ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

09.11.2011 N 389


Про внесення змiн до деяких нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 грудня 2011 р. за N 1400/20138


     Вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України", з метою приведення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України у вiдповiднiсть до вимог Податкового кодексу України, Закону України вiд 18.05.2010 N 2258-VI "Про внесення змiн до Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом", Закону України "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування", Закону України вiд 04.11.2010 N 2677-VI "Про внесення змiн до Закону України "Про виконавче провадження" та деяких iнших законодавчих актiв України щодо вдосконалення процедури примусового виконання рiшень судiв та iнших органiв (посадових осiб)", Закону України вiд 07.04.2011 N 3205-VI "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо скасування свiдоцтва про державну реєстрацiю юридичної особи та фiзичної особи - пiдприємця", з метою вдосконалення порядку ведення банками рахункiв клiєнтiв Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. У преамбулi постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.12.2003 N 516 "Про затвердження Положення про порядок здiйснення банками України вкладних (депозитних) операцiй з юридичними i фiзичними особами", зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 29.12.2003 за N 1256/8577 (зi змiнами), слова "Про податок з доходiв фiзичних осiб" виключити.

     2. Унести до Положення про порядок здiйснення банками України вкладних (депозитних) операцiй з юридичними i фiзичними особами, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 03.12.2003 N 516, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29.12.2003 за N 1256/8577 (зi змiнами), такi змiни:

     2.1. У преамбулi:

     в абзацi першому слова "Про оподаткування прибутку пiдприємств" та "Про податок з доходiв фiзичних осiб" виключити;

     абзац другий пiсля слiв "банками України" доповнити словами "та фiлiями iноземних банкiв в Українi".

     2.2. Доповнити пункт 3.2 глави 3 новим абзацом такого змiсту:

     "За вкладним (депозитним) рахунком фiзичної особи можуть проводитися операцiї, пов'язанi з реалiзацiєю майнових прав на суму коштiв, що зберiгаються на вкладному (депозитному) рахунку, вiдповiдно до договору застави грошових коштiв".

     3. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 12.11.2003 N 492, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 17.12.2003 за N 1172/8493 (зi змiнами), що додаються.

     4. Генеральному департаменту регулювання платiжних систем та розрахункiв (Кравець В. М.) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома Операцiйного, територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для керiвництва та використання в роботi.

     5. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на начальникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

     6. Постанова набирає чинностi з дня її офiцiйного опублiкування.

Голова С. Г. Арбузов
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби фiнансового монiторингу України С. Г. Гуржiй
Голова Державної податкової служби України В. Ю. Захарченко
Голова Центральної виборчої комiсiї В. Шаповал

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
09.11.2011 N 389
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 грудня 2011 р. за N 1400/20138

Змiни до Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах

     1. У главi 1:

     1.1. Пункт 1.1 викласти в такiй редакцiї:

     "1.1. Ця Iнструкцiя розроблена вiдповiдно до Законiв України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", "Про платiжнi системи та переказ коштiв в Українi" та iншого законодавства України, у тому числi нормативно-правових актiв Нацiонального банку України (далi - Нацiональний банк).

     Iнструкцiя регулює правовiдносини, що виникають пiд час вiдкриття банками, їх вiдокремленими пiдроздiлами, якi здiйснюють банкiвську дiяльнiсть вiд iменi банку, та фiлiями iноземних банкiв в Українi (далi - банки) поточних i вкладних (депозитних) рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах суб'єктам господарювання, фiзичним особам, iноземним представництвам, нерезидентам-iнвесторам, об'єднанню європейських футбольних асоцiацiй (далi - УЄФА), виборчим блокам полiтичних партiй (далi - клiєнти)".

     1.2. Абзац одинадцятий пункту 1.2 виключити.

     У зв'язку з цим абзаци дванадцятий - шiстнадцятий уважати вiдповiдно абзацами одинадцятим - п'ятнадцятим.

     1.3. Пункт 1.13 викласти в такiй редакцiї:

     "1.13. Банк зобов'язаний у встановленому законодавством України порядку надiслати повiдомлення до вiдповiдного органу державної податкової служби про вiдкриття або закриття поточного/вкладного (депозитного) рахунку такого клiєнта:

     юридичної особи;

     вiдокремленого пiдроздiлу;

     iноземного представництва, яке вiдповiдно до законодавства України зобов'язане сплачувати податки i збори;

     фiзичної особи - пiдприємця та фiзичної особи, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть.

     Особа, що вiдкриває рахунок фiзичнiй особi (власник рахунку / представник власника рахунку / фiзична особа, яка вiдкриває рахунок на користь третьої особи), зобов'язана письмово повiдомити банк про наявнiсть або вiдсутнiсть у власника рахунку статусу пiдприємця або особи, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть.

     Банк має право проводити видатковi операцiї за рахунком клiєнта - юридичної особи, вiдокремленого пiдроздiлу, iноземного представництва, яке вiдповiдно до законодавства України зобов'язане сплачувати податки i збори, фiзичної особи - пiдприємця, фiзичної особи, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть, починаючи з дати реєстрацiї отримання банком повiдомлення органу державної податкової служби про взяття рахунку на облiк в органах державної податкової служби (далi - повiдомлення)".

     1.4. Пункт 1.15 викласти в такiй редакцiї:

     "1.15. У разi змiни мiсцезнаходження (мiсця проживання) власник рахунку - суб'єкт господарювання в мiсячний строк з дня державної реєстрацiї цих змiн має подати до банку документ / копiю документа, що пiдтверджує державну реєстрацiю змiни мiсцезнаходження (мiсця проживання) власника рахунку - суб'єкта господарювання.

     У разi змiни мiсцезнаходження суб'єкта господарювання, що пов'язане iз змiною адмiнiстративного району (мiста), цей клiєнт додатково в мiсячний строк пiсля зняття з облiку органом державної податкової служби за попереднiм мiсцезнаходженням має подати документ / копiю документа, що пiдтверджує взяття його на облiк органом державної податкової служби за новим мiсцезнаходженням.

     Копiї документiв, зазначених у цьому пунктi, зберiгаються у справi з юридичного оформлення рахунку.

     На пiдставi поданих документiв уносяться вiдповiднi змiни до картки iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки (картки iз зразками пiдписiв) або подається нова картка".

     1.5. Абзац третiй пункту 1.16 виключити.

     1.6. Пункт 1.17 викласти в такiй редакцiї:

     "1.17. Копiї документiв, якi вимагає ця Iнструкцiя для вiдкриття рахункiв, мають бути засвiдченi в установленому законодавством України порядку.

     Уповноважений працiвник банку має право засвiдчувати своїм пiдписом копiї документiв, якi подаються для вiдкриття рахункiв, якщо клiєнт пред'явив оригiнали цих документiв.

     Документи, поданi для вiдкриття рахункiв, якi були виданi на територiї iноземної держави, мають бути легалiзованi в установленому порядку, якщо iнше не передбачено законом або мiжнародним договором України. Копiї цих документiв мають бути нотарiально засвiдченими".

     1.7. Пункт 1.18 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Вiдкриття поточного рахунку клiєнту - публiчному дiячевi або пов'язанiй з ним особi здiйснюється з дозволу керiвника банку".

     1.8. Пункт 1.21 викласти в такiй редакцiї:

     "1.21. Банк зобов'язаний повiдомити державного виконавця про вiдкриття нового рахунку клiєнта, якщо на кошти, що зберiгаються на iншому рахунку цього клiєнта, вiдкритому в банку, державним виконавцем накладено публiчне обтяження.

     З метою забезпечення повiдомлення державного виконавця:

     банк передає клiєнту письмове повiдомлення про вiдкриття нового рахунку клiєнту та вимагає вiд клiєнта письмове пiдтвердження про його отримання;

     клiєнт передає державному виконавцю зазначене повiдомлення;

     клiєнт передає до банку документи, що пiдтверджують отримання державним виконавцем повiдомлення про вiдкриття нового рахунку клiєнту, щодо якого в банку є публiчне обтяження рухомого майна".

     2. Главу 2 викласти в такiй редакцiї:

     "2. Iдентифiкацiя клiєнтiв

     2.1. Банкам забороняється вiдкривати та вести анонiмнi (номернi) рахунки. Банки зобов'язанi на пiдставi офiцiйних документiв або засвiдчених в установленому законодавством України порядку їх копiй iдентифiкувати клiєнтiв - власникiв рахункiв / представникiв власникiв рахункiв / фiзичних осiб, якi вiдкривають рахунки на користь третiх осiб у порядку, установленому законодавством України з питань запобiгання легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, або фiнансуванню тероризму. Рахунок клiєнту вiдкривається лише пiсля його iдентифiкацiї банком.

     2.2. Iдентифiкацiя клiєнта не є обов'язковою, якщо клiєнт уже має рахунки в цьому банку i був ранiше iдентифiкований вiдповiдно до вимог законодавства України.

     2.3. Банк з метою iдентифiкацiї резидентiв має встановити:

     для фiзичної особи - прiзвище, iм'я та по батьковi, дату народження, серiю i номер паспорта (або iншого документа, що посвiдчує особу), дату видачi та орган, що його видав; вiдомостi про мiсце проживання або мiсце перебування фiзичної особи, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта, у якому органами державної податкової служби зроблено вiдмiтку про наявнiсть права здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта;

     для фiзичної особи - пiдприємця - прiзвище, iм'я та по батьковi, дату народження, серiю i номер паспорта (або iншого документа, що посвiдчує особу), дату видачi та орган, що його видав; вiдомостi про мiсце проживання або мiсце перебування фiзичної особи - пiдприємця, реквiзити банку, у якому вiдкрито рахунок, i номер банкiвського рахунку (за наявностi);

     для юридичної особи - повне найменування, мiсцезнаходження; вiдомостi про органи управлiння та їх склад; данi, що iдентифiкують осiб, якi мають право розпоряджатися рахунками i майном; вiдомостi про власникiв iстотної участi в юридичнiй особi; вiдомостi про контролерiв юридичної особи; код згiдно з Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України; реквiзити банку, у якому вiдкрито рахунок, i номер банкiвського рахунку.

     Банк з метою iдентифiкацiї нерезидентiв має встановити:

     для фiзичної особи - прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi), дату народження, серiю i номер паспорта (або iншого документа, що посвiдчує особу), дату видачi та орган, що його видав, громадянство; вiдомостi про мiсце проживання або мiсце тимчасового перебування фiзичної особи в Українi;

     для юридичної особи - повне найменування, мiсцезнаходження та реквiзити банку, у якому вiдкрито рахунок, номер банкiвського рахунку; вiдомостi про органи управлiння та їх склад; данi, що iдентифiкують осiб, якi мають право розпоряджатися рахунками та майном; вiдомостi про власникiв iстотної участi в юридичнiй особi; вiдомостi про контролерiв юридичної особи. Банку також подається копiя легалiзованого витягу з торгового, банкiвського чи судового реєстру або нотарiально засвiдчене реєстрацiйне посвiдчення уповноваженого органу iноземної держави про реєстрацiю вiдповiдної юридичної особи.

     2.4. Представники клiєнта мають подати уповноваженому працiвниковi банку документи, що пiдтверджують їх повноваження.

     2.5. Банк iдентифiкує фiзичну особу - резидента без пред'явлення документа, що засвiдчує її реєстрацiю в Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв, якщо в паспортi цiєї особи органами державної податкової служби зроблено вiдмiтку про наявнiсть права здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта або до паспорта внесенi данi про реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв.

     2.6. Уповноважений працiвник банку в присутностi особи, що вiдкриває рахунок (власника рахунку / представника власника рахунку / фiзичної особи, яка вiдкриває рахунок на користь третьої особи), робить копiї вiдповiдних сторiнок паспорта та/або iнших документiв з iнформацiєю, яку банк має визначити вiдповiдно до законодавства України з метою iдентифiкацiї особи. Цi копiї засвiдчуються пiдписами уповноваженого працiвника банку та особи, що вiдкриває рахунок, як такi, що вiдповiдають оригiналу, i зберiгаються в справi з юридичного оформлення рахунку.

     2.7. Якщо в процесi обслуговування рахунку власник рахунку надає право розпорядження рахунком новому представниковi, то банк зобов'язаний iдентифiкувати нового представника в порядку, установленому цiєю главою.

     2.8. Пiд час укладання договору банкiвського вкладу або договору банкiвського рахунку на користь третьої особи банк iдентифiкує особу, яка вiдкриває рахунок, а особу, на користь якої укладено договiр i вiдкрито рахунок, - пiд час пред'явлення цiєю особою до банку першої вимоги або вираження нею iншим способом намiру використати цей рахунок.

     2.9. Банк має право витребувати вiд клiєнта iншi документи та вiдомостi, крiм визначених цiєю Iнструкцiєю, з метою iдентифiкацiї його особи, змiсту дiяльностi та фiнансового стану.

     Банк зобов'язаний вiдмовитися вiд вiдкриття рахунку, якщо здiйснення iдентифiкацiї клiєнта вiдповiдно до вимог законодавства України є неможливим".

     3. У главi 3:

     3.1. У пунктi 3.2:

     абзац третiй виключити.

     У зв'язку з цим абзаци четвертий - одинадцятий уважати вiдповiдно абзацами третiм - десятим;

     абзаци сьомий - десятий виключити;

     пункт доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Юридична особа, яка використовує найману працю i вiдповiдно до законодавства України є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соцiальне страхування (далi - платник єдиного внеску), додатково до вищезазначеного у цьому пунктi перелiку документiв має подати копiю документа, що пiдтверджує взяття юридичної особи на облiк в органi Пенсiйного фонду України. Iнформацiю про те, що юридична особа не використовує найману працю i не є платником єдиного внеску, клiєнт зобов'язаний зазначити в заявi про вiдкриття поточного рахунку в рядку "Додаткова iнформацiя".

     3.2. У пунктi 3.3:

     у першому реченнi абзацу третього слова "платником страхових внескiв" замiнити словами "платником єдиного внеску";

     абзац четвертий виключити.

     У зв'язку з цим абзаци п'ятий - десятий уважати вiдповiдно абзацами четвертим - дев'ятим;

     абзац дев'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "Вiдокремлений пiдроздiл, який має окремий баланс, самостiйно здiйснює розрахунки iз застрахованими особами i вiдповiдно до законодавства України є платником єдиного внеску, додатково до вищезазначеного перелiку документiв має подати копiю документа, що пiдтверджує взяття вiдокремленого пiдроздiлу на облiк в органi Пенсiйного фонду України. Iнформацiю про те, що вiдокремлений пiдроздiл не є платником єдиного внеску, клiєнт зобов'язаний зазначити в заявi про вiдкриття поточного рахунку в рядку "Додаткова iнформацiя".

     3.3. У пунктi 3.4:

     абзац третiй виключити.

     У зв'язку з цим абзаци четвертий - сьомий уважати вiдповiдно абзацами третiм - шостим;

     абзац четвертий викласти в такiй редакцiї:

     "копiю документа, що пiдтверджує взяття фiзичної особи - пiдприємця на облiк в органi Пенсiйного фонду України";

     абзац шостий виключити.

     3.4. Абзац другий пункту 3.10 виключити.

     У зв'язку з цим абзац третiй уважати абзацом другим.

     4. У главi 4:

     4.1. У пунктi 4.3:

     у першому реченнi абзацу третього слово "вiдкритого" замiнити словом "публiчного";

     друге речення абзацу п'ятого пiсля слiв "на накопичувальний рахунок" доповнити словами "або повернення коштiв засновникам (учасникам)".

     4.2. Пункт 4.5 викласти в такiй редакцiї:

     "4.5. Фiзична особа, яка вiдкриває поточний рахунок для провадження незалежної професiйної дiяльностi, зобов'язана подати банку такi документи:

     заяву про вiдкриття поточного рахунку (додаток 5);

     копiю документа, що пiдтверджує право фiзичної особи на провадження незалежної професiйної дiяльностi (свiдоцтво про реєстрацiю / дозвiл / сертифiкат тощо);

     копiю документа, що пiдтверджує взяття фiзичної особи, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть, на облiк в органi державної податкової служби;

     копiю документа, що пiдтверджує взяття фiзичної особи, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть, на облiк в органi Пенсiйного фонду України;

     картку iз зразками пiдписiв (додаток 4). Зразки пiдписiв засвiдчуються пiдписом уповноваженого працiвника банку або нотарiально.

     Кошти за поточним рахунком фiзичної особи, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть, використовуються вiдповiдно до порядку, установленого для використання коштiв за поточними рахунками суб'єктiв господарювання".

     4.3. В абзацi п'ятому пункту 4.6 слова та цифри "пунктом 2.4 цiєї Iнструкцiї" замiнити словами та цифрою "главою 2 цiєї Iнструкцiї".

     5. Абзац тринадцятий пiдпункту "а" пункту 5.3 глави 5 доповнити словами "та фiзичними особами - нерезидентами".

     6. У главi 6:

     6.1. Перше речення абзацу другого пункту 6.2 пiсля слiв "свiдоцтва про народження малолiтньої особи" доповнити словами "або iншого документа, що посвiдчує малолiтню особу - нерезидента".

     6.2. У пунктi 6.3:

     перше речення абзацу третього доповнити словами "або iнший документ, що посвiдчує неповнолiтню особу - нерезидента";

     в абзацi п'ятому слова "визначити мiсце проживання цiєї особи" замiнити словами "з'ясувати мiсце проживання або мiсце перебування неповнолiтньої особи";

     абзац дев'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "Уповноважений працiвник банку iдентифiкує неповнолiтню особу, яка вiдкриває рахунок, у порядку, визначеному главою 2 цiєї Iнструкцiї".

     6.3. Пункт 6.7 викласти в такiй редакцiї:

     "6.7. Юридична особа для здiйснення деяких видiв виплат (заробiтної плати, дивiдендiв, стипендiй, пенсiй, соцiальної допомоги, повернення надлишково сплачених сум тощо) має право вiдкрити поточнi рахунки фiзичним особам, уклавши з банком договiр про вiдкриття поточних рахункiв на користь фiзичних осiб.

     Юридична особа для вiдкриття рахункiв фiзичним особам через свого представника подає до банку такi документи:

     заяву про вiдкриття поточних рахункiв на користь фiзичних осiб (додаток 6);

     перелiк фiзичних осiб, на користь яких вiдкриваються рахунки;

     копiї документiв фiзичних осiб, на користь яких вiдкриваються рахунки, засвiдченi в установленому порядку, якi дають змогу банку iдентифiкувати фiзичних осiб (далi у цьому пунктi - документи щодо iдентифiкацiї).

     Уповноважений працiвник банку визначає повноваження представника та здiйснює iдентифiкацiю представника та юридичної особи, яку вiн представляє, в порядку, визначеному главою 2 цiєї Iнструкцiї.

     Банк та юридична особа укладають договiр про вiдкриття поточних рахункiв на користь фiзичних осiб.

     Уповноважений працiвник банку формує справу з юридичного оформлення рахунку для юридичної особи, в якiй зберiгаються:

     оригiнал заяви про вiдкриття поточних рахункiв на користь фiзичних осiб;

     договiр про вiдкриття поточних рахункiв на користь фiзичних осiб;

     перелiк фiзичних осiб, поданий юридичною особою;

     документи, якi були поданi банку для iдентифiкацiї юридичної особи та її представника.

     Уповноважений працiвник банку вiдкриває фiзичним особам поточнi рахунки та формує для кожної фiзичної особи справу з юридичного оформлення рахунку, у якiй зберiгає поданi документи щодо iдентифiкацiї та копiю заяви юридичної особи про вiдкриття поточних рахункiв на користь фiзичних осiб.

     Видатковi операцiї за таким рахунком здiйснюються пiсля звернення фiзичної особи до банку (зокрема для отримання грошей або платiжної картки), пред'явлення нею документiв, якi дають змогу банку iдентифiкувати клiєнта, укладення договору банкiвського рахунку та в разi потреби - заповнення картки iз зразками пiдписiв (додаток 4). Уповноважений працiвник банку звiряє наданi юридичною особою копiї документiв щодо iдентифiкацiї з їх оригiналами. У разi вiдповiдностi копiй документiв їх оригiналам копiї засвiдчуються пiдписами уповноваженого працiвника банку та фiзичної особи".

     6.4. В абзацi першому пункту 6.8 слова "Закону України "Про податок з доходiв фiзичних осiб" замiнити словами "Податкового кодексу України".

     7. У главi 7:

     7.1. В абзацi першому пункту 7.9 слова "Закону України "Про податок з доходiв фiзичних осiб" замiнити словами "Податкового кодексу України".

     7.2. Абзац одинадцятий пiдпункту "а" пункту 7.13 виключити.

     У зв'язку з цим абзаци дванадцятий - сiмнадцятий уважати вiдповiдно абзацами одинадцятим - шiстнадцятим.

     7.3. Абзац чотирнадцятий пiдпункту "а" пункту 7.15 виключити.

     У зв'язку з цим абзаци п'ятнадцятий - вiсiмнадцятий уважати вiдповiдно абзацами чотирнадцятим - сiмнадцятим.

     8. Пункт 8.2 глави 8 викласти в такiй редакцiї:

     "8.2. Поточний рахунок, операцiї за яким можуть здiйснюватися з використанням спецiальних платiжних засобiв, використовується вiдповiдно до визначених цiєю Iнструкцiєю режимiв поточних рахункiв з урахуванням обмежень, установлених законодавством України, у тому числi цiєю главою.

     Кошти з поточного рахунку клiєнта в iноземнiй валютi не можуть бути використанi за допомогою спецiального платiжного засобу для здiйснення переказу iноземної валюти в межах України, у тому числi переказу на iншi власнi рахунки клiєнта".

     9. У главi 9:

     9.1. У пунктi 9.2:

     абзац другий виключити.

     У зв'язку з цим абзаци третiй - сьомий уважати вiдповiдно абзацами другим - шостим;

     абзац п'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "Юридична особа, яка використовує найману працю i вiдповiдно до законодавства України є платником єдиного внеску, додатково до вищезазначеного перелiку документiв має подати копiю документа, що пiдтверджує взяття юридичної особи на облiк в органi Пенсiйного фонду України. Iнформацiю про те, що юридична особа не використовує найману працю i не є платником єдиного внеску, клiєнт зобов'язаний зазначити в договорi банкiвського вкладу (депозиту) або в довiдцi за довiльною формою. Ця довiдка має бути засвiдчена пiдписом керiвника i вiдбитком печатки юридичної особи".

     9.2. У пунктi 9.3:

     абзац четвертий виключити.

     У зв'язку з цим абзаци п'ятий - дев'ятий уважати вiдповiдно абзацами четвертим - восьмим;

     абзац сьомий викласти в такiй редакцiї:

     "Вiдокремлений пiдроздiл, який має окремий баланс, самостiйно здiйснює розрахунки iз застрахованими особами i вiдповiдно до законодавства України є платником єдиного внеску, додатково до вищезазначеного перелiку документiв має подати копiю документа, що пiдтверджує взяття вiдокремленого пiдроздiлу на облiк в органi Пенсiйного фонду України. Iнформацiю про те, що вiдокремлений пiдроздiл не є платником єдиного внеску, клiєнт зобов'язаний зазначити в договорi банкiвського вкладу або в довiдцi за довiльною формою. Ця довiдка має бути засвiдчена пiдписом керiвника та вiдбитком печатки вiдокремленого пiдроздiлу".

     9.3. Пункт 9.4 викласти в такiй редакцiї:

     "9.4. Фiзичнiй особi - пiдприємцю, яка не має рахункiв у цьому банку, вкладний (депозитний) рахунок вiдкривається за умови подання нею таких документiв:

     копiї документа, що пiдтверджує взяття фiзичної особи - пiдприємця на облiк в органi державної податкової служби, засвiдченої органом, що видав документ, або нотарiально чи пiдписом уповноваженого працiвника банку;

     копiї документа, що пiдтверджує взяття фiзичної особи - пiдприємця на облiк в органi Пенсiйного фонду України".

     9.4. У пунктi 9.5:

     абзац другий виключити.

     У зв'язку з цим абзац третiй уважати абзацом другим;

     в абзацi другому слова "цих документiв" замiнити словами "договору банкiвського вкладу".

     9.5. У пунктi 9.6:

     абзац четвертий виключити;

     пункт доповнити трьома новими абзацами такого змiсту:

     "За вкладним (депозитним) рахунком суб'єкта господарювання забороняється:

     проведення розрахункових операцiй, крiм операцiй, пов'язаних iз реалiзацiєю майнових прав на суму коштiв, що зберiгаються на вкладному (депозитному) рахунку, вiдповiдно до договору застави коштiв;

     видача коштiв готiвкою".

     10. У главi 10:

     10.1. У пунктi 10.5:

     перше речення абзацу третього доповнити словами "або iнший документ, що посвiдчує неповнолiтню особу - нерезидента";

     в абзацi четвертому слова "визначити мiсце проживання цiєї особи" замiнити словами "з'ясувати мiсце проживання або мiсце перебування неповнолiтньої особи".

     10.2. Пункт 10.12 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "За вкладним (депозитним) рахунком фiзичної особи можуть проводитися операцiї, пов'язанi з реалiзацiєю майнових прав на суму коштiв, що зберiгаються на вкладному (депозитному) рахунку, вiдповiдно до договору застави коштiв".

     11. У главi 11:

     11.1. У пунктi 11.3:

     абзаци п'ятий - восьмий виключити;

     пункт доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Офiцiйне представництво, яке використовує найману працю i вiдповiдно до законодавства України є платником єдиного внеску, додатково до вищезазначеного перелiку документiв має подати копiю документа, що пiдтверджує взяття офiцiйного представництва на облiк в органi Пенсiйного фонду України. Iнформацiю про те, що офiцiйне представництво не використовує найману працю i не є платником єдиного внеску, клiєнт зобов'язаний зазначити в заявi про вiдкриття поточного рахунку в рядку "Додаткова iнформацiя".

     11.2. У пунктi 11.4:

     абзаци сьомий - дев'ятий виключити.

     У зв'язку з цим абзаци десятий та одинадцятий уважати вiдповiдно абзацами сьомим i восьмим;

     пункт пiсля абзацу шостого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Представництво юридичної особи - нерезидента, яке використовує найману працю i вiдповiдно до законодавства України є платником єдиного внеску, додатково до вищезазначеного перелiку документiв має подати копiю документа, що пiдтверджує взяття представництва юридичної особи - нерезидента на облiк в органi Пенсiйного фонду України".

     У зв'язку з цим абзаци сьомий та восьмий уважати вiдповiдно абзацами восьмим i дев'ятим;

     в абзацi дев'ятому слова "страхових внескiв" замiнити словами "єдиного внеску".

     11.3. У пунктi 11.5:

     абзац сьомий викласти в такiй редакцiї:

     "Представництво iноземного банку, яке використовує найману працю i вiдповiдно до законодавства України є платником єдиного внеску, додатково до вищезазначеного перелiку документiв має подати копiю документа, що пiдтверджує взяття представництва iноземного банку на облiк в органi Пенсiйного фонду України";

     в абзацi дев'ятому слова "страхових внескiв" замiнити словами "єдиного внеску".

     11.4. Пункт 11.9 пiсля абзацу шостого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "вiд надання майна в оренду".

     У зв'язку з цим абзаци сьомий - чотирнадцятий уважати вiдповiдно абзацами восьмим - п'ятнадцятим.

     12. У пунктi 12.2 глави 12:

     абзаци восьмий - одинадцятий виключити;

     пункт доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Постiйне представництво, яке використовує найману працю i вiдповiдно до законодавства України є платником єдиного внеску, додатково до вищезазначеного перелiку документiв має подати копiю документа, що пiдтверджує взяття постiйного представництва на облiк в органi Пенсiйного фонду України. Iнформацiю про те, що постiйне представництво не використовує найману працю i не є платником єдиного внеску, клiєнт зобов'язаний зазначити в заявi про вiдкриття поточного рахунку в рядку "Додаткова iнформацiя".

     13. У главi 15:

     13.1. Абзац п'ятий пункту 15.2 викласти в такiй редакцiї:

     "Iноземне представництво, яке використовує найману працю i вiдповiдно до законодавства України є платником єдиного внеску, додатково до вищезазначеного перелiку документiв має подати копiю документа, що пiдтверджує взяття iноземного представництва на облiк в органi Пенсiйного фонду України. Iнформацiю про те, що iноземне представництво не використовує найману працю i не є платником єдиного внеску, клiєнт зобов'язаний зазначити в договорi або довiдцi за довiльною формою. Ця довiдка має бути засвiдчена пiдписом керiвника i вiдбитком печатки iноземного представництва".

     13.2. Абзац другий пункту 15.3 виключити.

     13.3. Пункт 15.4 викласти в такiй редакцiї:

     "15.4. Кошти на вкладнi (депозитнi) рахунки iноземного представництва перераховуються з поточного рахунку, вiдкритого в уповноваженому банку. Кошти з вкладного (депозитного) рахунку iноземного представництва повертаються на поточний рахунок цього представництва.

     За вкладним (депозитним) рахунком iноземного представництва забороняється:

     проведення розрахункових операцiй, крiм операцiй, пов'язаних iз реалiзацiєю майнових прав на суму коштiв, що зберiгаються на вкладному (депозитному) рахунку, вiдповiдно до договору застави коштiв;

     видача коштiв готiвкою".

     14. Пункт 16.12 глави 16 пiсля абзацу першого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "За вкладним (депозитним) рахунком нерезидента-iнвестора - юридичної особи можуть проводитися операцiї, пов'язанi з реалiзацiєю майнових прав на суму коштiв, що зберiгаються на вкладному (депозитному) рахунку, вiдповiдно до договору застави коштiв та за умови дотримання вимог, установлених нормативно-правовими актами Нацiонального банку, що регулюють порядок здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну".

     У зв'язку з цим абзац другий уважати абзацом третiм.

     15. У главi 17:

     15.1. У пунктi 17.1:

     абзац шостий викласти в такiй редакцiї:

     "Банк iдентифiкує представника, який вiдмовився вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв i офiцiйно повiдомив про це вiдповiдний орган державної податкової служби, на пiдставi його паспорта з вiдмiткою про наявнiсть у нього права здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта";

     абзац дванадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "Розпорядник, який вiдмовився вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв i офiцiйно повiдомив про це вiдповiдний орган державної податкової служби, пред'являє паспорт з вiдмiткою про наявнiсть у нього права здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта".

     15.2. Абзаци п'ятий i дванадцятий пункту 17.4 викласти в такiй редакцiї:

     "копiї виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, що пiдтверджує державну реєстрацiю полiтичної партiї (копiй виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, що пiдтверджують державну реєстрацiю полiтичних партiй, що входять до блоку)".

     15.3. У пунктi 17.5:

     абзац п'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "копiї виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, що пiдтверджує державну реєстрацiю мiсцевої органiзацiї партiї, якщо мiсцева органiзацiя партiї є юридичною особою / копiї виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, що пiдтверджує державну реєстрацiю полiтичної партiї, структурним утворенням якої є мiсцева органiзацiя партiї, що не є юридичною особою";

     абзац сьомий виключити.

     15.4. У текстi глави слова "присвоєння йому iдентифiкацiйного номера платника податкiв" та "присвоєння iдентифiкацiйного номера платника податкiв кандидату" у всiх вiдмiнках замiнити вiдповiдно словами "його реєстрацiю в Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв" та "реєстрацiю в Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв кандидата" у вiдповiдних вiдмiнках.

     16. У главi 18:

     16.1. У першому реченнi пункту 18.7 слова "реєстрацiйний (облiковий) номер платника податку з Тимчасового реєстру Державної податкової адмiнiстрацiї України" замiнити словами "реєстрацiйний (облiковий) номер платника податкiв".

     16.2. Абзац перший пункту 18.12 викласти в такiй редакцiї:

     "18.12. Справжнiсть пiдписiв представникiв юридичної особи у картцi посвiдчується написом нотарiуса за формою, установленою нормативно-правовим актом Мiнiстерства юстицiї України".

     16.3. В абзацi сьомому пункту 18.20 слово та цифри "(форма 51)" замiнити словами "вiдповiдної форми".

     17. Пункт 19.5 глави 19 викласти в такiй редакцiї:

     "19.5. Банк зобов'язаний у встановленому законодавством України порядку надiслати повiдомлення до вiдповiдного органу державної податкової служби про змiну поточного/вкладного (депозитного) рахунку такого клiєнта:

     юридичної особи;

     вiдокремленого пiдроздiлу;

     iноземного представництва, яке вiдповiдно до законодавства України зобов'язане сплачувати податки i збори;

     фiзичної особи - пiдприємця та фiзичної особи, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть".

     18. У главi 20:

     18.1. Абзац восьмий пункту 20.1 виключити.

     18.2. В абзацi другому пункту 20.4 слова "копiя рiшення суду про лiквiдацiю юридичної особи" замiнити словами "копiя рiшення суду, на пiдставi якого здiйснюється лiквiдацiя юридичної особи".

     18.3. Пункт 20.9 виключити.

     У зв'язку з цим пункт 20.10 уважати пунктом 20.9.

     19. У главi 21:

     19.1. У пунктi 21.3:

     в абзацi другому слова "реквiзити свiдоцтва про державну реєстрацiю та орган, що його видав" виключити;

     в абзацах третьому та п'ятому слова "iдентифiкацiйний номер згiдно з Державним реєстром фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв або серiю та номер паспорта, у якому проставлено вiдмiтку органiв державної податкової служби про вiдмову вiд одержання iдентифiкацiйного номера" замiнити словами "реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта, у якому органами державної податкової служби зроблено вiдмiтку про наявнiсть права здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта".

     19.2. Пункт 21.6 пiсля абзацу третього доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "повернення коштiв за зданi (нереалiзованi) квитки на матчi фiнальної частини чемпiонату Європи 2012 року з футболу в Українi".

     У зв'язку з цим абзаци четвертий - сьомий уважати вiдповiдно абзацами п'ятим - восьмим.

     20. У текстi Iнструкцiї:

     слова "паспорт або документ, що його замiнює" у всiх вiдмiнках замiнити словами "паспорт або iнший документ, що посвiдчує особу" у вiдповiдних вiдмiнках;

     слова "присвоєння їм iдентифiкацiйного номера платника податкiв", "присвоєння цим особам iдентифiкацiйного номера платника податкiв" у всiх вiдмiнках замiнити вiдповiдно словами "їх реєстрацiю в Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв" у вiдповiдних вiдмiнках;

     слова "присвоєння їй iдентифiкацiйного номера платника податкiв", "присвоєння цiй особi iдентифiкацiйного номера платника податкiв" у всiх вiдмiнках замiнити вiдповiдно словами "її реєстрацiю в Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв" у вiдповiдних вiдмiнках;

     слова "присвоєння фiзичнiй особi - резиденту iдентифiкацiйного номера платника податкiв" у всiх вiдмiнках замiнити словами "реєстрацiю фiзичної особи - резидента в Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв" у вiдповiдних вiдмiнках;

     слова "присвоєння iдентифiкацiйного номера платника податкiв фiзичнiй особi", "присвоєння iдентифiкацiйного номера платника податкiв особi" у всiх вiдмiнках замiнити вiдповiдно словами "реєстрацiю в Державному реєстрi фiзичних осiб - платникiв податкiв фiзичної особи" у вiдповiдних вiдмiнках;

     слова "iдентифiкацiйний номер" у всiх вiдмiнках замiнити словами "реєстрацiйний номер облiкової картки" у вiдповiдних вiдмiнках;

     слова "податки i збори (обов'язковi платежi)" у всiх вiдмiнках замiнити словами "податки i збори" у вiдповiдних вiдмiнках;

     слова i цифри "пунктом 2.3 цiєї Iнструкцiї" замiнити словами i цифрою "главою 2 цiєї Iнструкцiї".

     21. У додатках до Iнструкцiї:

     21.1. У додатку 1:

     слова "реєстрацiйний (облiковий) номер за ТРДПАУ" замiнити словами "реєстрацiйний (облiковий) номер платника податкiв";

     речення "Нам повiдомлено змiст частини шостої статтi 63 Закону України "Про виконавче провадження" виключити.

     21.2. Додаток 2 викласти в такiй редакцiї:

"Додаток 2
до Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах

Картка
iз зразками пiдписiв i вiдбитка печатки

Вiдмiтка банку
Власник рахунку Дозвiл на прийняття
зразкiв пiдписiв
Повне найменування  
 
Головний бухгалтер
(або iнша уповноважена на це
особа банку)
Скорочене найменування  

(пiдпис)

Код за ЄДРПОУ
 
"___" ____________ 20 року
Мiсцезнаходження  
Iншi вiдмiтки
Тел. N ____________
 
Найменування органiзацiї, якiй клiєнт адмiнiстративно
пiдпорядкований  
(мiнiстерство, центральна
 
кооперативна або громадська органiзацiя)
Найменування банку  
Мiсцезнаходження банку  
Наводимо зразки пiдписiв i вiдбитка печатки, якi просимо вважати обов'язковими пiд час здiйснення операцiй за поточним рахунком N ____________________________.
Чеки та iншi розпорядження за рахунком просимо вважати дiйсними в разi наявностi на них одного першого i одного другого пiдписiв.
Посада Прiзвище, iм'я та по батьковi Зразок пiдпису Зразок вiдбитка
печатки
Перший
пiдпис
________________ _________________
Другий
пiдпис
_________________ _________________
Мiсце для вiдбитка печатки органiзацiї, що засвiдчила повноваження та пiдписи клiєнта Повноваження та пiдписи керiвника i головного бухгалтера, якi дiють вiдповiдно до статуту (положення), засвiдчую:
____________________
____________________
(посада i пiдпис керiвника
чи заступника керiвника
органiзацiї, якiй клiєнт
адмiнiстративно
пiдпорядкований)
Строк повноважень i пiдписи службових осiб, якi тимчасово користуються правом першого або другого пiдпису, засвiдчуємо: Керiвник
_______________

Головний бухгалтер1
________________

________________________________
Мiсце для посвiдчувального напису нотарiуса вiдповiдної форми2
Виданi грошовi чеки
дата з N до N дата з N до N
           
           
           
           
           
           

____________
     1 Пiдписи керiвника i головного бухгалтера вимагаються у випадку, передбаченому в пунктi 18.16 Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання i закриття рахункiв у нацiональнiй та iноземних валютах.
     2 Вимагається за рахунками юридичних осiб i вiдокремлених пiдроздiлiв, якщо повноваження i пiдписи не засвiдченi органiзацiєю, якiй клiєнт адмiнiстративно пiдпорядкований".

     21.3. У додатку 3:

     виноску 1 викласти в такiй редакцiї:

     "1 Заповнюється клiєнтом згiдно з нацiональним класифiкатором України";

     виноску 2 виключити.

     21.4. У текстi додаткiв 3, 4, 5, 7, 8 слова "iдентифiкацiйний номер за ДРФО" замiнити словами "реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв".

Директор Генерального департаменту регулювання платiжних систем та розрахункiв В. М. Кравець
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.