Документ скасований: Наказ ЧРМ № 883 від 19.12.2002

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЧОРНОМОРСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

Н А К А З

04 листопада 2002 року N 732


Про затвердження Технологiчної схеми митного оформлення...

     З метою впорядкування послiдовностi дiй посадових осiб транзитно-вантажного вiддiлу N1 митного поста "Iллiчiвськ" Чорноморської регiональної митницi при здiйсненнi митного контролю та оформлення в митному вiдношеннi зовнiшньоекономiчних вантажiв вiдповiдно до наказу Чорноморської регiональної митницi вiд 04.09.2002 N 549, -

     НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити "Технологiчну схему митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням ВМД транзитно-вантажним вiддiлом N1 митного поста "Iллiчiвськ" Чорноморської регiональної митницi" (додається).

     2. Встановити, що положення Технологiчної схеми... є обов'язковими для виконання всiма посадовими особами транзитно-вантажного вiддiлу N1 митного поста "Iллiчiвськ" ЧРМ, якi беруть участь у здiйсненнi митного оформлення зовнiшньоекономiчних вантажiв.

     3. Персональну вiдповiдальнiсть за виконання вимог ТС покласти на заступника начальника транспортно-вантажного вiддiлу N1 митного поста "Iллiчiвськ" ЧРМ Пашкевича О.Л.

     4. Контроль за виконання цього наказу покласти на т.в.о. заступника начальника ЧРМ - начальника митного поста "Iллiчiвськ" Назарка О.М.

Начальник регiональної митницi О.Й.Токарчук

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Чорноморської регiональної митницi
вiд 04 листопада 2002р. N 732

Технологiчна схема
митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням ВМД транзитно вантажним вiддiлом N 1 м/п Iллiчiвськ Чорноморської регiональної митницi

     Ця технологiчна схема митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв (далi - ТС) розроблена вiдповiдно до Митного кодексу України, Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами та доповненнями до неї), Типової технологiї митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 30.12.98р. N 828 (зi змiнами, внесеними наказами Держмитслужби вiд 14.11.2001 N 725; вiд 21.01.2002 N 30), Порядку проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв декларантом, затвердженого Наказом Держмитслужби вiд 01.04.2002 N 174, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09.04.2002 за N 353/6641, наказу ЧРМ N 13 вiд 15.01.2001р. та iнших нормативних актiв Держмитслужби та Чорноморської регiональної митницi з метою визначення послiдовностi дiй посадових осiб регiональної митницi при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням ВМД. Дана технологiчна схема не поширюється на оформлення попереднiх ВМД та акцизних ВМД.

1. Загальнi положення

     При митному оформленi товарiв та iнших предметiв суб'єктiв ЗЕД, що перемiщуються через митний кордон України, службовi особи регiональної митницi керуються Митним кодексом України, Законом України "Про Єдиний митний тариф", iншими законодавчими актами та Постановами Кабiнету Мiнiстрiв України з питань митної справи, нормативними актами Державної митної служби та регiональної митницi, даною ТС.

     Митне оформлення здiйснюється службовими особами регiональної митницi з метою забезпечення митного контролю та застосування засобiв державного регулювання при ввезеннi на митну територiю, вивезеннi за її межi i транзиту через територiю України товарiв та iнших предметiв.

     Митний контроль здiйснюється у формах, встановлених Митним кодексом України, з метою забезпечення дотримання суб'єктами ЗЕД, державними органами, а також громадянами порядку перемiщення через митний кордон України товарiв та iнших предметiв.

     1.1 У митному оформленнi та митному контролi задiянi такi структурнi пiдроздiли регiональної митницi:

     - ТВВ N 1;

     - вiддiл iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики;

     - сектор митного оформлення м/п "Iллiчiвськ" ЧРМ;

     - вiддiл митних доходiв та платежiв;

     - вiддiл тарифiв та митної вартостi;

     - вiддiл контролю за доставкою вантажiв;

     - Вiддiлення по БК та ПМП;

     - сектор захисту прав iнтелектуальної власностi ЧРМ.

     "Примiтка":

     До митного оформлення i митного контролю на будь-якому етапi можуть залучатися спiвробiтники Вiддiлення по боротьбi з контрабандою та ПМП ЧРМ. Законнi вимоги спiвробiтникiв цього пiдроздiлу обов'язковi для виконання всiма працiвниками iнших пiдроздiлiв, зазначених у п.1.1. ТС. При наявностi ознак правопорушення чи виявленнi порушення митних правил спiвробiтники пiдроздiлiв митницi керуються в своїй роботi "Технологiчною схемою взаємодiї Вiддiлення по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил ЧРМ та оперативних пiдроздiлiв Чорноморської регiональної митницi", затвердженої начальником ЧРМ.

     При розслiдуваннi справ про порушення митних правил посадова особа пiдроздiлу, у провадженнi якої перебуває справа про порушення митних правил, може письмово витребувати документи, необхiднi для розгляду справи. При цьому у справах пiдроздiлу залишається письмова вимога про надання документiв, а також копiї витребуваних документiв.

     У цiй ТС термiни вживаються в такому значеннi.

     Вантажна митна декларацiя (далi - ВМД) - заява, що мiстить вiдомостi про товари i транспортнi засоби та мету їх перемiщення через митний кордон України або про змiну митного режиму щодо них, а також iнформацiю, необхiдну для здiйснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування митних платежiв.

     Комерцiйнi документи - документи, якi дають вартiсну, якiсну та кiлькiсну характеристику товару. Цi документи оформляє на своєму бланку продавець, а покупець на пiдставi їх здiйснює оплату. Вартiсна характеристика товару надається в рахунку та у проформi рахунку. Окрiм рахункiв, до комерцiйних документiв належать специфiкацiя, пакувальний лист, сертифiкат якостi тощо.

     Рахунок-фактура (англ. invoice, account, final invoice, франц. facture, нiм. Rechnung, Faktura, Handels faktura) - вид комерцiйного рахунку. Окрiм свого основного призначення як документа, в якому зазначено суму належного за товар платежу, рахунок-фактура може бути використана як супровiдний документ.

     Митне оформлення - сукупнiсть дiй, пов'язаних з пропуском в Україну чи за її межi товарiв, перемiщуваних через митний кордон України.

     Митнi процедури - здiйснення контролю за дотриманням порядку перемiщення товарiв, їх огляд, оформлення документiв, накладення митного забезпечення, перевiрка вiрностi заповнення вантажної митної декларацiї, нарахування сум, що пiдлягають сплатi, пiдготовка статистичних даних та iншi дiї, що виконуються митними органами України вiдповiдно до законодавства України в галузi митної справи.

     Митний режим - сукупнiсть положень, що визначають для митних цiлей статус товарiв i транспортних засобiв, перемiщуваних через митний кордон України.

     Прийняття ВМД для оформлення - процедура попередньої перевiрки вiдомостей, зазначених у ВМД, на вiдповiднiсть вимогам, визначеним у нормативних актах з митних питань, та поданим комерцiйним документам;

     Транспортнi засоби - транспортнi засоби, що тимчасово прибувають на митну територiю України або вiдбувають з цiєї територiї, а також використовуються для мiжнародних перевезень товарiв.

     Повне оформлення ВМД - поставлення на всiх її аркушах особистої номерної печатки iнспектора митницi, що здiйснив митне оформлення товару. Оформлена ВМД засвiдчує надання суб'єкту ЗЕД права на розмiщення товарiв у визначений митний режим та пiдтверджує права та обов'язки зазначених у ВМД осiб щодо здiйснення ними вiдповiдних правових, фiнансових, господарських та iнших операцiй.

     Вiдкликання ВМД - вiдмова декларанта (митного брокеру) вiд здiйснення процедури митного оформлення вантажу за даної ВМД до моменту закрiплення одним iз видiв митного забезпечення всiх аркушiв ВМД та поставлення реєстрацiйного номеру.

     Анулювання ВМД- визнання декларацiї недiйсною.

     Акредитацiя суб'єктiв ЗЕД в регiональнiй митницi - постановка суб'єкта ЗЕД на облiк в митницi або в пiдроздiлi митницi (визначається наказом начальника митницi) вiдповiдно до порядку, визначеному Держмитслужбою.

     Облiкова картка - належним чином оформлений документ про постановку суб'єкта ЗЕД на облiк в митницi.

2. Етапи митного оформлення товарiв

     Попереднi операцiї:

     Вiддiлом iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики ЧРМ проводиться перевiрка наявностi суб'єкта ЗЕД у ЦБД "Учасники ЗЕД", наявностi фактiв застосування до суб'єкта ЗЕД санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть". Перевiрка вiддiлом iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики завершується поставленням запису "Перевiрено, санкцiї вiдсутнi".

     2.1. Прийом документiв (ВМД, комерцiйних та iнших документiв, необхiдних для митного оформлення) здiйснюється керiвником Сектору митного оформлення м/п "Iллiчiвськ" , який не приймає безпосередньо участь у митному оформленнi товарiв.

     2.2. Тривалiсть митного оформлення вантажiв залежить вiд характеру товару, обсягу товарної партiї, вiд того чи пiдлягає той або iнший товар перевiрцi iнших контролюючих служб.

     2.3. Митне оформлення здiйснюється у наступному порядку:

     1-й етап - перевiрка ВМД i документiв вiдповiдно до "Iнструкцiї про порядок заповнення ВМД" та реєстрацiя ВМД вантажним пiдроздiлом. Контроль вiдомостей, заявлених у ВМД та контроль нетарифних заходiв регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi (крiм контролю наявностi фактiв застосування до суб'єкта ЗЕД санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть").

     2-ий етап - перевiрка спiвробiтником вiддiлу iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики вiдповiдностi граф ВМД її електроннiй копiї згiдно iз заявленим режимом та введення електронної копiї ВМД в оперативну електронну базу даних вiддiлом IАР та МС пiсля перевiрки . Пiсля чого на зворотному боцi першого екземпляру ВМД проставляється штамп спiвробiтником вiддiлу IАР та МС "Перевiрено", час закiнчення перевiрки та завiряється особистим розписом.

     3-й етап - контроль правильностi визначення митної вартостi та нарахування митних платежiв. Закiнчується поставленням штампу "Сплачено". У разi залучення спiвробiтникiв вiддiлу тарифiв та митної вартостi на зворотному боцi ВМД проставляється штамп "Митна вартiсть вiдповiдає заявленiй".

     4-й етап - проведення в разi потреби митного огляду вантажу i транспортних засобiв та остаточне оформлення в митному вiдношеннi. Рiшення про здiйснення огляду приймається начальником вантажного пiдроздiлу. Як правило, митний огляд здiйснюється безпосередньо посадовою особою вантажного пiдроздiлу, яка не бере участь в повному оформленнi ВМД, зi складанням ним Акту про митний огляд за формою, визначеною наказом Держмитслужби вiд 14.11.2001 N 725. При здiйсненнi огляду дотримувати iнструкцiї з охорони працi, пожежної безпеки, електробезпеки, виробничої санiтарiї. Посадова особа вантажного вiддiлу, яка завершує митне оформлення ВМД (засвiдчення всiх екземплярiв ВМД особистою номерною печаткою) може бути присутньою при проведеннi митного огляду.

     2.4. У всiх випадках вiдмови у прийняттi ВМД до оформлення обов'язково заповнюється картка вiдмови у митному оформленнi згiдно з порядком, встановленим Держмитслужбою. Картка надається на пiдпис керiвнику вантажного пiдроздiлу. На зворотному боцi ВМД посадовою особою митницi здiйснюється запис "Оформленню не пiдлягає", зазначається посада та прiзвище iнспектора, який прийняв рiшення про неможливiсть подальшого оформлення ВМД. Запис засвiдчується особистим пiдписом iнспектора. Облiк ВМД, по яким вiдмовлено в митному оформленнi, здiйснюється в Журналi реєстрацiї вiдмов у митному оформленнi товарiв та iнших предметiв.

     У разi прийняття рiшення про вiдмову у пропуску на митну територiю України товару, який пiдлягає експортному контролю, Картку пiдписує посадова особа на рiвнi начальника або заступника начальника митницi, й iнформацiя про вiдмову у ввезеннi такого товару термiново надсилається засобами електронного зв'язку до Вiддiлу експортного контролю Державної митної служби.

     Заключнi операцiї:

     Пiсля завершення митного оформлення ВМД iнспектором, який здiйснив повне оформлення вантажу, передається 2-ий екземпляр ВМД у вiддiл IАР та МС, при цьому робляться вiдповiднi вiдмiтки про передачу 2-го екземпляру ВМД на описi документiв. При вiдсутностi даного запису в опису, ВМД не може бути передана до Сектору митного оформлення м/п "Iллiчiвськ" .

     Вiддiлом IАР та МС здiйснюється перевiрка вiдповiдностi електронної та твердої копiї ВМД пiсля її оформлення та здiйснюється закриття електронної копiї ВМД в БД пiдроздiлу.

     2.5. Передача документiв з етапу на етап здiйснюється декларантом пiсля отримання ним ВМД за наявностi на зворотному боцi штампу "Перевiрено" з вказiвкою на час, дату передачi та засвiдченням особистим розписом.

     ВМД не приймається до оформлення:

     - якщо вона подається без повного комплекту документiв, необхiдних для здiйснення митного оформлення товарiв;

     - якщо вона заповнена декларантом з порушенням "Положення про вантажну митну декларацiю", затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 9 червня 1997 року N 574 (зi змiнами та доповненнями до неї), "Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї", затвердженої наказом Держмитслужби вiд 9 липня 1997 року N 307, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї 24 вересня 1997 року за N 443/2247, "Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi", затвердженого наказом Держмитслужби вiд 30.06.98 N 380 зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї 22 липня 1998 року за N 469/2909 та iнших нормативних актiв;

     - якщо вона заповнена з пiдчистками та помилками (виправлення у ВМД можуть бути зробленi шляхом перекреслення помилкових та внесення правильних вiдомостей друкованим способом або вiд руки). Кожне виправлення засвiдчується печаткою декларанта. Посадовi особи органiв Державної митної служби не мають права з власної iнiцiативи, за дорученням або проханням декларанта заповнювати ВМД, змiнювати або доповнювати вiдомостi, зазначенi в нiй, за винятком тих вiдомостей, внесення яких належить до компетенцiї цих органiв, та встановлених Державною митною службою випадкiв внесення змiн до ВМД у статистичних цiлях.

     - в iнших випадках, передбачених законодавством України.

3. Завдання, що вирiшуються на етапi огляду вантажу та транспортних засобiв якi знаходяться у зонi дiяльностi ТВВ-1 , остаточного оформлення вантажу i необхiдних документiв у митному вiдношеннi (4-ий етап типової технологiчної схеми )

     3.1. На даному етапi вантажним пiдроздiлом контролюється проходження попереднiх етапiв митного оформлення та приймається рiшення про потребу проведення митного огляду вантажу з метою iдентифiкацiї товару заявленiй кiлькостi та коду за УКТЗЕД, розповсюдження на товари та iншi предмети прав iнтелектуальної власностi.

     3.2. У разi збiгу назви та за УКТЗЕД заявленого товару з даними, внесеними до реєстру товарiв на якi розповсюджуються права iнтелектуальної власностi iнспектор ТВВ N 1, який здiйснює перевiрку документiв, повiдомляє про це посадових осiб сектору захисту прав iнтелектуальної власностi ЧРМ ( назва товару, код за УКТЗЕД, назву та реквiзити вiдправника, одержувача й перевiзника, країну вiдправлення або призначення). Здiйснення митного контролю та митного оформлення на 4 етапi дозволяється тiльки пiсля прийняття посадовою особою сектора захисту прав iнтелектуальної власностi ЧРМ про можливiсть такого оформлення. В разi позитивного рiшення посадова особа сектору захисту прав iнтелектуальної власностi ЧРМ на зворотньму боцi першого примiрника ВМД робить запис "Товар вiдповiдає даним про нього, внесеним до реєстру Держмитслужби України" та засвiдчує його особистим пiдписом.

     3.3. Потреба митного огляду вантажу визначається начальником вантажного пiдроздiлу або його заступником, який проставляє на зворотному боцi першого екземпляру ВМД вiдмiтки: "З оглядом/Без огляду", зазначає прiзвище iнспектора, який буде проводити митний огляд вантажу i прiзвище iнспектора, який буде здiйснювати повне митне оформлення, та завiряє зазначене особистим пiдписом.

     3.4. При наявностi записiв щодо участi в митному оглядi працiвникiв вiддiлу тарифiв та вартостi, вiддiлу митних доходiв та платежiв, представникiв ВБК та ПМП, проведення такого огляду є обов'язковим.

     3.5. Проведення митного огляду вантажу службовою особою митницi здiйснюється за схемою:

     -по мiсцезнаходженню вантажу i транспортного засобу встановлюється тимчасова зона митного контролю;

     -перевiрка на придатнiсть транспортного засобу до мiжнародних перевезень;

     -перевiрка реєстрацiйних номерних знакiв транспортного засобу;

     зовнiшнiй огляд транспортного засобу, перевiрка цiлiсностi вантажного вiддiлення та пломбованих пристроїв, виявлення слiдiв пошкодження митних забезпечень;

     -зняття митних забезпечень (при iмпортi);

     -огляд вантажу та перевiрка даних, заявлених у ВМД та супровiдних документах.

     3.6. За результатами складається Акт про митний огляд, у двох примiрниках за формою, встановленою наказом Держмитслужби вiд 14.11.2001 N 725, який засвiдчується штампом ПМК та пiдписом iнспектора вантажного пiдроздiлу, призначеним на проведення митного огляду. В разi присутностi на митному оглядi спiвробiтникiв iнших пiдроздiлiв митницi, Акт завiряється пiдписами всiма учасниками огляду. У разi виникнення обгрунтованих сумнiвiв щодо правильностi заявленої митної вартостi, коду товару або країни походження, вантажним вiддiлом направляється запит до вiддiлу тарифiв та митної вартостi у порядку, визначеному наказом Держмитслужби вiд 02.12.99 N 782. та зберiгається разом з комплектом документiв та першим основним аркушем ВМД

     3.7. Акт про митний огляд реєструється в журналi облiку актiв про митний огляд, який мiстить:

     - Реєстрацiйний номер Акта про митний огляд;

     - Дату складання Акта про митний огляд;

     - Реєстрацiйний номер ВМД;

     - Найменування вантажу;

     - Прiзвище iнспектора, що здiйснив митний огляд;

     - Особистий пiдпис iнспектора, що здiйснив митний огляд;

     - Примiтки.

     До графи "Примiтки" журналу облiку вносяться вiдомостi про результати митного огляду та виявленi порушення.

     3.8. Пiсля проведення митного огляду та внесення вiдповiдних вiдомостей до журналу облiку Актiв про митний огляд, iнспектором вантажного пiдроздiлу, який проводив митний огляд передається пакет документiв iнспектору вантажного пiдроздiлу, який буде здiйснювати повне оформлення ВМД ( в зв'язку з малою штатною чисельнiстю вiддiлу, пiсля узгодження з начальником вiддiлу та вiдсутнiстю зауважень збоку вiддiлення БК та ПМП, вантаж може бути оформлений iнспектором, якiй проводив митний огляд). В даному випадку пiдставою для завершення митного оформлення є Акт про митний огляд, наявний в пакетi документiв. При митному оформленнi ВМД за податковим векселем , дата на ОНП iнспектора повинна спiвпадати з датою штампу вiддiлу митних доходiв та платежiв "Сплачено".

     3.9. На документах контролю доставляння вантажу у митницю призначення обов'язково вказуються даннi про накладенi митнi забезпечення та їх кiлькiсть. В товаротранспортних документах поряд iз штампом "Пiд митним контролем" вказується номер ВМД.

     3.10. ВМД вважається повнiстю оформленою за наявностi на всiх її аркушах особистої номерної печатки iнспектора митницi, що здiйснив повне оформлення товарiв та предметiв.

     3.11. В разi неможливостi здiйснення остаточного митного оформлення:

     - посадовою особою, що прийняла таке рiшення оформлюється Картка вiдмови у митному оформленнi з вiдривним талоном, який передається декларанту (митному брокеру);

     - на ВМД та товаротранспортних документах робиться запис "Оформленню не пiдлягає". В правому верхньому кутi транспортного документа проставляється номер ВМД. Запис у ВМД "Оформленню не пiдлягає" завiряється печаткою iнспектора, який вiдмовив в митному оформленнi. Така ВМД передається у встановленому порядку до архiву (за виключенням екземпляру ВМД, який повертається декларанту). Електронна копiя ВМД анулюється.

4. Операцiї, що здiйснюються пiсля завершення митного оформлення товару

     4.1. Залежно вiд митного режиму iнспектором вантажного вiддiлу, який здiйснив повне митне оформлення товару, забезпечується:

     -перевiрка комплектностi документiв, їх кiлькостi, наявностi необхiдних вiдмiток на митних та супровiдних документах;

     -списання квот (у разi необхiдностi). Всi вiдмiтки завiряються пiдписом та особистою номерною печаткою iнспектора, який проводив митне оформлення на 4-му етапi. У ВМД, -товаросупровiдних та iнших документах проставляються вiдтиски особистої номерної печатки;

     -вилучення з оформленого пакету документiв тих, що залишаються в справах митницi та видачi решти документiв пiд розписку митному брокеру (декларанту) з вiдмiткою в описi;

     -передача 2-го екземпляру ВМД до вiддiлу IАР та МС, яким перевiряється вiдповiднiсть даних, що мiстяться у ВМД з даними на електроннiй копiї, вводяться данi про особистi митнi забезпечення iнспектора, який завершив митне оформлення вантажу, а також, у випадку вiдсутностi, номери платiжних доручень, транспортних засобiв та -товаросупровiдних документiв. Вказана передача фiксується записом iнспектора в опису документiв.

     4.2. Повна електронна копiя ВМД передається вiддiлом IАР та МС у постiйну базу даних Держмитслужби.

     4.3. Пiсля завершення митного оформлення вантажу комплект документiв разом з екземпляром ВМД повертається iнспектором, який завершив митне оформлення, до Сектору митного оформлення м/п "Iллiчiвськ" особi (призначається керiвником пiдроздiлу) пiд особистий розпис у вiдповiдному журналi.

     4.4. Оформленi митницею аркушi ВМД розподiляються у такому порядку:

     -перший основний аркуш ("примiрник для митницi") зберiгається разом з комплектом документiв, на пiдставi яких здiйснювалося митне оформлення, в Сектору митного оформлення, протягом 12 календарних мiсяцiв, пiсля чого передається на зберiгання до архiву митницi;

     -другий основний аркуш ("примiрник для статистики") використовується у вiддiлi IАР та МС регiональної митницi;

     -третiй основний аркуш ("примiрник для митницi") використовується у вiддiлi митних доходiв та платежiв регiональної митницi;

     -четвертий основний аркуш ("примiрник для митницi") використовується залежно вiд виду зовнiшньоекономiчної операцiї:

     а) пiд час оформлення товару, що вивозиться за межi митної територiї України, аркуш передається декларанту для доставки разом з товаром у пункт пропуску на державному кордонi України. Пiсля проведення процедури пропуску передається до архiву митницi, що здiйснила пропуск товару через державний кордон;

     б) пiд час оформлення товару, що ввозиться на митну територiю України, передається декларанту;

     -п'ятий основний аркуш ("примiрник для декларанта") передається декларанту.

     Якщо декларування товару проводиться особою, уповноваженою на декларування, то:

     -пiд час митного оформлення товару, що ввозиться на митну територiю України, четвертий аркуш ВМД передається власниковi товару, а п'ятий аркуш - особi, уповноваженiй на декларування;

     -пiд час митного оформлення експорту товару на прохання декларанта передбачається оформлення шостого аркуша ВМД, при цьому вiн повинен бути копiєю п'ятого аркуша. При використаннi шостого аркуша ВМД на зворотному боцi першого i п'ятого аркушiв декларантом робиться запис "Оформлено шостий аркуш ВМД", який засвiдчується печаткою декларанта. При цьому п'ятий аркуш ВМД передається власниковi товару.

     Додатковi аркушi ВМД (форми МД-3) розподiляються в аналогiчному порядку.

     4.5. У разi потреби за письмовою вказiвкою начальника пiдроздiлу митниця має право видавати (завiряти) заявникам (особам, зазначеним у ВМД) засвiдченi особистою номерною печаткою iнспектора митницi ксерокопiї оформленої ВМД.

     Державною митною службою може бути встановлений iнший порядок розподiлу аркушiв ВМД.

     4.6. Реєстрацiйний номер ВМД, за якою було вiдмовлено у митному оформленнi товарiв, не може бути присвоєний iншiй декларацiї.

     4.7. Оформлена ВМД свiдчить про надання суб'єкту зовнiшньоекономiчної дiяльностi права на розмiщення товарiв у визначеному митному режимi i пiдтверджує права та обов'язки зазначених у ВМД осiб щодо здiйснення ними вiдповiдних правових, фiнансових, господарських та iнших дiй.

5. Додатковi етапи здiйснення митного контролю та митного оформлення

     З метою реалiзацiї прав i обов'язкiв декларанта, передбачених Митним кодексом України, Положенням про вантажну митну декларацiю та Положенням про дiяльнiсть пiдприємств, що здiйснюють декларування на пiдставi договору, заявляти данi про товари та iншi предмети, що надходять на митну територiю України, декларантом може iнiцiюватися проведення iдентифiкацiйного огляду.

     5.1. Декларантом подається заява, встановленого зразку, на проведення iдентифiкацiйного огляду.

     5.2. Начальник вiддiлу, або його заступник приймають рiшення про проведення iдентифiкацiйного огляду.

     5.3. Процедура здiйснення iдентифiкацiйного огляду здiйснюється в зонi митного контролю з обов'язковою присутнiстю представника перевiзника.

     5.4. Iнспектор ТВВ N 1, який призначений для проведення iдентифiкацiйного огляду, перевiряє повноваження особи, що здiйснює iдентифiкацiйний огляд, проводить зовнiшнiй огляд транспортного засобу та цiлостносчтi митних забезпечень, або забезпечень вiдправника (перевiзника).

     5.5. Iдентифiкацiйний огляд товарiв та iнших предметiв проводить декларант. За результатами проведення iдентифiкацiйного огляду вiн складає у двох примiрниках Акт про проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв.

     5.6. Пiсля завершення iдентифiкацiйного огляду, декларантом на транспортний засiб (контейнер тощо) накладається власне забезпечення. При цьому допускається накладення забезпечення декларанта виключно у виглядi пломби. Про ознаки пломби, якi дають змогу однозначно iдентифiкувати її (зображення на вiдтисках пломби; розмiри; матерiал, з якого вироблено пломбу, тощо), декларант повiдомляє митний орган у своїй заявi.

     5.7. Iнспектор ТВВ N 1 на обох примiрниках Акту проставляє штамп "Пiд митним контролем". Один примiрник акту надається декларанту, другий примiрник - залишається в справах вiддiлу.

     5.8. Проведення iдентифiкацiйного огляду не звiльняє товари та iншi предмети вiд проведення митного огляду пiд час митного оформлення.

Начальник ТВВ N 1 м/п "Iллiчiвськ Дрок Г.П.
ПОГОДЖЕНО
Заступник начальника ЧРМ Начальник митного поста "Iллiчiвськ" К.В.Красiй
Т.В.О. Заступника начальника ЧРМ Начальника ВБК та ПМП ЧРМ В.П. Крючков
Т.в.о. начальника вiддiлу власної Безпеки та контролю ЧРМ О.М. Цiсельський
Начальник правового Вiддiлу ЧРМ I.О. Волкова
Головний iнспектор з охорони працi Л.В.Садчикова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.