних санкцiй, якi формуються за такою схемою:

ХХХN, де

     ХХХ - код виду податку, збору вiдповiдно до Класифiкатора видiв податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) та iнших бюджетних надходжень, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 07.12.2005 N 1201, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 22.12.2005 за N 1552/11832 (далi - Класифiкатор видiв податкiв i зборiв), щодо якого нараховано штрафнi санкцiї;

     N - код виду штрафної санкцiї вiдповiдно до класифiкатора видiв штрафних санкцiй, що затверджується Держмитслужбою.

     Вiдомостi про напрям руху коштiв зазначаються у графi iз застосуванням коду напряму руху коштiв: "1" - у разi здiйснення доплати платником податкiв сум митних платежiв, "2" - у разi повернення коштiв з Державного бюджету України.

     4. Якщо коригування здiйснюється вiдносно товарiв, якi були задекларованi у ВМД, до якої складається аркуш коригування, як один товар, але повиннi бути вiдображенi як окремi товари, то в аркуш коригування вносяться вiдомостi про всi товари, отриманi в результатi такого роздiлення.

4. Унесення до ВМД та її електронної копiї вiдомостей про доплату (повернення) сум митних платежiв

     1. Посадовою особою вiддiлу митних платежiв митного органу чи посадовою особою митного органу, до компетенцiї якої належить забезпечення правильностi нарахування митних платежiв за ВМД, за допомогою програмного забезпечення формується таблиця за формою, що вноситься в електронному виглядi в локальну базу даних:

Вид платежу Сума Дата Пiдстава Напрям руху коштiв
         

     У першiй колонцi "Вид платежу" зазначаються коди видiв податкiв або зборiв вiдповiдно до Класифiкатора видiв податкiв i зборiв i штрафних санкцiй (у разi наявностi) вiдповiдно до класифiкатора видiв штрафних санкцiй, що затверджується Держмитслужбою.

     У другiй колонцi "Сума" зазначається сплачена сума вiдповiдних митних платежiв та штрафних санкцiй (у разi наявностi).

     У третiй колонцi "Дата" зазначається дата перерахування коштiв до Державного бюджету України або дата повернення коштiв з Державного бюджету України.

     У четвертiй колонцi "Пiдстава" зазначається код пiдстави здiйснення доплати (повернення) сум митних платежiв згiдно з класифiкатором пiдстав здiйснення доплати (повернення) сум митних платежiв, що затверджується Держмитслужбою.

     У п'ятiй колонцi "Напрям руху коштiв" зазначається код напряму руху коштiв: "1" - у разi здiйснення платником податкiв доплати сум митних платежiв, "2" - у разi повернення коштiв з Державного бюджету України.

     2. Сформована вiдповiдно до пункту 1 цiєї глави таблиця роздруковується на виготовленому за допомогою комп'ютера бланку доповнення форми МД-6, що складається з трьох аркушiв, у якому в установленому порядку проставляється номер ВМД, до якої складається аркуш коригування, та порядковий номер комплекту доповнення до цiєї ВМД.

     У кожному аркушi доповнення, складеного посадовою особою митного органу, проставляються її прiзвище, iнiцiали, особистий пiдпис, а в нижнiй частинi кожного аркуша бiля позначки "Печатка:" - вiдбиток номерного штампа "СПЛАЧЕНО".

     3. У лiвому нижньому кутi зворотного боку аркушiв ВМД форми МД-2, до якої складається аркуш коригування, посадовою особою митного органу, яка склала доповнення, учиняється напис "Складено доповнення у зв'язку з доплатою (поверненням) сум митних платежiв", який засвiдчується особистим пiдписом посадової особи iз зазначенням її посади, прiзвища та iнiцiалiв i дати оформлення аркуша коригування.

В. о. директора Департаменту декларування та митних режимiв I. М. Муратов
Директор Департаменту митних платежiв С. О. Джигалов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.