МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 2 серпня 2007 року N 592/5


Про внесення змiн до нормативно-правових актiв Мiнiстерства юстицiї України з питань державної реєстрацiї нормативно-правових актiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 серпня 2007 р. за N 870/14137


     Вiдповiдно до Положення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв мiнiстерств, iнших органiв виконавчої влади, органiв господарського управлiння та контролю, що зачiпають права, свободи й законнi iнтереси громадян або мають мiжвiдомчий характер, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.92 N 731 (iз змiнами), з метою реалiзацiї положень Кодексу адмiнiстративного судочинства України наказую:

     1. У преамбулi наказу Мiнiстерства юстицiї України вiд 31.07.2000 N 32/5 "Про затвердження Порядку скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, занесених до державного реєстру", зареєстрованого в Мiн'юстi 31.07.2000 за N 458/4679, слова "та доповненнями, внесеними постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 червня 1994 р. N 420 та вiд 16 жовтня 1998 р. N 1640" виключити.

     2. Затвердити Змiни до Порядку подання нормативно-правових актiв на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України та проведення їх державної реєстрацiї, затвердженого наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 12.04.2005 N 34/5, зареєстрованого в Мiн'юстi 12.04.2005 за N 381/10661 (iз змiнами), що додаються.

     3. Затвердити Змiни до Порядку скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, занесених до державного реєстру, затвердженого наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 31.07.2000 N 32/5, зареєстрованого в Мiн'юстi 31.07.2000 за N 458/4679 (iз змiнами), що додаються.

     4. Затвердити Змiни до Порядку проведення органами юстицiї перевiрок стану додержання законодавства про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, затвердженого наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 01.02.2005 N 13/5, зареєстрованого в Мiн'юстi 01.02.2005 за N 121/10401, що додаються.

     5. Визнати такими, що втратили чиннiсть, Рекомендацiї з питань пiдготовки, державної реєстрацiї та облiку нормативно-правових актiв мiнiстерств, iнших органiв виконавчої влади, органiв державного управлiння, iнших органiв, акти яких пiдлягають державнiй реєстрацiї, органiв господарського управлiння та контролю, Рекомендацiї щодо застосування Порядку скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, занесених до державного реєстру, затвердженi наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 06.12.2002 N 105/5.

     6. Департаменту державної реєстрацiї нормативних актiв (Бутрименко В. В.) забезпечити державну реєстрацiю цього наказу.

     7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра Єфiменка Л. В.

Мiнiстр О. Лавринович

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства юстицiї України
вiд 2 серпня 2007 р. N 592/5
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 серпня 2007 р. за N 870/14137

Змiни до Порядку подання нормативно-правових актiв на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України та проведення їх державної реєстрацiї

     1. Нумерацiю роздiлiв арабськими цифрами замiнити нумерацiєю римськими цифрами.

     2. У роздiлi I:

     2.1. Пункт 1.3 пiсля слiв "законодавству України" доповнити словами "Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод 1950 року i протоколам до неї (далi - Конвенцiя), мiжнародним договорам України, згоду на обов'язковiсть яких надано Верховною Радою України, та acquis communautaire, а також з урахуванням практики Європейського суду з прав людини".

     2.2. Пункт 1.4 викласти в такiй редакцiї:

     "1.4. У цьому Порядку термiни вживаються в такому значеннi:

     втрата чинностi нормативно-правового акта - припинення в установленому законодавством порядку застосування зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України нормативно-правового акта;

     iнструкцiя - нормативно-правовий акт, який детально визначає змiст i методичнi питання правового регулювання у певнiй сферi суспiльних вiдносин;

     наказ - вид розпорядчого документа, який видається вiд iменi суб'єкта нормотворення;

     нормативно-правовий акт - офiцiйний письмовий документ, прийнятий уповноваженим на це суб'єктом нормотворення у визначенiй законодавством формi та за встановленою законодавством процедурою, спрямований на регулювання суспiльних вiдносин, що мiстить норми права, має неперсонiфiкований характер i розрахований на неодноразове застосування. Прийняття нормативно-правових актiв у виглядi листiв i телеграм не допускається;

     нормопроектувальна технiка - система вироблених практикою нормотворення вимог та способiв створення найбiльш доцiльних за формою i досконалих за структурою, змiстом та викладом нормативно-правових актiв;

     положення - звiд нормативних приписiв, який визначає органiзацiю та дiяльнiсть органiв виконавчої влади, органiв державного управлiння, органiв господарського управлiння та контролю, посадових та iнших осiб у певних сферах дiяльностi;

     постанова - вид розпорядчого документа, що приймається колегiальним суб'єктом нормотворення;

     правила - нормативно-правовий акт, який конкретизує нормативнi приписи загального характеру з метою регулювання поведiнки суб'єктiв правовiдносин у певних галузях i вирiшує процедурнi питання;

     рiшення - вид розпорядчого документа, що приймається колегiальним суб'єктом нормотворення;

     розпорядження - вид розпорядчого документа, що приймається колегiальним суб'єктом нормотворення;

     розпорядчий документ - акт, що видається суб'єктом нормотворення у процесi здiйснення ним виконавчо-розпорядчої дiяльностi з метою виконання покладених на нього завдань та здiйснення функцiй вiдповiдно до наданої компетенцiї на основi i на виконання Конституцiї та законiв України, спрямування регулювання суспiльних вiдносин у сферах державного управлiння, вiднесених до його вiдання;

     скасування нормативно-правового акта - визнання в установленому законодавством порядку недiйсним з моменту прийняття не зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України нормативно-правового акта, що пiдлягав державнiй реєстрацiї".

     3. Роздiл II замiнити двома новими роздiлами такого змiсту:

"II. Порядок пiдготовки нормативно-правових актiв, якi пiдлягають державнiй реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України

     2.1. Вiдповiдно до вимог нормопроектувальної технiки нормативно-правовий акт:

     повинен розроблятися з урахуванням його галузевої належностi, вiдповiдати за обсягом регламентацiї визначеному в ньому предмету правового регулювання;

     повинен бути чiтким, конкретним i зрозумiлим;

     не повинен дублювати приписiв iнших нормативно-правових актiв;

     не повинен мiстити суперечливих нормативних приписiв.

     2.2. При розробцi нормативно-правового акта слiд виходити з необхiдностi правового регулювання управлiнської дiяльностi суб'єкта нормотворення, однiєю з форм реалiзацiї якої є видання розпорядчих документiв, вид яких (наказ, постанова, розпорядження, рiшення) визначається законодавчими актами та положеннями.

     Розпорядчий документ виготовляється на бланку та повинен мати обов'язковi реквiзити й стабiльний порядок їх розмiщення: найменування суб'єкта нормотворення, назву виду документа, дату i номер, мiсце видання, структурнi складовi, пiдпис, вiзи.

     Датою розпорядчого документа є дата його пiдписання, яка проставляється у лiвiй верхнiй частинi бланка i оформляється цифровим способом. Елементи дати наводяться арабськими цифрами в один рядок у послiдовностi: число, мiсяць, рiк. Наприклад: 03.11.2006 або 30.05.2007.

     Номер документа проставляється у правому верхньому кутi.

     Пiд номером необхiдно залишити вiльне мiсце для напису про державну реєстрацiю нормативно-правового акта (6 х 10 см).

     Розпорядчий документ пiдписується керiвником суб'єкта нормотворення. У разi вiдсутностi керiвника суб'єкта нормотворення розпорядчий документ пiдписується особою, яка виконує його обов'язки. При цьому суб'єкт нормотворення надає Мiнiстерству юстицiї України iнформацiю з цього питання, пiдтверджену вiдповiдним структурним пiдроздiлом суб'єкта нормотворення.

     2.3. Розпорядчий документ мiстить такi структурнi складовi:

     а) заголовок;

     б) преамбулу;

     в) нормативний корпус:

     положення щодо сфери застосування (за потреби);

     загальнi та спецiальнi нормативнi приписи;

     способи реалiзацiї нормативних приписiв;

     карно-правовi положення (за потреби);

     г) корелятивнi змiни (за потреби);

     ґ) форму оприлюднення (за потреби);

     д) положення про набрання чинностi;

     е) додатки (за потреби).

     2.4. Заголовок розпорядчого документа повинен бути лаконiчним, стислим, указувати на предмет правового регулювання, вiдповiдати на питання "про що?" та розмiщуватися у лiвiй частинi бланка пiд датою документа. Якщо в документi йдеться про кiлька питань, його заголовок може бути узагальнений (наприклад, "Про вдосконалення порядку державної реєстрацiї нормативно-правових актiв у Мiнiстерствi юстицiї України та скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв").

     Розпорядчий документ не може мати заголовок, тотожний заголовку iншого чинного нормативно-правового акта, крiм актiв про внесення змiн або втрату чинностi (скасування).

     2.5. Розпорядчий документ повинен мiстити преамбулу - вступну частину, яка мiстить посилання на вiдповiдну структурну одиницю компетенцiйного нормативно-правового акта, дає стислу iнформацiю про необхiднiсть та мету прийняття цього акта i пiдлягає врахуванню при роз'ясненнi та застосуваннi нормативно-правового акта. Преамбула не може мiстити нормативних приписiв i не повинна дублювати iнших структурних одиниць нормативно-правового акта.

     2.6. Розпорядчий документ може мiстити такi структурнi одиницi: пункти, пiдпункти, абзаци.

     Структурнi одиницi розпорядчого документа починаються з абзацу i повиннi мати:

     пункти - наскрiзну порядкову нумерацiю, яка позначається арабськими цифрами з крапками;

     пiдпункти - наскрiзну в межах пункту порядкову нумерацiю, яка позначається арабськими цифрами до трьох знакiв з крапкою (наприклад, 1.1.1., 1.2.1.) або українськими лiтерами з дужкою.

     Абзаци пунктiв та пiдпунктiв починаються без будь-якої позначки (дефiс, крапка тощо).

     Кожна структурна одиниця розпорядчого документа (крiм абзацу) вiдокремлюється вiд попередньої пропуском рядка.

     2.7. Не допускається включення до одного розпорядчого документа структурних одиниць, якими затверджуються, змiнюються або визнаються такими, що втратили чиннiсть, нормативно-правовi акти, якi пiдлягають державнiй реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України, та акти, якi не пiдлягають державнiй реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України. Наприклад, типовий договiр (пiдлягає державнiй реєстрацiї) та примiрний договiр (не пiдлягає державнiй реєстрацiї) мають бути затвердженi рiзними розпорядчими документами.

     2.8. Нормативно-правовий акт, затверджений розпорядчим документом, мiстить такi структурнi складовi:

     а) заголовок;

     б) визначення термiнiв (за потреби);

     в) нормативний корпус:

     положення щодо сфери застосування;

     загальнi та спецiальнi нормативнi приписи;

     способи реалiзацiї нормативних приписiв;

     карно-правовi положення (за потреби);

     г) прикiнцевi положення (за потреби);

     ґ) додатки (за потреби).

     2.9. Заголовок нормативно-правового акта, затвердженого розпорядчим документом, повинен бути лаконiчним, стислим, указувати на предмет правового регулювання i вiдповiдати заголовку, сформульованому у вiдповiднiй структурнiй одиницi розпорядчого документа, що його затверджує.

     Нормативно-правовий акт не може мати заголовок, тотожний заголовку iншого чинного нормативно-правового акта.

     2.10. Нормативно-правовий акт повинен включати визначення термiнiв лише в разi, коли вони необхiднi.

     Визначення термiнiв не можуть мiстити нормативних приписiв.

     Структурна складова нормативно-правового акта, яка мiстить у собi визначення термiнiв, розмiщується пiсля заголовка. Визначення термiнiв наводяться в алфавiтному порядку i в iменниковiй формi. Змiни до такої структурної складової у виглядi доповнень новими термiнами вносяться iз збереженням алфавiтного порядку.

     Термiни мають вiдповiдати нормам дiлового мовлення i не повиннi суперечити їх загальновживаному значенню.

     Спецiальнi термiни, необхiднi для врегулювання конкретного виду суспiльних вiдносин, використовуються у нормативно-правовому актi тiльки в тому розумiннi, у якому вони вживаються в данiй спецiальнiй сферi.

     Змiст термiнiв, якi використовуються у нормативно-правовому актi, не повинен вiдрiзнятися вiд їх змiсту, визначеному в Конституцiї та законах України, актах Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України, що регулюють вiдповiдну сферу.

     Можливе посилання на пояснення термiнiв, визначених в iнших нормативно-правових актах, наприклад: "У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про оподаткування прибутку пiдприємств".

     2.11. Нормативно-правовий акт, затверджений розпорядчим документом, може мiстити такi структурнi одиницi: роздiли, глави, пункти, пiдпункти, абзаци.

     Основною, первинною структурною одиницею нормативно-правового акта є пункт. Пункт може мiстити пiдпункти, якi за своїм змiстом уточнюють, конкретизують i розвивають пункт. Пункти нормативно-правового акта можуть об'єднуватися в глави - самостiйнi вiдокремленi частини предмета правового регулювання. Глави, пов'язанi за змiстом i предметом правового регулювання, можуть об'єднуватися в роздiли.

     Структурнi одиницi нормативно-правового акта повиннi мати:

     роздiли i глави - короткий, чiтко сформульований заголовок;

     роздiли - наскрiзну порядкову нумерацiю, яка позначається римськими цифрами з крапками;

     глави - наскрiзну в межах роздiлу порядкову нумерацiю, яка позначається арабськими цифрами з крапками;

     пункти - наскрiзну в межах глави (роздiлу) порядкову нумерацiю, яка позначається арабськими цифрами з крапками, i починаються з абзацу;

     пiдпункти - наскрiзну в межах пункту порядкову нумерацiю, яка позначається арабськими цифрами до трьох знакiв з крапкою (наприклад, 1.1.1., 1.2.1.) або українськими лiтерами з дужкою, i починаються з абзацу.

     Абзаци пунктiв та пiдпунктiв починаються без будь-якої позначки (дефiс, крапка тощо).

     У текстi нормативно-правового акта посилання на номери роздiлiв, глав, статей, пунктiв нормативно-правового акта зазначаються цифрами, номери частин статей i абзацiв - словами, номери пiдпунктiв - цифрами або лiтерами в лапках. Наприклад: "згiдно з роздiлом III", "главою 2", "у статтi 25", "пунктом 5", "частина перша статтi 7", "в абзацi шостому пiдпункту "б" пункту 13", "у пiдпунктi "а" пункту 3 глави 2 роздiлу IV", "пiдпункт 4.23 пункту 4 глави 2 роздiлу V".

     Кожна структурна одиниця нормативно-правового акта (крiм абзацу) вiдокремлюється вiд попередньої пропуском рядка.

     Не допускається розмiщення у роздiлi однiєї глави, у главi - одного пункту, у пунктi - одного пiдпункту.

     Не дозволяється в межах однiєї структурної одиницi нормативно-правового акта групувати нормативнi приписи пiд промiжними назвами.

     Структурнi одиницi, якi дублюються або не мають смислового навантаження, у нормативно-правовому актi не допускаються.

     2.12. Текст нормативно-правового акта повинен вiдповiдати нормативам державної мови, не повиннi вживатися звороти розмовної мови та її експресивних форм, нечiткi словосполучення, загальнi мiркування, гасла, заклики.

     Положення нормативно-правового акта мають бути викладенi однозначно i не допускати рiзного тлумачення.

     Одне й те саме слово не може вживатися для виразу рiзних понять. Рiзнi слова не можуть вживатися для виразу одного й того самого поняття. Уживання синонiмiв для виразу одного й того самого поняття слiд уникати. Не повиннi вживатися iноземнi слова i термiни за наявностi рiвнозначних слiв i термiнiв в українськiй мовi. Абревiатури (крiм загальновживаних) та позначення допускаються тiльки пiсля наведення повних назв чи вiдповiдних пояснень.

     У текстi нормативно-правових актiв наводяться повнi найменування державних органiв або їх офiцiйнi скорочення, зазначенi в законодавчих актах, положеннях.

     Дати в текстi нормативно-правового акта оформляються цифровим або словесно-цифровим способом вiдповiдно до вимог Примiрної iнструкцiї з дiловодства у мiнiстерствах, iнших центральних органах виконавчої влади, Радi мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, мiсцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.10.97 N 1153 (iз змiнами) (далi - Примiрна iнструкцiя).

     2.13. Мовнi конструкцiї в текстi нормативно-правового акта викладаються, як правило, в активнiй формi, яка є необхiдною для покладення обов'язку або надання повноваження.

     Нормативно-правовий акт викладається в теперiшньому часi. Майбутнiй та минулий часи застосовуються лише тодi, коли необхiдно зробити часове спiввiдношення мiж двома подiями.

     2.14. Одним iз прийомiв нормотворчої технiки є застосування вiдсильних приписiв. Розвантаження нормативно-правового акта вiдбувається через вiдсилання до iнших нормативних приписiв однакової або вищої юридичної сили, унаслiдок чого поширюється дiя iнших нормативно-правових актiв на цей предмет правового регулювання. Вiдсилання у нормативно-правовому актi до його окремих положень, а також до iнших нормативно-правових актiв, їх окремих положень застосовуються у разi, якщо необхiдно пiдкреслити взаємний зв'язок нормативних приписiв або уникнути дублювань.

     Вiдсилання можуть бути до нормативно-правового акта в цiлому, або до його структурних одиниць. Не допускається вiдсилання до нормативного припису, який, у свою чергу, вiдсилає до iншого нормативного припису.

     Вказiвка на нормативно-правовий акт або його окремi положення в цьому самому актi застосовуються з використанням указiвного займенника "цей" та виду нормативно-правового акта з великої лiтери (наприклад, це Положення, ця Iнструкцiя, пункт 2 глави 1 цих Правил). Вiдсилання до "попередньої" чи "наступної" структурної одиницi нормативно-правового акта не допускаються.

     У разi вiдсилання до iншого нормативно-правового акта зазначаються вид акта, найменування суб'єкта нормотворення, дата i номер прийняття (крiм законiв), заголовок, а в разi вiдсилання до зареєстрованого нормативно-правового акта - також дата i номер його державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України. При посиланнi на закон зазначається тiльки його заголовок (крiм законiв про внесення змiн).

     У разi, якщо нормативно-правовий акт викладено в новiй редакцiї, посилання робиться на його першу редакцiю iз зазначенням у дужках нової редакцiї, а заголовок нормативно-правового акта наводиться в новiй редакцiї.

     Посилання в нормативно-правовому актi, що подається на державну реєстрацiю, на нормативно-правовий акт мiнiстерства, iншого центрального органу виконавчої влади, органу господарського управлiння чи контролю, iншого органу, акти якого пiдлягають державнiй реєстрацiї вiдповiдно до чинного законодавства, що не зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України, не допускається.

     2.15. Бажано уникати включення до нормативно-правових актiв примiток.

     Примiтки допускаються, якщо необхiдно дати визначення будь-якого сумiжного поняття або помiстити короткий коментар, що допоможе точнiше зрозумiти положення, викладенi в структурнiй одиницi нормативно-правового акта.

     Примiтки не повиннi мiстити нормативних приписiв.

     2.16. До розпорядчого документа можуть бути доданi:

     додатки, що вводяться в дiю розпорядчим документом i позначаються грифом "Додаток", - це перелiки актiв, що визнаються такими, що втратили чиннiсть, тощо;

     додатки, що затверджуються розпорядчим документом i позначаються грифом "ЗАТВЕРДЖЕНО", - це нормативно-правовi акти (положення, iнструкцiї, правила тощо, якi становлять невiд'ємну частину розпорядчих документiв, якими затвердженi, i мають однакову з ними юридичну силу); змiни до нормативно-правових актiв.

     При цьому до нормативно-правового акта, затвердженого розпорядчим документом, можуть бути доданi додатки, що пояснюють або доповнюють його змiст i позначаються грифом "Додаток".

     За наявностi кiлькох додаткiв, що позначаються словом "Додаток", на них вказуються порядковi номери. Знак "N" перед цифровим позначенням не ставиться. Наприклад: Додаток 1, Додаток 2 тощо. Якщо обсяг додатка перевищує одну сторiнку, то на кожнiй наступнiй сторiнцi додатка (угорi праворуч) слiд зазначати слова "Продовження додатка 1 (або 2, 3...)".

     2.17. Додаток, що вводиться в дiю розпорядчим документом, розмiщується на стандартних аркушах, мiстить посилання на дату i номер цього розпорядчого документа. Вiдмiтка до додатка розмiщується на верхньому правому полi першого аркуша додатка за такою формою:

Додаток
до постанови Правлiння
Нацiонального банку України
13.12.2001 N 677.

     Додаток, що вводиться в дiю розпорядчим документом, пiдписується керiвником структурного пiдроздiлу суб'єкта нормотворення на лицьовому боцi останнього аркуша. Пiдпис складається з найменування посади особи, яка пiдписує документ, особистого пiдпису, iнiцiалiв та прiзвища. Iнiцiали та прiзвище керiвника друкуються на рiвнi останнього рядка найменування посади.

     2.18. Затверджений розпорядчим документом нормативно-правовий акт розмiщується на стандартних аркушах, без оформлення титульного аркуша та змiсту. У правому верхньому кутi першого аркуша нормативно-правового акта розмiщується гриф за такою формою:

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства фiнансiв України
20.01.2006 N 15.

     Пiд грифом необхiдно залишити вiльне мiсце для напису про державну реєстрацiю нормативно-правового акта (6 х 10 см).

     Нормативно-правовий акт, затверджений розпорядчим документом, пiдписується керiвником структурного пiдроздiлу суб'єкта нормотворення на лицьовому боцi останнього аркуша. Пiдпис складається з найменування посади особи, яка пiдписує документ, особистого пiдпису, iнiцiалiв та прiзвища. Iнiцiали та прiзвище керiвника друкуються на рiвнi останнього рядка найменування посади.

     Нормативно-правовi акти, затвердженi розпорядчим документом, додаються у послiдовностi, у якiй вони затвердженi у розпорядчому документi.

     2.19. Додатки до нормативно-правового акта, затвердженого розпорядчим документом, доповнюють, пояснюють окремi питання нормативно-правового акта або акт у цiлому (перелiки суб'єктiв, об'єктiв, форми, зразки документiв, таблицi, графiки, схеми, iншi вiдомостi, спрямованi на застосування нормативно-правового акта). Про наявнiсть додаткiв зазначається у вiдповiдних структурних одиницях нормативно-правового акта, наприклад, за такою формою: "згiдно з додатком", "межi заказникiв (додатки 1 - 4)", "зразок розрахунку наводиться у додатку 2".

     Назва додатка в текстi нормативно-правового акта повинна дослiвно вiдповiдати назвi самого додатка.

     Додатки до нормативно-правового акта, затвердженого розпорядчим документом, оформляються на стандартних аркушах. Вiдмiтка до додатка уключає номер додатка та заголовок нормативно-правового акта i розмiщується на верхньому правому полi першого аркуша додатка за такою формою:

Додаток 7
до Положення про дiяльнiсть пiдприємств, якi здiйснюють декларування на пiдставi договорiв.

     У разi наведення в додатку таблицi, що розмiщується на декiлькох аркушах, на кожному аркушi, крiм першого, у правому верхньому кутi повиннi розмiщуватись напис "Продовження таблицi" та її номер. Знак "N" при цьому не ставиться.

     Додатки до нормативно-правового акта, затвердженого розпорядчим документом, не пiдписуються.

     2.20. Розпорядчий документ, нормативно-правовi акти, затвердженi розпорядчим документом, та додатки до них повиннi мати окрему нумерацiю сторiнок арабськими цифрами, яка розмiщується посерединi верхнього поля без слова "сторiнка" та роздiлових знакiв. Перша сторiнка не нумерується.

     2.21. Унесення змiн до нормативно-правового акта або визнання його таким, що втратив чиннiсть, здiйснюється самим суб'єктом нормотворення або його правонаступником шляхом прийняття нормативно-правового акта того самого виду й однакової юридичної сили або в iншому порядку, передбаченому законодавством.

     Нормативно-правовий акт, що не набрав чинностi, може бути скасований самим суб'єктом нормотворення. Нормативно-правовий акт, що набрав чинностi, може бути скасований в установленому законодавством порядку.

     У разi припинення нормотворчих повноважень вiдповiдного суб'єкта нормотворення питання про внесення змiн, визнання таким, що втратив чиннiсть, чи скасування нормативно-правового акта такого суб'єкта нормотворення вирiшуються уповноваженим вiдповiдно до Конституцiї чи законiв України органом.

     2.22. Змiнами, що вносяться до нормативно-правового акта, може бути передбачено:

     замiну слiв, цифр, доповнення словами, цифрами та їх виключення;

     нову редакцiю роздiлiв, глав, пунктiв, пiдпунктiв, абзацiв, речень;

     доповнення роздiлами, главами, пунктами, пiдпунктами, абзацами, реченнями або їх виключення.

     2.23. Змiни вносяться до основного нормативно-правового акта, а не до акта про внесення змiн до нього.

     Унесення змiни до нормативно-правового акта про внесення змiн є можливим у виняткових випадках. У такому разi змiни вносяться тiльки до пункту розпорядчого документа, який стосується порядку набрання ним чинностi, зокрема якщо необхiдно змiнити термiн набрання актом чинностi. При цьому внесення таких змiн є можливим виключно до набрання чинностi розпорядчим документом про внесення змiн.

     2.24. Змiни до нормативно-правового акта оформлюються розпорядчим документом того самого виду, що й основний документ.

     Змiни до розпорядчого документа формулюються виключно у розпорядчому документi. При цьому у вiдповiдному пунктi розпорядчого документа зазначаються вид розпорядчого документа, до якого вносяться змiни, найменування суб'єкта нормотворення, дата i номер прийняття, заголовок, дата i номер державної реєстрацiї у Мiнiстерствi юстицiї України i пiсля двокрапки в лапках викладається текст змiн. Наприклад: "Унести до постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.08.2001 N 375 "Про затвердження Положення про порядок створення i державної реєстрацiї банкiв, вiдкриття їх фiлiй, представництв, вiддiлень", зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.10.2001 за N 906/6097, такi змiни".

     У разi внесення змiн до заголовка нормативно-правового акта, затвердженого розпорядчим документом, вiдповiднi змiни повиннi бути внесенi також до заголовка та тексту розпорядчого документа.

     Якщо змiни до нормативно-правового акта мають незначний обсяг (як правило, до двох сторiнок), їх викладають у розпорядчому документi. При цьому, якщо змiни вносяться лише до однiєї структурної одиницi нормативно-правового акта, у вiдповiдному пунктi розпорядчого документа зазначаються ця структурна одиниця, заголовок нормативно-правового акта, вид розпорядчого документа, яким вiн затверджений, найменування суб'єкта нормотворення, дата i номер прийняття та державної реєстрацiї у Мiнiстерствi юстицiї України i пiсля двокрапки в лапках викладається текст змiни. Наприклад: "абзац четвертий пункту 2.4 глави 2 Iнструкцiї про порядок вiдкриття, використання та закриття поточних рахункiв виборчих фондiв, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.01.2002 N 9, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 10.01.2002 за N 14/6302, викласти в такiй редакцiї".

     У разi внесення змiн до кiлькох структурних одиниць нормативно-правового акта вони об'єднуються в один пункт з таким формулюванням: "Унести до (заголовок нормативно-правового акта, вид розпорядчого документа, яким вiн затверджений, найменування суб'єкта нормотворення, дата i номер прийняття та державної реєстрацiї у Мiнiстерствi юстицiї України) такi змiни".

     У нормативно-правовому актi не дозволяється передбачати нормативнi приписи iз зазначенням про те, що вони приймаються "на змiну", "на часткову змiну", "у додаток до" вiдповiдної структурної одиницi чинного акта.

     При внесеннi змiн до кiлькох нормативно-правових актiв вони наводяться в хронологiчному порядку.

     2.25. У разi внесення до нормативно-правового акта значних за обсягом змiн (бiльше двох сторiнок), до розпорядчого документа окремо додається текст змiн пiд грифом "ЗАТВЕРДЖЕНО", а в розпорядчому документi дається таке формулювання: "Затвердити Змiни до (заголовок нормативно-правового акта, вид розпорядчого документа, яким вiн затверджений, найменування суб'єкта нормотворення, дата i номер прийняття, дата та номер державної реєстрацiї у Мiнiстерствi юстицiї України), що додаються".

     На окремому аркушi у верхньому правому кутi зазначається гриф "ЗАТВЕРДЖЕНО", пiд яким залишається мiсце для напису про державну реєстрацiю нормативно-правового акта, а нижче розмiщується заголовок та текст змiн. Наприклад:

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
23.01.2002  N 31

Мiсце для напису про державну реєстрацiю (6 х 10 см)

Змiни до Положення про примусове списання (стягнення) та договiрне списання коштiв в iноземнiй валютi з рахункiв платникiв (крiм банкiв) на територiї України
(текст змiн).

     2.26. У разi внесення до нормативно-правового акта (структурної одиницi) змiн, що за обсягом становлять бiльше половини тексту або iстотно впливають на змiст, акт (структурну одиницю) доцiльно викласти в новiй редакцiї.

     2.26.1. При викладеннi нормативно-правового акта в новiй редакцiї в розпорядчому документi дається таке формулювання: "Унести змiни до (заголовок нормативно-правового акта, вид розпорядчого документа, яким вiн затверджений, найменування суб'єкта нормотворення, дата i номер прийняття, дата та номер державної реєстрацiї у Мiнiстерствi юстицiї України), виклавши його в новiй редакцiї, що додається". Наприклад: "Унести змiни до Положення про Державний реєстр фiнансових установ, затвердженого розпорядженням Державної комiсiї з регулювання ринкiв фiнансових послуг України вiд 28.08.2003 N 41, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 11.09.2003 за N 797/8118, виклавши його в новiй редакцiї, що додається".

     2.26.2. У грифi "ЗАТВЕРДЖЕНО" дається посилання на дату i номер розпорядчого документа, яким було затверджено первинний акт, та зазначається, що акт наведено в редакцiї розпорядчого документа, яким вона затверджується, за такою формою:

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
03.12.2003 N 520
(у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України
вiд 15.12.2004 N 644).

     2.26.3. Якщо додаток до розпорядчого документа, який вводиться ним у дiю, викладено в новiй редакцiї, вiдмiтка до нього оформлюється за такою формою:

Додаток
до постанови Правлiння Нацiонального банку України
22.03.99 N 78
(у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України
вiд 13.12.2001  N 654).

     2.26.4. Якщо в новiй редакцiї викладається додаток до нормативно-правового акта, затвердженого розпорядчим документом (правила, положення, iнструкцiї тощо), то вiдмiтка до нього оформляється за формою, наведеною в пунктi 2.19 цього роздiлу.

     2.27. У разi, коли змiни вносяться до нормативно-правового акта, який викладено в новiй редакцiї, змiни вносяться до тексту його оновленої редакцiї з посиланням на розпорядчий документ, яким затверджено першу редакцiю, iз зазначенням дати та номера державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України, а в дужках вказується розпорядчий документ, яким затверджено нову редакцiю, без реквiзитiв державної реєстрацiї. Посилання на попереднi редакцiї оновленого нормативно-правового акта не робляться. Наприклад: "Унести до Порядку заповнення та подання податкової декларацiї з податку на додану вартiсть, затвердженого наказом Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 30.05.97 N 166, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 09.07.97 за N 250/2054 (у редакцiї наказу Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 15.06.2005 N 213), такi змiни".

     2.28. У разi доповнення нормативно-правового акта новими структурними одиницями або виключення з нормативно-правового акта структурних одиниць поточна нумерацiя його структурних одиниць вiдповiдно змiнюється. Наприклад:

     "у пунктi 5 абзац другий виключити. У зв'язку з цим абзаци третiй - п'ятий уважати вiдповiдно абзацами другим - четвертим;

     доповнити пункт 6 пiсля абзацу першого новим абзацом такого змiсту: "…". У зв'язку з цим абзаци другий i третiй уважати вiдповiдно абзацами третiм i четвертим".

     При цьому наступнi структурнi одиницi нормативно-правового акта позначаються з урахуванням доповнення або виключення.

     2.29. Не допускається визнання такими, що втратили чиннiсть, структурних одиниць нормативно-правового акта, затвердженого розпорядчим документом, та додаткiв до нього.

     2.30. У разi доповнення нормативно-правового акта новою структурною одиницею з посиланням на новий додаток або виключення з тексту нормативно-правового акта структурної одиницi, яка мiстить посилання на вiдповiдний додаток, нумерацiя додаткiв та вiдповiднi посилання на них у текстi нормативно-правового акта змiнюються. Наприклад: "Доповнити Положення новим додатком 19 (додається). У зв'язку з цим додатки 19 - 34 уважати вiдповiдно додатками 20 - 35. У текстi Положення посилання на додатки 19 - 34 замiнити посиланнями вiдповiдно на додатки 20 - 35".

     2.31. При внесеннi змiн до пункту (пiдпункту), який налiчує декiлька абзацiв (речень), слiд обов'язково вказувати мiсце розташування цих змiн. Наприклад: "пункт 5 пiсля абзацу другого доповнити новим абзацом такого змiсту".

     Якщо абзац, яким доповнюється пункт, є останнiм, його номер не зазначається. Наприклад: "пункт 7 доповнити новим абзацом такого змiсту".

     У разi необхiдностi внесення доповнення або уточнення нормативного припису можлива замiна однiєї структурної одиницi кiлькома. Наприклад: "пiдпункт "б" пункту 4 замiнити двома новими пiдпунктами такого змiсту"; "пiдпункт 1.2 пункту 7 замiнити двома новими пiдпунктами такого змiсту".

     2.32. Одноманiтнi змiни в усьому текстi нормативно-правового акта слiд об'єднувати i розташовувати наприкiнцi нормативно-правового акта. Наприклад: "У текстi Iнструкцiї слова "за офiцiйним обмiнним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком" замiнити словами "за офiцiйним курсом гривнi, установленим Нацiональним банком"; "У текстi Правил слова "розрахунковий документ в електронному виглядi" i "банкiвський документ в електронному виглядi" в усiх вiдмiнках та числах замiнити вiдповiдно словами "електронний розрахунковий документ" та "банкiвський електронний документ" у вiдповiдних вiдмiнках та числах".

     2.33. У зв'язку з прийняттям суб'єктом нормотворення нормативно-правового акта пiдлягають визнанню такими, що втратили чиннiсть, усi ранiше прийнятi ним нормативно-правовi акти, якщо вони суперечать уключеним до нового акта нормативним приписам, виявилися такими, що поглинутi ним або фактично втратили своє значення.

     Перелiк таких нормативно-правових актiв повинен мiститися в окремому пунктi розпорядчого документа, яким затверджено новий нормативно-правовий акт, або оформлятися додатком до розпорядчого документа.

     Нормативно-правовi акти тимчасового характеру, строк дiї яких минув, до перелiку не включаються, оскiльки не потребують визнання такими, що втратили чиннiсть. Якщо вiднесення нормативно-правового акта до такої категорiї викликає сумнiв, вiн уключається до перелiку актiв, що втратили чиннiсть.

     Разом з нормативно-правовим актом, який визнається таким, що втратив чиннiсть, визнаються такими, що втратили чиннiсть, усi нормативно-правовi акти, якими до нього внесено змiни.

     У перелiках нормативно-правових актiв, якi пiдлягають визнанню такими, що втратили чиннiсть, акти розмiщуються в хронологiчному порядку.

     При пiдготовцi пропозицiй про визнання нормативно-правових актiв такими, що втратили чиннiсть, необхiдно встановити, чи поширювалася їх дiя наступними актами, та врахувати цi обставини для того, щоб визнати такими, що втратили чиннiсть, також акти про їх поширення.

     Визнання нормативно-правового акта таким, що втратив чиннiсть, не поновлює дiю актiв, якi в свою чергу визнанi ним такими, що втратили чиннiсть.

     У разi необхiдностi визнання таким, що втратив чиннiсть, нормативно-правового акта, затвердженого розпорядчим документом, та за вiдсутностi у такому розпорядчому документi iнших необхiдних нормативних приписiв, таким, що втратив чиннiсть, визнається розпорядчий документ. Якщо розпорядчий документ мiстить iншi нормативнi приписи, що продовжують застосовуватись, визнається такою, що втратила чиннiсть, структурна одиниця розпорядчого документа про затвердження нормативно-правового акта, що втрачає чиннiсть.

     2.34. Нормативно-правовий акт може бути прийнятий спiльно декiлькома суб'єктами нормотворення або одним iз них за узгодженням з iншими.

     Нормативно-правовий акт уважається прийнятим спiльно, якщо вiн пiдписаний керiвниками декiлькох суб'єктiв нормотворення.

     Спiльний розпорядчий документ викладається на стандартному аркушi, у верхнiй частинi якого розмiщується малий Державний Герб України, нижче - на одному рiвнi найменування суб'єктiв нормотворення, що приймають нормативно-правовий акт.

     Спiльний розпорядчий документ приймається за однiєю датою. Номер спiльного документа складається з номерiв, присвоєних суб'єктами нормотворення, проставлених через дрiб у вiдповiднiй послiдовностi.

     При пiдписаннi розпорядчого документа кiлькома особами з однаковими посадами їх пiдписи розмiшуються на одному рiвнi i засвiдчуються печаткою.

     У разi, якщо спiльний нормативно-правовий акт приймається суб'єктами нормотворення, якi мають рiзнi види розпорядчих документiв, кiлькiсть розпорядчих документiв має вiдповiдати кiлькостi суб'єктiв нормотворення, при цьому такi розпорядчi документи повиннi мати одну дату та однаковий заголовок (наприклад, наказ Фонду державного майна України вiд 31.01.2002 N 189, рiшення Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 31.01.2002 N 72, розпорядження Антимонопольного комiтету України вiд 31.01.2002 N 96-р "Про затвердження Змiн до Положення про порядок продажу на фондових бiржах пакетiв акцiй вiдкритих акцiонерних товариств, що належать державi, затвердженого спiльним наказом Фонду державного майна України, Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку й Антимонопольного комiтету України вiд 16.11.98 N 2141/297/9").

     2.35. У випадках, передбачених законодавством, або в разi наявностi в нормативно-правовому актi положень та доручень, що поширюються на iншi органи, проект такого акта повинен бути погоджений з вiдповiдними заiнтересованими органами.

     Зовнiшнє погодження нормативно-правового акта оформляється грифом, який ставиться нижче пiдпису на лицьовому боцi останнього аркуша розпорядчого документа, i включає в себе слово "ПОГОДЖЕНО", найменування посади особи, якою погоджується проект документа (ураховуючи найменування органу), пiдпис, iнiцiали, прiзвище та дату погодження, а також засвiдчення печаткою.

     Зовнiшнє погодження може оформлюватися шляхом складання "Аркуша погодження", про що робиться вiдмiтка в самому документi на мiсцi грифа "ПОГОДЖЕНО", наприклад: "Аркуш погодження додається". Це доцiльно робити, коли проект нормативно-правового акта погоджується кiлькома зацiкавленими органами.

     При цьому слiд ураховувати, що вiдповiдно до частини першої статтi 21 Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi" проекти регуляторних актiв, якi розробляються центральними органами виконавчої влади, пiдлягають погодженню iз спецiально уповноваженим органом у встановленому цим Законом порядку.

     Суб'єкти державного фiнансового монiторингу зобов'язанi погоджувати зi спецiально уповноваженим органом виконавчої влади з питань фiнансового монiторингу будь-якi нормативнi документи, що стосуються питань, пов'язаних з виконанням вимог Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом" (частина друга статтi 10 цього Закону).

     Випадки необхiдностi погодження нормативно-правових актiв з Антимонопольним комiтетом України передбачено пунктом 2 Положення про порядок погодження з органами Антимонопольного комiтету України рiшень органiв влади, органiв адмiнiстративно-господарського управлiння та контролю, органiв мiсцевого самоврядування щодо демонополiзацiї економiки, розвитку конкуренцiї та антимонопольного регулювання, затвердженого розпорядженням Антимонопольного комiтету України вiд 01.04.94 N 4-р, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 20.04.94 за N 78/287 (iз змiнами).

     Проекти нормативно-правових актiв, якi стосуються трудових вiдносин або соцiального захисту громадян, розглядаються органами виконавчої влади з урахуванням думки вiдповiдних профспiлок, об'єднань профспiлок (частина третя статтi 21 Закону України "Про професiйнi спiлки, їх права та гарантiї дiяльностi").

     Опрацювання та прийняття нових, перегляд i скасування чинних нормативно-правових актiв з охорони працi провадяться спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною працi за участю професiйних спiлок i Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв та за погодженням з органами державного нагляду за охороною працi (частина перша статтi 28 Закону України "Про охорону працi").

     2.36. У разi, якщо предмет правового регулювання нормативно-правового акта стосується прав i свобод людини, гарантованих Конвенцiєю, проект такого акта подається до Секретарiату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Мiнiстерства юстицiї України для надання висновку щодо вiдповiдностi його положенням Конвенцiї та практицi Європейського суду з прав людини.

     Щодо того, чи стосується предмет правового регулювання нормативно-правового акта прав i свобод людини, гарантованих Конвенцiєю, визначається суб'єкт нормотворення. При прийняттi такого рiшення доцiльно керуватися Тематичним покажчиком за Конвенцiєю про захист прав людини i основоположних свобод 1950 року та протоколiв до неї (додаток до Методичних рекомендацiй щодо здiйснення експертизи нормативно-правових актiв (їх проектiв) на вiдповiднiсть Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод, затверджених Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини 15.08.2006).

     Якщо за рiшенням суб'єкта нормотворення предмет правового регулювання нормативно-правового акта не стосується прав i свобод людини, гарантованих Конвенцiєю, вiн зазначає про це в супровiдному листi, з яким нормативно-правовий акт подається на державну реєстрацiю.

     При цьому в разi виникнення пiд час проведення державної реєстрацiї сумнiву щодо правильностi прийнятого суб'єктом нормотворення рiшення нормативно-правовий акт повертається без державної реєстрацiї в порядку, визначеному пiдпунктом 4.5.2 пункту 4.5 роздiлу IV цього Порядку, для отримання висновку, зазначеного в абзацi першому цього пункту, або офiцiйного пiдтвердження Секретарiатом Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Мiнiстерства юстицiї України правильностi такого рiшення.

III. Порядок подання нормативно-правових актiв до Мiнiстерства юстицiї України на державну реєстрацiю

     3.1. Державнiй реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України пiдлягають нормативно-правовi акти мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади, органiв господарського управлiння та контролю.

     Державнiй реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України пiдлягають також нормативно-правовi акти Нацiонального банку України (стаття 56 Закону України "Про Нацiональний банк України"), документи нормативного характеру Фонду загальнообов'язкового державного соцiального страхування України на випадок безробiття, якi стосуються прав i обов'язкiв страхувальникiв та застрахованих осiб (стаття 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування на випадок безробiття"), рiшення правлiння Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв, якi мають нормативний характер i стосуються прав та обов'язкiв страхувальникiв i застрахованих осiб (стаття 17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi"), постанови правлiння та iншi документи нормативного характеру Пенсiйного фонду, що стосуються прав i обов'язкiв громадян (стаття 61 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсiйне страхування").

     Крiм того, на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України подаються нормативно-правовi акти Державної комiсiї України по запасах корисних копалин, що регламентують застосування Класифiкацiї запасiв i ресурсiв корисних копалин державного фонду надр до родовищ окремих видiв або груп спорiднених видiв корисних копалин, та iншi нормативно-правовi акти Державної комiсiї України по запасах корисних копалин, якими встановлюються змiст, оформлення та порядок подання на державну експертизу матерiалiв, що мiстять геолого-економiчну оцiнку запасiв родовищ корисних копалин (пiдпункт 16 пункту 4 Положення про Державну комiсiю України по запасах корисних копалин, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.11.2000 N 1689 /iз змiнами/).

     3.2. Державнiй реєстрацiї пiдлягають нормативно-правовi акти будь-якого виду незалежно вiд строку їх дiї (постiйнi чи обмеженi певним часом) та характеру вiдомостей, що в них мiстяться, у тому числi з грифами "Для службового користування", "Особливої важливостi", "Цiлком таємно", "Таємно" та iншими, а також прийнятi в порядку експерименту, якщо в них є одна або бiльше норм (правил поведiнки), що:

     зачiпають соцiально-економiчнi, полiтичнi, особистi та iншi права, свободи й законнi iнтереси громадян, проголошенi й гарантованi Конституцiєю та законами України, Конвенцiєю, мiжнародними договорами України, згоду на обов'язковiсть яких надано Верховною Радою України, та acquis communautaire, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, установлюють новий або змiнюють, доповнюють чи скасовують iснуючий органiзацiйно-правовий механiзм їх реалiзацiї;

     мають мiжвiдомчий характер, тобто є обов'язковими для iнших органiв виконавчої влади, органiв господарського управлiння i контролю, а також пiдприємств, установ i органiзацiй, що не входять до сфери управлiння органу, який видав нормативно-правовий акт.

     При цьому на державну реєстрацiю подаються нормативно-правовi акти, якi мають як одну з указаних ознак, так i декiлька.

     3.3. Змiни до зареєстрованих нормативно-правових актiв незалежно вiд того, мiстять вони правовi норми чи нi, а також акти про втрату чинностi зареєстрованих нормативно-правових актiв пiдлягають державнiй реєстрацiї в загальновстановленому порядку.

     При необхiдностi внесення змiн до нормативно-правового акта, прийнятого до запровадження державної реєстрацiї, якщо вiн має ознаки, наведенi в пунктi 3.2 цього роздiлу, розробляється i подається на державну реєстрацiю єдиний нормативно-правовий акт, а основний документ визнається таким, що втратив чиннiсть.

     3.4. На державну реєстрацiю не подаються акти:

     а) персонального характеру (про склад комiсiй, призначення на посаду i звiльнення з неї, заохочення працiвникiв тощо);

     б) дiя яких вичерпується одноразовим застосуванням, крiм актiв про затвердження положень, iнструкцiй та iнших актiв, що мiстять правовi норми, а також тимчасовi, строк дiї яких вичерпано;

     в) оперативного, органiзацiйно-розпорядчого характеру (разовi доручення) та iншi, якi не мають нормативного характеру, зокрема тi, якi мiстять лише iндивiдуально-конкретнi приписи;

     г) якими доводяться до вiдома пiдприємств, установ i органiзацiй рiшення органiв вищого рiвня;

     ґ) спрямованi на органiзацiю виконання рiшень органiв вищого рiвня i власних рiшень мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади, органiв господарського управлiння та контролю, що не мають нових правових норм, а також внутрiшньовiдомчого характеру;

     д) нормативно-технiчного характеру (державнi стандарти, будiвельнi норми i правила, тарифно-квалiфiкацiйнi довiдники, форми звiтностi тощо);

     е) рекомендацiйного, роз'яснювального та iнформацiйного характеру (методичнi рекомендацiї, роз'яснення тощо).

     3.5. Вiдповiдно до статтi 3 Указу Президента України вiд 21.04.98 N 335 "Питання Нацiональної комiсiї регулювання електроенергетики України" державнiй реєстрацiї не пiдлягають рiшення Нацiональної комiсiї регулювання електроенергетики України про встановлення цiн i тарифiв, за винятком цiн i тарифiв для населення, та рiшення НКРЕ щодо функцiонування ринкiв, що нею регулюються.

     3.6. Нормативно-правовi акти подаються на державну реєстрацiю суб'єктами нормотворення не пiзнiше п'ятого дня пiсля їх прийняття.

     У разi виникнення сумнiву щодо вiдповiдностi актiв ознакам, указаним у пунктi 3.2 цього роздiлу, такi акти також пiдлягають направленню на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України. Остаточне рiшення щодо необхiдностi державної реєстрацiї в таких випадках приймає Мiнiстерство юстицiї України пiсля проведення їх правової експертизи.

     3.7. Нормативно-правовий акт, що подається на державну реєстрацiю, має вiдповiдати Конституцiї та законодавству України, Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод 1950 року i протоколам до неї, мiжнародним договорам України, згоду на обов'язковiсть яких надано Верховною Радою України, та acquis communautaire, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, правилам нормопроектувальної технiки, узгоджуватися з ранiше прийнятими нормативно-правовими актами, викладатися згiдно з правилами українського правопису та вимогами Примiрної iнструкцiї.

     3.8. Разом з нормативно-правовим актом до Мiнiстерства юстицiї України подаються вiдомостi про офiцiйне внутрiшнє погодження нормативно-правового акта iз зацiкавленими структурними пiдроздiлами суб'єкта нормотворення, у тому числi пропозицiї юридичної служби щодо подання цього акта до Мiнiстерства юстицiї України для державної реєстрацiї.

     Внутрiшнє погодження оформляється вiзуванням проекту документа посадовими особами суб'єкта нормотворення, якi вiдповiдно до їх компетенцiї займаються питаннями, порушеними в нормативно-правовому актi. Вiза включає: найменування посади, пiдпис, iнiцiали i прiзвище особи та дату вiзування. Внутрiшнє погодження здiйснюється як на лицьовому, так i на зворотному боцi останнього аркуша нормативно-правового акта.

     Якщо посадова особа, пiдпис якої передбачений для погодження, вiдсутня, документ вiзує (погоджує) особа, яка виконує її обов'язки, або її заступник. При цьому обов'язково зазначаються посада особи, яка пiдписала документ, i її прiзвище. Виправлення вносяться чорнилом або машинописним способом, наприклад: "в. о.", "заст.", не допускається пiдписання документа з прийменником "за" або проставленням косої риски перед найменуванням посади.

     3.9. Нормативно-правовi акти подаються на державну реєстрацiю у чотирьох примiрниках: оригiнал, три копiї (з них двi українською мовою та одна копiя в перекладi на росiйську мову) розпорядчого документа (наказу, розпорядження, рiшення, постанови), а також затверджених ним правил, положення, iнструкцiї тощо i додаткiв до них.

     Копiї розпорядчого документа, нормативно-правового акта, затвердженого розпорядчим документом, додатки до розпорядчого документа та до нормативно-правового акта, затверджених розпорядчим документом, повиннi бути чiткими для прочитання, завiренi в установленому Примiрною iнструкцiєю порядку, текст має бути розмiщений через пiвтора мiжрядкових iнтервали на аркушах формату А4 без звороту.

     Крiм того, подаються також дискета, компакт-диск або iнший електронний носiй з текстами документiв, якi повертаються суб'єкту нормотворення пiсля державної реєстрацiї нормативно-правового акта. Тексти мають бути пiдготовленi у Microsoft Word, формат RTF, з використанням шрифту Times New Roman, розмiр 14, таблицi, дiаграми тощо - у Microsoft Excel.

     3.10. Спiльно прийнятий нормативно-правовий акт подається на державну реєстрацiю суб'єктом нормотворення, який є головним розробником. При цьому оригiнал нормативно-правового акта подається в кiлькостi примiрникiв, що дорiвнює кiлькостi органiв, якi прийняли цей акт.

     Нормативно-правовi акти, прийнятi спiльно або за погодженням з iншими органами, змiнюються або визнаються такими, що втратили чиннiсть, спiльно або за погодженням з вiдповiдними органами, враховуючи при цьому правонаступництво лiквiдованих або реорганiзованих органiв, а також вiдповiднi змiни в законодавствi, пов'язанi з необхiднiстю такого узгодження.

     3.11. Нормативно-правовi акти подаються на державну реєстрацiю разом iз супровiдним листом, у якому вказуються прiзвище уповноваженого працiвника суб'єкта нормотворення та номер його телефону.

     У разi, якщо нормативно-правовий акт подається на державну реєстрацiю повторно, а також якщо вiн прийнятий замiсть акта, у державнiй реєстрацiї якого вiдмовлено, у супровiдному листi необхiдно вказати дату i номер листа Мiнiстерства юстицiї України про повернення нормативно-правового акта без державної реєстрацiї для доопрацювання або вiдмову в державнiй реєстрацiї.

     3.12. Разом з нормативно-правовим актом та супровiдним листом до нього до Мiнiстерства юстицiї України подаються:

     а) пояснювальна записка, у якiй зазначаються обґрунтування пiдстав та мета розроблення нормативно-правового акта, визначається його мiсце у вiдповiднiй сферi правового регулювання, мiститься аналiз причин, наводяться факти i цифровi данi, що обґрунтовують необхiднiсть його прийняття, вiдображаються фiнансово-економiчнi розрахунки та пропозицiї щодо джерел покриття витрат (якщо реалiзацiя нормативно-правового акта не потребує фiнансування з державного чи мiсцевого бюджетiв, то про це окремо повiдомляється в записцi), прогнозуються очiкуванi соцiально-економiчнi результати реалiзацiї нормативно-правового акта. Загальний обсяг пояснювальної записки не повинен перевищувати чотирьох сторiнок. До неї може долучатися iнформацiйно-довiдковий матерiал (таблицi, схеми, дiаграми тощо), який є необхiдним для обґрунтування сутi нормативно-правового акта;

     б) вiдомостi про чиннi нормативно-правовi акти з питання, що належить до сфери правового регулювання прийнятого нормативно-правового акта, iнформацiя про строки приведення їх у вiдповiднiсть до нормативно-правового акта, поданого на державну реєстрацiю, а також про нормативно-правовi акти, що втрачають чиннiсть у зв'язку з прийняттям цього акта;

     в) копiя нормативно-правового акта, до якого вносяться змiни або який визнається таким, що втратив чиннiсть, у контрольному станi;

     г) вiдомостi про офiцiйне погодження нормативно-правового акта iз зацiкавленими органами незалежно вiд того, чи є таке погодження обов'язковим згiдно iз законодавством (оригiнал, який пiсля прийняття рiшення щодо державної реєстрацiї повертається суб'єкту нормотворення, та двi копiї);

     ґ) копiя рiшення Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва про погодження проекту нормативно-правового акта або копiя рiшення Урядового комiтету з питань економiчної полiтики та європейської iнтеграцiї про задоволення скарги головного розробника проекту нормативно-правового акта щодо вiдмови в погодженнi проекту нормативно-правового акта (для регуляторних нормативно-правових актiв);

     д) довiдка про вiдповiднiсть нормативно-правового акта acquis communautaire, якщо цей акт за предметом правового регулювання належить до прiоритетних сфер адаптацiї законодавства України, за формою згiдно з додатком 1 до пункту 3 § 52 Регламенту Кабiнету Мiнiстрiв України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.07.2007 N 950, iз зазначенням вiдомостей, визначених § 52 цього Регламенту;

     е) висновок Секретарiату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Мiнiстерства юстицiї України щодо вiдповiдностi нормативно-правового акта положенням Конвенцiї та практицi Європейського суду з прав людини (для нормативно-правових актiв, предмет правового регулювання яких стосується прав i свобод людини, гарантованих Конвенцiєю);

     є) iнформацiйно-аналiтичнi матерiали з публiчного обговорення проектiв нормативно-правових актiв (у разi необхiдностi).

     3.13. Супровiдний лист, пояснювальна записка, довiдка про вiдповiднiсть нормативно-правового акта основним положенням законодавства Європейського Союзу, iнформацiйно-аналiтичнi матерiали з публiчного обговорення проектiв нормативно-правових актiв пiдписуються керiвником суб'єкта нормотворення або його заступником.

     3.14. Нормативно-правовий акт iз супровiдним листом та матерiалами, зазначеними в пунктi 3.11 цього роздiлу, подаються уповноваженим працiвником суб'єкта нормотворення до Департаменту державної реєстрацiї нормативних актiв Мiнiстерства юстицiї України (далi - Департамент) для попереднього розгляду.

     Начальник вiдповiдного вiддiлу Департаменту вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв перевiряє комплектнiсть документiв та правильнiсть їх оформлення (наявнiсть пiдписiв, печаток, погоджень тощо). Якщо документи вiдповiдають установленим вимогам, начальник вiддiлу Департаменту робить на супровiдному листi вiдмiтку про передачу документiв до Управлiння документального забезпечення i ставить свiй пiдпис i дату. В iншому разi документи повертаються уповноваженому працiвнику суб'єкта нормотворення для виправлення.

     У разi порушення суб'єктом нормотворення встановленої цим пунктом процедури поданий на державну реєстрацiю нормативно-правовий акт може бути повернутий Мiнiстерством юстицiї України без розгляду.

     3.15. Управлiння документального забезпечення проводить реєстрацiю документiв, що надiйшли на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України, вiдповiдно до вимог Примiрної iнструкцiї i передає їх на розгляд керiвництву Мiнiстерства юстицiї України.

     Повернутi керiвництвом Мiнiстерства юстицiї України нормативно-правовi акти в той самий день передаються до Департаменту".

     У зв'язку з цим роздiли III - V уважати вiдповiдно роздiлами IV - VI з вiдповiдною змiною нумерацiї пунктiв та пiдпунктiв.

     4. У роздiлi IV:

     4.1. У пунктi 4.2:

     абзац перший доповнити словами "а також правилам нормопроектувальної технiки";

     абзац другий пiсля слiв "забезпечення його" доповнити словами "вiдповiдностi законодавству";

     абзац третiй виключити.

     4.2. В абзацi першому пункту 4.3 слово "Мiн'юсту" замiнити словами "Мiнiстерства юстицiї".

     4.3. Абзац перший пункту 4.4 пiсля слова "експертизи" доповнити словом "цього", слова та цифри "пункту 3.3 цього Порядку" замiнити словами та цифрами "пункту 4.3 цього роздiлу".

     4.4. Пункт 4.5 викласти в такiй редакцiї:

     "4.5. За результатами правової експертизи Мiнiстерство юстицiї України в межах установленого строку приймає одне з таких рiшень:

     а) про державну реєстрацiю нормативно-правового акта. Таке рiшення приймається, якщо нормативно-правовий акт вiдповiдає Конституцiї, законодавству України, Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод 1950 року i протоколам до неї, мiжнародним договорам України, згоду на обов'язковiсть яких надано Верховною Радою України, та acquis communautaire, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, та встановленим вимогам, i оформлюється наказом Мiнiстерства юстицiї України. У преамбулi наказу вказується стаття 1 Указу Президента України вiд 03.10.92 N 493 "Про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв мiнiстерств та iнших органiв виконавчої влади", у розпорядчiй частинi наказу викладається рiшення Мiнiстерства юстицiї України.

     Наказ про державну реєстрацiю нормативно-правового акта може бути оформлений окремо щодо кожного зареєстрованого нормативно-правового акта або включати список нормативно-правових актiв, щодо яких прийнято рiшення про державну реєстрацiю.

     До наказу додається висновок про державну реєстрацiю нормативно-правового акта (додаток 1), який пiдписується виконавцем та начальником вiдповiдного вiддiлу (згiдно з розподiлом обов'язкiв у Департаментi), редактором, погоджується директором Департаменту i затверджується заступником Мiнiстра (згiдно з розподiлом обов'язкiв);

     б) про повернення нормативно-правового акта без державної реєстрацiї для доопрацювання. Таке рiшення може бути прийнято на прохання суб'єкта нормотворення або з власної iнiцiативи, якщо суб'єктом нормотворення порушено вимоги Положення або цього Порядку, i оформлюється наказом Мiнiстерства юстицiї України. У преамбулi наказу вказується пункт 111 Положення, у розпорядчiй частинi наказу викладаються рiшення Мiнiстерства юстицiї України та строк доопрацювання. Наказ про повернення нормативно-правового акта без державної реєстрацiї для доопрацювання готується щодо кожного нормативно-правового акта окремо.

     Для повернення нормативно-правового акта на доопрацювання на прохання суб'єкта нормотворення такий суб'єкт направляє до Мiнiстерства юстицiї України вiдповiдного листа, пiдписаного керiвником (особою, яка виконує його обов'язки) або заступником керiвника.

     У разi повернення нормативно-правового акта з власної iнiцiативи до наказу про повернення нормативно-правового акта без державної реєстрацiї для доопрацювання додається висновок про доопрацювання нормативно-правового акта (додаток 2), який пiдписується виконавцем та начальником вiдповiдного вiддiлу (згiдно з розподiлом обов'язкiв у Департаментi), редактором, погоджується директором Департаменту i затверджується заступником Мiнiстра (згiдно з розподiлом обов'язкiв).

     Копiя наказу про повернення нормативно-правового акта без державної реєстрацiї для доопрацювання надається суб'єкту нормотворення iз супровiдним листом Мiнiстерства юстицiї України за пiдписом директора Департаменту.

     Уповноважений працiвник суб'єкта нормотворення особисто забирає лист Мiнiстерства юстицiї України про повернення нормативно-правового акта на доопрацювання, при цьому зазначає свою посаду, прiзвище, дату та ставить пiдпис у вiдповiднiй графi журналу облiку нормативно-правових актiв, що надiйшли на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України. Iз зазначеним листом йому повертаються оригiнал нормативно-правового акта та двi копiї (українською та росiйською мовами). Одна копiя нормативно-правового акта українською мовою залишається в Департаментi.

     Якщо протягом доби пiсля пiдписання листа про повернення нормативно-правового акта на доопрацювання його не буде отримано уповноваженим працiвником суб'єкта нормотворення, Мiнiстерство юстицiї України може вiдправити листа поштою.

     Пiд час доопрацювання суб'єкт нормотворення повинен урахувати всi висловленi Мiнiстерством юстицiї України зауваження, усунути виявленi порушення та протягом мiсяця повторно подати нормативно-правовий акт на державну реєстрацiю або надати Мiнiстерству юстицiї України копiю розпорядчого документа про його скасування. Такий розпорядчий документ не повинен мiстити правових норм. У супровiдному листi, з яким вiн направляється, необхiдно вказувати дату i номер листа Мiнiстерства юстицiї України про повернення нормативно-правового акта без державної реєстрацiї для доопрацювання;

     в) про вiдмову в державнiй реєстрацiї нормативно-правового акта. Таке рiшення приймається у випадках, установлених пунктом 13 Положення, i оформлюється наказом Мiнiстерства юстицiї України. У преамбулi наказу вказується пiдпункт пункту 13 Положення, який є пiдставою вiдмови в державнiй реєстрацiї, у розпорядчiй частинi наказу викладається рiшення Мiнiстерства юстицiї України. Наказ про вiдмову в державнiй реєстрацiї нормативно-правового акта готується щодо кожного нормативно-правового акта окремо.

     До наказу додається висновок про вiдмову в державнiй реєстрацiї нормативно-правового акта (додаток 3) з викладенням пiдстав вiдмови, який пiдписується виконавцем та начальником вiдповiдного вiддiлу (згiдно з розподiлом обов'язкiв у Департаментi), редактором, погоджується директором Департаменту i затверджується заступником Мiнiстра (згiдно з розподiлом обов'язкiв).

     Копiя наказу про вiдмову в державнiй реєстрацiї нормативно-правового акта надається суб'єкту нормотворення iз супровiдним листом Мiнiстерства юстицiї України за пiдписом директора Департаменту. Iз зазначеним листом йому також повертаються оригiнал нормативно-правового акта та двi копiї (українською та росiйською мовами). Одна копiя нормативно-правового акта українською мовою залишається в Департаментi.

     Уповноважений працiвник суб'єкта нормотворення особисто забирає лист Мiнiстерства юстицiї України про вiдмову в державнiй реєстрацiї нормативно-правового акта, при цьому зазначає свою посаду, прiзвище, дату та ставить пiдпис у вiдповiднiй графi журналу облiку нормативно-правових актiв, що надiйшли на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     Якщо протягом доби пiсля пiдписання листа про вiдмову в державнiй реєстрацiї нормативно-правового акта його не буде отримано уповноваженим працiвником суб'єкта нормотворення, Мiнiстерство юстицiї України може вiдправити листа поштою.

     Нормативно-правовi акти, у державнiй реєстрацiї яких вiдмовлено, заносяться до спецiального журналу облiку таких актiв, що ведеться в Департаментi.

     Суб'єкт нормотворення, якому вiдмовлено в державнiй реєстрацiї нормативно-правового акта, має право протягом десяти днiв пiсля отримання листа про вiдмову звернутися до Мiнiстра юстицiї України iз заявою про перегляд прийнятого рiшення щодо поданого на державну реєстрацiю нормативно-правового акта з поданням додаткових матерiалiв, що обґрунтовують потребу в такому переглядi. Зазначена заява розглядається протягом десяти робочих днiв.

     Крiм того, рiшення про вiдмову в державнiй реєстрацiї нормативно-правового акта може бути оскаржене в судi у порядку адмiнiстративного судочинства. При цьому подання адмiнiстративного позову, а також вiдкриття провадження в адмiнiстративнiй справi не зупиняють дiю оскаржуваного рiшення суб'єкта владних повноважень (частина третя статтi 117 Кодексу адмiнiстративного судочинства України).

     Нормативно-правовий акт, у державнiй реєстрацiї якого вiдмовлено, пiдлягає скасуванню суб'єктом нормотворення у 5-денний строк з дня отримання листа Мiнiстерства юстицiї України про вiдмову в його державнiй реєстрацiї чи вiдповiдного рiшення Мiнiстра юстицiї України. Копiя розпорядчого документа про скасування нормативно-правового акта в цей самий строк направляється до Мiнiстерства юстицiї України. Такий розпорядчий документ не повинен мiстити правових норм. У супровiдному листi, з яким вiн направляється, необхiдно вказувати дату i номер листа Мiнiстерства юстицiї України про вiдмову в державнiй реєстрацiї;

     г) про визнання акта таким, що не пiдлягає державнiй реєстрацiї. Таке рiшення приймається протягом трьох робочих днiв, якщо поданий на державну реєстрацiю акт не мiстить ознак, установлених Положенням та цим Порядком, i оформлюється наказом Мiнiстерства юстицiї України. У преамбулi наказу вказується пункт Положення, який є пiдставою визнання акта таким, що не пiдлягає державнiй реєстрацiї, у розпорядчiй частинi наказу викладається рiшення Мiнiстерства юстицiї України. Наказ про визнання акта таким, що не пiдлягає державнiй реєстрацiї, готується щодо кожного нормативно-правового акта окремо.

     До наказу додається висновок про визнання акта таким, що не пiдлягає державнiй реєстрацiї (додаток 4), з вiдповiдним обґрунтуванням, який пiдписується виконавцем та начальником вiдповiдного вiддiлу (згiдно з розподiлом обов'язкiв у Департаментi), редактором, погоджується директором Департаменту i затверджується заступником Мiнiстра (згiдно з розподiлом обов'язкiв).

     Копiя наказу про визнання акта таким, що не пiдлягає державнiй реєстрацiї, надається суб'єкту нормотворення iз супровiдним листом Мiнiстерства юстицiї України за пiдписом директора Департаменту. Iз зазначеним листом йому також повертаються оригiнал нормативно-правового акта та двi копiї (українською та росiйською мовами). Одна копiя нормативно-правового акта українською мовою залишається в Департаментi.

     Уповноважений працiвник суб'єкта нормотворення особисто забирає лист Мiнiстерства юстицiї України про повернення акта без державної реєстрацiї як такого, що їй не пiдлягає, при цьому зазначає свою посаду, прiзвище, дату та ставить пiдпис у вiдповiднiй графi журналу облiку нормативно-правових актiв, що надiйшли на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України. Iз зазначеним листом йому повертаються оригiнал акта та двi копiї (українською та росiйською мовами). Одна копiя українською мовою залишається в Департаментi.

     Якщо протягом доби пiсля пiдписання листа про повернення акта без державної реєстрацiї як такого, що їй не пiдлягає, його не буде отримано уповноваженим працiвником суб'єкта нормотворення, Мiнiстерство юстицiї України може вiдправити листа поштою.

     Акти, визнанi Мiнiстерством юстицiї України такими, що не пiдлягають державнiй реєстрацiї, заносяться до спецiального журналу облiку таких актiв, що ведеться в Департаментi.

     Акт, визнаний Мiнiстерством юстицiї України таким, що не пiдлягає державнiй реєстрацiї, опублiковується в порядку, визначеному органом, що його прийняв. При цьому порядок набрання цим актом чинностi також визначається органом, що його прийняв".

     5. У роздiлi V:

     5.1. У пунктi 5.1:

     в абзацi першому слова "затвердження заступником Мiнiстра висновку" замiнити словами "пiдписання Мiнiстром наказу";

     у першому реченнi абзацу другого слова "затвердження висновку" замiнити словами "пiдписання наказу".

     5.2. Пункт 5.3 викласти в такiй редакцiї:

     "5.3. Пiсля передання уповноваженим працiвником суб'єкта нормотворення копiй нормативно-правового акта для включення його до Єдиного державного реєстру оригiнал нормативно-правового акта разом iз супровiдним листом Мiнiстерства юстицiї України за пiдписом директора Департаменту повертається суб'єкту нормотворення.

     Уповноважений працiвник суб'єкта нормотворення особисто забирає лист Мiн'юсту про повернення зареєстрованого нормативно-правового акта, при цьому зазначає свою посаду, прiзвище, дату та ставить пiдпис у вiдповiднiй графi Державного реєстру.

     Якщо протягом доби пiсля передання копiй нормативно-правового акта для включення його до Єдиного державного реєстру, оригiнал нормативно-правового акта не буде отримано уповноваженим працiвником суб'єкта нормотворення, Мiн'юст може вiдправити його поштою".

     5.3. Абзац перший пункту 5.4 пiсля слова "їх" доповнити словом "державної".

     5.4. Додати новий пункт 5.5 такого змiсту:

     "5.5. В окремих випадках є необхiднiсть надання певного строку для проведення пiдготовчої роботи для застосування нового нормативно-правового акта. Тому у вiдповiдних пунктах розпорядчих документiв можуть застосовуватися такi формулювання: "набирає чинностi через (кiлькiсть днiв) пiсля опублiкування в "Офiцiйному вiснику України", "набирає чинностi з (число, мiсяць, рiк)". У разi неодночасного набрання чинностi окремими положеннями нормативно-правового акта про це зазначається в розпорядчому документi. При цьому слiд конкретно вказати пункти розпорядчого документа або структурнi одиницi затвердженого ним нормативно-правового акта та момент набрання ними чинностi. Наприклад: "Ця постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля її державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України, крiм пункту 7, що набирає чинностi з 1 вересня 2007 року".

     Окремi структурнi одиницi нормативно-правового акта не можуть набирати чинностi ранiше набрання чинностi розпорядчим документом, яким вiн затверджений.

     У разi прийняття тимчасового нормативно-правового акта в ньому зазначається положення щодо обмеження дiї, наприклад: "дiє до (зазначається дата)"; "на перiод проведення експерименту".

     У зв'язку з цим пункт 5.5 уважати пунктом 5.6.

     5.5. Абзац третiй пункту 5.6 викласти в такiй редакцiї:

     "Посилання на дату i номер державної реєстрацiї зареєстрованого нормативно-правового акта є обов'язковим".

     6. У роздiлi VI:

     6.1. Пункт 6.1 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 6.2 - 6.9 уважати вiдповiдно пунктами 6.1 - 6.8.

     6.2. У пунктi 6.1:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "6.1. Не пiзнiше наступного дня пiсля занесення нормативно-правового акта до Державного реєстру його копiї на електронних та паперових носiях подаються для включення до Єдиного державного реєстру";

     у першому реченнi абзацу другого слова "Департаменту", "Департамент" замiнити словом "Управлiння".

     6.3. У пунктi 6.2:

     в абзацi першому слова "Департаменту систематизацiї" замiнити словами "Управлiння систематизацiї";

     абзац третiй викласти в такiй редакцiї:

     "У супровiдному листi зазначаються реквiзити зареєстрованого нормативно-правового акта (вид розпорядчого документа, найменування суб'єкта нормотворення, дата пiдписання та номер, заголовок, дата та номер державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України), дата i номер наказу про його державну реєстрацiю, вiдомостi про виконавця (iнiцiали, прiзвище, пiдпис та номер телефону), вiдомостi про уповноважену особу суб'єкта нормотворення (iнiцiали, прiзвище, номер телефону), кiлькiсть аркушiв у додатках";

     абзац п'ятий пiсля слова "Спiльнi" доповнити словом "нормативно-правовi", слова "першим виконавцем" замiнити словами "головним розробником".

     6.4. У пунктi 6.3:

     в абзацi першому слово "Департамент" замiнити словом "Управлiння";

     абзац третiй пiсля слова "текстiв" доповнити словом "нормативно-правових".

     6.5. Пiдпункт 6.4.2 пункту 6.4 викласти в такiй редакцiї:

     "6.4.2. Замiна сторiнок та виправлення у копiях нормативно-правових актiв, що вже включенi до Єдиного державного реєстру та зберiгаються в Управлiннi систематизацiї, допускаються у виняткових випадках.

     При необхiдностi замiни сторiнок виконавець надає Управлiнню систематизацiї новi сторiнки, на зворотному боцi яких має бути зазначено:

     якi виправлення внесено;

     прiзвище, iнiцiали та пiдпис виконавця;

     прiзвище, iнiцiали та пiдпис уповноваженої особи суб'єкта нормотворення;

     дата замiни сторiнки.

     Кожна нова сторiнка у правому нижньому кутi лицьового боку повинна бути завiзована редактором. Олiвцем необхiдно видiлити мiсця в текстi нормативно-правового акта, якi змiнено.

     При необхiдностi внесення виправлень у текст копiй нормативно-правових актiв виконавець з дозволу керiвництва Управлiння систематизацiї робить необхiднi виправлення. На зворотному боцi аркуша, текст на якому змiнюється, має бути зазначено:

     якi виправлення внесено;

     прiзвище, iнiцiали та пiдпис виконавця;

     прiзвище, iнiцiали та пiдпис уповноваженої особи суб'єкта нормотворення;

     дата внесення виправлень.

     На лицьовому боцi сторiнки повиннi бути внесенi необхiднi виправлення та олiвцем видiленi вiдповiднi мiсця в текстi нормативно-правового акта. При необхiдностi сторiнка додатково вiзується редактором.

     Помилки правопису виправляються редактором за погодженням з уповноваженою особою суб'єкта нормотворення та виконавцем у день їх виявлення.

     За тотожнi виправлення в оригiналi та копiях нормативно-правових актiв (паперових та електронних) вiдповiдають уповноважена особа суб'єкта нормотворення та виконавець".

     6.6. У пунктах 6.5 - 6.8 слово "Департамент" у всiх вiдмiнках замiнити словом "Управлiння" у вiдповiдних вiдмiнках.

     7. Додаток до Порядку замiнити чотирма новими додатками (додаються).

Директор Департаменту державної реєстрацiї нормативних актiв В. В. Бутрименко

 

Додаток 1
до Порядку подання нормативно-правових актiв на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України та проведення їх державної реєстрацiї

МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

ПОГОДЖУЮ
Директор Департаменту
ЗАТВЕРДЖУЮ
Заступник Мiнiстра
   
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище) (пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
"___" ___________ 20__ року "___" ___________ 20__ року

ВИСНОВОК
про державну реєстрацiю нормативно-правового акта

 
(найменування мiнiстерства, iншого органу, який прийняв нормативно-правовий акт)
 
(вид, дата, номер та заголовок нормативно-правового акта)
 
 
 
(дата надходження до Мiн'юсту)
Стислий змiст нормативно-правового акта:
 
 

Зворотний бiк

Висновок:
 
(рекомендоване рiшення Мiн'юсту про державну реєстрацiю нормативно-правового акта та правовi пiдстави його прийняття)
 
 
 
Начальник вiддiлу Департаменту державної реєстрацiї нормативних актiв  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Головний (провiдний) спецiалiст Департаменту  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Редактор  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 2
до Порядку подання нормативно-правових актiв на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України та проведення їх державної реєстрацiї

МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

ПОГОДЖУЮ
Директор Департаменту
ЗАТВЕРДЖУЮ
Заступник Мiнiстра
   
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище) (пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
"___" ___________ 20__ року "___" ___________ 20__ року

ВИСНОВОК
про доопрацювання нормативно-правового акта

 
(найменування мiнiстерства, iншого органу, який прийняв нормативно-правовий акт)
 
(вид, дата, номер та заголовок нормативно-правового акта)
 
 
 
(дата надходження до Мiн'юсту)
Стислий змiст нормативно-правового акта:
 
 

Зворотний бiк

Висновок:
 
(рекомендоване рiшення Мiн'юсту про доопрацювання нормативно-правового акта та правовi пiдстави його прийняття)
 
 
 
Начальник вiддiлу Департаменту державної реєстрацiї нормативних актiв  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Головний (провiдний) спецiалiст Департаменту  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Редактор  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 3
до Порядку подання нормативно-правових актiв на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України та проведення їх державної реєстрацiї

МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

ПОГОДЖУЮ
Директор Департаменту
ЗАТВЕРДЖУЮ
Заступник Мiнiстра
   
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище) (пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
"___" ___________ 20__ року "___" ___________ 20__ року

ВИСНОВОК
про вiдмову в державнiй реєстрацiї нормативно-правового акта

 
(найменування мiнiстерства, iншого органу, який прийняв нормативно-правовий акт)
 
(вид, дата, номер та заголовок нормативно-правового акта)
 
 
 
(дата надходження до Мiн'юсту)
Стислий змiст нормативно-правового акта:
 
 

Зворотний бiк

Висновок:
 
(рекомендоване рiшення Мiн'юсту про вiдмову в державнiй реєстрацiї нормативно-правового акта та правовi пiдстави його прийняття)
 
 
 
Начальник вiддiлу Департаменту державної реєстрацiї нормативних актiв  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Головний (провiдний) спецiалiст Департаменту  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Редактор  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)

 

Додаток 4
до Порядку подання нормативно-правових актiв на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України та проведення їх державної реєстрацiї

МIНIСТЕРСТВО ЮСТИЦIЇ УКРАЇНИ

ПОГОДЖУЮ
Директор Департаменту
ЗАТВЕРДЖУЮ
Заступник Мiнiстра
   
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище) (пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
"___" ___________ 20__ року "___" ___________ 20__ року

ВИСНОВОК
про визнання акта таким, що не пiдлягає державнiй реєстрацiї

 
(найменування мiнiстерства, iншого органу, який прийняв нормативно-правовий акт)
 
(вид, дата, номер та заголовок нормативно-правового акта)
 
 
 
(дата надходження до Мiн'юсту)
Стислий змiст нормативно-правового акта:
 
 

Зворотний бiк

Висновок:
 
(рекомендоване рiшення Мiн'юсту про визнання акта таким, що не пiдлягає державнiй реєстрацiї, та правовi пiдстави його прийняття)
 
 
 
Начальник вiддiлу Департаменту державної реєстрацiї нормативних актiв  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Головний (провiдний) спецiалiст Департаменту  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Редактор  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства юстицiї України
вiд 2 серпня 2007 р. N 592/5
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 серпня 2007 р. за N 871/14138

Змiни до Порядку скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, занесених до державного реєстру

     1. У пунктi 1 слова "Порядок скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, занесених до державного реєстру (далi - Порядок)" замiнити словами "Цей Порядок", слова та цифри "та доповненнями, внесеними постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 червня 1994 р. N 420 та вiд 16 жовтня 1998 р. N 1640" виключити.

     2. Пункт 3 доповнити словами "а також зареєстрованих нормативно-правових актiв, визнаних нечинними судом".

     3. У пунктi 4:

     3.1. Пiдпункт 4.2 викласти в такiй редакцiї:

     "4.2. Набрання законної сили судовим рiшенням про визнання нормативно-правового акта нечинним повнiстю або в окремiй його частинi".

     3.2. У пiдпунктi 4.3 слово "Одержанням" замiнити словом "Одержання", слова "Держпiдприємництва України" замiнити словом "Держкомпiдприємництва".

     3.3. Додати новий пiдпункт 4.4 такого змiсту:

     "4.4. Одержання висновку Секретарiату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Мiнiстерства юстицiї України, Головного управлiння Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мм. Києвi та Севастополi про невiдповiднiсть нормативно-правового акта Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод та практицi Європейського суду з прав людини".

     У зв'язку з цим пiдпункти 4.4, 4.5 уважати вiдповiдно пiдпунктами 4.5, 4.6.

     4. В абзацi другому пункту 5 пiсля слова "Мiн'юстом" слово "України" виключити.

     5. В абзацi третьому пункту 6 слова "Держпiдприємництва України" замiнити  словом "Держпiдприємництва".

     6. У пунктi 7:

     6.1. Абзац перший замiнити двома абзацами такого змiсту:

     "7. У разi виникнення обставин, зазначених у пiдпунктах 4.1, 4.3 - 4.5 пункту 4 цього Порядку, орган державної реєстрацiї попередньо письмово iнформує орган, що видав нормативно-правовий акт, про такi обставини та необхiднiсть у 5-денний строк внести до нього змiни або визнати його таким, що втратив чиннiсть, i вiдповiдний нормативно-правовий акт у цей самий строк подати на державну реєстрацiю в установленому законодавством порядку.

     У разi виникнення обставин, зазначених у пiдпунктi 4.2 пункту 4 цього Порядку, орган державної реєстрацiї попередньо письмово iнформує орган, що видав нормативно-правовий акт, про необхiднiсть у 5-денний строк внести до нього змiни або скасувати його, i вiдповiдний нормативно-правовий акт у цей самий строк подати на державну реєстрацiю в установленому законодавством порядку".

     У зв'язку з цим абзац другий уважати абзацом третiм.

     6.2. В абзацi третьому слово "скасовується" замiнити словами "може бути скасовано".

     7. Пункти 8, 9 викласти в такiй редакцiї:

     "8. При невиконаннi органом, що видав нормативно-правовий акт, вимог органу державної реєстрацiї, зазначених в абзацах першому та другому пункту 7 цього Порядку, орган державної реєстрацiї скасовує рiшення про державну реєстрацiю цього нормативно-правового акта.

     9. Скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового оформлюється наказом органу державної реєстрацiї. У преамбулi наказу вказується пiдпункт пункту 17 Положення, який став пiдставою для скасування рiшення про державну реєстрацiю, у розпорядчiй частинi наказу викладається рiшення органу державної реєстрацiї. Наказ про скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта готується на кожний нормативно-правовий акт окремо.

     До наказу додається висновок про скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта (далi - Висновок) (додаток 1) з викладенням пiдстав скасування, який пiдписується виконавцем та заступником керiвника вiдповiдного структурного пiдроздiлу органу державної реєстрацiї, погоджується керiвником структурного пiдроздiлу органу державної реєстрацiї та затверджується керiвником (заступником керiвника) органу державної реєстрацiї".

     8. Абзац перший пункту 10 виключити. У зв'язку з цим абзац другий уважати абзацом першим.

     9. У пунктi 11 слово "Затверджений" виключити, слова "його затвердження" замiнити словами "пiдписання наказу про скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта".

     10. В абзацi першому пункту 12 слово "мiститься" замiнити словом "зберiгається".

     11. У пунктi 13 слово "Висновку" замiнити словами "наказу про скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта".

     12. Пункти 14 - 18 замiнити шiстьма новими пунктами такого змiсту:

     "14. Мiнiстерство, iнший центральний орган виконавчої влади, що видав нормативно-правовий акт, має право протягом десяти календарних днiв пiсля отримання повiдомлення про скасування рiшення про його державну реєстрацiю звернутися до Мiнiстра юстицiї України iз заявою про перегляд такого рiшення з поданням додаткових матерiалiв, що обґрунтовують потребу в переглядi. Зазначена заява розглядається протягом десяти робочих днiв.

     Рiшення Головного управлiння юстицiї Мiнiстерства юстицiї України в Автономнiй Республiцi Крим, головних управлiнь юстицiї в областях, мм. Києвi та Севастополi, районних, районних у мм. Києвi та Севастополi i мiськрайонних управлiнь юстицiї може бути оскаржено до Мiн'юсту з дотриманням зазначеного десятиденного строку. Така скарга розглядається протягом десяти календарних днiв.

     Крiм того, рiшення про скасування державної реєстрацiї нормативно-правового акта може бути оскаржено в судi в порядку адмiнiстративного судочинства. При цьому подання адмiнiстративного позову, а також вiдкриття провадження в адмiнiстративнiй справi не зупиняють дiю оскаржуваного рiшення суб'єкта владних повноважень (частина третя статтi 117 Кодексу адмiнiстративного судочинства України).

     15. Нормативно-правовий акт, рiшення про державну реєстрацiю якого скасовано, виключається з державного реєстру через 15 днiв пiсля пiдписання наказу про скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта, а в разi звернення до Мiнiстра юстицiї України iз заявою про його перегляд або оскарження рiшення про скасування державної реєстрацiї до Мiн'юсту - з дня пiдтвердження прийнятого рiшення Мiнiстром юстицiї України або отримання вiдповiдного висновку Мiн'юсту.

     Про виключення нормативно-правового акта з державного реєстру повiдомляється органу, що його видав, та особi, яка внесла пропозицiю щодо скасування рiшення про державну реєстрацiю.

     16. Якщо за результатами розгляду заяви (скарги) рiшення про скасування державної реєстрацiї нормативно-правового акта Мiнiстром юстицiї України (Мiн'юстом) буде визнано неправомiрним або до виключення нормативно-правового акта з державного реєстру виникнуть новi обставини, якi унеможливлять iснування пiдстави для скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта, скасування рiшення про державну реєстрацiю анулюється. Анулювання оформлюється наказом органу державної реєстрацiї. У преамбулi наказу вказується цей пункт (пiдстава для анулювання скасування рiшення про державну реєстрацiю), у розпорядчiй частинi наказу викладається рiшення органу державної реєстрацiї. Наказ про анулювання скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта готується щодо кожного нормативно-правового акта окремо.

     До наказу додається висновок про анулювання скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта (додаток 4) з викладенням пiдстав анулювання, який пiдписується виконавцем та заступником керiвника вiдповiдного структурного пiдроздiлу органу державної реєстрацiї, погоджується керiвником структурного пiдроздiлу органу державної реєстрацiї та затверджується керiвником (заступником керiвника) органу державної реєстрацiї.

     На копiї нормативно-правового акта, яка зберiгається в органi державної реєстрацiї, ставиться штамп з написом про анулювання скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта (додаток 5).

     Штамп наноситься штемпельною фарбою червоного кольору.

     У журналi облiку скасування рiшень про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв (графа "Примiтка") робиться вiдповiдна вiдмiтка з одночасним присвоєнням висновку про анулювання скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта порядкового номера за датою пiдписання наказу про анулювання скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта.

     Про анулювання скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта орган державної реєстрацiї наступного дня письмово повiдомляє орган, що видав нормативно-правовий акт, та особу, яка внесла пропозицiю щодо скасування рiшення про державну реєстрацiю.

     17. Нормативно-правовий акт, рiшення про державну реєстрацiю якого скасовано, не є чинним з дня його виключення з державного реєстру, крiм випадкiв визнання нормативно-правових актiв нечинними судом.

     18. Пiсля виключення нормативно-правового акта з державного реєстру наказ Мiнiстерства юстицiї України про скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта опублiковується в "Офiцiйному вiснику України", а наказ управлiння юстицiї оприлюднюється в мiсцевих засобах масової iнформацiї.

     У супровiдному листi, з яким наказ про скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта передається для опублiкування, указується дата виключення нормативно-правового акта з державного реєстру.

     19. Якщо рiшення про скасування державної реєстрацiї нормативно-правового акта буде визнано неправомiрним судом, орган державної реєстрацiї виконує таке судове рiшення вiдповiдно до статтi 257 Кодексу адмiнiстративного судочинства України".

     У зв'язку з цим пункти 19, 20 уважати вiдповiдно пунктами 20, 21.

     13. У пунктi 21 слово "Висновку" замiнити словом "наказу".

     14. У текстi Порядку та додатках до Порядку слова "реєструючий орган" в усiх вiдмiнках замiнити словами "орган державної реєстрацiї" у вiдповiдному вiдмiнку.

     15. Додатки 1 i 4 до Порядку викласти в новiй редакцiї (додається).

Директор Департаменту державної реєстрацiї нормативних актiв В. В. Бутрименко

 

Додаток 1
до Порядку скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, занесених до державного реєстру
 
(орган державної реєстрацiї)
ПОГОДЖУЮ
Керiвник структурного пiдроздiлу органу державної реєстрацiї
ЗАТВЕРДЖУЮ
Керiвник чи заступник керiвника органу державної реєстрацiї
   
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище) (пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
"___" ___________ 20__ року "___" ___________ 20__ року

ВИСНОВОК N ___
про скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта

 
(найменування мiнiстерства, iншого органу, який прийняв нормативно-правовий акт)
 
(вид, дата, номер та заголовок нормативно-правового акта)
 
(дата i номер державної реєстрацiї)
 
(правовi пiдстави скасування рiшення про державну реєстрацiю)

Зворотний бiк

Висновок:
 
(рекомендоване рiшення органу державної реєстрацiї про скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта та його обґрунтування)
 
 
 
Заступник керiвника структурного пiдроздiлу  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Головний (провiдний) спецiалiст  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Виключено з державного реєстру нормативно-правових актiв  
(дата)

 

Додаток 4
до Порядку скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, занесених до державного реєстру
 
(орган державної реєстрацiї)
ПОГОДЖУЮ
Керiвник структурного пiдроздiлу органу державної реєстрацiї
ЗАТВЕРДЖУЮ
Керiвник чи заступник керiвника органу державної реєстрацiї
   
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище) (пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
"___" ___________ 20__ року "___" ___________ 20__ року

ВИСНОВОК N ___
про анулювання скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта

 
(найменування мiнiстерства, iншого органу, який прийняв нормативно-правовий акт)
 
(вид, дата, номер та заголовок нормативно-правового акта)
 
(дата i номер державної реєстрацiї)
 
(дата i номер висновку про скасування рiшення про державну реєстрацiю)
 
(пiдстави анулювання скасування рiшення про державну реєстрацiю)

Зворотний бiк

Висновок:
 
(рекомендоване рiшення органу державної реєстрацiї про анулювання скасування рiшення про державну реєстрацiю нормативно-правового акта та його обґрунтування)
 
 
 
Заступник керiвника структурного пiдроздiлу  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)
Головний (провiдний) спецiалiст  
(пiдпис, iнiцiали, прiзвище)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства юстицiї України
вiд 2 серпня 2007 р. N 592/5
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 серпня 2007 р. за N 872/14139

Змiни до Порядку проведення органами юстицiї перевiрок стану додержання законодавства про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв

     1. Нумерацiю роздiлiв арабськими цифрами замiнити нумерацiєю роздiлiв римськими цифрами.

     2. У роздiлi I:

     2.1. У пунктi 1.1:

     у пiдпунктi 1.1.2 слова "обласними, Київським та Севастопольським мiськими управлiннями юстицiї (далi - обласнi управлiння юстицiї)" замiнити словами "головними управлiннями юстицiї в областях, мм. Києвi та Севастополi";

     у пiдпунктi 1.1.3 слова "(далi - районнi управлiння юстицiї)" виключити.

     2.2. У пунктi 1.4 слово "Мiн'юсту" замiнити словами "органiв юстицiї".

     3. У роздiлi II:

     3.1. У пунктi 2.1:

     в абзацi третьому слова "обласнi, Київське та Севастопольське мiськi управлiння юстицiї" замiнити словами "головнi управлiння юстицiї в областях, мм. Києвi та Севастополi";

     в абзацi четвертому слово "районнi" замiнити словами "районнi, районнi в мiстах Києвi та Севастополi, мiськрайоннi (у разi утворення)".

     3.2. У пунктi 2.2:

     абзаци перший - третiй замiнити двома новими абзацами такого змiсту:

     "2.2. Планова перевiрка суб'єкта нормотворення проводиться за наказом уповноваженої посадової особи (керiвника або його заступника) органу юстицiї у межах компетенцiї органiв юстицiї на пiдставi плану-графiка перевiрок, затвердженого уповноваженою посадовою особою органу юстицiї.

     Не пiзнiше нiж за сiм календарних днiв до дня проведення планової перевiрки суб'єкту нормотворення надсилається письмове повiдомлення за пiдписом уповноваженої посадової особи органу юстицiї iз зазначенням дати проведення перевiрки, перiоду, за який проводитиметься перевiрка, та складу Комiсiї з перевiрки".

     У зв'язку з цим абзаци четвертий, п'ятий уважати вiдповiдно абзацами третiм, четвертим.

     3.3. У пiдпунктi "в" пункту 2.3:

     в абзацi четвертому слова "чи доповнень" виключити;

     в абзацi шостому слова "недiйсними в цiлому або в частинi власних нормативно-правових актiв" замiнити словами "нормативно-правових актiв нечинними повнiстю або в окремiй їх частинi".

     3.4. У пунктi 2.6:

     в абзацi другому слова "перевiрки не менш як за сiм календарних днiв до дня її проведення" замiнити словами "планової перевiрки";

     в абзацi п'ятому слова "мiж членами" замiнити словом "членiв".

     3.5. Пункт 2.9 доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "наказ про проведення перевiрки".

     3.6. У пунктi 2.10 слова "уповноважена посадова особа органу юстицiї" замiнити словом "Комiсiя".

     3.7. Абзац перший пункту 2.11 викласти в такiй редакцiї:

     "2.11. Комiсiя повинна проаналiзувати якiсть зареєстрованих в органi юстицiї нормативно-правових актiв суб'єкта нормотворення за перiод, який планується перевiрити, узагальнити iнформацiю про нормативно-правовi акти суб'єкта нормотворення, в державнiй реєстрацiї яких вiдмовлено, та повернутих органом юстицiї на доопрацювання".

     3.8. У першому реченнi абзацу шостого пункту 2.13 слова "не пiзнiше нiж за сiм календарних днiв до початку перевiрки надсилає керiвнику суб'єкта нормотворення за пiдписом уповноваженої посадової особи органу юстицiї лист-повiдомлення" замiнити словами "забезпечує направлення листа-повiдомлення".

     4. У роздiлi III:

     4.1. У пунктi 3.1:

     у другому реченнi абзацу першого слова "документи про склад Комiсiї, повноваження її членiв та план перевiрки" замiнити словами "план (програму) перевiрки";

     абзац восьмий пiсля слова "планi" доповнити словом "(програмi)";

     у першому реченнi абзацу дев'ятого слова "законодавства України" замiнити словами та цифрами "законiв України, iнших актiв законодавства, Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод 1950 року i протоколiв до неї, мiжнародних договорiв України, згоду на обов'язковiсть яких надано Верховною Радою України, та acquis communautaire, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини".

     4.2. У пунктi 3.3 слово "яке" замiнити словом "який".

     4.3. У першому реченнi пункту 3.4 слова "Члени комiсiї мають" замiнити словами "Комiсiя має".

     4.4. Пункт 3.5 викласти в такiй редакцiї:

     "3.5. Пiд час проведення перевiрки до плану (програми) проведення перевiрки можуть уноситися змiни, що затверджуються уповноваженою посадовою особою органу юстицiї, яка затвердила план (програму) перевiрки".

     5. У роздiлi IV:

     5.1. В абзацi першому пункту 4.1 слова "члени Комiсiї оформляють" замiнити словами "Комiсiя оформляє".

     5.2. У пунктi 4.2:

     в абзацi другому слова "уповноваженими посадовими особами органу юстицiї, що проводили перевiрку, та уповноваженими посадовими особами суб'єкта нормотворення, який перевiрявся" замiнити словами "головою та членами Комiсiї";

     в абзацi п'ятому слова "повна i скорочена назва" замiнити словами "повне i скорочене (за наявностi) найменування";

     в абзацi сьомому слово "назва" замiнити словом "найменування";

     абзац одинадцятий пiсля слова "осiб" доповнити словами "суб'єкта нормотворення";

     в абзацi тринадцятому слово "назви" замiнити словом "найменування";

     абзац чотирнадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "загальнi питання про роботу, яка проведена суб'єктом нормотворення щодо забезпечення виконання Указу Президента України вiд 03.10.92 N 493 "Про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв мiнiстерств та iнших органiв виконавчої влади" (iз змiнами)".

     5.3. У пунктi 4.3:

     абзац другий доповнити словами "з посиланням на документи, якi використанi при данiй перевiрцi, згрупованi за типами (указується перiод охоплення їх перевiркою та метод - суцiльний, вибiрковий)";

     абзац третiй викласти в такiй редакцiї:

     "чiтко викласти змiст порушення, зазначити перiод, у якому дане порушення здiйснено, при цьому додати до довiдки копiї документiв, що пiдтверджують наявнiсть факту порушення, письмовi пояснення посадових осiб суб'єкта нормотворення щодо встановлених порушень (за наявностi)";

     абзац четвертий виключити. У зв'язку з цим абзаци п'ятий - сiмнадцятий уважати вiдповiдно абзацами четвертим - шiстнадцятим;

     абзац четвертий викласти в такiй редакцiї:

     "зазначити перелiк документiв, що не були наданi пiд час здiйснення перевiрки (якщо такi були), та в разi вiдмови посадових осiб суб'єкта нормотворення надати письмовi пояснення щодо причини ненадання документiв факт вiдмови вiдобразити в довiдцi";

     абзац п'ятий виключити. У зв'язку з цим абзаци шостий - шiстнадцятий уважати вiдповiдно абзацами п'ятим - п'ятнадцятим;

     в абзацi п'ятому:

     у першому реченнi слово "групуються" замiнити словом "можуть групуватися";

     у третьому реченнi слово "Зазначенi" замiнити словом "Такi", слово "перевiряючими" замiнити словами "головою та членами Комiсiї";

     в абзацi шостому слова "перевiряючими", "пiдтверджених" виключити;

     в абзацi сьомому:

     у першому реченнi слова "Документальною перевiркою пункту ____ плану проведення перевiрки порушень не встановлено" виключити;

     друге речення виключити;

     абзац восьмий виключити. У зв'язку з цим абзаци дев'ятий - п'ятнадцятий уважати вiдповiдно абзацами восьмим - чотирнадцятим;

     в абзацi чотирнадцятому слова "вiдповiдним органом юстицiї" виключити.

     5.4. У пунктi 4.4:

     у першому реченнi слова "Уповноважена посадова особа органу юстицiї, яка здiйснюватиме перевiрку" замiнити словом "Комiсiя", слова "України та чинного законодавства" замiнити словами та цифрами "та законiв України, iнших актiв законодавства, Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод 1950 року i протоколiв до неї, мiжнародних договорiв України, згоду на обов'язковiсть яких надано Верховною Радою України, та acquis communautaire, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини";

     у другому реченнi слова "та доповнення" виключити.

     5.5. У пунктi 4.5:

     в абзацi другому слова "та перiодами" виключити;

     в абзацi третьому слова "пiдстав для" замiнити словом "мети".

     5.6. У пунктi 4.6:

     абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "затверджений (затверджена) керiвником (заступником керiвника) та пiдписаний (пiдписана) керiвником структурного пiдроздiлу органу юстицiї план (програма) перевiрки суб'єкта нормотворення";

     абзац восьмий виключити.

     5.7. У абзацi четвертому пункту 4.9 слова "керiвнику суб'єкта нормотворення або особi, що його замiнює, а в разi його вiдсутностi" замiнити словами "уповноваженiй особi суб'єкта нормотворення або".

     5.8. У пунктi 4.10 слова "результати перевiрки уповноваженi посадовi особи органу юстицiї, що здiйснили перевiрку" замiнити словами "перевiрку голова та члени Комiсiї".

     5.9. У пунктi 4.11 слово "їх" виключити.

     5.10. Пункт 4.12 виключити. У зв'язку з цим пункти 4.13 - 4.16 уважати вiдповiдно пунктами 4.12 - 4.15.

     5.11. Пункт 4.12 викласти в такiй редакцiї:

     "4.12. У разi, коли зазначенi особи вважають за необхiдне уточнити наданi ними пояснення або пояснити причини вiдмови вiд пiдписання довiдки, цi особи мають право власноручно зробити це на самiй довiдцi або на окремому аркушi, який додається до довiдки".

     5.12. У пунктi 4.13 слова "члени Комiсiї повиннi" замiнити словами "Комiсiя повинна".

     5.13. Абзац четвертий пункту 4.15 виключити.

     6. У роздiлi V:

     6.1. У пунктi 5.1 пiсля слова "матерiалiв" слово "Комiсiї" виключити.

     6.2. У пунктi 5.2:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "5.2. Якщо пiд час перевiрки було виявлено порушення законодавства про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв, уповноважена посадова особа органу юстицiї розглядає наданi матерiали i вирiшує питання щодо";

     в абзацi другому слова "дiй, якi мiстять ознаки" виключити;

     в абзацi третьому слово "перевiрки" замiнити словом "нормотворення";

     абзац четвертий пiсля слова "суб'єкта" доповнити словом "нормотворення";

     абзац п'ятий виключити.

     6.3. Абзац третiй пункту 5.4 викласти в такiй редакцiї:

     "iнформування у засобах масової iнформацiї про нечиннiсть нормативно-правових актiв суб'єкта нормотворення, що застосовуються з порушенням законодавства про державну реєстрацiю нормативно-правових актiв".

     7. У роздiлi 6:

     7.1. У назвi роздiлу слово "уповноважених" виключити.

     7.2. Пункт 6.1 викласти в такiй редакцiї:

     "6.1. Посадовi особи органiв юстицiї, що здiйснюють перевiрки, зобов'язанi додержуватися Конституцiї України, законiв України, забезпечувати дотримання комерцiйної та службової таємниць".

     7.3. У пунктi 6.2 слова "встановлених порядку i перiодичностi" замiнити словами "встановленого порядку".

     7.4. В абзацi першому пункту 6.3 слово "уповноважених" виключити.

Директор Департаменту державної реєстрацiї нормативних актiв В. В. Бутрименко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.