ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 7 червня 2016 року N 342


Про врегулювання ситуацiї на грошово-кредитному та валютному ринках України

     Вiдповiдно до статтi 99 Конституцiї України, статтi 387 Господарського кодексу України, статей 6, 7, 71, 15, 25, 30, 33, 44, 45, 55, 56 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 66, 67 та глави 11 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", статей 1 та 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", Закону України "Про благодiйну дiяльнiсть та благодiйнi органiзацiї", роздiлiв II та III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та з метою врегулювання ситуацiї на грошово-кредитному ринку України, зокрема його валютному сегментi, Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Установити, що розрахунки за операцiями з експорту та iмпорту товарiв, передбаченi в статтях 1 та 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", здiйснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днiв.

     2. Установити вимогу щодо обов'язкового продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходжень в iноземнiй валютi iз-за кордону на користь юридичних осiб, якi не є уповноваженими банками, фiзичних осiб - пiдприємцiв, iноземних представництв (крiм офiцiйних представництв), на рахунки, вiдкритi в уповноважених банках для ведення спiльної дiяльностi без створення юридичної особи, а також надходжень в iноземнiй валютi на рахунки резидентiв, вiдкритi за межами України на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України.

     Надходження в iноземнiй валютi, зазначенi в абзацi першому цього пункту, пiдлягають обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України, у тому числi безпосередньо Нацiональному банку України, у розмiрi 65 вiдсоткiв. Решта надходжень в iноземнiй валютi залишається в розпорядженнi резидентiв та нерезидентiв i використовується ними вiдповiдно до правил валютного регулювання.

     Не пiдлягають обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходження в iноземнiй валютi:

     на користь держави або пiд державнi гарантiї;

     за кредитами, позиками, що залучаються вiдповiдно до мiжнародних договорiв України, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України, або вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, членом яких є Україна, або вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, за договорами з якими Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається iншим мiжнародним фiнансовим органiзацiям;

     за кредитами, що надаються резиденту-позичальнику шляхом сплати iноземним кредитором коштiв за зобов'язаннями цього резидента перед нерезидентом-експортером згiдно iз зовнiшньоекономiчним договором без зарахування кредитних коштiв на рахунок резидента в уповноваженому банку, за умови, що такий кредит надається банком-нерезидентом та/або за участю iноземного експортно-кредитного агентства;

     за проектами (програмами) мiжнародної технiчної допомоги, що пройшли державну реєстрацiю;

     за проектами, що здiйснюються на пiдставi угод мiж Україною i Європейським Союзом про участь України в мiжнародних програмах Європейського Союзу;

     за мiжнародно-технiчними програмами i проектами, зареєстрованими вiдповiдно до частин п'ятої i шостої статтi 66 Закону України "Про наукову i науково-технiчну дiяльнiсть";

     у виглядi грантiв вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, членом яких є Україна, на користь юридичної особи - резидента, фiнансування якої здiйснюється за рахунок таких грантiв та в органах управлiння якої бере участь Уряд України;

     що надiйшли як грошове забезпечення (гарантiйний внесок) участi нерезидента в аукцiонi (торгах) з приватизацiї державного майна на рахунки органiзатора такого аукцiону (торгiв);

     що надiйшли у виглядi грошового забезпечення пропозицiї конкурсних торгiв (гарантiя, застава, завдаток, депозит) з метою участi нерезидента в конкурсних торгах пiд час здiйснення державних закупiвель;

     що надiйшли для здiйснення iноземних iнвестицiй в Україну;

     на кореспондентськi рахунки банкiв-нерезидентiв в iноземнiй валютi, вiдкритi в уповноважених банках;

     за операцiями з розмiщення депозитiв банками-нерезидентами на рахунках в уповноважених банках;

     на користь резидентiв-посередникiв за договорами комiсiї, доручення, консигнацiї або за агентськими угодами, що пiдлягають подальшому перерахуванню власникам коштiв. Якщо надходження в iноземнiй валютi пiдлягають подальшому перерахуванню власникам коштiв, якi обслуговуються в уповноважених банках, то уповноваженi банки здiйснюють обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi вiдповiдно до вимог цього пункту;

     за операцiями з обмiну iноземної валюти на рахунках резидентiв, вiдкритих за межами України на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України;

     що надiйшли як благодiйна допомога на користь її набувачiв;

     поверненi за iнiцiативою iноземного банку-отримувача / посередника за умови, що зазначенi кошти були поверненi протягом семи днiв пiсля дня їх перерахування уповноваженим банком;

     що надiйшли як помилковий переказ.

     Вимога щодо обов'язкового продажу поширюється на надходження в iноземнiй валютi 1-ї групи Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 лютого 1998 року N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 19 квiтня 2016 року N 269) (далi - Класифiкатор), i в росiйських рублях.

     Уповноважений банк зобов'язаний попередньо зараховувати надходження в iноземнiй валютi, на якi згiдно з абзацом першим цього пункту поширюється вимога щодо обов'язкового продажу, на окремий аналiтичний рахунок балансового рахунку 2603 "Розподiльчi рахунки суб'єктiв господарювання" (далi - розподiльчий рахунок).

     Уповноважений банк зобов'язаний здiйснити обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi вiдповiдно до вимог цього пункту:

     без доручення клiєнта;

     виключно наступного робочого дня пiсля дня зарахування таких надходжень на розподiльчий рахунок.

     3. Нацiональний банк України здiйснює монiторинг роботи уповноваженого банку з метою перевiрки добросовiсного характеру платежiв за операцiями клiєнтiв. З цiєю метою Нацiональний банк України має право вимагати вiд банкiв призупинення проведення операцiй, що мають пiдвищений ризик їх використання з протиправною метою, та отримувати документи, що пiдтверджують добросовiсний характер здiйснення таких операцiй.

     4. Уповноваженi банки не можуть знiмати з контролю експортнi операцiї клiєнтiв на пiдставi документiв про припинення зобов'язань зарахуванням зустрiчних однорiдних вимог:

     в iноземнiй валютi 1-ї групи Класифiкатора / росiйських рублях (незалежно вiд суми операцiї);

     в iнших валютах (якщо загальна сума зобов'язань, що припиняються зарахуванням у межах одного договору щодо експорту товарiв, перевищує в еквiвалентi 500000 доларiв США).

     Надходження в iноземнiй валютi за експортними операцiями клiєнтiв банку мають бути проданi в порядку, установленому в пунктi 2 цiєї постанови.

     Вимоги цього пункту не поширюються на випадки припинення зобов'язань зарахуванням зустрiчних однорiдних вимог за операцiями операторiв телекомунiкацiй з оплати мiжнародних телекомунiкацiйних послуг (мiжнародного роумiнгу та пропуску мiжнародного трафiку).

     5. Уповноважений банк до 18.15 поточного дня подає з використанням засобiв Системи пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України розгорнуту заявку щодо загального обсягу обов'язкового продажу iноземної валюти, запланованого на наступний робочий день.

     Розгорнута заявка включає iнформацiю про загальний обсяг надходжень та загальний обсяг обов'язкового продажу за кодами iноземної валюти, iнформацiю про вид надходження i розширену iнформацiю для операцiй, сума яких становить бiльше 50000 доларiв США в еквiвалентi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України поточного робочого дня. У розширенiй iнформацiї банк в окремому записi зазначає iдентифiкацiйний код юридичної особи / реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв або серiю та номер паспорта, що внесенi до Єдиного державного реєстру юридичних осiб та фiзичних осiб - пiдприємцiв, скорочене найменування юридичної особи або прiзвище, iм'я та по батьковi фiзичної особи - пiдприємця, код валюти, обсяг обов'язкового продажу.

     6. Запровадити такi заходи щодо дiяльностi банкiв та фiнансових установ:

     1) дозволити резидентам здiйснювати погашення кредитiв, позик (у тому числi фiнансової допомоги) в iноземнiй валютi за договорами з нерезидентами (у тому числi в разi укладання додаткових угод до кредитних договорiв / договорiв позики, новацiї боргу, що виник iз кредитних договорiв / договорiв позики, розiрвання договорiв) не ранiше строку, передбаченого договорами. Для цiлей цього пiдпункту пiд строком платежу за договором слiд розумiти кiнцеву (найбiльш вiддалену) дату, яка визначена умовами договору для своєчасного виконання такого платежу. Зазначена вимога поширюється на випадки дострокового виконання резидентом-позичальником зобов'язань як за основною сумою кредиту/позики, так i за iншими платежами, установленими кредитним договором / договором позики (крiм випадку, коли за договором змiнюється перiодичнiсть виплати процентiв iз щороку на щокварталу/щомiсяця або iз щокварталу на щомiсяця та/або строк виплати процентiв переноситься не бiльше нiж на 180 днiв).

     Нацiональний банк України не здiйснює реєстрацiю договорiв про залучення резидентами-позичальниками кредитiв, позик в iноземнiй валютi вiд нерезидентiв / змiн до договорiв, умови яких не вiдповiдають вимогам абзацу першого цього пiдпункту.

     Вимоги цього пiдпункту не поширюються на випадки дострокового погашення кредитiв, позик:

     залучених уповноваженим банком за умови спрямування достроково повернених коштiв на збiльшення капiталу цього уповноваженого банку-позичальника. Для здiйснення таких операцiй уповноваженому банку дозволяється повертати iноземному iнвестору кошти за кредитом/позикою безпосередньо на його iнвестицiйний рахунок, вiдкритий в уповноваженому банку, з подальшим використанням цих коштiв на збiльшення капiталу банку;

     за рахунок коштiв, що залучаються резидентом-позичальником за iншим кредитним договором (договором позики) з нерезидентом (далi - новий договiр), якщо новий договiр передбачає бiльш пiзнiй строк виконання зобов'язань позичальника з повернення цих коштiв порiвняно з умовами попереднього кредитного договору (договору позики) (далi - попереднiй договiр) та цi кошти (ураховуючи кошти в гривнях, отриманi внаслiдок обов'язкового продажу надходжень в iноземнiй валютi) не використовуються позичальником на будь-якi iншi цiлi, крiм дострокового виконання власних зобов'язань за попереднiм договором та купiвлi iноземної валюти за гривнi iз зазначеною метою. Купiвля резидентом-позичальником iноземної валюти iз зазначеною метою дозволяється в межах фактичної суми обов'язкового продажу коштiв в iноземнiй валютi, якi резидент-позичальник залучив за новим договором для дострокового виконання власних зобов'язань за попереднiм договором;

     на користь мiжнародних фiнансових органiзацiй, членом яких є Україна, або мiжнародних фiнансових органiзацiй, за договорами з якими Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається iншим мiжнародним фiнансовим органiзацiям;

     у сумi коштiв, що вiдповiдає частцi такого кредиту, позики, що надана за участю iноземного експортно-кредитного агентства;

     2) уповноваженi банки здiйснюють операцiї з купiвлi-продажу iноземної валюти за гривнi на мiжбанкiвському валютному ринку України вiдповiдно до нормативно-правового акта Нацiонального банку України, що регулює порядок та умови торгiвлi iноземною валютою.

     На кiнець робочого дня сальдо перевищення загального обсягу купiвлi iноземних валют та банкiвських металiв за гривнi над обсягом їх продажу (в еквiвалентi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют та банкiвських металiв, установленим Нацiональним банком України на дату реєстрацiї операцiй у Системi пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України) не може бути бiльше нiж:

     за операцiями на умовах "тод", "том", "спот" - 0,1 вiдсотка вiд розмiру регулятивного капiталу банку (в еквiвалентi);

     за всiма операцiями з купiвлi та продажу iноземної валюти i банкiвських металiв - 0,1 вiдсотка вiд розмiру регулятивного капiталу банку (в еквiвалентi).

     Зазначена вимога не поширюється на:

     валютнi операцiї на умовах "своп";

     операцiї з купiвлi iноземної валюти, що надходить вiд iноземних iнвесторiв для збiльшення основного капiталу банку;

     валютно-обмiннi операцiї з фiзичними особами.

     До розрахунку зазначеного в цьому пiдпунктi сальдо, крiм операцiй з купiвлi-продажу iноземної валюти та банкiвських металiв, включається загальний обсяг облiгацiй внутрiшнiх державних позик, номiнованих в iноземнiй валютi (далi - ОВДП), за номiнальною вартiстю, продаж яких здiйснюється банком - первинним дилером вiдповiдно до договору з купiвлi-продажу ОВДП, укладеного в день перерахування банком - первинним дилером коштiв в iноземнiй валютi на рахунок Державного казначейства України за результатами первинного їх розмiщення/дорозмiщення (розрахунки за таким договором мають здiйснюватися не пiзнiше другого робочого дня пiсля дня його укладення):

     iншому уповноваженому банку (крiм ПАТ "РОЗРАХУНКОВИЙ ЦЕНТР З ОБСЛУГОВУВАННЯ ДОГОВОРIВ НА ФIНАНСОВИХ РИНКАХ"), що купує ОВДП вiд власного iменi та за свiй рахунок (далi - банк-покупець). Банк - первинний дилер включає в розрахунок сальдо зазначену операцiю як продаж iноземної валюти в день укладення договору, а банк-покупець - як купiвлю iноземної валюти в день укладення договору;

     клiєнту (крiм уповноваженого банку) за умови, що цим клiєнтом був здiйснений (у день укладення договору з купiвлi-продажу ОВДП) продаж iноземної валюти на умовах "тод" з власного поточного/iнвестицiйного рахунку, вiдкритого в банку - первинному дилерi, у сумi, не меншiй, нiж обсяг ОВДП за номiнальною вартiстю, куплених цим клiєнтом. Банк - первинний дилер включає зазначену операцiю в розрахунок сальдо як продаж iноземної валюти в день укладення договору.

     Загальний обсяг ОВДП, включений банком - первинним дилером до розрахунку сальдо як продаж iноземної валюти, не повинен перевищувати загальний обсяг ОВДП за номiнальною вартiстю, придбаних за результатами первинного розмiщення/дорозмiщення.

     Уповноваженим банкам забороняється здiйснювати на фондових бiржах власнi операцiї з похiдними фiнансовими iнструментами (деривативами), базовим активом яких є iноземна валюта або її курс;

     3) дозволити здiйснювати операцiї з продажу готiвкової iноземної валюти або банкiвських металiв однiй особi в один операцiйний (робочий) день у сумi, що не перевищує в еквiвалентi 12000 гривень у межах однiєї банкiвської установи.

     Обмеження щодо суми операцiї з продажу готiвкової iноземної валюти не поширюються на випадок проведення такої операцiї банком з фiзичною особою - резидентом у разi одночасного дотримання таких умов:

     фiзична особа купує готiвкову iноземну валюту та використовує її виключно на цiлi виконання власних зобов'язань в iноземнiй валютi за кредитним договором, укладеним з уповноваженим банком-кредитором;

     банк здiйснює продаж готiвкової iноземної валюти в сумi, що не перевищує обсягу зобов'язань в iноземнiй валютi фiзичної особи - позичальника за кредитним договором. Банк зобов'язаний забезпечити контроль за неухильним дотриманням фiзичною особою - позичальником вимоги щодо цiльового використання купленої готiвкової iноземної валюти.

     Обмеження щодо суми операцiї з продажу банкiвських металiв не поширюється на монети, виробленi з дорогоцiнних металiв (у тому числi iнвестицiйнi монети України);

     4) за дорученням фiзичних осiб за межi України здiйснюються перекази iноземної валюти за поточними валютними неторговельними операцiями:

     без пiдтвердних документiв з поточного рахунку в iноземнiй валютi або без його вiдкриття - на суму, що в еквiвалентi не перевищує 15000 гривень в один операцiйний (робочий) день. Фiзичнi особи - нерезиденти здiйснюють такi перекази на пiдставi документiв, що пiдтверджують джерела походження коштiв;

     з поточного рахунку в iноземнiй валютi - на суму, що в еквiвалентi перевищує 15000 гривень, але не бiльше нiж 150000 гривень на мiсяць. Фiзичнi особи - резиденти здiйснюють такi перекази виключно на пiдставi пiдтвердних документiв.

     Зазначенi в абзацi третьому цього пiдпункту вимоги щодо обмеження суми переказу не поширюються на:

     оплату витрат на лiкування в медичних закладах iншої держави, а також на оплату витрат на транспортування хворих;

     оплату витрат, пов'язаних зi смертю громадян за кордоном (транспортнi витрати та витрати на поховання);

     перекази, що здiйснюються на пiдставi вирокiв, рiшень, ухвал i постанов судових, слiдчих та iнших правоохоронних органiв;

     оплату витрат на навчання виключно для оплати навчального процесу;

     перекази коштiв, отриманих як оплата працi нерезидентами в Українi, пенсiї, алiменти;

     оплату витрат iноземним судовим, слiдчим, нотарiальним та iншим повноважним органам (у тому числi сплата податкiв, зборiв, iнших обов'язкових платежiв);

     перекази, що здiйснюються громадянами в разi виїзду за кордон на постiйне мiсце проживання;

     безготiвковi розрахунки, що здiйснюються з використанням електронних платiжних засобiв для оплати продукцiї та послуг для власного споживання фiзичними особами;

     5) призупинити випуск банками ощадних (депозитних) сертифiкатiв на пред'явника. Дозволити банкам випускати iменнi ощаднi (депозитнi) сертифiкати, номiнованi в нацiональнiй валютi (без обмеження строку їх обiгу), в iноземнiй валютi (зi строком їх обiгу не менше шести мiсяцiв).

     Погашення ранiше випущених ощадних (депозитних) сертифiкатiв на пред'явника здiйснюється виключно шляхом перерахування коштiв на рахунок власника сертифiката або його пред'явника.

     Погашення iменних ощадних (депозитних) сертифiкатiв, номiнованих в iноземнiй валютi, зi строком їх обiгу не менше шести мiсяцiв здiйснюється банками без обмеження сум тiльки пiсля настання термiну, зазначеного в цьому сертифiкатi;

     6) уповноваженi банки мають право достроково повертати вклади, залученi в iноземнiй валютi за всiма типами договорiв, крiм вкладiв, залучених з видачею iменних ощадних (депозитних) сертифiкатiв зi строком їх обiгу не менше шести мiсяцiв, у нацiональнiй валютi за курсом купiвлi iноземної валюти уповноваженого банку на день проведення операцiї;

     7) банкам забороняється надавати клiєнтам кредити в нацiональнiй валютi (у тому числi за вiдкритими кредитними лiнiями та шляхом пролонгацiї ранiше наданих кредитiв), якщо в забезпечення виконання зобов'язань за ними надаються майновi права на кошти в iноземнiй валютi, що розмiщенi на рахунках у банках;

     8) установити для уповноважених банкiв лiмiт загальної довгої вiдкритої валютної позицiї банку (Л13-1) не бiльше 1 %.

     Уповноважений банк у разi перевищення встановленого значення лiмiту загальної довгої вiдкритої валютної позицiї (Л13-1) унаслiдок проведення операцiй, спрямованих на збiльшення основного капiталу, має право не продавати iноземну валюту в сумi такого перевищення за умови, якщо приведення у вiдповiднiсть до встановленого значення лiмiту загальної довгої вiдкритої валютної позицiї здiйснюватиметься шляхом проведення реструктуризацiї (змiни валюти зобов'язання) кредитної заборгованостi в iноземнiй валютi позичальникiв.

     Уповноважений банк зобов'язаний у тижневий строк подати до Нацiонального банку України план заходiв щодо усунення такого перевищення протягом року з дня його виникнення та графiк приведення загальної довгої вiдкритої валютної позицiї банку до встановленого значення лiмiту Л13-1;

     9) уповноваженi банки зобов'язанi обмежити видачу (отримання) готiвкових коштiв в iноземнiй валютi або банкiвських металiв з поточних i депозитних рахункiв клiєнтiв через каси та банкомати в межах до 100000 гривень на добу на одного клiєнта в еквiвалентi за офiцiйним курсом Нацiонального банку України.

     Зазначена в цьому пiдпунктi вимога поширюється на видачу (отримання) готiвкових коштiв як у межах України, так i за її межами незалежно вiд кiлькостi рахункiв клiєнта в одному банку.

     Вимога цього пiдпункту не поширюється на:

     дипломатичнi представництва, консульськi установи iноземних держав в Українi, мiжнароднi органiзацiї (у тому числi фiнансовi), представництва мiжнародних (у тому числi фiнансових) органiзацiй та їх працiвникiв, якщо вони не є громадянами України або не проживають у нiй постiйно та акредитованi Мiнiстерством закордонних справ України;

     операцiї iз забезпечення витрат на вiдрядження працiвникiв за кордон резидентами - юридичними особами i фiзичними особами - пiдприємцями та iноземними представництвами;

     10) уповноваженi банки повиннi забезпечити проведення виваженої полiтики пiд час здiйснення операцiй з торгiвлi iноземною валютою i з цiєю метою вони мають здiйснювати:

     щоденний монiторинг операцiй клiєнтiв iз купiвлi iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України в цiлому по системi банку;

     заходи щодо аналiзу операцiй клiєнтiв iз купiвлi iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України стосовно їх вiдповiдностi сутi дiяльностi клiєнта та його фiнансового стану, економiчної доцiльностi та наявностi очевидної законної мети;

     посилений валютний контроль за операцiями клiєнтiв iз купiвлi iноземної валюти, що здiйснюються на пiдставi договорiв, якi вперше подаються до банку.

     Керiвники банкiв мають узяти пiд особистий контроль здiйснення банками операцiй iз торгiвлi iноземною валютою на мiжбанкiвському валютному ринку України;

     11) зобов'язати уповноваженi банки для здiйснення купiвлi iноземної валюти за дорученням клiєнтiв попередньо зараховувати кошти в гривнях на окремий аналiтичний рахунок балансового рахунку 2900 "Кредиторська заборгованiсть за операцiями з купiвлi-продажу iноземної валюти, банкiвських та дорогоцiнних металiв для клiєнтiв банку" (далi - рахунок 2900). Iз цього рахунку кошти можуть бути перерахованi для купiвлi iноземної валюти не ранiше наступного операцiйного дня з дня зарахування гривень на цей рахунок за умови пiдтвердження Нацiональним банком України можливостi здiйснення цiєї операцiї клiєнта вiдповiдно до вимог Iнструкцiї про порядок формування уповноваженими банками реєстрiв, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07 квiтня 2016 року N 247 (зi змiнами) (далi - Iнструкцiя).

     Уповноважений банк перераховує на рахунок 2900 такий обсяг коштiв у гривнях, що достатнiй для здiйснення операцiй з купiвлi зазначеного в заявi обсягу iноземної валюти, перерахованого за курсом гривнi до iноземної валюти в день зарахування коштiв у гривнях на рахунок 2900, але не нижче нiж офiцiйний курс гривнi до iноземної валюти, установлений Нацiональним банком України на цей день.

     У разi змiни курсу iноземної валюти в день здiйснення операцiї з купiвлi iноземної валюти уповноваженим банкам дозволяється додатково зараховувати кошти в гривнях на рахунок 2900 у сумi, якої не вистачає для виконання заяви клiєнта про купiвлю iноземної валюти. Якщо клiєнт не має можливостi перерахувати додаткову суму гривень на купiвлю iноземної валюти та згоден на придбання меншої суми iноземної валюти, то банк здiйснює купiвлю iноземної валюти на суму, меншу, нiж зазначена в заявi про купiвлю iноземної валюти.

     Вимоги цього пiдпункту та пiдпункту 15 цього пункту не поширюються на випадки купiвлi iноземної валюти фiзичними особами для виконання власних зобов'язань в iноземнiй валютi за кредитними договорами, укладеними з уповноваженими банками.

     Уповноважений банк до 18.15 поточного дня подає з використанням засобiв Системи пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України iнформацiю щодо наявної на рахунку 2900 загальної суми коштiв у гривнi, яку клiєнти банку планують використати для купiвлi iноземної валюти наступного операцiйного дня;

     12) зобов'язати уповноваженi банки здiйснювати перерахування коштiв у гривнях на кореспондентськi рахунки банкiв-нерезидентiв у гривнях, вiдкритi в уповноважених банках, за дорученням клiєнтiв-резидентiв за укладеними цими клiєнтами договорами (контрактами) з нерезидентами не ранiше третього операцiйного дня з дня зарахування цих коштiв на окремий аналiтичний рахунок балансового рахунку 1919 "Iнша кредиторська заборгованiсть за операцiями з банками".

     Вимоги цього пiдпункту та пiдпункту 15 не поширюються на перерахування клiєнтами-резидентами на користь нерезидентiв коштiв у гривнях:

     за договорами (контрактами), що здiйснюються за рахунок цiльових бюджетних коштiв;

     на кореспондентськi рахунки Європейського банку реконструкцiї та розвитку в гривнях, вiдкритi в уповноважених банках;

     13) уповноваженим банкам заборонити здiйснювати за дорученням клiєнтiв-резидентiв перерахування коштiв у гривнях на користь нерезидентiв через кореспондентськi рахунки банкiв-нерезидентiв у гривнях, вiдкритi в уповноважених банках, якщо цi кошти в гривнях було залучено клiєнтами у формi кредиту;

     14) уповноважений банк не має права купувати iноземну валюту за дорученням клiєнта-резидента (крiм фiзичної особи), який має кошти в iноземних валютах, розмiщених на поточних та депозитних рахунках, на балансових рахунках 2602 "Кошти в розрахунках суб'єктiв господарювання" як грошове забезпечення (покриття) клiєнта за гарантiями / контргарантiями / резервними акредитивами, у цьому та/або iнших уповноважених банках. Такий клiєнт-резидент виконує зобов'язання в iноземнiй валютi за рахунок наявних у нього коштiв в iноземнiй валютi.

     Контроль за дотриманням зазначеної в цьому пiдпунктi вимоги здiйснюється уповноваженим банком на дату подання клiєнтом заяви на купiвлю iноземної валюти (дату надання Нацiональному банку України iнформацiї про цю операцiю у вiдповiдному реєстрi).

     Зазначена заборона на проведення операцiї з купiвлi iноземної валюти не поширюється на випадок, коли загальна сума коштiв в iноземних валютах, що розмiщенi на поточних i депозитних рахунках клiєнта, на балансових рахунках 2602 "Кошти в розрахунках суб'єктiв господарювання" як грошове забезпечення (покриття) клiєнта за гарантiями / контргарантiями / резервними акредитивами, в уповноважених банках на дату подання клiєнтом заяви на купiвлю iноземної валюти, менша, нiж 25000 доларiв США (в еквiвалентi за офiцiйним курсом гривнi до вiдповiдних валют).

     Для цiлей застосування вимог цього пiдпункту загальна сума коштiв в iноземних валютах, що розмiщенi на поточних i депозитних рахунках клiєнта, на балансових рахунках 2602 "Кошти в розрахунках суб'єктiв господарювання" як грошове забезпечення (покриття) клiєнта за гарантiями / контргарантiями / резервними акредитивами, в уповноважених банках на дату подання клiєнтом заяви про купiвлю iноземної валюти, визначається виходячи iз залишку коштiв клiєнта в iноземних валютах на цих рахунках на початок цього операцiйного дня (без урахування сум, що надiйдуть на рахунки клiєнта протягом дня) в еквiвалентi за офiцiйним курсом гривнi до вiдповiдних валют та без урахування коштiв в iноземних валютах:

     на вкладних (депозитних) рахунках клiєнта, майновi права на якi наданi банку в заставу вiдповiдно до договору застави, за умови забезпечення безперервного контролю i доступу банку-кредитора до цих коштiв у разi невиконання клiєнтом зобов'язань за кредитним договором. Зазначене виключення не поширюється на кошти, розмiщенi на вкладному (депозитному) рахунку в банку, майновi права за якими наданi банку в заставу пiсля 15 квiтня 2015 року, крiм випадкiв, коли таке надання пов'язано з необхiднiстю покриття боргу вкладом (депозитом) з урахуванням ризику перерахування однiєї валюти в iншу на рiвнi, що встановився до 15 квiтня 2015 року включно, та не спричинено замiною застави за цим зобов'язанням;

     що були розмiщенi на депозитних рахунках до 03 березня 2015 року включно;

     якi розмiщенi на рахунку(ах) у банку, вiднесеному до категорiї неплатоспроможних, щодо якого запроваджена процедура тимчасової адмiнiстрацiї або щодо якого здiйснюється лiквiдацiя;

     на рахунках клiєнта, що були купленi ним, але не використанi в установлений законодавством строк;

     на рахунках клiєнта, за якими були наданi платiжнi доручення, що не виконанi банками у зв'язку з уключенням їх до вiдповiдних реєстрiв, що поданi до Нацiонального банку України в перiод до дати подання клiєнтом заяви про купiвлю iноземної валюти включно (крiм операцiй клiєнта, за якими було отримано вiд Нацiонального банку України повiдомлення про непiдтвердження можливостi їх здiйснення);

     на рахунках клiєнта, на якi накладено арешт;

     на рахунку клiєнта-посередника, що отриманi ним за договорами комiсiї, доручення, консигнацiї, агентськими угодами та пiдлягають подальшому перерахуванню власникам цих коштiв;

     на депозитному рахунку Асоцiацiї мiжнародних автомобiльних перевiзникiв України для виконання гарантiйних зобов'язань за операцiями, що провадяться iз застосуванням книжок мiжнародних дорожнiх перевезень вiдповiдно до Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП (Конвенцiя МДП) 1975 року, в обсязi, який був унесений учасниками пiд час вступу до асоцiацiї з 01 сiчня 1994 року до 31 грудня 1995 року;

     на рахунках клiєнта, якими представленi страховi резерви [для операцiй з купiвлi iноземної валюти страховиками, Моторним (транспортним) страховим бюро України];

     що надiйшли на рахунок клiєнта як кредит/позика вiд Мiнiстерства фiнансiв України, мiжнародних фiнансових органiзацiй, членом яких є Україна, або вiд мiжнародних фiнансових органiзацiй, за договорами з якими Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається iншим мiжнародним фiнансовим органiзацiям (за умови наявностi зобов'язань цiльового використання коштiв кредиту/позики);

     що надiйшли на рахунок клiєнта за проектами (програмами) мiжнародної технiчної допомоги, що пройшли державну реєстрацiю, та мають використовуватися вiдповiдно до обумовлених таким проектом (програмою) цiлей;

     що належать до 3-ї групи Класифiкатора.

     Клiєнт-резидент (крiм фiзичних осiб) з метою здiйснення операцiї з купiвлi iноземної валюти зобов'язаний надати уповноваженому банку iнформацiю про загальну суму коштiв в iноземнiй валютi, що розмiщенi на поточних i депозитних рахунках клiєнта, на балансових рахунках 2602 "Кошти в розрахунках суб'єктiв господарювання" як грошове забезпечення (покриття) клiєнта за гарантiями / контргарантiями / резервними акредитивами, в уповноважених банках (або їх вiдсутнiсть) та iнформацiю щодо наявностi в клiєнта пiдстав для застосування виключень, передбачених цим пiдпунктом, на дату подання заяви [пiдтвердження має бути засвiдчене пiдписом клiєнта (для юридичних осiб - пiдписом керiвника або уповноваженої ним особи) i вiдбитком його печатки (за наявностi) або, якщо це передбачено договором банкiвського рахунку, - в електронному виглядi засобами програмно-технiчного комплексу "клiєнт-банк", "клiєнт-Iнтернет-банк" тощо].

     Вимоги цього пiдпункту не поширюються на випадки купiвлi iноземної валюти страховиком - членом ядерного страхового пулу за договорами страхування/перестрахування вiдповiдальностi за ядерну шкоду iз нерезидентами-страховиками / перестраховиками (iноземними ядерними страховими пулами).

     У зв'язку iз запровадженням обмежень, передбачених цим пiдпунктом, уповноваженому банку дозволяється здiйснювати за дорученням клiєнта обмiн iноземної валюти 1-ї групи Класифiкатора на iноземну валюту 2-ї групи Класифiкатора для виконання зобов'язань клiєнта в цiй валютi;

     15) з метою недопущення недобросовiсної практики проведення валютних операцiй уповноваженi банки формують реєстр операцiй за дорученнями клiєнтiв iз купiвлi iноземної валюти / перерахування за межi України iноземної валюти / перерахування коштiв у гривнях на користь нерезидентiв через кореспондентськi рахунки банкiв-нерезидентiв у гривнях, вiдкритi в уповноважених банках / перерахування коштiв, що здiйснюється на користь нерезидентiв через фiлiї уповноважених банкiв, вiдкритi на територiї iнших держав (далi - реєстр), та подають його до Нацiонального банку України згiдно з порядком та за формою, якi визначаються Iнструкцiєю.

     Уповноваженим банкам забороняється проводити операцiю клiєнта в разi отримання вiд Нацiонального банку України повiдомлення про непiдтвердження можливостi її здiйснення.

     Операцiї, що пiдтвердженi Нацiональним банком України, можуть бути виконанi не ранiше третього операцiйного дня з дня подання уповноваженим банком iнформацiї про цi операцiї в реєстрi.

     З метою запобiгання непродуктивному вiдпливу капiталу за кордон Нацiональний банк України має право запитувати й отримувати вiд уповноваженого банку копiї додаткових документiв, а також запитувати вiд центральних органiв виконавчої влади, правоохоронних органiв, Державного iнформацiйно-аналiтичного центру монiторингу зовнiшнiх товарних ринкiв, iнших державних та комерцiйних установ i органiзацiй iнформацiю чи додатковi документи, необхiднi для з'ясування обставин щодо конкретної операцiї, iнформацiя про яку була надана у вiдповiдному реєстрi.

     Уповноваженим банкам забороняється здiйснювати операцiї, за якими Нацiональний банк України запитав iнформацiю чи копiї додаткових документiв, що необхiднi для з'ясування обставин щодо конкретної операцiї, iнформацiя про яку була надана у вiдповiдному реєстрi.

     Нацiональний банк України має право не пiдтверджувати можливiсть здiйснення операцiї, уключеної до реєстру, якщо за результатами аналiзу документiв (iнформацiї), отриманих(ої) Нацiональним банком України в установленому законодавством порядку вiд уповноваженого банку та/або з iнших офiцiйних джерел (зокрема вiд державних органiв, Державного iнформацiйно-аналiтичного центру монiторингу зовнiшнiх товарних ринкiв, банкiв, iнших юридичних та/або фiзичних осiб, пiд час здiйснення безвиїзного нагляду / виїзної перевiрки iншого банку / установи / органiзацiї), виявленi ознаки, що можуть свiдчити про здiйснення банками ризикової дiяльностi, або дiйшов висновку, що характер або наслiдки фiнансових операцiй можуть нести реальну або потенцiйну небезпеку використання банку з метою легалiзацiї (вiдмивання) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансування тероризму або фiнансування розповсюдження зброї масового знищення.

     Уповноваженим банкам дозволяється здiйснювати операцiї з перерахування iноземної валюти за межi України за дорученням Державної казначейської служби України в день отримання платiжного доручення та без пiдтвердження Нацiональним банком України можливостi здiйснення цiєї операцiї;

     16) видача готiвкових коштiв у межах України з рахункiв клiєнтiв банкiв, операцiї за якими здiйснюються з використанням електронних платiжних засобiв, що емiтованi як резидентами, так i нерезидентами, через банкiвський автомат самообслуговування здiйснюється виключно в гривнях;

     17) заборонити купiвлю, перерахування iноземної валюти з метою проведення таких операцiй:

     з повернення за кордон коштiв, отриманих iноземними iнвесторами за операцiями з продажу цiнних паперiв українських емiтентiв (крiм випадкiв продажу державних облiгацiй України на фондових бiржах та поза їх межами, а також продажу iнших боргових цiнних паперiв на фондових бiржах);

     з повернення за кордон коштiв, отриманих iноземними iнвесторами за операцiями з продажу корпоративних прав юридичних осiб, що не оформленi акцiями, зменшення статутних капiталiв юридичних осiб, виходу з господарських товариств iноземних iнвесторiв;

     18) заборонити купiвлю, перерахування iноземної валюти з метою повернення за кордон iноземному iнвестору дивiдендiв. Ця заборона не поширюється на випадки купiвлi/перерахування iноземної валюти з метою повернення за кордон дивiдендiв за корпоративними правами/акцiями за 2014 та 2015 роки (далi - Дивiденди) з 13 червня 2016 року в разi одночасного дотримання таких умов:

     купiвлю/перерахування iноземної валюти з метою повернення за кордон Дивiдендiв здiйснює емiтент корпоративних прав/акцiй, за якими виплачуються Дивiденди, або депозитарна установа, що обслуговує рахунок у цiнних паперах iноземного iнвестора, або безпосередньо iноземний iнвестор;

     протягом календарного мiсяця особа, яка зазначена в абзацi другому цього пiдпункту, здiйснює купiвлю/перерахування iноземної валюти з метою повернення за кордон Дивiдендiв у межах загальної суми, що не може перевищувати бiльшого з двох наступних граничних значень - 1000000 доларiв США (еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на дату здiйснення вiдповiдної операцiї) або 10 % вiд загального обсягу Дивiдендiв, що пiдлягають/пiдлягали поверненню за кордон такою особою. Якщо 10 % вiд загального обсягу Дивiдендiв, що пiдлягають/пiдлягали поверненню за кордон такою особою, становить бiльше нiж 5000000 доларiв США (еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на дату здiйснення вiдповiдної операцiї), то протягом календарного мiсяця така особа здiйснює купiвлю/перерахування iноземної валюти з метою повернення за кордон Дивiдендiв у межах загальної суми, що не може перевищувати 5000000 доларiв США (еквiвалент цiєї суми в iншiй iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на дату здiйснення вiдповiдної операцiї);

     зазначена в абзацi другому цього пiдпункту особа здiйснює купiвлю/перерахування iноземної валюти з метою повернення за кордон Дивiдендiв через один уповноважений банк (за вибором такої особи). Змiну уповноваженого банку, що обслуговує цi операцiї, дозволяється проводити на пiдставi вiдповiдного письмового звернення клiєнта до уповноваженого банку, до якого переводиться на обслуговування клiєнт (письмове звернення має мiстити дозвiл клiєнта на отримання iнформацiї про незавершенi розрахунки з повернення Дивiдендiв вiд уповноваженого банку, через який здiйснювалися такi розрахунки). Уповноважений банк, до якого переводиться на обслуговування клiєнт, не пiзнiше третього робочого дня з дня отримання письмового звернення клiєнта зобов'язаний звернутися до уповноваженого банку, через який здiйснювалися ранiше вiдповiднi розрахунки, для отримання всiєї наявної в нього iнформацiї про незавершенi розрахунки з повернення Дивiдендiв (обмiн iнформацiєю мiж банками здiйснюється засобами електронної пошти Нацiонального банку України);

     19) заборонити купiвлю, перерахування iноземної валюти на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України, крiм:

     розмiщення юридичними особами валютних цiнностей на рахунках за межами України;

     виконання резидентом-гарантом (поручителем) забезпечених гарантiєю (порукою) зобов'язань за кредитом, наданим мiжнародною фiнансовою органiзацiєю або за участю iноземного експортно-кредитного агентства;

     сплати суб'єктами господарювання - резидентами вступних або членських внескiв в iноземнiй валютi для забезпечення поточної дiяльностi юридичних осiб - нерезидентiв;

     iнших операцiй юридичних осiб, що здiйснюються на пiдставi iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України, за умови, що загальна сума цих операцiй у межах однiєї iндивiдуальної лiцензiї протягом одного календарного мiсяця не перевищує 50000 доларiв США (еквiвалент цiєї суми в iншiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют, установленим Нацiональним банком України на дату переказу);

     20) заборонити уповноваженим банкам перераховувати з iнвестицiйного рахунку кошти в гривнi з метою купiвлi iноземним iнвестором державних облiгацiй України. Зазначене обмеження не поширюється на операцiї з придбання iноземним iнвестором державних облiгацiй України, що здiйснюються виключно за рахунок коштiв, отриманих iноземним iнвестором вiд продажу iноземної валюти за гривнi, та/або коштiв, отриманих iноземним iнвестором за операцiями з продажу державних облiгацiй України, виплати за ними доходу та їх погашення;

     21) переказування благодiйними органiзацiями благодiйної допомоги та переказ коштiв Мiнiстерством охорони здоров'я України за межi України для оплати лiкування фiзичних осiб здiйснюються на пiдставi документiв, що пiдтверджують необхiднiсть такого лiкування в iноземному медичному закладi, та не потребують наявностi iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України;

     22) уповноваженим банкам забороняється здiйснювати операцiї з продажу банкiвських металiв за безготiвковi гривнi фiзичним особам / юридичним особам / фiзичним особам - пiдприємцям загальною масою, що перевищує протягом одного календарного тижня в межах однiєї банкiвської установи на одного клiєнта 3,216 тройської унцiї золота (еквiвалент цiєї маси в iнших банкiвських металах, перерахований за крос-курсом, визначеним згiдно з офiцiйними курсами банкiвських металiв, установленими Нацiональним банком України).

     Вимоги цього пiдпункту не поширюються на мiжбанкiвськi операцiї та операцiї з продажу уповноваженими банками банкiвських металiв для виконання клiєнтами власних зобов'язань у банкiвських металах за кредитними договорами.

     23) дозволити уповноваженому банку, що є власником iндивiдуальної лiцензiї на переказування iноземної валюти за межi України для проведення валютних операцiй, передбачених абзацом четвертим пункту 1.2 глави 1 Положення про порядок видачi iндивiдуальних лiцензiй на переказування iноземної валюти за межi України для оплати банкiвських металiв та проведення окремих валютних операцiй, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17 червня 2004 року N 266, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 16 липня 2004 року за N 897/9496 (зi змiнами), перераховувати iноземну валюту нерезиденту - одержувачу коштiв за такою валютною операцiєю безпосередньо на його iнвестицiйний рахунок, вiдкритий в уповноваженому банку, за умови подальшого використання цих коштiв виключно на цiлi збiльшення капiталу цього банку. Перерахування iноземної валюти на iнвестицiйний рахунок одержувача на пiдставi цього пiдпункту дозволяється здiйснювати протягом строку дiї вiдповiдної iндивiдуальної лiцензiї та в межах суми iноземної валюти, передбаченої цiєю лiцензiєю (з урахуванням переказiв, проведених на пiдставi такої лiцензiї вiдповiдно до абзацу п'ятого пiдпункту 19 цього пункту).

     7. На час дiї цiєї постанови iншi нормативно-правовi акти Нацiонального банку України дiють у частинi, що не суперечить вимогам цiєї постанови.

     8. Департаменту вiдкритих ринкiв (Пономаренко С. В.) довести змiст цiєї постанови до вiдома банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     9. Постанова набирає чинностi з 09 червня 2016 року i дiє до 14 вересня 2016 року включно.

Голова В. О. Гонтарева
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.