Документ скасований: Наказ Мінфіну № 581 від 22.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 12 сiчня 2006 року N 5


Про затвердження Порядку справляння мита, податку на додану вартiсть i акцизного податку при митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України

(назва у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)
 
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
31 сiчня 2006 р. за N 81/11955

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказами Державної митної служби України
вiд 24 грудня 2008 року N 1455,
вiд 5 квiтня 2011 року N 281


     Вiдповiдно до статей 250 - 254 Митного кодексу України та Закону України вiд 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" наказую:

     1. Затвердити Порядок справляння мита, податку на додану вартiсть i акцизного податку при митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України.

(пункт 1 у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

     2. Департаменту митних платежiв (Джигалов С. О.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Уважати таким, що втратив чиннiсть, наказ Держмитслужби України вiд 27.03.2000 N 164 "Про затвердження Порядку нарахування митних зборiв, мита, податку на додану вартiсть та акцизного збору при митному оформленнi товарiв, транспортних засобiв та запасних частин до них, якi перемiщуються через митний кордон України i належать громадянам" (зi змiнами й доповненнями), зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 13.04.2000 за N 227/4448.

     4. Скасувати наказ Держмитслужби України вiд 22.11.2001 N 764 "Про затвердження Тимчасового порядку нарахування та стягнення мита, податку на додану вартiсть, акцизного й митних зборiв на товари, транспортнi засоби та окремi номернi вузли до них, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України".

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Служби Шейка О. П.

Голова Державної митної служби України О. Б. Єгоров
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України В. М. Пинзеник

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної митної служби України
вiд 12 сiчня 2006 р. N 5
(у редакцiї наказу Державної митної служби України
вiд 24 грудня 2008 р. N 1455)
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
22 сiчня 2009 р. за N 56/16072

Порядок справляння мита, податку на додану вартiсть i акцизного податку при митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України

(назва у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

1. Загальнi положення

(У текстi Порядку лiтери та цифри "М-15" та "М-16" замiнено лiтерами та цифрами "М 15" та "М 16" вiдповiдно; слова "товарiв i предметiв" замiнено словами "товарiв i транспортних засобiв"; слова "акцизний збiр" в усiх вiдмiнках замiнено словами "акцизний податок" у вiдповiдних вiдмiнках згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 5 квiтня 2011 року N 281)

     1.1 Цей Порядок визначає процедуру справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) при митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв i номерних вузлiв до них, що перемiщуються через митний кордон України в супроводжуваному й несупроводжуваному багажi, вантажних, мiжнародних експрес- та поштових вiдправленнях i належать громадянам.

(пункт 1.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

     1.2. У цьому Порядку термiни "перемiщення товарiв через митний кордон у мiжнародних поштових вiдправленнях", "перемiщення товарiв через митний кордон України у мiжнародних експрес-вiдправленнях", "перемiщення товарiв через митний кордон України у вантажних вiдправленнях", "перемiщення товарiв через митний кордон України в супроводжуваному багажi", "перемiщення товарiв через митний кордон України у несупроводжуваному багажi" вживаються в значеннях, визначених Митним кодексом України. Iншi термiни вживаються в значеннях, визначених Законом України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України".

     1.3. Митне оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами в супроводжуваному, несупроводжуваному багажi, надходять на адресу громадян у вантажних, мiжнародних, експрес- та поштових вiдправленнях та пiдлягають оподаткуванню, може бути завершено в повному обсязi лише пiсля сплати податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) згiдно iз законодавством України.

     1.4. Податки та збори (обов'язковi платежi) i плата за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв, нараховуються митними органами за ставками, що дiють на день подання митної декларацiї, та сплачуються громадянами у валютi України.

     При визначеннi суми податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) та плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв, якi нараховуються за фiксованими ставками, застосовуються офiцiйнi курси iноземних валют, що визначаються Нацiональним банком України на день подання митної декларацiї.

     1.5. Справляння податку на додану вартiсть при ввезеннi громадянами товарiв i транспортних засобiв на митну територiю України здiйснюється вiдповiдно до вимог Податкового кодексу України.

(пункт 1.5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

     1.6. Справляння акцизного податку при ввезеннi громадянами товарiв i транспортних засобiв на митну територiю України здiйснюється вiдповiдно до вимог Податкового кодексу України.

(пункт 1.6 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

     1.7. Справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) та плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв, при митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України громадянами в супроводжуваному багажi, несупроводжуваному багажi та надходять на адресу громадян у вантажному вiдправленнi, здiйснюється iз застосуванням:

     унiфiкованої митної квитанцiї МД-1 за формою, визначеною додатками 1 - 3 Порядку застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1 (далi - митна квитанцiя МД-1), затвердженого наказом Держмитслужби вiд 04.01.2005 N 1, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 20.01.2005 за N 66/10346;

     або вантажної митної декларацiї, форма якої визначена додатком 1 до Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (далi - ВМД).

     Справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) при митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються в мiжнародних поштових вiдправленнях (далi - МПВ), здiйснюється з використанням:

     оглядового розпису М 15, форма якого визначена додатком до Порядку i умов здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових вiдправленнях, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1948 "Деякi питання здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях";

     або ВМД.

     Справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) з товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються в мiжнародних експрес-вiдправленнях (далi - МЕВ) i надходять на адресу громадян, здiйснюється вiдповiдно до Iнструкцiї з органiзацiї митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 03.09.2007 N 728, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 21.09.2007 за N 1081/14348, з використанням:

     митної декларацiї М 16, форма якої наведена у додатку до Порядку i умов здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних експрес-вiдправленнях затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1948.

     або ВМД.

     1.8. Нарахування мита, податку на додану вартiсть та акцизного збору здiйснюється за формулами, наведеними в додатку до цього Порядку.

     1.9. Справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв, здiйснюється вiдповiдно до Порядку прийняття рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, а також нарахування й унесення плати за таке митне оформлення, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 04.12.2003 N 833, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.12.2003 за N 1200/8521.

2. Справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) при ввезеннi (пересиланнi) товарiв на митну територiю України з метою вiльного обiгу

     2.1. При митному оформленнi товарiв, що ввозяться громадянами в супроводжуваному багажi (за умови усного декларування), пересилаються в несупроводжуваному багажi та надходять на адресу громадян у МПВ або МЕВ, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кг, податки та збори не нараховуються.

(пункт 2.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

     2.2. При митному оформленнi товарiв:

     а) сумарна митна вартiсть яких не перевищує 1000 євро, та/або загальна вага яких не перевищує 100 кг, за унiфiкованою митною квитанцiєю МД-1 (оглядовим розписом М 15, митною декларацiєю М 16) нараховуються такi види податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв): ввiзне мито за ставкою в розмiрi 20 вiдсоткiв митної вартостi товарiв, податок на додану вартiсть, акцизний податок i плата за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв, у випадках i за ставками, установленими законодавством;

(пiдпункт "а" пункту 2.2 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

     б) сумарна митна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких перевищує 100 кг, за ВМД нараховуються такi види податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв): ввiзне мито за повними ставками Митного тарифу України, податок на додану вартiсть, акцизний збiр i плата за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв, у випадках i за ставками, установленими законодавством.

     2.3. Товари, що надходять на адресу громадян у вантажних вiдправленнях, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 1000 євро та загальна вага не перевищує 100 кг, обкладаються ввiзним митом за повними ставками Митного тарифу України, податком на додану вартiсть i в установлених законодавством випадках акцизним податком.

(пункт 2.3 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

     2.4. Якщо сумарна митна вартiсть та/або загальна вага перевищують 1000 євро та/або 100 кг вiдповiдно, то оподаткування товарiв, що безпосередньо ввозяться громадянами в супроводжуваному багажi будь-якими видами транспорту на митну територiю України, пересилаються в несупроводжуваному багажi в МЕВ або в МПВ, якi надходять в Україну в однiй депешi вiд одного вiдправника на адресу одного одержувача (незалежно вiд кiлькостi вiдправлень), здiйснюється з нарахуванням мита за повними ставками Митного тарифу України, податку на додану вартiсть, акцизного податку та плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв, у випадках i за ставками, установленими законодавством, за ВМД та поданням дозволiв (лiцензiй) та сертифiкатiв вiдповiдностi чи свiдоцтв про визнання iноземного сертифiката, у випадках, установлених законодавством для суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

(пункт 2.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

     2.5. Сумарна митна вартiсть, заявлена громадянином або визначена митним органом, визначається шляхом складення митної вартостi всiх товарiв, якi ввозяться громадянином або мiстяться в МПВ або в МЕВ.

(пункт 2.5 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

     2.6. Транспортнi засоби за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД) i номернi вузли до них, що ввозяться (пересилаються) безпосередньо громадянами на митну територiю України або надходять на адресу громадян у несупроводжуваному багажi чи у вантажних вiдправленнях для вiльного обiгу, незалежно вiд їх вартостi обкладаються ввiзним митом, податком на додану вартiсть i в установлених законодавством України випадках акцизним збором.

     2.7. Справляння мита, податку на додану вартiсть й акцизного збору при ввезеннi iнших транспортних засобiв i окремих номерних вузлiв до них, нiж зазначенi в пунктi 2.6 цiєї глави, здiйснюється з дотриманням вимог глави 3 цього Порядку та за окремою квитанцiєю МД-1 або ВМД для кожного транспортного засобу.

     2.8. Справляння акцизного збору з кузовiв за кодом 8707 УКТЗЕД здiйснюється iз застосуванням ставок акцизного збору на такий кузов, передбачених податковим законодавством.

     2.9. Пiдставою для вiдчуження транспортних засобiв за кодами 8701, 8702, 8703, 8704, 8705 УКТЗЕД, що були ввезенi громадянами зi звiльненням вiд оподаткування згiдно зi статтею 8 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України", до закiнчення строку, що обмежує таке вiдчуження, є сплата податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), передбачених при ввезеннi транспортного засобу з метою вiльного обiгу. Нарахування та сплата податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) при цьому здiйснюються на день ввезення автомобiля на митну територiю України.

     2.10. Звiльнення вiд оподаткування при ввезеннi (пересиланнi) громадянами на митну територiю України товарiв i транспортних засобiв здiйснюється вiдповiдно до законодавства України.

3. Справляння мита, податку на додану вартiсть та акцизного збору при ввезеннi (пересиланнi) єдиного неподiльного товару

     3.1. Митне оформлення єдиного неподiльного товару, митна вартiсть якого перевищує 200 євро та вага перевищує 50 кг, що ввозиться (пересилається) громадянином у супроводжуваному, несупроводжуваному багажi, надходить на адресу громадянина в МПВ або в МЕВ, здiйснюється за умови його письмового декларування шляхом заповнення митної декларацiї, передбаченої для громадян, та пiсля сплати громадянином або вповноваженою на те особою ввiзного мита в розмiрi 20 вiдсоткiв вiд митної вартостi такого предмета, податку на додану вартiсть та в передбачених законодавством України випадках акцизного податку.

(пункт 3.1 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

     3.2. Якщо митна вартiсть та вага неподiльного товару не вiдповiдає встановленим параметрам (200 євро та 50 кг), то митне оформлення такого товару здiйснюється вiдповiдно до глави 2 цього Порядку.

     3.3. Митне оформлення єдиного неподiльного товару, митна вартiсть якого не перевищує 200 євро, а вага не перевищує 50 кг, здiйснюється за умови усного декларування. При цьому мито, податок на додану вартiсть, акцизний збiр не нараховуються.

     3.4. Митне оформлення єдиного неподiльного товару, що надходить на адресу громадянина у вантажному вiдправленнi, здiйснюється за умови його письмового декларування шляхом заповнення митної декларацiї, передбаченої для громадян, та пiсля сплати громадянином або вповноваженою на те особою ввiзного мита за повними ставками Митного тарифу України, податку на додану вартiсть i в установлених законодавством випадках акцизного податку.

(пункт 3.4 iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

4. Особливостi справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) при тимчасовому ввезеннi на митну територiю України товарiв i транспортних засобiв

     4.1. При тимчасовому ввезеннi громадянами на митну територiю України товарiв, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 200 євро та загальна вага не перевищує 50 кг, податки та збори не нараховуються.

     4.2. Тимчасове ввезення громадянами на митну територiю України товарiв, сумарна митна вартiсть яких не перевищує 1000 євро та загальна вага не перевищує 100 кг, або єдиного неподiльного товару незалежно вiд митної вартостi та ваги дозволяється за умови письмового декларування та надання зобов'язання про їх зворотне вивезення в порядку, передбаченому для громадян, а також унесення такими громадянами на рахунок митного органу, що здiйснив пропуск таких товарiв, грошової застави в розмiрi суми податкiв, що пiдлягають сплатi при ввезеннi таких товарiв на митну територiю України з метою вiльного обiгу.

     4.3. Митне оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України громадянами в режимi тимчасового ввезення, сумарна митна вартiсть яких перевищує 1000 євро та/або загальна вага яких перевищує 100 кг, проводиться в порядку, передбаченому для суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     4.4. Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територiю України транспортних засобiв за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 УКТЗЕД дозволяється термiном до одного року пiсля сплати податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), передбачених законодавством при ввезеннi автомобiлiв з метою вiльного обiгу.

     4.5. Тимчасове ввезення громадянами-резидентами на митну територiю України iнших транспортних засобiв здiйснюється залежно вiд митної вартостi та ваги вiдповiдно до пунктiв 4.2 та 4.3 цього Порядку.

     4.6. Унесення грошової застави здiйснюється з використанням бланка митної квитанцiї МД-1.

     4.7. При тимчасовому ввезеннi громадянами України, якi перебувають на тимчасовому консульському облiку у вiдповiднiй консульськiй установi України, на строк, що не перевищує 60 днiв протягом одного календарного року, транспортного засобу, що вiдповiдає умовам, установленим частинами третьою i четвертою статтi 11 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України", податки i збори не нараховуються.

(главу 4 доповнено пунктом 4.7 згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)

5. Особливостi справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) при ввезеннi транспортних засобiв на митну територiю України з метою транзиту

     5.1. Увезення громадянами транспортних засобiв з метою транзиту здiйснюється за умови внесення на рахунок митного органу, який здiйснив пропуск цих транспортних засобiв на митну територiю України грошової застави в сумi податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), якi пiдлягають сплатi при ввезеннi транспортних засобiв на митну територiю України з метою вiльного обiгу.

     Це положення не поширюється на випадки ввезення транспортних засобiв з метою транзиту:

     громадянами-резидентами транспортних засобiв, якi їм належать i перебувають на постiйному облiку у вiдповiдних реєстрацiйних органах iноземних держав;

     громадянами-нерезидентами транспортних засобiв, якi перебувають на постiйному облiку у вiдповiдних реєстрацiйних органах iноземних держав.

     5.2. У разi порушення зобов'язання про транзит громадяни несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством, при цьому грошова застава поверненню громадянам не пiдлягає.

6. Справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) при вивезеннi (пересиланнi) товарiв за межi митної територiї України

     6.1. Вивезення громадянами товарiв за межi митної територiї України здiйснюється вiдповiдно до Митного кодексу України.

     6.2. У разi вивезення громадянами за межi митної територiї України товарiв нарахування податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) здiйснюється вiдповiдно до законодавства.

7. Повернення платникам податкiв коштiв, помилково та/або надмiрно сплачених до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється митними органами

     7.1. Платник податкiв має право на повернення коштiв - податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), помилково та/або надмiрно сплачених до бюджету. Повернення коштiв проводиться у Порядку повернення платникам податкiв коштiв, що облiковуються на вiдповiдних рахунках митного органу як передоплата, i митних та iнших платежiв, помилково та/або надмiрно сплачених до бюджету, контроль за справлянням яких здiйснюється митними органами, затвердженому наказом Держмитслужби вiд 20.07.2007 N 618, зареєстрованому в Мiнiстерствi юстицiї України 25.09.2007 за N 1097/14364.

     7.2. У разi повернення коштiв, справляння яких здiйснювалося за митною квитанцiєю МД-1, посадовою особою вiддiлу митних платежiв митного органу вносяться вiдповiднi змiни до всiх примiрникiв квитанцiї.

     7.3. Одночасно з метою приведення у вiдповiднiсть твердої та електронної копiй митної квитанцiї МД-1 проводиться модифiкацiя електронної копiї в програмно-iнформацiйному комплексi "Iнспектор".

     7.4 У модулi "Митнi платежi" програмно-iнформацiйного комплексу "Iнспектор" повернення коштiв вiдображається шляхом створення акта коригування нарахування.

Директор Департаменту митних платежiв С. О. Джигалов

 

Додаток
до Порядку справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) при митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України

     1. Нарахування суми мита на товари, транспортнi засоби та номернi вузли до них, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України, здiйснюється вiдповiдно до Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України".

     1.1. Розрахунок суми мита в разi застосування адвалерних ставок мита (у вiдсотках до митної вартостi товарiв) здiйснюється за формулою

     С = (МВ х Ст): 100 %,

     де С - сума мита;

     МВ - митна вартiсть товару (у грн.);

     Ст - ставка мита, установлена у вiдсотках вiд митної вартостi товару.

     1.2. Розрахунок суми мита в разi застосування ставок специфiчного мита, що нараховується у встановленому грошовому розмiрi на одиницю товарiв, здiйснюється за формулою

     С = Н х Ст х Кє,

     де С - сума мита;

     Н - кiлькiсна або фiзична характеристика товару в натуральному вираженнi;

     Ст - ставка мита в євро за одиницю товару;

     Кє - курс євро, установлений Нацiональним банком України на день подання митної декларацiї.

     1.3. Розрахунок суми мита в разi застосування ставок комбiнованого мита, що поєднує специфiчне та адвалерне мито, здiйснюється за формулою

     (МВ х Ст1)/100 %, але не менше нiж Н х Ст2 х Кє,

     де МВ - митна вартiсть;

     Ст1 - ставка мита, установлена у вiдсотках вiд митної вартостi товару;

     Н - кiлькiсна або фiзична характеристика товару в натуральному вираженнi;

     Ст2 - ставка мита в євро за одиницю товару;

     Кє - курс євро, установлений Нацiональним банком України на день подання митної декларацiї.

     2. Нарахування суми акцизного податку при ввезеннi громадянами на митну територiю України транспортних засобiв здiйснюється вiдповiдно до роздiлу VI Податкового кодексу України за ставками, визначеними пiдпунктами 215.3.5-215.3.8 пункту 215.3 статтi 215 роздiлу VI цього Кодексу.

     Розрахунок суми акцизного податку iз застосуванням специфiчних ставок здiйснюється за такою формулою:

Са = Н х А,

     де: Са - сума акцизного податку;

     Н - кiлькiсна або фiзична характеристика товару в натуральному вираженнi;

     А - ставка акцизного податку.

     3. Нарахування суми податку на додану вартiсть при ввезеннi громадянами на митну територiю України товарiв та транспортних засобiв здiйснюється вiдповiдно до роздiлу V Податкового кодексу України за ставками, визначеними пiдпунктом "а" пункту 193.1 статтi 193 роздiлу V та пунктом 10 пiдроздiлу 2 роздiлу ХХ цього Кодексу.

     Розрахунок суми податку на додану вартiсть здiйснюється за такою формулою:

Спдв = (МВ + С + Са) х Ст,

     де: Спдв - сума податку на додану вартiсть;

     МВ - митна вартiсть товарiв та транспортних засобiв;

     С - сума мита;

     Са - сума акцизного податку;

     Ст - ставка податку на додану вартiсть.

(додаток iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 05.04.2011р. N 281)
(Порядок у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 24.12.2008р. N 1455)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.