Документ скасований: Наказ Мінфіну № 631 від 30.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

вiд 10 серпня 2009 року N 736


Про затвердження Порядку визначення пiдприємств-резидентiв, до товарiв i транспортних засобiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
31 серпня 2009 р. за N 814/16830


     На виконання абзацу третього пункту 2 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.04.99 N 593 "Про сприяння зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi" (зi змiнами) наказую:

     1. Затвердити Порядок визначення пiдприємств-резидентiв, до товарiв i транспортних засобiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення (далi - Порядок), що додається.

     2. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С. А.) через 45 днiв пiсля офiцiйного опублiкування цього наказу розробити й увести в експлуатацiю програмно-iнформацiйний комплекс з формування Реєстру пiдприємств, до товарiв i транспортних засобiв яких установлено спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення, визначених нормативно-правовими актами Державної митної служби України (далi - Реєстр), з використанням Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Державної митної служби України.

     3. Начальникам митних органiв вiдповiдними наказами встановити перелiк посадових осiб митних органiв, яким надається доступ до Реєстру та повноваження на внесення/виключення до/з нього пiдприємств, до товарiв i транспортних засобiв яких установлено спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення, визначених нормативно-правовими актами Державної митної служби України.

     4. Департаменту аналiтичної роботи та iнформацiйного монiторингу (Руденко О. В.) врахувати положення цього Порядку при розробцi профiлiв аналiзу ризикiв i програмного забезпечення.

     5. Запровадити трирiвневу систему довiри митних органiв до пiдприємств-резидентiв, що знаходяться у зонi дiяльностi митних органiв. Рiвень довiри до пiдприємства встановлюється i змiнюється за критерiями, затвердженими Державною митною службою України, i залежить вiд результатiв дiяльностi пiдприємства. Рiвень довiри встановлюється за сумою балiв, набраних за результатами оцiнювання пiдприємства митним органом. Рiвень довiри до пiдприємства визначає форми й обсяги операцiй з митного контролю та митного оформлення для товарiв i транспортних засобiв, що належать пiдприємству.

     Високий ступiнь довiри ("бiлий список") встановлюється для пiдприємств, сума набраних балiв яких складає не менше 23.

     Достатнiй рiвень довiри ("зелений список") встановлюється для пiдприємств, сума набраних балiв яких складає не менше 18.

     Для пiдприємств, сума набраних балiв яких складає менше 18, рiвень довiри не встановлюється.

     Пiдприємства, якi за результатами оцiнювання митним органом отримали високий або достатнiй рiвень довiри, уносяться до Реєстру.

     6. Установити, що пiдприємства-резиденти, унесенi вiдповiдно до Порядку визначення пiдприємств - резидентiв України, пiд час провадження якими зовнiшньоекономiчної дiяльностi застосовується режим сприяння, затвердженого наказом Державної митної служби України, Мiнiстерства зовнiшнiх економiчних зв'язкiв i торгiвлi України, Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 07.07.99 N 411/488/357, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.07.99 за N 495/3788, до Перелiку пiдприємств - резидентiв України, пiд час провадження якими зовнiшньоекономiчної дiяльностi застосовується режим сприяння, пiдлягають внесенню до "бiлого списку" Реєстру.

     7. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної митної служби України вiд 19.08.2004 N 607 "Про затвердження Порядку визначення пiдприємств-резидентiв, щодо товарiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного оформлення", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 03.09.2004 за N 1095/9694.

     8. Надати митним органам повноваження на визначення пiдприємств-резидентiв, до товарiв i транспортних засобiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного оформлення, визначених нормативно-правовими актами Державної митної служби України.

     9. Департаменту органiзацiї митного контролю (Сербайло А. I.) i Юридичному департаменту (Бабюк В. Л.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     10. Прес-службi (Судак С. Д.) забезпечити висвiтлення цього наказу в засобах масової iнформацiї, а також розмiщення на вiдомчому Веб-серверi Державної митної служби України в мережi Iнтернет Реєстру та його актуалiзацiю.

     11. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби Федорова О. О.

     12. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

Голова Державної митної служби України А. В. Макаренко
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра фiнансiв України I. I. Уманський
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва О. Кужель

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 10 серпня 2009 р. N 736
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
31 серпня 2009 р. за N 814/16830

Порядок
визначення пiдприємств-резидентiв, до товарiв i транспортних засобiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення

     1. Цей Порядок встановлює механiзм визначення пiдприємств-резидентiв (далi - пiдприємство), до товарiв i транспортних засобiв яких пiд час здiйснення зовнiшньоекономiчної дiяльностi митними органами, з урахуванням рiвня довiри митного органу до пiдприємства, можуть бути встановленi форми й обсяги митного контролю та митного оформлення, якi сприятимуть спрощенню та прискоренню митних процедур.

     2. Визначення рiвня довiри забезпечується митним органом, у зонi дiяльностi якого знаходиться це пiдприємство, шляхом оцiнювання його дiяльностi на вiдповiднiсть Критерiям оцiнки пiдприємств-резидентiв, до товарiв i транспортних засобiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення, затвердженим Державною митною службою України (далi - Критерiї оцiнки).

     З метою визначення рiвня довiри митного органу керiвник пiдприємства (особа, яка його замiщує) звертається до митницi iз заявою довiльної форми. Митним органам забороняється вимагати надання додаткових документiв.

     Оцiнювання проводиться у мiсячний строк з дати надходження заяви пiдприємства про можливiсть встановлення до нього рiвня довiри. Про визначений рiвень довiри пiдприємство повiдомляється митним органом письмово.

     3. Перелiк пiдприємств, яким встановлений вiдповiдний рiвень довiри, затверджується наказом митного органу та розмiщується на офiцiйному сайтi Держмитслужби України. Переведення пiдприємства до перелiку, що вiдповiдає бiльш високому або бiльш низькому рiвню довiри, затверджується наказом митного органу iз зазначенням пiдстав для прийняття такого рiшення.

     4. Для визначення рiвня довiри в митному органi створюється постiйно дiюча комiсiя з оцiнювання дiяльностi пiдприємств вiдповiдно до Критерiїв оцiнки (далi - Комiсiя). Очолює Комiсiю керiвник митного органу або його заступник. До складу Комiсiї включаються керiвники пiдроздiлiв, перелiченi в Картцi визначення рiвня довiри митного органу до пiдприємства-резидента (далi - Картка), форму якої наведено в додатку 1 до цього Порядку.

     У разi потреби голова Комiсiї може надсилати запити до iнших митних органiв для отримання iнформацiї, що може вплинути на визначення рiвня довiри.

     5. Якщо протягом року, що передує датi проведення оцiнки дiяльностi пiдприємства, ним здiйснювалося митне оформлення товарiв i транспортних засобiв у iншому митному органi у випадках, визначених частиною третьою статтi 71 Митного кодексу України, то Комiсiя надсилає запит до такого митного органу про вiдповiднiсть пiдприємства Критерiям оцiнки. Комiсiя митного органу, до якого надiйшов запит, у двотижневий строк з дня його отримання здiйснює перевiрку вiдповiдностi пiдприємства Критерiям оцiнки i заносить данi про результати перевiрки до Картки та надсилає її митному органу - вiдправнику запиту.

     6. За результатами оцiнювання пiдприємства Комiсiя, керуючись кiлькiстю отриманих балiв вiдповiдно до Критерiїв оцiнки, приймає рiшення про вiднесення його до "бiлого" чи "зеленого" списку або про невiдповiднiсть пiдприємства Критерiям оцiнки.

     У разi прийняття рiшення про невiдповiднiсть пiдприємства Критерiям оцiнки в роздiлi "Пiдстава для вiдмови щодо внесення пiдприємства до Реєстру" Картки головою Комiсiї або його заступником учиняється вiдповiдний запис iз роз'ясненням пiдстав в унесеннi пiдприємства до Реєстру пiдприємств, до товарiв i транспортних засобiв яких установлено спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення, визначених нормативно-правовими актами Державної митної служби України (далi - Реєстр), форма якого наведена в додатку 2 до цього Порядку.

     Протягом доби пiсля прийняття рiшення про невiдповiднiсть пiдприємства Критерiям оцiнки митний орган письмово iнформує пiдприємство про вiдмову в унесеннi його до Реєстру iз зазначенням причин такої вiдмови.

     У разi одержання пiдприємством позитивної оцiнки за результатами оцiнювання голова Комiсiї надсилає Держмитслужбi України для аналiзу та контролю в електронному виглядi повiдомлення про наданий пiдприємству вiдповiдного рiвня довiри разом з його обґрунтуванням. Держмитслужба України в двотижневий строк з дня надходження до неї зазначеного повiдомлення приймає рiшення про пiдтвердження встановленого митним органом рiвня довiри до пiдприємства або про непiдтвердження встановленого рiвня довiри до пiдприємства iз зазначенням причин такого рiшення.

     У разi одержання позитивного результату оцiнювання пiдприємства голова Комiсiї готує проект наказу про внесення пiдприємства до "бiлого" або "зеленого" списку Реєстру.

     Завiрена митним органом копiя наказу протягом доби надсилається ним пiдприємству. Оригiнал наказу разом з Карткою та заявою пiдприємства передається Комiсiєю в установленому порядку до загального вiддiлу митного органу, копiї зазначених документiв залишаються у вiддiлi (секторi) органiзацiї митного контролю митного органу (далi - ВОМК).

     Електронна копiя наказу надсилається митним органом засобами електронного зв'язку Департаменту органiзацiї митного контролю, Департаменту аналiтичної роботи та iнформацiйного монiторингу, митним органам, а данi пiдприємства вносяться керiвником ВОМК (або, за його вiдсутностi, посадовою особою ВОМК, визначеною керiвником митного органу) до вiдповiдного програмно-iнформацiйного комплексу (далi - ПIК) Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Державної митної служби України (далi - ЄАIС), пiсля чого вiдображається в колонцi 6 Реєстру шляхом унесення до неї реквiзитiв наказу та короткої iнформацiї про його змiст.

     При цьому встановленi вiдповiдно до визначеного рiвня довiри форми й обсяги митних процедур, у тому числi зазначенi в Перелiку кодiв нормативно-правових актiв Державної митної служби України, окремi положення яких не застосовуються пiд час митного контролю та митного оформлення до товарiв i транспортних засобiв пiдприємств, що внесенi до "бiлого"/"зеленого" списку Реєстру, застосовуються до товарiв i транспортних засобiв пiдприємства з дня набрання чинностi наказом митного органу про включення його до Реєстру.

     7. До товарiв i транспортних засобiв пiдприємств, унесених до "бiлого списку" Реєстру, не здiйснюється митний огляд у пунктi пропуску через державний кордон України, але здiйснюється вибiрковий митний огляд у митницi призначення/вiдправлення вiдповiдно до статтi 42 Митного кодексу України, якщо безпосереднiм вiдправником або отримувачем таких товарiв i транспортних засобiв є це пiдприємство, а також не застосовуються положення нормативно-правових актiв, наведенi у Перелiку iнформацiйних кодiв нормативно-правових актiв Державної митної служби України, окремi положення яких не застосовуються пiд час митного контролю та митного оформлення до товарiв i транспортних засобiв пiдприємств, що внесенi до "бiлого"/"зеленого" спискiв Реєстру /далi - Перелiк/ (додаток 3).

     8. До товарiв i транспортних засобiв пiдприємств, унесених до "зеленого списку" Реєстру, не застосовуються наведенi у Перелiку положення нормативно-правових актiв за iнформацiйними кодами 1 - 7, а також застосовується вибiрковий митний огляд у пунктi пропуску через державний кордон України та в митницi призначення/вiдправлення вiдповiдно до статтi 42 Митного кодексу України.

     9. Процедура встановлення форм i обсягiв митного контролю та митного оформлення, якi сприятимуть спрощенню та прискоренню митних процедур, до всiх унесених до Реєстру пiдприємств поширюється на митнi режими iмпорту, експорту, транзиту, митного складу, переробки на митнiй територiї України, переробки за межами митної територiї України.

     Вказана процедура за рiшенням митного органу поширюється також i на митний режим тимчасового ввезення (вивезення), у разi якщо пiдприємство є безпосереднiм виконавцем робiт, пов'язаних з ремонтом i будiвництвом морських i рiчкових суден, iнших плавучих засобiв i повiтряних суден, щодо яких може бути наданий дозвiл на тимчасове ввезення з умовним повним звiльненням вiд оподаткування.

     10. Митний огляд у пунктi пропуску через державний кордон України товарiв i транспортних засобiв, що належать пiдприємствам, унесеним до "бiлого" списку Реєстру, може здiйснюватися за наявностi обґрунтованих пiдстав i за письмовим рiшенням начальника митного органу або вповноваженої ним особи.

     11. Митнi органи здiйснюють постiйний контроль за дотриманням Критерiїв оцiнки пiдприємствами, унесеними до Реєстру. При цьому начальники митних органiв забезпечують безумовне дотримання вимог щодо внесення до ПIК "Боротьба з контрабандою та порушеннями митних правил" ЄАIС вiдповiдними пiдроздiлами повної та вичерпної iнформацiї про всi порушенi справи про контрабанду та/або справи про порушення митних правил (далi - справи про КБ та/або про ПМП) протягом доби з часу їх порушення й опрацювання протягом доби з часу отримання вiд Держмитслужби України iнформацiї про застосування до пiдприємств спецiальних санкцiй (далi - спецiальнi санкцiї), передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

     З метою оперативного отримання Комiсiєю iнформацiї про порушення стосовно внесених до Реєстру пiдприємств справ про КБ та/або ПМП наказом начальника митного органу керiвнику ВОМК - члену Комiсiї (або, за його вiдсутностi, посадовiй особi ВОМК, визначенiй керiвником митного органу) надається доступ до роздiлу "Боротьба з контрабандою" ЄАIС. Зазначенi посадовi особи на початку кожного робочого дня здiйснюють перегляд зазначеного роздiлу ЄАIС. У разi виявлення iнформацiї про порушення стосовно унесеного до Реєстру пiдприємства справи про КБ та/або про ПМП керiвник ВОМК (посадова особа ВОМК) негайно iнформує про це Комiсiю. Одночасно з цим посадова особа ВОМК невiдкладно вносить до колонки 8 Реєстру номер (и) справи (справ) про КБ та/або про ПМП, результат (и) її (їх) розгляду. В разi наявностi iнформацiї про застосування до пiдприємства спецiальних санкцiй, iнформацiя про це також невiдкладно уноситься посадовою особою ВОМК до колонки 8 Реєстру.

     Комiсiя протягом двох годин, з часу отримання зазначеної iнформацiї, приймає рiшення про призупинення дiї наказу про включення пiдприємства до "бiлого"/"зеленого" списку Реєстру. Рiшення комiсiї вiдображається в Картцi, пiсля чого протягом двох годин видається вiдповiдний наказ. Завiрена митним органом копiя наказу надсилається ним пiдприємству. Оригiнал наказу долучається до Картки та заяви пiдприємства i здається до загального вiддiлу митного органу. Копiї зазначених документiв залишаються у ВОМК.

     Протягом чотирьох годин з моменту направлення пiдприємству копiї наказу його електронна копiя надсилається посадовою особою ВОМК засобами електронного зв'язку до Департаменту органiзацiї митного контролю, Департаменту аналiтичної роботи та iнформацiйного монiторингу, митних органiв. Одночасно iнформацiя про це протягом чотирьох годин уноситься цiєю посадовою особою до ЄАIС, пiсля чого вiдображається в колонцi 6 Реєстру шляхом унесення до неї реквiзитiв наказу та короткої iнформацiї про його змiст.

     12. У разi закриття провадження у справi (справах) про КБ та/або про ПМП стосовно посадової особи (осiб) пiдприємства чи скасування спецiальної санкцiї стосовно пiдприємства, наказ про вiдновлення дiї наказу про включення пiдприємства до "бiлого"/"зеленого" списку Реєстру видається митним органом з дня набрання законної сили вiдповiдним рiшенням.

     Завiрена митним органом копiя наказу надсилається ним пiдприємству. Оригiнал наказу долучається до Картки та заяви пiдприємства i здається до загального вiддiлу митного органу. Копiї зазначених документiв залишаються у ВОМК.

     Протягом чотирьох годин з моменту направлення пiдприємству копiї наказу його електронна копiя надсилається посадовою особою ВОМК засобами електронного зв'язку до Департаменту органiзацiї митного контролю, Департаменту аналiтичної роботи та iнформацiйного монiторингу, митних органiв. Одночасно iнформацiя про це протягом чотирьох годин уноситься цiєю посадовою особою до ЄАIС, пiсля чого у колонцi 6 Реєстру пiд реквiзитами наказу про призупинення дiї наказу про включення пiдприємства до "бiлого"/"зеленого" списку зазначаються реквiзити наказу про скасування цього наказу. При цьому номер справи (справ) про КБ та/або ПМП та/або iнформацiя про застосування спецiальної санкцiї з колонки 8 Реєстру видаляється.

     13. Переведення пiдприємства з "бiлого" списку в "зелений" або виключення пiдприємства з Реєстру вирiшується митним органом за результатами розгляду справи (справ) про КБ та/або про ПМП стосовно посадової (их) особи (осiб) пiдприємства та/або застосування спецiальної санкцiї до пiдприємства.

     При цьому вiдповiдний наказ видається з дня набрання законної сили вiдповiдним рiшенням.

     14. Пiдприємство, переведене з "бiлого" списку в "зелений" список Реєстру, може бути повернуто до "бiлого" списку не ранiше нiж через рiк за умови його вiдповiдностi Критерiям оцiнки.

     Пiдприємство, виключене з Реєстру, може повторно бути внесене лише у "зелений" список не ранiше одного року з дати його виключення i за умови його вiдповiдностi Критерiям оцiнки.

     Послiдовнiсть дiй Комiсiї митного органу з переведення пiдприємства на вищий рiвень довiри аналогiчна до визначених у пунктах 2 - 6 цього Порядку дiй.

     Завiрена митним органом копiя наказу про переведення пiдприємства у "бiлий" або "зелений" список надсилається митим органом пiдприємству. Оригiнал наказу долучається до ранiше виданого оригiналу наказу про переведення пiдприємства до "зеленого" списку або про виключення з Реєстру, Картки та заяви пiдприємства, що зберiгаються в загальному вiддiлi. Копiї зазначених документiв залишаються у ВОМК.

     Протягом чотирьох годин з моменту направлення пiдприємству копiї наказу його електронна копiя надсилається посадовою особою ВОМК засобами електронного зв'язку до Департаменту органiзацiї митного контролю, Департаменту аналiтичної роботи та iнформацiйного монiторингу, митних органiв i вноситься цiєю посадовою особою до вiдповiдного програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС, пiсля чого вiдображається в колонцi 6 Реєстру шляхом унесення до неї реквiзитiв наказу та короткої iнформацiї про його змiст.

     15. У разi змiни найменування, мiсцезнаходження, органiзацiйно-правової форми пiдприємства, змiни керiвникiв пiдприємства, iдентифiкацiйного коду за ЄДРПОУ пiдприємство протягом доби пiсля здiйснення таких змiн зобов'язане повiдомити про них митний орган. Митний орган протягом доби, наступної за днем отримання iнформацiї, приймає рiшення про виключення такого пiдприємства iз Реєстру.

     Протягом чотирьох годин з моменту направлення пiдприємству копiї наказу про виключення цього пiдприємства з Реєстру його електронна копiя надсилається посадовою ВОМК засобами електронного зв'язку до Департаменту органiзацiї митного контролю, Департаменту аналiтичної роботи та iнформацiйного монiторингу, митних органiв i вноситься цiєю посадовою особою до вiдповiдного програмно-iнформацiйного комплексу ЄАIС, пiсля чого вiдображається в колонцi 6 Реєстру шляхом унесення до неї реквiзитiв наказу та короткої iнформацiї про його змiст.

     Комiсiя митного органу протягом тижня з дня отримання iнформацiї вiд такого пiдприємства про згаданi змiни повторно у першочерговому порядку здiйснює його оцiнювання за процедурою, встановленою даним Порядком.

Директор Департаменту органiзацiї митного контролю А. I. Сербайло

 

Додаток 1
до Порядку визначення пiдприємств-резидентiв, до товарiв i транспортних засобiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення
Форма

Картка визначення рiвня довiри митного органу до пiдприємства-резидента

Повне та скорочене (за наявностi) найменування пiдприємства  
 
Iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ  
Мiсцезнаходження  
 
 
Порядковий номер (и) i дата видачi лiцензiї (й) на право вiдкриття та експлуатацiї митного лiцензiйного складу вiдкритого (закритого) типу (у разi володiння митним (и) лiцензiйним (и) складом (ами)
 
 
Порядковий номер i дата видачi дозволу (iв) на право використання складського примiщення, резервуара, майданчика (у разi володiння складом (ами) тимчасового зберiгання)
 
 
Рiшення комiсiї: (можливi варiанти)
1. За результатами оцiнювання пiдприємства сума балiв, набраних за Критерiями, дорiвнює ____. Комiсiя пропонує внести пiдприємство до "бiлого" списку Реєстру.
2. За результатами оцiнювання пiдприємства сума балiв, набраних за Критерiями, дорiвнює ____. Комiсiя пропонує внести пiдприємство до "зеленого" списку Реєстру.
3. За результатами оцiнювання пiдприємства сума балiв, набраних за Критерiями, дорiвнює ____. Рiвень довiри не встановлений.
Члени комiсiї:
Найменування пiдроздiлу регiональної митницi, митницi* Прiзвище, iнiцiали члена комiсiї Погоджено/не погоджено** Пiдпис члена комiсiї
Вiддiл (сектор) митного оформлення      
Вiддiл iнформацiйної роботи та митної статистики регiональної митницi, митницi      
Вiддiл митних платежiв      
Вiддiл контролю митної вартостi та номенклатури або вiддiл контролю митної вартостi      
Вiддiл номенклатури та класифiкацiї товарiв      
Вiддiл (сектор) внутрiшньої безпеки      
Служба по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил      
Вiддiл (сектор) органiзацiї митного контролю      
Вiддiл (сектор) контролю за перемiщенням товарiв      
____________
* У разi потреби кiлькiсть пунктiв може бути збiльшена або зменшена регiональною митницею, митницею.
** Учиняється один з таких записiв: "Погоджено" або "Не погоджено". Якщо учиняється "Не погоджено", то причини наводяться в роздiлi "Iнша iнформацiя, що розглядається при прийняттi рiшення щодо внесення пiдприємства до Реєстру" цiєї Картки.
Iнша iнформацiя, що розглядалася при прийняттi рiшення щодо внесення пiдприємства до Реєстру:
 
 
Пiдстави для вiдмови щодо внесення пiдприємства до Реєстру:  
 
 
Голова комiсiї    
(пiдпис, дата) (iнiцiали, прiзвище)

М. П.

 

Додаток 2
до Порядку визначення пiдприємств-резидентiв, до товарiв i транспортних засобiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення
Форма

Реєстр пiдприємств,
до товарiв i транспортних засобiв яких установлено спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення, визначених нормативно-правовими актами Державної митної служби України

N з/п Код i назва митного органу, у зонi дiяльностi якого розташоване пiдприємство-резидент Найменування пiдприємства-резидента Iдентифiкацiйний код за ЄДРПОУ пiдприємства-резидента Мiсцезнаходження пiдприємства-резидента Дата та номер наказу митного органу про включення пiдприємства-резидента до Реєстру /виключення з Реєстру/ переведення у "бiлий"/"зелений" список /про тимчасове призупинено дiю наказу про внесення пiдприємства до Реєстру/ про вiдновлення дiї наказу про внесення пiдприємства до Реєстру Рiвень довiри, встановлений до пiдприємства ("бiлий" або "зелений" список) Примiтки
1 2 3 4 5 6 7 8
               

 

Додаток 3
до Порядку визначення пiдприємств-резидентiв, до товарiв i транспортних засобiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення

Перелiк iнформацiйних кодiв нормативно-правових актiв Державної митної служби України, окремi положення яких не застосовуються пiд час митного контролю та митного оформлення до товарiв i транспортних засобiв пiдприємств, що внесенi до "бiлого"/"зеленого" списку Реєстру

Iнформацiйний код нормативно-
правового акта, положення якого не застосовуються пiд час митного контролю та митного оформлення
Положення нормативно-правового акта, яке не застосовується до пiдприємств-резидентiв Опис положення нормативно-правового акта, яке не застосовується до пiдприємств-резидентiв Змiст спрощення процедури митного контролю та митного оформлення Застосування спрощеної процедури митного контролю та митного оформлення до пiдприємств-резидентiв Примiтки
1 Абзац перший пункту 5.5 глави 5 Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 31.12.96 N 592, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.97 за N 5/1809 (зi змiнами) Товари та iншi предмети зберiгаються на митному складi пiд митним контролем з обов'язковим накладенням митного забезпечення митного органу. При цьому, разом з митним забезпеченням наявнiсть пломби власника митного лiцензiйного складу (далi - МЛС) - обов'язкова Товари на МЛС можуть зберiгатися пiд митним контролем з накладенням пломби власника МЛС без накладення митного забезпечення* "бiлий" список "зелений" список Рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу в разi висвiчування у графi 9 електронної копiї ВМД типу IM74, EK 73 в ПIК "Iнспектор-2006" спецiальної вiдповiдної графiчної позначки поряд з iдентифiкацiйним кодом пiдприємства за ЄДРПОУ, а в графi 49 електронної копiї ВМД - номеру дозвiльного документу на право вiдкриття та експлуатацiї МЛС. При натисканнi на цей код чи номер вiдкриваються всi колонки рядка порядкового номеру пiдприємства у Реєстрi.
При направленнi товарiв за попереднiм повiдомленням (далi - ПП), рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу за наявностi пiдприємства у Реєстрi.
При направленнi товарiв за попередньою декларацiєю (далi - ПД), рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу в разi висвiчування у графi 9 електронної копiї ПД в програмно-iнформацiйному комплексi (далi - ПIК) "Iнспектор-2006" спецiальної вiдповiдної графiчної позначки поряд з кодом за ЄДРПОУ пiдприємства
Так Так
2 Абзац другий пункту 5.5 глави 5 Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 31.12.96 N 592, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.97 за N 5/1809 (зi змiнами) Товари розмiщуються на МЛС та випускаються з нього у присутностi уповноважених службових осiб митного органу. Всi операцiї на МЛС проводяться з дозволу митних органiв та за рахунок власника складу При розмiщеннi та випуску товарiв на/з МЛС присутнiсть уповноважених службових осiб митного органу необов'язкова* Так Так Рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу в разi висвiчування у графi 9 електронної копiї ВМД типу IM 40, IM 51, IM 74, EK10, EK 61, EK 73, TP 80 в ПIК "Iнспектор-2006" спецiальної вiдповiдної графiчної позначки поряд кодом пiдприємства за ЄДРПОУ. При натисканнi на цей код вiдкриваються всi колонки рядка пiдприємства у Реєстрi.
При направленнi товарiв за ПП рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу за наявностi пiдприємства в Реєстрi.
При направленнi товарiв за ПД рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу в разi висвiчування у графi 9 електронної копiї ПД в ПIК "Iнспектор-2006" спецiальної вiдповiдної графiчної позначки разом з кодом пiдприємства за ЄДРПОУ
3 Абзац перший пункту 6.7 глави 6 Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 31.12.96 N 592, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.97 за N 5/1809 (зi змiнами) Операцiї, перелiченi в пунктах 6.5 i 6.6 Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв (далi - Положення), можуть бути включенi до "Процедури органiзацiї митного режиму - митний склад" (далi - Процедура). На проведення операцiй, зазначених у пунктi 6.6, начальником митного органу або уповноваженою ним посадовою особою на пiдставi заяви власника товару або уповноваженої ним особи, в тому числi власника МЛС за вiдповiдним дорученням, надається окремий (разовий) дозвiл У разi включення зазначених операцiй до Процедури, дозвiл на проведення таких операцiй на МЛС надається митним органом разово до кiнця поточного року* Так Так Рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу за наявностi пiдприємства у Реєстрi
4 Абзац другий пункту 6.7 глави 6 Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 31.12.96 N 592, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.97 за N 5/1809 (зi змiнами) Необхiднiсть присутностi посадових осiб митного органу пiд час проведення робiт, а також операцiй, зазначених у пунктах 6.5 i 6.6 Положення, визначається начальником митного органу або уповноваженою ним посадовою особою При виконаннi операцiй, зазначених у пунктах 6.5 та 6.6 Положення, присутнiсть посадової особи митного органу на МЛС необов'язкова* Так Так Рiшення про застосування вказаних спрощень митних процедур приймається посадовою особою митного органу за наявностi пiдприємства в Реєстрi
5 Абзац перший пункту 1.9 глави 1 Положення про склади тимчасового зберiгання, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 07.10.2003 N 674, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 19.11.2003 за N 1061/8382 (зi змiнами). Порядок розмiщення товарiв i транспортних засобiв на складi тимчасового зберiгання (далi - СТЗ), видачi їх iз СТЗ пiсля проведення митного оформлення визначається митним органом, у зонi дiяльностi якого розташовано СТЗ Розмiщення на СТЗ закритого типу товарiв пiдприємством-резидентом здiйснюється з накладенням забезпечення власника цього СТЗ Так Так Рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу в разi знаходження даних про пiдприємство у всiх колонках рядка порядкового номера пiдприємства в Реєстрi
6 Пункт 1.6 глави 1 Порядку прийняття митними органами погодженого рiшення про мiсце здiйснення митного оформлення товарiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 09.11.2004 N 801, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 01.12.2004 за N 1522/10121 (зi змiнами) Строк дiї листа про погодження не може перевищувати одного року з дати його реєстрацiї. Якщо строк дiї зовнiшньоекономiчного договору (контракту) перевищує один рiк, то лист про погодження повинен бути переоформлений пiсля закiнчення строку його дiї шляхом оформлення митницею облiку нового листа про погодження Якщо лист про погодження був оформлений на зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) з термiном дiї бiльше одного року, то дiя листа про погодження продовжується до завершення термiну дiї цього зовнiшньоекономiчного договору (контракту) Так Так Рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу в разi висвiчування у графi 9 електронної копiї ВМД типу IM40, IM 51, IM74 чи у графi 9 електронної копiї ВМД типу EK 10, EK 61, EK 73 в ПIК "Iнспектор-2006" спецiальної вiдповiдної графiчної позначки поряд кодом пiдприємства за ЄДРПОУ.
При натисканнi на цей код вiдкриваються всi колонки рядка порядкового номера пiдприємства в Реєстрi.
При направленнi товарiв за ПП рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу за наявностi пiдприємства в Реєстрi.
При направленнi товарiв за ПД внутрiшнiм транзитним документом (далi - ВТД) рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу в разi висвiчування у графi 9 електронної копiї ПД/ВТД в ПIК "Iнспектор-2006" спецiальної вiдповiдної графiчної позначки поряд з кодом пiдприємства за ЄДРПОУ
7 Абзац другий пiдпункту 1.1 пункту 1 наказу Держмитслужби України вiд 21.11.2005 N 1136 "Про мiсця прибуття автотранспорту", зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 09.12.2005 за N 1474/11754 (зi змiнами) За рiшенням Держмитслужби України мiсцем прибуття автотранспорту може бути визначена територiя СТЗ закритого типу або пiдроздiлу митницi призначення, у якому безпосередньо проводиться митне оформлення За зверненням митного органу Держмитслужба України в першочерговому порядку визначає мiсцем прибуття автотранспортного засобу територiю СТЗ закритого типу Так Так Рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу за наявностi пiдприємства в Реєстрi
8 Абзац другий пункту 5.2 глави 5 Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 31.12.96 N 592, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.97 за N 5/1809 (зi змiнами) Товари, що пiдлягають експортному контролю, розмiщуються на митних лiцензiйних складах за погодженням Державної митної служби України Розмiщення на МЛС товарiв, що пiдлягають експортному контролю, здiйснюється за рiшенням начальника митницi без погодження з Держмитслужбою України Так Нi Рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу в разi висвiчування у графi 9 електронної копiї ВМД типу IM74, EK 73 в ПIК "Iнспектор-2006" спецiальної вiдповiдної графiчної позначки поряд з кодом пiдприємства за ЄДРПОУ, а в графi 49 електронної копiї ВМД - номера дозвiльного документа на право вiдкриття та експлуатацiї МЛС. При натисканнi на цей код чи данi вiдкриваються всi колонки рядка порядкового номера пiдприємства в Реєстрi
9 Пiдпункти 3.2.2 - 3.2.4 пункту 3.2 глави 3 Порядку взаємодiї митних i податкових органiв при здiйсненнi державного контролю за експортом окремих видiв товарiв суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi, затвердженого наказом Держмитслужби України, Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 12.07.2004 N 512/387, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 23.07.2004 за N 911/9510 (зi змiнами) У разi якщо експортна операцiя (партiя товарiв за окремо взятими вантажними митними декларацiями (далi - ВМД)) пiдпадає хоча б пiд один Критерiй ризику, митницею оформлення застосовуються:
Вiдбiр зразкiв товарiв для подальшого проведення експертних дослiджень.
Проведення митного оформлення партiї товарiв iз залученням спецiалiзованих пiдроздiлiв митних органiв, на якi покладено функцiї iз здiйснення контролю митної вартостi та номенклатури.
Додаткова iдентифiкацiя товарiв iз застосуванням цифрової фотозйомки товарiв
У разi здiйснення експортних операцiй з товарами, виробленими безпосередньо пiдприємствами-резидентами, якi одночасно є безпосереднiми їх експортерами, проводитися лише митний огляд цих товарiв з обов'язковим складанням акта митного огляду товарiв Так Нi Рiшення про застосування вказаного спрощення митної процедури приймається посадовою особою митного органу в разi висвiчування у графi 9 електронної копiї ВМД типу EK 10, EK 61, EK 73 в ПIК "Iнспектор-2006" спецiальної вiдповiдної графiчної позначки поряд з кодом пiдприємства за ЄДРПОУ. При натисканнi на цей код вiдкриваються всi колонки рядка порядкового номера пiдприємства в Реєстрi

____________
     * За умови, що товари, якi зберiгаються на МЛС, власником якого є пiдприємство, стосовно якого встановлений спрощений порядок застосування процедур митного оформлення, надiйшли на адресу:
     власника МЛС згiдно з умовами укладених ним зовнiшньоекономiчних договорiв; або
     iншого пiдприємства, стосовно якого встановлений спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.