Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 117 від 18.02.2011

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

25.11.08 N 1302


Про затвердження Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо порядку подання документiв, якi пiдтверджують право громадян на звiльнення вiд оподаткування пiд час митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державної митної служби України
вiд 8 лютого 2010 року N 86

     З метою забезпечення однозначного розумiння окремих положень законодавства з питань оподаткування, керуючись пiдпунктом 4.4.2 статтi 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" та вiдповiдно до наказу Державної митної служби України вiд 26.07.2005 N 703 "Про затвердження Порядку надання митними органами роз'яснень окремих положень податкового законодавства" наказую:

     1. Затвердити Узагальнююче податкове роз'яснення щодо порядку подання документiв, якi пiдтверджують право громадян на звiльнення вiд оподаткування пiд час митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України (додається).

     2. Начальникам митниць iнформувати про вимоги цього наказу платникiв податкiв (громадян i заiнтересованi органiзацiї), у тому числi шляхом висвiтлення його в мiсцевих засобах масової iнформацiї та на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування вiдповiдних пiдроздiлiв митницi й у пунктах пропуску через державний кордон України.

     3. Установити, що цей наказ набирає чинностi з дня оприлюднення у засобах масової iнформацiї.

     4. Скасувати наказ Держмитслужби України вiд 16.09.2008 N 1010 "Про затвердження Порядку подання документiв, якi пiдтверджують право громадян на звiльнення вiд оподаткування пiд час митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України, та внесення змiн до наказу Держмитслужби вiд 17.11.2005 N 1118"

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної митної служби України Гутника А.Є.

Голова Служби В.I.Хорошковський
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстерство фiнансiв України
Мiнiстр фiнансiв України
В.М.Пинзеник

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
25.11.08 N 1302

Узагальнююче податкове роз'яснення щодо порядку подання документiв, якi пiдтверджують право громадян на звiльнення вiд оподаткування пiд час митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України

I. Загальнi положення

     1. Згiдно статей 252, 299 Митного кодексу України та вiдповiдно до статтi 8 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" (далi - Закон) окремi товари (предмети), звiльняються вiд оподаткування.

     2. Митне оформлення таких товарiв (предметiв) здiйснюється пiсля подання всiх документiв, якi пiдтверджують право громадян на звiльнення вiд оподаткування пiд час митного оформлення, або за умови сплати податкiв та зборiв (обов'язкових платежiв), установлених законодавством України.

     3. Перелiк документiв, подання яких необхiдне для здiйснення митного оформлення товарiв (предметiв), увезених на митну територiю України громадянами зi звiльненням вiд оподаткування, визначено в додатку до цього роз'яснення.

     4. Документи, необхiднi для здiйснення митного оформлення товарiв (предметiв) iз звiльненням вiд оподаткування, подаються митному органу разом з товарами (предметами) власником таких товарiв (предметiв) або вповноваженою особою.

     5. Перевiрка та розгляд поданих документiв здiйснюються посадовою особою митного органу, до функцiональних обов'язкiв якої входять функцiї контролю за нарахуванням i справлянням податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), iз залученням у разi необхiдностi спiвробiтникiв iнших пiдроздiлiв митного органу.

     6. У разi декларування товарiв (предметiв) з використанням митної декларацiї, форма якої затверджена постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 "Про перелiк вiдомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разi перемiщення ними через митний кордон України предметiв", iнформацiя про документи, якi пiдтверджують право громадян на звiльнення вiд оподаткування, вноситься до цiєї декларацiї згiдно з Порядком заповнення митної декларацiї при перемiщеннi громадянами предметiв через митний кордон України, затвердженим наказом Держмитслужби вiд 04.06.2008 N 604 та зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 10.07.2008 за N 629/15320.

     7. У разi декларування товарiв (предметiв) з використанням вантажної митної декларацiї iнформацiя про документи, якi пiдтверджують право громадян на звiльнення вiд оподаткування, коди пiльг в обкладеннi ввiзними митом, податком на додану вартiсть, акцизним збором уносяться до неї згiдно з Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженою наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307 (у редакцiї наказу Держмитслужби вiд 07.11.2007 N 933), зареєстрованою в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247.

     8. Документи або їх копiї, що пiдтверджують право громадян на звiльнення вiд оподаткування, залишаються у справах митного органу.

Директор Департаменту митних платежiв С.О.Джигалов

 

Додаток
до Узагальнюючого податкового роз'яснення щодо порядку подання документiв, якi пiдтверджують право громадян на звiльнення вiд оподаткування пiд час митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України

Перелiк документiв, подання яких необхiдне для здiйснення митного оформлення товарiв (предметiв), увезених на митну територiю України громадянами зi звiльненням вiд оподаткування

N
з/п
Назва товару (предмету) Пiдстава для надання пiльги в обкладеннi ввiзним митом, акцизним збором i податком на додану вартiсть Документи
1 2 3 4
1 Товари, що тимчасово ввозяться на митну територiю України пiд зобов'язання про їх зворотне вивезення Пункт 3 частини першої статтi 8 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" 1. Зобов'язання про зворотне вивезення тимчасово ввезених товарiв.
2. Документ про надання митному органу фiнансових гарантiй щодо забезпечення стягнення.
2 Товари, що належать громадянам-нерезидентам i перемiщуються транзитом через митну територiю України Пункт 4 частини першої статтi 8 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" 1. Зобов'язання про транзит товарiв.
2. Документ про надання митному органу гарантiй щодо виконання зобов'язання про транзит.
3 Товари та транспортнi засоби, що ввозяться (пересилаються) громадянами та входять до складу спадщини за законом, вiдкритої за межами України на користь резидента Пункт 7 частини першої статтi 8 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" 1. Документ, що пiдтверджує склад спадщини за законом, вiдкритої за межами України на користь громадянина-резидента органами, що вчиняють нотарiальнi дiї в країнi її вiдкриття.
Зазначене пiдтвердження легалiзується у вiдповiднiй закордоннiй дипломатичнiй (консульськiй) установi України, якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами України.
4 Товари, що ввозяться (пересилаються) громадянами-резидентами у виглядi призiв (нагород), отриманих за участь у спортивних та iнших змаганнях (конкурсах, фестивалях тощо) Пункт 8 частини першої статтi 8 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" 1. Документ, що пiдтверджує факт одержання нагороди, призу, завiрений нотарiальними органами вiдповiдної країни.
Зазначене пiдтвердження легалiзується у вiдповiднiй закордоннiй дипломатичнiй (консульськiй) установi України.
5 Товари, транспортнi засоби, що були попередньо вивезенi (пересланi) громадянами за митний кордон України пiд письмове зобов'язання про їх зворотне ввезення i ввозяться (пересилаються) назад на митну територiю України, за наявностi вiдповiдної вивiзної митної декларацiї Пункт 9 частини першої статтi 8 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" 1. Митна декларацiя, за якою товари тимчасово вивозилися пiд зобов'язання про зворотне ввезення.
6 Предмети, що ввозяться (пересилаються) у разi переселення громадян на постiйне мiсце проживання в Україну, в тому числi й механiчнi транспортнi засоби Стаття 252 Митного кодексу України, пункт 12 частини першої статтi 8 та частина друга статтi 8 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" 1. Предмети (особистi речi), механiчнi транспортнi засоби (крiм транспортних засобiв за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi):
для громадян України, якi переселяються на постiйне мiсце проживання в Україну:
а) паспорт громадянина України для виїзду за кордон зi штампом "Постiйне проживання", проставленим й анульованим вiдповiдним пiдроздiлом мiграцiйної служби, або з вiдмiткою про анулювання напису "Постiйне проживання", засвiдченого гербовою печаткою консульської установи України в країнi попереднього проживання такого громадянина (для громадян України, якi ранiше виїхали за межi України тимчасово та подали клопотання про залишення на постiйне проживання за кордоном), та вiдмiтками про дату поставлення та зняття з постiйного консульського облiку, засвiдченими гербовою печаткою консульської установи України в країнi попереднього проживання такого громадянина, або анульованою вiдмiткою про дату поставлення на постiйний консульський облiк, засвiдченою гербовою печаткою консульської установи України в країнi попереднього проживання такого громадянина;
б) паспорт громадянина України з вiдмiткою про реєстрацiю мiсця проживання в Українi (може бути вiдсутнiм при перетинi митного кордону України);
для iноземцiв та осiб без громадянства, якi переселяються на постiйне мiсце проживання в Україну:
а) паспортний документ iноземця та особи без громадянства на право виїзду за кордон з iммiграцiйною вiзою на постiйне проживання в Українi, виданою закордонним дипломатичним представництвом або консульською установою України, та/або копiя дозволу на iммiграцiю в Україну;
б) посвiдка на постiйне проживання в Українi (може бути вiдсутньою при перетинi митного кордону України);
в) вiдмiтка у паспортному документi iноземця та особи без громадянства на право виїзду за кордон про наявнiсть дозволу на постiйне проживання, встановлена додатком 1 до Правил в'їзду iноземцiв та осiб без громадянства в Україну, їх виїзду з України i транзитного проїзду через її територiю, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.12.95 N 1074 (може бути вiдсутня при перетинi митного кордону України);
для осiб, якi набули громадянства України за територiальним походженням:
а) копiя паспортного документа iноземця та особи без громадянства з вiдомостями, що пiдтверджують факт переселення на постiйне мiсце проживання в Україну, який подавався при перетинi митного кордону України;
б) паспорт громадянина України з вiдмiткою про реєстрацiю мiсця проживання в Українi (вiдсутнiй при перетинi митного кордону України);
в) копiя паспортного документа iноземця та особи без громадянства з вiдомостями, що пiдтверджують факт переселення на постiйне мiсце проживання.
2. Механiчнi транспортнi засоби за кодами 87.01, 87.02, 87.03, 87.04, 87.05 Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi:
окрiм документiв, зазначених у пунктi 1:
- документ, що пiдтверджує право власностi громадянина на транспортний засiб не менше одного року;
- документ, що пiдтверджує перебування транспортного засобу на облiку в країнi постiйного мiсця попереднього проживання громадянина не менше року;
- документ, що пiдтверджує постiйне проживання громадянина на територiї країни попереднього мiсця проживання не менше одного року.
Примiтка. Для вирiшення питання про можливiсть звiльнення вiд оподаткування предметiв, у т.ч. особистих речей та механiчних транспортних засобiв, якi ввозяться громадянами, якi набули громадянства України за територiальним походженням, крiм зазначених документiв та вiдомостей в них, слiд звертати увагу, зокрема на:
- дати видачi паспорта громадянина України та паспортного документа iноземця та особи без громадянства;
- документи, що свiдчать про постiйне проживання громадянина в країнi попереднього проживання;
- копiї дозволiв на iммiграцiю, виданих компетентними органами країни попереднього проживання громадянина;
- копiї документiв про припинення iноземного громадянства;
- наявнiсть листкiв вибуття, або документiв, що їх замiнюють
7 Транспортнi засоби, що ввозяться (пересилаються) працiвниками дипломатичної служби, якi перебували за кордоном у довготермiнових вiдрядженнях або проходили дипломатичну службу строком не менше одного року та повертаються в Україну Пункт 13 частини першої статтi 8 Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" 1. Довiдка, видана Мiнiстерством закордонних справ України, за пiдписом першого заступника Мiнiстра закордонних справ України, а в разi його вiдсутностi - одного iз заступникiв вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв, а також керiвника фiнансового пiдроздiлу Мiнiстерства закордонних справ України про суму коштiв, що виплачуються працiвникам дипломатичної служби України, якi перебували за кордоном у довгостроковому вiдрядженнi або проходили дипломатичну службу за кордоном строком не менше одного року та повертаються в Україну.
2. Документ, що пiдтверджує право власностi на транспортний засiб.
8 а) товари, призначенi для особистого користування, що ввозяться на митну територiю України посадовими особами представництв iноземних держав, а також членами їх сiмей, якi проживають разом з ними, за умови, що вони не є громадянами України та не проживають в Українi постiйно Статтi 287, 289, 290, 292 та частина перша статтi 293 Митного Кодексу України 1. Митна декларацiя, оформлена митним органом на кордонi.
2. Заява дипломатичного представництва до Мiнiстерства закордонних справ України щодо мети ввезення транспортних засобiв (у разi ввезення транспортних засобiв).
3. Iнформацiя Мiнiстерства закордонних справ України щодо дiючих умов взаємностi (надсилається до митного органу Держмитслужбою).
4. Документ, що пiдтверджує право власностi на транспортний засiб (у разi ввезення транспортних засобiв).
5. Документи, що посвiдчують статус особи (дипломатична, консульська або службова картка, видана Мiнiстерством закордонних справ України - для посадових осiб представництв iноземних держав, а також членiв їх сiмей, якi проживають разом з ними, за умови, що вони не є громадянами України та не проживають в Українi постiйно).
6. Копiя спецiальної Угоди з вiдповiдною iноземною державою про розповсюдження таких митних пiльг на спiвробiтникiв адмiнiстративно-технiчного персоналу дипломатичного представництва (консульської установи) iноземної держави та членiв їхнiх сiмей, якi проживають разом з ними, якщо цi спiвробiтники та члени їх сiмей не є громадянами України та не проживають в Українi постiйно (тiльки для спiвробiтникiв адмiнiстративно-технiчного персоналу дипломатичного представництва (консульської установи) iноземної держави та членiв їх сiмей), надсилається до митного органу Держмитслужбою.
7. Копiя спецiальної Угоди з вiдповiдною iноземною державою про розповсюдження таких митних пiльг на спiвробiтникiв обслуговуючого персоналу дипломатичного представництва iноземної держави та членiв їхнiх сiмей, якi проживають разом з ними, якщо цi спiвробiтники та члени їхнiх сiмей не є громадянами України та не проживають в Українi постiйно (тiльки для спiвробiтникiв обслуговуючого персоналу дипломатичного представництва iноземної держави та членiв їх сiмей), надсилається до митного органу Держмитслужбою.
  б) предмети, призначенi для початкового облаштування, що ввозяться посадовими особами представництв iноземних держав в Українi, а також членами їх сiмей, якi проживають разом з ними, за умови, що вони не є громадянами України та не проживають в Українi постiйно, на митну територiю України в термiн до 6 перших мiсяцiв їх роботи Стаття 287, 288, 289, 290 та частина перша статтi 293 Митного Кодексу України 1. Митна декларацiя, оформлена митним органом на кордонi.
2. Заява дипломатичного представництва до Мiнiстерства закордонних справ щодо мети ввезення транспортних засобiв.
3. Iнформацiя Мiнiстерства закордонних справ щодо дiючих умов взаємностi (надсилається до митного органу Держмитслужбою).
4. Документи, що посвiдчують статус особи (дипломатична, консульська або службова картка, видана Мiнiстерством закордонних справ України - для посадових осiб представництв iноземних держав, а також членiв їх сiмей, якi проживають разом з ними, за умови, що вони не є громадянами України та не проживають в Українi постiйно).
5. Копiя спецiальної Угоди з вiдповiдною iноземною державою про розповсюдження таких митних пiльг на спiвробiтникiв обслуговуючого персоналу дипломатичного представництва iноземної держави та членiв їхнiх сiмей, якi проживають разом з ними, якщо цi спiвробiтники та члени їхнiх сiмей не є громадянами України та не проживають в Українi постiйно (тiльки для спiвробiтникiв обслуговуючого персоналу дипломатичного представництва (консульської установи) iноземної держави та членiв їх сiмей), надсилається до митного органу Держмитслужбою.
 
(Перелiк iз змiнами, внесеними згiдно з наказом Державної митної служби України вiд 08.02.2010р. N 86)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.