МIНIСТЕРСТВО ФIНАНСIВ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

22.04.2014 N 462


Про внесення змiн до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
14 травня 2014 р. за N 503/25280


     Вiдповiдно до статтi 62 глави 5, статей 63 - 68 глави 6 роздiлу II, пункту 133.3 статтi 133, пунктiв 153.13, 153.14 статтi 153 роздiлу III, пункту 335.2 статтi 335 роздiлу XVIII Податкового кодексу України, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01 березня 2014 року N 67 "Про лiквiдацiю Мiнiстерства доходiв i зборiв", з метою приведення у вiдповiднiсть iз Законом України вiд 24 жовтня 2013 року N 657-VII "Про внесення змiн до Податкового кодексу України щодо облiку та реєстрацiї платникiв податкiв та удосконалення деяких положень" та iншими змiнами у законодавствi, забезпечення сплати та адмiнiстрування податкiв, прав та обов'язкiв платникiв податкiв наказую:

     1. Унести змiни до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 09 грудня 2011 року N 1588, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29 грудня 2011 року за N 1562/20300 (iз змiнами), виклавши його у новiй редакцiї, що додається.

     2. Установити, що у разi змiни мiсцезнаходження / мiсця проживання платникiв податкiв з територiї Автономної Республiки Крим та мiста Севастополя на мiсцезнаходження / мiсце проживання в областях та мiстi Києвi i отримання контролюючими органами вiдомостей державного реєстратора про внесення змiн до вiдомостей про мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника податкiв або заяви за ф. N 1-ОПП або за ф. N 5-ОПП iз позначкою "Змiни", поданих платником податкiв до контролюючого органу за новим мiсцезнаходженням, облiк таких платникiв податкiв i зборiв здiйснюється з урахуванням такого:

     1) контролюючi органи в областях та мiстi Києвi за новим мiсцезнаходженням / мiсцем проживання платникiв податкiв здiйснюють обробку вiдомостей iз Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв (далi - Єдиний державний реєстр) або приймання заяв i документiв вiд платникiв податкiв, а також взяття на облiк платникiв податкiв за основним мiсцем облiку не пiзнiше наступного робочого дня з дня отримання вiдомостей з Єдиного державного реєстру чи заяв вiд платникiв податкiв;

     2) стосовно платникiв податкiв, якi до набрання чинностi цим наказом змiнили мiсцезнаходження / мiсце проживання та не були взятi на облiк як платники податкiв за новим мiсцезнаходженням / мiсцем проживання, вiдповiднi контролюючi органи здiйснюють взяття на облiк платникiв податкiв протягом двох днiв пiсля набрання чинностi цим наказом.

     3. Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку Мiнiстерства фiнансiв України (Чмерук М. О.) у встановленому порядку забезпечити:

     подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України;

     оприлюднення цього наказу.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Мiнiстра фiнансiв України Мярковського А. I.

Мiнiстр О. Шлапак
ПОГОДЖЕНО:
Т. в. о. Мiнiстра закордонних справ України Н. М. Галiбаренко
Голова Державної служби статистики України О. Г. Осауленко
Виконувач обов'язкiв Мiнiстра економiчного розвитку i торгiвлi України А. Максюта
Перший заступник Голови Нацiонального банку України В. Л. Кротюк
Виконуючий обов'язки Мiнiстра оборони України I. Й. Тенюх
Перший заступник Мiнiстра доходiв i зборiв України I. О. Бiлоус
Голова Державної служби України з питань регуляторної полiтики та розвитку пiдприємництва М. Ю. Бродський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
09 грудня 2011 року N 1588
(у редакцiї наказу Мiнiстерства фiнансiв України
вiд 22 квiтня 2014 року N 462)
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
14 травня 2014 р. за N 503/25280

Порядок облiку платникiв податкiв i зборiв

I. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблений вiдповiдно до Податкового кодексу України з метою використання єдиної рацiональної методики облiку платникiв податкiв i зборiв у контролюючих органах.

     1.2. Ведення облiку платникiв податкiв є одним iз способiв податкового контролю. Облiк платникiв податкiв ведеться з метою створення умов для здiйснення контролюючими органами контролю за правильнiстю нарахування, своєчаснiстю i повнотою сплати податкiв, нарахованих фiнансових санкцiй, дотримання податкового та iншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючi органи.

     1.3. Взяттю на облiк або реєстрацiї у контролюючих органах пiдлягають усi платники податкiв.

     Взяття на облiк у контролюючих органах юридичних осiб, їх вiдокремлених пiдроздiлiв, а також самозайнятих осiб здiйснюється незалежно вiд наявностi обов'язку щодо сплати того чи iншого податку та збору.

     1.4. З метою проведення податкового контролю платники податкiв пiдлягають реєстрацiї або взяттю на облiк у контролюючих органах за мiсцезнаходженням юридичних осiб, вiдокремлених пiдроздiлiв юридичних осiб, мiсцем проживання осiб (основне мiсце облiку), а також за мiсцем розташування (реєстрацiї) їх пiдроздiлiв, рухомого та нерухомого майна, об'єктiв оподаткування або об'єктiв, якi пов'язанi з оподаткуванням або через якi провадиться дiяльнiсть (неосновне мiсце облiку).

     Платник податкiв зобов'язаний стати на облiк у вiдповiдних контролюючих органах за основним та неосновним мiсцями облiку, повiдомляти про всi об'єкти оподаткування i об'єкти, пов'язанi з оподаткуванням, контролюючi органи за основним мiсцем облiку.

     1.5. Дiя цього Порядку поширюється на платникiв податкiв - юридичних осiб (резидентiв та нерезидентiв), їх вiдокремленi пiдроздiли та постiйнi представництва нерезидентiв, а також самозайнятих осiб. Iнформацiя про таких платникiв податкiв, отримана для їх облiку згiдно з цим Порядком, вноситься до Єдиного банку даних про платникiв податкiв - юридичних осiб (далi - Єдиний банк даних юридичних осiб) та складових частин такого банку даних (реєстру платникiв податкiв - нерезидентiв, реєстру договорiв про спiльну дiяльнiсть, договорiв управлiння майном та угод про розподiл продукцiї), а також до Реєстру самозайнятих осiб, який є складовою частиною Державного реєстру фiзичних осiб - платникiв податкiв (далi - ДРФО).

     1.6. Стосовно кожного платника податкiв, взятого на облiк у контролюючому органi згiдно з цим Порядком, формується облiкова справа.

     Реєстрацiйна частина облiкової справи платника податкiв формується iз документiв, якi надходять до контролюючих органiв для взяття на облiк платника податкiв, та доповнюється документами, якi подаються платником податкiв або надходять стосовно платника податкiв згiдно iз статтями 66 - 68 Податкового кодексу України.

     Звiтна частина облiкової справи платника податкiв формується iз податкових декларацiй (звiтiв, розрахункiв) та iнших документiв, пов'язаних з обчисленням i сплатою податкiв та зборiв, якi подаються платником у перiод його дiяльностi.

     Ведення облiкових справ платникiв податкiв здiйснюється з дотриманням правил дiловодства. Комплектування документiв проводиться у хронологiчному чи тематичному порядку або у їх поєднаннi. Кожна частина облiкової справи повинна мати опис документiв. Зберiгання окремих документiв та облiкових справ здiйснюється вiдповiдно до Перелiку типових документiв, що створюються пiд час дiяльностi державних органiв та органiв мiсцевого самоврядування, iнших установ, пiдприємств та органiзацiй, iз зазначенням строкiв зберiгання документiв, затвердженого наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 12 квiтня 2012 року N 578/5, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 17 квiтня 2012 року за N 571/20884.

     1.7. У цьому Порядку термiни вживаються в таких значеннях:

     вiйськова частина - вiйськовi частини, заклади, установи, органiзацiї Збройних Сил України та iнших утворених вiдповiдно до законiв України вiйськових формувань;

     уповноважена особа - учасник договору (контракту) про спiльну дiяльнiсть (юридична особа, зареєстрована в Українi вiдповiдно до Закону України "Про державну реєстрацiю юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв" (далi - Закон), або її вiдокремлений пiдроздiл), який є платником податку на прибуток i уповноважений вести облiк результатiв спiльної дiяльностi iншими сторонами згiдно з умовами договору (контракту) про спiльну дiяльнiсть (далi - договiр про спiльну дiяльнiсть);

     управитель майна - юридична особа, яка є суб'єктом пiдприємницької дiяльностi та платником податку на прибуток та веде окремо вiд власного облiк доходiв та витрат вiд управлiння майном, що отримано ним в управлiння за договорами управлiння майном;

     централiзованi бухгалтерiї - централiзованi бухгалтерiї, створенi при мiнiстерствах та республiканських комiтетах Автономної Республiки Крим, мiсцевих державних адмiнiстрацiях, органах мiсцевого самоврядування, в iнших бюджетних установах.

     Iншi термiни вживаються у значеннях, наведених у Податковому кодексi України.

     1.8. Цим Порядком визначаються такi питання:

     1) порядок визначення податкового номера платника податкiв; порядок перевiрки документiв, що подаються платниками податкiв для взяття на облiк у контролюючих органах;

     2) порядок взяття на облiк платникiв податкiв у вiдповiдних контролюючих органах за основним та неосновними мiсцями облiку та повiдомлення платником податкiв про всi об'єкти оподаткування i об'єкти, пов'язанi з оподаткуванням, контролюючим органам за основним мiсцем облiку платника податкiв;

     3) установлення перелiку документiв, якi подаються для взяття на облiк платникiв податкiв, порядку подання таких документiв, а також порядку ведення документацiї при взяттi платникiв податкiв на облiк у контролюючих органах, занесення iнформацiї щодо них до вiдповiдних реєстрiв;

     4) установлення форм заяв, свiдоцтв та документiв з питань облiку платникiв податкiв;

     5) порядок внесення змiн до облiкових даних платникiв податкiв;

     6) порядок подачi платником податкiв заяв до контролюючих органiв у разi реєстрацiї змiни мiсцезнаходження (мiсця проживання), вiдомостей про осiб, вiдповiдальних за ведення бухгалтерського та/або податкового облiку юридичної особи та її вiдокремлених пiдроздiлiв, виникнення змiн в облiкових даних платникiв податкiв або внесення змiн до документiв, що подаються для взяття на облiк згiдно з цим Порядком;

     7) порядок зняття з облiку платникiв податкiв у контролюючих органах.

II. Порядок визначення податкового номера платника податкiв

     2.1. Облiк платникiв податкiв у контролюючих органах ведеться за податковими номерами.

     2.2. Податковим номером платника податкiв є:

     1) код за Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (далi - ЄДРПОУ) для платникiв податкiв, якi включаються до такого реєстру (юридичнi особи та вiдокремленi пiдроздiли юридичних осiб - резидентiв та нерезидентiв);

     2) реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв - фiзичної особи, крiм осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовились вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта;

     3) реєстрацiйний (облiковий) номер платника податкiв, який присвоюється контролюючими органами за структурою, встановленою у пунктi 2.3 цього роздiлу, платникам податкiв, визначеним у пунктi 2.4 цього роздiлу.

     2.3. Структура реєстрацiйного (облiкового) номера платника податкiв, який присвоюється контролюючим органом:

     00000000К, де:

     0...0 - значення податкового номера платника податкiв (8 розрядiв) з дiапазону номерiв, який визначає центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику (далi - Центральний контролюючий орган);

     К - контрольний розряд, який формується за алгоритмом, визначеним Центральним контролюючим органом.

     2.4. Реєстрацiйний (облiковий) номер платника податкiв надається контролюючими органами:

     1) уповноваженим особам договорiв про спiльну дiяльнiсть на територiї України без створення юридичної особи при взяттi на облiк договору згiдно з цим Порядком;

     2) управителям майна при взяттi на облiк договорiв управлiння майном згiдно з цим Порядком;

     3) iнвесторам (операторам) за угодами про розподiл продукцiї;

     4) виконавцям (юридичним особам - нерезидентам) проектiв (програм) мiжнародної технiчної допомоги;

     5) iноземним дипломатичним представництвам та консульським установам, представництвам мiжнародних органiзацiй в Українi (далi - дипломатична мiсiя) у разi взяття їх на облiк згiдно з пунктами 4.4, 4.9 роздiлу IV цього Порядку;

     6) нерезидентам у разi взяття їх на облiк згiдно з пунктом 4.4 роздiлу IV цього Порядку (крiм дипломатичних мiсiй);

     7) постiйним представництвам нерезидентiв на територiї України у разi взяття їх на облiк згiдно з пунктом 5.4 роздiлу V цього Порядку.

     2.5. Податковий номер платника податкiв зазначається у всiх свiдоцтвах, довiдках, патентах, в iнших документах або повiдомленнях, що видаються платнику податкiв, у всiх податкових декларацiях (розрахунках, звiтах), платiжних документах щодо податкiв i зборiв, у фiнансових документах, а також в iнших випадках, передбачених законодавством.

     2.6. Податковий номер платника податкiв не змiнюється протягом усього перiоду перебування на облiку в контролюючих органах такого платника податкiв, за винятком випадкiв змiни коду за ЄДРПОУ або реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв.

     2.7. Уповноваженiй особi за декiлькома договорами про спiльну дiяльнiсть, управителю майна за декiлькома договорами управлiння майном чи iнвестору (оператору) за декiлькома угодами про розподiл продукцiї податковий номер видається на кожний iз зазначених договорiв (угод) при взяттi їх на облiк згiдно з цим Порядком.

     Податковий номер, наданий уповноваженiй особi, управителю майна чи iнвестору (оператору), не змiнюється протягом усього перiоду перебування на облiку в контролюючих органах вiдповiдного договору чи угоди, у тому числi в разi:

     призначення iншої особи - учасника договору чи угоди уповноваженою особою чи iнвестором (оператором), якщо наслiдками таких змiн не є припинення договору або угоди;

     змiни мiсцезнаходження уповноваженої особи, управителя майна чи iнвестора (оператора);

     змiни контролюючого органу, у якому уповноважена особа, управитель майна чи iнвестор (оператор) перебуває на облiку.

     2.8. Пiсля зняття з облiку платника податкiв податковий номер, який надавався контролюючим органом, закривається та надалi не використовується.

III. Порядок взяття на облiк за основним мiсцем облiку платникiв податкiв - юридичних осiб та їх вiдокремлених пiдроздiлiв

     3.1. Взяття на облiк за основним мiсцем облiку юридичних осiб та їх вiдокремлених пiдроздiлiв як платникiв податкiв та зборiв у контролюючих органах здiйснюється пiсля:

     проведення державної реєстрацiї юридичної особи згiдно iз Законом;

     включення вiдомостей про вiдокремлений пiдроздiл до Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв (далi - Єдиний державний реєстр) згiдно iз Законом;

     присвоєння кодiв за ЄДРПОУ - для юридичних осiб та їх вiдокремлених пiдроздiлiв, для яких законом встановленi особливостi їх державної реєстрацiї та якi не включаються до Єдиного державного реєстру.

     Взяття на облiк платникiв податкiв контролюючими органами здiйснюється за принципом органiзацiйної єдностi реєстрацiйних процедур, що проводяться державними реєстраторами, та процедур узяття на облiк платникiв податкiв, що забезпечуються контролюючими органами. Обмiн вiдомостями (повiдомленнями) про здiйснення дiй з державної реєстрацiї та взяття на облiк (зняття з облiку) юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв здiйснюється у порядку взаємного обмiну iнформацiєю з реєстрiв Державної реєстрацiйної служби України та Центрального контролюючого органу.

     3.2. Пiдставою для взяття на облiк за основним мiсцем облiку у контролюючому органi є надходження до цього органу:

     вiдомостей з Єдиного державного реєстру або з вiдповiдної реєстрацiйної картки про проведення державної реєстрацiї юридичної особи;

     вiдомостей з Єдиного державного реєстру або вiдповiдного повiдомлення державного реєстратора про внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рiшення щодо вiдмiни державної реєстрацiї припинення юридичної особи;

     повiдомлення державного реєстратора або вiдомостей з Єдиного державного реєстру про створення вiдокремленого пiдроздiлу юридичної особи;

     документiв, визначених роздiлами IV та V цього Порядку та поданих юридичною особою або вiдокремленим пiдроздiлом юридичної особи згiдно з цим Порядком.

     3.3. Контролюючi органи здiйснюють контроль за вiдомостями, якi надiйшли з Єдиного державного реєстру, щодо коректностi використання реєстрацiйних номерiв облiкових карток платникiв податкiв та в разi визнання помилковими (неповними) вiдомостей, що надiйшли з Єдиного державного реєстру:

     направляють до Єдиного державного реєстру повiдомлення про неприйняття вiдповiдних вiдомостей для вжиття державними реєстраторами заходiв щодо усунення недолiкiв;

     повiдомляють платникiв податкiв про виявленi помилки в реєстрацiйних номерах облiкових карток платникiв податкiв та необхiднiсть подання уточнених вiдомостей до вiдповiдних органiв.

     Пiсля уточнення даних контролюючий орган здiйснює коригування вiдомостей щодо реєстрацiйних номерiв облiкових карток платникiв податкiв у Єдиному банку даних юридичних осiб.

     3.4. Взяття на облiк за основним мiсцем облiку вiдокремленого пiдроздiлу iноземної компанiї, органiзацiї, у тому числi постiйного представництва нерезидента, у контролюючому органi здiйснюється пiсля належної акредитацiї (реєстрацiї, легалiзацiї) такого пiдроздiлу на територiї України згiдно iз законом:

     1) вiдокремленi пiдроздiли юридичних осiб - нерезидентiв, якi вiдповiдають визначенню постiйних представництв згiдно з пiдпунктом 14.1.193 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I Податкового кодексу України, до початку своєї господарської дiяльностi стають на облiк (реєструються платниками податку на прибуток) у контролюючих органах за своїм мiсцезнаходженням у порядку, визначеному роздiлом V цього Порядку;

     2) узяття на облiк вiдокремленого пiдроздiлу iноземної компанiї, органiзацiї, що не здiйснює господарської дiяльностi в Українi та не пiдпадає пiд визначення постiйного представництва вiдповiдно до пiдпункту 14.1.193 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I Податкового кодексу України, але вiдповiдно до Податкового кодексу України зобов'язаний сплачувати податки i збори, здiйснюється на пiдставi наданих вiдокремленим пiдроздiлом iноземної компанiї, органiзацiї документiв, визначених пунктами 4.2 та 4.4 роздiлу IV цього Порядку.

     Взяття на облiк вiдокремленого пiдроздiлу нерезидента згiдно з цим пiдпунктом не звiльняє такий пiдроздiл вiд обов'язку реєстрацiї платником податку на прибуток у порядку, визначеному роздiлом V цього Порядку, якщо вiн розпочинає господарську дiяльнiсть та вiдповiдає визначенню постiйного представництва;

     3) документом про акредитацiю (реєстрацiю, легалiзацiю) вiдокремленого пiдроздiлу iноземної компанiї, органiзацiї на територiї України є:

     свiдоцтво про реєстрацiю представництва, видане центральним органом виконавчої влади з питань економiчної полiтики (далi - Мiнекономрозвитку), - для представництв iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi на територiї України, на яких поширюється дiя Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть";

     свiдоцтво про акредитацiю вiдокремленого пiдроздiлу iноземної неурядової органiзацiї, видане уповноваженим органом з питань державної реєстрацiї, - для вiдокремленого пiдроздiлу неурядової органiзацiї iнших держав, мiжнародної неурядової органiзацiї;

     банкiвська лiцензiя - для фiлiй iноземних банкiв;

     погоджене, прошите, засвiдчене на зворотi вiдбитком печатки Секретарiату Правлiння Нацiонального банку України положення про представництво iноземного банку, титульна сторiнка якого засвiдчена пiдписом уповноваженої особи Нацiонального банку України i вiдбитком печатки Нацiонального банку України, - для представництв iноземних банкiв (до контролюючого органу подається копiя титульної сторiнки положення з пред'явленням оригiналу);

     документ, виданий уповноваженим органом державної влади України, що засвiдчує реєстрацiю, акредитацiю, легалiзацiю, створення, отримання згоди тощо на функцiонування вiдокремленого пiдроздiлу нерезидента на територiї України, - для iнших вiдокремлених пiдроздiлiв нерезидентiв;

     4) данi про взятi на облiк вiдокремленi пiдроздiли iноземних компанiй, органiзацiй, визначенi цим пунктом, включаються до Реєстру платникiв податкiв - нерезидентiв.

     3.5. На облiку в контролюючих органах перебувають угоди про розподiл продукцiї, договори управлiння майном (крiм договорiв щодо операцiй, визначених у пiдпунктi 153.13.10 пункту 153.13 статтi 153 роздiлу III або у другому реченнi абзацу другого пiдпункту 5 пункту 180.1 статтi 180 роздiлу V Податкового кодексу України) та договори про спiльну дiяльнiсть на територiї України без створення юридичних осiб, на якi поширюються особливостi податкового облiку та оподаткування дiяльностi за такими договорами (угодами), визначенi Податковим кодексом України.

     Взяття на облiк такої угоди або договору здiйснюється шляхом додаткового взяття на облiк як платника податкiв вiдповiдного iнвестора (оператора), управителя майна або уповноваженої особи.

     Документи, що стосуються угоди або договору, зберiгаються в облiковiй справi iнвестора (оператора), управителя майна або уповноваженої особи.

     Пiдставою для взяття на облiк договору (угоди) є отримання вiд:

     1) iнвестора (оператора) документiв, визначених пунктом 4.5 роздiлу IV цього Порядку (для угоди про розподiл продукцiї);

     2) уповноваженої особи документiв, визначених пунктом 4.6 роздiлу IV цього Порядку (для договору про спiльну дiяльнiсть).

     У контролюючих органах не облiковуються договори про спiльну дiяльнiсть, на якi не поширюються особливостi податкового облiку та оподаткування спiльної дiяльностi, визначенi пунктом 153.14 статтi 153 роздiлу III Податкового кодексу України. Кожен учасник таких договорiв перебуває на облiку в контролюючих органах та виконує обов'язки платника податкiв самостiйно.

     Для цiлей оподаткування двi чи бiльше осiб, якi провадять спiльну дiяльнiсть без утворення юридичної особи, вважаються окремою особою у межах такої дiяльностi;

     3) управителя майна документiв, визначених пунктом 4.7 роздiлу IV цього Порядку (для договору управлiння майном).

     Пiсля взяття на облiк договору про спiльну дiяльнiсть, договору управлiння майном та угоди про розподiл продукцiї вiдомостi про них включаються до Реєстру договорiв про спiльну дiяльнiсть, договорiв управлiння майном та угод про розподiл продукцiї.

     3.6. Про отримання вiдомостей вiд державного реєстратора або документiв вiд платника податкiв для взяття на облiк у контролюючому органi згiдно iз цим пунктом щодо кожного платника податкiв робиться запис у журналi реєстрацiї заяв та повiдомлень про взяття на облiк (реорганiзацiю, унесення змiн, перереєстрацiю) платникiв податкiв за формою N 2-ОПП (додаток 1). Отриманi вiдомостi або документи обробляються засобами вiдповiдного програмного забезпечення згiдно з регламентом такої обробки та вносяться до Єдиного банку даних юридичних осiб.

     3.7. Взяття на облiк платника податкiв за основним мiсцем облiку контролюючим органом проводиться не пiзнiше наступного робочого дня з дня отримання вiдомостей з реєстрацiйної картки, наданих державним реєстратором згiдно iз Законом, чи заяви вiд платника податкiв та здiйснюється за датою внесення даних до Єдиного банку даних юридичних осiб за номером, який вiдповiдає порядковому номеру реєстрацiї вiдповiдних вiдомостей державного реєстратора чи заяви платника податкiв у журналi за формою N 2-ОПП.

     3.8. Данi про взяття на облiк юридичних осiб та їх вiдокремлених пiдроздiлiв, вiдомостi щодо яких мiстяться в Єдиному державному реєстрi, як платникiв податкiв i зборiв у контролюючих органах передаються до Єдиного державного реєстру у день взяття їх на облiк за основним мiсцем облiку iз зазначенням: дати та номера запису про взяття на облiк, назви та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, у якому платника податкiв взято на облiк.

     Взяття на облiк юридичних осiб та їх вiдокремлених пiдроздiлiв, вiдомостi щодо яких мiстяться в Єдиному державному реєстрi, як платникiв податкiв i зборiв у контролюючих органах пiдтверджується випискою з Єдиного державного реєстру, яка надсилається (видається) цим юридичним особам та вiдокремленим пiдроздiлам юридичних осiб у порядку, встановленому Законом.

     3.9. З моменту взяття на облiк згiдно з цим Порядком:

     платник податкiв вважається таким, що перебуває на загальнiй системi оподаткування, якщо ним не обрано iнший спосiб оподаткування вiдповiдно до законодавства;

     юридичнi особи - резиденти, їх вiдокремленi пiдроздiли, угоди про розподiл продукцiї, договори про спiльну дiяльнiсть, договори управлiння майном належать до категорiї платникiв податку на прибуток. Постiйнi представництва нерезидентiв реєструються як платники податку на прибуток згiдно з роздiлом V цього Порядку.

     3.10. У разi взяття на облiк як платникiв податкiв i зборiв у контролюючих органах юридичних осiб та їх вiдокремлених пiдроздiлiв, для яких законом установленi особливостi їх державної реєстрацiї та вiдомостi щодо яких не мiстяться в Єдиному державному реєстрi, у тому числi у разi взяття на облiк договорiв про спiльну дiяльнiсть та договорiв управлiння майном, контролюючий орган за основним мiсцем облiку формує довiдку про взяття на облiк платника податкiв за формою N 4-ОПП (додаток 2). Така довiдка надсилається платнику податкiв наступного робочого дня з дня взяття на облiк. За згодою платника податкiв не пiзнiше наступного робочого дня пiсля взяття його на облiк така довiдка може бути видана платнику податкiв чи уповноваженiй особi платника податкiв у контролюючому органi.

     Iнвестору (оператору) пiсля взяття на облiк угоди про розподiл продукцiї контролюючим органом видається (надсилається) Свiдоцтво про реєстрацiю iнвестора та угоди про розподiл продукцiї як платника податкiв за формою N 4-УРП (додаток 3).

     Другий примiрник чи копiя довiдки (свiдоцтва) зберiгається в реєстрацiйнiй частинi облiкової справи платника податкiв з помiткою "Копiя до облiкової справи".

     3.11. Про видачу довiдки за формою N 4-ОПП (свiдоцтва за формою N 4-УРП) робиться запис у журналi реєстрацiї документiв про взяття на облiк платникiв податкiв за формою N 14-ОПП (додаток 4). Довiдка про взяття на облiк не потребує додаткової реєстрацiї у загальному вiддiлi чи канцелярiї контролюючого органу.

     Довiдка (свiдоцтво) видається безоплатно та є дiйсною(им) лише на територiї України.

     3.12. Повернення до контролюючого органу листа з довiдкою про взяття на облiк платника податкiв за формою N 4-ОПП є пiдставою для проведення заходiв щодо встановлення мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв згiдно з роздiлом XII цього Порядку.

     3.13. Неприбутковi органiзацiї, якi повнiстю фiнансуються з бюджету, обслуговуються централiзованими бухгалтерiями в частинi розрахункiв оплати працi працiвникiв та перерахування до бюджету податкiв, зборiв i не мають власних поточних рахункiв у фiнансових установах, включаються до Єдиного банку даних юридичних осiб з ознакою "не є платником податкiв", без визначення дати взяття на облiк як платника податкiв:

     1) установа або органiзацiя, яка обслуговується централiзованою бухгалтерiєю, подає до контролюючого органу пiдтвердження вiд централiзованої бухгалтерiї факту її обслуговування.

     Централiзованi бухгалтерiї подають до контролюючих органiв за своїм мiсцезнаходженням повний перелiк усiх установ та органiзацiй, що обслуговуються такими бухгалтерiями, який вноситься до Єдиного банку даних юридичних осiб. Новий перелiк надається у разi виникнення змiн у ньому;

     2) узяття на облiк установи або органiзацiї, що прийняла рiшення про самостiйну сплату податкiв, зборiв, здiйснюється пiсля прийняття такого рiшення на пiдставi поданих до контролюючого органу документiв, визначених пунктом 4.1 роздiлу IV цього Порядку;

     3) якщо установою або органiзацiєю, яка обслуговується централiзованою бухгалтерiєю, унесено змiни до Єдиного державного реєстру, централiзована бухгалтерiя подає до контролюючого органу за мiсцем облiку установи або органiзацiї лист-пiдтвердження факту перебування на обслуговуваннi такої установи або органiзацiї протягом десяти робочих днiв вiд дня здiйснення реєстрацiї таких змiн.

     У разi ненадходження такого пiдтвердження вiд централiзованої бухгалтерiї на пiдставi вiдомостей з Єдиного державного реєстру про здiйснення реєстрацiйних дiй щодо установи або органiзацiї, яка включена до Єдиного банку даних юридичних осiб з ознакою "не є платником податкiв", контролюючий орган надсилає за мiсцезнаходженням такої установи або органiзацiї повiдомлення про необхiднiсть пiдтвердження факту обслуговування централiзованою бухгалтерiєю.

     Якщо установа або органiзацiя протягом мiсяця вiд дня надсилання такого повiдомлення не пiдтвердить факту обслуговування централiзованою бухгалтерiєю, вона згiдно з цим Порядком має бути взята на облiк як платник податкiв за датою надходження вiдомостей вiд державного реєстратора;

     4) неприбутковi органiзацiї, якi повнiстю фiнансуються з бюджету, обслуговуються централiзованими бухгалтерiями в частинi розрахункiв оплати працi працiвникiв та перерахування до бюджету податкiв i зборiв i не мають власних поточних рахункiв в установах банкiв, можуть бути знятi з облiку у контролюючих органах у порядку, визначеному роздiлом XI цього Порядку. У такому разi пiсля зняття з облiку в Єдиному банку даних юридичних осiб щодо установи встановлюється ознака "не є платником податкiв". Пiсля зняття з облiку такої органiзацiї до контролюючого органу, де на облiку перебуває централiзована бухгалтерiя чи орган, в якому вона створена, надсилається довiдка про зняття з облiку платника податкiв за формою N 12-ОПП (додаток 5), у якiй вказується причина зняття з облiку та зазначаються код за ЄДРПОУ та найменування централiзованої бухгалтерiї. До довiдки додається актуальна копiя заяви за формою N 1-ОПП (додаток 6) або iнформацiйний листок, що мiстить повнi данi платника податкiв, та повiдомляється дата останньої документальної перевiрки;

     5) якщо державна нотарiальна контора обслуговується централiзованою бухгалтерiєю, то така нотарiальна контора вiдповiдно до роздiлу IV Податкового кодексу України у строки, встановленi для податкового кварталу, подає контролюючому органу податковий розрахунок та iнформацiю щодо здiйснення державними нотарiусами цiєї контори операцiй з продажу (обмiну) об'єктiв нерухомостi, операцiй з вiдчуження об'єктiв рухомого майна та щодо видачi свiдоцтв про право на спадщину та/або посвiдчення договорiв дарування;

     6) данi про те, що органiзацiя або установа не облiковується у контролюючих органах з причини обслуговування централiзованою бухгалтерiєю, передаються до Єдиного державного реєстру не пiзнiше наступного робочого дня пiсля дня отримання вiдомостей з Єдиного державного реєстру про проведення державної реєстрацiї такої установи або внесення змiн до Єдиного державного реєстру iз зазначенням: найменування та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, що вiдповiдає мiсцезнаходженню такої установи або органiзацiї, причини невзяття на облiк. Дата та номер взяття на облiк у таких вiдомостях не вказуються.

     У день взяття на облiк за основним мiсцем облiку установи або органiзацiї, що не перебувала на облiку у контролюючих органах з причини обслуговування централiзованою бухгалтерiєю, данi про це передаються до Єдиного державного реєстру iз зазначенням: дати та номера запису про взяття на облiк, найменування та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, у якому платника податкiв взято на облiк.

     Пiсля зняття з облiку у контролюючих органах установи або органiзацiї з причини обслуговування централiзованою бухгалтерiєю данi про це передаються контролюючим органом до Єдиного державного реєстру iз зазначенням: дати та номера запису про зняття з облiку, найменування та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, у якому платника податкiв знято з облiку, причини зняття з облiку.

IV. Документи, що подаються для взяття на облiк платникiв податкiв, та порядок їх подання

     4.1. Для взяття на облiк платник податкiв, який обслуговувався централiзованою бухгалтерiєю та прийняв рiшення про самостiйну сплату податкiв, зборiв або який не перебував на облiку з iнших пiдстав, подає до контролюючого органу заяву за формою N 1-ОПП та пред'являє документ, що пiдтверджує державну реєстрацiю.

     4.2. Для взяття на облiк вiдокремлений пiдроздiл нерезидента, який не вiдповiдає поняттю постiйного представництва нерезидента у значеннi, наведеному у пiдпунктi 14.1.193 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I Податкового кодексу України та пунктi 5.1 роздiлу V цього Порядку, зобов'язаний у 10-денний строк пiсля державної реєстрацiї (легалiзацiї, акредитацiї чи засвiдчення факту створення iншим способом) подати до контролюючого органу за своїм мiсцезнаходженням такi документи:

     заяву за формою N 1-ОПП;

     копiю документа, що пiдтверджує присвоєння коду за ЄДРПОУ;

     копiю документа про реєстрацiю, легалiзацiю, акредитацiю чи засвiдчення факту створення iншим способом.

     4.3. Для взяття на облiк як платника податкiв вiйськова частина зобов'язана протягом 10 календарних днiв пiсля отримання свiдоцтва про реєстрацiю вiйськової частини як суб'єкта господарювання подати до контролюючого органу за мiсцем своєї дислокацiї такi документи:

     заяву за формою N 1-ОПП;

     завiрену вiдповiдним органом копiю свiдоцтва про реєстрацiю вiйськової частини як суб'єкта господарської дiяльностi у Збройних Силах України;

     копiю довiдки вiдповiдного центрального органу виконавчої влади, що пiдтверджує присвоєння коду за ЄДРПОУ.

     У разi якщо вiйськова частина не провадить господарської дiяльностi, однак при цьому є платником податкiв (податковим агентом), то замiсть свiдоцтва про реєстрацiю вiйськової частини як суб'єкта господарської дiяльностi у Збройних Силах України має бути наданий пiдтвердний документ (документи) вiдповiдного мiнiстерства чи iншого центрального органу виконавчої влади, що мiстить (мiстять) вiдомостi про те, що вiйськова частина є юридичною особою, створеною вiдповiдно до законодавства (iз зазначенням даних про створення), не здiйснює господарської дiяльностi у розумiннi Закону України "Про господарську дiяльнiсть у Збройних Силах України", не перебуває на обслуговуваннi централiзованої бухгалтерiї та зобов'язана самостiйно вести бухгалтерський облiк, утримувати та/або сплачувати податки i збори до бюджету iз зазначенням видiв податкiв.

     Стосовно мiсцезнаходження вiйськових частин, якi не включенi до Єдиного державного реєстру, до Єдиного банку даних юридичних осiб вносяться лише тi частини адресних даних, якi вказують на Автономну Республiку Крим, областi, мiста Київ та Севастополь.

     4.4. У разi отримання iноземною компанiєю або органiзацiєю чи дипломатичною мiсiєю майнових прав на нерухомiсть або землю в Українi, якi пiдлягають оподаткуванню, якщо спосiб та цiлi отримання цього майна не потребують створення такою компанiєю (органiзацiєю) вiдокремленого пiдроздiлу або постiйного представництва нерезидента в Українi, такий нерезидент за мiсцезнаходженням вiдповiдного об'єкта подає до контролюючого органу для взяття на облiк:

     заяву за формою N 1-ОПП;

     копiю витягу з торговельного, банкiвського або судового реєстру, виданого в країнi реєстрацiї iноземної компанiї, органiзацiї та легалiзованого в установленому порядку, якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, що супроводжується нотарiально засвiдченим перекладом українською мовою (крiм дипломатичних мiсiй);

     копiю правовстановлювальних документiв, якими пiдтверджується право власностi на нерухомiсть або право власностi чи користування земельною дiлянкою, виданих та зареєстрованих на iм'я нерезидента уповноваженими органами України;

     документальне пiдтвердження або обґрунтування того, що спосiб та цiлi отримання майна не потребують створення такою компанiєю (органiзацiєю) вiдокремленого пiдроздiлу або постiйного представництва нерезидента в Українi та володiння таким майном iноземною компанiєю є тимчасовим з подальшим вiдчуженням.

     4.5. Для взяття на облiк (реєстрацiї) iнвестора (оператора) i угоди про розподiл продукцiї як платника податкiв iнвестор (оператор) зобов'язаний протягом 10 календарних днiв пiсля реєстрацiї угоди або пiсля набрання нею чинностi подати до контролюючого органу за своїм мiсцезнаходженням (основним мiсцем облiку) такi документи:

     заяву за формою N 1-ОПП;

     копiю зареєстрованої угоди про розподiл продукцiї;

     копiю свiдоцтва про державну реєстрацiю угоди про розподiл продукцiї.

     4.6. Для взяття на облiк договору про спiльну дiяльнiсть уповноважена особа зобов'язана протягом 10 календарних днiв пiсля реєстрацiї договору або пiсля набрання ним чинностi подати до контролюючого органу за своїм основним мiсцем облiку такi документи:

     заяву за формою N 1-ОПП;

     копiю договору (контракту) про спiльну дiяльнiсть.

     До цих документiв додаються:

     1) iнформацiйна картка договору з вiдмiткою органу, що здiйснив державну реєстрацiю договору, якщо до складу учасникiв договору про спiльну дiяльнiсть входить iноземний iнвестор;

     2) копiї документiв, якi пiдтверджують погодження договору уповноваженим органом управлiння вiдповiдно до законодавства, засвiдченi в установленому законодавством порядку, якщо договором передбачене використання нерухомого майна державної власностi, що перебуває у господарському вiданнi чи оперативному управлiннi учасника договору про спiльну дiяльнiсть;

     3) копiї спецiальних дозволiв на користування надрами, якщо договором передбачене використання надр.

     Взяття на облiк договорiв (контрактiв) про виробничу кооперацiю, спiльне виробництво та iншi види спiльної iнвестицiйної дiяльностi за участю iноземного iнвестора здiйснюється пiсля державної реєстрацiї договору (контракту) Мiнiстерством економiки Автономної Республiки Крим, обласним, Київським або Севастопольським мiським управлiнням зовнiшнiх економiчних зв'язкiв згiдно з Положенням про порядок державної реєстрацiї договорiв (контрактiв) про спiльну iнвестицiйну дiяльнiсть за участю iноземного iнвестора, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 30 сiчня 1997 року N 112.

     4.7. Для взяття на облiк договору управлiння майном управитель майна подає до контролюючого органу за своїм основним мiсцем облiку такi документи:

     заяву за формою N 1-ОПП;

     копiю договору управлiння майном (договiр управлiння нерухомим майном має бути нотарiально посвiдченим).

     4.8. Облiк iноземних юридичних осiб - виконавцiв проектiв (програм) мiжнародної технiчної допомоги (далi у цьому пунктi - виконавцi), зареєстрованих Мiнекономрозвитку, здiйснюється шляхом внесення вiдповiдних записiв та вiдмiток до Єдиного банку даних юридичних осiб та реєстру платникiв податкiв - нерезидентiв.

     Взяття на облiк виконавця здiйснюється контролюючим органом за адресою виконавця в Українi iз присвоєнням податкового номера.

     Пiдставою для взяття на облiк є лист-звернення та копiя реєстрацiйної картки проекту (програми) мiжнародної технiчної допомоги, поданi виконавцем, або вiдомостi про державну реєстрацiю проекту (програми) мiжнародної технiчної допомоги та/або копiя реєстрацiйної картки проекту (програми) мiжнародної технiчної допомоги, отриманi вiд Мiнекономрозвитку вiдповiдно до Порядку залучення, використання та монiторингу мiжнародної технiчної допомоги, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 лютого 2002 року N 153 (зi змiнами).

     У разi отримання вiд Мiнекономрозвитку iнформацiї про наявнiсть податкових пiльг, передбачених законодавством та мiжнародними договорами України в рамках реалiзацiї проектiв (програм), до реєстру платникiв податкiв - нерезидентiв вноситься ознака "має право на податковi пiльги".

     Не пiзнiше наступного робочого дня пiсля взяття на облiк виконавця контролюючий орган надсилає виконавцю лист-повiдомлення про взяття на облiк iз зазначенням податкового номера.

     4.9. З метою забезпечення автоматизованого облiку сум та адмiнiстрування податку з доходiв фiзичних осiб та податку на додану вартiсть до Єдиного банку даних юридичних осiб уносяться вiдомостi про дипломатичнi мiсiї, у разi якщо:

     дипломатична мiсiя здiйснює виконання функцiй податкового агента щодо сплати податку з доходiв фiзичних осiб;

     за заявою дипломатичної мiсiї контролюючим органом приймається рiшення про вiдшкодування з бюджету податку на додану вартiсть.

     Дипломатична мiсiя за її зверненням включається до Єдиного банку даних юридичних осiб за податковим номером, наданим контролюючим органом, без подання додаткових документiв, про що контролюючий орган iнформує дипломатичну мiсiю не пiзнiше наступного робочого дня пiсля такого включення.

     У разi необхiдностi за письмовим зверненням дипломатичної мiсiї, яка виконує обов'язки податкового агента щодо сплати податку з доходiв фiзичних осiб, їй видається довiдка про взяття на облiк за формою N 4-ОПП.

     4.10. Одночасно з поданням заяви та копiй документiв, визначених цим роздiлом, пред'являються оригiнали вiдповiдних документiв.

     4.11. Якщо в заявi за формою N 1-ОПП не зазначенi обов'язковi реквiзити, наданi недостовiрнi або неповнi данi, її не скрiплено печаткою платника податкiв (для новостворених за наявностi), не пiдписано вiдповiдальною особою платника податку чи особою, яка має документально пiдтверджене повноваження вiд платника податку щодо пiдпису заяви за формою N 1-ОПП, документи поданi не у повному обсязi або не пред'явленi оригiнали вiдповiдних документiв, то не пiзнiше наступного робочого дня вiд дня отримання заяви контролюючий орган повертає документи платнику податкiв для виправлення (iз зазначенням пiдстав неприйняття документiв).

     Платник податкiв зобов'язаний протягом 5 календарних днiв, що настають за днем отримання повернутих документiв, подати виправленi документи для взяття на облiк у контролюючому органi.

V. Порядок взяття на облiк та реєстрацiї постiйного представництва нерезидента платником податку на прибуток у контролюючих органах

     5.1. Постiйне представництво - постiйне мiсце дiяльностi, через яке повнiстю або частково проводиться господарська дiяльнiсть нерезидента в Українi, зокрема: мiсце управлiння; фiлiя; офiс; фабрика; майстерня; установка або споруда для розвiдки природних ресурсiв; шахта, нафтова/газова свердловина, кар'єр чи будь-яке iнше мiсце видобутку природних ресурсiв; склад або примiщення, що використовується для доставки товарiв:

     1) з метою оподаткування термiн "постiйне представництво" включає будiвельний майданчик, будiвельний, складальний або монтажний об'єкт чи пов'язану з ними наглядову дiяльнiсть, якщо тривалiсть робiт, пов'язана з таким майданчиком, об'єктом чи дiяльнiстю, перевищує шiсть мiсяцiв; надання послуг (крiм послуг з надання персоналу), у тому числi консультацiйних, нерезидентом через спiвробiтникiв або iнший персонал, найнятий ним для таких цiлей, але якщо така дiяльнiсть провадиться (в рамках одного проекту або проекту, що пов'язаний з ним) в Українi протягом перiоду або перiодiв, загальна тривалiсть яких становить бiльш як шiсть мiсяцiв, у будь-якому дванадцятимiсячному перiодi; резидентiв, якi мають повноваження дiяти вiд iменi нерезидента, що тягне за собою виникнення у нерезидента цивiльних прав та обов'язкiв (укладати договори (контракти) вiд iменi нерезидента; утримувати (зберiгати) запаси товарiв, що належать нерезиденту, iз складу яких здiйснюється поставка товару вiд iменi нерезидента, крiм резидентiв, що мають статус складу тимчасового зберiгання або митного лiцензiйного складу);

     2) постiйним представництвом не є використання споруд виключно з метою зберiгання, демонстрацiї або доставки товарiв чи виробiв, що належать нерезиденту; зберiгання запасiв товарiв або виробiв, що належать нерезиденту, виключно з метою зберiгання або демонстрацiї; зберiгання запасiв товарiв або виробiв, що належать нерезиденту, виключно з метою переробки iншим пiдприємством; утримання постiйного мiсця дiяльностi виключно з метою закупiвлi товарiв чи виробiв або для збирання iнформацiї для нерезидента; направлення у розпорядження особи фiзичних осiб у межах виконання угод про послуги з надання персоналу; утримання постiйного мiсця дiяльностi виключно з метою провадження для нерезидента будь-якої iншої дiяльностi, яка має пiдготовчий або допомiжний характер.

     5.2. Нерезидент до початку своєї господарської дiяльностi на територiї України через своє постiйне представництво забезпечує постановку на облiк (реєстрацiю платником податку на прибуток) постiйного представництва у контролюючому органi за мiсцезнаходженням постiйного представництва згiдно з цим Порядком.

     5.3. Якщо постiйним представництвом нерезидента є вiдокремлений пiдроздiл нерезидента, то пiдставою для взяття на облiк (внесення змiн, перереєстрацiї) такого постiйного представництва є належна акредитацiя (реєстрацiя, легалiзацiя) такого пiдроздiлу на територiї України згiдно iз законом.

     Для взяття на облiк таке постiйне представництво протягом 10 календарних днiв з дня державної реєстрацiї (акредитацiї, легалiзацiї) зобов'язане подати до контролюючого органу заяву про реєстрацiю постiйного представництва нерезидента як платника податку на прибуток за формою N 1-РПП (додаток 7) та iншi документи згiдно з пунктом 4.2 роздiлу IV цього Порядку, крiм заяви за формою N 1-ОПП.

     5.4. Якщо постiйне представництво нерезидента утворюється вiдповiдно до пiдпункту 1 пункту 5.1 цього роздiлу, то до початку провадження господарської дiяльностi за мiсцезнаходженням об'єкта або провадження дiяльностi нерезидент зобов'язаний подати до контролюючого органу для взяття на облiк постiйного представництва:

     заяву про реєстрацiю постiйного представництва нерезидента як платника податку на прибуток за формою N 1-РПП;

     копiю витягу з торговельного, банкiвського або судового реєстру, виданого в країнi реєстрацiї iноземної компанiї, органiзацiї та легалiзованого в установленому порядку, якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, що супроводжується нотарiально засвiдченим перекладом українською мовою;

     нотарiально засвiдченi в Українi копiї вiдповiдних документiв щодо об'єкта або вiдповiдного проекту українською мовою, якi мiстять iнформацiю щодо функцiй та участi нерезидента у будiвництвi об'єкта чи виконаннi проекту.

     5.5. Постiйне представництво, яке розпочало свою господарську дiяльнiсть до реєстрацiї у контролюючому органi, вважається таким, що ухиляється вiд оподаткування, а одержанi ним прибутки вважаються прихованими вiд оподаткування.

     У разi встановлення контролюючим органом за результатами податкового контролю ведення нерезидентом господарської дiяльностi через постiйне представництво на територiї України без взяття на податковий облiк складається акт, який надсилається через компетентний орган України до компетентного органу iноземної держави для органiзацiї заходiв стягнення.

     5.6. Взяття на облiк постiйного представництва нерезидента здiйснюється вiдповiдно до роздiлу III цього Порядку.

     З моменту взяття на облiк постiйне представництво нерезидента вважається зареєстрованим платником податку на прибуток.

     Пiсля взяття на облiк постiйне представництво нерезидента включається до реєстру платникiв податкiв - нерезидентiв з установленням ознаки платника податку на прибуток.

     5.7. У разi прийняття рiшення нерезидентом про припинення господарської дiяльностi через постiйне представництво такий нерезидент (постiйне представництво нерезидента) подає до вiдповiдного контролюючого органу повiдомлення про припинення господарської дiяльностi у довiльнiй формi, здiйснює розрахунки з бюджетом з податку на прибуток та iнших податкiв i зборiв, подає до контролюючого органу, в якому перебуває на облiку, за останнiй податковий перiод розрахунок податкових зобов'язань нерезидентiв та звiт про утримання та внесення до вiдповiдного бюджету податкiв, установлених Податковим кодексом України.

     5.8. У разi отримання повiдомлення про припинення господарської дiяльностi нерезидентом через своє постiйне представництво, подання ним всiх податкових розрахункiв з податку на прибуток та сплати податкових зобов'язань з податку на прибуток контролюючий орган за мiсцем облiку постiйного представництва у 10-денний строк приймає рiшення про зняття ознаки платника податку на прибуток у реєстрi платникiв податкiв - нерезидентiв.

     5.9. У разi неподання нерезидентом або його постiйним представництвом повiдомлення про припинення господарської дiяльностi, неподання ним протягом року до контролюючого органу податкових розрахункiв з податку на прибуток, завершення об'єкта чи проекту або припинення такої дiяльностi, спливу строку дiї довiреностi або договору щодо представництва нерезидента на територiї України та/або наявностi у контролюючого органу за мiсцем облiку постiйного представництва нерезидента iншої iнформацiї щодо фактичного припинення такої дiяльностi контролюючий орган звертається до вiдповiдних органiв для отримання документiв щодо пiдтвердження факту припинення господарської дiяльностi нерезидентом через своє постiйне представництво та у разi отримання таких документiв приймає рiшення про зняття ознаки платника податку на прибуток у реєстрi платникiв податкiв - нерезидентiв.

     5.10. Якщо постiйне представництво закривається (лiквiдується), то пiсля зняття ознаки платника податку на прибуток, проведення розрахункiв з бюджетом зi сплати всiх податкiв, зборiв та у разi вiдсутностi у нерезидента будь-яких об'єктiв, пов'язаних з оподаткуванням, контролюючий орган здiйснює зняття з облiку такого постiйного представництва за загальними процедурами, встановленими цим Порядком.

VI. Взяття на облiк за основним мiсцем облiку самозайнятих осiб

     6.1. Взяття на облiк за основним мiсцем облiку фiзичної особи - пiдприємця здiйснюється пiсля її державної реєстрацiї згiдно iз Законом контролюючим органом за мiсцем її державної реєстрацiї на пiдставi:

     вiдомостей з вiдповiдної реєстрацiйної картки на проведення державної реєстрацiї фiзичної особи - пiдприємця;

     вiдповiдного повiдомлення державного реєстратора про судове рiшення щодо вiдмiни державної реєстрацiї припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця та внесення вiдповiдного запису до Єдиного державного реєстру.

     6.2. Контролюючi органи здiйснюють контроль вiдомостей, якi надiйшли стосовно фiзичних осiб - пiдприємцiв з Єдиного державного реєстру, у порядку, визначеному пунктом 3.3 роздiлу III цього Порядку.

     6.3. Про отримання повiдомлення вiд державного реєстратора у контролюючому органi стосовно кожної фiзичної особи - пiдприємця робиться запис у журналi реєстрацiї заяв та повiдомлень про взяття на облiк (унесення змiн) платникiв податкiв (для самозайнятих осiб) за формою N 7-ОПП (додаток 8). Отриманi вiд державного реєстратора вiдомостi обробляються засобами вiдповiдного програмного забезпечення згiдно з регламентом такої обробки та вносяться до Реєстру самозайнятих осiб.

     6.4. Взяття на облiк за основним мiсцем облiку фiзичної особи - пiдприємця контролюючим органом проводиться не пiзнiше наступного робочого дня з дня отримання вiд державного реєстратора повiдомлення про проведення державної реєстрацiї фiзичної особи - пiдприємця та вiдомостей з реєстрацiйної картки про проведення державної реєстрацiї фiзичної особи - пiдприємця та здiйснюється датою внесення даних до Реєстру самозайнятих осiб за номером, який вiдповiдає порядковому номеру реєстрацiї вiдповiдного повiдомлення державного реєстратора в журналi за формою N 7-ОПП.

     6.5. Данi про взяття на облiк фiзичної особи - пiдприємця передаються до Єдиного державного реєстру у день взяття на облiк за основним мiсцем облiку iз зазначенням: дати та номера запису про взяття на облiк, найменування та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, в якому фiзичну особу - пiдприємця взято на облiк.

     Взяття на облiк фiзичної особи - пiдприємця пiдтверджується випискою з Єдиного державного реєстру, яка надсилається (видається) фiзичнiй особi - пiдприємцю у порядку, встановленому Законом.

     6.6. Облiк самозайнятих осiб, якi мають вiдмiтку в паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта, ведеться у контролюючих органах за прiзвищем, iм'ям, по батьковi i серiєю та номером такого паспорта.

     6.7. Взяття на облiк фiзичних осiб, якi не є пiдприємцями та здiйснюють незалежну професiйну дiяльнiсть, умовою ведення якої згiдно iз законом є державна реєстрацiя такої дiяльностi у вiдповiдному уповноваженому органi та отримання свiдоцтва про реєстрацiю чи iншого документа (дозволу, сертифiката тощо), що пiдтверджує право фiзичної особи на ведення незалежної професiйної дiяльностi (далi - фiзична особа, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть), здiйснюється за мiсцем постiйного проживання у порядку, встановленому цим Порядком для фiзичних осiб - пiдприємцiв:

     1) для взяття на облiк фiзична особа, яка має намiр провадити незалежну професiйну дiяльнiсть, у строк 10 календарних днiв пiсля державної реєстрацiї незалежної професiйної дiяльностi у вiдповiдному уповноваженому органi та отримання свiдоцтва про реєстрацiю чи iншого документа (дозволу, сертифiката тощо), що пiдтверджує право фiзичної особи на провадження незалежної професiйної дiяльностi, зобов'язана подати особисто (надiслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за мiсцем свого постiйного проживання:

     заяву за формою N 5-ОПП (додаток 9);

     копiю реєстрацiйного посвiдчення про реєстрацiю приватної нотарiальної дiяльностi, якщо заявник є приватним нотарiусом;

     копiю свiдоцтва про право на зайняття адвокатською дiяльнiстю, якщо заявник є адвокатом, який провадить адвокатську дiяльнiсть iндивiдуально;

     копiю свiдоцтва про присвоєння квалiфiкацiї судового експерта, виданого Центральною експертно-квалiфiкацiйною комiсiєю при Мiнiстерствi юстицiї України за формою, що вiдповiдає додатку 9 до Положення про експертно-квалiфiкацiйнi комiсiї та атестацiю судових експертiв, затвердженого наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 09 серпня 2005 року N 86/5, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 11 серпня 2005 року за N 882/11162 (у редакцiї наказу Мiнiстерства юстицiї України вiд 07 листопада 2007 року N 1054/5), iз змiнами, якщо заявником є судовий експерт, який не є працiвником державної спецiалiзованої установи та отримав право самостiйно провадити судово-експертну дiяльнiсть;

     копiю свiдоцтва про право на провадження дiяльностi арбiтражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацiєю, лiквiдатора), якщо заявником є арбiтражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацiєю, лiквiдатор).

     При подачi документiв пред'являються оригiнали зазначених документiв;

     2) контролюючий орган вiдмовляє в розглядi документiв, поданих для взяття на облiк особи, яка здiйснює незалежну професiйну дiяльнiсть, у разi:

     наявностi обмежень на провадження незалежної професiйної дiяльностi, встановлених законодавством;

     коли документи поданi за неналежним мiсцем облiку;

     коли документи не вiдповiдають встановленим вимогам, поданi не в повному обсязi або коли зазначенi в рiзних документах вiдомостi є взаємно невiдповiдними;

     коли фiзична особа вже взята на облiк як самозайнята особа;

     неподання для реєстрацiї особою, яка має намiр провадити незалежну професiйну дiяльнiсть, свiдоцтва про реєстрацiю чи iншого документа (дозволу, сертифiката тощо), що пiдтверджує право фiзичної особи на провадження незалежної професiйної дiяльностi.

     Пiсля усунення причин, що були пiдставою для вiдмови у взяттi на облiк такої самозайнятої особи, фiзична особа може повторно подати документи для взяття на облiк;

     3) узяття на облiк фiзичних осiб, якi провадять незалежну професiйну дiяльнiсть, здiйснюється не пiзнiше наступного робочого дня з дня отримання вiд них заяви за формою N 5-ОПП.

     Довiдка про взяття на облiк за формою N 4-ОПП надсилається (видається) фiзичнiй особi, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть, згiдно з пунктами 3.10 - 3.12 роздiлу III цього Порядку;

     4) якщо фiзична особа зареєстрована як пiдприємець та при цьому така особа провадить незалежну професiйну дiяльнiсть, така фiзична особа облiковується у контролюючих органах як фiзична особа - пiдприємець з ознакою провадження незалежної професiйної дiяльностi.

     У такому разi фiзична особа зобов'язана подати особисто (надiслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до контролюючого органу за мiсцем свого постiйного проживання заяву за формою N 5-ОПП з позначкою "Змiни" та копiю документа, що пiдтверджує право фiзичної особи на провадження незалежної професiйної дiяльностi, визначеного у пiдпунктi 1 цього пункту.

     6.8. Облiк фiзичних осiб, якi провадять незалежну професiйну дiяльнiсть, у контролюючих органах здiйснюється з урахуванням такого:

     1) якщо робоче мiсце нотарiуса знаходиться на територiї iншої адмiнiстративно-територiальної одиницi, нiж мiсце його постiйного проживання, то нотарiус повинен стати на облiк за неосновним мiсцем облiку в контролюючому органi за мiсцезнаходженням свого робочого мiсця вiдповiдно до роздiлу IV Податкового кодексу України;

     2) про видане реєстрацiйне посвiдчення, а також про змiни адреси розташування робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса управлiння юстицiї кожного разу повiдомляє контролюючий орган за мiсцезнаходженням робочого мiсця (контори) приватного нотарiуса згiдно з Положенням про порядок реєстрацiї приватної нотарiальної дiяльностi та замiщення приватного нотарiуса, затвердженим наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 22 березня 2011 року N 871/5, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 23 березня 2011 року за N 388/19126.

     Якщо контролюючий орган за мiсцезнаходженням робочого мiсця нотарiуса та контролюючий орган за мiсцем постiйного проживання нотарiуса є рiзними, то перший орган у 10-денний строк пiсля отримання зазначених вiдомостей вiд органу юстицiї повинен надiслати їх до контролюючого органу за мiсцем постiйного проживання нотарiуса для внесення вiдповiдних змiн до Реєстру самозайнятих осiб, забезпечення процедур взяття/зняття з облiку або вжиття iнших заходiв;

     3) якщо контролюючим органом за iнформацiєю вiд iншого державного органу чи при виконаннi власних функцiй виявляється фiзична особа, яка здiйснює незалежну професiйну дiяльнiсть, що є зареєстрованою, але не перебуває на облiку у контролюючому органi, контролюючий орган повiдомляє таку особу про необхiднiсть подання заяви для взяття її на облiк.

     У разi неподання заяви для взяття на облiк у 20-денний строк вiд дня надсилання повiдомлення такою самозайнятою особою контролюючим органом здiйснюються вiдповiднi заходи щодо встановлення мiсця проживання такої особи.

VII. Порядок взяття на облiк за неосновним мiсцем облiку платникiв податкiв

     7.1. Якщо вiдповiдно до законодавства в платника податкiв, крiм обов'язкiв щодо подання податкових декларацiй (розрахункiв, звiтiв) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податкiв, зборiв на територiї адмiнiстративно-територiальної одиницi за своїм мiсцезнаходженням, виникають такi обов'язки на територiї iншої адмiнiстративно-територiальної одиницi, то такий платник податкiв зобов'язаний стати на облiк за таким неосновним мiсцем облiку у вiдповiдному контролюючому органi.

     7.2. Для взяття на облiк за неосновним мiсцем облiку платник податкiв зобов'язаний протягом 10 робочих днiв пiсля створення вiдокремленого пiдроздiлу, реєстрацiї рухомого чи нерухомого майна чи вiдкриття об'єкта чи пiдроздiлу, через якi провадиться дiяльнiсть або якi пiдлягають оподаткуванню чи пов'язанi з оподаткуванням, подати до вiдповiдного контролюючого органу реєстрацiйну заяву за формою N 1-ОПП або формою N 5-ОПП з позначкою "облiк за неосновним мiсцем облiку". Данi заяви про взяття на облiк за неосновним мiсцем облiку вносяться до Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб.

     7.3. У контролюючому органi за неосновним мiсцем облiку платник податкiв сплачує всi податки та збори, якi згiдно iз законодавством мають сплачуватись на територiї адмiнiстративно-територiальної одиницi, що вiдповiдає неосновному мiсцю облiку, щодо таких податкiв подає податковi декларацiї (розрахунки, звiти) та виконує iншi обов'язки платника податкiв, а контролюючий орган стосовно платника податкiв здiйснює адмiнiстрування таких податкiв, зборiв.

     7.4. Контролюючим органом за неосновним мiсцем облiку платнику податкiв може бути видане повiдомлення про взяття на облiк за неосновним мiсцем облiку за формою N 16-ОПП (додаток 10), строк дiї якого обмежується бюджетним перiодом.

     Видачу такого повiдомлення вiдповiдний контролюючий орган здiйснює на письмовий запит платника податкiв протягом двох робочих днiв пiсля надходження звернення вiд платника податкiв. Про його видачу робиться запис у журналi за формою N 14-ОПП, а вiдповiдний запит зберiгається в облiковiй справi платника податкiв. Повiдомлення не потребує додаткової реєстрацiї у загальному вiддiлi чи канцелярiї контролюючого органу.

     7.5. Платники податкiв, у яких вiдсутнi об'єкти, закритi вiдокремленi пiдроздiли, у зв'язку з чим такий платник податкiв був взятий на облiк за неосновним мiсцем облiку, знiмаються з облiку за неосновним мiсцем облiку у разi надходження (наявностi) вiдповiдних пiдтвердних документiв або у зв'язку iз закiнченням бюджетного перiоду за умови сплати податкiв, зборiв до бюджету на пiдставi службових документiв контролюючого органу. Iнформацiя про зняття з облiку за неосновним мiсцем облiку вноситься до Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб.

     7.6. У разi зняття з облiку за основним мiсцем облiку платника податкiв та переведення його на обслуговування до iншого контролюючого органу у зв'язку зi змiною мiсцезнаходження (мiсця проживання), пов'язаного iз змiною адмiнiстративно-територiальної одиницi чи включенням / не включенням платника податкiв до Реєстру великих платникiв податкiв тощо, за наявностi за попереднiм мiсцем облiку об'єктiв, вiдокремлених пiдроздiлiв чи обов'язкiв податкового агента такий платник податкiв одночасно iз зняттям з облiку за основним мiсцем облiку згiдно з цим Порядком береться на облiк за неосновним мiсцем облiку контролюючим органом за попереднiм мiсцем облiку.

VIII. Порядок облiку об'єктiв оподаткування та об'єктiв, пов'язаних з оподаткуванням

     8.1. Платник податкiв зобов'язаний повiдомляти про всi об'єкти оподаткування i об'єкти, пов'язанi з оподаткуванням, контролюючий орган за основним мiсцем облiку у порядку, встановленому цим роздiлом.

     8.2. Об'єктами оподаткування i об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням або через якi провадиться дiяльнiсть (далi - об'єкти оподаткування), є майно та дiї, у зв'язку з якими у платника податкiв виникають обов'язки щодо сплати податкiв та зборiв. Такi об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згiдно з вiдповiдними роздiлами Податкового кодексу України.

     8.3. Якщо у платника податкiв вiдбувається реєстрацiя, створення чи вiдкриття об'єкта оподаткування на територiї адмiнiстративно-територiальної одиницi, де вiн не перебуває на облiку, то такий платник податкiв зобов'язаний стати на облiк за неосновним мiсцем облiку у контролюючому органi за мiсцезнаходженням такого об'єкта у порядку, визначеному роздiлом VII цього Порядку.

     8.4. Повiдомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язанi з оподаткуванням або через якi провадиться дiяльнiсть, за формою N 20-ОПП (додаток 11) подається протягом 10 робочих днiв пiсля їх реєстрацiї, створення чи вiдкриття до контролюючого органу за основним мiсцем облiку платника податкiв.

     У разi створення вiдокремленого пiдроздiлу юридичної особи з мiсцезнаходженням за межами України повiдомлення за формою N 20-ОПП подається юридичною особою протягом 10 робочих днiв пiсля створення, реєстрацiї такого пiдроздiлу до контролюючого органу за основним мiсцем облiку юридичної особи.

     8.5. У разi змiни вiдомостей про об'єкт оподаткування, а саме: змiна типу, найменування, мiсцезнаходження або стану об'єкта оподаткування, платник податкiв надає до контролюючого органу за основним мiсцем облiку повiдомлення за формою N 20-ОПП з оновленою iнформацiєю про об'єкт оподаткування, щодо якого вiдбулися змiни. У повiдомленнi поряд iз реквiзитом, який змiнився, зазначається у дужках його попереднє значення.

     При цьому в разi змiни призначення об'єкта оподаткування або його перепрофiлювання iнформацiя щодо такого об'єкта оподаткування надається в повiдомленнi двома рядками, а саме: в одному рядку зазначається iнформацiя про закриття об'єкта оподаткування, призначення якого змiнюється, у другому - оновлена iнформацiя про об'єкт оподаткування, який створено чи вiдкрито на основi закритого.

     8.6. При надходженнi до контролюючого органу вiд органiв виконавчої влади, органiв мiсцевого самоврядування iнформацiї про об'єкти оподаткування, що надається та/або реєструється такими органами, така iнформацiя не пiзнiше наступного дня пiсля її отримання вноситься до Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб.

     8.7. Рекомендований довiдник типiв об'єктiв оподаткування оприлюднюється на офiцiйному веб-сайтi Центрального контролюючого органу та розмiщується на iнформацiйних стендах у контролюючих органах.

IX. Порядок внесення змiн до облiкових даних платникiв податкiв

     9.1. Контролюючi органи проводять внесення змiн i доповнень до Єдиного банку даних юридичних осiб та Реєстру самозайнятих осiб на пiдставi:

     iнформацiї органiв державної реєстрацiї;

     iнформацiї банкiв та iнших фiнансових установ про вiдкриття (закриття) рахункiв платникiв податкiв;

     документально пiдтвердженої iнформацiї, що надається платниками податкiв;

     iнформацiї суб'єктiв iнформацiйного обмiну, уповноважених вчиняти будь-якi реєстрацiйнi дiї стосовно платника податкiв;

     рiшення суду, що набрало законної сили;

     даних перевiрок платникiв податкiв.

     9.2. У разi виникнення змiн у даних або внесення змiн до документiв, що подаються для взяття на облiк згiдно з цим Порядком, крiм змiн, якi вносяться до Єдиного державного реєстру, та змiн, про якi платник податкiв повiдомив за основним мiсцем облiку, платник податкiв зобов'язаний протягом 10 календарних днiв з дня внесення змiн до зазначених документiв подати до контролюючого органу уточненi документи в такому самому порядку, як i при взяттi на облiк. Додаткова реєстрацiйна заява за формами N 1-ОПП, N 5-ОПП подається з позначкою "Змiни" або за формою N 1-РПП - з позначкою "Перереєстрацiя, змiни".

     9.3. Платники податкiв - юридичнi особи та вiдокремленi пiдроздiли юридичних осiб зобов'язанi подати реєстрацiйну заяву за формою N 1-ОПП з позначкою "Змiни" з вiдомостями стосовно осiб, вiдповiдальних за ведення бухгалтерського та/або податкового облiку юридичної особи, вiдокремлених пiдроздiлiв юридичної особи до контролюючого органу у 10-денний строк з дня взяття на облiк чи виникнення змiн у облiкових даних платникiв податкiв. У разi надходження вiд державних реєстраторiв вiдомостей про внесення змiн до Єдиного державного реєстру щодо платникiв податкiв, а також надходження вiд платникiв податкiв заяв за формами N 1-ОПП, N 5-ОПП з позначкою "Змiни" або за формою N 1-РПП з позначкою "Перереєстрацiя, змiни" контролюючi органи вносять вiдповiднi змiни до Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб та фiксують зазначенi змiни в журналах за формами N 2-ОПП, N 7-ОПП.

     9.4. У разi внесення змiн у данi, що вказуються у довiдцi за формою N 4-ОПП (найменування (прiзвище, iм'я, по батьковi), мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника податкiв, керiвника, контролюючого органу, в якому платник податкiв перебуває на облiку, тощо), довiдка за формою N 4-ОПП пiдлягає замiнi у контролюючому органi.

     Для отримання нової довiдки платник податкiв подає до контролюючого органу за основним мiсцем облiку звернення iз зазначенням причин замiни та доданою до нього старою довiдкою. Контролюючий орган протягом двох робочих днiв пiсля такого звернення видає (надсилає) платнику податкiв нову довiдку.

     У такому самому порядку видається дублiкат довiдки замiсть зiпсованої чи втраченої або копiя довiдки. У разi втрати довiдки нова довiдка видається за заявою платника податкiв, у якiй наданi пояснення i викладенi обставини втрати довiдки або до якої доданi документи, що пiдтверджують факт втрати довiдки.

     Про видачу кожної довiдки за формою N 4-ОПП робиться запис у журналi за формою N 14-ОПП, а вiдповiдний запит зберiгається у реєстрацiйнiй частинi облiкової справи платника податкiв.

     9.5. Вiдомостi Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб можуть бути оновленi (доповненi, актуалiзованi) контролюючими органами на пiдставi електронних даних iнформацiйного фонду ДРФО, ЄДРПОУ, Єдиного державного реєстру, iнших державних реєстрiв, ведення яких здiйснюється органами державної влади. При цьому iнформацiя про внесенi змiни роздруковується окремо для кожного платника податкiв та пiдшивається до реєстрацiйної частини облiкової справи платника податкiв.

     9.6. Пiсля оновлення вiдомостей Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб на пiдставi вiдомостей Єдиного державного реєстру про внесення змiн до вiдомостей щодо юридичних осiб або фiзичних осiб - пiдприємцiв контролюючий орган передає до Єдиного державного реєстру вiдомостi про внесення вiдповiдних вiдомостей до реєстрiв Центрального контролюючого органу iз зазначенням: дати внесення даних до вiдомчого реєстру, дати та номера запису про взяття на облiк, найменування та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, у якому платник податкiв перебуває на облiку.

X. Переведення платника податкiв на обслуговування з одного контролюючого органу до iншого (взяття на облiк/зняття з облiку)

     10.1. У разi проведення державної реєстрацiї змiни мiсцезнаходження або мiсця проживання платника податкiв, внаслiдок якої змiнюється адмiнiстративно-територiальна одиниця та контролюючий орган, в якому на облiку перебуває платник податкiв (далi - адмiнiстративний район), а також у разi змiни податкової адреси платника податкiв, контролюючими органами за попереднiм та новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв проводяться процедури вiдповiдно зняття з облiку/взяття на облiк такого платника податкiв.

     10.2. Пiдставою для зняття з облiку платника податкiв в одному контролюючому органi i взяття на облiк в iншому є надходження хоча б до одного з цих органiв даних, що свiдчать про належну державну реєстрацiю таких змiн органами державної реєстрацiї.

     10.3. Платник податкiв, для якого законом установленi особливостi його державної реєстрацiї та вiдомостi щодо якого не мiстяться в Єдиному державному реєстрi, зобов'язаний у десятиденний строк вiд дня реєстрацiї змiни мiсцезнаходження (мiсця проживання), пов'язаної iз змiною адмiнiстративного району, подати контролюючому органу за новим мiсцезнаходженням заяву за формою N 1-ОПП або за формою N 5-ОПП.

     10.4. Процедури переведення платника податкiв шляхом взяття на облiк/зняття з облiку (змiни основного мiсця облiку) розпочинаються та проводяться контролюючими органами у разi надходження хоча б одного з таких документiв:

     вiдомостей державного реєстратора про внесення змiн до вiдомостей про мiсцезнаходження (мiсце проживання) платника податкiв;

     заяви за формою N 1-ОПП або за формою N 5-ОПП iз позначкою "Змiни", поданої платником податкiв до контролюючого органу за новим мiсцезнаходженням.

     10.5. У разi отримання з Єдиного державного реєстру даних про змiну мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв, пов'язану зi змiною адмiнiстративного району, контролюючий орган, в якому платник податкiв перебуває за основним мiсцем облiку, вносить змiни до Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб та передає до Єдиного державного реєстру вiдомостi про внесення вiдповiдних вiдомостей до реєстрiв Центрального контролюючого органу iз зазначенням: дати внесення таких даних до вiдомчого реєстру, дати та номера запису про взяття на облiк, найменування та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, у якому платник податкiв перебуває на облiку, та термiну, до якого платник податкiв перебуває на облiку у контролюючому органi за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання), що вiдповiдає датi спливу одного мiсяця пiсля отримання зазначеним контролюючим органом даних про змiну мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв.

     10.6. У разi отримання контролюючим органом за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв заяви про змiну мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв такий орган вносить до Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб данi iз заяви та засобами iнформацiйної системи таких баз в електронному виглядi формує та надсилає контролюючому органу за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) повiдомлення про взяття на облiк/зняття з облiку платника податкiв у зв'язку зi змiною мiсцезнаходження (мiсця проживання) за формою N 11-ОПП (додаток 12) iз заповненим I роздiлом.

     10.7. Протягом двадцяти днiв пiсля отримання вiдомостей або заяви про змiну мiсцезнаходження платника податкiв контролюючий орган за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв засобами iнформацiйної системи в електронному виглядi формує та надсилає до контролюючого органу за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв повiдомлення за формою N 11-ОПП (iз заповненими I та II роздiлами).

     Данi про надсилання повiдомлення за формою N 11-ОПП заносяться до журналу реєстрацiї заяв, повiдомлень, iнших документiв про припинення чи зняття з облiку платникiв податкiв за формою N 6-ОПП (додаток 13), а також до Єдиного банку даних юридичних осiб або до Реєстру самозайнятих осiб.

     10.8. Протягом двох робочих днiв пiсля надходження повiдомлення за формою N 11-ОПП контролюючий орган за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв здiйснює взяття його на облiк (основне мiсце облiку), про що вносить вiдповiднi змiни до Єдиного банку даних юридичних осiб або до Реєстру самозайнятих осiб. Вiдмiтки про взяття на облiк за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) проводяться в журналi за формою N 2-ОПП (за формою N 7-ОПП).

     Якщо до дати спливу одного мiсяця пiсля отримання документiв про змiну мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв контролюючий орган за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) не здiйснив взяття такого платника на облiк (основне мiсце облiку), то взяття на облiк за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) здiйснюється автоматично у день спливу такого строку.

     10.9. Данi про взяття на облiк вносяться до двох примiрникiв повiдомлень за формою N 11-ОПП (заповнюється III роздiл) та надсилаються до контролюючого органу за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання).

     10.10. Пiсля надходження повiдомлення за формою N 11-ОПП iз зазначенням дати взяття на облiк платника податкiв за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) контролюючий орган за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) протягом двох робочих днiв знiмає з облiку платника податкiв (основне мiсце облiку). Iнформацiя про зняття з облiку вноситься до Єдиного банку даних юридичних осiб або до Реєстру самозайнятих осiб.

     10.11. Данi про взяття на облiк платника податкiв, вiдомостi щодо якого мiстяться в Єдиному державному реєстрi, передаються до Єдиного державного реєстру у день взяття на облiк у контролюючому органi за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) iз зазначенням: дати та номера запису про взяття на облiк, назви та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, у якому платника податкiв взято на облiк.

     10.12. Пiсля взяття на облiк платника податкiв, для якого законом установленi особливостi його державної реєстрацiї та вiдомостi щодо якого не мiстяться в Єдиному державному реєстрi, та повернення ним довiдки за формою N 4-ОПП, виданої за попереднiм мiсцем облiку, контролюючий орган видає такому платнику податкiв нову довiдку за формою N 4-ОПП у порядку, встановленому пунктом 9.4 роздiлу IX цього Порядку.

     10.13. У разi змiни мiсцезнаходження суб'єкта господарювання - платника податкiв сплата визначених законодавством податкiв i зборiв пiсля такої реєстрацiї здiйснюється таким платником податкiв за мiсцем попередньої реєстрацiї до закiнчення поточного бюджетного перiоду:

     1) у такому випадку контролюючий орган за попереднiм мiсцезнаходженням одночасно iз зняттям з облiку юридичної особи - платника податкiв за основним мiсцем облiку здiйснює взяття на облiк платника податкiв за неосновним мiсцем облiку згiдно iз роздiлом VII цього Порядку без подання заяви платником податкiв та з урахуванням особливостей, визначених пунктами 10.14 - 10.21 цього роздiлу;

     2) до закiнчення року платник податкiв облiковується в контролюючому органi за попереднiм мiсцезнаходженням (неосновне мiсце облiку) з ознакою того, що вiн є платником податкiв до закiнчення року, а в контролюючому органi за новим мiсцезнаходженням (основне мiсце облiку) - з ознакою того, що вiн є платником податкiв з наступного року;

     3) якщо стосовно платника податкiв (у тому числi великого платника податкiв), який до закiнчення року сплачує податки за попереднiм мiсцем реєстрацiї, прийняте рiшення про його припинення (лiквiдацiю), визнання банкрутом, то передбаченi роздiлом XI цього Порядку процедури проводяться та завершуються тим контролюючим органом, у якому платник податкiв сплачував або мав сплачувати податки на момент внесення вiдповiдного запису до Єдиного державного реєстру або прийняття рiшення про лiквiдацiю платника податкiв, вiдомостi про якого не включаються до Єдиного державного реєстру.

     10.14. Пiсля зняття платника податкiв з основного мiсця облiку в контролюючому органi за попереднiм мiсцезнаходженням платник податкiв продовжує перебувати на облiку в такому органi з ознакою облiку за неосновним мiсцем облiку, а контролюючий орган стосовно платника податкiв продовжує адмiнiструвати податки, збори у частинi завершення процедур такого адмiнiстрування до:

     закiнчення документальної перевiрки та узгодження сум грошових зобов'язань за її результатами, якщо перевiрка була розпочата або призначена та контролюючий орган вже повiдомив платника податкiв про її проведення;

     повернення надмiру сплачених платежiв, помилково або надмiру зарахованих до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи, або їх вiдшкодування платнику податкiв, якщо останнiй вiдповiдно до поданих заяв чи податкових декларацiй (звiтiв, розрахункiв) претендує та має право на таке повернення чи вiдшкодування, у разi якщо до кiнця бюджетного перiоду спливає строк повернення або вiдшкодування i вiдповiдно висновки щодо вiдшкодування виконанi в повному обсязi;

     закiнчення процедур судового оскарження сум грошових зобов'язань та iнших справ адмiнiстративного судочинства, крiм випадкiв замiни такого контролюючого органу (як сторони або третьої особи в адмiнiстративнiй справi) iншим контролюючим органом.

     10.15. Контролюючий орган за попереднiм мiсцезнаходженням (неосновне мiсце облiку) передає облiкову справу платника податкiв та iншi документи щодо адмiнiстрування податкiв, зборiв контролюючому органу за основним мiсцем облiку разом з одним примiрником повiдомлення за формою N 11-ОПП (iз заповненим IV роздiлом) у такi строки:

     пiсля закiнчення бюджетного перiоду стосовно платникiв податкiв, визначених у пiдпунктi 10.13 цього пункту;

     протягом двох робочих днiв пiсля зняття з облiку в iнших випадках.

     10.16. Пакет документiв включає:

     реєстрацiйну частину облiкової справи платника податкiв (з описом) за весь перiод iснування платника податкiв;

     звiтну частину облiкової справи платника податкiв (з описом), укомплектовану податковими декларацiями (звiтами, розрахунками), копiями актiв або довiдок за результатами камеральних, документальних (планових або позапланових; виїзних або невиїзних) та фактичних перевiрок та iншими документами справи, строк зберiгання яких не сплив;

     довiдку про стан розрахункiв платника податкiв з бюджетом;

     данi про контрольно-перевiрочну роботу;

     документи щодо заходiв iз забезпечення погашення податкового боргу, якщо платник податкiв має податковий борг;

     iнформацiю щодо адмiнiстративного або судового оскарження сум грошових зобов'язань та судових справ мiж контролюючими органами i платником податкiв за останнi три роки.

     10.17. Перелiк документiв, що надсилаються, зазначається у супровiдному листi. Документи надсилаються поштовим вiдправленням з оголошеною цiннiстю з описом вкладення та з рекомендованим повiдомленням про їх вручення або доставляються нарочно працiвником контролюючого органу та передаються пiд пiдпис до пiдроздiлу, вiдповiдального за органiзацiю документообiгу контролюючого органу за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв. Документи не можуть бути переданi безпосередньо через платника податкiв чи iнших третiх осiб.

     10.18. У разi неможливостi складання або надання документа, передбаченого нормативно-правовими актами, у зв'язку зi змiною мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв формується довiдка у довiльнiй формi про неможливiсть складання або надання такого документа. Довiдка долучається до облiкової справи платника податкiв, яка передається до контролюючого органу за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв.

     10.19. Якщо за попереднiм мiсцем облiку не проводилась документальна планова перевiрка платника податкiв, то вiд контролюючого органу за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) до контролюючого органу за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв надсилається повiдомлення, у якому зазначається, що така перевiрка не проводилась (i з яких причин), та надається iнформацiя про документальнi позаплановi перевiрки такого платника податкiв.

     10.20. Якщо в контролюючому органi за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) продовжується адмiнiстрування податкiв, зборiв у випадках, визначених у пунктi 10.14 цього роздiлу, то такий контролюючий орган може залишити у себе оригiнали документiв, необхiдних для вiдповiдних процедур адмiнiстрування, а до контролюючого органу за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) передати їх засвiдченi копiї.

     Пiсля завершення вiдповiдних процедур адмiнiстрування до контролюючого органу за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) передаються оригiнали документiв, що залишались у контролюючому органi за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання), iнформацiя та документи за результатами таких процедур.

     10.21. У контролюючому органi за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) зберiгаються протягом трьох рокiв з моменту зняття з облiку такi документи:

     примiрник повiдомлення за формою N 11-ОПП;

     копiї супровiдних листiв та описи облiкових справ;

     документ (повiдомлення) про вручення (доставку) облiкової справи та документiв платника податкiв до контролюючого органу за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання);

     примiрники актiв звiрок з платником податкiв, що проводились у зв'язку iз переведенням платника податкiв на обслуговування до контролюючого органу за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання).

     10.22. Якщо вiдповiдно до критерiїв, визначених пiдпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статтi 14 роздiлу I, та згiдно з пунктом 64.7 статтi 64 глави 6 роздiлу II Податкового кодексу України в установленому порядку платника податкiв включено/не включено до Реєстру великих платникiв податкiв на наступний рiк, внаслiдок чого змiнюється основне мiсце облiку платника податкiв, контролюючi органи здiйснюють переведення такого платника податкiв до/з контролюючого органу, що здiйснює супроводження великих платникiв податкiв, з урахуванням таких особливостей:

     1) у разi отримання платником податкiв повiдомлення про включення платника податкiв до Реєстру великих платникiв податкiв такий платник податкiв зобов'язаний не пiзнiше 15 листопада поточного року подати до вказаного у такому повiдомленнi контролюючого органу за новим мiсцем облiку заяву за формою N 1-ОПП про взяття на облiк з початку календарного року, на який сформовано реєстр.

     Платник податкiв, якого включено до Реєстру великих платникiв податкiв на наступний рiк, подає заяву за формою N 1-ОПП до контролюючого органу, що здiйснює супроводження великих платникiв податкiв, за самостiйно обраним новим основним мiсцем облiку;

     2) якщо платник податкiв не подав заяви за формою N 1-ОПП про взяття на облiк з початку календарного року, на який сформовано реєстр, до контролюючого органу за новим мiсцем облiку, стосовно такого платника податкiв Центральний контролюючий орган має право приймати рiшення про змiну основного мiсця облiку та переведення на облiк у контролюючий орган, що здiйснює супроводження великих платникiв податкiв, чи iнший контролюючий орган. Рiшення надсилається платнику податкiв, а iнформацiя про направлення рiшення надсилається до вiдповiдних контролюючих органiв (за мiсцем облiку платника податкiв та новим основним мiсцем облiку, яке визначено у рiшеннi).

     Пiсля отримання iнформацiї про надсилання рiшення про змiну основного мiсця облiку платника податкiв контролюючий орган за попереднiм мiсцем облiку здiйснює передачу облiкової справи платника податкiв у 10-денний строк пiсля прийняття такого рiшення, а контролюючий орган за новим мiсцем облiку - взяття на облiк протягом 20 календарних днiв пiсля прийняття такого рiшення незалежно вiд того, отримана чи нi облiкова справа такого платника податкiв вiд контролюючого органу за його попереднiм мiсцем облiку;

     3) пiсля взяття на облiк платника податкiв, включеного/не включеного до Реєстру великих платникiв податкiв, контролюючий орган за новим мiсцем облiку протягом 5 робочих днiв надсилає повiдомлення за формою N 15-ОПП (додаток 14) до фiнансових установ, у яких вiдкритi рахунки такого платника податкiв.

     Данi про взяття на облiк платника податкiв, включеного/не включеного до Реєстру великих платникiв податкiв та вiдомостi щодо якого мiстяться в Єдиному державному реєстрi, передаються до Єдиного державного реєстру у день взяття на облiк у контролюючому органi за новим мiсцем облiку iз зазначенням: дати та номера запису про взяття на облiк, найменування та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, у якому платника податкiв взято на облiк;

     4) у разi змiни мiсцезнаходження, пов'язаної iз змiною адмiнiстративно-територiальної одиницi, платника податкiв, який зарахований до категорiї великих платникiв податкiв, процедура зняття з облiку/взяття на облiк такого платника податкiв:

     не проводиться, якщо при змiнi мiсцезнаходження платника податкiв не змiнились мiсто (область) чи адмiнiстративно-територiальна одиниця, якi обслуговуються контролюючим органом, де такий платник податкiв перебував на облiку на дату державної реєстрацiї змiни мiсцезнаходження, або такi змiни вiдбулися, але платник податкiв не виявив бажання змiнити контролюючий орган, що здiйснює супроводження великих платникiв податкiв, де вiн перебуває на облiку;

     проводиться, якщо змiнились мiсто (область) чи адмiнiстративно-територiальна одиниця, якi обслуговуються контролюючим органом, де такий платник податкiв перебував на облiку на дату державної реєстрацiї змiни мiсцезнаходження, та платник податкiв виявив бажання перейти на обслуговування до нового контролюючого органу, що здiйснює супроводження великих платникiв податкiв.

     У другому випадку зняття з облiку/взяття на облiк великого платника податкiв здiйснюється за загальними процедурами, визначеними цим Порядком. При цьому взяття на облiк такого платника податкiв здiйснюється в самостiйно обраному ним контролюючому органi, що здiйснює супроводження великих платникiв податкiв.

     10.23. У разi лiквiдацiї чи реорганiзацiї контролюючого органу, адмiнiстративно-територiальної реформи, змiни меж адмiнiстративних одиниць (районiв, мiст) чи iнших, незалежних вiд платника податкiв об'єктивних причин, унаслiдок яких змiнюється контролюючий орган, в якому облiковується платник податкiв, здiйснюються зняття з облiку платника податку в одному контролюючому органi та взяття на облiк в iншому вiдповiдному контролюючому органi з урахуванням таких особливостей:

     1) переведення платникiв податкiв здiйснюється на пiдставi перелiку платникiв податкiв, стосовно яких змiнюється мiсце облiку, затвердженого вiдповiдним контролюючим органом вищого рiвня;

     2) у 10-денний строк пiсля затвердження перелiку платникiв податкiв, якi пiдлягають зняттю з облiку в одному контролюючому органi та взяттю на облiк в iншому, контролюючий орган, з якого переводяться платники податкiв, передає до контролюючого органу за новим мiсцем облiку такi документи та iнформацiю:

     реєстрацiйнi частини облiкових справ платникiв податкiв;

     звiтнi частини облiкових справ платникiв податкiв;

     частини Єдиного банку даних юридичних осiб та Реєстру самозайнятих осiб, електронних баз даних: податкової звiтностi, карток особових рахункiв, результатiв контрольно-перевiрочної роботи та iнших баз даних i податкових реєстрiв.

     Передача здiйснюється за окремими актами прийому-передачi, якi складаються у трьох примiрниках - по одному для контролюючих органiв та один для вiдповiдного контролюючого органу вищого рiвня;

     3) iнформацiя про змiну мiсця облiку платникiв податкiв доводиться до вiдома платникiв податкiв та фiнансових установ у 10-денний строк пiсля затвердження перелiку платникiв податкiв, якi пiдлягають зняттю з облiку в одному контролюючому органi та взяттю на облiк в iншому.

     Документи, виданi платнику податкiв згiдно з цим Порядком лiквiдованим чи реорганiзованим контролюючим органом, залишаються чинними до моменту виникнення змiн у даних платника податку, що вказуються у таких документах.

     Данi про змiну мiсця облiку платникiв податкiв, вiдомостi щодо яких мiстяться в Єдиному державному реєстрi, передаються до Єдиного державного реєстру у день взяття на облiк у контролюючому органi за новим мiсцем облiку iз зазначенням: дати та номера запису про взяття на облiк, найменування та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, у якому платника податкiв взято на облiк.

     10.24. У разi переведення на обслуговування з одного контролюючого органу до iншого (взяття на облiк/зняття з облiку) платника податкiв - iнвестора (оператора) за угодою про розподiл продукцiї, уповноваженої особи за договором про спiльну дiяльнiсть, управителя майна одночасно здiйснюється i змiна мiсця облiку вiдповiдної угоди про розподiл продукцiї, договору про спiльну дiяльнiсть, договору управлiння майном.

     Якщо згiдно iз законодавством та умовами договору про спiльну дiяльнiсть сторонами договору новою уповноваженою особою призначається учасник договору, який перебуває на облiку у контролюючому органi iншому, нiж попередня уповноважена особа, то проводиться змiна мiсця облiку такого договору протягом мiсяця пiсля отримання документiв про змiну уповноваженої особи.

XI. Порядок зняття з облiку платникiв податкiв у контролюючих органах

     11.1. Платник податкiв зобов'язаний повiдомляти контролюючий орган за основним мiсцем облiку про його лiквiдацiю або реорганiзацiю протягом 3-х робочих днiв з дня прийняття вiдповiдного рiшення (крiм юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, вiдомостi щодо яких мiстяться в Єдиному державному реєстрi).

     Данi про прийняття рiшення щодо припинення юридичної особи та припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця, вiдомостi щодо яких мiстяться в Єдиному державному реєстрi, контролюючi органи отримують вiд державних реєстраторiв у порядку взаємного обмiну iнформацiєю з реєстрiв Державної реєстрацiйної служби України та Центрального контролюючого органу.

     Банки повiдомляють контролюючi органи щодо прийняття рiшення про їх лiквiдацiю або реорганiзацiю з урахуванням порядку лiквiдацiї (реорганiзацiї) банкiв, встановленого Законами України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", "Про систему гарантування вкладiв фiзичних осiб", та вiдповiдно до пункту 11.4 цього роздiлу.

     11.2. Юридичнi особи, для яких законом установленi особливостi їх державної реєстрацiї та вiдомостi щодо яких не мiстяться в Єдиному державному реєстрi (у тому числi вiйськовi частини), зобов'язанi подати до контролюючого органу за основним мiсцем облiку такi документи:

     заяву про лiквiдацiю або реорганiзацiю платника податкiв за формою N 8-ОПП (додаток 15), дата якої фiксується в журналi за формою N 6-ОПП;

     оригiнал довiдки за формою N 4-ОПП;

     копiю розпорядчого документа (рiшення) власника або органу, уповноваженого на те установчими документами про припинення;

     копiю розпорядчого документа про утворення комiсiї з припинення (лiквiдацiйної комiсiї).

     11.3. У разi прийняття рiшення про закриття постiйного представництва чи вiдокремленого пiдроздiлу юридичної особи, в тому числi iноземної компанiї, органiзацiї, до контролюючого органу за основним мiсцем облiку такого вiдокремленого пiдроздiлу подаються такi документи:

     заява про лiквiдацiю або реорганiзацiю платника податкiв за формою N 8-ОПП, дата якої фiксується в журналi за формою N 6-ОПП;

     оригiнал довiдки за формою N 4-ОПП;

     копiя розпорядчого документа про закриття вiдокремленого пiдроздiлу.

     11.4. У разi лiквiдацiї банку голова лiквiдацiйної комiсiї або уповноважена особа Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб на лiквiдацiю банку протягом десяти днiв вiд дня прийняття Нацiональним банком України рiшення про вiдкликання банкiвської лiцензiї зобов'язаний подати до кожного з контролюючих органiв, у яких перебувають на облiку банк, його вiдокремленi пiдроздiли, такi документи:

     заяву про лiквiдацiю або реорганiзацiю платника податкiв за формою N 8-ОПП;

     iнформацiю про мiсце та строк приймання вимог кредиторiв;

     копiю рiшення Нацiонального банку України про вiдкликання банкiвської лiцензiї та лiквiдацiю банку;

     копiю рiшення Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб про призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб на лiквiдацiю банку у разi вiдкликання Нацiональним банком України банкiвської лiцензiї за пропозицiєю Фонду гарантування вкладiв фiзичних осiб або копiю рiшення загальних зборiв банку про обрання лiквiдацiйної комiсiї у разi лiквiдацiї банку за рiшенням власникiв банку.

     У разi надходження таких документiв контролюючим органом проводяться передбаченi цим Порядком процедури, пов'язанi з лiквiдацiєю або реорганiзацiєю платника податкiв, а також згiдно iз законодавством iншi заходи в межах процедур лiквiдацiї банкiв.

     11.5. У зв'язку з лiквiдацiєю або реорганiзацiєю платника податкiв контролюючi органи розпочинають та проводять процедури, передбаченi цим роздiлом, у разi одержання хоча б одного з таких документiв (вiдомостей):

     заяви за формою N 8-ОПП вiд платника податкiв, поданої згiдно з пунктами 11.2 - 11.4 цього роздiлу;

     вiдомостей державного реєстратора про внесення до Єдиного державного реєстру запису про рiшення засновникiв (учасникiв) юридичної особи, уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи;

     вiдомостей з Єдиного державного реєстру чи ЄДРПОУ, повiдомлення органу державної реєстрацiї про закриття вiдокремленого пiдроздiлу;

     судових рiшень або вiдомостей з Єдиного державного реєстру, iншої iнформацiї щодо прийняття судом рiшень про порушення провадження у справi про банкрутство чи визнання банкрутом платника податкiв, порушення справи або прийняття рiшення судом про припинення юридичної особи, визнання недiйсною державної реєстрацiї чи установчих документiв платника податкiв, змiну мети установи, реорганiзацiю платника податкiв.

     При отриманнi першого з документiв про лiквiдацiю або реорганiзацiю платникiв податкiв робиться запис у журналi за формою N 6-ОПП.

     11.6. При проведеннi заходiв, пов'язаних з лiквiдацiєю або реорганiзацiєю платника податкiв, контролюючi органи органiзовують та планують їх таким чином, щоб вимоги щодо сплати платежiв, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи, були сформованi i отриманi особою, вiдповiдальною за погашення грошових зобов'язань або податкового боргу платника податкiв, не пiзнiше строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог.

     11.7. Iнформацiя про отримання контролюючим органом документiв (вiдомостей), визначених цим пунктом, а також iнформацiя про дату публiкацiї повiдомлення, яке мiстить iнформацiю про строк заявлення вимог кредиторiв, доводиться до вiдома структурних пiдроздiлiв такого контролюючого органу та контролюючих органiв, у яких платник перебуває на облiку за неосновним мiсцем облiку або в яких перебувають на облiку його вiдокремленi пiдроздiли. За результатами проведення вiдповiдних заходiв у зв'язку з лiквiдацiєю або реорганiзацiєю платника податкiв або пiсля проведення документальної позапланової перевiрки та спливання законодавчо встановлених строкiв сплати узгоджених грошових зобов'язань такого платника податкiв, але не пiзнiше дня закiнчення строку заявлення кредиторами своїх вимог, вiдповiдальнi працiвники таких пiдроздiлiв (органiв) пiдписують обхiдний лист або готують вiдповiдний висновок про наявнiсть заперечень проти проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи або пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця.

     11.8. Контролюючi органи, у яких платник податкiв перебуває на облiку за неосновним мiсцем облiку та в яких перебувають на облiку вiдокремленi пiдроздiли платника податкiв, за результатами вiдповiдних заходiв у зв'язку з лiквiдацiєю або реорганiзацiєю платника податкiв надсилають вiдповiдний висновок до контролюючого органу за основним мiсцем облiку платника податкiв.

     Висновки та пiдписаний всiма структурними пiдроздiлами контролюючого органу обхiдний лист зберiгаються у реєстрацiйнiй частинi облiкової справи платника податкiв. Обхiдний лист не пiдлягає видачi платникам податкiв.

     11.9. У разi отримання документiв згiдно з пунктами 11.1 - 11.4 цього роздiлу та/або якщо розпочато процедуру реорганiзацiї юридичної особи (крiм перетворення), припинення юридичної особи або пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця, закриття постiйного представництва чи вiдокремленого пiдроздiлу юридичної особи, в тому числi iноземної компанiї, органiзацiї, порушено провадження у справi про визнання банкрутом платника податкiв або подано заяву про зняття з облiку платника податкiв, контролюючим органом приймається рiшення про проведення (не проведення за пiдставами, встановленими пунктами 11.11 та 11.12 цього роздiлу) документальної позапланової перевiрки платника податкiв, який перебуває на облiку в такому органi.

     Призначається та розпочинається перевiрка у такi строки:

     не пiзнiше десяти робочих днiв з дати публiкацiї повiдомлення про рiшення засновникiв (учасникiв) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, у разi лiквiдацiї юридичної особи за рiшенням засновникiв (учасникiв) юридичної особи або уповноваженого ними органу (повiдомлення про припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця за її рiшенням);

     протягом мiсяця пiсля одержання того документа, що надiйшов до контролюючого органу першим, в iнших випадках.

     11.10. У разi прийняття рiшення про припинення юридичної особи призначається та одночасно проводиться документальна позапланова перевiрка юридичної особи та її не знятих з облiку вiдокремлених пiдроздiлiв. У разi прийняття рiшення про закриття вiдокремленого пiдроздiлу призначається i проводиться документальна позапланова перевiрка вiдокремленого пiдроздiлу, який закривається, та може бути призначена документальна позапланова перевiрка юридичної особи в установленому законом порядку. Якщо у таких випадках юридична особа та її вiдокремлений пiдроздiл (вiдокремленi пiдроздiли) перебувають на облiку в рiзних контролюючих органах, органiзацiю взаємодiї вiдповiдних органiв щодо проведення перевiрки здiйснює контролюючий орган за основним мiсцем облiку юридичної особи.

     До участi у документальнiй позаплановiй перевiрцi платника податкiв, що лiквiдується або реорганiзується, залучаються також контролюючi органи, у яких платник перебуває на облiку за неосновним мiсцем облiку. У цьому випадку органiзацiю взаємодiї вiдповiдних органiв щодо проведення перевiрки здiйснює контролюючий орган за основним мiсцем облiку платника податкiв.

     11.11. За рiшенням керiвника контролюючого органу документальна позапланова перевiрка не проводиться, якщо за вiдсутностi податкового боргу платник податкiв не подає податкових декларацiй (розрахункiв, звiтiв) протягом 1095 календарних днiв, що передують датi одержання контролюючим органом документiв (вiдомостей), зазначених у цьому пунктi, та стосовно нього використана iнформацiя вiд фiнансових установ, iнших органiв, яка пiдтверджує вiдсутнiсть здiйснення господарської дiяльностi з моменту подання останньої податкової звiтностi, та платник податкiв не знаходиться за зареєстрованим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) i контролюючий орган не може встановити фактичне мiсцезнаходження платника податкiв. Таке рiшення приймається керiвником контролюючого органу на пiдставi вiдповiдної доповiдної записки. Доповiдна записка з резолюцiєю керiвника зберiгається в реєстрацiйнiй частинi облiкової справи платника податкiв.

     11.12. Керiвник контролюючого органу може також прийняти рiшення про непроведення або вiдмiну рiшення про призначення документальної позапланової перевiрки платника податкiв, стосовно якого прийнято судове рiшення про припинення, якщо за вiдсутностi податкового боргу платник податкiв не подає податкових декларацiй (розрахункiв, звiтiв) бiльше 12 мiсяцiв та контролюючий орган не має можливостi провести документальну позапланову перевiрку внаслiдок вiдсутностi iснування платника податкiв або не встановлення фактичного мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв, та для призначення i проведення будь-яких видiв перевiрок такого платника податкiв вiдсутнi iншi пiдстави, визначенi Податковим кодексом України, нiж пiдстави, встановленi пiдпунктами 78.1.2, 78.1.7 пункту 78.1 статтi 78 глави 7 роздiлу II Податкового кодексу України.

     11.13. У разi припинення юридичної особи у разi її лiквiдацiї за рiшенням засновникiв (учасникiв) юридичної особи або уповноваженого ними органу контролюючий орган зобов'язаний надiслати в електроннiй формi та на паперовому носiї державному реєстраторовi протягом десяти робочих днiв з дати публiкацiї повiдомлення про рiшення засновникiв (учасникiв) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи одне з таких повiдомлень:

     повiдомлення про початок проведення позапланової перевiрки, призначеної у зв'язку з рiшенням про припинення юридичної особи (припиненням пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця за її рiшенням) за формою N 24-ОПП (додаток 16);

     повiдомлення про неможливiсть проведення позапланової перевiрки, призначеної у зв'язку з рiшенням про припинення юридичної особи (припиненням пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця за її рiшенням) за формою N 25-ОПП (додаток 17).

     Повiдомлення за формою N 25-ОПП повинно мiстити причини неможливостi проведення позапланової документальної перевiрки, якими можуть бути:

     вiдсутнiсть за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв (голови комiсiї з припинення юридичної особи, лiквiдацiйної комiсiї, лiквiдатора, iнших осiб, залучених до припинення юридичної особи);

     невстановлення фактичного мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв (голови комiсiї з припинення юридичної особи, лiквiдацiйної комiсiї, лiквiдатора, iнших осiб, залучених до припинення юридичної особи);

     недопуск контролюючого органу до проведення документальної позапланової перевiрки платника податкiв (головою комiсiї з припинення юридичної особи, лiквiдацiйною комiсiєю, лiквiдатором, iншими особами, залученими до припинення юридичної особи);

     несвоєчасне надання або надання не у повному обсязi документiв та (або) вiдомостей, а також вiдсутнiсть ведення податкового та бухгалтерського облiку або вiдсутнiсть первинних документiв, регiстрiв бухгалтерського облiку, податкової звiтностi та iнших документiв, що пов'язанi з обчисленням i сплатою платежiв, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи;

     iншi причини, за яких вiдповiдно до законодавства не може бути проведена позапланова документальна перевiрка.

     11.14. У разi надсилання державному реєстратору повiдомлення за формою N 25-ОПП таке повiдомлення не пiзнiше двох мiсяцiв з дати публiкацiї повiдомлення про рiшення засновникiв (учасникiв) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи має бути замiнено контролюючим органом повiдомленням про проведення позапланової перевiрки за формою N 26-ОПП (додаток 18) або повiдомленням про наявнiсть заперечень проти проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця) за формою N 27-ОПП (додаток 19) iз зазначенням причин заперечень контролюючого органу щодо здiйснення державної реєстрацiї припинення юридичної особи згiдно з пунктом 11.27 цього роздiлу.

     11.15. Данi про видачу повiдомлень за формою N 24-ОПП, формою N 25-ОПП, формою N 26-ОПП та формою N 27-ОПП фiксуються в журналi за формою N 6-ОПП, а вiдмiтки про їх видачу, дата видачi та номер запису в журналi заносяться до Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб.

     Копiї зазначених повiдомлень зберiгаються в реєстрацiйних частинах облiкових справ платникiв податкiв.

     11.16. У разi припинення юридичної особи внаслiдок її лiквiдацiї для проведення лiквiдацiйної процедури використовується один банкiвський рахунок юридичної особи, що лiквiдується, визначений комiсiєю з припинення (лiквiдатором, лiквiдацiйною комiсiєю тощо). З метою забезпечення закриття iнших рахункiв юридичних осiб, що лiквiдуються, контролюючий орган на звернення комiсiї з припинення (лiквiдатора, лiквiдацiйної комiсiї тощо) надає перелiк рахункiв у фiнансових установах вiдповiдної юридичної особи та/або її вiдокремлених пiдроздiлiв, якi на момент звернення взятi на облiк контролюючими органами та щодо яких не надходили повiдомлення про їх закриття.

     З метою забезпечення виконання лiквiдатором частини сьомої статтi 41 Закону України "Про вiдновлення платоспроможностi боржника або визнання його банкрутом" за наявностi у контролюючому органi достатнiх для поштового вiдправлення даних стосовно лiквiдатора iнформацiя про рахунки банкрута надсилається лiквiдатору без його звернення у 10-денний строк вiд дня отримання вiдомостей чи документiв про визнання платника банкрутом.

     11.17. Пiсля проведеної документальної позапланової перевiрки платника податкiв та його вiдокремлених пiдроздiлiв та спливу законодавчо встановлених строкiв сплати узгоджених грошових зобов'язань такого платника податкiв та його вiдокремлених пiдроздiлiв, у разi вiдсутностi заперечень контролюючого органу щодо здiйснення державної реєстрацiї припинення юридичної особи, визначених пунктом 11.27 цього роздiлу, та встановлення факту вiдсутностi заборгованостi платника податкiв та його вiдокремлених пiдроздiлiв перед бюджетом щодо сплати платежiв, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи, контролюючий орган складає довiдку про вiдсутнiсть заборгованостi iз сплати податкiв, зборiв за формою N 22-ОПП (додаток 20).

     Така довiдка надсилається вiдповiдальнiй особi платника податкiв. За зверненням комiсiї з припинення (лiквiдацiйної комiсiї), лiквiдатора, платника податкiв (фiзичної особи), iншої особи, яку за даними Єдиного державного реєстру (згiдно з рiшенням про припинення) призначено вiдповiдальною за проведення процедур припинення юридичної особи, довiдка за формою N 22-ОПП може бути видана такiй особi безпосередньо у контролюючому органi, але не пiзнiше третього робочого дня, що настає за днем реєстрацiї довiдки у контролюючому органi. Пiсля закiнчення триденного строку довiдка надсилається поштою.

     11.18. Якщо припиняється юридична особа, яка перебуває на облiку в контролюючому органi за основним мiсцем облiку та одночасно в iнших контролюючих органах перебуває на облiку за неосновним мiсцем облiку чи перебувають на облiку її вiдокремленi пiдроздiли, довiдка про вiдсутнiсть заборгованостi iз сплати податкiв, зборiв за формою N 22-ОПП видається такому платнику податкiв контролюючим органом за основним мiсцем облiку лише пiсля отримання вiд усiх iнших зазначених органiв висновкiв про вiдсутнiсть заборгованостi щодо сплати платежiв, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи, у самого платника податкiв та його вiдокремлених пiдроздiлiв на територiях адмiнiстративно-територiальних одиниць, що обслуговуються такими контролюючими органами, та вiдсутностi заперечень щодо припинення юридичної особи.

     11.19. Платникам податкiв, для яких законом установленi особливостi їх державної реєстрацiї та якi не включаються до Єдиного державного реєстру, а також щодо яких законом або нормативно-правовим актом Кабiнету Мiнiстрiв України для проведення реєстрацiї лiквiдацiї, реорганiзацiї, закриття або припинення дiяльностi платника податкiв вимагається довiдка про зняття з облiку платника податкiв, замiсть довiдки за формою N 22-ОПП видається довiдка про зняття з облiку платника податкiв за формою N 12-ОПП. З моменту видачi довiдки за формою N 12-ОПП такий платник податкiв уважається знятим з облiку у контролюючому органi за умови реєстрацiї його припинення вiдповiдно до законодавства або внесення запису про припинення до вiдповiдного державного реєстру.

     11.20. Пiсля закiнчення процедур лiквiдацiї або реорганiзацiї, визначених цим Порядком, для проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи в результатi злиття, приєднання, подiлу контролюючий орган видає:

     довiдку про вiдсутнiсть заборгованостi iз сплати податкiв, зборiв за формою N 22-ОПП, якщо пiсля проведення документальної позапланової перевiрки та спливу законодавчо визначених строкiв сплати узгоджених грошових зобов'язань встановлено вiдсутнiсть грошових зобов'язань та/або податкового боргу;

     документ (рiшення) про узгодження плану реорганiзацiї з контролюючим органом (за наявностi податкового боргу).

     11.21. Видача контролюючим органом документа про узгодження плану реорганiзацiї платника податкiв, який має податковий борг, здiйснюється у такому порядку:

     1) платник податкiв, який реорганiзовується та має грошовi зобов'язання та/або податковий борг, пiсля розмiщення у визначених законодавством друкованих засобах масової iнформацiї повiдомлення про реорганiзацiю подає до контролюючого органу за мiсцем свого облiку:

     заяву за формою N 8-ОПП;

     копiю рiшення про реорганiзацiю;

     у довiльнiй формi план реорганiзацiї, в якому зазначається порядок розподiлу грошових зобов'язань та/або податкового боргу мiж iншими платниками податкiв - правонаступниками iз зазначенням видiв податкiв, зборiв, сум i часток податкiв, зборiв, а також часток активiв, що передаються правонаступникам, чи iнших критерiїв, за якими визначенi частки податкiв, зборiв. План реорганiзацiї має бути пiдписаний уповноваженими особами платника податкiв, який реорганiзується, та уповноваженими особами платникiв податкiв - правонаступникiв. Пiдписи таких осiб засвiдчуються в установленому законодавством порядку.

     Контролюючий орган за основним мiсцем облiку платника податкiв у взаємодiї з iншими контролюючими органами за основним мiсцем облiку правонаступникiв розглядає отриманi документи у мiсячний строк вiд дня отримання заяви за формою N 8-ОПП. За результатами такого розгляду контролюючим органом приймається вiдповiдне рiшення, яке доводиться до вiдома платника податкiв;

     2) при врегулюваннi податкового боргу платника податкiв, майно якого передане у податкову заставу, або того, хто скористався правом реструктуризацiї податкового боргу, контролюючий орган за мiсцем облiку платника податкiв розглядає наданi платником податкiв документи та приймає рiшення вiдповiдно до пункту 98.4 статтi 98 глави 9 роздiлу II Податкового кодексу України.

     Пiсля завершення всiх процедур, пов'язаних з розподiлом, передачею та забезпеченням грошових зобов'язань i податкового боргу, контролюючий орган приймає рiшення про узгодження плану реорганiзацiї платника податкiв;

     3) при врегулюваннi податкового боргу платника податкiв, майно якого не перебуває у податковiй заставi та який не скористався правом реструктуризацiї податкового боргу, контролюючий орган приймає рiшення про узгодження плану реорганiзацiї або про вiдмову в узгодженнi плану реорганiзацiї. Рiшення про вiдмову в узгодженнi плану реорганiзацiї приймається у разi, коли за висновками контролюючого органу така реорганiзацiя може призвести до неналежного виконання грошових зобов'язань платником податкiв, який реорганiзовується, або якщо розподiл грошових зобов'язань та/або податкового боргу мiж правонаступниками не вiдповiдає вимогам статтi 98 глави 9 роздiлу II Податкового кодексу України.

     У цьому разi платник податкiв може погасити грошовi зобов'язання та/або податковий борг або переглянути план реорганiзацiї в частинi розподiлу податкових зобов'язань (боргу) правонаступнику (правонаступникам) та повторно звернутись до контролюючого органу для його узгодження.

     11.22. Довiдку за формою N 22-ОПП та документи про узгодження плану реорганiзацiї, виданi контролюючим органом, платник податкiв подає державному реєстратору для проведення державної реєстрацiї припинення у порядку, встановленому Законом.

     Довiдка за формою N 22-ОПП:

     є єдиним документом, що пiдтверджує вiдсутнiсть заборгованостi з податкiв, зборiв у випадках припинення юридичних осiб та припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичних осiб - пiдприємцiв, визначених Законом;

     не може використовуватись у випадках, передбачених iншими нормативно-правовими актами, крiм визначених у Законi та нормативно-правових актах, прийнятих вiдповiдно до Закону.

     У випадках, передбачених iншими нормативно-правовими актами, вiдсутнiсть заборгованостi з податкiв, зборiв, платежiв, що контролюються контролюючими органами, пiдтверджується довiдкою, що видається вiдповiдно до Порядку видачi довiдки про вiдсутнiсть заборгованостi з податкiв, зборiв, платежiв, що контролюються органами доходiв i зборiв, затвердженого наказом Мiнiстерства доходiв i зборiв України вiд 10 жовтня 2013 року N 567, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 31 жовтня 2013 року за N 1842/24374.

     11.23. Данi про видачу довiдки за формою N 12-ОПП або за формою N 22-ОПП, документiв про погодження плану реорганiзацiї фiксуються в журналi за формою N 6-ОПП, а вiдмiтки про їх видачу, дата видачi та номер запису у журналi заносяться до Єдиного банку даних юридичних осiб або до Реєстру самозайнятих осiб.

     Копiї довiдок за формою N 12-ОПП або за формою N 22-ОПП зберiгаються в реєстрацiйних частинах облiкових справ платникiв податкiв.

     11.24. Довiдки за формою N 22-ОПП та за формою N 12-ОПП є дiйсними протягом двох мiсяцiв вiд дня їх реєстрацiї у контролюючому органi.

     Довiдка за формою N 12-ОПП видається (надсилається) у випадках, визначених цим роздiлом, протягом 5 робочих днiв пiсля зняття платника податкiв з облiку.

     Пiсля завершення строку дiї довiдки за формою N 12-ОПП або за формою N 22-ОПП повторна довiдка видається контролюючим органом протягом мiсяця вiд дня отримання звернення платника податкiв про замiну довiдки у такому самому порядку, як i попередня довiдка.

     У разi звернення платника податкiв щодо видачi повторної довiдки за рiшенням керiвника контролюючого органу може бути призначена документальна позапланова перевiрка за перiод, що пройшов вiд дати закiнчення попередньої перевiрки.

     Якщо пiсля завершення строку дiї довiдки за формою N 22-ОПП, платник податкiв не звернувся до контролюючого органу за отриманням нової довiдки за формою N 22-ОПП, то контролюючий орган надсилає державному реєстратору повiдомлення про наявнiсть заперечень проти проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця) за формою N 27-ОПП.

     11.25. Якщо пiсля проведеної документальної позапланової перевiрки платника податкiв та на наступний день пiсля спливання законодавчо визначених строкiв сплати узгоджених грошових зобов'язань платника податкiв встановлено факт наявностi податкового боргу (за даними облiку податкiв i зборiв платника податкiв), адмiнiстративного або судового оскарження грошових зобов'язань (за даними реєстру виданих податкових повiдомлень-рiшень), несплати податку з доходiв фiзичних осiб iз сум доходiв, нарахованих (виплачених) найманим працiвникам (за даними акта перевiрки), контролюючий орган складає повiдомлення про грошовi зобов'язання та податковий борг за формою N 10-ОПП (додаток 21) та надсилає (видає) його комiсiї з припинення (лiквiдацiйнiй комiсiї, лiквiдатору) або особi, вiдповiдальнiй за погашення грошових зобов'язань або податкового боргу, що є такою згiдно з пунктом 97.4 статтi 97 глави 9 роздiлу II Податкового кодексу України.

     Повiдомлення за формою N 10-ОПП формуються та надсилаються платнику податкiв окремо кожним контролюючим органом, у якому платник податкiв перебуває на облiку як за основним, так i за неосновним мiсцем облiку, чи в якому перебувають на облiку його вiдокремленi пiдроздiли. Засвiдченi копiї таких повiдомлень як додаток до вiдповiдного висновку надсилаються контролюючими органами, у яких платник податкiв перебуває на облiку за неосновним мiсцем облiку чи в яких перебувають на облiку його вiдокремленi пiдроздiли, до контролюючого органу за основним мiсцем облiку платника податкiв.

     11.26. Якщо до закiнчення строку заявлення вимог кредиторами контролюючий орган не може видати довiдку за формою N 22-ОПП, то не пiзнiше завершення такого строку контролюючий орган зобов'язаний направити (видати) повiдомлення про наявнiсть заперечень проти проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця) за формою N 27-ОПП iз зазначенням причин заперечень контролюючого органу щодо здiйснення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця) згiдно з пунктом 11.27 цього роздiлу:

     державному реєстратору в електроннiй формi та на паперовому носiї;

     платнику податкiв на паперовому носiї з доданням рiшення про вiдмову видачi довiдки за формою N 22-ОПП.

     11.27. Обставинами заперечень контролюючого органу щодо здiйснення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця) можуть бути:

     1) неможливiсть проведення документальної перевiрки iз зазначенням обґрунтованих обставин, якi пiдтверджують неможливiсть її проведення. Це положення не застосовується, якщо керiвником контролюючого органу прийнято рiшення про непроведення документальної позапланової перевiрки платника податкiв згiдно з пунктами 11.11 або 11.12 цього роздiлу;

     2) наявнiсть податкового боргу, грошових зобов'язань, щодо яких проводиться адмiнiстративне або судове оскарження, грошових зобов'язань та податкового боргу та несплати податку з доходiв фiзичних осiб iз сум доходiв, нарахованих (виплачених) найманим працiвникам;

     3) наявнiсть об'єктiв оподаткування або об'єктiв, пов'язаних з оподаткуванням, зокрема земельних дiлянок, якi наданi у власнiсть або користування юридичнiй особi чи для здiйснення пiдприємницької дiяльностi фiзичнiй особi - пiдприємцю;

     4) наявнiсть судових спорiв мiж платником податкiв та контролюючим органом чи кримiнальних проваджень за фактами умисного ухилення вiд сплати податкiв, зборiв, вчинених службовими особами юридичної особи чи фiзичною особою - пiдприємцем;

     5) наявнiсть непогашених позик, залучених державою (Автономною Республiкою Крим чи територiальною громадою мiста) або пiд державну (мiсцеву) гарантiю або неповернення в Україну в передбаченi законом строки виручки в iноземнiй валютi вiд реалiзацiї на експорт товарiв (робiт, послуг) платником податкiв або iнших матерiальних цiнностей, отриманих вiд цiєї виручки;

     6) наявнiсть у контролюючому органi даних про непогашенi платником податкiв iноземнi кредити, залученi державою або пiд державнi гарантiї;

     7) неподання юридичною особою копiї лiквiдацiйного балансу, передавального акта або розподiльчого балансу, складеного комiсiєю з припинення (лiквiдацiйною комiсiєю, лiквiдатором), або фiзичною особою - пiдприємцем виписки про рух коштiв на рахунках, якi на дату завершення документальної перевiрки фiзичної особи - пiдприємця не були закритi;

     8) вiдсутнiсть повiдомлень вiд фiнансових установ про закриття всiх рахункiв такого платника податкiв, у тому числi вiдкритих через вiдокремленi пiдроздiли. Це положення не застосовується, якщо у разi лiквiдацiї або реорганiзацiї платника податкiв, поточний рахунок якого вiдкритий у банку, який лiквiдується, i за яким не задоволенi кредиторськi вимоги, платник податкiв надав довiдку про суму визнаних лiквiдатором банку кредиторських вимог та черговiсть їх задоволення. Також це положення не застосовується до рахункiв фiзичних осiб - пiдприємцiв, вiдкритих для зарахування коштiв на вимогу фiзичних осiб;

     9) неповернення до контролюючого органу оригiналiв документiв, що виданi платнику податкiв та його вiдокремленим пiдроздiлам (свiдоцтва, патенти, довiдки тощо) i пiдлягають поверненню вiдповiдно до законодавства, а також засвiдчених копiй цих документiв, якщо такi видавались та пiдлягають поверненню до контролюючого органу. Це положення не застосовується, якщо у разi втрати таких документiв платник податкiв надав пояснення, у яких викладенi обставини втрати документiв або до яких доданi документи, що пiдтверджують факт втрати документiв.

     Причини заперечень контролюючого органу щодо здiйснення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця) формуються за результатами аналiзу даних про платника податкiв вiдповiдних пiдроздiлiв контролюючого органу за основним мiсцем облiку та контролюючими органами за неосновним мiсцем облiку платника податкiв i за мiсцями облiку вiдокремлених пiдроздiлiв платника податкiв - юридичної особи.

     11.28. Не пiзнiше десяти робочих днiв з дати, коли контролюючий орган дiзнався про усунення причин та обставин, якi були пiдставою заперечень щодо проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця), контролюючий орган зобов'язаний надiслати державному реєстратору повiдомлення про вiдкликання заперечень проти проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця) за формою N 28-ОПП (додаток 22).

     Якщо на момент надсилання повiдомлення за формою N 28-ОПП виникають новi причини та обставини, що є пiдставами для заперечень контролюючого органу щодо проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця), то одночасно з надсиланням повiдомлення за формою N 28-ОПП контролюючий орган надсилає державному реєстратору нове повiдомлення за формою N 27-ОПП.

     11.29. Данi про видачу повiдомлень за формою N 27-ОПП та формою N 28-ОПП фiксуються в журналi за формою N 6-ОПП, а вiдмiтки про їх видачу, дата видачi та номер запису в журналi заносяться до Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб.

     Копiї повiдомлень за формою N 27-ОПП та формою N 28-ОПП зберiгаються в реєстрацiйних частинах облiкових справ платникiв податкiв.

     11.30. Якщо платник податкiв не має заборгованостi перед бюджетом та у разi:

     неподання протягом одного року до контролюючих органiв податкових декларацiй, документiв податкової звiтностi;

     якщо установчi документи суперечать чинному законодавству;

     провадження дiяльностi, яка суперечить установчим документам та законодавству;

     наявностi в Єдиному державному реєстрi запису про вiдсутнiсть юридичної особи за вказаним її мiсцезнаходженням;

     наявностi у контролюючого органу передбачених законами України iнших пiдстав для постановлення судового рiшення щодо припинення (лiквiдацiї) чи скасування державної реєстрацiї суб'єкта господарювання,

     то керiвник контролюючого органу приймає рiшення у виглядi розпорядження вiдносно платника податкiв про звернення до суду або господарського суду iз заявою (позовною заявою) про винесення судового рiшення щодо припинення юридичної особи чи пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця, вiдмiни державної реєстрацiї припинення юридичної особи або пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця, скасування державної реєстрацiї змiн до установчих документiв юридичної особи.

     11.31. Зняття з облiку платникiв податкiв у контролюючих органах здiйснюється у такому порядку:

     1) щодо платникiв податкiв, державна реєстрацiя припинення яких здiйснюється згiдно iз Законом, пiдставою для зняття їх з облiку у контролюючих органах є надходження вiд державного реєстратора повiдомлення про проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця) iз зазначенням номера та дати внесення вiдповiдного запису до Єдиного державного реєстру та вiдомостi реєстрацiйної картки на проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця). Дата зняття з облiку вiдповiдає датi закриття останньої картки особових рахункiв платника податкiв або датi отримання повiдомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця) у разi, якщо на момент отримання такого повiдомлення були закритi всi картки особових рахункiв такого платника податкiв. Данi про зняття з облiку платника податкiв фiксуються в журналi за формою N 6-ОПП. Номер зняття з облiку вiдповiдає номеру вiдповiдного запису в журналi за формою N 6-ОПП.

     Данi про зняття з облiку платника податкiв, державна реєстрацiя припинення якого здiйснюється згiдно iз Законом, передаються контролюючим органом за основним мiсцем облiку такого платника податкiв до Єдиного державного реєстру iз зазначенням: дати та номера запису про зняття з облiку, назви та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, у якому платника податкiв знято з облiку;

     2) щодо платникiв податкiв, для яких законом установленi особливостi їх державної реєстрацiї та вiдомостi стосовно яких не вносяться до Єдиного державного реєстру, до Єдиного банку даних юридичних осiб уноситься запис про припинення на пiдставi повiдомлення чи документального пiдтвердження органу державної реєстрацiї про лiквiдацiю або реорганiзацiю платника податкiв, закриття вiдокремленого пiдроздiлу платника податкiв чи з ЄДРПОУ (для вiдокремлених пiдроздiлiв iноземних компанiй, органiзацiй);

     3) зняття з облiку в контролюючому органi вiдокремленого пiдроздiлу як платника податкiв здiйснюється у разi внесення до Єдиного державного реєстру або до ЄДРПОУ (для вiдокремлених пiдроздiлiв iноземних компанiй, органiзацiй) записiв про припинення вiдповiдної юридичної особи або закриття такого вiдокремленого пiдроздiлу.

     Данi про зняття з облiку вiдокремленого пiдроздiлу, вiдомостi щодо якого мiстяться у Єдиному державному реєстрi, передаються контролюючим органом за основним мiсцем облiку такого платника податкiв до Єдиного державного реєстру iз зазначенням: дати та номера запису про зняття з облiку, найменування та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, у якому платника податкiв знято з облiку;

     4) у разi коли внаслiдок припинення платника податкiв - юридичної особи шляхом реорганiзацiї частина його податкових зобов'язань чи податкового боргу залишається непогашеною, такi податковi зобов'язання чи борг переходять (розподiляються) до юридичних осiб - правонаступникiв реорганiзованої юридичної особи у порядку, визначеному Податковим кодексом України;

     5) у разi коли внаслiдок припинення платника податкiв - юридичної особи шляхом лiквiдацiї частина його податкових зобов'язань чи податкового боргу залишається непогашеною, такi податковi зобов'язання чи борг погашаються за рахунок активiв засновникiв або учасникiв такого пiдприємства, якщо вони несуть повну або додаткову вiдповiдальнiсть за зобов'язаннями платника податкiв вiдповiдно до закону у межах повної або додаткової вiдповiдальностi, а в разi лiквiдацiї фiлiї, вiддiлення чи iншого вiдокремленого пiдроздiлу юридичної особи - за рахунок юридичної особи незалежно вiд того, чи є вона платником податку та збору, стосовно якого виникло податкове зобов'язання або податковий борг таких фiлiї, вiддiлення, iншого вiдокремленого пiдроздiлу;

     6) облiкова справа закритого вiдокремленого пiдроздiлу юридичної особи долучається до облiкової справи такої юридичної особи. У разi реорганiзацiї платника податкiв шляхом злиття, приєднання, перетворення до облiкових справ правонаступникiв долучаються облiковi справи реорганiзованих платникiв податкiв. Якщо правонаступник перебуває на облiку в iншому контролюючому органi, нiж реорганiзований платник податкiв, пiсля завершення реорганiзацiї та зняття його з облiку облiкова справа реорганiзованого платника податкiв передається до контролюючого органу за основним мiсцем облiку правонаступника;

     7) якщо пiсля лiквiдацiї або реорганiзацiї платника податкiв залишились незакритими його рахунки у фiнансових установах, контролюючий орган доводить до вiдома цих установ таку iнформацiю, повiдомляючи їм вiдомостi про уповноважений орган, який прийняв таке рiшення, дату та за наявностi номер вiдповiдного рiшення або запису в Єдиному державному реєстрi чи ЄДРПОУ, а також про дату зняття з облiку платника податкiв у контролюючому органi;

     8) вiдомостi щодо пiдстави та дати зняття з облiку платника податкiв вводяться до Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб. Облiковi справи (реєстрацiйна та звiтна частини) таких платникiв здаються до архiву контролюючого органу пiсля закiнчення звiтного року.

     11.32. Зняття з облiку фiзичної особи - пiдприємця як платника податкiв здiйснюється в порядку, визначеному пунктами 11.1 - 11.31 (крiм пункту 11.21) цього роздiлу, з урахуванням таких особливостей:

     1) пiдставою для зняття фiзичної особи - пiдприємця з облiку у вiдповiдному контролюючому органi є повiдомлення про проведення державної реєстрацiї припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця у разi її смертi, або оголошення її померлою, або визнання її безвiсно вiдсутньою або повiдомлення про проведення державної реєстрацiї припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця за судовим рiшенням щодо визнання фiзичної особи - пiдприємця банкрутом чи за судовим рiшенням, що не пов'язано з банкрутством фiзичної особи - пiдприємця, а також вiдомостi вiдповiдної реєстрацiйної картки;

     2) фiзичнi особи, якi здiйснюють незалежну професiйну дiяльнiсть, знiмаються з облiку пiсля припинення такої незалежної дiяльностi у порядку, встановленому для фiзичних осiб - пiдприємцiв, за наявностi документально пiдтвердженої iнформацiї вiдповiдного державного органу, що реєструє таку дiяльнiсть або видає документи про право на заняття такою дiяльнiстю (свiдоцтва, дозволи, сертифiкати тощо), та поданих до контролюючого органу за основним мiсцем облiку:

     заяви за формою N 8-ОПП, дата якої фiксується в журналi за формою N 6-ОПП;

     довiдки за формою N 4-ОПП та iнших документiв, що видаються контролюючими органами платнику податкiв i пiдлягають поверненню до контролюючого органу;

     3) внесення до Реєстру самозайнятих осiб запису про припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця чи незалежної професiйної дiяльностi фiзичної особи здiйснюється у разi:

     визнання фiзичної особи недiєздатною або обмеження її цивiльної дiєздатностi - з дати набрання законної сили вiдповiдним рiшенням суду;

     смертi фiзичної особи, у тому числi оголошення такої особи померлою, що пiдтверджується свiдоцтвом про смерть (витягом з Державного реєстру актiв цивiльного стану громадян, iнформацiєю органу державної реєстрацiї актiв цивiльного стану), а також визнання фiзичної особи безвiсно вiдсутньою, що пiдтверджується судовим рiшенням;

     внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацiю припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця - з дати державної реєстрацiї припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця;

     реєстрацiї припинення незалежної професiйної дiяльностi фiзичної особи у вiдповiдному уповноваженому органi - з дати реєстрацiї;

     закiнчення строку, на який було видано свiдоцтво про реєстрацiю чи iнший документ (дозвiл, сертифiкат тощо), - з дати закiнчення такого строку;

     заборони судом фiзичнiй особi провадити пiдприємницьку дiяльнiсть або незалежну професiйну дiяльнiсть - з дати набрання законної сили вiдповiдним рiшенням суду, якщо iнше не визначене у рiшеннi суду;

     наявностi обмежень права на провадження пiдприємницької дiяльностi або незалежної професiйної дiяльностi, якi встановленi законодавством, - з дати надходження вiдповiдних документiв до контролюючого органу за мiсцем облiку фiзичної особи, якщо iнше не встановлено законом чи рiшенням суду;

     анулювання чи скасування згiдно iз законодавством свiдоцтва про реєстрацiю чи iншого документа (дозволу, сертифiката тощо), що пiдтверджує право фiзичної особи на провадження пiдприємницької або незалежної професiйної дiяльностi, - з дати такого анулювання чи скасування;

     4) державна реєстрацiя (реєстрацiя) припинення пiдприємницької чи незалежної професiйної дiяльностi фiзичної особи або внесення до Реєстру самозайнятих осiб запису про припинення такої дiяльностi фiзичною особою не припиняє її зобов'язань, що виникли пiд час провадження пiдприємницької чи незалежної професiйної дiяльностi, та не змiнює строкiв, порядкiв виконання таких зобов'язань та застосування санкцiй за їх невиконання;

     5) у разi коли пiсля внесення до Реєстру самозайнятих осiб запису про припинення пiдприємницької чи незалежної професiйної дiяльностi фiзична особа продовжує провадити таку дiяльнiсть, вважається, що вона розпочала таку дiяльнiсть без взяття її на облiк як самозайнятої особи;

     6) якщо згiдно з пiдпунктом 70.16.4 пункту 70.16 статтi 70 роздiлу II Податкового кодексу України вiд органiв державної реєстрацiї актiв цивiльного стану контролюючим органом отримано повiдомлення про смерть фiзичної особи, яка зареєстрована пiдприємцем, i стосовно такого пiдприємця до Єдиного державного реєстру не внесено запису про державну реєстрацiю припинення пiдприємницької дiяльностi, то контролюючий орган надсилає державному реєстратору iнформацiю про смерть такої фiзичної особи - пiдприємця для вжиття заходiв, визначених абзацом другим частини першої статтi 48 Закону. У такому самому порядку надсилається державному реєстратору iнформацiя i в разi отримання вiд спадкоємця документального пiдтвердження факту смертi фiзичної особи - пiдприємця (копiї свiдоцтва або довiдки органу реєстрацiї актiв цивiльного стану про смерть фiзичної особи).

     11.33. Вiдокремленi пiдроздiли, розмiщенi на територiї тiєї самої територiальної громади, що й юридична особа, можуть бути знятi з облiку в порядку, визначеному пунктами 11.1 - 11.31 цього роздiлу, за вiдсутностi рахункiв у фiнансових установах, вiдкритих через такi пiдроздiли, та в разi позбавлення вiдокремленого пiдроздiлу обов'язкiв чи повноважень щодо:

     нараховування, утримання або сплати (перерахування) до бюджету податкiв, зборiв вiд свого iменi чи вiд iменi iншого платника податкiв;

     складання та подання податкової звiтностi контролюючим органам;

     укладання трудових договорiв (контрактiв) з найманими особами, нараховування та/або сплати їм заробiтної плати;

     ведення окремого балансу, бухгалтерського чи податкового облiку;

     вiдкриття рахункiв у фiнансових установах.

     До заяви про зняття з облiку повинна бути додана завiрена копiя рiшення юридичної особи про таку реорганiзацiю вiдокремленого пiдроздiлу. Пiсля зняття з облiку вiдокремленого пiдроздiлу облiковi справи юридичної особи i вiдокремленого пiдроздiлу об'єднуються.

     Данi про зняття з облiку таких вiдокремлених пiдроздiлiв передаються контролюючим органом за основним мiсцем облiку такого платника податкiв до Єдиного державного реєстру iз зазначенням: дати та номера запису про зняття з облiку, найменування та iдентифiкацiйного коду контролюючого органу, у якому платника податкiв знято з облiку, причини зняття з облiку.

     11.34. Договори про спiльну дiяльнiсть, договори управлiння майном та угоди про розподiл продукцiї знiмаються з облiку у контролюючих органах пiсля їх припинення, розiрвання, закiнчення строку дiї чи пiсля досягнення мети, для якої вони були укладенi, визнання їх недiйсними у судовому порядку.

     11.35. У разi надходження до контролюючого органу вiдомостей iз Єдиного державного реєстру або повiдомлення вiд державного реєстратора про те, що ним з вiдповiдної дати розпочато процес проведення спрощеної процедури державної реєстрацiї припинення юридичної особи шляхом її лiквiдацiї або спрощеної процедури державної реєстрацiї припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця (далi - спрощена процедура припинення платника податкiв), контролюючий орган здiйснює такi заходи:

     1) вiдомостi про початок спрощеної процедури припинення платника податкiв вносяться до Єдиного банку даних юридичних осiб або Реєстру самозайнятих осiб, фiксуються в журналi за формою N 6-ОПП шляхом внесення нового запису або вiдмiток до ранiше внесеного запису, а також надаються до вiдповiдних структурних пiдроздiлiв контролюючого органу за основним та до контролюючих органiв за неосновним мiсцем облiку такого платника податкiв i за мiсцями облiку вiдокремлених пiдроздiлiв платника податкiв - юридичної особи;

     2) у 5-денний строк вiд дня отримання вiдомостей чи документiв про початок спрощеної процедури припинення платника податкiв контролюючим органом приймається рiшення про непроведення документальної позапланової перевiрки платника податкiв або проведення такої перевiрки та вiдповiднi пiдроздiли розпочинають таку перевiрку. Такi рiшення приймаються та перевiрки призначаються з урахуванням пунктiв 11.10 - 11.12 цього роздiлу;

     3) з метою закриття рахункiв у фiнансових установах за наявностi у контролюючому органi достатнiх для поштового вiдправлення даних про голову лiквiдацiйної комiсiї (лiквiдатора) платника податкiв - юридичної особи або про платника податкiв - фiзичну особу - пiдприємця, стосовно якого розпочата спрощена процедура припинення, iнформацiя про рахунки такого платника податкiв надсилається зазначеним особам для їх закриття без звернення цих осiб у 10-денний строк вiд дня отримання вiдомостей чи документiв про початок спрощеної процедури припинення платника податкiв;

     4) у 20-денний строк вiд дня отримання вiдомостей чи документiв про початок спрощеної процедури припинення платника податкiв контролюючими органами за основним та неосновними мiсцями облiку такого платника податкiв та за мiсцями облiку вiдокремлених пiдроздiлiв платника податкiв - юридичної особи проводяться iншi заходи, передбаченi пунктом 11.7 цього роздiлу;

     5) у мiсячний строк з дати надходження повiдомлення вiд державного реєстратора про початок спрощеної процедури державної реєстрацiї припинення платника податкiв контролюючий орган за основним мiсцем облiку платника податкiв повинен надiслати державному реєстратору один iз таких документiв:

     довiдку про вiдсутнiсть заборгованостi iз сплати податкiв, зборiв за формою N 22-ОПП;

     рiшення про списання безнадiйного податкового боргу, форму якого встановлено додатком 1 до Порядку списання безнадiйного податкового боргу платникiв податкiв, затвердженого наказом Мiнiстерства доходiв i зборiв України вiд 10 жовтня 2013 року N 577, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 31 жовтня 2013 року за N 1844/24376 (якщо в результатi такого списання сума заборгованостi iз сплати податкiв, зборiв погашена в повному обсязi);

     повiдомлення про наявнiсть податкового боргу та неможливiсть проведення спрощеної процедури державної реєстрацiї припинення юридичної особи чи пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця за формою N 23-ОПП (додаток 23) iз зазначенням причин заперечення контролюючих органiв щодо здiйснення такої процедури згiдно з пунктом 11.27 цього роздiлу (крiм пiдпунктiв 7 - 9, якi не можуть бути причинами заперечень контролюючих органiв при спрощенiй процедурi державної реєстрацiї припинення платника податкiв);

     6) у разi усунення причин та обставин, якi були пiдставою для заперечень контролюючого органу щодо здiйснення спрощеної процедури державної реєстрацiї припинення платника податкiв, контролюючий орган надсилає державному реєстратору повiдомлення про зняття заперечень щодо проведення спрощеної процедури державної реєстрацiї припинення юридичної особи шляхом її лiквiдацiї чи пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця з пропозицiєю повторно розпочати спрощену процедуру державної реєстрацiї припинення такої особи в установленому порядку;

     7) у разi внесення державним реєстратором до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи за спрощеною процедурою шляхом її лiквiдацiї або про проведення державної реєстрацiї припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця контролюючий орган здiйснює зняття з облiку такого платника податкiв вiдповiдно до пункту 11.32 цього роздiлу.

XII. Встановлення мiсцезнаходження (мiсця проживання) платникiв податкiв

     12.1. З метою бiльш повного облiку платникiв податкiв - юридичних осiб або фiзичних осiб - пiдприємцiв, унеможливлення отримання юридичними особами або фiзичними особами - пiдприємцями неконтрольованих доходiв пiдроздiли контролюючих органiв, до функцiй яких належить ведення облiку платникiв податкiв, повиннi забезпечувати систематичний контроль за повнотою та своєчаснiстю взяття на облiк юридичних осiб або фiзичних осiб - пiдприємцiв контролюючими органами пiсля здiйснення їх державної реєстрацiї, реорганiзацiї та внесення змiн до Єдиного державного реєстру чи установчих документiв.

     12.2. Пiдроздiли контролюючого органу:

     стосовно платникiв податкiв, якими не подано у встановленi законом термiни податкових декларацiй (звiтiв, розрахункiв), у порядку, передбаченому законодавством, самостiйно визначають суму грошового зобов'язання, проводять роботу з узгодження грошового зобов'язання та iншi заходи;

     стосовно платникiв податкiв, якi мають податковий борг, у порядку, передбаченому законодавством, здiйснюють заходи з погашення податкового боргу.

     У рамках проведення цих заходiв, а також при призначеннi чи проведеннi будь-якого виду перевiрки платника податкiв чи при виконаннi iнших службових обов'язкiв працiвниками контролюючих органiв здiйснюється або може здiйснюватись перевiрка мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв. За наслiдками перевiрки складається акт перевiрки мiсцезнаходження платника податкiв. Якщо встановлено вiдсутнiсть платника податкiв за його мiсцезнаходженням (мiсцем проживання), то проводиться робота iз з'ясування фактичного мiсця розташування (мiсцезнаходження, мiсця проживання) платника податкiв, вiдповiдальних та пов'язаних осiб.

     12.3. У разi неможливостi вручення платнику податкiв довiдки, свiдоцтва, листа чи будь-якого iншого документа, надiсланого контролюючим органом, у зв'язку з вiдсутнiстю платника податкiв за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) замiсть акта перевiрки мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв оформляється довiдка про неможливiсть вручення документа платнику податкiв iз зазначенням причин та додаванням вiдповiдних документiв (за наявностi). Замiна акта довiдкою не проводиться, якщо iншими нормативно-правовими актами передбачено складання акта.

     Акт перевiрки мiсцезнаходження платника податкiв або довiдка про неможливiсть вручення документа платнику податкiв не складається працiвниками контролюючих органiв, якщо до Єдиного державного реєстру внесено запис про вiдсутнiсть платника податкiв за мiсцезнаходженням.

     12.4. Щодо кожного платника податкiв, стосовно якого виявлена вiдсутнiсть його за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) та не з'ясоване його фактичне мiсцезнаходження (мiсце проживання), пiдроздiл контролюючого органу, який з'ясував зазначений факт, готує та передає пiдроздiлам податкової мiлiцiї запит на встановлення мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв за встановленою формою.

     12.5. Якщо за результатами заходiв щодо встановлення фактичного мiсцезнаходження юридичної особи пiдроздiлами податкової мiлiцiї буде пiдтверджено вiдсутнiсть такої особи за мiсцезнаходженням або встановлено, що фактичне мiсцезнаходження юридичної особи не вiдповiдає зареєстрованому мiсцезнаходженню, керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу приймає рiшення про надсилання до вiдповiдного державного реєстратора повiдомлення про вiдсутнiсть юридичної особи за мiсцезнаходженням за формою N 18-ОПП (додаток 24) для вжиття заходiв, передбачених частиною дванадцятою статтi 19 Закону.

     Копiя повiдомлення пiдшивається до реєстрацiйної частини облiкової справи платника податкiв. Про надсилання такого повiдомлення вноситься запис до журналу облiку повiдомлень про вiдсутнiсть юридичної особи за мiсцезнаходженням за формою N 19-ОПП (додаток 25).

XIII. Оприлюднення даних про взяття на облiк платникiв податкiв

     13.1. Вiдповiдно до пункту 63.13 статтi 63 роздiлу II Податкового кодексу України з метою постiйного забезпечення органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, юридичних осiб та фiзичних осiб iнформацiєю Центральний контролюючий орган оприлюднює на єдиному державному реєстрацiйному веб-порталi юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв та власному офiцiйному веб-сайтi данi про взяття на облiк як платникiв податкiв юридичних осiб, їх вiдокремлених пiдроздiлiв та самозайнятих осiб не пiзнiше наступного робочого дня пiсля взяття на облiк.

     13.2. Зазначенi данi мiстять такi вiдомостi про платника податкiв:

     податковий номер (для юридичної особи та її вiдокремленого пiдроздiлу);

     найменування (для юридичної особи) або прiзвище, iм'я, по батьковi (для фiзичної особи);

     мiсцезнаходження;

     дату та номер запису про взяття на облiк;

     найменування та iдентифiкацiйний код контролюючого органу за основним мiсцем облiку платника податкiв;

     вiдомостi про надiслання вiдповiдним контролюючим органом державному реєстратору повiдомлень у зв'язку з припиненням юридичної особи чи пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця, що передбаченi Законом та надсилаються вiдповiдно до роздiлу XI цього Порядку.

     13.3. Доступ до єдиного державного реєстрацiйного веб-порталу юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв та офiцiйного веб-сайту Центрального контролюючого органу є безоплатним та вiльним.

     13.4. До створення Єдиного державного реєстрацiйного веб-порталу юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв iнформацiя про взяття суб'єктiв господарювання на облiк як платникiв податкiв оприлюднюється на офiцiйному веб-сайтi Центрального контролюючого органу.

XIV. Органiзацiя облiку платникiв податкiв у контролюючих органах

     14.1. Функцiї облiку платникiв податкiв у контролюючому органi здiйснюють вiдповiднi пiдроздiли згiдно iз затвердженою структурою такого органу (далi - пiдроздiл реєстрацiї та облiку платникiв податкiв). Такi пiдроздiли утворюються в Центральному контролюючому органi, його територiальних органах в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi, мiжрегiональних територiальних органах, державних податкових iнспекцiях у районах, мiстах (крiм мiст Києва та Севастополя), районах у мiстах, об'єднаних та спецiалiзованих державних податкових iнспекцiях.

     14.2. Якщо контролюючими органами при здiйсненнi своїх функцiй за результатами звiрок або на пiдставi iнформацiї вiд третiх осiб встановлено, що юридична особа (вiдокремлений пiдроздiл юридичної особи, фiзична особа - пiдприємець) за даними Єдиного державного реєстру має стан такої, що здiйснює дiяльнiсть та при цьому не перебуває на облiку чи знята з облiку у вiдповiдному контролюючому органi, то цим органом проводяться заходи щодо отримання вiдповiдних вiдомостей вiд державного реєстратора та постановки на облiк такого платника податкiв згiдно з цим Порядком.

     14.3. Контролюючi органи забезпечують достовiрнiсть даних про платникiв податкiв в Єдиному банку даних юридичних осiб, ДРФО та iнших реєстрах, що формуються та ведуться контролюючими органами згiдно з цим Порядком, їх захист вiд несанкцiонованого доступу, оновлення, архiвування та вiдновлення даних.

     14.4. Для забезпечення достовiрностi, повноти та актуальностi реєстрацiйних частин облiкових справ платникiв податкiв та вiдомостей про платникiв податкiв у реєстрах платникiв податкiв, а також для приведення у вiдповiднiсть до вимог нормативно-правових актiв документiв iз облiкових справ платникiв податкiв може проводитись iнвентаризацiя реєстрацiйних частин облiкових справ платникiв податкiв.

     З'ясування причин розбiжностей, невiдповiдностей, що були виявленi за результатами iнвентаризацiї, їх усунення, актуалiзацiя Єдиного банку даних юридичних осiб чи iнших реєстрiв платникiв податкiв, їх наповнення чи внесення змiн, а також доукомплектування реєстрацiйних частин облiкових справ платникiв податкiв вiдповiдними документами може проводитись iз залученням платникiв податкiв шляхом звiрки.

     14.5. Iнформацiя, що збирається, використовується та формується контролюючими органами у зв'язку з облiком платникiв податкiв, вноситься до iнформацiйних баз даних i використовується з урахуванням обмежень, передбачених для податкової iнформацiї з обмеженим доступом.

     14.6. Контролюючi органи координують свою дiяльнiсть з питань облiку платникiв податкiв з:

     органами державної реєстрацiї юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв;

     органами, що здiйснюють реєстрацiю приватної нотарiальної, адвокатської, iншої незалежної професiйної дiяльностi та видають свiдоцтва про право на провадження такої дiяльностi;

     органами, що ведуть облiк або реєстрацiю рухомого майна та iнших активiв, якi є об'єктами оподаткування;

     фiнансовими установами;

     iншими органами вiдповiдно до Податкового кодексу України та iнших нормативно-правових актiв.

     14.7. Застосування форм документiв, якi не передбаченi цим Порядком, не допускається.

     14.8. Журнали, передбаченi цим Порядком, можуть вестись у паперовому або електронному виглядi.

     Якщо журнал ведеться в паперовому виглядi, вiн має бути прошнурованим та скрiпленим печаткою контролюючого органу. Сторiнки в журналi повиннi мати наскрiзну нумерацiю, номери сторiнок проставляються посерединi верхнього поля аркуша.

     Електронний журнал може вестись виключно засобами програмного забезпечення, встановленого Центральним контролюючим органом.

     14.9. Пiдроздiли реєстрацiї та облiку платникiв податкiв пiсля закiнчення поточного бюджетного року виключають iз загальної кiлькостi знятих з облiку платникiв податкiв.

Директор Департаменту податкової, митної полiтики та методологiї бухгалтерського облiку М. О. Чмерук

 

Додаток 1
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 3.6)
Форма N 2-ОПП

ЖУРНАЛ
реєстрацiї заяв та повiдомлень про взяття на облiк (реорганiзацiю, унесення змiн, перереєстрацiю) платникiв податкiв

N з/п Дата отримання, вхiдний номер та назва документа Причини подання заяви чи надходження повiдомлення Податковий номер Найменування платника податкiв Дата взяття на облiк та внесення даних до Єдиного банку даних юридичних осiб Примiтка
1 2 3 4 5 6 7

 

Додаток 2
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 3.10)
Форма N 4-ОПП

Лицьовий бiк

вiд "___" ____________ 20__ року N _____________

ДОВIДКА
про взяття на облiк платника податкiв*

Повiдомляємо, що платник податкiв
                   
(податковий номер або серiя та номер паспорта**)
 
(повне найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi (для фiзичної особи))
 
 
(мiсцезнаходження, мiсце проживання)
 
керiвник  
(прiзвище, iм'я, по батьковi та реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта**)
узятий на облiк у контролюючих органах
"___" ____________ ____ року за N _____________________
На дату видачi цiєї довiдки перебуває на облiку у
 
(найменування та код контролюючого органу)
 
Довiдка дiйсна до внесення змiн у данi, що вказуються у цiй довiдцi, з урахуванням обмеження строку її дiї
 
(зазначити дату або вказати "необмежено")
Начальник пiдроздiлу реєстрацiї та облiку платникiв податкiв контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

____________
     * Для фiзичних осiб, якi провадять незалежну професiйну дiяльнiсть, ця довiдка є свiдоцтвом про реєстрацiю у контролюючому органi.
     ** Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

Зворотний бiк

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ ЗАПОВНЕННЯ ПОЛIВ ДОВIДКИ

1. Рядок "Повне найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi для фiзичної особи" заповнюється iз урахуванням такого:
1) для договору про спiльну дiяльнiсть зазначається "Договiр про спiльну дiяльнiсть вiд ____________ N _____ - уповноважена особа
  ";
(найменування та код за ЄДРПОУ уповноваженої особи)
2) для договору управлiння майном зазначається "Договiр управлiння майном вiд ____________ N ____ - управитель майна
  ";
(найменування та код за ЄДРПОУ управителя майна)
3) для фiзичної особи, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть, перед прiзвищем, iм'ям та по батьковi обов'язково вказується вид професiйної дiяльностi, наприклад, "Приватний нотарiус", "Адвокат" тощо;
4) для фiзичної особи, яка зареєстрована як пiдприємець та при цьому провадить незалежну професiйну дiяльнiсть, перед прiзвищем, iм'ям та по батьковi обов'язково вказується: "Фiзична особа - пiдприємець" та зазначається вид професiйної дiяльностi, наприклад, "Фiзична особа - пiдприємець, адвокат".
2. Якщо юридична особа перебуває у процесi припинення, то у рядку "Керiвник" перед прiзвищем, iм'ям, по батьковi та реєстрацiйним номером облiкової картки платника податкiв (серiєю та номером паспорта) голови комiсiї з припинення (комiсiї з реорганiзацiї, лiквiдацiйної комiсiї) або лiквiдатора юридичної особи обов'язково вказується вiдповiдно "Голова комiсiї з припинення" або "Лiквiдатор".
3. Пiсля рядка "(найменування та код контролюючого органу)" зазначається:
1) для дипломатичної мiсiї, яка виконує обов'язки податкового агента щодо сплати податку з доходiв фiзичних осiб, - "як податковий агент щодо сплати податку з доходiв фiзичних осiб";
2) для постiйного представництва нерезидента, що включено до реєстру платникiв податкiв - нерезидентiв iз ознакою платника податку на прибуток, - "як постiйне представництво нерезидента".
4. Рядки щодо строку дiї довiдки за ф. N 4-ОПП заповнюються iз урахуванням такого:
1) для фiзичної особи, яка провадить незалежну професiйну дiяльнiсть, зазначається строк, якщо такий строк вказаний у свiдоцтвi про реєстрацiю чи iншому документi (дозволi, сертифiкатi тощо), що пiдтверджує право фiзичної особи на провадження незалежної професiйної дiяльностi;
2) для договору про спiльну дiяльнiсть зазначається строк дiї договору про спiльну дiяльнiсть, якщо такий строк указаний у договорi;
3) для договору управлiння майном зазначається строк дiї договору управлiння майном, указаний у договорi, або п'ять рокiв, якщо сторони не визначили строку дiї договору управлiння майном;
4) якщо платник податкiв створений на визначений строк чи перебуває на облiку в контролюючому органi до визначеного термiну, зазначається вiдповiдна дата.

 

Додаток 3
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 3.10)
Форма N 4-УРП

Свiдоцтво
про реєстрацiю iнвестора та угоди про розподiл продукцiї як платника податкiв

Найменування iнвестора (оператора)  
 
Мiсцезнаходження iнвестора (оператора)  
 
Угода про розподiл продукцiї укладена "___" ____________ ____ року N _________
Дата державної реєстрацiї угоди "___" ____________ ____ року реєстр. N __________
Податковий номер iнвестора (оператора) за угодою про розподiл продукцiї
                 
Дата реєстрацiї як платника податкiв "___" ____________ ____ року
Найменування контролюючого органу, що видав свiдоцтво
 
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = лiнiя вiдрiзу = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Корiнець ф. N 4-УРП

Свiдоцтво про реєстрацiю iнвестора та угоди про розподiл продукцiї як платника податкiв

Найменування iнвестора (оператора)  
Угода про розподiл продукцiї укладена "___" ____________ ____ року N ________
Податковий номер iнвестора (оператора) за угодою про розподiл продукцiї
                 
Дата реєстрацiї як платника податкiв "___" ____________ ____ року
Спосiб вручення свiдоцтва   "___" ____________ ____ року
(направлено поштою / видано платнику податкiв)
Свiдоцтво одержав(ла)    
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис)

 

Додаток 4
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 3.11)
Форма N 14-ОПП

Журнал
реєстрацiї документiв про взяття на облiк платникiв податкiв

N з/п Дата видачi, вихiдний реєстрацiйний номер довiдки (свiдоцтва, повiдомлення), їх дублiкатiв чи копiй Податковий номер або серiя та номер паспорта* Найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi для фiзичної особи Мiсцезнаходження (мiсце проживання) Форма довiдки (свiдоцтва, повiдомлення), оригiнал/дублiкат та/або копiї цих документiв iз зазначенням кiлькостi копiй Дата та пiдпис уповноваженої особи платника податкiв про одержання довiдки (свiдоцтва, повiдомлення) або дата їх вручення поштою
1 2 3 4 5 6 7

     До цього журналу вносяться вiдомостi про видачу платникам податкiв:

     оригiналiв, дублiкатiв та копiй довiдок про взяття на облiк платника податкiв за ф. N 4-ОПП, свiдоцтв про реєстрацiю iнвестора та угоди про розподiл продукцiї як платника податкiв за ф. N 4-УРП;

     повiдомлень про включення платника податкiв до категорiї платникiв окремих податкiв за ф. N 16-ОПП.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 5
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пiдпункт 4 пункту 3.13)
Форма N 12-ОПП
 
"___" ____________ 20__ року N _______ (орган, до якого подається довiдка)
 

ДОВIДКА
про зняття з облiку платника податкiв

 
(найменування контролюючого органу)
повiдомляє, що платник податкiв
                   
(податковий номер або серiя та номер паспорта*)
 
(повне найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi (для фiзичних осiб))
 
(мiсцезнаходження або мiсце проживання (для фiзичних осiб))
не має заборгованостi з платежiв, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи.
У зв'язку з  
(лiквiдацiя, злиття, приєднання, подiл, перетворення (для юридичних осiб), закриття (для вiдокремлених пiдроздiлiв), припинення пiдприємницької дiяльностi (для фiзичних осiб - пiдприємцiв))
за рiшенням  
(засновникiв (учасникiв) юридичної особи або уповноваженого ними органу, суду (господарського суду), органу державної влади, фiзичної особи, у разi смертi фiзичної особи)
вiд "___" ____________ 20__ року N __________
знятий з податкового облiку "___" ____________ 20__ року.
Довiдка видана для проведення державної реєстрацiї припинення платника податкiв та дiйсна протягом двох мiсяцiв з дати її реєстрацiї.
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 6
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пiдпункт 4 пункту 3.13)
Форма N 1-ОПП

ЗАЯВА
(для юридичних осiб та вiдокремлених пiдроздiлiв)

 

Додаток 7
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 5.3)
Форма N 1-РПП

 

Додаток 8
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 6.3)
Форма N 7-ОПП

ЖУРНАЛ
реєстрацiї заяв та повiдомлень про взяття на облiк (внесення змiн) платникiв податкiв (для самозайнятих осiб)

N з/п Дата отримання, вхiдний номер та назва документа Причини подання заяви чи надходження повiдомлення Реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта* П. I. Б. та категорiя платника Дата взяття на облiк та внесення даних до Реєстру самозайнятих осiб Примiтка
1 2 3 4 5 6 7

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 9
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пiдпункт 1 пункту 6.7)
Форма N 5-ОПП

 

Додаток 10
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 7.4)
Форма N 16-ОПП

"___" ____________ 20__ року N _______________

ПОВIДОМЛЕННЯ
про взяття на облiк за неосновним мiсцем облiку

Платник податкiв
Податковий номер або серiя та номер паспорта*
                   
Повне найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi (для фiзичної особи)
 
 
взятий на облiк за неосновним мiсцем облiку у
 
 
(найменування контролюючого органу)
у зв'язку з наявнiстю пiдроздiлу (об'єкта)
Назва пiдроздiлу, об'єкта Мiсцезнаходження пiдроздiлу, об'єкта
   
   
   
   
   
Це повiдомлення дiйсне до:

"___" ____________ 20__ року
(указати термiн дiї повiдомлення, який обмежується бюджетним роком)

Начальник пiдроздiлу реєстрацiї та облiку платникiв податкiв контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 11
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 8.4)
Форма N 20-ОПП

"___" ____________ 20__ року N ______________

ПОВIДОМЛЕННЯ*
про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язанi з оподаткуванням або через якi провадиться дiяльнiсть

Ознака надання iнформацiї Код ознаки надання iнформацiї
Первинне надання iнформацiї про об'єкти оподаткування 1
Надання iнформацiї про новий об'єкт оподаткування 2
Надання iнформацiї щодо змiни вiдомостей про об'єкт оподаткування (змiна типу, найменування, мiсцезнаходження тощо) 3
Надання iнформацiї про змiну стану об'єкта оподаткування 4
Надання iнформацiї про змiну права 5

 

N з/п Код ознаки надання iнформацiї Тип об'єкта оподат-
кування**
Наймену-
вання об'єкта оподат-
кування
(зазначити у разi наявностi)
Мiсцезна-
ходження об'єкта оподаткування*** (зазначити область, район, населений пункт, вулицю, номер будинку/
офiса/
квартири)
Стан об'єкта оподаткування:
будується
/ готується до введення в експлуатацiю;
експлуатується;
тимчасово не експлуатується;
здається в оренду; орендується;
змiна мiсцезна-
ходження;
не придатний до експлуатацiї;
об'єкт вiдчужений/
повернутий власнику;
змiна призначення/
перепро-
фiлювання
(необхiдне зазначити)
Вид права на об'єкт: право власностi; право володiння; право користування (сервiтут, емфiтевзис, суперфiцiй); право господарського вiдання; право оперативного управлiння; право постiйного користування; право довгострокового користування або оренди; право коротко-
строкового користування, оренди або найму; iпотека; довiрче управлiння майном (необхiдне зазначити)
РРО
(у разi наявностi зазначити кiлькiсть)
Наявнiсть патентiв, лiцензiй, дозволiв
(у разi наявностi зазначити вид дiяльностi та строк дiї)
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
                 
     
(прiзвище, iм'я, по батьковi) (пiдпис) (дата)
М. П.

______________
     * Цей аркуш повiдомлення подається у кiлькостi, яка є достатньою для надання вiдомостей про всi об'єкти оподаткування.
     При першому наданнi повiдомлення зазначаються всi об'єкти оподаткування.
     При наступному поданнi повiдомлення зазначається новий об'єкт оподаткування або об'єкт оподаткування, щодо якого вiдбувається хоча б одна iз зазначених змiн.
     ** Рекомендований довiдник типiв об'єктiв оподаткування оприлюднюється на офiцiйному веб-сайтi Центрального контролюючого органу та розмiщується на iнформацiйних стендах у контролюючих органах.
     *** У разi змiни мiсцезнаходження об'єкта оподаткування зазначається нове мiсцезнаходження такого об'єкта.

 

Додаток 12
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 10.6)
Форма N 11-ОПП

"___" ____________ 20__ року N ________

ПОВIДОМЛЕННЯ
про взяття на облiк / зняття з облiку платника податкiв у зв'язку зi змiною мiсцезнаходження (мiсця проживання)

I. Данi про змiну мiсцезнаходження (мiсця проживання)
Найменування контролюючого органу, у якому платник податкiв береться на облiк
 
Найменування контролюючого органу, з якого платник податкiв знiмається з облiку
 
Iнформацiя про платника податкiв:
                   
(податковий номер або серiя та номер паспорта*)
 
(повне найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi (для фiзичної особи))
 
(мiсцезнаходження (мiсце проживання))
II. Данi контролюючого органу за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання)
Заборгованiсть з платежiв, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи
 
Остання документальна перевiрка була проведена станом на "___" ____________ 20__ року.
(зазначити дату або вказати "не проводилась")
Адмiнiстрування податкiв, зборiв продовжується до:
  закiнчення поточного бюджетного перiоду
  закiнчення документальної перевiрки та узгодження сум грошових зобов'язань за її результатами, якщо перевiрка була розпочата або призначена та контролюючий орган вже повiдомив платника податкiв про її проведення
  повернення надмiру сплачених платежiв, помилково або надмiру зарахованих до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи, або їх вiдшкодування платнику податкiв, якщо останнiй вiдповiдно до поданих заяв чи податкових декларацiй (звiтiв, розрахункiв) претендує та має право на таке повернення чи вiдшкодування, у разi якщо до кiнця бюджетного року спливає строк повернення або вiдшкодування i вiдповiдно висновки щодо вiдшкодування виконанi в повному обсязi
  закiнчення процедур судового оскарження сум грошових зобов'язань та iнших справ адмiнiстративного судочинства, крiм випадкiв замiни такого контролюючого органу (як сторони або третьої особи в адмiнiстративнiй справi) iншим контролюючим органом

Необхiдне позначити знаком "Ц" або "+".

III. Данi контролюючого органу за новим мiсцезнаходженням (мiсцем проживання)
Взятий на облiк за основним мiсцем облiку "___" ____________ 20__ року.
Платник податкiв облiковується з ознакою того, що вiн є платником податкiв з наступного року ___
(так/нi)
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.
IV. Данi контролюючого органу за попереднiм мiсцезнаходженням (мiсцем проживання)
Заборгованiсть з платежiв, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи
 
Остання документальна перевiрка була проведена станом на "___" ____________ 20__ року.
(зазначити дату або вказати "не проводилась")
Знятий з облiку за основним мiсцем облiку "___" ____________ 20__ року.
Взятий на облiк за неосновним мiсцем облiку "___" ____________ 20__ року.
(зазначити дату або вказати "не брався на облiк")
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 13
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 10.7)
Форма N 6-ОПП

ЖУРНАЛ
реєстрацiї заяв, повiдомлень, iнших документiв про припинення чи зняття з облiку платникiв податкiв*

N з/п Податковий номер або серiя та номер паспорта** платника податкiв Найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi платника податкiв Вид, форма документа щодо припинення (зняття з облiку) та дата його отримання (заява, повiдомлення, рiшення тощо) Орган, що видав документ, дата та номер рiшення Дата та номер вiдповiдного запису в Єдиному державному реєстрi Форма, дата та вихiдний номер довiдки, повiдомлення, рiшення за ф. N 12-ОПП, за ф. N 22-ОПП - ф. N 28-ОПП, за ф. N 11-ОПП, за ф. N 15-ОПП, за ф. N 1-ВПП, за ф. N 2-ВПП Особа, якiй видано довiдку (повiдомлення), спосiб та дата видачi документа, пiдпис такої особи (у разi отримання документа особисто), найменування контролюючого органу при змiнi мiсцезнаходження (мiсця проживання) або мiсця облiку Дата зняття з облiку, пiдстава та дата припинення (у разi лiквiдацiї або реорганiзацiї)
1 2 3 4 5 6 7 8 9

____________
     * Стосовно одного платника податкiв у цьому журналi робиться тiльки один запис при отриманнi першого з документiв, якi є пiдставою для припинення платника податкiв або зняття з облiку платника податкiв.
     ** Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 14
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пiдпункт 3 пункту 10.22)
Форма N 15-ОПП
 
"___" ____________ 20__ року N _______ (орган (фiнансова установа, платник податкiв), якому надсилається повiдомлення)
 

ПОВIДОМЛЕННЯ
про змiну мiсця облiку платника податкiв

Найменування контролюючого органу, до якого переводиться платник податкiв:
 
 
Найменування контролюючого органу, з якого переводиться платник податкiв:
 
 
Iнформацiя про платника податкiв:
                   
(податковий номер)
Найменування
 
Мiсцезнаходження  
 
Пiдстава для переведення платника податкiв  
 
 
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

 

Додаток 15
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 11.2)
Форма N 8-ОПП

"___" ____________ 20__ року N _________

ЗАЯВА
про лiквiдацiю або реорганiзацiю платника податкiв*

 
(найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi (для фiзичної особи))
 
(мiсцезнаходження або мiсце проживання)
розпочатi / проведенi процедури припинення (лiквiдацiї / реорганiзацiї)
(непотрiбне закреслити) (непотрiбне закреслити)
Причина (пiдстава) для припинення дiяльностi
 
 
 
Повне найменування органу, що прийняв рiшення про припинення (лiквiдацiю чи реорганiзацiю)
 
Назва документа (постанова, ухвала, рiшення, наказ тощо), його номер та дата
вiд "___" ____________ 20__ року N _____________________
До Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв унесено запис
про
"___" ____________ 20__ року за N _____________________
У зв'язку з цим прошу провести заходи, визначенi цим Порядком, та видати (необхiдне вiдмiтити):


довiдку про вiдсутнiсть заборгованостi iз сплати податкiв, зборiв за формою N 22-ОПП;
довiдку про зняття з облiку платника податкiв за формою N 12-ОПП згiдно з
  .
(вказати пункт, статтю нормативно-правового акта)
Голова комiсiї з припинення (лiквiдацiйної комiсiї), лiквiдатор, платник податкiв (фiзична особа), iнша особа, яку за даними Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв (згiдно з рiшенням про припинення) призначено вiдповiдальною за проведення процедур припинення платника податкiв:
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iмя, по батьковi)
 
(поштова адреса, телефон)

М. П. (для фiзичних осiб - за наявностi)

____________
     * Заява подається, якщо розпочато процедуру лiквiдацiї або реорганiзацiї платника податкiв, закриття постiйного представництва чи вiдокремленого пiдроздiлу юридичної особи, в тому числi iноземної компанiї, органiзацiї, порушено провадження у справi про визнання банкрутом платника податкiв або для зняття з облiку платника податкiв.
     ** Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 16
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 11.13)
Форма N 24-ОПП
 
"___" ____________ 20__ року N _______ (орган, до якого подається повiдомлення)
 

ПОВIДОМЛЕННЯ
про початок проведення позапланової перевiрки, призначеної у зв'язку з рiшенням про припинення юридичної особи (припиненням пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця за її рiшенням)

 
(повне найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи)
  ,
(мiсцезнаходження, мiсце проживання)
щодо якого "___" ____________ 20__ року до Єдиного державного реєстру внесено запис про прийняття засновниками (учасниками) юридичної особи (фiзичною особою - пiдприємцем) рiшення про припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця), повiдомлення про що опублiковано "___" ____________ 20__ року,
  "___" ____________ 20__ року розпочато проведення документальної позапланової перевiрки, призначеної у зв'язку з рiшенням про припинення
  "___" ____________ 20__ року керiвником контролюючого органу прийнято рiшення про непроведення документальної позапланової перевiрки платника податкiв
Необхiдне позначити знаком "Ц" або "+".
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 17
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 11.13)
Форма N 25-ОПП
 
"___" ____________ 20__ року N _______ (орган, до якого подається повiдомлення)
 

ПОВIДОМЛЕННЯ
про неможливiсть проведення позапланової перевiрки, призначеної у зв'язку з рiшенням про припинення юридичної особи (припиненням пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця за її рiшенням)

 
(повне найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи)
  ,
(мiсцезнаходження, мiсце проживання)
щодо якого "___" ____________ 20__ року до Єдиного державного реєстру внесено запис про прийняття засновниками (учасниками) юридичної особи (фiзичною особою - пiдприємцем) рiшення про припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця), повiдомлення про що опублiковано "___" ____________ 20__ року, вжито заходiв щодо проведення документальної позапланової перевiрки, проте станом на "___" ____________ 20__ року провести таку перевiрку неможливо у зв'язку iз:
  вiдсутнiстю за мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) платника податкiв (голови комiсiї з припинення юридичної особи, лiквiдацiйної комiсiї, лiквiдатора, iнших осiб, залучених до припинення юридичної особи)
  невстановленням фактичного мiсцезнаходження (мiсця проживання) платника податкiв (голови комiсiї з припинення юридичної особи, лiквiдацiйної комiсiї, лiквiдатора, iнших осiб, залучених до припинення юридичної особи)
  недопуском контролюючого органу до проведення документальної позапланової перевiрки платника податкiв (головою комiсiї з припинення юридичної особи, лiквiдацiйною комiсiєю, лiквiдатором, iншими особами, залученими до припинення юридичної особи)
  несвоєчасним наданням або наданням не у повному обсязi документiв та (або) вiдомостей, а також неведенням податкового та бухгалтерського облiку або вiдсутнiстю первинних документiв, регiстрiв бухгалтерського облiку, податкової звiтностi та iнших документiв, що пов'язанi з обчисленням i сплатою платежiв, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи
  iншими причинами, за яких вiдповiдно до законодавства не може бути проведена позапланова документальна перевiрка______________________________________________
Необхiдне позначити знаком "Ц" або "+".
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 18
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 11.14)
Форма N 26-ОПП
 
"___" ____________ 20__ року N _______ (орган, до якого подається повiдомлення)
 

ПОВIДОМЛЕННЯ
про проведення позапланової перевiрки

 
(повне найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи)
  ,
(мiсцезнаходження, мiсце проживання)
щодо якого "___" ____________ 20__ року до Єдиного державного реєстру внесено запис про прийняття засновниками (учасниками) юридичної особи (фiзичною особою - пiдприємцем) рiшення про припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця), повiдомлення про що опублiковано "___" ____________ 20__ року,
  "___" ____________ 20__ року проведено позапланову документальну перевiрку (акт вiд "___" ____________ 20__ року N _________)
  "___" ____________ 20__ року керiвником контролюючого органу прийнято рiшення про непроведення документальної позапланової перевiрки платника податкiв
Необхiдне позначити знаком "Ц" або "+".
та вiдкликане повiдомлення про неможливiсть проведення позапланової перевiрки, призначеної у зв'язку з рiшенням про припинення юридичної особи (припиненням пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця за її рiшенням) за ф. N 25-ОПП вiд "___" ____________ 20__ року
N ____________.
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 19
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 11.14)
Форма N 27-ОПП
 
"___" ____________ 20__ року N _______ (орган, до якого подається повiдомлення)
 

ПОВIДОМЛЕННЯ
про наявнiсть заперечень проти проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця)

 
(повне найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи)
  ,
(мiсцезнаходження, мiсце проживання)
щодо якого "___" ____________ 20__ року до Єдиного державного реєстру внесено запис про прийняття рiшення про припинення, повiдомлення про що опублiковано "___" ____________ 20__ року,
  "___" ____________ 20__ року проведено позапланову документальну перевiрку (акт вiд "___" ____________ 20__ року N _________)
  наявнi заперечення проти проведення державної реєстрацiї припинення
Необхiдне позначити знаком "Ц" або "+".
Заперечення проти проведення державної реєстрацiї припинення   :
(зазначається вичерпний перелiк номерiв рядкiв заперечень)
 
1) неможливо провести документальну позапланову перевiрку у зв'язку iз:  
  ,
що пiдтверджується  
  2) наявнiсть податкового боргу, грошових зобов'язань, щодо яких проводиться адмiнiстративне або судове оскарження, грошових зобов'язань та податкового боргу та несплати податку з доходiв фiзичних осiб iз сум доходiв, нарахованих (виплачених) найманим працiвникам
  3) наявнiсть об'єктiв оподаткування або об'єктiв, пов'язаних з оподаткуванням, зокрема земельних дiлянок, якi наданi у власнiсть або користування юридичнiй особi чи для здiйснення пiдприємницької дiяльностi фiзичнiй особi - пiдприємцю
  4) наявнiсть судових спорiв мiж платником податкiв та контролюючим органом чи кримiнальних проваджень за фактами умисного ухилення вiд сплати податкiв, зборiв, вчинених службовими особами юридичної особи чи фiзичною особою - пiдприємцем
  5) наявнiсть непогашених позик, залучених державою (Автономною Республiкою Крим чи територiальною громадою мiсця) або пiд державну (мiсцеву) гарантiю або неповернення в Україну в передбаченi законом строки виручки в iноземнiй валютi вiд реалiзацiї на експорт товарiв (робiт, послуг) платником податкiв або iнших матерiальних цiнностей, отриманих вiд цiєї виручки
  6) наявнiсть у контролюючому органi даних про непогашенi платником податкiв iноземнi кредити, залученi державою або пiд державнi гарантiї
  7)** неподання юридичною особою копiї лiквiдацiйного балансу, передавального акта або розподiльчого балансу, складеного комiсiєю з припинення (лiквiдацiйною комiсiєю, лiквiдатором), або фiзичною особою - пiдприємцем виписки про рух коштiв на рахунках, якi на дату завершення документальної перевiрки фiзичної особи - пiдприємця не були закритi
  8)** вiдсутнiсть повiдомлень вiд фiнансових установ про закриття всiх рахункiв такого платника податкiв, у тому числi вiдкритих через вiдокремленi пiдроздiли
  9)** неповернення до контролюючого органу оригiналiв документiв, що виданi платнику податкiв та його вiдокремленим пiдроздiлам (свiдоцтва, патенти, довiдки тощо) i пiдлягають поверненню вiдповiдно до законодавства, а також засвiдчених копiй цих документiв, якщо такi видавались та пiдлягають поверненню до контролюючого органу
Необхiдне позначити знаком "Ц" або "+".
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.
     ** Заперечення не зазначається, якщо рiшення про припинення юридичної особи або припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця прийняте судом та вiдсутнi заперечення за номерами рядкiв 1 - 6.

 

Додаток 20
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 11.17)
Форма N 22-ОПП

"___" ____________ 20__ року N ____________

ДОВIДКА
про вiдсутнiсть заборгованостi iз сплати податкiв, зборiв

 
(найменування контролюючого органу, в якому платник податкiв перебуває на облiку)
повiдомляє, що у зв'язку з
прийняттям рiшення про

,
(лiквiдацiю, реорганiзацiю юридичної особи, припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичною особою (потрiбне вказати))
про що до Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв внесено запис "___" ____________ 20__ року за N _____________________,
платником податкiв
                   
(податковий номер або серiя та номер паспорта*)
 
(повне найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи)
 
(мiсцезнаходження, мiсце проживання)
проведенi остаточнi розрахунки щодо платежiв, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи.
Станом на дату реєстрацiї цiєї довiдки у платника податкiв вiдсутнi грошовi зобов'язання та податковий борг.
Довiдка видана для проведення державної реєстрацiї припинення платника податкiв та дiйсна протягом двох мiсяцiв вiд дати її реєстрацiї.
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 21
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 11.25)
Форма N 10-ОПП

Лицьовий бiк

 
"___" ____________ 20__ року N _______ (орган, до якого подається повiдомлення)
 

ПОВIДОМЛЕННЯ
про грошовi зобов'язання та податковий борг

У зв'язку з  
(причина)
платником податкiв
                   
(податковий номер або серiя та номер паспорта*)
 
(повне найменування або прiзвище, iм'я, по батьковi (для фiзичної особи))
 
(мiсцезнаходження (мiсце проживання))
 
(найменування контролюючого органу)
повiдомляє, що платник податкiв має такi суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу (грн).
1. Податковий борг - вимога контролюючого органу щодо сплати платежiв, контроль за справлянням яких здiйснюють контролюючi органи
N з/п Вид податку Усього У тому числi:
податковий борг за платежами, що контролюються контролюючими органами у тому числi: залишок несплаченої пенi та проценти за користування розстроченням (вiдстроченням) грошових зобов'язань (податкового боргу)
штрафнi (фiнансовi) санкцiї
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
Усього        

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

Зворотний бiк

2. Грошовi зобов'язання, щодо яких проводиться адмiнiстративне або судове оскарження
N з/п Вид податку Усього У тому числi:
за основним платежем за штрафними (фiнансовими) санкцiями
         
         
         
         
         
         
         
Усього      
3. Не сплачено до бюджету податку з доходiв фiзичних осiб iз сум доходiв, нарахованих (виплачених) найманим працiвникам
 
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.
Вiзи керiвникiв структурних пiдроздiлiв контролюючого органу
(проставляються тiльки на примiрнику, що залишається у контролюючому органi)
Керiвник пiдроздiлу, який здiйснює заходи щодо погашення податкового боргу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Керiвник пiдроздiлу, який здiйснював документальну перевiрку    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Керiвник пiдроздiлу, який здiйснює облiк податкiв i зборiв    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 22
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 11.28)
Форма N 28-ОПП
 
"___" ____________ 20__ року N _______ (орган, до якого подається повiдомлення)
 

ПОВIДОМЛЕННЯ
про вiдкликання заперечень проти проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця)

 
(повне найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи)
  ,
(мiсцезнаходження, мiсце проживання)
щодо якого "___" ____________ 20__ року до Єдиного державного реєстру внесено запис про прийняття рiшення про припинення, повiдомлення про що опублiковано "___" ____________ 20__ року,
повiдомляє про вiдкликання повiдомлення про наявнiсть заперечень проти проведення державної реєстрацiї припинення юридичної особи (пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця) за ф. N 27-ОПП вiд "___" ____________ 20__ року N ____________
  платнику податкiв видана (надiслана) довiдка про вiдсутнiсть заборгованостi iз сплати податкiв, зборiв за ф. N 22-ОПП вiд "___" ____________ 20__ року N ______
  наявнi новi причини та обставини, що є пiдставами для заперечень контролюючого органу щодо проведення державної реєстрацiї припинення платника податкiв (нове повiдомлення за ф. N 27-ОПП вiд "___" ____________ 20__ року N _______)
Необхiдне позначити знаком "Ц" або "+".
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 23
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пiдпункт 5 пункту 11.35)
Форма N 23-ОПП
 
"___" ____________ 20__ року N _______ (орган, до якого подається повiдомлення)
 

ПОВIДОМЛЕННЯ
про наявнiсть податкового боргу та неможливiсть проведення спрощеної процедури державної реєстрацiї припинення юридичної особи чи пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця

 
(повне найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я, по батьковi фiзичної особи)
  ,
(мiсцезнаходження, мiсце проживання)
стосовно якого до Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв внесено запис про те, що державним реєстратором розпочато процес проведення спрощеної процедури державної реєстрацiї припинення юридичної особи або припинення пiдприємницької дiяльностi фiзичної особи - пiдприємця, "___" ____________ 20__ року за N _____________, з таких причин:
 
1) неможливо провести документальну позапланову перевiрку у зв'язку iз  
  ,
що пiдтверджується  
  2) наявнiсть податкового боргу, грошових зобов'язань, щодо яких проводиться адмiнiстративне або судове оскарження, грошових зобов'язань та податкового боргу та несплати податку з доходiв фiзичних осiб iз сум доходiв, нарахованих (виплачених) найманим працiвникам
  3) наявнiсть об'єктiв оподаткування або об'єктiв, пов'язаних з оподаткуванням, зокрема земельних дiлянок, якi наданi у власнiсть або користування юридичнiй особi чи для здiйснення пiдприємницької дiяльностi фiзичнiй особi - пiдприємцю
  4) наявнiсть судових спорiв мiж платником податкiв та контролюючим органом чи кримiнальних проваджень за фактами умисного ухилення вiд сплати податкiв, зборiв, вчинених службовими особами юридичної особи чи фiзичною особою - пiдприємцем
  5) наявнiсть непогашених позик, залучених державою (Автономною Республiкою Крим чи територiальною громадою мiсця) або пiд державну (мiсцеву) гарантiю або неповернення в Україну в передбаченi законом строки виручки в iноземнiй валютi вiд реалiзацiї на експорт товарiв (робiт, послуг) платником податкiв або iнших матерiальних цiнностей, отриманих вiд цiєї виручки
  6) наявнiсть у контролюючому органi даних про непогашенi платником податкiв iноземнi кредити, залученi державою або пiд державнi гарантiї
Необхiдне позначити знаком "Ц" або "+".
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

____________
     * Серiя та номер паспорта зазначаються лише для фiзичних осiб - платникiв податкiв, якi мають вiдмiтку у паспортi про право здiйснювати будь-якi платежi за серiєю та номером паспорта.

 

Додаток 24
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 12.5)
Форма N 18-ОПП
 
"___" ____________ 20__ року N _______ (орган, до якого подається повiдомлення)
 

ПОВIДОМЛЕННЯ
про вiдсутнiсть юридичної особи за мiсцезнаходженням

 
(найменування контролюючого органу, у якому юридична особа перебуває на облiку як платник податкiв)
повiдомляє, що стосовно юридичної особи
               
(код за ЄДРПОУ)
 
(найменування)
 
(зареєстроване мiсцезнаходження)
проведено заходи щодо встановлення фактичного мiсцезнаходження. За результатами проведених заходiв встановлено:
1) вiдсутнiсть юридичної особи за мiсцезнаходженням;
2) фактичне мiсцезнаходження юридичної особи або адреса, за якою здiйснюється зв'язок
 
(вказати слова "не встановлено" або конкретну адресу)
Повiдомлення надсилається для проведення заходiв згiдно з частиною дванадцятою статтi 19 Закону України "Про державну реєстрацiю юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв".
Керiвник (заступник керiвника) контролюючого органу    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
М. П.

 

Додаток 25
до Порядку облiку платникiв податкiв i зборiв
(пункт 12.5)
Форма N 19-ОПП

ЖУРНАЛ
облiку повiдомлень про вiдсутнiсть юридичної особи за мiсцезнаходженням

N з/п Дата надсилання та вихiдний номер повiдомлення Код за ЄДРПОУ юридичної особи Найменування юридичної особи Мiсцезнаходження юридичної особи Фактичне мiсцезнаходження юридичної особи Документ, яким пiдтверджується вiдсутнiсть юридичної особи за мiсцезнаходженням Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про вiдсутнiсть за мiсцезнаходженням або причини невнесення такого запису
1 2 3 4 5 6 7 8
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.