Документ скасований: Наказ Мінфіну № 657 від 31.05.2012

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

18.05.2011 N 399


Про затвердження Порядку застосування митного режиму транзиту та внесення змiн до деяких наказiв Держмитслужби

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
9 серпня 2011 р. за N 961/19699


     Вiдповiдно до статей 187, 200 - 203 Митного кодексу України та Закону України "Про транзит вантажiв" наказую:

     1. Затвердити Порядок застосування митного режиму транзиту, що додається.

     2. Унести до Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 08.12.98 N 771, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 22.01.99 за N 42/3335 (iз змiнами), такi змiни:

     у главi 7:

     пункт 7.1 викласти в такiй редакцiї:

     "7.1. Рiшення про змiну митного режиму приймає митниця, в зонi дiяльностi якої знаходяться товари, щодо яких змiнюється митний режим.";

     пункти 7.2 - 7.4 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 7.5 - 7.9 вважати вiдповiдно пунктами 7.2 - 7.6;

     пункти 7.3 - 7.6 виключити.

     3. У пунктi 8.4 глави 8 Порядку реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 21.11.2001 N 755, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 14.12.2001 за N 1036/6227 (у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 05.03.2004 N 172) (iз змiнами), слова "замiсть вказаних товаротранспортних документiв на нього складається нова вантажна митна декларацiя (далi - ВМД) вiдповiдно до митного режиму "транзит"" замiнити словами "декларант здiйснює декларування цього вантажу у встановленому порядку залежно вiд обраного митного режиму".

     4. Унести до Порядку контролю за доставкою в митницi призначення транзитних товарiв залiзничним транспортом з використанням накладної УМВС (СМГС) або на умовах Конвенцiї про мiжнароднi залiзничнi перевезення (КОТIФ) з використанням накладної ЦIМ (СIМ) та накладної ЦIМ/УМВС (CIM/SMGS, ЦИМ/СМГС), затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 04.08.2004 N 566, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 16.08.2004 за N 1013/9612 (у редакцiї наказу Державної митної служби України вiд 12.12.2007 N 1047), такi змiни:

     4.1. У роздiлi I:

     в абзацi першому пункту 2 слова "пунктами або в межах одного пункту пропуску" замiнити словами "пунктами пропуску (пунктами контролю) або в межах одного пункту пропуску (пункту контролю)";

     пункт 3 викласти в такiй редакцiї:

     "3. Взаємодiя посадових осiб митних органiв, що здiйснюють митнi процедури з товарами (вантажами), перемiщуваними залiзничними вантажними поїздами, i працiвникiв залiзниць України здiйснюється вiдповiдно до Iнструкцiї про взаємодiю посадових осiб митних органiв, що здiйснюють митнi процедури з товарами (вантажами), перемiщуваними залiзничними вантажними поїздами, i працiвникiв залiзниць України, затвердженої наказом Державної митної служби України, Мiнiстерства транспорту та зв'язку України вiд 18.09.2008 N 1019/1143, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 04.12.2008 за N 1157/15848 (далi - Iнструкцiя)";

     пункт 4 пiсля слiв "пунктi пропуску" доповнити словами "(пунктi контролю)".

     4.2. Пункт 2 роздiлу II викласти в такiй редакцiї:

     "2. У пунктi пропуску (пунктi контролю) для залiзничного сполучення посадовiй особi митницi вiдправлення декларантом подається накладна ЦIМ, або накладна УМВС, або накладна ЦIМ/УМВС та електронна копiя вiдповiдної накладної на магнiтному носiї i два її роздрукованi примiрники, завiренi календарним штемпелем залiзничної станцiї, що прийняла товари до перевезення, та (за наявностi) рахунок-фактура, iншi документи, що вказують вартiсть товару, пакувальний лист (специфiкацiя), передатна вiдомiсть (та їх копiї - по однiй з кожного документа з вiдмiтками залiзницi та iнших контрольних служб). У випадку електронного декларування замiсть паперових примiрникiв залiзничних накладних та їх електронних копiй застосовуються зазначенi накладнi у виглядi електронних документiв".

     4.3. У роздiлi III:

     пункт 6 пiсля слiв "пунктi пропуску" доповнити словами "(пунктi контролю)";

     пункт 8 викласти в такiй редакцiї:

     "8. Переадресування товарiв, що перебувають пiд митним контролем, унаслiдок змiни вантажоодержувача або станцiї призначення проводиться з дотриманням вимог, визначених главою 6 Iнструкцiї".

     5. Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення (Сьомка С. М.) i Управлiнню правового забезпечення (Чорна Г. М.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     6. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С. А.) до набрання чинностi цим наказом доопрацювати вiдповiдне програмне забезпечення.

     7. Установити, що цей наказ набирає чинностi через 60 днiв з дня його офiцiйного опублiкування.

     8. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Державної митної служби України Дороховського О. М.

Голова Державної митної служби України I. Г. Калєтнiк
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр фiнансiв України Ф. О. Ярошенко
Вiце-президент Асоцiацiї мiжнародних автомобiльних перевiзникiв України Ю. Ф. Кучинський
Перший заступник Голови - Голова лiквiдацiйної комiсiї Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва Г. Яцишина

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
18.05.2011 N 399
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
9 серпня 2011 р. за N 961/19699

ПОРЯДОК
застосування митного режиму транзиту

I. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено вiдповiдно до статтi 187 Митного кодексу України з метою реалiзацiї положень статей 200 - 203 Митного кодексу України, Закону України "Про транзит вантажiв".

     1.2. Цей Порядок регулює окремi питання застосування митного режиму транзиту товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються пiд митним контролем мiж двома митними органами або в межах зони дiяльностi одного митного органу.

     1.3. У цьому Порядку термiни вживаються в значеннях, наведених у Митному кодексi України та iнших нормативно-правових актах з питань митної справи.

     1.4. Порядок не поширюється на транзит товарiв, що перемiщуються митною територiєю України у мiжнародних поштових та мiжнародних експрес-вiдправленнях, а також трубопровiдним транспортом i лiнiями електропередач.

II. Особливостi електронного декларування у митному режимi транзиту

     2.1. Електронне декларування товарiв i транспортних засобiв у митний режим транзиту може використовуватися пiдприємствами, якi мають право їх декларувати та внесенi до Реєстру пiдприємств, допущених до електронного декларування.

     2.2. Процедури електронного декларування застосовуються до товарiв i транспортних засобiв, що помiщуються у митний режим транзиту, iз використанням електронних вантажних митних декларацiй (далi - ЕВМД) та iнших електронних документiв, необхiдних для митного контролю та оформлення, визначених законодавством (далi - ЕД).

     Митний контроль та оформлення товарiв i транспортних засобiв, що декларуються вiдповiдно до абзацу першого цього пункту, здiйснюються згiдно з положеннями роздiлiв III, IV, VI Порядку здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв, якi декларуються з поданням вантажної митної декларацiї та документiв контролю за перемiщенням товарiв (попереднього повiдомлення та попередньої митної декларацiї) в електронному виглядi, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 26.09.2007 N 800, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 11.10.2007 за N 1166/14433 (зi змiнами) (далi - Порядок N 800).

     2.3. Електронне декларування товарiв i транспортних засобiв, що помiщуються у митний режим транзиту, може здiйснюватись iз використанням замiсть ЕВМД iнших, визначених законодавством, документiв, що подаються митному органу як електронний документ.

     2.4. Для декларування товарiв i транспортних засобiв, що будуть перемiщуватися транзитом, можуть подаватися ЕВМД, або документи, передбаченi пунктом 2.3 цього роздiлу, або пiдписанi електронним цифровим пiдписом декларанта електроннi копiї документiв, передбачених пунктом 2.3 цього роздiлу, без надання iнших ЕД.

     2.5. Обробка документiв, поданих згiдно з пунктами 2.3, 2.4 цього роздiлу, здiйснюється вiдповiдно до положень роздiлу III Порядку N 800 та за допомогою програмно-iнформацiйних комплексiв Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України (далi - ЄАIС Держмитслужби), що використовуються для контролю за перемiщенням товарiв вiдповiдним видом транспорту.

     2.6. Пiд час пред'явлення митному органу товарiв i транспортних засобiв, що задекларованi вiдповiдно до пунктiв 2.3, 2.4 цього роздiлу, уповноважена особа:

     повiдомляє реквiзити документа, отриманi декларантом вiд митного органу у складi авторизованого повiдомлення;

     подає товарно-транспортнi та за наявностi iншi товаросупровiднi документи, на пiдставi яких товари перемiщуватимуться транзитом через митну територiю України;

     подає документи з вiдмiтками, що свiдчать про проведення видiв контролю, передбачених статтею 27 Митного кодексу України, а також у випадках, визначених законодавством, iншi документи, необхiднi для здiйснення митного контролю та оформлення.

     Посадовою особою митного органу згiдно з установленим для вiдповiдного виду транспорту порядком здiйснюються передбаченi законодавством митнi процедури з унесенням необхiдних вiдомостей до вiдповiдних програмно-iнформацiйних комплексiв ЄАIС Держмитслужби.

     2.7. Пiсля здiйснення митних процедур згiдно з пунктами 2.2, 2.6 цього роздiлу посадовою особою митного органу за допомогою вiдповiдних програмно-iнформацiйних комплексiв ЄАIС Держмитслужби формуються та роздруковуються два примiрники витягу з документа, з використанням якого товари i транспортнi засоби помiщуються у митний режим транзиту.

     2.8. Направлення товарiв i транспортних засобiв у пункт пропуску на державному кордонi України, через який вiдбуватиметься фактичне вивезення товарiв за межi митної територiї України, здiйснюється згiдно з установленим для вiдповiдного виду транспорту порядком та виконанням iнших, передбачених законодавством, митних процедур.

III. Умови перемiщення товарiв у митному режимi транзиту

     3.1. Операцiї з товарами, що здiйснюються вiдповiдно до статей 63, 109, 215 Митного кодексу України та Порядку здiйснення комплексних операцiй з товарами, що перемiщуються пiд митним контролем митною територiєю України, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 29.10.2009 N 1034, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 19.11.2009 за N 1115/17131, не є операцiями з використання цих товарiв на митнiй територiї України.

     3.2. Митне оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України, у митний режим транзиту здiйснюється митним органом у пунктi пропуску на державному кордонi України.

     Товари, якi ввезенi на митну територiю України та перебувають пiд митним контролем, можуть надалi бути оформленi в митний режим транзиту митним органом за мiсцем розташування цих товарiв.

     3.3. Митне оформлення товарiв у митний режим транзиту здiйснюється вiдповiдно до законодавства України, що залежно вiд особливостей перемiщення товарiв та транспортних засобiв через державний кордон України регулює таке перемiщення.

     3.4. Змiна митного режиму транзиту здiйснюється у встановленому законодавством порядку за умови виконання всiх належних процедур щодо заявленого митного режиму, дотримання вимог законодавства щодо тарифних i нетарифних заходiв регулювання та подання митному органу для здiйснення митного контролю та митного оформлення вiдповiдних документiв, що пiдтверджують заявлений режим.

     3.5. Iдентифiкацiя товарiв i транспортних засобiв, що оформлюються до митного режиму транзиту, здiйснюється вiдповiдно до положень Митного кодексу України.

     3.6. У разi пошкодження або руйнування контейнера, псування вантажу тощо внаслiдок дiї обставин непереборної сили декларант має право на проведення iдентифiкацiйного огляду згiдно з Порядком проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв декларантом, затвердженим наказом Державної митної служби України вiд 01.04.2002 N 174, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 09.04.2002 за N 353/6641.

     3.7. Формат  ЕВМД, iнших ЕД, кодування символiв, засоби пересилання визначаються спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи з оприлюдненням вiдповiдної iнформацiї на веб-сайтi Держмитслужби України в мережi Iнтернет.

Заступник директора Департаменту органiзацiї митного контролю та оформлення - начальник Управлiння декларування та митних режимiв I. М. Муратов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.