МIНIСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 11 квiтня 2005 року N 124


Щодо реалiзацiї Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв

     З метою удосконалення порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв наказую:

     1. Створити постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв у складi:

1. Грищенко С. Г. - голова комiсiї, заступник Мiнiстра;
2. Кудринський В. Г. - секретар комiсiї, головний спецiалiст Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв;

     Члени комiсiї:

3. Петровський Ю. О. - директор Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв;
4. Деркач Ю. В. - заступник директора Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв;
5. Грановський В. К. - директор Департаменту металургiйної промисловостi;
6. Абросiмов М. I. - заступник директора Департаменту металургiйної промисловостi;
7. Катунiн В. М. - начальник Управлiння кольорових та дорогоцiнних металiв;
8. Бурлаченко С. Г. - заступник начальника юридичного управлiння;
9. Власюк В. С. - директор ДП "Укрпромзовнiшекспертиза" (за згодою);
10. Кулiченко В. А. - президент Української асоцiацiї вторинних металiв (за згодою);
11. Голубченко А. К. - президент Української асоцiацiї пiдприємств чорної металургiї (за згодою);
12. Катiн А. В. - спiвробiтник Мiнiстерства внутрiшнiх справ України (за згодою);
13. Нiколайчук О. О. - представник Державної митної служби України (за згодою);
14. Ясевiн С. Т. - спiвробiтник Служби безпеки України (за згодою).

     2. Затвердити Положення про постiйну дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв (додаток 1).

     3. Накази Мiнпромполiтики України вiд 27.12.2004 N 717, вiд 30.12.2004 N 725 та вiд 28.02.2005 N 43 вважати таким, що втратили чиннiсть.

     4. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Мiнiстр В. М. Шандра

 

Додаток N 1
до наказу Мiнiстерства промислової полiтики України
вiд 11 квiтня 2005 р. N 124

ПОЛОЖЕННЯ
про постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв

1. Загальнi положення

     1.1 Постiйно дiюча комiсiя з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв (далi - комiсiя) є постiйно дiючим органом Мiнiстерства промислової полiтики України (далi - Мiнпромполiтики України), що проводить роботу по розгляду на наданню погоджень зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв.

     1.2 Основною метою комiсiї є забезпечення виконання вимог чинного законодавства у сферi дiяльностi, пов'язаної з вiдходами i брухтом чорних металiв та експортом стратегiчної сировини за межi митної територiї України.

     1.3 Основними завданнями комiсiї є:

     - забезпечення металобрухтом пiдприємств металургiйної галузi згiдно балансу утворення та споживання металобрухту в Українi;

     - попередження зловживань при проведеннi експортних операцiй суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     - запобiгання необґрунтованого надання переваг та вигод окремим юридичним особам на шкоду iнтересам iнших суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     1.4 Комiсiя в своїй роботi має керуватися Законами України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi", "Про металобрухт", "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України (щодо операцiй з металобрухтом)", "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", Цивiльним та Господарським кодексами України, Указами та Розпорядженнями Президента України, постановами Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Порядку реєстрацiї зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом" вiд 15.02.2002 N 155, "Про заходи щодо упорядкування експортних операцiй з металобрухтом" вiд 04.11.2002 N 1653, дотримуватись Лiцензiйних умов провадження господарської дiяльностi з заготiвлi, переробки, металургiйної переробки металобрухту, кольорових i чорних металiв, затверджених наказом Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва та Мiнiстерства промислової полiтики України вiд 25.02.2003 N 14/65, що зареєстрований у Мiн'юстi України 19.03.2003 за N 219/7540, також керуватися наказом Мiнпромполiтики України "Про затвердження Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом" вiд 29.03.2002 N 144, що зареєстрований у Мiн'юстi України 26.04.2002 за N 400/6688, Указом Президента України "Про Положення про Мiнiстерство промислової полiтики України" вiд 21.09.2001 N 849, постановами колегiї Мiнпромполiтики України та Положенням про комiсiю.

2. Права та обов'язки комiсiї

     2.1 Комiсiя складається з 14 осiб.

     2.2 До складу комiсiї входять фахiвцi, перелiк яких затверджений наказом Мiнпромполiтики.

     2.3 Комiсiя має право проводити засiдання та приймати рiшення при наявностi на засiданнi бiльше нiж 50 % її складу.

     2.4 Членам комiсiї не менш як за два робочi днi до проведення засiдання повiдомляється час i мiсце проведення засiдання та питання, якi виносяться на порядок денний.

     2.5 Головує на засiданнях голова комiсiї, який несе вiдповiдальнiсть за якiсть пiдготовки та проведення засiдань.

     Вiдсутнiсть на засiданнi членiв комiсiї можлива лише з поважних причин (вiдрядження, вiдпустка, перебування на лiкарняному та iн.).

     2.6 Комiсiя розглядає документи та приймає рiшення щодо погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення операцiй з металобрухтом згiдно з Порядком погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом на пiдставi наданих документiв та участi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в балансi утворення та споживання металобрухту в Українi.

     2.7 У разi необхiдностi комiсiя залучає для вирiшення зазначених питань фахiвцiв центрального апарату Мiнпромполiтики, пiдлеглих об'єднань i пiдприємств, провiдних спецiалiзованих металургiйних переробних пiдприємств, виробничих об'єднань, асоцiацiй, спiлок та iнших форм об'єднань пiдприємств, що зайнятi в зазначенiй сферi дiяльностi.

     2.8 Комiсiя має право вiдмовляти суб'єкту в наданнi погодження зовнiшньоекономiчного контракту (договору) на здiйснення операцiй з металобрухтом у випадках, якщо поданий комплект документiв неповний, неоформлений належним чином, мiстить недостовiрну iнформацiю.

     2.9 Рiшення комiсiї оформляються протоколами i є обов'язковими до виконання в межах чинного законодавства.

3. Вiдповiдальнiсть голови та членiв комiсiї

     3.1 Голова комiсiї несе вiдповiдальнiсть за проведення засiдань та дотримання лiцензiйних умов та Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом.

     3.2 Секретар комiсiї несе вiдповiдальнiсть за органiзацiю роботи комiсiї згiдно з даним Положенням та пiдготовку документiв до засiдань.

     3.3 Члени комiсiї: директор Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв (Петровський Ю. О.), заступник директора Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв (Деркач Ю. В.) та секретар комiсiї (Кудринський В. Г.) несуть вiдповiдальнiсть за опрацювання документiв, якi надiйшли вiд суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     3.4. Секретар комiсiї (Кудринський В. Г.) погоджує документи, якi надiйшли вiд суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, з Управлiнням кольорових та дорогоцiнних металiв (Катунiн В. М.) в частинi Лiцензiйних умов провадження господарської дiяльностi з заготiвлi, переробки, металургiйної переробки металобрухту, кольорових i чорних металiв, Департаментом металургiйної промисловостi (Грановський В. К.) в частинi балансу утворення та споживання металобрухту в Українi, Юридичним управлiнням (Бурлаченко С. Г.) в частинi вiдповiдностi наданих документiв до вiдповiдностi чинному законодавству та виносить їх на розгляд комiсiї.

     3.5 Члени комiсiї: директор Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв (Петровський Ю. О.), заступник директора Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв (Деркач Ю. В.) та директор ДП "Укрпромзовнiшекспертиза" (Власюк В.С.) вiдповiдають за надання комiсiї iнформацiї щодо кон'юнктури внутрiшнього та зовнiшнього ринкiв металобрухту.

     3.6 Члени комiсiї: Директор Департаменту металургiйної промисловостi (Грановський В. К.), заступник директора Департаменту металургiйної промисловостi (Абросiмов М. I.), "Українська асоцiацiя вторинних металiв" (Кулiченко В. А.) i "Українська асоцiацiя пiдприємств чорної металургiї" (Голубченко А. К.) - вiдповiдають за своєчасне формування балансiв технологiчних потреб металобрухту та надання комiсiї iнформацiї щодо фактичних поставок металобрухту суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi на пiдприємства металургiйної галузi України.

     3.7 Член комiсiї - представник Держмитслужби (Нiколайчук О. О.) вiдповiдає за надання комiсiї iнформацiї про фактичнi обсяги експорту брухту чорних металiв суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi (згiдно з розпорядженням КМ України вiд 13.12.99 N 1395-р).

     3.8 Члени комiсiї: начальник Управлiння кольорової металургiї та вторинних металiв (Катунiн В. М.) та представник МВС України (Катiн А. В.) несуть вiдповiдальнiсть за своєчасне надання комiсiї iнформацiї щодо порушень суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi лiцензiйних умов дiяльностi щодо заготiвлi та переробки металобрухту.

     3.9 Член комiсiї - представник СБУ (Ясевiн С. Т.) вiдповiдає за надання комiсiї iнформацiї щодо зловживань суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi при проведеннi експортних операцiй.

     3.10 Член комiсiї - заступник начальника юридичного вiддiлу (Бурлаченко С. Г.) вiдповiдає за дотримання комiсiєю норм чинного законодавства при прийняттi рiшень.

     3.11 Секретар комiсiї (Кудринський В. Г.) веде протоколи засiдань комiсiї та вiдповiдає за своєчасне iнформування суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi про рiшення комiсiї щодо погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом.

4. Порядок органiзацiї роботи комiсiї

     4.1 Документи щодо погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом вiд суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi надходять через канцелярiю до голови комiсiї, який надає вiдповiднi доручення для розгляду Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв, Департаменту металургiйної промисловостi, Управлiнню кольорової металургiї та вторинних металiв, Юридичному управлiнню.

     Департамент зовнiшньоекономiчних зв'язкiв, перевiряє їх комплектнiсть, проводить попереднiй аналiз поданих документiв, погоджує їх з Департаментом металургiйної промисловостi (з урахуванням iнформацiї "Української асоцiацiї вторинних металiв" щодо вiдповiдностi заявленого суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi обсягу експорту, його виробничим можливостям та "Української асоцiацiї пiдприємств чорної металургiї" стосовно обсягiв поставок на внутрiшньому ринку), Управлiнням кольорових та дорогоцiнних металiв, Юридичним управлiнням та вносить їх на розгляд комiсiї.

     4.2 Для отримання погодження суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi - резидент, що є стороною вiдповiдного зовнiшньоекономiчного контракту (договору), має подати до Мiнпромполiтики України такi документи:

     лист-звернення щодо отримання погодження (за довiльною формою);

     завiрену копiю контракту (договору) з нерезидентами (якщо текст контракту викладений iноземною мовою, заявник додає письмовий переклад документа українською мовою, завiрений в установленому порядку);

     завiрену копiю лiцензiї на заготiвлю, переробку металобрухту чорних металiв;

     завiрену копiю документа уповноваженого згiдно з чинним законодавством України органом щодо визначення якостi та вiдповiдностi згiдно з ДСТУ 4121-2002 "Метали чорнi вториннi", визначення кодiв товарiв згiдно з УКТ ЗЕД та походженням товару (документ видає Торгово-промислова палата України або регiональнi пiдроздiли ТПП);

     оригiнал висновку щодо вiдповiдностi цiнових умов зовнiшньоекономiчного контракту (договору) кон'юнктурi ринку, виданий спецiалiзованою експертною установою (документ видають державнi пiдприємства "Укрпромзовнiшекспертиза" або "Держзовнiшiнформ");

     iнформацiю стосовно участi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в балансi утворення та споживання металобрухту в Українi.

     4.3 У разi виявлення при розглядi документiв пiдстав для вiдмови у погодженнi зовнiшньоекономiчного контракту заявнику направляється лист з обґрунтуванням мотивiв вiдмови у погодженнi. Заявник має право доопрацювати документи згiдно з п. 3 Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом, затвердженого наказом Мiнпромполiтики України вiд 29.03.2002 N 144, що зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України вiд 26.04.2002 за N 400/6688, та знову подати їх на розгляд комiсiї.

     4.4 На пiдставi позитивного рiшення комiсiї кожному заявниковi надсилається лист-погодження. Лист-погодження зовнiшньоекономiчного контракту на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом дiйсний протягом календарного року. Пiсля закiнчення термiну дiї листа-погодження суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi має право звернутися до Мiнпромполiтики України iз заявою щодо надання перепогодження на експорт металобрухту в обсязi, який залишився нереалiзованим по даному контракту.

     4.5 Листи-погодження або вiдмови в погодженнi має право пiдписувати Голова постiйно дiючої комiсiї з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з ним.

     4.6 Лист-погодження зовнiшньоекономiчного контракту на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом видається при наявностi довiреностi.

Заступник Мiнiстра С. Г. Грищенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.