ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

17.02.2003р. N 11/4-10-2326-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


     Для використання в роботi надсилаємо узагальнену iнформацiю про державне регулювання ввезення на митну територiю України харчових продуктiв i продовольчої сировини та застосування заходiв нетарифного регулювання до таких товарiв (додається).

     Додаток: на 11 арк.

Заступник Голови Служби П.Пашко

 

Додаток

Державне регулювання
ввезення на митну територiю України харчових продуктiв та продовольчої сировини
(узагальнена iнформацiя про застосування заходiв нетарифного регулювання)

     Правовi засади забезпечення якостi та безпеки харчових продуктiв i продовольчої сировини для здоров'я населення, ввезення на митну територiю України визначено Законом України вiд 23.12.97 N 771/97-ВР "Про якiсть та безпеку харчових продуктiв i продовольчої сировини".

     Статтею 1 цього Закону визначено термiни:

     харчовий продукт - будь-який продукт, що в натуральному виглядi чи пiсля вiдповiдної обробки вживається людиною у їжу або для пиття;

     продовольча сировина - продукцiя рослинного, тваринного, мiнерального, синтетичного чи бiотехнологiчного походження, що використовується для виробництва харчових продуктiв;

     якiсть харчового продукту - сукупнiсть властивостей харчового продукту, що визначає його здатнiсть забезпечувати потреби органiзму людини в енергiї, поживних та смакоароматичних речовинах, стабiльнiсть складу i споживчих властивостей протягом термiну придатностi;

     супутнi матерiали - матерiали, якi використовуються у процесi виробництва, зберiгання, транспортування, реалiзацiї, пакування та маркування харчових продуктiв i безпосередньо контактують з цими продуктами, але самi не придатнi для споживання;

     продовольча продукцiя - харчовi продукти, продовольча сировина та супутнi матерiали;

     фальсифiкована продовольча продукцiя - харчовi продукти чи продовольча сировина, яким з корисливою метою надано зовнiшнього вигляду та/або окремих властивостей певного виду продукцiї i якi не можуть бути iдентифiкованi як тi, за якi вони видаються;

     неякiсна продовольча продукцiя - продовольча продукцiя, якiснi показники та споживчi властивостi якої не вiдповiдають зазначеним у декларацiї про вiдповiднiсть, нормативних документах чи нормативно-правових актах, а також продовольча продукцiя, якiсть якої не може задовольнити потреб споживача у задекларованому обсязi;

     До неякiсних вiдносяться харчовi продукти, продовольча сировина та супутнi матерiали, якiснi показники та споживчi властивостi яких не вiдповiдають зазначеним у декларацiї про вiдповiднiсть (нормативному документi чи нормативно-правовому актi), а також такi, якiсть яких знизилася внаслiдок:

     порушення маркування;

     пошкодження чи деформування тари та окремих одиниць упаковки (крiм бомбажних консервiв);

     наявностi стороннiх запахiв, ознак замокання, що не становлять загрози для споживачiв;

     наявностi стороннiх домiшок чи предметiв, що можуть бути видаленi.

     Вилученi з обiгу неякiснi харчовi продукти, продовольча сировина та супутнi матерiали (крiм харчових продуктiв i продовольчої сировини, що швидко псуються, - термiн придатностi яких не перевищує 30 дiб) можуть бути повернутi в обiг у разi приведення їх у вiдповiднiсть iз встановленими вимогами шляхом сортування, очищення, повторного маркування, змiни цiльового призначення зазначеної продукцiї, промислової переробки тощо.

     небезпечна продовольча продукцiя - продовольча продукцiя, показники безпеки якої не вiдповiдають встановленим в Українi для даного виду продукцiї або зазначеним у декларацiї про вiдповiднiсть, нормативних документах та нормативно-правових актах, а також продовольча продукцiя, споживання, (використання) якої пов'язане з пiдвищеним ризиком для здоров'я i життя людини;

     До небезпечних вiдносяться харчовi продукти, продовольча сировина та супутнi матерiали, показники безпеки яких не вiдповiдають встановленим в Українi для даного виду продукцiї або зазначеним у декларацiї про вiдповiднiсть, а також продовольча продукцiя, споживання (використання) якої пов'язане з ризиком для здоров'я i життя людини, зокрема харчовi продукти та продовольча сировина:

     що не можуть бути належним чином iдентифiкованi;

     фальсифiкованi;

     контрабанднi;

     безхазяйнi;

     на якi вiдсутнi супровiднi документи виробника (власника), що пiдтверджують їх походження, або документи, що пiдтверджують їх якiсть i безпеку;

     термiн придатностi до споживання (використання) яких закiнчився;

     виготовленi iз застосуванням не дозволених у встановленому порядку компонентiв, харчових добавок, матерiалiв, технологiй тощо;

     з явно вираженими ознаками псування та пошкодження гризунами чи комахами.

     неправильно маркована продукцiя - харчовi продукти i продовольча сировина, щодо яких порушено встановленi законодавством вимоги маркування.

     Неякiсну, небезпечну для здоров'я та життя людини або фальсифiковану харчову продукцiю, продовольчу сировину i супутнi матерiали забороняється ввозити в Україну.

     Порядок ввезення в Україну харчових продуктiв, продовольчої сировини i супутнiх матерiалiв встановлено статтею 16 Закону. Вiдповiдно до цiєї статтi харчовi продукти, продовольча сировина i супутнi матерiали ввозяться в Україну за умови виконання постачальником правил їх реєстрацiї та пiдтвердження вiдповiдностi (або сертифiкацiї).

     Харчовi продукти, продовольча сировина та супутнi матерiали, що ввозяться в Україну, повиннi вiдповiдати вимогам безпеки для здоров'я, життя i майна людей, тварин та довкiлля, встановленим законодавством України.

     До продовольчої продукцiї, що ввозиться на територiю України, застосовуються вимоги щодо процедур контролю, експертиз, надання дозволiв, встановлення санiтарно-епiдемiологiчних нормативiв, регламентiв аналогiчно тим вимогам, що застосовуються до вiдповiдної продукцiї, виробленої в Українi.

     Продовольча продукцiя, що ввозиться в Україну i перебуває пiд митним контролем, повинна бути вивезена за межi України, якщо було вiдмовлено у документальному пiдтвердженнi її якостi та безпеки.

     Статтею 22 наголошується, що небезпечна продовольча продукцiя та неякiсна продовольча продукцiя, яку неможливо повернути в обiг, пiдлягають утилiзацiї або знищенню в порядку, встановленому законом. Утилiзацiю чи знищення вилученої з обiгу неякiсної та небезпечної продовольчої продукцiї проводить виробник (власник) за власнi кошти. Порядок та умови використання неякiсної продовольчої продукцiї, методи утилiзацiї чи знищення небезпечної продовольчої продукцiї погоджуються з вiдповiдними органами, якi здiйснюють державний контроль i нагляд за якiстю та безпекою харчових продуктiв i продовольчої сировини вiдповiдно до їх компетенцiї.

     Вимоги до маркування харчових продуктiв визначено статтею 7 Закону.

     Забороняється реалiзацiя i використання вiтчизняних та ввезення в Україну iмпортних харчових продуктiв без маркування державною мовою України, що мiстить в доступнiй для сприймання споживачем формi iнформацiю про:

     - загальну назву харчового продукту;

     - номiнальну кiлькiсть харчового продукту в установлених одиницях вимiру (маси, об'єму тощо);

     - склад харчового продукту, якщо вiн виготовлений з кiлькох складникiв, iз зазначенням перелiку назв використаних у процесi виготовлення iнших продуктiв харчування, харчових добавок;

     - харчову цiннiсть, а також енергетичну цiннiсть для харчових продуктiв, що її мають;

     - кiнцевий термiн реалiзацiї або дату виготовлення i термiн придатностi до споживання;

     - умови зберiгання;

     - позначення нормативного документа для харчових продуктiв вiтчизняного виробництва;

     - найменування та адресу виробника i мiсце виготовлення;

     - умови використання (якщо такi передбаченi);

     - наявнiсть у харчовому продуктi компонентiв з генетично модифiкованої сировини (у випадках, коли використання таких компонентiв передбачено нормативними документами або нормативно-правовими актами на даний харчовий продукт);

     - застереження щодо вживання харчового продукту певними категорiями (групами) населення (дiти, вагiтнi, люди похилого вiку, спортсмени, хворi тощо);

     - iншу iнформацiю, передбачену чинними в Українi нормативними документами, дiя яких поширюється на певний харчовий продукт.

     Маркування нефасованих харчових продуктiв здiйснюється державною мовою України у порядку, встановленому нормативними документами для певних харчових продуктiв.

     У маркуваннi вiтчизняних та iмпортних харчових продуктiв забороняється наводити iнформацiю про їх лiкувальнi властивостi без дозволу центрального органу виконавчої влади у сферi охорони здоров'я.

     Текст для використання у маркуваннi спецiальних харчових продуктiв пiдлягає обов'язковому погодженню з центральним органом виконавчої влади у сферi охорони здоров'я.

     У маркуваннi харчових продуктiв повиннi використовуватися затвердженi у встановленому порядку специфiчнi символи, якими позначають дiєтичнi, профiлактичнi, оздоровчi харчовi продукти, бiологiчно активнi харчовi добавки, дитяче харчування, харчування для спортсменiв тощо.

     Опис специфiчних символiв, їх використання та маркування харчових продуктiв штриховими кодами здiйснюються в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Згiдно зi статтею 17 контроль за додержанням порядку ввезення харчових продуктiв, продовольчої сировини i супутнiх матерiалiв на митну територiю України здiйснюється митною службою.

     Митне оформлення для вiльного використання на територiї України iмпортних харчових продуктiв, продовольчої сировини i супутнiх матерiалiв, зазначених у статтi 5 цього Закону, дозволяється за наявностi вiдповiдно:

     - сертифiката вiдповiдностi або свiдоцтва про визнання вiдповiдностi;

     - висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи, або свiдоцтва про державну реєстрацiю спецiального харчового продукту, або гiгiєнiчного сертифiката на плодоовочеву продукцiю;

     - ветеринарного свiдоцтва на сировину та харчовi продукти тваринного походження;

     - карантинного дозволу на харчовi продукти i сировину рослинного походження;

     - маркування харчових продуктiв i продовольчої сировини згiдно з законодавством України.

     Законом України вiд 17.07.97 N 486/97-ВР "Про державне регулювання iмпорту сiльськогосподарської продукцiї" встановлено вимоги щодо сертифiкацiї та контролю за ввезенням iмпортної сiльськогосподарської продукцiї (стаття 4 Закону).

     Сiльськогосподарська продукцiя, яка ввозиться на митну територiю України, пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї, санiтарно-епiдемiологiчному, радiологiчному, а в разi ввезення об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду - товарiв першої - п'ятої, сьомої, десятої, дванадцятої, чотирнадцятої - шiстнадцятої, дев'ятнадцятої, двадцять першої, двадцять третьої груп Товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi - ветеринарному контролю. При цьому iноземнi сертифiкати беруться до уваги виключно у випадках, коли взаємне визнання таких сертифiкатiв передбачено нормами вiдповiдних мiжнародних договорiв. Пiдставою для перевезення через митний кордон України продукцiї першої - двадцять четвертої груп Товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi є сертифiкат вiдповiдностi, виданий уповноваженим згiдно з чинним законодавством органом, або свiдоцтво про визнання iноземного сертифiката. Кабiнет Мiнiстрiв України може тимчасово обмежувати ввезення сiльськогосподарської продукцiї з країн, де був оголошений або стосовно яких був оголошений Україною або iншими країнами карантин. Рiшення щодо зазначеного обмеження має бути оприлюднено.

     Продукти, призначенi для продажу населенню, що пiдпадають пiд визначення другої - двадцять першої груп Товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi, можуть бути випущенi з-пiд митного контролю на територiю України з країн, вiльних вiд карантину, за умови наявностi на тарi (коробах, упаковках, розфасовках), а у випадках, визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України, безпосередньо на продуктi, вiдомостей про назву продукту, масу (об'єм), склад, iз зазначенням перелiку використаних у процесi виготовлення iнших продуктiв харчування, харчових добавок (консервантiв), барвникiв тощо, вмiсту хiмiчних речовин або сполук, а також сертифiката походження таких продуктiв. Окремо наводяться вiдомостi про енергомiсткiсть, дату граничного строку використання, побiчнi ефекти споживання або про їх вiдсутнiсть, назву харчових добавок (консервантiв) за їх наявностi, мiсце виготовлення, найменування й адресу виробника таких продуктiв та посилання на власника торгової марки за його наявностi, а по вiднесених до пiдакцизних товарiв - вiдомостi зазначаються згiдно iз законами України. Зазначенi вiдомостi мають бути виконанi українською мовою за винятком торгової марки, логотипу компанiї чи її назви або власної назви продукту, що можуть виконуватися iноземними мовами.

     Продукти, якi продаються населенню iз порушенням вимог, встановлених цiєю статтею, вважаються такими, що були ввезенi в Україну iз порушенням митних правил.

     Кабiнет Мiнiстрiв України визначає та оприлюднює перелiк харчових добавок (консервантiв), продукти iз вмiстом яких не можуть бути ввезенi на територiю України.

     Зазначаємо, що вiдповiдно до пункту 2 статтi 7 цього Закону стаття 3, згiдно з якою встановлювалися щорiчнi квоти на ввезення продукцiї, що пiдпадає пiд визначення першої та другої груп УКТ ЗЕД (певних кодiв), втратила чиннiсть.

     У разi ввезення в Україну рослин, продукцiї її переробки, сировини згiдно зi статтею 11 Закону України вiд 30.06.93 N 3348-XII "Про карантин рослин" ця продукцiя пiдлягає фiтосанiтарному контролю. Ввезення в Україну пiдкарантинних матерiалiв провадиться за наявностi:

     фiтосанiтарного сертифiката, що видається державними органами з карантину i захисту рослин країни-експортера;

     карантинного дозволу на iмпорт, що видається Головною державною iнспекцiєю з карантину рослин України.

     Митне оформлення вантажiв проводиться лише пiсля здiйснення фiтосанiтарного контролю.

     Порядок ввезення в Україну пiд карантинних матерiалiв визначено Правилами фiтосанiтарного контролю на державному кордонi України, затвердженими наказом Головної державної iнспекцiї з карантину рослин вiд 25.09.96 N 72. Цими правилами встановлено перелiк пiд карантинних матерiалiв.

     Пунктом 1.6 Правил визначено, що пiдкарантиннi матерiали дозволяється ввозити в Україну при наявностi:

     карантинного дозволу на iмпорт (транзит), який дає Головна державна iнспекцiя з карантину рослин Мiнсiльгосппроду України.

     фiтосанiтарного сертифiката, який видається державними органами з карантину i захисту рослин країни-експортера. Фiтосанiтарний сертифiкат повинен бути при транспортних документах, що супроводжують пiдкарантинний вантаж. Ввезення пiдкарантинних матерiалiв iз країн, що не мають державних органiв з карантину i захисту рослин, дозволяється без фiтосанiтарного сертифiката з попереднiм оформленням карантинного дозволу на iмпорт Укрголовдержкарантину.

     В окремих випадках, за узгодженням з Укрголовдержкарантином, дозволено ввезення товарiв без карантинного дозволу, але з умовою проведення фiтосанiтарного контролю у пунктi перетинання державного кордону i при наявностi фiтосанiтарного сертифiката країни-експортера.

     Законом України вiд 24.02.94 N 4004-XII "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" встановлено вимоги щодо забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення, порядок здiйснення санiтарно-епiдемiологiчного нагляду в Українi. Статтею 16 цього Закону України визначено умови ввезення продукцiї з-за кордону, її реалiзацiї та використання:

     "Пiдприємства, установи, органiзацiї та громадяни можуть ввозити з-за кордону сировину, продукцiю (вироби, обладнання, технологiчнi лiнiї тощо) i реалiзовувати чи використовувати їх в Українi лише за наявностi даних щодо безпеки для здоров'я населення.

     Перелiк та змiст цих даних встановлюється головним державним санiтарним лiкарем України.

     У разi вiдсутностi зазначених даних ввезення, реалiзацiя та використання продукцiї закордонного виробництва дозволяється лише пiсля отримання позитивного висновку державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи.

     До товарiв, продукцiї, сировини, що iмпортуються в Україну, застосовуються вимоги щодо їх безпеки для здоров'я i життя людини, а також до процедур контролю, експертиз, надання дозволiв, встановлення санiтарно-епiдемiологiчних нормативiв, регламентiв аналогiчно тим вимогам, що застосовуються до вiдповiдних товарiв, продукцiї, сировини, якi виробленi в Українi."

     Статтею 28 Закону України вiд 06.04.2000 N 1645-III "Про захист населення вiд iнфекцiйних хвороб" визначено, що санiтарна охорона територiї України забезпечується проведенням профiлактичних i протиепiдемiчних заходiв та санiтарно-епiдемiологiчним наглядом у пунктах пропуску через державний кордон та на всiй територiї України. Правила санiтарної охорони територiї України затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     Ввезення на територiю України харчових продуктiв та продовольчої сировини, що можуть бути факторами передачi iнфекцiї або створити небезпеку для життя i здоров'я людей, дозволяється лише пiсля огляду їх працiвниками санiтарно-карантинного пiдроздiлу. Митне оформлення таких транспортних засобiв, вантажiв, товарiв та iнших предметiв здiйснюється пiсля проходження зазначеного огляду.

     В'їзд на територiю України транспортних засобiв, ввезення на її територiю, а також вивезення з України чи транзит через її територiю вантажiв, товарiв та iнших предметiв допускається за наявностi товаросупровiдної документацiї, оформленої вiдповiдно до вимог мiжнародних договорiв України та iнших нормативно-правових актiв.

     Ввезення на територiю України вантажiв, товарiв та iнших предметiв, зазначених у частинi четвертiй цiєї статтi, не допускається у разi якщо пiд час проведення санiтарно-епiдемiологiчного нагляду встановлено, що:

     їх ввезення заборонено законодавством у зв'язку з небезпекою для життя i здоров'я людей;

     товаросупровiдна документацiя не мiстить вiдомостей щодо їх безпеки для життя i здоров'я людей;

     їх ввезення може спричинити масовi iнфекцiйнi захворювання або отруєння людей.

     Порядок здiйснення загальнодержавних медико-санiтарних заходiв, спрямованих на запобiгання занесенню i розповсюдженню на територiї України iнфекцiйних хвороб при ввезеннi харчових продуктiв та продовольчої сировини регламентовано Правилами санiтарної охорони територiї України, затвердженими постановою Кабiнету мiнiстрiв України вiд 24.04.99 N 696.

     Згiдно з висновком Мiнiстерства юстицiї України вiд 18.09.2001 N 2/11 скасовано державну реєстрацiю Порядку проведення медичного (санiтарного) огляду вантажiв у пунктах пропуску через державний кордон та на митнiй територiї України (далi - Порядок), затвердженого наказом Мiнiстерства охорони здоров'я України вiд 15.03.2001 N 97.

     У зв'язку з нормативною невизначенiстю та до введення в дiю нового Порядку Мiнiстерство охорони здоров'я у листi до Держмитслужби вiд 02.10.2002 N 5.10/684 запропонувало керуватись вимогами таких нормативно-правових актiв:

     - Законом України вiд 20.10.99 N 1172-XIV "Про транзит вантажiв";

     - Законом України вiд 06.04.2000 N 1645-III "Про захист населення вiд iнфекцiйних хвороб";

     - Законом України вiд 24.02.94 N 4004-XII "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення";

     - постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.04.99 N 696 "Про затвердження Правил санiтарної охорони територiї України".

     Перший заступник Головного державного санiтарного лiкаря України листом вiд 29.12.2002 N 5.10/671 повiдомив Держмитслужбу про те, що вiдповiдно до Закону України "Про забезпечення санiтарного та епiдемiчного благополуччя населення" з 1 сiчня 2003 року назва "Висновок державної санiтарно-гiгiєнiчної експертизи" змiнюється на "Висновок державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи". Висновком державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи вiд 28.12.2002 N 5.10/47505 затверджено об'єкти зовнiшньо-економiчної дiяльностi за кодами УКТ ЗЕД, а також об'єкти, на якi проведена державна санiтарно-епiдемiологiчна експертиза на етапi їх державної реєстрацiї в Українi (медична технiка, вироби медичного призначення, пестициди, агрохiмiкати тощо).

     На запити митниць щодо проставлення вiдмiток фахiвцями санiтарно-епiдемiологiчної служби на товаросупровiдних документах Держмитслужба повiдомила митнi органи (лист вiд 22.11.2002 N 11/4-09-11488-ЕП), що пiд час здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв необхiдно керуватися положеннями, викладеними в листi Держмитслужби вiд 29.10.97 N 11/2-10270 "Щодо порядку пропуску вантажiв, що пiдлягають санiтарному, ветеринарному та iншим видам контролю". Вимоги цього листа стосуються митного контролю та митного оформлення вантажiв, що пiдлягають санiтарному, ветеринарному, фiтосанiтарному, радiологiчному та екологiчному видам контролю.

     "Митне оформлення вантажiв, пiдконтрольних зазначеним службам, може бути завершено тiльки у разi позитивних висновкiв цих служб. При цьому результати санiтарного, фiтосанiтарного, екологiчного, ветеринарного контролю повиннi бути вiдображенi у виглядi вiдмiток (штампiв, печаток) державних iнспекторiв цих служб на товаросупровiдних, товаротранспортних документах, якi слiдують з вантажами. Перевiрка дозвiльних документiв цих контрольних служб, звiрка товарiв, сировини, що фактично перемiщуються, з Перелiками товарiв та сировини, дозволених для ввезення, визначеними Мiнсiльгосппродом, Мiнекобезпеки, МОЗ, яким пiдпорядкованi названi служби, до компетенцiї митних органiв не входить".

     Постановою вiд 17.08.98 N 1304 Кабiнет Мiнiстрiв України затвердив Тимчасовий порядок ввезення, державного випробування, реєстрацiї та використання трансгенних сортiв рослин в Українi.

     Згiдно з цим тимчасовим порядком до ввезення в Україну допускаються лише трансгеннi сорти рослин, визнанi бiологiчно безпечними, офiцiйно зареєстрованi та допущенi до використання в будь-якiй країнi, яка є членом Мiжнародного союзу по охоронi нових сортiв рослин.

     Ввезення в Україну трансгенних сортiв рослин здiйснюється за дозволом Мiнагропрому.

     Ввезення трансгенних сортiв рослин в Україну дозволяється за умови наявностi на тарi (коробках, упаковках, розфасовках) позначки "ТГ!", а на внутрiшнiй етикетцi - вiдомостей про вид рослин, назву сорту, масу, найменування i адресу вiдправника.

     Вiдомостi зазначаються українською мовою.

     У разi ввезення на митну територiю України продукцiї тваринного походження, у тому числi продовольчої продукцiї, продуктiв i харчових продуктiв тваринного походження такi товари пiдлягають ветеринарно-санiтарному контролю.

     Вiдповiдно до статтi 17 Закону України вiд 25.06.92 N 2498-XII "Про ветеринарну медицину" державний ветеринарно-санiтарний контроль на державному кордонi здiйснюється за наявностi оригiналiв документiв, виданих державною ветеринарною службою країни-вiдправника, з урахуванням її епiзоотичного стану та за умови виконання ветеринарних вимог України щодо iмпорту вантажiв.

     Митне оформлення об'єктiв державного ветеринарно-санiтарного контролю та нагляду, що надiйшли за iмпортом, здiйснюється пiсля проведення їх ветеринарно-санiтарної експертизи державною лабораторiєю ветеринарної медицини за мiсцем призначення вантажiв.

     Порядок пропуску тварин, продуктiв i сировини тваринного походження, що пiдлягають обов'язковому ветеринарно-санiтарному контролю, визначено наказом Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України вiд 27.12.99 N 49.

     Згiдно з цим Порядком пропуск через митний кордон України, пiдконтрольних службi ветеринарної медицини, дозволяється тiльки з країн, благополучних в епiзоотичному вiдношеннi, за наявностi оригiналу ветеринарного сертифiката країни походження з обов'язковим зазначенням конкретного одержувача та при виконаннi ветеринарних вимог щодо iмпорту в Україну вантажiв, пiдконтрольних службi державної ветеринарної медицини, пiсля проходження обов'язкового ветеринарного контролю.

     Забороняється увезення всiх видiв вантажiв, пiдконтрольних службi державної ветеринарної медицини, через третi країни у порядку реекспортування, в тому числi i країни СНД.

     У митницi призначення оформлення вантажiв проводиться лише при наявностi свiдоцтва за формою Ф-2, яке видається спецiалiстами структурних пiдроздiлiв регiональних служб державного ветеринарного контролю на державному кордонi та транспортi пiсля проведення ветеринарно-санiтарної експертизи у державнiй лабораторiї ветеринарної медицини за мiсцем одержання вантажу.

     При ввезеннi тварин ветеринарне свiдоцтво за формою Ф-1 видається органами державної ветеринарної медицини за мiсцем акредитацiї отримувача у митницi призначення.

     З метою полiпшення забезпечення вiтчизняних пiдприємств сировиною Кабiнет Мiнiстрiв України своєю постановою вiд 19.06.98 N 931 дозволив перемiщення через митний кордон України iмпортної сiльськогосподарської продукцiї 1 - 24 груп ТН ЗЕД, яка ввозиться як сировина для подальшої переробки згiдно з контрактами, за умови її перебування пiд митним контролем для здiйснення обов'язкової сертифiкацiї та за наявностi письмового зобов'язання власника про вивезення цiєї продукцiї за межi митної територiї України у разi вiдмови у видачi сертифiката вiдповiдностi.

     Перелiк видiв сiльськогосподарської продукцiї, яка ввозиться на умовах, зазначених у цьому пунктi, має затверджуватися Мiнiстерством аграрної полiтики за погодженням з Державним комiтетом по стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї i Державною митною службою.

     Дiя цiєї постанови поширюється на сiльськогосподарську продукцiю, яка ввозиться безпосередньо переробними пiдприємствами або поставляється для них прямими посередниками на пiдставi вiдповiдних договорiв (контрактiв).

     На виконання вимог згаданої постанови Кабiнету Мiнiстрiв України Мiнiстерством агропромислового комплексу (за погодженням iз Держстандартом i Держмитслужбою) наказом вiд 07.10.98 N 297 (iз змiнами i доповненнями, внесеними наказом Мiнiстерства аграрної полiтики України вiд 5 вересня 2001 року N 262) затверджено Перелiк видiв сiльськогосподарської продукцiї, яка ввозиться на митну територiю України як сировина для подальшої переробки. До цього Перелiку включено деякi види м'яса та м'ясної продукцiї.

     З метою комплексного розв'язання проблеми захисту населення i територiй вiд губчастоподiбної енцефалопатiї великої рогатої худоби та iнших прiонних iнфекцiй Кабiнет Мiнiстрiв України постановою вiд 28.02.2001 N 179 схвалив розроблену Мiнiстерством аграрної полiтики Програму запобiгання i лiквiдацiї проявiв захворювання великої рогатої худоби на губчастоподiбну енцефалопатiю та iнших прiонних iнфекцiй на територiї України на 2001 - 2010 роки.

     Згiдно з пунктом 6 визначених програмою вiдповiдних Заходiв заборонено ввезення в Україну певних видiв тварин, тваринної продукцiї, сировини, продуктiв та готової харчової продукцiї, кормiв, кормових добавок, ветеринарних препаратiв або лiкарських засобiв, виготовлених з органiв та тканин жуйних тварин; лiкарських, косметичних та парфумерних засобiв, до яких додаються бiлки жуйних тварин.

     Пунктом 7 зазначених Заходiв запроваджено механiзм iмпорту в Україну тварин, сировини та продуктiв, а також готових харчових продуктiв тваринного походження лише пiсля вивчення епiзоотичної ситуацiї країни-експортера та за наявностi заключення служби державної ветеринарної медицини.

     Вiдповiдна iнформацiю про введення заборони на ввезення продукцiї тваринного походження доведена до митниць листом вiд 18.04.2001 N 2/10-1971-ЕП.

     Вiдповiдно до повiдомлення Державного департаменту ветеринарної медицини вiд 26.04.2001 N 15-15/717 Держмитслужбою надiслано до митниць перелiк країн, неблагополучних у вiдношеннi захворювань тварин на губчасту енцефалопатiю та iншi прiоннi захворювання:

     Францiя, Республiка Iрландiя, Португалiя, Великобританiя, Бельгiя, Данiя, Нiмеччина, Лiхтенштейн, Люксембург, Нiдерланди, Iспанiя, Швейцарiя, Iталiя (лист вiд 27.04.2001 N 2/10-2170-ЕП).

     Додатково Держмитслужбою повiдомлено митнi органи про те, що вiдповiдно до пункту 9.1 Протоколу N 1-2001 вiд 30.03.2001 засiдання Державної надзвичайної протиепiзоотичної комiсiї при Кабiнетi Мiнiстрiв України забороняється до особливого розпорядження Головного державного iнспектора ветеринарної медицини України ввезення з територiї країн Європейського Союзу, Схiдної Європи (крiм країн СНД та Балтiї) живих тварин, сировини, продуктiв харчування та готових харчових добавок (крiм риби та морепродуктiв), кормiв та кормових добавок тваринного походження, iнших видiв сiльськогосподарської продукцiї, якi можуть бути фактором передачi збудникiв небезпечних хвороб тварин (лист вiд 27.04.2001 N 1/10-2188-ЕП).

     На виконання доручення Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.01.2002 iнд. 22 (вiдповiдно до листа Державного департаменту ветеринарної медицини вiд 17.01.2002 N 15-3/91) заборонено ввезення м'яса птицi в Україну iз Сполучених Штатiв Америки.

     За повiдомленнями надзвичайної протиепiзоотичної комiсiї при Кабiнетi Мiнiстрiв України, Головного державного iнспектора ветеринарної медицини Держмитслужбою до митницi доводилася iнформацiя про заборону ввезення тварин, сировини, продуктiв тваринного походження у зв'язку iз:

     захворюванням вiспою овець i кiз у Росiйськiй Федерацiї (Приморський край, Єврейська автономна область) (24.01.2003 N 11/2-10-1167);

     захворюванням птицi хворобою Ньюкасла у США (Графства Лос-Анжелес, Орандж. Риверсайд, Сан Бернандино, Сан Диего штату Калiфорнiя) (24.01.2003 N 11/2-10-1167);

     захворюванням свиней класичною чумою у Республiцi Корея (провiнцiя Кионiти) (24.01.2003 N 11/2-10-1167);

     захворюванням у Люксембурзi великої рогатої худоби спонгiформною енцефалопатiєю (09.01.2003 N 11/2-10-283-ЕП);

     захворюванням в Фiнляндiї овець на скрепi (29.11.2002 N 11/2-10-11807-ЕП);

     захворюванням в Болгарiї овець катаральною лихоманкою (04.10.2002 N 11/4-10-9081-ЕП);

     захворюванням в Боснiї-Герцеговинi овець катаральною лихоманкою (27.09.2002 N 11/2-10-8760-ЕП);

     захворюванням в Румунiї (Базосу Вечи. графство Тiмiс, до на заходi країни) свиней класичною чумою (27.09.2002 N 11/2-10-8757-ЕП);

     зняттям обмежень на увезення до Польщi свиней та продукцiї з свинини з України (20.08.2002 N 09/09-2785-ЕП);

     захворюванням свиней класичною чумою в Молдовi (Каушанський район) (22.07.2002 N 11/7-09-6428-ЕП);

     захворюванням птицi хворобою Ньюкасла в Австралiї (29.05.2002 N 11/3-10-4716-ЕП);

     захворюванням в Iзраїлi великої рогатої худоби спонгiнформною енцефалопатiєю (21.06.2002 N 10/10-2151-ЕП);

     захворюванням свиней класичною чумою у Францiї (11.05.2002 N 11/2-10-4148-ЕП);

     захворюванням великої рогатої хвороби спонгiформною енцефалопатiєю у Польщi (08.05.2002 N 11/2-10-4044-ЕП);

     захворюванням великої рогатої хвороби спонгiформною енцефалопатiєю у Фiнляндiї (21.12.2001 N 09/09-5968-ЕП);

     захворюванням великої рогатої хвороби спонгiформною енцефалопатiєю у Словенiї (30.11.2001 N 10/10-5617-ЕП);

     захворювання овець катаральною лихоманкою в Югославiї (21.11.2001 N 09/09-5411-ЕП);

     захворюванням великої рогатої хвороби спонгiформною енцефалопатiєю в Японiї (15.11.2001 N 09/09-5282-ЕП).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.