Документ скасований: Постанова КМУ № 1300 від 12.12.2023

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 4 червня 2015 р. N 367


Про затвердження Порядку в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 16 вересня 2015 року N 722,
вiд 13 липня 2016 року N 437,
вiд 19 липня 2017 року N 544,
вiд 4 липня 2018 року N 584,
вiд 5 червня 2019 року N 474,
вiд 28 жовтня 2019 року N 890,
вiд 24 грудня 2019 року N 1157,
вiд 6 травня 2020 року N 371,
вiд 12 червня 2020 року N 480,
вiд 22 серпня 2020 року N 641,
вiд 25 листопада 2020 року N 1161,
вiд 28 грудня 2020 року N 1368,
вiд 26 травня 2021 року N 533

     Вiдповiдно до пiдпунктiв 1 i 4 пункту 12.6 статтi 12 Закону України "Про створення вiльної економiчної зони "Крим" та про особливостi здiйснення економiчної дiяльностi на тимчасово окупованiй територiї України" та абзацу другого частини другої статтi 10 Закону України "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Затвердити Порядок в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України А. ЯЦЕНЮК

Iнд. 72

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 4 червня 2015 р. N 367

ПОРЯДОК
в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї

(У текстi Порядку пiсля слiв "територiальний орган ДМС" в усiх вiдмiнках i формах числа доповнено словами "або територiальний пiдроздiл ДМС у Новотроїцькому чи Генiчеському районi Херсонської областi" у вiдповiдному вiдмiнку i числi згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 вересня 2015 року N 722)

(У текстi Порядку слова "контрольний пункт" в усiх вiдмiнках i формах числа замiнено словами "контрольний пункт в'їзду-виїзду" у вiдповiдному вiдмiнку i числi згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 2020 року N 1368)

Загальнi положення

     1. Цей Порядок регулює питання перетину адмiнiстративного кордону вiльної економiчної зони "Крим" пiд час в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї громадян України вiдповiдно до Закону України "Про створення вiльної економiчної зони "Крим" та про особливостi здiйснення економiчної дiяльностi на тимчасово окупованiй територiї України", а також iноземцiв та осiб без громадянства - з урахуванням вимог Закону України "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України".

     2. Термiни, що вживаються в цьому Порядку, мають таке значення:

     абзац другий пункту 2 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     органи i служби, що здiйснюють контроль у контрольних пунктах в'їзду-виїзду, - пiдроздiли охорони державного кордону, територiальнi органи Держмитслужби (далi - контрольнi органи i служби).

(абзац третiй пункту 2 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     Iншi термiни в цьому Порядку вживаються у значеннi, наведеному в Кримiнальному процесуальному кодексi України, Митному кодексi України, Законах України "Про Єдиний державний демографiчний реєстр та документи, що пiдтверджують громадянство України, посвiдчують особу чи її спецiальний статус", "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства", "Про прикордонний контроль", "Про створення вiльної економiчної зони "Крим" та про особливостi здiйснення економiчної дiяльностi на тимчасово окупованiй територiї України", "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України", Положеннi про облаштування контрольних пунктiв в'їзду на тимчасово окупованi територiї у Донецькiй та Луганськiй областях, тимчасово окуповану територiю Автономної Республiки Крим i м. Севастополя та виїзду з них, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 2020р. N 1368.

(абзац четвертий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     3. В'їзд на тимчасово окуповану територiю України та виїзд з неї здiйснюються через контрольнi пункти в'їзду-виїзду:

     iноземцiв та осiб без громадянства - за паспортним документом та спецiальним дозволом, виданим територiальним органом ДМС або територiальним пiдроздiлом ДМС у Новотроїцькому чи Генiчеському районi Херсонської областi;

     громадян України - за умови пред'явлення будь-якого документа, визначеного статтею 5 Закону України "Про громадянство України" або статтею 2 Закону України "Про порядок виїзду з України i в'їзду в Україну громадян України".

     В'їзд на тимчасово окуповану територiю України громадян України, якi не досягли 16-рiчного вiку, здiйснюється через контрольнi пункти в'їзду-виїзду за умови пред'явлення паспорта громадянина України, або паспорта громадянина України для виїзду за кордон з дотриманням вимог, передбачених для таких осiб пунктами 3 - 6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 сiчня 1995 р. N 57 (ЗП України, 1995 р., N 4, ст. 92; 2010 р., N 65, ст. 2239).

(абзац четвертий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2019р. N 1157)

     В'їзд на тимчасово окуповану територiю України громадян України, якi не досягли 16-рiчного вiку, якi виїхали з цiєї територiї в супроводi одного з батькiв (усиновлювачiв), опiкунiв, пiклувальникiв або iнших законних представникiв чи в супроводi iнших осiб, уповноважених одним iз батькiв (усиновлювачiв), опiкунiв, пiклувальникiв або iнших законних представникiв, може здiйснюватися також в супроводi батькiв (усиновлювачiв), опiкунiв, пiклувальникiв або iнших законних представникiв чи в супроводi iнших осiб, уповноважених батьками (усиновлювачами), опiкунами, пiклувальниками або iншими законними представниками, а також в супроводi однiєї iз зазначених осiб, з якими вони здiйснили виїзд.

(пункт 3 доповнено новим абзацом п'ятим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2019р. N 1157)

     В'їзд на тимчасово окуповану територiю України громадян України вiком вiд 14 до 16 рокiв, якi навчаються в закладах освiти на територiї iнших регiонiв України, батьки (усиновлювачi), опiкуни, пiклувальники яких проживають на тимчасово окупованiй територiї України, може здiйснюватися також без супроводу батькiв чи одного з батькiв (усиновлювачiв), опiкунiв, пiклувальникiв або iнших законних представникiв чи супроводу iнших осiб, уповноважених ними, за наявностi iнформацiї про навчання цих громадян України в Єдинiй державнiй електроннiй базi з питань освiти.

(пункт 3 доповнено новим абзацом шостим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2019р. N 1157, у зв'язку з цим абзаци п'ятий - восьмий вважати вiдповiдно абзацами сьомим - десятим)

     В'їзд на тимчасово окуповану територiю України громадян України, якi виїхали з цiєї територiї для оформлення документiв, що посвiдчують особу та пiдтверджують громадянство України, та виїзд з тимчасово окупованої територiї України осiб, якi виїжджали з цiєї територiї для оформлення документiв, що посвiдчують особу та пiдтверджують громадянство України, здiйснюється за умови пред'явлення довiдки, виданої територiальним органом або територiальним пiдроздiлом ДМС, за формою згiдно з додатком 5.

(пункт 3 доповнено новим абзацом сьомим згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.06.2019р. N 474, у зв'язку з цим абзац сьомий вважати абзацом восьмим, абзац сьомий пункту 3 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2019р. N 1157)

     Виїзд з тимчасово окупованої територiї України громадян України, якi не досягли 16-рiчного вiку, здiйснюється через контрольнi пункти в'їзду-виїзду за умови пред'явлення паспорта громадянина України, або паспорта громадянина України для виїзду за кордон у супроводi одного з батькiв (усиновлювачiв), опiкунiв, пiклувальникiв або iнших законних представникiв чи в супроводi iнших осiб, уповноважених одним iз батькiв (усиновлювачiв), опiкунiв, пiклувальникiв або iнших законних представникiв.

(абзац восьмий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2019р. N 1157)
(пункт 3 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.09.2015р. N 722)

     У разi вiдсутностi у дитини, яка не досягла 16-рiчного вiку, зазначених документiв уповноваженi службовi особи органу охорони державного кордону надають такiй особi дозвiл на виїзд з тимчасово окупованої територiї України на пiдставi їх свiдоцтва про народження, а також паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон особи, в супроводi якої вони здiйснюють виїзд (а у разi, коли особу супроводжує опiкун, пiклувальник, один iз прийомних батькiв або батькiв-вихователiв, - також рiшення органу опiки та пiклування про влаштування дитини для пiдтвердження повноважень законного представника), для оформлення документiв, що посвiдчують особу та пiдтверджують громадянство України.

(пункт 3 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.06.2019р. N 474)

     У разi виявлення уповноваженою службовою особою пiдроздiлу охорони державного кордону в режимнiй зонi контрольного пункту в'їзду-виїзду дитини, яка не досягла 16-рiчного вiку, без супроводу осiб, передбачених в абзацi восьмому цього пункту, уповноваженi службовi особи пiдроздiлу охорони державного кордону надають такiй особi дозвiл на виїзд з тимчасово окупованої територiї України та невiдкладно (протягом доби) повiдомляють про таку дитину орган Нацiональної полiцiї та забезпечують передачу дитини органу опiки та пiклування за мiсцем її виявлення для забезпечення її соцiального захисту вiдповiдно до Порядку провадження органами опiки та пiклування дiяльностi, пов'язаної iз захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24 вересня 2008р. N 866 "Питання дiяльностi органiв опiки та пiклування, пов'язаної iз захистом прав дитини" (Офiцiйний вiсник України, 2008р., N 76, ст. 2561), Порядку взаємодiї державних органiв та органiв мiсцевого самоврядування пiд час виявлення розлучених iз сiм'єю дiтей, якi не є громадянами України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 листопада 2016р. N 832 "Про особливостi соцiального захисту розлучених iз сiм'єю дiтей, якi не є громадянами України" (Офiцiйний вiсник України, 2016р., N 93, ст. 3041).

(пункт 3 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.06.2019р. N 474, абзац десятий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2019р. N 1157, вiд 28.12.2020р. N 1368)

     У разi виявлення уповноваженою службовою особою пiдроздiлу охорони державного кордону в режимнiй зонi контрольного пункту в'їзду-виїзду громадянина України вiком вiд 14 до 16 рокiв, який навчається в закладi освiти на територiї iншого регiону України, без супроводу осiб, передбачених в абзацi восьмому цього пункту, уповноваженi службовi особи пiдроздiлу охорони державного кордону надають такiй особi дозвiл на виїзд з тимчасово окупованої територiї України за умови пред'явлення документа, передбаченого в абзацi восьмому цього пункту, та наявностi iнформацiї про навчання такого громадянина України в Єдинiй державнiй електроннiй базi з питань освiти.

(пункт 3 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.12.2019р. N 1157, абзац одинадцятий пункту 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

Контрольнi пункти в'їзду-виїзду

     4. Контрольнi пункти в'їзду-виїзду не призначенi для перетинання державного кордону.

(пункт 4 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     5. Режимнi зони контрольних пунктiв в'їзду-виїзду, працюють цiлодобово. Робота режимних зон контрольних пунктiв в'їзду-виїзду може тимчасово припинятися за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв України вiдповiдно до закону.

(абзац перший пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     У рiшеннi зазначаються перiод та причини тимчасового припинення роботи режимних зон контрольних пунктiв в'їзду-виїзду.

(абзац другий пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     У разi виникнення загрози життю та здоров'ю осiб, якi перетинають контрольнi пункти в'їзду-виїзду або виконують свої завдання в контрольних пунктах в'їзду-виїзду, явищ, тенденцiй i чинникiв, що можуть унеможливити чи ускладнити роботу контрольного пункту в'їзду-виїзду, начальник органу охорони державного кордону, в зонi вiдповiдальностi якого розташований контрольний пункт в'їзду-виїзду, приймає рiшення про тимчасове зупинення контрольних операцiй в режимнiй зонi контрольного пункту в'їзду-виїзду на перiод iснування загрози, але не бiльше нiж на 72 години. Таке рiшення приймається у формi розпорядження. Необхiдна iнформацiя невiдкладно (протягом доби) оприлюднюється на офiцiйних веб-сайтах Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби та Держмитслужби. Про прийняте рiшення Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби невiдкладно iнформує Кабiнет Мiнiстрiв України.

(абзац третiй пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)
(пункт 5 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2020р. N 1161)

     6. Порядок взаємодiї контрольних органiв i служб, загальний порядок та послiдовнiсть проведення всiх видiв контролю в контрольних пунктах в'їзду-виїзду визначаються технологiчною схемою пропуску осiб, що в'їжджають на тимчасово окуповану територiю України або виїжджають з неї, транспортних засобiв та вантажiв, яка затверджується окремо для кожного такого пункту керiвником органу охорони державного кордону, в зонi вiдповiдальностi якого розташовано контрольний пункт в'їзду-виїзду, за погодженням з керiвником вiдповiдного територiального органу Держмитслужби, що дiє в контрольному пунктi в'їзду-виїзду. Графiчнi схеми облаштування контрольних пунктiв в'їзду-виїзду погоджуються з Мiнреiнтеграцiї.

(пункт 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     7. У технологiчнiй схемi пропуску осiб, транспортних засобiв та вантажiв, що перемiщуються на тимчасово окуповану територiю України та з такої територiї через контрольнi пункти в'їзду-виїзду, визначаються:

(абзац перший пункту 7 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     межi територiї режимної та сервiсної зони контрольного пункту в'їзду-виїзду, мiсця або примiщення для проведення контролю осiб, транспортних засобiв та вантажiв, зон прикордонного i митного контролю, мiсця або примiщення для проведення медичного огляду, мiсця стоянки транспортних засобiв, у тому числi тих, що затриманi;

(абзац другий пункту 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.06.2020р. N 480, у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     маршрути руху, мiсця стоянки i мiсця вiдстою транспортних засобiв, поїздiв (вагонiв), що перевозять небезпечнi вантажi, а також порядок дiй у разi виникнення надзвичайної ситуацiї, пов'язаної з вiйськовою загрозою, масовими заворушеннями, вчиненням терористичного акту, перешкоджанням або блокуванням роботи контрольного пункту в'їзду-виїзду, а також у разi виникнення ситуацiй техногенного або природного характеру;

     загальний порядок та послiдовнiсть контрольних операцiй щодо осiб, транспортних засобiв та вантажiв;

     порядок допуску в режимну зону контрольного пункту в'їзду-виїзду осiб, транспортних засобiв та вантажiв, порядок їх пересування;

(абзац п'ятий пункту 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     умови виконання органами Нацiональної полiцiї своїх завдань iз забезпечення громадської (публiчної) безпеки та порядку на територiї контрольного пункту в'їзду-виїзду;

(пункт 7 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2020р. N 1161, абзац шостий пункту 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     умови здiйснення контролю службами державного ветеринарно-санiтарного контролю та санiтарно-карантинних пiдроздiлiв (служб) на територiї контрольного пункту в'їзду-виїзду.

(пункт 7 доповнено абзацом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2020р. N 1161, абзац сьомий пункту 7 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     8. Кiлькiсть контрольних пунктiв в'їзду-виїзду, мiсцезнаходження i межi їх режимних та сервiсних зон (у тому числi об'єктiв сервiсного обслуговування), дорожнi коридори визначаються та затверджуються вiдповiдно до пункту 8 Положення про облаштування контрольних пунктiв в'їзду на тимчасово окупованi територiї у Донецькiй та Луганськiй областях, тимчасово окуповану територiю Автономної Республiки Крим i м. Севастополя та виїзду з них, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 2020р. N 1368. Вiдповiдна iнформацiя розмiщується на офiцiйних веб-сайтах Мiноборони, Адмiнiстрацiї Держприкордонслужби, Держмитслужби.

(абзац перший пункту 8 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     Абзац другий пункту 8 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     9. Пункт 9 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     10. Пункт 10 виключено

(пункт 10 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 04.07.2018р. N 584, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.10.2019р. N 890, пункт 10 виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     11. У контрольних пунктах в'їзду-виїзду не допускається використання символiки держави-окупанта, символiки тимчасово окупованої територiї чи її елементiв.

Режим у контрольних пунктах в'їзду-виїзду

     12. У режимнiй зонi контрольного пункту в'їзду-виїзду органом охорони державного кордону, у зонi вiдповiдальностi якого розташовано контрольний пункт в'їзду-виїзду, установлюються режимнi правила, що визначають порядок доступу в них осiб, транспортних засобiв, вiдправлення з режимної зони контрольного пункту в'їзду-виїзду транспортних засобiв, що в'їжджають на тимчасово окуповану територiю України i виїжджають з неї, установлюють iншi обмеження для запобiгання незаконному в'їзду на тимчасово окуповану територiю та виїзду з неї.

(пункт 12 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     13. У примiщення (на мiсце) та транспортнi засоби, в яких перебувають особи, якi пройшли перед в'їздом на тимчасово окуповану територiю України перевiрку документiв, iншi перевiрки, що проводяться в ходi прикордонного контролю, а також у примiщення (на мiсце) та транспортнi засоби, в яких перебувають особи, якi прибули з тимчасово окупованої територiї України i не пройшли такої перевiрки та контролю, вхiд iншим особам забороняється без дозволу уповноважених службових осiб пiдроздiлу охорони державного кордону.

     14. Пункт 14 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     15. Додержання громадської (публiчної) безпеки i порядку забезпечується в режимнiй зонi контрольних пунктiв в'їзду-виїзду органами Нацiональної полiцiї у взаємодiї з iншими контрольними органами i службами. У разi виникнення загрози злочинних та iнших протиправних посягань до здiйснення заходiв з додержання громадського порядку залучаються вiдповiднi пiдроздiли Нацiональної гвардiї.

(пункт 15 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.07.2016р. N 437, у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2020р. N 1161, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     16. Посадка осiб у транспортнi засоби (висадка з них), а також завантаження (вивантаження) вантажiв та iншого майна в режимнiй зонi контрольних пунктiв в'їзду-виїзду проводиться з дозволу уповноважених службових осiб пiдроздiлу охорони державного кордону i пiдроздiлу територiального органу Держмитслужби.

(пункт 16 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     17. Особи i обслуговуючий персонал транспортних засобiв пiсля в'їзду на територiю режимної зони контрольних пунктiв в'їзду-виїзду на вимогу уповноважених службових осiб контрольних органiв i служб надають для огляду транспортнi засоби, вантажi та iнше майно.

(пункт 17 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     18. Особи та обслуговуючий персонал транспортних засобiв, що в'їхали на територiю режимної зони контрольних пунктiв в'їзду-виїзду, мають право:

(абзац перший пункту 18 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     бути присутнiми пiд час огляду транспортних засобiв, вантажiв, що їм належать, а також вiдбору зразкiв проб речовин i матерiалiв, що їм належать, для проведення експрес-аналiзу вiдповiдними контрольними органами i службами;

     отримувати вiд уповноважених службових осiб пiдроздiлу охорони державного кордону та iнших контрольних органiв i служб уснi роз'яснення в разi тимчасової вiдмови їм у в'їздi на тимчасово окуповану територiю України та виїздi з неї.

     19. Виїзд транспортних засобiв з територiї режимної зони контрольних пунктiв в'їзду-виїзду здiйснюється тiльки з дозволу уповноважених службових осiб пiдроздiлу охорони державного кордону.

(пункт 19 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     20. Виконання законних вимог уповноважених службових осiб пiдроздiлу охорони державного кордону та iнших контрольних органiв i служб у контрольних пунктах в'їзду-виїзду обов'язкове для всiх осiб, якi в'їжджають на тимчасово окуповану територiю України та виїжджають з неї.

Спецiальнi дозволи

     21. Спецiальний дозвiл видається в разi:

     1) проживання на тимчасово окупованiй територiї України близьких родичiв або членiв сiм'ї одного з подружжя iноземця чи особи без громадянства, що пiдтверджується документами, виданими уповноваженими державними органами України;

     2) розташування на тимчасово окупованiй територiї України мiсця поховання близьких родичiв або членiв сiм'ї одного з подружжя iноземця чи особи без громадянства, що пiдтверджується вiдповiдними документами;

     3) смертi близьких родичiв або членiв сiм'ї одного з подружжя iноземця чи особи без громадянства, що проживали на тимчасово окупованiй територiї України, що пiдтверджується вiдповiдними документами;

     4) наявностi права власностi на об'єкти нерухомостi, якi розташованi на тимчасово окупованiй територiї України;

     5) необхiдностi здiйснення дипломатичних та консульських функцiй, зокрема в рамках дiяльностi мiжнародних органiзацiй, членом яких є Україна, провадження своєї дiяльностi iншими мiжнародними урядовими органiзацiями, мiжнародними неурядовими органiзацiями, неурядовими органiзацiями iнших держав. У такому разi спецiальний дозвiл видається виключно за клопотанням або погодженням з МЗС;

(пiдпункт 5 пункту 21 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.07.2017р. N 544)

     6) здiйснення регулярних поїздок на тимчасово окуповану територiю України, пов'язаних iз трудовою дiяльнiстю працiвникiв залiзниць;

     7) необхiдностi провадження журналiстської дiяльностi (виключно за клопотанням або погодженням з Мiнреiнтеграцiї);

(пiдпункт 7 пункту 21 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.2020р. N 371)

     8) необхiдностi проповiдування релiгiйних вiровчень, виконання релiгiйних обрядiв чи задоволення релiгiйних потреб (виключно за клопотанням або погодженням з Мiнкультури);

     9) проживання на тимчасово окупованiй територiї України на пiдставi посвiдки на постiйне проживання, виданої в установленому законодавством порядку, iноземця або особи без громадянства, мiсце проживання яких зареєстровано в Автономнiй Республiцi Крим або м. Севастополi;

     10) необхiдностi взяття участi у заходах Меджлiсу кримськотатарського народу;

(пункт 21 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.09.2015р. N 722)

     11) необхiдностi надання правового захисту особам, права, свободи та законнi iнтереси яких порушено незаконними органами влади, їх посадовими та службовими особами (виключно за клопотанням або погодженням iз Мiнреiнтеграцiї, яке iнформує МЗС);

(пункт 21 доповнено пiдпунктом 11 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.07.2017р. N 544, пiдпункт 11 пункту 21 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.2020р. N 371)

     12) необхiдностi провадження дiяльностi незалежними правозахисними мiсiями (виключно за клопотанням або погодженням iз Мiнреiнтеграцiї, яке iнформує МЗС).

(пункт 21 доповнено пiдпунктом 12 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.07.2017р. N 544, пiдпункт 12 пункту 21 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.2020р. N 371)

     22. Спецiальний дозвiл оформляється територiальним органом ДМС на його бланку за мiсцем перебування iноземця або особи без громадянства на територiї України. Форму спецiального дозволу наведено в додатку 2.

     Спецiальний дозвiл засвiдчується пiдписом керiвника територiального органу ДМС або його заступника. До спецiального дозволу вклеюється фотокартка, що скрiплюється печаткою зазначеного органу.

     23. Для отримання спецiального дозволу iноземець або особа без громадянства подає до територiального органу ДМС:

     1) заяву за формою згiдно з додатком 3;

     2) паспортний документ (пiсля пред'явлення повертається);

     3) документ, що пiдтверджує перебування на територiї України на законних пiдставах;

     4) копiю сторiнки паспортного документа або документа, що посвiдчує особу без громадянства, з особистими даними особи з перекладом на українську мову, засвiдченим у встановленому порядку;

     5) такi документи, що пiдтверджують мету в'їзду на тимчасово окуповану територiю України:

     копiї документiв, що пiдтверджують родиннi зв'язки iноземцiв або осiб без громадянства, а також мiсце проживання їх близьких родичiв або членiв сiм'ї на тимчасово окупованiй територiї України;

     копiю документа, що пiдтверджує смерть близьких родичiв, якi проживали на тимчасово окупованiй територiї України;

     документ, що пiдтверджує поховання близьких родичiв або членiв сiм'ї на тимчасово окупованiй територiї України;

     документи, що пiдтверджують право власностi на об'єкти нерухомостi, якi розташованi на тимчасово окупованiй територiї України;

     клопотання або погодження МЗС за умов, передбачених у пiдпунктi 5 пункту 21 цього Порядку;

     клопотання або погодження Мiнреiнтеграцiї за умов, передбачених у пiдпунктi 7 пункту 21 цього Порядку;

(абзац сьомий пiдпункту 5 пункту 23 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.2020р. N 371)

     клопотання або погодження Мiнкультури за умов, передбачених у пiдпунктi 8 пункту 21 цього Порядку;

     посвiдку на постiйне проживання (пiсля пред'явлення повертається), видану територiальним органом або пiдроздiлом ДМС, та її копiю з реєстрацiєю мiсця проживання iноземця або особи без громадянства в Автономнiй Республiцi Крим або м. Севастополi;

     клопотання Меджлiсу кримськотатарського народу за умов, передбачених у пiдпунктi 10 пункту 21 цього Порядку;

     клопотання або погодження Мiнреiнтеграцiї за умов, передбачених пiдпунктами 11 i 12 пункту 21 цього Порядку;

(пункт 21 доповнено пiдпунктом 12 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.07.2017р. N 544, абзац одинадцятий пiдпункту 5 пункту 23 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.2020р. N 371)

     iншi документи, що можуть пiдтвердити мету в'їзду на тимчасово окуповану територiю України;

     6) три фотокартки розмiром 3,5 х 4,5 сантиметра.

     Для видачi спецiального дозволу за умов, передбачених пiдпунктом 6 пункту 21 цього Порядку, Укрзалiзниця пiсля надходження звернення вiд адмiнiстрацiй iноземних залiзниць подає до територiального органу ДМС в м. Києвi списки iноземцiв та осiб без громадянства i документи, передбаченi пiдпунктами 1, 4 i 6 цього пункту.

     Для видачi спецiального дозволу за умов, передбачених пiдпунктом 10 пункту 21 цього Порядку, Меджлiс кримськотатарського народу подає до територiального органу ДМС у Херсонськiй областi клопотання та документи, передбаченi пiдпунктами 1 i 6 цього пункту, та копiю сторiнки паспортного документа iноземця або документа, що посвiдчує особу без громадянства, з особистими даними особи та її переклад на українську мову.

     Держприкордонслужба в установленому Мiн'юстом та МВС порядку надає нотарiусам доступ до режимної зони контрольних пунктiв в'їзду-виїзду для вчинення нотарiальних дiй щодо оформлення документiв для виїзду з тимчасово окупованої територiї України.

(абзац двадцять перший пункту 23 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)
(пункт 23 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.09.2015р. N 722)

     24. Спецiальний дозвiл видається iноземцям та особам без громадянства, якi досягли 18-рiчного вiку. Данi про неповнолiтнiх iноземцiв або осiб без громадянства вносяться до спецiальних дозволiв, виданих їх батькам або законним представникам.

     25. Видача спецiального дозволу або прийняття рiшення про вiдмову в його видачi здiйснюється начальником територiального органу ДМС або його заступником у строк не бiльше п'яти робочих днiв з моменту надходження всiх визначених цим Порядком документiв.

     26. Спецiальний дозвiл видається для одноразового або багаторазового в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї i є дiйсним протягом зазначеного в заявi документально пiдтвердженого строку, який не може перевищувати дозволений строк перебування iноземця або особи без громадянства на територiї України та повинен враховувати строк, необхiдний для виїзду за межi України (не менше трьох робочих днiв).

     Спецiальний дозвiл для одноразового в'їзду на тимчасово окуповану територiю та виїзду з неї видається з пiдстав, визначених пiдпунктами 1 - 4, 7, 8, 10 пункту 21 цього Порядку.

(абзац другий пункту 26 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.09.2015р. N 722)

     Спецiальний дозвiл для багаторазового в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї видається на один рiк з пiдстав, визначених пiдпунктами 5, 6, 9 пункту 21 цього Порядку, а також iноземцям або особам без громадянства, що мають посвiдку на постiйне проживання в Українi i мiсце проживання яких зареєстровано в Автономнiй Республiцi Крим або м. Севастополi.

(абзац третiй пункту 26 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.09.2015р. N 722)

     27. Рiшення про вiдмову у видачi iноземцю або особi без громадянства спецiального дозволу приймається в разi:

     1) коли вони створюють загрозу нацiональнiй безпецi держави або охоронi громадського порядку, забезпеченню охорони здоров'я, захисту прав i законних iнтересiв громадян України та iнших осiб, якi проживають на територiї України;

     2) коли паспортний документ такого iноземця або особи без громадянства пiдроблений, зiпсований або не вiдповiдає встановленому зразку чи належить iншiй особi;

     3) подання iноземцем або особою без громадянства завiдомо неправдивих вiдомостей або пiдроблених документiв;

     4) коли є обґрунтованi пiдстави вважати, що iноземець або особа без громадянства має iншi, нiж тi, що заявленi в заявi, пiдстави та мету в'їзду на тимчасово окуповану територiю або якщо вони не надали пiдтвердження щодо пiдстав та мети в'їзду на тимчасово окуповану територiю.

     5) пiдпункт 5 пункту 27 виключено

(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.09.2015р. N 722)

     28. Рiшення про вiдмову в оформленнi спецiального дозволу може бути оскаржене до ДМС або до суду.

     29. Територiальнi органи ДМС ведуть облiк iноземцiв та осiб без громадянства, яким видано спецiальний дозвiл або вiдмовлено в оформленнi такого дозволу.

     30. Наявнiсть спецiального дозволу не виключає проведення посадовими особами пiдроздiлу охорони державного кордону в контрольних пунктах в'їзду-виїзду перевiрки документiв, що пiдтверджують мету в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї.

Здiйснення контролю пiд час в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї

     31. Контроль за в'їздом на тимчасово окуповану територiю України та виїздом з неї осiб, транспортних засобiв i перемiщенням вантажiв здiйснюється в контрольних пунктах в'їзду-виїзду уповноваженими службовими особами контрольних органiв i служб.

     32. Паспортнi та iншi документи осiб перевiряються уповноваженими службовими особами пiдроздiлу охорони державного кордону з метою встановлення їх дiйсностi та приналежностi вiдповiднiй особi. У ходi перевiрки використовують технiчнi засоби контролю для пошуку ознак пiдробки у документах.

     321. Перемiщення через контрольний пункт в'їзду-виїзду на тимчасово окуповану територiю та з неї транспортних засобiв (мопедiв, мотоциклiв, легкових автомобiлiв, якi вiдповiдно до Правил дорожнього руху належать до категорiй А1, А, В вiдповiдно) дозволяється за наявностi реєстрацiйного документа на транспортний засiб, а для водiїв, якi не є власниками транспортних засобiв, - за наявностi довiреностi на право керування транспортним засобом, засвiдченої органом або особою, якi вчиняють нотарiальнi дiї вiдповiдно до Закону України "Про нотарiат".

     У разi втрати реєстрацiйного документа на транспортний засiб або непридатностi його для подальшого користування власник транспортного засобу або особа, що експлуатує такий транспортний засiб на законних пiдставах, або їх уповноваженi представники можуть здiйснити одноразовий виїзд на цьому транспортному засобi з тимчасово окупованої територiї на пiдставi копiї реєстрацiйної картки транспортного засобу, яка пiдтверджує державну реєстрацiю цього транспортного засобу на територiї України.

     Копiя реєстрацiйної картки транспортного засобу видається територiальними сервiсними центрами МВС на пiдставi документа, що посвiдчує особу, пiдтверджує повноваження представника (у разi звернення через уповноваженого представника), та заяви, поданих власником транспортного засобу або його уповноваженим представником у день подання вiдповiдної заяви.

(Порядок доповнено пунктом 321 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.05.2021р. N 533)

     33. Пiдробленi документи або такi, що належать iншим особам або використовуються для вчинення кримiнального чи адмiнiстративного правопорушення, вилучаються уповноваженою службовою особою пiдроздiлу охорони державного кордону, про що приймається обґрунтоване письмове рiшення, один примiрник якого видається особi. Пiдробленi документи надсилаються вiдповiдному правоохоронному органу для прийняття рiшення в порядку, встановленому Кримiнальним процесуальним кодексом України.

     34. Пiд час здiйснення процедури прикордонного контролю у контрольних пунктах в'їзду-виїзду уповноваженi службовi особи пiдроздiлу охорони державного кордону використовують бази даних Держприкордонслужби, iншi передбаченi законом бази даних та виконують рiшення судiв, доручення уповноважених державних органiв, що надаються Держприкордонслужбi вiдповiдно до Порядку надання Державнiй прикордоннiй службi та виконання нею доручень уповноважених державних органiв щодо осiб, якi перетинають державний кордон, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 квiтня 2013 р. N 280 (Офiцiйний вiсник України, 2013 р., N 31, ст. 1083), а також за результатами оцiнки ризикiв проводять опитування осiб з метою з'ясування наявностi або вiдсутностi пiдстав для вiдмови у в'їздi на тимчасово окуповану територiю України та виїздi з неї.

     35. Уповноваженi службовi особи пiдроздiлу охорони державного кордону з урахуванням результатiв оцiнки ризикiв можуть проводити повторну перевiрку документiв осiб, якi в'їжджають на тимчасово окуповану територiю України або виїжджають з неї.

     36. Iнформацiя про осiб, якi в'їжджають на тимчасово окуповану територiю України або виїжджають з неї, вноситься уповноваженими службовими особами пiдроздiлу охорони державного кордону до вiдповiдної бази даних.

     37. У паспортнi документи та спецiальний дозвiл, що подаються iноземцями та особами без громадянства, якi в'їжджають на тимчасово окуповану територiю України або виїжджають з неї, службовими особами пiдроздiлiв охорони державного кордону проставляється спецiальна вiдмiтка.

     Форма вiдмiтки встановлюється Адмiнiстрацiєю Держприкордонслужби.

     38. Уповноваженi посадовi особи пiдроздiлу охорони державного кордону вiдмовляють у в'їздi на тимчасово окуповану територiю України у разi, коли:

     1) особа подала пiдроблений чи зiпсований документ, а також якщо її документи недiйснi чи не вiдповiдають встановленому зразку або належать iншiй особi;

     2) у базах даних Держприкордонслужби є iнформацiя про заборону особi виїзду з України;

     3) у паспортному документi iноземця або особи без громадянства вiдсутня вiдмiтка про перетинання державного кордону або в них вiдсутня iммiграцiйна картка;

     4) у iноземця або особи без громадянства вiдсутнiй спецiальний дозвiл або закiнчився строк дiї такого дозволу;

     5) в'їзд iноземця або особи без громадянства на тимчасово окуповану територiю України суперечить iнтересам забезпечення нацiональної безпеки;

     6) iноземець або особа без громадянства не змогли пiдтвердити мету свого в'їзду на тимчасово окуповану територiю України;

     7) особа порушила умови та порядок проходження контролю пiд час в'їзду на тимчасово окуповану територiю України, митнi правила, санiтарнi норми чи правила або не виконала законних розпоряджень чи вимог уповноважених службових осiб контрольних органiв i служб, що здiйснюють державний контроль у контрольних пунктах в'їзду-виїзду;

     8) iноземець або особа без громадянства пiд час попереднього перебування на територiї України здiйснили виїзд iз неї не через контрольний пункт в'їзду-виїзду;

     9) iноземець або особа без громадянства пiд час попереднього перебування на тимчасово окупованiй територiї України здiйснили виїзд iз неї не через контрольний пункт в'їзду-виїзду.

     39. Уповноваженi посадовi особи пiдроздiлу охорони державного кордону вiдмовляють у виїздi з тимчасово окупованої територiї України в разi, коли:

     1) iноземець або особа без громадянства подали пiдроблений чи зiпсований документ, а також якщо документи недiйснi чи не вiдповiдають встановленому зразку або належать iншiй особi;

     2) у базах даних Держприкордонслужби є iнформацiя про заборону в'їзду до України iноземцю або особi без громадянства;

     3) виїзд iноземця або особи без громадянства з тимчасово окупованої територiї України суперечить iнтересам забезпечення нацiональної безпеки, загрожує охоронi здоров'я, захисту прав i законних iнтересiв громадян України та iнших осiб;

     4) в iноземця або особи без громадянства вiдсутнiй спецiальний дозвiл;

     5) особа порушила умови та порядок проходження контролю пiд час виїзду з тимчасово окупованої територiї України, митнi правила, санiтарнi норми чи правила або не виконала законних розпоряджень чи вимог уповноважених службових осiб контрольних органiв i служб, що здiйснюють державний контроль у контрольних пунктах в'їзду-виїзду;

     6) iноземець або особа без громадянства в'їхали на тимчасово окуповану територiю України не через контрольний пункт в'їзду-виїзду;

     7) iноземець або особа без громадянства пiд час попереднього перебування на тимчасово окупованiй територiї України здiйснили виїзд iз неї не через контрольний пункт в'їзду-виїзду;

     8) у перiод дiї карантину, установленого Кабiнетом Мiнiстрiв України з метою запобiгання поширенню на територiї України гострої респiраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавiрусом SARS-CoV-2, особа не надала згоду на самоiзоляцiю з використанням електронного сервiсу "Дiй вдома" Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до виїзду з тимчасово окупованої територiї України через контрольний пункт в'їзду-виїзду (у разi встановлення Кабiнетом Мiнiстрiв України вимоги щодо обов'язкової самоiзоляцiї осiб, якi виїжджають з тимчасово окупованої територiї України).

(пункт 39 доповнено пiдпунктом 8 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.06.2020р. N 480, пiдпункт 8 пункту 39 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22.07.2020р. N 641)

     40. У разi наявностi пiдстав для вiдмови особi у в'їздi на тимчасово окуповану територiю України та виїздi з неї уповноважена службова особа пiдроздiлу охорони державного кордону вiдмовляє їй у такому в'їздi/ виїздi та приймає обґрунтоване письмове рiшення iз зазначенням причини вiдмови за формою згiдно з додатком 4.

     Один примiрник рiшення про вiдмову особi у в'їздi на тимчасово окуповану територiю України та виїздi з неї видається особi, яка пiдтверджує своїм пiдписом на кожному примiрнику факт отримання такого рiшення. У разi вiдмови особи пiдписати таке рiшення про це складається акт.

     41. Рiшення уповноваженої службової особи пiдроздiлу охорони державного кордону про вiдмову у в'їздi на тимчасово окуповану територiю України або виїздi з неї може бути оскаржене в установленому законом порядку.

     42. Виконання законних вимог уповноважених службових осiб контрольних органiв i служб у контрольних пунктах в'їзду-виїзду обов'язкове для всiх осiб, якi в'їжджають на тимчасово окуповану територiю України або виїжджають з неї.

     43. Адмiнiстрацiя залiзничних та автомобiльних вокзалiв, станцiй, пунктiв продажу проїзних документiв, а також обслуговуючий персонал транспортних засобiв органiзовують i вживають своєчасних заходiв до оповiщення про здiйснення в контрольних пунктах в'їзду-виїзду прикордонного, митного та iнших видiв контролю та пiдготовки осiб, якi в'їжджають на тимчасово окуповану територiю України або виїжджають з неї, до здiйснення в контрольних пунктах в'їзду-виїзду прикордонного, митного та iнших видiв контролю.

     44. За порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї, встановленого цим Порядком, особи притягуються до вiдповiдальностi згiдно iз законом.

Особливостi в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї на перiод тимчасового припинення роботи контрольних пунктiв в'їзду-виїзду

     45. На час тимчасового припинення роботи режимної зони контрольних пунктiв в'їзду-виїзду виїзд з тимчасово окупованої територiї України та в'їзд на неї осiб може здiйснюватися невiдкладно за наявностi пiдстав гуманiтарного характеру, визначених пунктом 46 цього Порядку.

(абзац перший пункту 45 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     Адмiнiстрацiя Держприкордонслужби iнформує щодня Мiнреiнтеграцiї та Представництво Президента України в Автономнiй Республiцi Крим про кiлькiсть осiб, транспортних засобiв, якi перетнули контрольнi пункти в'їзду-виїзду за наявностi пiдстав гуманiтарного характеру, за встановленою Мiнреiнтеграцiї формою.

     46. У разi тимчасового припинення роботи режимної зони контрольних пунктiв в'їзду-виїзду пропуск осiб здiйснюється за наявностi таких пiдстав гуманiтарного характеру:

(абзац перший пункту 46 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.12.2020р. N 1368)

     1) у разi повернення до мiсця свого проживання громадян України та членiв їх сiмей, мiсце проживання яких в установленому законом порядку зареєстровано в Автономнiй Республiцi Крим або м. Севастополi, а також їх транспортних засобiв, вантажiв та iншого майна - для в'їзду на тимчасово окуповану територiю України;

     2) у разi повернення до мiсця свого проживання громадян України та членiв їх сiмей, мiсце проживання яких в установленому законом порядку зареєстровано за межами Автономної Республiки Крим або м. Севастополя чи фактичне мiсце проживання/перебування яких вiдповiдно до довiдки про взяття на облiк внутрiшньо перемiщеної особи розташоване за межами Автономної Республiки Крим або м. Севастополя, а також їх транспортних засобiв, вантажiв та iншого майна - для виїзду з тимчасово окупованої територiї України;

     3) з метою возз'єднання сiм'ї, зокрема у разi спiльної подорожi членiв сiм'ї за наявностi пiдстав для перетину контрольного пункту в'їзду-виїзду хоча б у одного члена сiм'ї - iншi члени сiм'ї також допускаються до перетину контрольного пункту в'їзду-виїзду. Дозволяється перетин контрольного пункту в'їзду-виїзду батькам (одному з батькiв), якщо дiти перебувають на тимчасово окупованiй територiї України чи на iншiй частинi територiї України окремо вiд батькiв (одного з батькiв);

     4) у разi важкої хвороби, смертi близьких родичiв;

     5) у разi необхiдностi забезпечення лiкарськими засобами та виробами медичного призначення або проходження лiкування за наявностi тяжких та/або хронiчних хвороб (зокрема iнсулiнозалежного дiабету, онкологiчних захворювань, потреби в антиретровiруснiй, протитуберкульознiй терапiї);

     6) у разi виїзду з тимчасово окупованої територiї України особи, яка має документи, що пiдтверджують право на постiйне чи тимчасове проживання в iншiй державi;

     7) перетин контрольного пункту в'їзду-виїзду дитиною, яка не досягла 16-рiчного вiку, в супроводi одного з батькiв (усиновлювачiв), опiкунiв, пiклувальникiв або iнших законних представникiв чи в супроводi iнших осiб, уповноважених одним iз батькiв (усиновлювачiв), опiкунiв, пiклувальникiв або iнших законних представникiв, з метою оформлення дитинi документiв, що посвiдчують особу та пiдтверджують громадянство України;

     8) перетин контрольного пункту в'їзду-виїзду особами з метою вiдвiдування закладу освiти для навчання, проходження професiйно-практичної пiдготовки, державної пiдсумкової атестацiї (зокрема у формi зовнiшнього незалежного оцiнювання), квалiфiкацiйної атестацiї здобувачiв професiйної (професiйно-технiчної) освiти, вступних випробувань, що проводяться з використанням органiзацiйно-технологiчних процесiв, здiйснення зовнiшнього незалежного оцiнювання, проведення пiдготовчих заходiв до практичної пiдготовки на виробництвi, лабораторних робiт та тренажерних занять, атестацiї здобувачiв вищої освiти та вiдповiдних пiдготовчих заходiв, отримання документiв про освiту, участi в освiтньому процесi, пов'язаному з освiтою дорослих, за умови надання пiдтвердних документiв;

     9) з метою забезпечення захисту нацiональних iнтересiв або у зв'язку з виконанням мiжнародних зобов'язань представниками iноземних дипломатичних представництв i консульських установ та представництв мiжнародних органiзацiй в Українi (з пропуском їх транспортних засобiв, вантажiв та iншого майна);

     10) з метою прийняття спадщини;

     11) наявнiсть iнших випадкiв, коли є пiдстава вважати, що ситуацiя потребує невiдкладного перетину особою контрольного пункту в'їзду-виїзду в будь-якому напрямку з пiдстав гуманiтарного характеру або з метою запобiгання виникненню загрози життю та здоров'ю особи та/або порушенню її прав (зокрема у разi полiтичного переслiдування особи на тимчасово окупованiй територiї України).

     Наявнiсть пiдстав гуманiтарного характеру за можливостi повинна бути документально пiдтверджена.

(Порядок доповнено роздiлом згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.11.2020р. N 1161)

 

Додаток 1
до Порядку

ПЕРЕЛIК
контрольних пунктiв в'їзду на тимчасово окуповану територiю України / виїзду з неї

Додаток 1 виключено
(згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 2020 року N 1368)

 

Додаток 2
до Порядку
 

 

Мiсце для фотокартки

 

 

СПЕЦIАЛЬНИЙ ДОЗВIЛ
на в'їзд iноземця або особи без громадянства на тимчасово окуповану територiю України та виїзд з неї

Виданий   ,
(прiзвище, iм'я, по батьковi)
"___" ____________ ____ року народження, громадянину(цi)   ,
(країна)
 
(реквiзити паспортного документа)
про те, що йому (їй) дозволений в'їзд на тимчасово окуповану територiю України та виїзд з неї.
Разом з ним (нею) дозволено в'їзд на тимчасово окуповану територiю його (її) неповнолiтнiм дiтям:
 
 
 
(прiзвище, iм'я, по батьковi та рiк народження дiтей)
Спецiальний дозвiл дiйсний з "___" ____________ 20__ року до "___" ____________ 20__ року для одноразового/багаторазового (зайве закреслити) в'їзду.
 
(найменування посади начальника органу,
     
який прийняв рiшення про надання спецiального дозволу) (пiдпис) (iнiцiали та прiзвище)

 

Додаток 3
до Порядку
 

 

Мiсце для фотокартки

 

 

ЗАЯВА

Прошу видати менi спецiальний дозвiл на в'їзд на тимчасово окуповану територiю України та виїзд з неї

з "___" ____________ 20__ року

до "___" ____________ 20__ року

Службовi вiдмiтки

Дата подання заяви:

Номер заяви:

Мета i обґрунтованi пiдстави для в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї:

 

На тимчасово окупованiй територiї України буду перебувати за адресою:

 

Про себе повiдомляю такi данi:
Прiзвище
Iм'я, по батьковi (за наявностi)
Дата народження Громадянство
Паспортний документ Дата в'їзду в Україну Тип вiзи, N Строк дiї вiзи
Контактний телефон
Мiсце перебування в Українi

 

Прошу до спецiального дозволу внести данi про моїх неповнолiтнiх дiтей:

 

Я пiдтверджую, що маю достатньо коштiв для покриття витрат, пов'язаних з перебуванням в Українi та виїздом з України.
Я зобов'язуюсь виїхати з тимчасово окупованої територiї України до закiнчення строку дiї спецiального дозволу.
Менi вiдомо, що за порушення правил перебування iноземцiв та осiб без громадянства в Українi передбачена адмiнiстративна вiдповiдальнiсть за статтею 203 Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення.
Я пiдтверджую, що прочитав(ла) i зрозумiв(ла) все викладене вище. Я усвiдомлюю, що неправдивi вiдомостi, поданi мною в цiй заявi, можуть бути причиною вiдмови в наданнi спецiального дозволу.
Дата Пiдпис

Зворотний бiк

СЛУЖБОВI ВIДМIТКИ

Заяву прийняв Посада, прiзвище та iнiцiали посадової особи

Пiдпис

Дата

Прийняте рiшення
Видати спецiальний дозвiл строком дiї

з "___" ____________ 20__ року

до "___" ____________ 20__ року

Вiдмовити в оформленнi спецiального дозволу на пiдставi пiдпункту ________ пункту ________ Порядку в'їзду на тимчасово окуповану територiю та виїзду з неї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 червня 2015 р. N 367
Посада, прiзвище та iнiцiали посадової особи

Пiдпис

Дата

Посада, прiзвище та iнiцiали посадової особи

Пiдпис

Дата

 

Додаток 4
до Порядку

(Малий Державний Герб України)

Прим. N _____

РIШЕННЯ
про вiдмову особi у в'їздi на тимчасово окуповану територiю України або виїздi з неї

"___" ____________ 20__ року  
(назва контрольного пункту в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї)
Згiдно з пунктом 40 Порядку в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 червня 2015 р. N 367, мною,
 
 
(посада, найменування пiдроздiлу охорони державного кордону, органу охорони державного кордону,
  ,
вiйськове звання, прiзвище, iм'я, по батьковi)
як уповноваженою службовою особою пiдроздiлу охорони державного кордону:
1. Прийнято рiшення про вiдмову у  
(в'їздi на тимчасово
 
окуповану територiю України або виїздi з неї)
особi  
(громадянство або особа без громадянства)
прiзвище  
(лiтерами, як зазначено у паспортному документi)
iм'я  
(лiтерами, як зазначено у паспортному документi)
дата, мiсяць, рiк народження   ,
паспортний документ: серiя   N   ,
з пiдстав, визначених абзацом _____________ пункту _____________ Порядку в'їзду на тимчасово окуповану територiю України (38 або 39) та виїзду з неї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 червня 2015 р. N 367.
2. Рiшення набирає чинностi невiдкладно.
3. Про прийняте рiшення доповiв начальнику  
 
(назва органу охорони державного кордону)
4. Згiдно iз статтею 4 Закону України "Про звернення громадян", пунктом 44 Порядку в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 червня 2015 р. N 367, особа, якiй вiдмовлено у в'їздi на тимчасово окуповану територiю України або виїздi з неї, має право оскаржити це рiшення за належнiстю до начальника
  ,
(назва органу охорони державного кордону)
що розташований   ,
(iндекс, мiсто, вулиця, будинок)
або до суду.
Оскарження зазначеного рiшення не зупиняє його дiї. Оскаржене рiшення може бути скасовано чи змiнено начальником
 
(назва органу охорони державного кордону)
або скасовано чи визнано нечинним судом.
5. Рiшення оформлено у двох примiрниках, кожен з яких має однакову юридичну силу.
6. Рiшення оголошено в присутностi перекладача з   мови
 
(громадянство, прiзвище, iм'я, серiя, номер паспортного документа, пiдпис перекладача)
     
(вiйськове звання) (пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi особи, яка прийняла рiшення)
Другий примiрник цього рiшення отримав
__________
(дата)
______________
(пiдпис)

 

Додаток 5
до Порядку
 

Мiсце для фотокартки /
фотозображення
заявника
(3,5 х 4,5)

 

 
(найменування територiального органу або
 
територiального пiдроздiлу ДМС)

М. П.

N ______________
_________________
(дата)

ДОВIДКА
про подання документiв для подальшого оформлення i отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, що засвiдчує зазначенi факти та є обставиною, яка враховується пiд час перемiщення осiб через контрольнi пункти в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї

Видана

Прiзвище  
Iм'я  
По батьковi  
Дата народження  
Мiсце народження  
Мiсце проживання/перебування  
 
(область)
 
(район/мiсто)
 
(селище/село)
 
(вулиця)
 
(номер будинку, корпусу, квартири)

про те, що вiн (вона) звернувся (звернулася) iз заявою про оформлення паспорта громадянина України/паспорта громадянина України для виїзду за кордон.
Довiдка засвiдчує факт подання документiв для подальшого оформлення i отримання паспорта громадянина України/паспорта громадянина України для виїзду за кордон та є обставиною, яка враховується пiд час перемiщення осiб через контрольнi пункти в'їзду на тимчасово окуповану територiю України та виїзду з неї.

Довiдка дiйсна до ____________

Посадова особа територiального органу або територiального пiдроздiлу ДМС ___________
(пiдпис)
___________________
(iнiцiали та прiзвище)

М. П.

(Порядок доповнено додатком 5 згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.06.2019р. N 474)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.