ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЧОРНОМОРСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
м. Одеса

18 грудня 2002 року N 879


Про затвердження Технологiчної схеми митного контролю товарiв i транспортних засобiв, митне оформлення яких здiйснюється iз застосуванням ВМД ...

     З метою впорядкування послiдовностi дiй посадових осiб транзитно-вантажного вiддiлу N3 митного поста Iллiчiвськ Чорноморської регiональної митницi при здiйсненнi митного контролю й оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням ВМД, в зв'язку з введенням в дiю з 01.12.02р "Порядку...", затвердженому наказом Держмитслужби вiд 14.10.02р N 561 та на виконання вимог наказу Чорноморської регiональної митницi вiд 19.11.02р N 774,-

     НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити "Технологiчну схему митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, митне оформлення яких здiйснюється iз застосуванням ВМД транзитно-вантажним вiддiлом N3 митного поста Iллiчiвськ регiональної митницi" (додається).

     2. Встановити, що положення цiєї Технологiчної схеми... є обов'язковими для виконання всiма посадовими особами транзитно-вантажного вiддiлу N3 митного поста "Iллiчiвськ" ЧРМ, якi беруть участь у здiйсненнi митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв.

     3. Начальнику транзитно-вантажного вiддiлу N3 митного поста "Iллiчiвськ" Чаплiку В.М. органiзувати ретельне вивчення положень цiєї Технологiчної схеми... особовим складом вiддiлу з прийняттям залiкiв, вiдомостi щодо здачi яких зберiгати в справах вiддiлу.

     4. Персональну вiдповiдальнiсть за виконання вимог Технологiчної схеми... покласти на начальника митного поста "Iллiчiвськ" Назарко О.М. та на начальника ТВВ N3 митного поста "Iллiчiвськ" Чаплiка В.М.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника регiональної митницi Королевського В.I.

Начальник регiональної митницi О.Й.Токарчук

 

Затверджено
наказом Чорноморської регiональної митницi
вiд 18 грудня 2002р за N 879

Технологiчна схема
митного контролю товарiв i транспортних засобiв, митне оформлення яких здiйснюється iз застосуванням ВМД ТВВ-3 м/п "Iллiчiвськ" регiональної митницi

     Дану технологiчну схему (далi ТС) розроблено вiдповiдно до Митного кодексу України, "Положення про вантажну митну декларацiю", затвердженого Постановою КМУ вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами та доповненнями), з урахуванням "Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї", затвердженого наказом Держмитслужби вiд 14.10.02 N 561, iнших законодавчих актiв та нормативно-правових актiв Держмитслужби й Чорноморської регiональної митницi з метою визначення послiдовностi дiй посадових осiб транзитно-вантажного вiддiлу N 3 м/п "Iллiчiвськ" ЧРМ пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв й транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України в пунктi пропуску "Iллiчiвський морський рибний порт".

1. Загальнi положення

     1.1. Митний контроль та митне оформлення товарiв й iнших предметiв, що перемiщуються через митний кордон України в пунктi пропуску "Iллiчiвський морський рибний порт" водними видами транспорту здiйснюється посадовими особами транзитно - вантажного вiддiлу N3 митного поста "Iллiчiвськ" ЧРМ (надалi ТВВ N3) вiдповiдно до завдань та функцiй, визначених в Положеннi про вiддiл, затвердженому наказом ЧРМ вiд 23.10.02р N 687.

     1.2. При митному контролi i митному оформленнi товарiв та iнших предметiв суб'єктiв ЗЕД, громадян, валютних цiнностей, транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України водними видами транспорту, посадовi особи ТВВ N3 керуються Митним кодексом України, iншими законодавчими актами, Постановами Кабiнету Мiнiстрiв України з питань митної справи, нормативними актами Державної митної служби та регiональної митницi, даною ТС в межах повноважень, визначених посадовими iнструкцiями спiвробiтникiв вiддiлу, затвердженими згiдно встановленого порядку.

     1.3. Митне оформлення здiйснюється посадовими особами ТВВ N3 з метою забезпечення митного контролю та застосування засобiв митно - тарифного та нетарифного регулювання пiд час ввезення на митну територiю України, вивезення за її межi i транзиту товарiв та транспортних засобiв (надалi товарiв).

     1.4. Митний контроль здiйснюється посадовими особами ТВВ N3 у формах, встановлених Митним кодексом України, з метою забезпечення дотримання суб'єктами ЗЕД, державними органами, а також громадянами порядку перемiщення через митний кордон України товарiв та транспортних засобiв.

     1.5. ТВВ N 3 є структурним пiдроздiлом м/п "Iллiчiвськ" ЧРМ з розташуванням на територiї пункту пропуску "Iллiчiвський морський рибний порт" (надалi IМРП) за адресою: м.Iллiчiвськ, N5, з кодом митного поста "50004" встановленого класифiкатором митних органiв України, затвердженому наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307 (в редакцiї наказу вiд 18.04.02 N 207).

     1.6. Посадовi особи ТВВ N3 здiйснюють контрольнi функцiї в зонi дiяльностi ТВВ N3 м/п Iллiчiвськ ЧРМ, встановлений наказом по ЧРМ для цього вiддiлу. Проведення операцiй митного контролю та оформлення товарiв, транспортних засобiв забезпечується посадовими особами ТВВ N3 в цiлодобовому режимi роботи у складi оперативних змiн:

     - з 08 годин 00 хвилин до 20 годин 00 хвилин;

     - з 20 годин 00 хвилин до 08 годин 00 хвилин.

     1.7. Начальник вiддiлу або особа, яка його замiщує, в межах своєї компетенцiї та штатного розпису, затвердженого Головою Держмитслужби України, може здiйснювати перерозподiл пiдпорядкованого особового складу по дiлянках роботи ТВВ N3, враховуючи обсяги та характер вантажопотоку, кiлькiсть учасникiв ЗЕД та iншi фактори, що впливають на завантаженiсть посадових осiб вiддiлу.

     1.8. Митне оформлення та митний контроль товарiв i транспортних засобiв здiйснюється в зонах митного контролю, встановлених вiдповiдно до вимог "Положення про зони митного контролю...", затвердженого наказом ЧРМ вiд 30.07.01 N 365, зареєстрованому в Управлiннi юстицiї Одеської областi 08.08.01 за N 28/413 та вiдповiдного Положення про зони митного контролю, затвердженого регiональною митницею по м/п "Iллiчiвськ" та погодженому з пiдроздiлом Прикордонних вiйськ.

     1.9. В данiй ТС застосовуються термiни, встановленi Порядком здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженому наказом Держмитслужби вiд 14.10.2002 року N 561 та iншими нормативно - правовими актами на пiдставi яких розроблено цю ТС.

2. Етапи митного контролю товарiв та транспортних засобiв, митне оформлення яких здiйснюється iз застосуванням ВМД

     2.1. У митному контролi товарiв, митне оформлення яких здiйснюється посадовими особами ТВВ N3 iз застосуванням ВМД приймають участь посадовi особи сектору митного оформлення м/п Iллiчiвськ (надалi сектор митного оформлення) та наступних оперативних пiдроздiлiв ЧРМ:

     вiддiлу митних платежiв (далi ВМП);

     вiддiлу тарифiв та митної вартостi (далi ВТ та МВ);

     вiддiлу iнформацiйно - аналiтичної роботи та митної статистики (далi IАР та МС);

     вiддiлу контролю за доставкою вантажiв (далi ВКДВ);

     Вiддiлення по БК та ПМП (далi ВБК).

     2.2. Всi посадовi особи оперативних пiдроздiлiв регiональної митницi, направленi їх керiвниками для здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням ВМД в зону дiяльностi м/п Iллiчiвськ, в органiзацiйному порядку пiдпорядковуються начальнику митного поста Iллiчiвськ, а в частинi своїх функцiональних обов'язкiв та з методичних питань - своїм безпосереднiм керiвникам.

     Мiсце розташування посадових осiб, зазначених в п.2.1. даної ТС, в адмiнiстративному примiщеннi м/п Iллiчiвськ за адресою: м. Iллiчiвськ, вул. Шевченко N7-А з режимом роботи вiдповiдно до режиму роботи встановленого вiдповiдним наказом по ЧРМ для структурних пiдроздiлiв м/п Iллiчiвськ.

     Виконання контрольних функцiй в обсягах встановлених "Порядком..." та в межах повноважень, визначених технологiчною схемою митного контролю i оформлення iз застосуванням ВМД на м/п Iллiчiвськ, затвердженої наказом по ЧРМ та посадовими iнструкцiями, забезпечується посадовими особами сектору митного оформлення з 08год.00хв. до 21год.00хв.

     2.3. Посадовi особи ВБК регiональної митницi мають право на будь-якому етапi, встановленого "Порядком..." брати участь у здiйсненнi митного контролю товарiв i транспортних засобiв та надавати рекомендацiї щодо суб'єктiв ЗЕД, що вчинили порушення, приймаючи участь на етапах згiдно цiєї ТС вiдповiдно до Механiзму участi посадових осiб ВБК регiональної митницi в здiйсненнi митного контролю товарiв та транспортних засобiв, митне оформлення яких проводиться iз застосуванням ВМД, затвердженому наказом по ЧРМ.

     2.4. На етапах митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв контрольнi функцiї вiдповiдно до "Порядку..." здiйснюються посадовими особами регiональної митницi згiдно повноважень та функцiй визначених посадовими iнструкцiями та технологiчними схемами вiдповiдних ОП, затверджених згiдно встановленому порядку.

     На кожному з етапiв, посадовi особи зазначених в п.2.1. даної ТС оперативних пiдроздiлiв (за допомогою програмного забезпечення тощо) у межах своєї компетенцiї та в обсязi, передбаченому "Порядком..." проводять перевiрку наявностi орiєнтувань митних та iнших державних органiв, а також вiдповiдностi товарiв i транспортних засобiв критерiям ризику.

     2.4.1. На 1 етапi "Прийняття ВМД до оформлення та контролю вiдповiдностi даних електронної копiї ВМД даним, зазначеним у ВМД на паперовому носiї " контрольнi функцiї здiйснюються:

     - посадовими особами сектору митного оформлення на стадiї 1;

     - посадовими особами IАР та МС на стадiї 2.

     Пiсля прийняття ВМД до оформлення декларант на вимогу вповноваженої посадової особи митного органу може додатково подати потрiбнi документи, вiдомостi про якi повиннi бути внесеннi до реєстру документiв уповноваженою посадовою особою, що здiйснила прийняття ВМД i документiв до неї на стадiї 1 етапу 1.

     За потреби (стосовно експортних та транзитних перевезень вантажiв), на 1 етапi по завершенню 2 стадiї, здiйснюються контрольнi функцiї посадовими особами ВКДВ регiональної митницi з учиненням вiдповiдного запису в лiвому кутi Аркушу контролю вiдповiдно до Механiзму, затвердженому наказом ЧРМ вiд 04.12.02 N 827. В цих випадках, подальший контроль та оформлення ВМД здiйснюється уповноваженими посадовими особами регiональної митницi з врахуванням пiдсумкiв контролю стосовно заборгованостi щодо доставки вантажiв до митниць призначення, проведеного посадовою особою ВКДВ.

     2.4.2. На 2 етапi "Контроль за виконанням вимог товарної номенклатури митного тарифу України при класифiкацiї товарiв для цiлей митного оформлення" контрольнi функцiї здiйснюються в випадках установлених Держмитслужбою та ЧРМ:

     - посадовими особами ВТ та МВ в обсягах, встановлених "Порядком..." та згiдно технологiчної схеми роботи цього вiддiлу, затвердженої наказом по ЧРМ вiд 29.11.02 N813;

     - за потреби з'ясування правильностi класифiкацiї товарiв згiдно з УКТЗЕД при поверненнi документiв та Акту про проведення митного огляду з 2 стадiї 6 етапу, що здiйснюється посадовою особою, направленою начальником ТВВ N3 (або особою, що має право згiдно посадових iнструкцiй приймати таке рiшення) для виконання вiдповiдних контрольних функцiй;

     - у випадках прийняття посадовою особою ТВВ N3 на 2 стадiї 7 етапу рiшення з урахуванням результатiв митного огляду та в межах повноважень про доцiльнiсть проведення повторного контролю на цьому етапi.

     У разi повернення документiв з 5 або 6 етапiв контролю та оформлення товарiв i транспортних засобiв, митне оформлення яких здiйснюється iз застосуванням ВМД, перевiрка правильностi класифiкацiї та кодування товарiв здiйснюється в першочерговому порядку.

     2.4.3. На 3 етапi "Контроль за правильнiстю визначення митної вартостi" контрольнi функцiї здiйснюються посадовими особами ВМП та ВТ та МВ в обсягах, встановлених "Порядком..." для цього етапу та згiдно повноважень, визначених нормативно - правовими актами для цих вiддiлiв, а також:

     - обов'язкове здiйснення контрольних функцiй посадовими особами ВТ та МВ вiдносно товарiв, перелiк яких встановлюється Держмитслужбою та ЧРМ;

     - у випадках прийняття посадовою особою ТВВ N3 на 2 стадiї 7 етапу рiшення з урахуванням результатiв митного огляду та в межах повноважень про доцiльнiсть проведення повторного контролю на цьому етапi

     2.4.4. На 4 етапi "Контроль за надходженням i нарахуванням мита, податку на додану вартiсть, акцизного та митного зборiв; верифiкацiя сертифiкатiв" контрольнi функцiї здiйснюються посадовими особами ВМП та ВТ та МВ в обсягах, встановлених "Порядком..." для цього етапу та згiдно повноважень, визначених нормативно - правовими актами для цих вiддiлiв.

     Рiшення про визначення країни походження товару прийняте ВТ та МВ оформлюється за встановленою Держмитслужбою формою, доводиться до оперативного пiдроздiлу i є обов'язковим для виконання при митному оформленнi товару.

     Якщо у результатi перевiрки, здiйсненої через Держмитслужбу, установлено факт фальсифiкацiї преференцiйного сертифiката, то вiддiл тарифiв та митної вартостi iнформує оперативний пiдроздiл, який направив запит, та ВБК про факт фальсифiкацiї документу, складає протокол про порушення митних правил та вживає заходи згiдно наказу Держмитслужби вiд 24.04.2000р. N 228.

     2.4.5. На 5 етапi "Логiчний контроль та контроль правильностi застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi" контрольнi функцiї здiйснюються в обсягах, встановлених "Порядком ..." для цього етапу уповноваженою згiдно посадових iнструкцiй посадовою особою сектору митного оформлення з дотриманням вимог чинного законодавства з питань митної справи та технологiчної схеми, затвердженої наказом ЧРМ згiдно встановленого порядку.

     2.4.6. По завершенню здiйснення контрольних функцiй 5 етапу документи передаються начальнику або iншiй посадовiй особi ТВВ N3, що має право згiдно посадових iнструкцiй приймати рiшення на 1 стадiї 6 етапу.

     2.4.7. На 1 стадiї 6 етапу "Прийняття рiшення начальником ТВВ N3 або iншою посадовою особою, яка має на це право згiдно посадових iнструкцiй" здiйснюється:

     - прийняття рiшення щодо призначення повторного митного огляду товарiв у разi проведення декларантом iдентифiкацiйного огляду товарiв, за наявностi достатнiх пiдстав уважати, що такi товари перемiщуються з порушенням чинного законодавства України;

     - прийняття рiшення про потребу проведення митного огляду, якщо на жодному з 2 - 5 етапiв уповноваженими посадовими особами ОП не iнiцiювалося питання проведення митного огляду, про що вчиняє вiдповiдний запис у графi 2 роздiлу "Завдання для проведення митного огляду або здiйснення iнших видiв контролю" Аркушу контролю з призначенням посадової особи ТВВ N3 (групи осiб) для виконання контрольних функцiй на 2 стадiї 6 етапу та вiдповiдно для виконання 7 етапу (окрiм стадiї 1 в частинi нарахування та стягнення митного збору та на стадiї 4 стосовно здiйснення статистичного контролю).

     У разi прийняття рiшення про недоцiльнiсть проведення митного огляду начальник або iнша посадова особа ТВВ N3, що має право приймати таке рiшення згiдно посадових iнструкцiй, учиняє вiдповiдний запис у гр.2 роздiлу "Завдання для проведення митного огляду або здiйснення iнших видiв контролю" Аркушу контролю, проставляє дату й особистий пiдпис у рядку "Стадiя 1".

     За пiдсумками щодо прийнятого рiшення начальник або iнша посадовою особа ТВВ-N3, що має на це право, на ряду з учиненням вiдповiдного запису, проставляє в Аркушу контролю час початку й закiнчення виконання контрольних функцiй, прiзвище, iнiцiали, особистий пiдпис i дату.

     У разi потреби до митного огляду можуть залучатися посадовi особи iнших державних органiв контролю за їх згодою на пiдставi вiдповiдних штампiв, печаток. Порядок взаємодiї митних органiв з органами державного контролю здiйснюється згiдно порядку та в межах завдань i функцiй, встановленим законодавством України з цих питань.

     2.4.8. Посадовими особами ТВВ N3, уповноваженими згiдно посадових iнструкцiй на здiйснення контрольних функцiй, встановлених Держмитслужбою для 6 та 7 етапу, контролюється проходження попереднiх етапiв митного контролю i оформлення ВМД в обсягах, встановленим "Порядком ..." для їх здiйснення та згiдно вiдмiток, проставлених посадовими особами регiональної митницi на Аркушi контролю та ВМД.

     2.4.9. На 6 етапi "Проведення митного огляду" контрольнi функцiї здiйснюються посадовими особами ТВВ N3 в обсягах встановлених "Порядком..." для цього етапу та дотриманням наступних вимог.

     2.4.9.1. Посадова особа (особи) ТВВ N3 призначена на проведення митного огляду, вiдповiдає за перевiрку вiдомостей граф ВМД в обсязi встановленому "Порядком ..." для 2 стадiї 6 етапу.

     У разi виникнення обґрунтованих сумнiвiв, або спiрних питань щодо правильностi заявленої митної вартостi, коду товару або країни походження, посадовою особою, що проводила митний огляд iнiцiюється запит:

     - до вiддiлу тарифiв та митної вартостi у порядку, визначеному наказом Держмитслужби вiд 02.12.99 N 782 (зi змiнами та доповненнями) та вiдповiдних наказiв ЧРМ;

     - до митної лабораторiї в разi потреби проведення обов'язкових лабораторних дослiджень (виявлення товарiв подвiйного призначення, небезпечних, отруйних чи наркотичних речовин; уточнення хiмiчного складу; перевiрки товарiв групи ризику згiдно перелiку встановленого Держмитслужбою та вiдповiдними наказами ЧРМ тощо),

     про що вчиняється вiдповiдний запис у графi "Примiтки" Аркушу контролю. Запити, пiдписанi начальником, або iншою посадовою особою ТВВ N3, що має на це право згiдно посадових iнструкцiй, зберiгаються разом з комплектом документiв та першим основним аркушем ВМД в окремих справах сектору митного оформлення.

     Посадова особа ТВВ N3, призначена вiдповiдальним за проведення митного огляду вантажу з врахуванням митного режиму заявленого у ВМД, здiйснює також дiї за наступною схемою:

     - у мiсцезнаходженнi вантажу i транспортного засобу встановлює тимчасову зону митного контролю;

     - проводить зовнiшнiй огляд транспортного засобу, перевiряє цiлiснiсть вантажного вiдсiку та пристосувань для накладення митного забезпечення, при цьому звертає особливу увагу на виявлення слiдiв пошкоджень митних забезпечень;

     - перевiряє реєстрацiйнi номернi знаки транспортного засобу (у разi потреби);

     - перевiряє документи на придатнiсть транспортного засобу до мiжнародних перевезень (у разi потреби);

     - знiмає накладенi митнi забезпечення (за наявностi);

     - проводить перевiрку наявностi стороннiх вкладень;

     - перевiряє цiлiснiсть забезпечень вiдправника;

     - у разi вiдсутностi ознак ПМП або КБ та вiдсутностi зауважень, накладає митне забезпечення згiдно встановленого порядку ( в т.ч. за потреби);

     2.4.9.2. За результатами огляду, посадовою особою ТВВ N3, призначеною для його здiйснення, з'ясовується вiдповiднiсть (невiдповiднiсть) даним зазначеним у ВМД, наявнiсть фактiв контрабанди або порушень митних правил, зi складанням Акту про проведення митного огляду згiдно форми встановленої "Порядком..." з присвоєнням номеру, що вiдповiдає номеру ВМД. У разi проведення комiсiйного огляду Акт про проведення митного огляду пiдписують усi члени комiсiї.

     Вiдповiдно до "Порядку...", встановленого Держмитслужбою, Акт про проведення митного огляду обов'язково складається в разi:

     - вирiшення спiрних питань класифiкацiї та кодування товарiв;

     - вирiшення спiрних та складних питань визначення митної вартостi товарiв;

     - вирiшення спiрних питань визначення країни походження товарiв;

     - вирiшення питань контролю за дотриманням прав iнтелектуальної власностi;

     - при виявленнi порушень митних правил або контрабанди;

     - при виявленнi невiдповiдностi заявлених вiдомостей про товари пред'явленим до митного огляду товарам;

     - якщо митний орган має iнформацiю (орiєнтування) про незаконне перемiщення товарiв або - якщо при перевiрцi документiв чи вибiрковому митному оглядi виявлено ознаки, що вказують на можливiсть перемiщення цим транспортним засобом товарiв з порушеннями законодавства України (у таких випадках до проведення митного огляду можуть залучатися посадовi особи пiдроздiлiв по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил);

     - при проведеннi комiсiйного митного огляду;

     - на прохання декларанта;

     - за рiшенням (незалежно вiд наявностi завдань в Аркушi контролю) начальника ОП або iншої посадової особи ОП, що має право приймати рiшення про необхiднiсть проведення митного огляду.

     За наявностi достатнiх пiдстав вважати, що товари перемiщуються через митний кордон України з порушенням прав iнтелектуальної власностi, подальше митне оформлення цих товарiв погоджується з посадовою особою регiональної митницi сектору захисту прав iнтелектуальної власностi, яка здiйснює контроль за товарами якi мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi згiдно посадових iнструкцiй вiдповiдно до наказу по ЧРМ.

     Якщо посадовою особою сектору захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi, уповноваженою на здiйснення контрольних функцiй за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi прийнято рiшення про потребу здiйснення огляду товарiв з виїздом на мiсце оформлення, митний огляд здiйснюється за участю цiєї посадової особи. За результатами митного огляду ця посадова особа визначає наявнiсть пiдстав для зупинення митного оформлення товару вiдповiдно до порядку встановленого чинним законодавством та контрольних функцiй передбачених наказом ЧРМ вiд 06.12.02 N 835.

     У разi вiдповiдностi заявленого товару даним про цей товар, внесеним до програмно-iнформацiйного комплексу "Реєстрацiя та перемiщення через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi" Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби, посадова особа ЧРМ, яка здiйснює контроль за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, робить запис на зворотi 1-го примiрника ВМД: "Товар вiдповiдає даним про нього, внесеним до реєстру Держмитслужби України".

     Товари, митне оформлення яких зупинено митними органами з метою встановлення, чи дотримано права iнтелектуальної власностi, пiдлягають переданню митницi для зберiгання у порядку, встановленому Митним кодексом України.

     Акт про проведення митного огляду товарiв реєструється в журналi облiку актiв про проведення митного огляду, який мiстить:

     - реєстрацiйний номер Акту про проведення митного огляду;

     - дату складання Акту про проведення митного огляду;

     - реєстрацiйний номер, тип ВМД, режим;

     - найменування вантажу;

     - прiзвище iнспектора, що здiйснив митний огляд;

     - особистий пiдпис iнспектора, що здiйснив митний огляд;

     - примiтки.

     До графи "Примiтки" журналу облiку вносяться вiдомостi про результати митного огляду та виявленi порушення.

     За пiдсумками проведеного контролю, при зупиненi митного оформлення на 2 стадiї 6 етапу посадова особа сектору захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi в графi "Примiтки" Аркушу контролю вчиняє вiдповiдний запис.

     2.4.9.3. У випадках, якщо iдентифiкацiйний огляд проводився декларантом, то посадова особа, що здiйснює митний огляд обов'язково звiряє його результати з даними, результатiв iдентифiкацiйного огляду зазначених в примiрнику Акту про проведення iдентифiкацiйного огляду, зазначеного декларантом в гр. 44 ВМД. У разi виявлення пiсля iдентифiкацiйного огляду пiд час проведення повторного митного огляду порушень чинного законодавства України вiдповiдальнiсть винних у цьому осiб настає згiдно з чинним законодавством України.

     2.4.9.4. У випадку здiйснення контрольних функцiй щодо iдентичностi вiдомостей про товар з оформленням аркушу про пакування, посадова особа ТВВN3, що призначена на проведення митного огляду, зазначає вiдповiднi вiдомостi за пiдсумками контролю в п.7.2. Акту про проведення митного огляду.

     2.4.9.5. Пiсля завершення митного огляду посадова особа ТВВ N3, що здiйснила митний огляд, вчиняє запис в рядку "Митний огляд" Аркуша контролю, що свiдчить про проведення митного огляду зi складанням (або без складання) Акту про проведення митного огляду, а також про вiдповiднiсть (невiдповiднiсть) пред'явлених товарiв даним, зазначеним у ВМД, проставляє вiдбиток штампа ПМК, час початку й закiнчення виконання контрольних функцiй, свої прiзвище, iнiцiали та пiдпис, що свiдчить про завершення контролю на цьому етапi.

     2.4.9.6. У випадках виявлення порушень митних правил, посадова особа ТВВ N3, що склала протокол про порушення митних правил, передає ВМД та iншi документи справи до вiддiлу дiзнання ВБК та ПМП вiдповiдно до порядку встановленому Держмитслужбою та вiдповiдними наказами ЧРМ.

     2.5. На 7 етапi "Завершення митного оформлення" контрольнi функцiї здiйснюються:

     2.5.1. На 1 стадiї 7 етапу, у разi потреби проведення контрольних функцiй на стадiї 1 "Нарахування та стягнення збору за митне оформлення товарiв у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари, чи поза робочим часом, установленим для митницi", ВМД та документи надаються посадовiй особi вiддiлу митних платежiв регiональної митницi, яка здiйснювала контрольнi функцiї на етапi 4.

     За пiдсумками контролю на цiй стадiї та за вiдсутностi зауважень уповноважена посадова особа вiддiлу митних платежiв здiйснює процедури митного оформлення ВМД та Аркушу контролю вiдповiдно до "Порядку...", що свiдчить про завершення контролю на цiй стадiї.

     2.5.2. На 2 стадiї 7 етапу, посадова особа ТВВ N3 здiйснює перевiрку вiдомостей граф в обсягах встановлених на цiй стадiї "Порядком..." та заповнює графи ВМД, завершуючи митне оформлення вiдповiдно до митного режиму.

     При цьому, посадовою особою ТВВ N3 здiйснюється:

     - перевiрка наявностi вiдмiток про здiйснення контролю на попереднiх етапах, та перевiрку вiдомостей, наведених в графах 31,33 ВМД. Якщо на жодному iз етапiв 2-5 не iнiцiювалось питання проведення митного огляду;

     - при прийняттi рiшення з врахуванням результатiв митного огляду щодо доцiльностi проведення повторного контролю на етапах 2-3, ВМД та документи передаються посадовою особою ТВВ N3 посадовим особам уповноваженим на здiйснення контрольних функцiй 2-3 етапiв у порядку встановленому Держмитслужбою та вiдповiдними наказами ЧРМ, здiйснюючи подальшi функцiї контролю з врахуванням пiдсумкiв контролю, проведеного на 2-3 етапах;

     - при потребi передання другого та третього примiрникiв ВМД i будь-яких документiв для контролю до вiддiлу митних платежiв, IАР та МС, або бухгалтерського облiку щодо ВМД, оформлених на товари, якi належать громадянам, що не є суб'єктами ЗЕД, таке передання здiйснюється по реєстру встановленої форми вiдповiдно до порядку та термiнiв згiдно наказу ЧРМ вiд 30.11.02 N 815.

     За пiдсумками контролю та за вiдсутностi зауважень уповноважена посадова особа ТВВN3, що здiйснила контроль на цiй стадiї, проставляє згiдно "Порядку..." у вiдповiдних графах Аркуша контролю вiдмiтки, що свiдчать про завершення оформлення ВМД.

     Оформлена ВМД свiдчить про надання суб'єкту ЗЕД права на розмiщення товарiв у заявленому митному режимi й пiдтверджує права та обов'язки зазначених у ВМД осiб щодо здiйснення ними вiдповiдних правових, фiнансових, господарських та iнших дiй i є пiдставою для випуску зазначених у ВМД товарiв з зони митного контролю та вiдповiдно територiї IМРП.

     За потреби та при вiдсутностi зауваження, посадовою особою ТВВ N3 на видатковому ордерi - документi, що застосовується службами IМРП для контролю, проставляються вiдмiтки, що свiдчать про завершення при ввезеннi на митну територiю України контрольних операцiй та товарiв в митному вiдношеннi, а саме, вчиняється запис: "Вивезення з порту дозволено" з поставленням пiдпису, засвiдченого вiдбитком ОНП.

     2.5.3. На 3 стадiї 7 етапу "Видача оформлених документiв декларанту", посадова особа ТВВ N3 здiйснює:

     - розподiл примiрникiв ВМД у порядку, установленому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 "Про затвердження Положення про вантажну митну декларацiю";

     - видачу декларанту 4-го та 5-го екземпляру ВМД, комплекту документiв (крiм реєстру документiв, Аркуша контролю та iнших, що повиннi зберiгатися в митному органi),

     - магнiтного носiя з електронною копiєю ВМД пiд його особистий пiдпис у реєстрi документiв.

     За пiдсумками проведеної роботи ця посадова особа здiйснює оформлення Аркушу контролю в обсягах, встановлених "Порядком ..." та облiковує ВМД, оформленi в митному вiдношеннi вiдповiдно до заявленого митного режиму пiд особистий пiдпис в Журналi пропущених вантажiв або у вiдповiдних графах Журналу облiку ВМД оформлених посадовими особами в ТВВ N3.

     2.5.4 Перший примiрник ВМД зберiгається разом з реєстром документiв, Аркушем контролю та iншими документами (або їх завiреними копiями), що були використанi в процесi митного контролю й митного оформлення у архiвi сектору митного оформлення, до якого вiн передається посадовою особою ТВВ N3.

     2.5.5. Посадова особа ТВВ N3, по завершенню контрольних функцiй на 3 стадiї 7 етапу, або посадова особа ТВВ N3, що склала реєстр про передання i вiдповiдно вiдповiдальна за передання 2 примiрника ВМД у порядку встановленому наказом ЧРМ вiд 20.11.02 N 815 забезпечує надання ВМД та iнших документiв до ВМД (за наявностi) на 4 стадiю 7 етапу для здiйснення статистичного контролю.

     2.5.6. На 4 стадiї 7 етапу "Статистичний контроль" контрольнi функцiї здiйснюються посадовими особами вiддiлу IАР та МС з оформленням Аркушу контролю вiдповiдно до "Порядку...", встановленого Держмитслужбою. Статистичний контроль здiйснюється у вiдповiдностi з 2-м примiрником ВМД, який оформлено у повному обсязi та надано за реєстром за формою та згiдно порядку, встановленого наказом по регiональнiй митницi.

     2.6. Присутнiсть декларанта на етапах митного контролю та оформлення товарiв та транспортних засобiв, митне оформлення яких здiйснюється з застосуванням ВМД є обов'язковою на стадiях етапiв вiдповiдно до "Порядку..." встановленому Держмитслужбою та iншими нормативно-правовими документами чинного законодавства з цих питань, а також на вимогу начальника або iншої посадової особи ТВВ N3, що має право на прийняття такого рiшення згiдно посадових iнструкцiй, iнших випадках не заборонених для присутностi, за бажанням та згiдно повноважень декларанта.

     2.7. Передача документiв з етапу на етап митного контролю та оформлення ВМД забезпечується з врахуванням п.1.3 "Порядку..." з метою оптимiзацiї процесу проведення процедури митного контролю та оформлення може здiйснюватись декларантом пiсля отримання ним ВМД окрiм випадкiв виникнення сумнiвiв або додаткових питань для прийняття остаточного рiшення щодо митного контролю та оформлення, коли передача ВМД i документiв здiйснюється посадовою особою уповноваженої на проведення контрольних функцiй згiдно стадiй та етапiв, встановлених "Порядком...".

     2.8. Тривалiсть митного оформлення вантажiв залежить вiд характеру товару, обсягу товарної партiї, вiд того чи пiдлягає той або iнший товар перевiрцi iнших державних контролюючих служб.

     2.9. Перший примiрник ВМД разом з реєстром документiв, Аркушем контролю проведення митного оформлення та iншими документами (або їх завiреними копiями), що були використанi в процесi митного контролю й митного оформлення здаються до сектору митного оформлення згiдно реєстру, складеного посадовою особою ТВВ N3, вiдповiдальною за здiйснення їх передачi по завершенню робочої змiни, для зберiгання в окремiй справi.

3. Вiдмова в митному оформленнi

     3.1. У разi прийняття ВМД до оформлення, але за наявностi достатнiх пiдстав на кожному з етапiв уповноваженою посадовою особою може бути вiдмовлено в митному оформленнi в порядку, встановленому Держмитслужбою України з обов'язковим оформленням картки вiдмови в митному оформленнi, номер якої повинен вiдповiдати номеру ВМД. При цьому реєстрацiйний номер ВМД, за якою вiдмовлено в митному оформленнi, пiдлягає анулюванню i не може бути присвоєний iншiй ВМД.

     3.2. У разi прийняття рiшення про рiшення про неможливiсть продовження митного оформлення i вiдмову, посадовою особою ТВВ N3, що прийняла таке рiшення у лiвому верхньому кутi Аркуша контролю вчиняється запис "Оформленню не пiдлягає. Реєстрацiйний номер ВМД _____/_/_____ анульовано. Картка вiдмови в митному оформленнi N ______" i зазначаються посада, прiзвище, iнiцiали, дата та засвiдчується особистим пiдписом.

     Пiсля оформлення картки вiдмови в митному оформленнi заповнений вiдривний талон вiдокремлюється та передається пiдприємству, перевiзниковi чи особi, уповноваженiй на декларування. Документи видаються декларантовi пiд пiдпис iз вiдповiдною вiдмiткою в Журналi облiку вiдмов у пропуску на митну територiю України чи митному оформленнi, порядок ведення якого встановлено Порядком заповнення й використання картки вiдмови, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 24.04.99 N 239.

     При цьому посадова особа ТВВ N3, що вчинила вiдмову, повiдомляє про це вповноваженiй посадовiй особi сектору митного оформлення, що здiйснює контрольнi функцiї на етапi 1, для внесення цiєю особою вiдповiдної iнформацiї в Журнал облiку ВМД, а саме запис у графi "Примiтки" за змiстом "Реєстрацiйний номер анульовано".

     3.3. У разi прийняття рiшення про вiдмову у пропуску на митну територiю України товару, який пiдлягає експортному контролю, картку вiдмови пiдписує посадова особа на рiвнi заступника начальника митницi, й iнформацiя про вiдмову у ввезеннi такого товару термiново надсилається засобами електронного зв'язку до Вiддiлу експортного контролю Державної митної служби згiдно порядку, встановленого нормативно-правовими актами щодо цiєї категорiї товарiв.

4. Внесення виправлень

     4.1. Якщо вповноваженою посадовою особою пiсля прийняття ВМД до оформлення виявлено на будь-якому етапi здiйснення митного контролю й митного оформлення факт помилкового внесення декларантом вiдомостей до ВМД, то виправлення в цiй ВМД можуть бути зробленi шляхом перекреслення декларантом помилкових i внесення правильних вiдомостей. Кожне виправлення засвiдчується печаткою декларанта.

     Не допускається бiльш як три виправлення у ВМД. Не допускаються виправлення у графах 12, 22, 37, 42, 45, 46, 47 ВМД. У разi порушення цих вимог уповноважена посадова особа оформлює картку вiдмови в митному оформленнi.

     Уповноваженi посадовi особи не мають права з власної iнiцiативи, за дорученням або проханням декларанта заповнювати ВМД, змiнювати чи доповнювати вiдомостi, зазначенi в нiй, за винятком тих граф, заповнення яких належить до компетенцiї митних органiв.

     4.2. Виправлення до ВМД уносяться за рiшенням начальника оперативного пiдроздiлу на пiдставi пропозицiї вповноваженої посадової особи, що виявила помилку при здiйсненнi контрольних функцiй вiдповiдно до етапiв встановлених "Порядком...", пiсля погодження питання внесення виправлень з усiма вповноваженими посадовими особами, якi брали участь в оформленнi цiєї ВМД на попереднiх етапах. Уповноважена посадова особа складає Аркуш погодження внесення виправлень до ВМД згiдно форми. Встановленої "Порядком...", у якому зазначає змiст цих виправлень.

     У разi складання посадовою особою ТВВ N3 Аркушу погодження внесення виправлень до ВМД, Аркуш погодження надається декларанту для ознайомлення i пiдтвердження намiрiв здiйснити виправлення у ВМД, що засвiдчується в Аркушi погодження особистим пiдписом декларанта до погодження питання внесення виправлень з усiма вповноваженими посадовими особами, що брали участь в оформленнi цiєї ВМД на попереднiх етапах.

     4.3. Коли митне оформлення вантажу за ВМД затримується бiльше встановленому законодавством термiну з провини власника вантажу, який проводить декларування, нараховуються митнi збори за находження вантажу пiд митним контролем, за кожний прострочений день заключного строку митного оформлення згiдно постанови КМУ вiд 27.01.97 N 65 (зi змiнами та доповненнями).

     4.4. У випадку вiдмови вiд оформлення партiї вантажу (експорт) або змiни митного режиму, власник вантажу, який проводить декларування, повинен анулювати ранiше заявлену ВМД на цю партiю вантажу в порядку та термiни встановленi законодавством України.

     Вантажi, якi перебувають пiд митним контролем i митне оформлення яких не здiйснюється одержувачем в термiни, встановленi чинним законодавством з будь-яких причин, пiдлягають передачi згiдно ст. 94 Митного кодексу України.

     4.5. Митне оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням ВМД, що перемiщуються членами екiпажiв суден закордонного плавання та iншими громадянами, що не є суб'єктами ЗЕД, здiйснюється посадовими особами ТВВ N3 з дотриманням вимог Закону України вiд 13.09.01 N 2681, Порядку декларування валютних цiнностей, цiнностей, предметiв, що перемiщуються через митний кордон України i оформлення митної декларацiї затвердженому наказом Держмитслужби вiд 22.11.01 N 763, Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї на товари, що перемiщуються через митний кордон України громадянами iз застосуванням унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3) затвердженому наказом ДМСУ вiд 10.12.2001 N 796 та iнших нормативно - правових актiв з цих питань.

5. Заключнi положення

     У разi видання законодавчих або iнших нормативно -правових актiв, що змiнюють або вiдмiняють положення правових норм вiдповiдно до яких розроблено дану ТС, посадовi особи ТВВ N3 керуються цiєю ТС в частинi, що не суперечить чинному законодавству на момент здiйснення контрольних функцiй.

Начальник ТВВ-3 м/п "Iллiчiвськ" ЧРМ В.М. Чаплiк
Погоджено:
Начальник м/п "Iллiчiвськ" регiональної митницi О.М. Назарко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.