ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

31.10.2001 р. N 3/15-5086-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо застосування положень Закону України вiд 13.09.01 N 2681-III при оподаткуваннi особистих речей, товарiв та транспортних засобiв

     Президентом України 13.09.01 пiдписано Закон України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" (далi Закон), який набирає чинностi з 24.11.01.

     В порядку iнформування звертаємо Вашу увагу на його положення, що стосуються оподаткування, а саме:

1.Особистi речi

     1.1 Особистi речi, що безпосередньо ввозяться громадянами в супроводжуваному багажi будь-якими видами транспорту на митну територiю України або пересилаються в несупроводжуваному багажi, не оподатковуються (стаття 3 Закону).

     1.2. Особистi речi, що ввозяться (пересилаються) у разi переселення громадян на постiйне мiсце проживання в Україну звiльняються вiд оподаткування (стаття 8 Закону).

     1.3. Громадяни мають право безперешкодно ввозити особистi речi на митну територiю України в режимi тимчасового ввезення за умови їх усного або письмового декларування за бажанням власника таких речей (стаття 10 Закону).

2.Товари

     2.1 Товари сумарна митна вартiсть яких не перевищує 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами у супроводжуваному багажi, пересилаються в несупроводжуваному багажi та надходять на адресу громадян у мiжнародних поштових вiдправленнях не оподатковуються (стаття 8 Закону).

     Нарахування обов'язкових платежiв не здiйснюється.

     2.2. Товари, що безпосередньо ввозяться громадянами в супроводжуваному багажi будь-якими видами транспорту на митну територiю України, пересилаються в несупроводжуваному багажi або в мiжнародних поштових вiдправленнях, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 1000 євро та загальна вага яких не перевищує 100 кг, оподатковуються ввiзним митом за ставкою в розмiрi 20 вiдсоткiв вiд митної вартостi, податком на додану вартiсть та в установлених законодавством випадках акцизним та iншими зборами. (стаття 4 Закону)

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв на товари, що безпосередньо ввозяться громадянами в супроводжуваному багажi, пересилаються в несупроводжуваному багажi (крiм мiжнародних поштових вiдправлень - тут i далi МПВ) здiйснюється на бланку унiфiкованої митної квитанцiї, вiдповiдно до наказу Держмитслужби вiд 09.10.98 р. N 635 "Про затвердження iнструкцiї iз заповнення i використання унiфiкованої митної квитанцiї МД-1" у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 10.07.2001 N 468 (тут i далi квитанцiї МД-1).

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв при митному оформленнi МПВ здiйснюється на бланку оглядового розпису форми М 15 вiдповiдно до наказу Держмитслужби та Державного комiтету зв'язку та iнформацiї України вiд 27.10.99 р. N 680/108 "Про затвердження Положення про митний контроль та митне оформлення мiжнародних поштових вiдправлень" (тут i далi - бланк оглядового розпису форми М 15).

     Єдиний збiр нараховується у вiдповiдностi до листа Держмитслужби вiд 21.09.2001 р. N 1/09-4518 ЕП.

     2.3.Товари, що пересилаються на адреси громадян у вантажних та експрес-вiдправленнях, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 1000 євро та загальна вага яких не перевищує 100 кг, оподатковуються ввiзним митом за повними ставками Митного тарифу України, податком на додану вартiсть та в установлених законодавством випадках акцизним та iншими зборами. (стаття 4 Закону)

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв на товари, що пересилаються на адреси громадян у вантажних вiдправленнях здiйснюється на бланку унiфiкованої митної квитанцiї МД-1.

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв на товари, що пересилаються в мiжнародних експрес-вiдправленнях на адреси громадян здiйснюється на бланку оглядового розпису М 16 вiдповiдно до наказу Держмитслужби вiд 26.07.2000 р. N 405 "Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень" (тут i далi бланку оглядового розпису М 16).

     Єдиний збiр нараховується у вiдповiдностi до листа Держмитслужби вiд 21.09.2001 р. N 1/09-4518 ЕП.

     2.4 Товари, що безпосередньо ввозяться громадянами у супроводжуваному багажi або пересилаються в несупроводжуваному багажi, надходять на адресу громадян у вантажних вiдправленнях, мiжнародних поштових вiдправленнях та мiжнародних експрес-вiдправленнях, сумарна митна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких перевищує 100 кг, оподатковуються як товари, що перемiщуються суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi при здiйсненнi ними iмпортних операцiй (стаття 4 Закону).

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв проводиться по вантажнiй митнiй декларацiї (форми МД-2, МД-3) вiдповiдно до наказу Державної митної Служби вiд 09.07.97 р. N 307 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї" ( тут i далi форми МД-2, МД-3).

     Єдиний збiр нараховується у вiдповiдностi до листа Держмитслужби вiд 21.09.2001 р. N 1/09-4518 ЕП.

     2.5. Звертаємо Вашу увагу на те, що Законом України вiд 13.09.01 р. N 2682-III передбачено застосування двох умов одночасно, якщо хоча б одна з них не виконується (наприклад: товар вартiстю менше нiж 200 євро важить бiльше 50 кг. ( або навпаки), то застосовуються наступнi двi умови.

3. Звiльненнi вiд оподаткування

     3.1 Горiлчанi вироби у кiлькостi 1 л, вино - 2 л, пиво - 5 л, тютюновi вироби - 200 цигарок (або 200 г цих виробiв), якi ввозяться в особистому багажi громадянами (стаття 8 Закону).

     3.2 Товари, що тимчасово ввозяться на митну територiю України пiд зобов'язання про їх зворотне вивезення (стаття 8 Закону).

     3.3 Товари, що належать громадянам-нерезидентам та перемiщуються транзитом через митну територiю України (стаття 8 Закону).

     3.4 Товари, що належать громадянам-резидентам та перемiщуються транзитом у транзитних зонах мiжнародних аеропортiв (стаття 8 Закону).

     3.5 Товари, що належать особам, якi користуються на територiї України митними пiльгами вiдповiдно до статей 59 - 63, 65 - 67 Митного кодексу України (стаття 8 Закону).

     3.6 Товари, що ввозяться (пересилаються) громадянами-резидентами у виглядi призiв (нагород), отриманих за участь у спортивних та iнших змаганнях (конкурсах, фестивалях тощо), у межах, визначених вiдповiдними документами, у разi пiдтвердження факту отримання таких призiв та нагород нотарiальними органами вiдповiдної країни. Зазначенi документи, що пiдтверджують факт отримання таких призiв та нагород, пiдлягають легалiзацiї у консульських установах України, що дiють у вiдповiдних країнах (стаття 8 Закону).

     3.7 Товари, що були попередньо вивезенi (пересланi) громадянами-резидентами за митний кордон України в режимi тимчасового вивезення пiд письмове зобов'язання про їх зворотне ввезення та ввозяться (пересилаються) на митну територiю України, за наявностi вiдповiдної вивiзної митної декларацiї iз зазначенням таких товарiв (стаття 8 Закону).

     3.8 Товари, що ввозяться (пересилаються) громадянами i входять до складу спадщини, вiдкритої за межами України на користь резидента, у разi пiдтвердження її складу органами, що вчиняють нотарiальнi дiї у країнi її вiдкриття. Зазначене пiдтвердження пiдлягає легалiзацiї у консульських установах України, що дiють у вiдповiдних країнах (стаття 8 Закону).

     3.9 Сiльськогосподарська продукцiя, отримана громадянами-резидентами як натуральна плата за виконану роботу в країнах - учасницях СНД, з якими Україна уклала угоди про вiльну торгiвлю, що ввозиться в порядку та обсягах, якi визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України (стаття 8 Закону).

     Єдиний збiр нараховується у вiдповiдностi до листа Держмитслужби вiд 21.09.2001 р. N 1/09-4518 ЕП.

     3.10. Плодоовочева продукцiя, вирощена громадянами-резидентами на власних присадибних дiлянках сумiсних держав, за умови пiдтвердження кiлькостi вирощеної продукцiї довiдками органiв мiсцевого самоврядування, права власностi на такi дiлянки, подання сертифiката вiдповiдностi або свiдоцтва встановленого зразка про визнання сертифiката, що ввозиться в порядку та обсягах, якi визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України (стаття 8 Закону).

     Єдиний збiр нараховується у вiдповiдностi до листа Держмитслужби вiд 21.09.2001 р. N 1/09-4518 ЕП.

4. Тимчасове ввезення товарiв

     4.1. Тимчасове ввезення громадянами товарiв на митну територiю України пiд зобов'язання про їх зворотне вивезення, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 1000 євро та загальна вага яких не перевищує 100 кг, або одного неподiльного товару незалежно вiд митної вартостi та ваги дозволяється за умови письмового декларування в порядку, передбаченому для громадян, та внесення такими громадянами на рахунок митного органу, що здiйснив пропуск таких товарiв на митну територiю України, грошової застави у сумi податкiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких товарiв на митну територiю України з метою вiльного використання (стаття 10 Закону).

     Нарахування грошової застави у сумi податкiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких товарiв на митну територiю України з метою вiльного використання здiйснюється на бланку унiфiкованої митної квитанцiї МД-1.

     Митнi та iншi збори нараховуються на бланку унiфiкованої митної квитанцiї МД-1.

     4.2. Митне оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України громадянами в режимi тимчасового ввезення, сумарна митна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких перевищує 100 кг, проводиться в порядку, передбаченому для суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (стаття 10 Закону).

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв проводиться по вантажнiй митнiй декларацiї форми МД-2 (МД-3).

5.Єдиний неподiльний товар

     5.1.Єдиний неподiльний товар, митна вартiсть якого перевищує 200 євро та вага перевищує 50 кг, що ввозиться (пересилається) громадянином у супроводжуваному, несупроводжуваному багажi, надходить на адресу громадянина у мiжнародному поштовому вiдправленнi, оформлюється пiсля сплати громадянином або уповноваженою на те особою ввiзного мита в розмiрi 20 вiдсоткiв вiд митної вартостi такого предмета, податку на додану вартiсть та у передбачених законодавством України випадках акцизного та iнших зборiв (стаття 7 Закону).

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв на єдиний неподiльний товар, що безпосередньо ввозяться (пересилаються) громадянами в супроводжувальному багажi, несупроводжуваному багажi (крiм мiжнародних поштових вiдправлень) здiйснюється на бланку унiфiкованої митної квитанцiї МД-1.

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв при митному оформленнi МПВ здiйснюється на бланку оглядового розпису форми М-15.

     5.2 Оподаткування єдиних неподiльних товарiв, що надходять на адреси громадян у вантажних та мiжнародних експрес-вiдправленнях, здiйснюється незалежно вiд митної вартостi та ваги.

     Такi товари пiдлягають оподаткуванню ввiзним митом за повними ставками Митного тарифу України, податком на додану вартiсть та в установлених законодавством випадках акцизним та iншими зборами (стаття 7 Закону).

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв на єдиний неподiльний товар, що надходить на адреси громадян у вантажних вiдправленнях здiйснюється на бланку унiфiкованої митної квитанцiї МД-1.

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв на єдинi неподiльнi товари, що пересилаються в мiжнародних експрес-вiдправленнях на адреси громадян здiйснюється на бланку оглядового розпису М 16.

     5.3. Звертаємо Вашу увагу на те, що єдиний неподiльний товар - це товар в одиничному неподiльному станi, що не вiдноситься до особистих речей, за умови, що крiм нього iнших товарiв немає.

6.Транспортнi засоби та окремi номернi вузли до них

     6.1 Транспортнi засоби за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та окремi номернi вузли до них, що безпосередньо ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України або надходять на адреси громадян у несупроводжуваному багажi або вантажних вiдправленнях для вiльного використання, незалежно вiд їх вартостi оподатковуються ввiзним митом за повними ставками Митного тарифу України, податком на додану вартiсть i в установлених законодавством України випадках акцизним та iншими зборами (стаття 5 Закону).

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв на транспортнi засоби та окремi вузли до них, що безпосередньо ввозяться (пересилаються) громадянами або надходять на адреси громадян у несупроводжуваному багажi, або вантажних вiдправленнях здiйснюється на бланку унiфiкованої митної квитанцiї МД-1.

     6.2. Митне оформлення iнших транспортних засобiв та окремих номерних вузлiв до них здiйснюється, як митне оформлення й оподаткування єдиного неподiльного предмету, що ввозиться (пересилається) в Україну (стаття 5 Закону).

     6.3. Митне оформлення кузовiв та шасi за кодами 87.06 та 87.07 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що ввозяться громадянами для вiльного використання, здiйснюється як митне оформлення зiбраних транспортних засобiв з урахуванням максимального об'єму цилiндрiв двигунiв, що серiйно встановлювалися на марках таких автомобiлiв вiдповiдного року їх випуску (стаття 6 Закону).

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв здiйснюється на бланку унiфiкованої митної квитанцiї МД-1.

     6.4. Вiдчуження механiчного транспортного засобу за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що ввозиться громадянином при переселеннi на постiйне мiсце проживання в Україну, протягом року з дати переселення (в'їзду) на постiйне мiсце проживання в Україну проводиться за умови сплати належних податкiв та зборiв, передбачених для ввезення транспортного засобу з метою вiльного використання (стаття 8 Закону).

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв на транспортнi засоби здiйснюється на бланку квитанцiї МД-1.

7. Звiльнення вiд оподаткування транспортних засобiв

     7.1 Транспортнi засоби в кiлькостi однiєї одиницi по кожнiй товарнiй позицiї, що ввозяться (пересилаються) громадянами i входять до складу спадщини, вiдкритої за межами України на користь резидента, у разi пiдтвердження її складу органами, що вчиняють нотарiальнi дiї у країнi її вiдкриття (стаття 8 Закону).

     7.2 Транспортнi засоби, що були попередньо вивезенi (пересланi) громадянами-резидентами за митний кордон України в режимi тимчасового вивезення пiд письмове зобов'язання про їх зворотне ввезення та ввозяться (пересилаються) на митну територiю України, за наявностi вiдповiдної вивiзної митної декларацiї iз зазначенням таких товарiв (стаття 8 Закону).

     7.3 Механiчнi транспортнi засоби (крiм транспортних засобiв за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi), що ввозяться (пересилаються) у разi переселення громадян на постiйне мiсце проживання в Україну звiльняється вiд оподаткування в кiлькостi однiєї одиницi таких транспортних засобiв по кожнiй товарнiй позицiї на повнолiтнього громадянина, тобто при досягненнi повнолiття -вiсiмнадцятирiчного вiку (стаття 11 "Цивiльного кодекс Української РСР").(стаття 8 Закону).

     7.4 Транспортнi засоби, що належать особам, якi користуються на територiї України митними пiльгами вiдповiдно до статей 59 - 63, 65 - 67 Митного кодексу України (стаття 8 Закону).

8. Тимчасове ввезення транспортних засобiв

     8.1 Тимчасове ввезення транспортних засобiв за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi на митну територiю України громадянами-резидентами дозволяється термiном до одного року пiсля сплати ввiзного мита та iнших податкiв (зборiв), передбачених законодавством при ввезеннi автомобiлiв (стаття 11 Закону).

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв на транспортнi засоби здiйснюється на бланку квитанцiї МД-1.

     8.2 Тимчасове ввезення транспортних засобiв дозволяється громадянам-нерезидентам для власних потреб термiном до одного року (стаття 11 Закону).

     8.3 Транспортнi засоби за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, тимчасово ввезенi пiд письмове зобов'язання про зворотне вивезення, не можуть бути переданi у володiння або користування iншим особам. Такi транспортнi засоби можуть бути оформленi для постiйного користування пiсля сплати вiдповiдних податкiв та зборiв, передбачених законодавством при ввезеннi транспортних засобiв для вiльного використання (стаття 11 Закону).

     Нарахування обов'язкових платежiв та iнших зборiв на транспортнi засоби здiйснюється на бланку квитанцiї МД-1.

     8.4 Тимчасове ввезення iнших транспортних засобiв здiйснюється вiдповiдно до тимчасового ввезення громадянами особистих речей та товарiв на митну територiю України (стаття 11 Закону).

9. Транзит транспортних засобiв

     9.1. Громадянам-резидентам дозволяється ввозити транспортнi засоби з метою транзиту через територiю України за умови внесення такими громадянами на рахунок митного органу, що здiйснив пропуск таких транспортних засобiв на митну територiю України, грошової застави у сумi податкiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких транспортних засобiв на митну територiю України з метою вiльного використання (стаття 12 Закону).

     Нарахування грошової застави у сумi податкiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких товарiв на митну територiю України з метою вiльного використання, здiйснюється на бланку унiфiкованої митної квитанцiї МД-1.

     Митнi та iншi збори нараховуються на бланку унiфiкованої митної квитанцiї МД-1.

     9.2. Громадянам-нерезидентам дозволяється ввозити транспортнi засоби з метою транзиту через територiю України за умови внесення такими громадянами на рахунок митного органу, що здiйснив пропуск таких транспортних засобiв на митну територiю України, грошової застави у сумi податкiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких транспортних засобiв на митну територiю України з метою вiльного використання (стаття 12 Закону).

     Нарахування грошової застави у сумi податкiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких товарiв на митну територiю України з метою вiльного використання здiйснюється на бланку унiфiкованої митної квитанцiї МД-1.

     Митнi та iншi збори нараховуються на бланку унiфiкованої митної квитанцiї МД-1.

     9.3. У разi порушення зобов'язання про транзит, тобто строк доставки транспортних засобiв перевищує 20 дiб, громадяни несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством, при цьому грошова застава поверненню громадянам не пiдлягає.

     В окремих випадках, коли транспортний засiб не може прибути у митницю призначення у строк внаслiдок дiї надзвичайних або непереборних обставин чи подiй, строк доставки може бути подовжений на час дiї зазначених обставин чи подiй.

     Залежно вiд виду надзвичайних або непереборних обставин чи подiй документи, що пiдтверджують їх дiю можуть видаватись мiсцевими органами виконавчої влади або органами мiсцевого самоврядування, власниками пiдприємств, об'єднань, торгово-промисловими палатами, вiдповiдними державними органами з безпеки дорожнього руху, органами мiнiстерства внутрiшнiх справ України тощо.

     У разi втрати чи повного зiпсування тимчасово ввезених транспортних засобiв внаслiдок форс-мажорних обставин строки, передбаченi зобов'язаннями громадян, зупиняються, а грошова застава повертається власнику або його спадкоємцю (стаття 12 Закону).

Заступник Голови Служби О.Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.