ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

08.05.08 N 11/2-21/5067-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про змiни у законодавствi у зв'язку зi вступом України до СОТ

     Для використання у роботi надсилаємо iнформацiю щодо змiн у законодавствi з питань митної справи, якi вiдбудуться у зв'язку iз вступом України до Свiтової органiзацiї торгiвлi.

     Щодо справляння акцизного збору

     Пунктом 12 роздiлу II Закону України вiд 28.12.07 N 107-VI "Про Державний бюджет України на 2008 рiк та про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України" статтю 2 Закону України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольнi напої" доповнено абзацом, згiдно з яким з 1 сiчня 2008 року до 1 сiчня року, наступного за роком, в якому Верховна Рада України ратифiкує протокол про приєднання України до Свiтової органiзацiї торгiвлi, на спиртовi дистиляти та спиртнi напої, одержанi шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (код згiдно з УКТЗЕД 2208 20) встановлено ставку акцизного збору - 10 гривень за 1 л 100-вiдсотковоi о спирту.

     Пiсля 1 сiчня року, наступного за роком, в якому Верховна Рада України ратифiкує протокол про приєднання України до Свiтової органiзацiї торгiвлi, на спиртовi дистиляти та спиртнi напої, одержанi шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (код згiдно з УКТЗЕД 2208 20) ставка акцизного збору пiдвищиться з 10 гривень за 1 л 100-вiдсоткового спирту до 21,5 гри. за 1 лiтр 100-вiдсоткового спирту.

     Щодо справляння митних зборiв

     Пунктом 1 роздiлу II Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рiк" подовжено дiю статей 47, 85, 86, 87 та глави 2 "Митнi збори" роздiлу V "Мито та митнi збори" Митного кодексу України вiд 12.12.91 N 1970-ХII в частинi справляння митних зборiв та призупинено набрання чинностi частини тринадцятої статтi 71 Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV в частинi справляння плати за митне оформлення до набуття Україною членства у Свiтовiй органiзацiї торгiвлi.

     Зi вступом України до Свiтової органiзацiї торгiвлi митнi збори будуть скасованi, а сплатi пiдлягатиме лише плата за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, встановленим для митних органiв, за ставками, визначеними постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв" вiд 18.01.03 N 93, зокрема:

Назва операцiї За одну годину роботи (незалежно вiд кiлькостi посадових осiб митного органу, залучених до такого оформлення) пiд час митного оформлення однiєї партiї товару або одного транспортного засобу, доларiв США
Митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв:  
у робочий час 20
у надурочний, нiчний час i вихiднi днi 40
у святковi та неробочi днi 50
Митне оформлення товарiв i транспортних засобiв у мiсцях розташування митних органiв поза робочим часом, установленим для митних органiв:  
у надурочний, нiчний час i вихiднi днi 40
у святковi та неробочi днi 50

     На виконання зазначеної постанови Кабiнету Мiнiстрiв України Держмитслужбою видано наказ вiд 04.12.03 N 833 "Про затвердження Порядку прийняття рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, а також нарахування й унесення плати за таке митне оформлення", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 22.12.03 за N 1200/8521.

     Щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi

     З метою вдосконалення процедур контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, їх реєстрацiї, видано нормативно-правовi акти, якими внесено змiни до законодавства України з питань митної справи щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi - Закон України вiд 16.11.06 N 359-V "Про внесення змiн до Митного кодексу України" (щодо сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi пiд час перемiщення товарiв через митний кордон України) та постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.04.07 N 622 "Питання реєстрацiї об'єктiв права iнтелектуальної власностi у митному реєстрi, отримання iнформацiї та взаємодiї митних органiв з iншими правоохоронними i контролюючими органами та власниками прав на об'єкти права iнтелектуальної власностi у разi призупинення митного оформлення товарiв за iнiцiативи митного органу".

     Положення згаданих нормативно-правових актiв базуються на положеннях Угоди з торговельних аспектiв прав iнтелектуальної власностi (далi - Угода ТРIПС), що є однiєю з 28 Угод системи ГАТТ/СОТ, та направленi на гармонiзацiю митного законодавства України у сферi захисту прав iнтелектуальної власностi iз загальноприйнятими в європейськiй та свiтовiй практицi нормами та стандартами.

     Основнi змiни та доповнення, внесенi до Митного кодексу України Законом України вiд 16.11.06 N 359-V, стосуються:

     - установлення вiдповiдальностi правовласника перед власником товару, митне оформлення якого призупинено, але факт порушення прав iнтелектуальної власностi не доведено (вiдповiдна норма передбачена статтею 56 Угоди ТРIПС);

     - надання права митним органам призупиняти митне оформлення товару за власною iнiцiативою в разi перемiщення через митний кордон України товару, щодо якого не подано заяву про сприяння захисту майнових прав на об'єкт права iнтелектуальної власностi, але є достатнi пiдстави вважати, що пiд час його перемiщення може бути порушено право на об'єкт права iнтелектуальної власностi (застосування дiї Ех Offici, що передбачена статтею 58 Угоди ТРIПС);

     - застосування вимог, якi мiстяться у статтi 59 Угоди ТРIПС та стосуються заборони вивезення з митної територiї у незмiнному виглядi товарiв, митне оформлення яких призупинено за пiдозрою у порушеннi прав iнтелектуальної власностi. Розпорядження такими товарами буде здiйснюватися на пiдставi рiшення суду за результатами встановлення факту порушення прав iнтелектуальної власностi;

     - незастосування заходiв, пов'язаних з призупиненням митного контролю й митного оформлення щодо товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, та перемiщуються через територiю України транзитом чи ввозяться на митну територiю України або вивозяться з неї фiзичними особами для власного використання i не призначенi для виробничої або iншої пiдприємницької дiяльностi, пересилаються в мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях (стаття 60 Угоди ТРIПС).

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.04.07 N 622 запроваджено Порядок реєстрацiї об'єктiв права iнтелектуальної власностi у митному реєстрi.

     Вiдповiдно до Порядку, який дiяв до прийняття змiн до Митного кодексу України, Держмитслужбою України здiйснювалася реєстрацiя товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi.

     Реєстрацiя товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi, не в повнiй мiрi забезпечувала захист прав iнтелектуальної власностi широкого загалу суб'єктiв господарювання, оскiльки така процедура була досить складною й потребувала подання заяви по кожному з товарiв, навiть з одним й тим самим об'єктом права iнтелектуальної власностi.

     Вiдповiдно до законодавства Європейського Союзу, Росiйської Федерацiї та iнших країн митними органами здiйснюється реєстрацiя саме об'єктiв права iнтелектуальної власностi, в зв'язку з чим є логiчним запровадження вiдповiдних норм в митному законодавствi України.

     В зв'язку iз змiною порядку реєстрацiї у митному реєстрi та з метою забезпечення вимог щодо забезпечення вступу України до СОТ, скасовано вимогу щодо сплати митних зборiв, якi справлялися за внесення товарiв, що мiстять об'єкти права iнтелектуальної власностi до митного реєстру, за продовження термiну реєстрацiї та внесення змiн до такого реєстру.

     З питань митно-тарифного регулювання

     Верховна Рада України Законом України вiд 19.05.05 N 2581-IV ратифiкувала Угоду про вiльну торгiвлю мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України i Урядом Республiки Молдова, пiдписану в м. Кишиневi 13.11.03, iз застереженням такого змiсту: "Угода набирає чинностi з моменту вступу України до Свiтової органiзацiї торгiвлi".

     Статтею 3 Угоди встановлено, що сторони не застосовують у взаємнiй торгiвлi мита i збори, а також мита, що мають еквiвалентну дiю.

     Статтею 9 Угоди встановлено, що для цiлей цiєї Угоди пiд товарами, що походять з територiї держави Сторони, розумiються товари вiдповiдно до погоджених Правил визначення країни походження товарiв.

     На теперiшнiй час такими Правилами є Рiшення Ради глав урядiв Спiвдружностi Незалежних Держав про Правила визначення країни походження товарiв, пiдписане 30.11.00 у м. Мiнську, ратифiковане Верховною Радою України Законом України 20.09.01 N 2735-III.

     Пiсля набуття Україною повноправного членства у СОТ набуває чинностi Закон України вiд 07.07.05 N 2773-IV "Про внесення змiн до Закону України "Про ставки вивiзного (експортного) мита на насiння деяких видiв олiйних культур".

     Зазначеним Законом України у Законi України вiд 10.09.99 N 1033-ХIV "Про ставки вивiзного (експортного) мита на насiння деяких видiв олiйних культур" стаття 1 викладена в такiй редакцiї:

     "Стаття 1. Затвердити ставки вивiзного (експортного) мита на насiння таких видiв олiйних культур:

Код товару згiдно з УКТ ЗЕД Опис товару згiдно з УКТ ЗЕД Ставка вивiзного (експортного) мита у вiдсотках митної вартостi товару
120400 Насiння льону, подрiбнене або неподрiбнене 16
120600 Насiння соняшнику, подрiбнене або неподрiбнене 16
1207999900 Насiння рижiю 16

     Починаючи з 1 сiчня 2007 року, ставка вивiзного (експортного) мита на насiння олiйних культур, види яких визначенi у цiй статтi, щороку зменшується на 1 вiдсотковий пункт до значення 10 вiдсоткiв".

     Таким чином, пiсля набуття Україною повноправного членства у СОТ, у 2008 роцi ставка вивiзного (експортного) мита становитиме 14 вiдсоткiв.

     З дня вступу України до СОТ набуває чинностi Закон України "Про внесення змiн до Закону України вiд 16.11.06 N 356-V "Про вивiзне (експортне) мито на живу худобу та шкiряну сировину".

     З дня вступу України до СОТ набуває чинностi Закон України вiд 31.05.07 N 1106-V, яким вносяться змiни до Закону України вiд 13.12.06 N 441-V "Про ставки вивiзного (експортного) мита на брухт легованих чорних металiв, брухт кольорових металiв та напiвфабрикати з їх використанням".

     Зокрема, Законом України вiд 31.05.07 N 1106-V встановлено, що у роцi, в якому Україна вступила до СОТ, вступають у силу з дня її вступу i дiють по 31 грудня ставки вивiзного мита, визначенi статтею 1 Закону України вiд 13.12.06 N 441-V.

     Ставки вивiзного мита в iнших роках вступають у силу з 1 сiчня по 31 грудня вiдповiдного року пiсля вступу України до СОТ.

     Статтею 3 зазначеного Закону встановлено, що з дня набрання чинностi цим Законом товари, зазначенi у статтi 1 цього Закону, вилучаються з режиму вiльної торгiвлi з iноземними державами.

     На теперiшнiй час Україною укладено мiждержавнi угоди про вiльну торгiвлю з усiма країнами СНД та Республiкою Македонiя.

     З дня вступу України до СОТ набуває чинностi Закон України вiд 30.11.06 N 400-V "Про внесення змiн до Закону України "Про вивiзне (експортне) мито на вiдходи та брухт чорних металiв" у редакцiї Закону України вiд 31.05.07 N 1105-V.

     У вiдповiдностi iз статтею 7 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" для товарiв, що iмпортуються з держав-членiв СОТ, запроваджується режим найбiльшого сприяння, який стосується мит, митних зборiв, методiв стягнення таких мита i зборiв, правил i формальностей у зв'язку з iмпортом i означає, що будь-яка перевага, сприяння, привiлей чи iмунiтет, якi надаються стосовно будь-якого товару, що походить з будь-якої держави, повиннi негайно i безумовно надаватися аналогiчному товару, який походить з територiї держав-членiв СОТ або держав, з якими укладено двостороннi або регiональнi угоди щодо режиму найбiльшого сприяння.

     Таким чином, до товарiв, що походять з держав-членiв СОТ, застосовуються пiльговi ставки ввiзного мита Митного тарифу України.

Перший заступник Голови Служби А.Є.Гутник
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.