КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 23 вересня 2020 р. N 992


Деякi питання регулювання дiяльностi у сферi охорони озонового шару

     Вiдповiдно до частини другої статтi 3 Закону України "Про регулювання господарської дiяльностi з озоноруйнiвними речовинами та фторованими парниковими газами" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити такi, що додаються:

     Порядок розподiлу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин (далi - Порядок);

     форму звiту про операцiї з контрольованими речовинами.

     2. Установити, що для розподiлу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт фторованих парникових газiв Порядок вступає в дiю через 30 календарних днiв з дати ратифiкацiї Верховною Радою України Кiгалiйської поправки до Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть, акти Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

     4. Мiнiстерству захисту довкiлля та природних ресурсiв забезпечити органiзацiю проведення електронних аукцiонiв з розподiлу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин вiдповiдно до вимог, установлених затвердженим цiєю постановою Порядком.

     5. Мiнiстерству фiнансiв забезпечити визначення коду доходiв бюджету за надходженнями вiд розподiлу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 23 вересня 2020 р. N 992

ПОРЯДОК
розподiлу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин

     1. Цей Порядок визначає процедуру розподiлу на електронному аукцiонi часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин.

     2. У цьому Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     гарантiйний внесок - платiж, що здiйснюється претендентом для набуття статусу учасника аукцiону шляхом перерахування коштiв на рахунок органiзатора електронного аукцiону для участi в одному електронному аукцiонi. Гарантiйний внесок встановлюється замовником електронного аукцiону;

     договiр купiвлi-продажу частки щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин - договiр, укладений з переможцем електронного аукцiону, за яким замовник електронного аукцiону надає його переможцевi визначену за результатами електронного аукцiону частку щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин;

     електронний аукцiон - процедура розподiлу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин, у результатi якої учасник має можливiсть отримати частки щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин. Будь-який учасник не може отримати бiльш як 25 вiдсоткiв обсягу щорiчної нацiональної квоти, що виставляється на продаж;

     замовник електронного аукцiону - Мiндовкiлля;

     лот - визначений керуючим комiтетом обсяг часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин, який розподiляється для передачi на електронний аукцiон. Розмiр лота розраховується в еквiвалентi тонн CO2-екв. та/або кiлограм озоноруйнiвного потенцiалу;

     обсяг щорiчної нацiональної квоти, що виставляється на продаж, - обсяг щорiчної нацiональної квоти, за винятком обсягу ввезених у країну в поточному роцi контрольованих речовин;

     органiзатор електронного аукцiону - суб'єкт господарювання, зареєстрований на територiї України в установленому законодавством порядку, який має на правi власностi електронну торгову систему, що дає змогу проводити електроннi аукцiони; досвiд реалiзацiї майна через електронну торгову систему не менше нiж один рiк; обсяг реалiзованого майна за попереднiй рiк становить не менше нiж 100 млн. гривень;

     правила проведення електронних аукцiонiв - правила, якi затверджуються органiзатором електронного аукцiону та за якими органiзатором електронного аукцiону проводяться електроннi торги на веб-сайтi;

     претендент - суб'єкт господарювання, який має статус оператора контрольованих речовин вiдповiдно до Закону України "Про регулювання господарської дiяльностi з озоноруйнiвними речовинами та фторованими парниковими газами" (далi - Закон) та подав заяву про намiр взяти участь в електронному аукцiонi з розподiлу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин;

     протокол електронних аукцiонiв - документ в електроннiй формi, що формується за результатами електронного аукцiону, в якому вiдображається хiд електронного аукцiону, iнформацiя про його переможця, учасникiв та їх цiновi пропозицiї, вiдомостi про початок та закiнчення аукцiону, iнша iнформацiя стосовно аукцiону;

     учасник - претендент, якого допущено до участi в електронному аукцiонi;

     щорiчна нацiональна квота - визначений Монреальським протоколом про речовини, що руйнують озоновий шар, щорiчний обсяг споживання контрольованих речовин, що дозволений для України.

     У цьому Порядку термiн "кiнцевий бенефiцiарний власник" вживається у значеннi, наведеному в Законi України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення", а термiн "пов'язана особа" - у значеннi, наведеному в Податковому кодексi України.

     Iншi термiни вживаються у значеннях, визначених Законом, iншими законами та прийнятими вiдповiдно до них нормативно-правовими актами.

     3. Замовник електронного аукцiону на своєму офiцiйному веб-сайтi розмiщує повiдомлення про вибiр органiзатора електронного аукцiону.

     Для укладення договору про надання послуг з органiзацiї електронного аукцiону та отримання статусу органiзатора електронного аукцiону суб'єкт господарювання, який вiдповiдає вимогам абзацу восьмого пункту 2 цього Порядку, подає замовниковi електронного аукцiону у строк, наведений в повiдомленнi про вибiр органiзатора електронного аукцiону, письмове звернення та документальне пiдтвердження наявностi статусу суб'єкта господарювання, документи, якi пiдтверджують обсяг реалiзацiї майна за допомогою електронної торгової системи. Документами, якi пiдтверджують обсяг реалiзацiї майна за допомогою електронної торгової системи, є протоколи проведення електронних аукцiонiв.

     Пiд час вибору органiзатора електронного аукцiону перевага надається суб'єктовi господарювання з найбiльшим обсягом реалiзацiї майна за допомогою електронної торгової системи за останнi три роки. Скарги щодо вибору органiзатора електронного аукцiону розглядаються в судовому порядку.

     За надання послуг з органiзацiї електронного аукцiону органiзатор електронного аукцiону отримує винагороду в розмiрi 1 вiдсотка остаточної цiни лота, яка не входить до суми, яку повинен сплатити переможець аукцiону замовниковi, та сплачується за рахунок переможця електронного аукцiону шляхом утримання її з гарантiйного внеску.

     У разi коли сума винагороди органiзатора електронного аукцiону перевищує розмiр гарантiйного внеску, переможець аукцiону зобов'язаний сплатити її вiдповiдно до пункту 19 цього Порядку.

     Сума гарантiйного внеску, яка залишається пiсля утримання винагороди органiзатора електронного аукцiону, входить до купiвельної цiни лота та перераховується органiзатором замовниковi електронного аукцiону протягом трьох банкiвських днiв з дати надходження пiдписаного переможцем аукцiону протоколу.

     У договорi про надання послуг з органiзацiї електронного аукцiону передбачається, що розмiр гарантiйного внеску не може перевищувати 2500 гривень.

     4. Контроль за дотриманням умов проведення електронних аукцiонiв здiйснює керуючий комiтет, персональний склад та порядок роботи якого затверджуються замовником електронного аукцiону.

     Органiзацiйною формою роботи керуючого комiтету є засiдання. Рiшення керуючого комiтету оформлюється протоколом.

     5. Головою керуючого комiтету є Мiнiстр захисту довкiлля та природних ресурсiв або уповноважена ним особа.

     Iнформацiйне, органiзацiйне та iнше забезпечення дiяльностi керуючого комiтету здiйснюється Мiндовкiллям.

     6. Замовник електронного аукцiону забезпечує пiдготовку та подання органiзаторовi електронного аукцiону заявки на проведення електронних аукцiонiв з розподiлу часток щорiчної нацiональної квоти у триденний строк пiсля визначення керуючим комiтетом обсягу, що виставляється на продаж.

     7. Замовник електронного аукцiону не пiзнiше нiж за 30 календарних днiв до дня проведення аукцiону розмiщує в газетi "Урядовий кур'єр" та на своєму офiцiйному веб-сайтi оголошення про його проведення, в якому оприлюднюються:

     розмiри лотiв;

     iнформацiя про органiзатора електронних аукцiонiв;

     веб-сайт органiзатора електронних аукцiонiв;

     правила проведення електронних аукцiонiв;

     дата i час проведення електронних аукцiонiв;

     номер телефону для довiдок.

     8. Претендент подає замовниковi електронного аукцiону до 15 березня поточного року такi документи, засвiдченi пiдписом уповноваженої особи суб'єкта господарювання або особистим пiдписом фiзичної особи - пiдприємця:

     заяву в довiльнiй формi про намiр взяти участь в електронному аукцiонi, в якiй зазначаються вiдомостi про оператора контрольованих речовин (найменування та код юридичної особи згiдно з ЄДРПОУ, прiзвище, iм'я та по батьковi фiзичної особи - пiдприємця, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiя та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдному контролюючому органу i мають вiдмiтку в паспортi), мiсцезнаходження юридичної особи або мiсце проживання фiзичної особи - пiдприємця, прiзвище, iм'я та по батьковi, посаду керiвника пiдприємства, контактний номер телефону та адресу електронної пошти. Заява про намiр взяти участь у розподiлi часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин з описом документiв, що додаються до неї, подається у двох примiрниках iз зазначенням дати та вихiдного номера i вiдмiткою "Заява про намiр взяти участь у розподiлi часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин";

     копiю документа, що пiдтверджує реєстрацiю юридичної особи;

     документ, виданий органом управлiння юридичної особи, що вiдображає структуру власностi претендента до кiнцевого бенефiцiарного власника;

     вiдомостi про контрольованi речовини, якi плануються до ввезення (назва, хiмiчний склад, стан речовини - первинна, рекуперована, вiдновлена, обсяги, цiльове призначення використання речовини, її використання в технологiчному процесi);

     звiт про операцiї з контрольованими речовинами за формою, затвердженою постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 вересня 2020 р. N 992 "Деякi питання регулювання дiяльностi у сферi охорони озонового шару", за останнi п'ять рокiв. Якщо претендент не здiйснював операцiї з контрольованими речовинами у формi звiту за вiдповiднi роки проставляється "0".

     Достовiрнiсть iнформацiї, наведеної в документах, забезпечує претендент.

     9. Iнформацiя про реєстрацiю заяв про намiр взяти участь в електронному аукцiонi розмiщується на офiцiйному веб-сайтi замовника електронного аукцiону не пiзнiше нiж через п'ять робочих днiв з дати реєстрацiї такої заяви.

     10. Замовником електронного аукцiону надсилається запит до СБУ, Держмитслужби, ДПС i Держфiнмонiторингу про розгляд документiв претендента, у тому числi для виявлення суб'єктiв господарювання, що здiйснюють фiнансування тероризму в Українi, та визначення пов'язаних осiб.

     У разi ненадання зазначеними органами вiдповiдi на запит протягом 20 календарних днiв з дати його надходження вважається, що за результатами розгляду документiв претендента не виявлено суб'єктiв господарювання, що здiйснюють фiнансування тероризму в Українi, та пов'язаних осiб.

     11. Рiшення про допуск претендента до участi в електронному аукцiонi або вiдхилення його заяви про намiр взяти участь в електронному аукцiонi приймається керуючим комiтетом не пiзнiше нiж за п'ять днiв до оголошеної дати проведення електронного аукцiону.

     Iнформацiя про допущення до участi в електронному аукцiонi розмiщується на офiцiйному веб-сайтi замовника електронного аукцiону протягом трьох робочих днiв з дня прийняття такого рiшення.

     12. За рiшенням керуючого комiтету заява про намiр взяти участь в електронному аукцiонi пiдлягає вiдхиленню в разi:

     подання неповного пакета документiв або їх невiдповiдностi пункту 8 цього Порядку;

     виявлення в документах, поданих претендентом, недостовiрних вiдомостей;

     наявностi iнформацiї вiд правоохоронних органiв та суб'єктiв фiнансового монiторингу, що претендент здiйснює фiнансування тероризму в Українi;

     виявлення iнформацiї, що претенденти є пов'язаними мiж собою особами.

     Керуючий комiтет приймає рiшення про вiдхилення заяви про намiр взяти участь в електронному аукцiонi, якщо на учасника або членiв його органiв управлiння, а також iнших осiб, пов'язаних iз учасником вiдносинами контролю, поширюються спецiальнi економiчнi та iншi обмежувальнi заходи (санкцiї) згiдно iз Законом України "Про санкцiї".

     Повiдомлення про вiдхилення заяви про намiр взяти участь в електронному аукцiонi протягом трьох робочих днiв з дня прийняття такого рiшення надсилається претендентовi на адресу електронної пошти, зазначену в поданих претендентом документах або внесену до Єдиного державного реєстру операторiв контрольованих речовин.

     13. За наявностi рiшення про допуск до участi в електронному аукцiонi претендент реєструється на веб-сайтi органiзатора електронного аукцiону, через який подає заявку на участь в електронному аукцiонi, сплачує гарантiйний внесок на рахунок органiзатора електронного аукцiону та виконує вимоги, визначенi правилами проведення електронних аукцiонiв.

     З моменту виконання претендентом зазначених умов вiн вважається учасником електронного аукцiону.

     14. Заявка на участь в електронному аукцiонi подається окремо за кожним лотом не пiзнiше нiж за одну годину до початку проведення електронного аукцiону, визначеного в оголошеннi. Заявки на участь в електронному аукцiонi, поданi з порушенням строку, зазначеного в цьому пунктi, органiзатором електронного аукцiону не приймаються.

     15. Електронний аукцiон проводиться вiдкрито згiдно з правилами проведення електронних аукцiонiв.

     Органiзатор електронного аукцiону забезпечує постiйний доступ до веб-сайту кожному учаснику та будь-якому користувачевi Iнтернету, який безоплатно спостерiгає за проведенням електронних аукцiонiв через веб-сайт без можливостi подавати свої цiновi пропозицiї, для перегляду iнформацiї про хiд електронного аукцiону.

     Мiнiмальна вартiсть лотiв не встановлюється.

     Кiнцева вартiсть лотiв фiксується електронною торговою системою вiдповiдно до наданих учасниками цiнових пропозицiй.

     16. Переможцем електронного аукцiону визнається учасник, який на момент завершення електронних торгiв пропонує найвищу цiнову пропозицiю.

     17. Якщо до часу завершення електронного аукцiону не надiйшла жодна цiнова пропозицiя, електронний аукцiон вважається таким, що не вiдбувся.

     18. За результатами проведення електронного аукцiону на веб-сайтi органiзатора електронного аукцiону формується та розмiщується протокол за кожним лотом окремо згiдно з правилами проведення електронних аукцiонiв.

     19. Переможець аукцiону протягом 14 банкiвських днiв з дня, що настає пiсля закiнчення електронного аукцiону:

     пiдписує протокол та подає його органiзаторовi електронного аукцiону;

     перераховує кошти, якi пiдлягають сплатi згiдно з протоколом електронного аукцiону;

     пiдписує договiр купiвлi-продажу частки щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин iз замовником електронного аукцiону.

     Протокол з визначенням переможця аукцiону є пiдставою для укладення договору купiвлi-продажу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин.

     20. Пiдписаний переможцем та органiзатором електронного аукцiону оригiнал протоколу не пiзнiше нiж протягом трьох робочих днiв пiсля його пiдписання надсилається органiзатором електронного аукцiону замовниковi електронного аукцiону.

     Органiзатором електронного аукцiону пiдписуються та надсилаються замовниковi електронного аукцiону протоколи електронних аукцiонiв, якi не вiдбулися.

     21. Переможець аукцiону, який порушив вимоги пункту 19 цього Порядку, позбавляється права на придбання частки щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин.

     У разi позбавлення переможця аукцiону права на придбання частки щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин учасник, який подавав наступну за величиною цiнову пропозицiю, а за однакових цiнових пропозицiй - подану ранiше, визначається переможцем аукцiону в порядку перевизначення найвищої цiни без проведення повторних торгiв. У такому разi органiзатор електронного аукцiону формує вiдповiдний протокол та протягом трьох робочих днiв надсилає його замовниковi електронного аукцiону.

     22. Повернення сплачених гарантiйних внескiв учасникам, що не перемогли в електронних торгах, здiйснюється протягом трьох банкiвських днiв з дня виконання переможцем аукцiону визначених у пунктi 19 цього Порядку вимог. У разi зазначення в заявцi на участь в електронному аукцiонi або пiд час реєстрацiї неповної iнформацiї про банкiвськi реквiзити органiзатор електронного аукцiону не несе вiдповiдальностi за порушення строку повернення гарантiйного внеску.

     23. Гарантiйний внесок переможцевi аукцiону не повертається в разi:

     вiдмови переможця аукцiону вiд укладення договору купiвлi-продажу частки щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин, що оформляється вiдповiдним протоколом;

     нездiйснення оплати за придбаний лот;

     непiдписання протоколу електронних торгiв протягом встановленого строку.

     24. Поданi учасниками електронного аукцiону документи не повертаються.

     25. Електронний аукцiон вважається таким, що не вiдбувся, у разi вiдсутностi допущених учасникiв.

     У разi визнання електронного аукцiону таким, що не вiдбувся, повторний електронний аукцiон проводиться вiдповiдно до цього Порядку.

     26. Результати електронних аукцiонiв можуть бути оскарженi його учасниками або визнанi недiйсними лише в судовому порядку.

     У разi визнання результатiв електронного аукцiону та договору купiвлi-продажу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт контрольованих речовин, укладеного з переможцем аукцiону, недiйсними, керуючий комiтет приймає рiшення про проведення повторного електронного аукцiону.

     У такому разi переможцевi аукцiону повертається гарантiйний внесок та iншi кошти, сплаченi ним вiдповiдно до цього Порядку.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 23 вересня 2020 р. N 992

ЗВIТ
про операцiї з контрольованими речовинами

Звiтний перiод: 20__ рiк
Найменування юридичної особи або фiзичної особи - пiдприємця __________________________ (найменування та код юридичної особи згiдно з ЄДРПОУ, прiзвище, iм'я та по батьковi фiзичної особи - пiдприємця, реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття номера облiкової картки платника податкiв та повiдомили про це вiдповiдний контролюючий орган i мають вiдмiтку в паспортi)

 
 

Iмпорт контрольованих речовин

Порядковий номер Назва контрольованої речовини Хiмiчна формула контрольованої речовини Кiлькiсть контрольованої речовини, кг Стан контрольованої речовини N лiцензiї Країна експортер Цiльове призначення контрольованої речовини

Експорт контрольованих речовин

Порядковий номер Назва контрольованої речовини Хiмiчна формула контрольованої речовини Кiлькiсть контрольованої речовини, кг Стан контрольованої речовини N лiцензiї Країна iмпортер

Вiдомостi про реалiзацiю на внутрiшньому ринку контрольованих речовин

Порядковий номер Назва контрольованої речовини Хiмiчна формула контрольованої речовини Кiлькiсть контрольованої речовини, кг Стан контрольованої речовини Iнформацiя про покупця контрольованої речовини Цiльове призначення контрольованої речовини

Вiдомостi про використання контрольованих речовин

Порядковий номер Назва контрольованої речовини Хiмiчна формула контрольованої речовини Кiлькiсть контрольованої речовини, кг Стан контрольованої речовини

Вiдомостi про поводження з контрольованими речовинами

Порядковий номер Вид поводження з контрольованими речовинами Назва контрольованої речовини Хiмiчна формула контрольованої речовини Кiлькiсть контрольованої речовини, кг

Залишок контрольованої речовини на кiнець року

Порядковий номер Назва контрольованої речовини Хiмiчна формула контрольованої речовини Кiлькiсть контрольованої речовини, кг Стан контрольованої речовини
Заходи щодо скорочення споживання контрольованих речовин   .
(перелiк конкретних заходiв)
Дата (число, мiсяць, рiк)
     
(посада) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 23 вересня 2020 р. N 992

ПЕРЕЛIК
актiв Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 жовтня 2017 р. N 756 "Про реалiзацiю пiлотного проекту iз впровадження електронних аукцiонiв з розподiлу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт озоноруйнiвних речовин" (Офiцiйний вiсник України, 2017 р., N 82, ст. 2518).

     2. Розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 квiтня 2018 р. N 274 "Про продовження реалiзацiї пiлотного проекту iз впровадження електронних аукцiонiв з розподiлу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт озоноруйнiвних речовин".

     3. Розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 квiтня 2019 р. N 267 "Про продовження реалiзацiї пiлотного проекту iз впровадження електронних аукцiонiв з розподiлу часток щорiчної нацiональної квоти на iмпорт озоноруйнiвних речовин" (Офiцiйний вiсник України, 2019 р., N 36, ст. 1287).

     4. Пункти 158 i 192 змiн, що вносяться до актiв Кабiнету Мiнiстрiв України з питань дiяльностi Мiнiстерства енергетики та захисту довкiлля, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 грудня 2019 р. N 1065 (Офiцiйний вiсник України, 2020 р., N 2, ст. 62).

     5. Пункт 136 змiн, що вносяться до актiв Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 9 вересня 2020 р. N 826 "Про внесення змiн до деяких актiв Кабiнету Мiнiстрiв України з питань дiяльностi Мiнiстерства захисту довкiлля та природних ресурсiв".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.