ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

09.06.08 N 11/2-15/6365-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


В доповнення до листа Державної митної служби України вiд 15.05.08 N 11/2-15/5328-ЕП

     В доповнення до листа Державної митної служби України вiд 15.05.08 N 11/2-15/5328-ЕП надаємо наступнi роз'яснення.

     Щодо справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв (далi - Плата), при оформленнi попереднього повiдомлення, попередньої вантажної митної, загальної вантажної митної, перiодичної митної, тимчасової чи неповної декларацiй.

     Вiдповiдно до пiдпункту 1.4 пункту 1 Порядку прийняття рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, а також нарахування й унесення плати за таке митне оформлення, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 04.12.03 N 833, при здiйсненнi митного оформлення товарiв плата справляється за вантажною митною декларацiєю (далi - ВМД). У разi проведення операцiй митного оформлення, якi не передбачають заповнення ВМД, справляння плати здiйснюється за унiфiкованою митною квитанцiєю МД-1.

     Пунктом 23 статтi 1 Митного кодексу України (далi - Кодекс) визначено, що перемiщення товарiв через митний кордон України у вантажних вiдправленнях - це перемiщення товарiв через митний кордон України при здiйсненнi експортно-iмпортних операцiй, а також iнших операцiй, пов'язаних iз ввезенням товарiв на митну територiю України, вивезенням товарiв за межi митної територiї України або перемiщенням їх митною територiєю України транзитом. При перемiщеннi товарiв через митний кордон України у вантажних вiдправленнях оформляється вантажна митна декларацiя.

     Вiдповiдно до пунктiв 1 та 2 Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (далi - Положення про вантажну митну декларацiю), ВМД використовується для декларування товарiв i транспортних засобiв.

     Вантажна митна декларацiя - письмова заява встановленої форми, що подається митному органу i мiстить вiдомостi про товари та транспортнi засоби, якi перемiщуються через митний кордон України, митний режим, у який вони заявляються, а також iншу iнформацiю, необхiдну для здiйснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування податкiв, зборiв та iнших платежiв.

     ВМД, заповнена у звичайному порядку, - ВМД з установленим обсягом даних, на пiдставi якої завершується митне оформлення товарiв i транспортних засобiв у заявлений митний режим.

     Згiдно з пунктом 12 статтi 1 Кодексу, митна декларацiя - письмова заява встановленої форми, яка подається митному органу i мiстить вiдомостi щодо товарiв i транспортних засобiв, якi перемiщуються через митний кордон України, необхiднi для їх митного оформлення або переоформлення.

     Вiдповiдно до частини першої статi 82 Кодексу, якщо декларант з поважних причин, перелiк яких визначається спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи, не може здiйснити у повному обсязi декларування товарiв i транспортних засобiв, якi ввозяться на митну територiю України, безпосередньо пiд час перемiщення їх через митний кордон України (крiм товарiв, якi перемiщуються транзитом через територiю України), такi товари можуть бути випущенi у вiльний обiг у спрощеному порядку пiсля подання митному органу тимчасової чи неповної декларацiї та пiд зобов'язання про подання митної декларацiї, заповненої у звичайному порядку не пiзнiше нiж через 30 днiв з дня випуску товарiв у вiльний обiг.

     Вiдповiдно до пункту 1.3 Порядку застосування тимчасової та неповної декларацiй вiдповiдно до митного режиму iмпорту (при випуску у вiльний обiг), затвердженого наказом Держмитслужби вiд 30.12.03 N 932, тимчасова та неповна декларацiї застосовуються вiдповiдно до Положення про вантажну митну декларацiю.

     Вiдповiдно до пункту 2.1 Порядку проведення митного оформлення товарiв, що вивозяться залiзничним транспортом, з використанням загальної вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 02.06.03 N 380, якщо товари регулярно вивозяться залiзничним транспортом за межi митної територiї України одним суб'єктом ЗЕД за одним договором (контрактом), то митниця вiдправлення може дозволити цьому суб'єктовi подавати загальну вантажну митну декларацiю (далi - ЗВМД), що оформлюється на товари, якi перемiщуватимуться окремими партiями протягом певного перiоду, погодженого з цiєю митницею.

     Згiдно з пунктами 3.1.1, 3.2.4 Порядку проведення митного оформлення товарiв, що вивозяться залiзничним транспортом, суб'єкт ЗЕД, що подав митницi вiдправлення ЗВМД з метою вивезення товарiв залiзничним транспортом за межi митної територiї України, у строк, що не перевищує 15 дiб з дати фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України (протягом 15 дiб пiсля фактичного вивезення товарiв за межi митної територiї України), подає цiй митницi ВМД, заповнену згiдно з Порядком заповнення граф ВМД, i товаросупровiднi документи.

     Вiдповiдно до статтi 72 Кодексу, митне оформлення розпочинається пiсля подання митному органу митної декларацiї, а також усiх необхiдних для здiйснення митного контролю та оформлення документiв, вiдомостей щодо товарiв i транспортних засобiв, якi пiдлягають митному оформленню.

     Таким чином, тимчасова та неповна декларацiї, а також перiодична митна декларацiя видiленi Кодексом як самостiйнi декларацiї. Застосування таких декларацiй здiйснюється вiдповiдно до положень Кодексу, нормативно-правових актiв Уряду України, Держмитслужби, Положення про вантажну митну декларацiю й Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307. Оформлення таких декларацiй, а також ЗВМД, передбачає наступне подання ВМД, заповненої у звичайному порядку.

     Отже, митне оформлення починається пiсля подання тимчасової, неповної, загальної вантажної, перiодичної митних декларацiй, а також усiх необхiдних для здiйснення митного контролю та оформлення за такими декларацiями документiв з нарахуванням Плати на загальних пiдставах.

     Згiдно зi статтею 93 Кодексу у разi ввезення товарiв на митну територiю України у випадках, передбачених цим Кодексом, декларант заздалегiдь повiдомляє вiдповiдний митний орган про намiр ввезти цi товари. Порядок повiдомлення митного органу про намiр ввезти товари на митну територiю України або вивезти товари з цiєї територiї встановлюється спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи.

     Статтею 43 Кодексу визначено, що у разi ввезення на митну територiю України товарiв i транспортних засобiв митний контроль розпочинається з моменту перетинання ними митного кордону України. У разi вивезення за межi митної територiї України митний контроль розпочинається з моменту пред'явлення товарiв i транспортних засобiв для митного оформлення та їх декларування в установленому цим Кодексом порядку.

     Порядок заповнення й використання попереднього повiдомлення митного органу про намiр увезти товари на митну територiю України, затверджений наказом Держмитслужби вiд 03.07.06 N 551.

     Пунктом 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.02 N 390 "Про ввезення на митну територiю України окремих видiв товарiв" встановлено, що в разi ввезення на митну територiю України з будь-якою метою (крiм транзиту через територiю України) (та перемiщення експрес-перевiзниками) окремих видiв товарiв, перелiк яких установлюється Державною митною службою залежно вiд виду транспорту, який використовується для їх перемiщення, умовою пропуску через митний кордон України цих товарiв є подання суб'єктом пiдприємницької дiяльностi, на адресу якого ввозяться товари, митницi, у зонi якої вiн знаходиться, попередньої вантажної митної декларацiї та її електронної копiї. Порядок заповнення та оформлення декларацiї, формат її електронної копiї та порядок обмiну електронними копiями мiж митними органами визначаються Державною митною службою. Пунктом 3 цiєї ж постанови Уряду встановлено, що в разi ввезення на митну територiю України з будь-якою метою (крiм транзиту через територiю України) (та перемiщення експрес-перевiзниками) товарiв, зазначених у пунктi 1 цiєї постанови, за обранням суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, на адресу якого ввозяться товари, або уповноваженої ним особи застосовується один захiд забезпечення доставки товарiв до митниць призначення.

     Положенням про порядок контролю за ввезенням на митну територiю України окремих видiв товарiв, затвердженим наказом Держмитслужби України вiд 28.02.03 N 129, визначений порядок заповнення, оформлення та використання попередньої вантажної митної декларацiї. Попередня вантажна митна декларацiя - це документ, що складається на бланку унiфiкованого адмiнiстративного документа форми МД-2 (МД-3), мiстить у собi вiдомостi про товари, якi будуть увезенi на митну територiю України, i є одним iз документiв контролю за їх доставкою. Попереднє повiдомлення - це документ, що оформлюється згiдно з вимогами роздiлу 4 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 08.12.98 N 771 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335, та з наказом Держмитслужби вiд 24.04.99 N 240 "Про затвердження Порядку заповнення та використання попереднього повiдомлення", зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 14.05.99 за N 306/3599.

     Таким чином, оформлення попереднього повiдомлення або попередньої вантажної митної декларацiї проводиться до моменту ввезення товарiв на митну територiю України, тобто до початку митного контролю та митного оформлення, у зв'язку з чим вiдсутнi пiдстави для нарахування Плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв.

Перший заступник Голови Служби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.